Vierailija

Olen kärsinyt kauan jo näpyistä varsinkin reisissä.
ne ovat punertavia ja niitä pystyy toisinaan myös puristamaan mutta ne eivät kuitenkaan vaikuta finneiltä.
mistä mahtaa olla kysymys ja pääseekö niistä eroon?

 • ylös 45
 • alas 36

Kommentit (7)

Suosittelen lämpimästi, että varaat ajan ihotautilääkärille, joka tutkii näpyt ja tekee kunnon diagnoosin. Jotta pitkään vaivanneista näpyistä pääsisi eroon, voi jonkinlainen lääkehoito olla tarpeen. Esimerkiksi sitkeään akneen tarvitaan usein hieman pidempi antibioottikuuri. Ilman reseptiä on toki myynnissä monenlaisia lääkevoiteita, mutta jos ei ole varma, mistä näpyt johtuvat, lääkevoiteilla voi tehdä jopa haittaa iholle.

Kosmeettinen hoito näppyläiselle iholle riippuu myös näppyjen laadusta, mutta muutaman perusvinkin voi antaa:

- Jos reisien iho on normaali, eikä kutisevan kuiva tai hilseilevä, sitä ei kannata turhaan rasvailla. Jotkut perusvoiteet voivat tehdä kalvon iholle ja pahentaa näppyläongelmaa entisestään.
- Näpyillä on harvoin mitään tekemistä hygienian kanssa, mutta jos ihosi on normaali/herkästi rasvoittuva, päivittäinen pesu vedellä ja saippualla voi olla hyväksi.
- Tiukat, keinokuituiset vaatteet, kuten sukkahousut (ja varsinkin, jos iholle on levitellyt vielä rasvaa ennen sukkahousujen laittamista), saattavat provosoida näppyjen ilmaantumista.
- Näppyjä ei kannattaisi puristella, ettei iho tulehdu.
- Kosmetiikalla voidaan ainoastaan hieman helpottaa oireita, mutta mistään linimentistä on tuskin parantamaan vaivaa. Siksi lääkärille meno olisi hyvä vaihtoehto.

Vastaajana farmaseutti, estenomi Päivi Kousa

 • ylös 18
 • alas 31

Olisiko kyseessä Keratosis Pilaris...eli tukkeutunut karvatuppi. Iho on ns. kananlihalla. Sisäpinnalle ei näitä tulee vaan käsivarsien ulkopinnalle ja reisiin.

Mulle suositeltiin aikoinaan kuivaharjausta ja karbamidipitoisia voiteita, eli kosteuttavia.

 • ylös 32
 • alas 21
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olisiko kyse niin yleisetä vaivasta kun Keratosis Pilaris -ihotyypistä.
Karvatuppeen kehittyy tukos ja ihoon tulee finnimäinen näppy, joskus sisältö voi olla valkeaa mönjää mutta yleensä vain punertava näppy mistä tulee nestettä kun puristaa. Iho tulehtuu helposti ja jää ikävät arvet jos niitä puristelee.

Lääkäri suositteli mulle kuivaharjausta päivittäin ja kosteuttavaa, eli karbamidi-pitoista voidetta. Vaiva helpottaa jonkin verran. Aurinko auttaa myös.

Näitä tulee käsivarsiin ja reisiin yleensä. Harvoin raajojen sisäpinnalla vaan yleensä siinä, mihin kehittyy ihokarvoja..

 • ylös 22
 • alas 22

Sain lääkäriltä diagnoosin ja samat ohjeet Keratosis Pilaris-ihotyypin hoitoon. Näpyt hieman hälvenivät voiteella ja kuivaharjauksella. Se mikä itselläni lopulta auttoi näppyihin oli vehnän poistaminen ruokavaliosta. Nyt ei ole ollut näpyn näppyä reiluun vuoteen siitä kun venhä jäi. Kaikki lähti karppaus-kokeilusta.
Saman on huomannut ystäväni, jolla todettiin keliakia- sen jälkeen näpyt hävisivät kun vehnä jäi pois.
Ruis, ohra tai kaura ei aiheuta näppylöitä itselläni.

 • ylös 29
 • alas 22
Sitäsamaapskaa

Jätä täysin viljat vehnä ohra ruis ja syö 2 viikkoa varmasti gluutenittomia ruokia...näppyjä ei tule.

 • ylös 16
 • alas 14

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat