Vierailija

Ketä uskoa, kun osa on sitä mieltä, ettei raskausaikana saisi käyttää lainkaan kosmetiikkaa? Onko meikkaamisesta, hiustenvärjäyksestä tai rakennekynsistä haittaa vauvalle?

  • ylös 12
  • alas 10

Kommentit (4)

Kosmetiikaksi luokitellaan oikeastaan kaikki iholle ja limakalvoille laitettavat tuotteet, joita ei ole rekisteröity lääkkeiksi. Näinollen myös päivittäishygieniatuotteet, kuten hammastahnat, dödöt, sampoot ja perusvoiteet ovat kaikki kosmetiikkaa. Ilman perushygieniatuotteita on hankala selvitä yhdeksää kuukautta, raskausaika kun ei aina ole sitä hehkeintä aikaa: yhdelle pukkaa hikeä, toiselle iskee akne ja kolmatta kiusaa piinallinen ihon kuivuus ja kutina…

Iho suojelee meitä ulkoisilta ärsykkeiltä, kuten kosmetiikalta aika hyvin. Suurin osa kosmetiikan rakenneosasista on sitä kokoluokkaa, ettei ihon läpi ole menemistä. Esimerkiksi meikit ovat sellaista sorttia, jotka jäävät pakkeliksi ihon pinnalle. Voiteet taas imeytyvät lähinnä ihon kuolleeseen pintasolukkoon, jota varisee koko ajan ihon pinnalta ympäristöön. Iho uusiutuu noin kuukaudessa.

Kosmetiikan lisäksi jokapäiväisessä elämässä on myös muita kemikaaleja, kuten kodin- ja pyykinpesuaineet, uusien vaatteiden ja huonekalutekstiilien sisältämät pintakäsittelyaineet, muovit, elintarvikkeet, lääkkeet, ilmansaasteet jne. Altistus erilaisille aineille, alkaa itse kunkin kohdalla jo lapsena eli kauan ennen raskaaksi tulemista.Tarvittaisiin lisää luotettavaa tutkimustietoa kemikaalien kokonaisaltistuksesta, jotta voitaisiin antaa yleispäteviä neuvoja “turvallisempaan” elämään.

Jotain vinkkejä voi toki antaa. Ensimmäinen kuuluu, että turhaan ei kannata stressata, vaan nauttia elämästä. Jos tekee joskus mieli tuoksua ruusulle päästä varpaisiin tai laittautua kauniiksi meikkien avulla, niin siitä tuskin on haittaa! Jokapäiväisessä elämässä kannattaa valita kautta linjan eettisiä ja ekologisia tuotteita ja karsia turhia puteleita, mikäli haluaa vaikuttaa kemikaalien määrään. Tuotteita, joita käyttäisin maltilla raskausaikana ovat hiusten kesto- ja kevytvärit, kynsilakat ja voimakkaat liuottimet sekä rakennekynnet.

Vastaajana farmaseutti, estenomi Päivi Kousa

  • ylös 11
  • alas 10

itse en kayttaisi nyt raskaana ollessa itseruskettavia tuotteita. Tama ei tosin perustu mihinkaan tutkimukseen eika vastaavaan, vaan lahinna ajattelen sita kuinka niihin on lisatty paljon esim parfymeja ja alue, jolle niita kaytetaan, on aika laaja. Olen nyt 7 kk raskaana, enka kayta meikkia paivittain, mutta kaytan silloin kun lahden johonkin, vaihtelevasti noin 3-4 krt viikossa. olen lukenut lehdesta, etta a-vitamiini voiteita ei suositella, vaikkei varmaa tietoa olekaan, etta ne mitaan aiheuttaisi. itse kaytan perusvoidetta kun herkistyin parfymoiduile voiteille jo aivan raskauden alussa.

  • ylös 8
  • alas 12
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Itseruskettavien tuotteiden vaikuttava aine, DHA on kemialliselta rakenteeltaan sokeri, jolla ei sinänsä ole muuta vaikutusta kun ihon pintakerroksen värjääminen. Aine tuoksuu voimakkaalta, joten sitä peitetään usein voimakkaan tuoksuisilla parfyymeillä. Jos haluaa välttää turhia kemikaaleja raskausaikana, niin itseruskettavat ovat toki yksi niistä tuotteista, vaikka ne eivät olisikaan muuten haitaksi. Eri asia ovat ns. suihkurusketukset, jossa on tärkeää olla hengittelemättä ainetta. Myös ei- raskaana olevien kannattaa olla tarkkana näiden kanssa ja varsinkin niiden, jotka tekevät suihkurusketuksia työkseen.

Hajusteet voivat ärsyttää enemmän juuri raskauden aikana. Onneksi on paljon tuotteita, joissa ei ole hajusteita. Niitä löytyy lähes joka sarjalta, kuten apteekista ACO ja Louis Widmer Remederm (erityisen hoitava sarja kuivalle iholle, atoopikoille ja myös vauvalle!). Myös luonnonkosmetiikasta löytyy hajusteettomia vaihtoehtoja esimerkiksi Laveralta ja Providalta.

A-vitamiinia ei raskaana olevan tarvitse kosmetiikassa pelätä, jos käyttää tavallisia meikkejä ja pesu- ja hoitotuotteita. Vartalotuotteissa A-vitamiinia en ole nähnyt käytettävän, vaan sitä sisältävät tuotteet ovat lähinnä akne- ja anti-ageing- tuotteita.

Vastaajana farmaseutti, estenomi Päivi Kousa

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat