Vierailija

Miten iho kannattaa suojata kevätauringolta? Riittääkö pelkkä meikki suojaksi?

  • ylös 5
  • alas 6

Kommentit (1)

Auringolta kannattaa suojautua oman ihotyyppinsä ja UV- indeksin mukaan. Tällä hetkellä UV- indeksi, eli luku, joka kertoo, miten voimakkaita UV- säteet ovat, on Suomessa vielä heikko. Kun UV- indeksi ylittää lukuarvon 3, voisi aurinkosuojia kaivaa esiin kaapin kätköistä. UV- indeksiä voi kätevästi seurata Ilmatieteen laitoksen sivuilta http://ilmatieteenlaitos.fi/uvi-ennuste .

Mitä herkemmin iho palaa auringossa, sen tehokkaampi suojan pitäisi olla. Tämä tarkoittaa käytännössä korkeaa suojakerroinlukua, joko 30 tai 50. Lisäksi suositellaan käytettäväksi suojaavaa vaatekerrosta, hattua ja aurinkolaseja. Jos iho yleensä ruskettuu tai palaa harvoin riittää matalampi suojakerroin, esimerkiksi 15 tai 25. Markkinoilla on useita päivävoiteita, jossa on UV- suoja valmiina, joten erillistä aurinkotuotetta ei tällöin tarvita. Myös meikki suojaa UV- säteiltä jonkin verran. Suojaavaa tuotetta valittaessa on hyvä tarkistaa, että suoja on sekä UVA että UVB- säteitä vastaan.

Liialta auringolta suojautumisesta käydään keskustelua, jossa ollaan huolissaan D-vitamiinin valmistuksesta, joka on yksi ihon tehtävistä; meillä kun tuo aurinko ei liiemmälti paista muutenkaan. Samaan aikaan ihosyövät lisääntyvät huolestuttavasti ja yhä useampi huomaa viimeistään ikäännyttyään auringon vaikutukset ihollaan (värin epätasaisuutta ja runsaasti pieniä ryppyjä). D- vitamiinista ei tarvitse olla huolissaan, koska saamme sitä myös ravinnosta. Ihoa tuskin saa niin tiiviisti suojattua voiteilla, jotta aurinko ei lainkaan pääsisi vaikuttamaan. Nauttikaamme siis keväästä ja auringosta turvallisin mielin!

Vastaajana farmaseutti, estenomi Päivi Kousa

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat