Vierailija

Lehti 4/2013 sivu 72

Pikkasen virhettä johtuen asiaan perehtymättömyydestä.

Ruuan merkitys D-vitamiinilähteenä on vähäinen: 90% ihmisen D-vitamiinista on peräisin iholta (ellei hän ota D-vitamiinia ravintolisänä). Suomalainen saa ruoastaan alle 10µg D-vitamiinia päivää kohti. Suomessa auringonvaloa on riittävästi D-vitamiinin valmistukseen vain toukokuun alusta elokuun loppuun eli kun UVB-indeksi on vähintään 3. Joskus lähes koko kesä on niin pilvinen, kylmä tai sateinen, että pelkästään auringosta on vaikea saada riittävästi D-vitamiinia. Auringosta saat D-vitamiinia, mutta vain silloin kun varjosi on lyhyempi kuin sinä itse. Siis lyhyen aikaa keskipäivällä, noin kello 10-16 vähintään kädet ja jalat paljaina.

Huonoin tilanne on afrikkalaista syntyperää olevilla maahanmuuttajilla, joilla esiintyy usein erittäin vakavia D-vitamiinin puutoksia. Syynä tähän on tumma iho ja ruokavalio. Heidän kotimaassaan UVB-indeksi on lähes läpi vuoden 8-15, kun Suomessa se on keskikesällä 3-6. Talvella Suomen UVB-indeksi on 0.

D-vitamiinia pitää syödä niin paljon, jotta veren D-vitamiinipitoisuus nousee luonnolliselle (kesäauringon nostamalle) tasolle, joka on keskimäärin 125 nmol/l. Lukuisten tutkimusten valossa tämä tarkoittaa vähintään 50µg D-vitamiinia päivässä. Yleensä 100µg ja jopa enemmänkin, jos on isokokoinen ihminen. Pienille lapsille hiukan vähemmän.

Miksi Christel Lamberg-Allardt ja Suvi Virtanen jatkuvasti mediassa toistavat iänikuista mantraansa 7,5-10 µg/vrk annoksesta, jota ei saa ylittää. Se on epäeettistä ja väärää. Sama jos hoitaisi päänsärkyä jalkarasvalla. Ainoastaan osa pienistä lapsista saavuttavat tällä annoksella veren D-vitamiinipitoisuuden 50 nmol/l, jonka he väittävät riittävän kokonaisterveydelle. Muilla ihmisillä veren D-vitamiinipitoisuus on selvästi alle 50 nmol/l.

Lisäksi he pelottelevat syövällä ja kuolemalla, jos annostuksen ylittää, vaikka D-vitamiinin puutos on linkitetty yli 70:een syöpätyyppiin ja lukuisiin eri sairauksiin (mm. I-tyypin diabetes, MS-tauti, reumataudit jne...), jotka Suomessa ovat erittäin yleisiä verrattuna päiväntasaajalla asuviin ihmisiin.

Pelkästään luuston hyvinvoinnin kannalta suositeltava veren D-vitamiinipitoisuus on yli 80 nmol/l ja kokonaisterveyden kannalta 100-150 nmol/l.

Eli jos ette syö D-vitamiinilisää, aloittakaa nyt!

Kannattaa seurata D-vitamiiniasioita Lääkäri Matti Tolosen sivuilta, vaikka ei hänen mainostamiaan vitamiineja söisikään.

Riittävä D-vitamiinin saanti (yhdessä muun aidon kunnon ruuan kanssa) vaikuttaa oleellisesti lihasten kasvuun, voimaan ja kestävyyteen sekä lihasten palautumiseen. D-vitamiini on ratkaisevassa asemassa, kun elimistö kuljettaa kalsiumia lihassoluihin, jotta ne voivat supistua ja työskennellä. Ilman riittävää D-vitamiinia lihaksissa ei ole voimaa. Kun kalsiumin on vuorostaan aika poistua lihassoluista, jotta lihakset voivat rentoutua, tarvitaan riittävästi D-vitamiinia. Muutoin riskinä on, että lihakset alkavat krampata, kipeytyvät ja palautuminen heikentyy.

D-vitamiini herättää paljon kysymyksiä. Fysiatrian erikoislääkäri Jukka Pekka Kouri vastaa katsojien kysymyksiin. (kesto 10 min)
http://areena.yle.fi/tv/1802812/?start=2m27s

D-vitamiini — hyötyä koko terveydelle!
http://ruohikolla.blogspot.fi/2013/01/d-vitamiini-hyotya-koko-terveydell...

 • ylös 23
 • alas 24

Kommentit (12)

D-vitamiinin annos ja pitoisuudet

Puolet rintaruokaa saaneista kanadalaisvauvoista, joille annettiin D-vitamiinia 10 µg vuorokaudessa, saavutti arvon 75 nmol/l ylittävän 25-OH-D3-vitamiinin pitoisuuden plasmassa kolmen kuukauden iässä.

Tähän tavoitearvoon pääsi vielä suurempi osa 20 tai 30 µg D-vitamiinia saaneista lapsista ja kaikki niistä, joille vitamiinia annettiin 40 µg. Pitoisuudet pyrkivät kuitenkin pienentymään yhden vuoden ikään mennessä.

Tutkimuksessa ei otettu suoraan kantaa siihen, mikä olisi oikea 25-OH-D3-vitamiinin tavoitearvo.

(Gallo S ym. JAMA 2013;309:1785)

 

Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Tuoreen tutkimuksen mukaan esimerkiksi helsinkiläislasten luunmurtumat ovat selvästi lisääntyneet. Luuston haurastumisen syynä on D-vitamiinin puutos.
 
Dosentti Outi Mäkitie ennustaa, että osteoporoosista on tulossa merkittävä lastensairaus. Hänen mukaansa helsinkiläislapsista noin puolella on vakava D-vitamiininpuutos jo vastasyntyneenä.
 
Mäkitien arvelee myös, että Suomessa on suuri joukko nuoria aikuisia, joilla on merkittävä riski sairastua osteoporoosiin jo ennen keski-ikää.
 
Hauras luusto on riskitekijä osteoporoosin lisäksi myös varhaiselle nivelrikolle ja muille tuki- ja liikuntaelinsairauksille.
 
Ympärivuotisen ja riittävän D-vitamiinin lisäksi luuston normaali kehitys vaatii liikuntaa.
 
D-vitamiini on erittäin halpaa.

Suomessa auringonvaloa on riittävästi D-vitamiinin valmistukseen vain toukokuun alusta elokuun loppuun eli kun UVB-indeksi on vähintään 3. Joskus lähes koko kesä on niin pilvinen, kylmä tai sateinen, että pelkästään auringosta on vaikea saada riittävästi D-vitamiinia. Auringosta saat D-vitamiinia, mutta vain silloin kun varjosi on lyhyempi kuin sinä itse. Siis lyhyen aikaa keskipäivällä, noin kello 10-16 vähintään kädet ja jalat paljaina 30 minuuttia päivittäin.
 
http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo99587.pdf

 • ylös 17
 • alas 14

"D-vitamiinia terveydeksi: Globaali näkökulma

Yhdysvaltain tunnetuimpiin sairaaloihin kuuluva Mayo Clinic julkaisi heinäkuussa 2013 kirjallisuuskatsauksen D-vitamiinivajeen merkityksestä maailmanlaajuisena terveysongelmana. Useat sadat uudet tutkimukset osoittavat, että D-vitamiinin riittävä saanti voi ehkäistä tyypin 1 diabetesta, sydän- ja verisuonitauteja, tiettyjä syöpiä, muistin ja muiden henkisten toimintojen heikkenemistä (etenkin ikäihmisillä), masennusta, raskauteen liittyviä komplikaatioita, autoimmuunitauteja, allergioita ja vanhuus-hauraus-oireyhtymää. Ihanteellinen seerumin D-vitamiinin pitoisuus on 100–150 nmol/l (turvallinen yläraja on 250 nmol/l).

Paras tapa selvittää, podetko mahdollisesti D-vitamiinin puutetta, on mitata seerumin D-vitamiinin pitoisuus, joka Suomen laboratorioissa merkitään S-D-25. Raskaudenaikainen D-vitamiinin puute voi lyödä sikiöön "leiman", joka voi altistaa hänet syntymän jälkeen tai myöhemmin elämässä monille kroonisille sairauksille. D-vitamiinivajetta voi ehkäistä ottamalla sopivasti aurinkoa, syömällä D-vitamiinia sisältäviä ruokia ja ottamalla D-vitamiinia ravintolisänä.

D-vitamiini vaikuttaa laaja-alaisesti terveyteen geenien ja epigenetiikan välityksellä, sanoo toinen katsauksen kirjoittajista, Bostonin yliopiston sisätautiopin, fysiologian ja biofysiikan professori Michael F. Holick. Hän kuuluu maailman tunnetuimpiin D-vitamiinitutkijoihin.

"D-vitamiini säätää suoraan tai epäsuorasti noin 2000 geeniä soluissa ja useimmissa kudoksissa olevien D-vitamiinireseptoreiden välityksellä. D-vitamiini voi vaikuttaa suoraan monien geenien ilmentymiseen (aktiivisuuteen), mikä säätää monia biologisia toimintoja solujen kasvusta syövän ehkäisyyn", Holick tiivistää.

Kohtuullinen auringonotto – mikä oli tavallista esi-esillämme (Afrikassa) – ei lisää melanooman eikä muidenkaan ihosyöpien riskiä, Holick huomauttaa. Uimapuvussa aurinkoa ottava aikuinen, jonka iho alkaa punoittaa vuorokauden kuluttua, saa auringonvalosta D-vitamiiniannoksen, joka vastaa noin 20 000 IU eli 500 mikrogrammaa (µg) suun kautta nautittuna.

Yhdysvaltain endokrinologien yhdistyksen (The Endocrine Society) mukaan S-D-25-pitoisuuden tulisi olla 100–150 nmol/l ja 250 nmol/l on turvallinen yläraja. Viitearvoon voi päästä ottamalla päivittäin 37,5–50 µg D-vitamiinia. Turvallinen enimmäisannos on 250 µg päivässä.

"Vain 10 % kanadalaisista saavuttaa ihanteellisen S-D-25-pitoisuuden eli 100 nmol/l", sanoo Perry Holman, Vitamin D Societyn toiminnanjohtaja. "Meidän on työskenneltävä kovemmin saattaaksemme suuren yleisön tietoon [tämän] sairauksien ehkäisyn kannalta tärkeän tiedon ja osoittaaksemme sille, kuinka tärkeää terveydelle on ihanteellisen D-vitamiinipitoisuuden ylläpito vuoden ympäri."

Lasten ja aikuisten D-vitamiinin saannin lisääminen maailmanlaajuisesti ei aiheuta mitään haittoja. Päinvastoin, siitä on mahdollisesti suurta hyötyä yleisen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta, todetaan Mayo Clinicin katsauksessa.

The Vitamin D Society on kanadalainen non-profit (voittoa tavoittelematon) järjestö, joka on ottanut tehtäväkseen lisätä ihmisten tietämystä D-vitamiinin terveysvaikutuksista ja rohkaista ihmisiä omatoimisesti vaalimaan terveyttään D-vitamiinilla. Järjestö rahoittaa D-vitamiinitutkimusta ja kehottaa ihmisiä mittauttamaan S-D-25-pitoisuutensa vuosittain mahdollisen vajeen selvittämiseksi ja hoitamiseksi. Kaiken ikäisten ihmisten tulee huolehtia siitä, että heidän seeruminsa D-vitamiinin pitoisuus nousee viitearvojen – 100–150 nmol/l – välille, järjestö kehottaa."

http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2536

 • ylös 17
 • alas 15
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

HYVÄ YHTEENVETO. LUIN JUURI HYVÄ TERVEYS LEHDEN NRO 9/2013

SIINÄ MS TAUDIN YHETYDESSÄ SUOSITELLAAN 50 MIKROG/VRK.

AIVAN LIIAN VÄHÄN-MITATKAA JA NOSTAKAA D 25 125-150 NMOL/L

VOI OLLA ETTÄ MONI MS PARANEE....

 • ylös 16
 • alas 15

Elintarvikkeista maito on suurin osteoporoosin aiheuttaja.

Harvardin yliopiston 12V tutkimuksesta käy ilmi, että mukana olleesta 78000 henkilöstä ne jotka joivat maitoa kolme kertaa päivässä katkoivat reippaasti enemmän luita kun henkilöt jotka eivät juuri maitoon koskeneet.

Vaikka maito tilapäisesti nostaa luumassaa niin se tuhoaa samalla soluja jotka tuottavat luuta.

Samalla ilmeni että maito on elintarvikkeista ylivoimaisesti eniten osteoporoosille altistava.

Tutkimuksessa mainitaan myös maidon yhteys munuaiskiviin, reumaan, syöpään ja sydäntauteihin. Maidossa oleva kalsium ja fosfori ruokkii nanobakteereita jotka aiheuttavat eturauhassyöpää ja verisuonien kalkkeutumista.

http://www.news-medical.net/news/2005/09/12/13120.aspx

D-vitamiinin syönti purkista läpi vuoden pitäisi olla itsestään selvä asia, mutta yllättävän harva edelleen ymmärtää D-vitamiinilisän tärkeyden. Ja jos ymmärtää, niin valitettavan harva nauttii sitä riittävästi. Tutkimusten mukaan virallinen suositus ei riitä edes vastasyntyneelle. Viralliset suositukset eivät edes nouse. Aikuisen tarve on 50-125µg/vrk. Alle kouluikäiset saattavat pärjätä 30µg/vrk.

 • ylös 14
 • alas 18

D-vitamiinin annos ja pitoisuudet

Puolet rintaruokaa saaneista kanadalaisvauvoista, joille annettiin D-vitamiinia 10 µg vuorokaudessa, saavutti arvon 75 nmol/l ylittävän 25-OH-D3-vitamiinin pitoisuuden plasmassa kolmen kuukauden iässä.

Tähän tavoitearvoon pääsi vielä suurempi osa 20 tai 30 µg D-vitamiinia saaneista lapsista ja kaikki niistä, joille vitamiinia annettiin 40 µg. Pitoisuudet pyrkivät kuitenkin pienentymään yhden vuoden ikään mennessä.

(Gallo S ym. JAMA 2013;309:1785)

Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Tuoreen tutkimuksen mukaan esimerkiksi helsinkiläislasten luunmurtumat ovat selvästi lisääntyneet. Luuston haurastumisen syynä on D-vitamiinin puutos.
 
Lastenlääkäri Dosentti Outi Mäkitie ennustaa, että osteoporoosista on tulossa merkittävä lastensairaus. Hänen mukaansa helsinkiläislapsista noin puolella on vakava D-vitamiininpuutos jo vastasyntyneenä.
 
Mäkitien arvelee myös, että Suomessa on suuri joukko nuoria aikuisia, joilla on merkittävä riski sairastua osteoporoosiin jo ennen keski-ikää.
 
Hauras luusto on riskitekijä osteoporoosin lisäksi myös varhaiselle nivelrikolle ja muille tuki- ja liikuntaelinsairauksille.
 
Ympärivuotisen ja riittävän D-vitamiinin lisäksi luuston normaali kehitys vaatii liikuntaa.
 
D-vitamiini on erittäin halpaa (maksaa pari euroa kuukaudessa).

Suomessa auringonvaloa on riittävästi D-vitamiinin valmistukseen vain toukokuun alusta elokuun loppuun eli kun UVB-indeksi on vähintään 3. Joskus lähes koko kesä on niin pilvinen, kylmä tai sateinen, että pelkästään auringosta on vaikea saada riittävästi D-vitamiinia. Auringosta saat D-vitamiinia, mutta vain silloin kun varjosi on lyhyempi kuin sinä itse. Siis lyhyen aikaa keskipäivällä, noin kello 10-16 vähintään kädet ja jalat paljaina 30 minuuttia päivittäin.
 
http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo99587.pdf

Suuri osa lapsista ja nuorista saa liian vähän D-vitamiinia, ja moni liikkuu kasvuiässä liian vähän. Nykyiset viralliset D-vitamiinin saantisuositukset ovat liian alhaisia.

Tutkimuksissa on huomattu, että lasten ja nuorten luunmurtumat ovat lisääntyneet huomattavasti.

Luuston haurastuminen on asiantuntijoiden arvion mukaan syynä yli 40 000 murtumaan vuodessa. Vain 14% :lla murtumapotilaista on ollut normaali luuntiheys.

Tuoreen tutkimuksen mukaan huonokuntoiset varusmiehet saavat helpommin lonkkamurtuman keski-iässä kuin hyväkuntoiset.

Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi C-vitamiinia, D-vitamiinia, magnesiumia sekä K2-vitamiinia. Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa parhaiten lapsena ja nuorena, mutta aikuisenakin kannattaa jatkaa liikuntaharrastusta, sillä liikunta auttaa myös tasapainon säilyttämisessä ja luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa.

Lähde: Suomen Osteoporoosiliitto ry 2013

 

Kanadalaisessa pilottitutkimuksessa D-vitamiinin puutteella on havaittu yhteys lasten kariekseen. Lapsilla, jotka kärsivät D-vitamiinin puutteesta, oli kaksi kertaa suurempi pahan karieksen riski verrattuna lapsiin, joiden D-vitamiinitasot olivat riittävät  eli yli 75 nmol/l, joka tarvitaan terveen luun ylläpitämiseen (optimaalinen on 100-150 nmol/l). Suomessa kaikilla on alle 50 nmol/l, jos noudattaa virallisia suosituksia. Riittämätön D-vitamiinin saanti heikentää kivennäisaineiden kiinnittymistä hampaisiin ja voi johtaa hampaiden mineralisaation häiriöihin, jotka aiheuttavat kiillevaurioita. Hammasluu on luuston tapaan elävää kudosta ja siihen kulkeutuu ravinteita. Tärkeimmät näistä ovat C- ja D-vitamiini sekä kalsium ja magnesium.

A-vitamiinin niukka saanti voi aiheuttaa hampaan kovakudoksen, kiilteen tai luun muodostumisen häiriöitä, altistumista ientulehduksille sekä limakalvojen ja sylkirauhasten kehityshäiriöitä. A-vitamiinin puutos on kuitenkin harvinaista.

http://www.vitamindwiki.com/tiki-index.php?page_id=3018

http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2432

"Kokemukseni ja monien asiantuntijoiden mukaan 75nmol/l-pitoisuuteen pääsemiseksi suuri osa ihmisistä tarvitsee yli 50ug annoksen D-vitamiinia purkista päivittäin.  Turvallisen annoksen ylärajana asiantuntijat pitävät yleisesti 250ug päivässä.  Suomessa 1920-30-luvuilla alettiin suositella lapsille 100ug annoksia D-vitamiinia.  Annosta on pienennetty vuosikymmenten kuluessa kymmenesosaan.  Moni lastenlääkäri on sitä mieltä, että nykyiset suositusannokset pitävät juuri ja juuri riisitaudin uhan kurissa, mutta lapset eivät saa muita D-vitamiinissa saatavilla olevia terveyssuojia.  Monet pitävät esimerkiksi lapsuuden diabeteksen hurjan lisääntymisen syynä D-vitamiinin vähyyttä.

Hollantilaiset tutkijat William B. Grant ja Gert E. Schuitemaker ovat arvioineet, että jos kaikkien hollantilaisten seerumin D-vitamiinitasot saataisiin nostetuksi keskimäärin 105nmol/l:iin, vähenisi monen kansanterveydelle merkittävän taudin ilmaantuvuus 10-50%:lla ja kokonaiskuolleisuus jopa 18%.  Jotta tähän päästäisiin, pitäisi päivittäisen D-vitamiiniannoksen olla useimmilla ihmisillä 100-150ug.

Liian pienet annokset ovat  terveydelle vaarallisia ja kalliitakin

Vaikka kaikkia D-vitamiiniin liitettyjä terveyden suojavaikutuksia ei ole täysin todistettu, on mielestäni käsittämätöntä, että Suomen D-vitamiinisuositukset ovat tasolla, joka hyvin todennäköisesti lisää riskiämme sairastua moniin vaikeisiin tauteihin. D-vitamiinista on monta terveydellistä hyötyä eikä mitään haittaa, kunhan annokset eivät ole liian suuria.  Tutkimukset osoittavat kiistatta, että  Suomen suosituksiin nähden 10-kertaiset annokset ovat turvallisia.  Jo mahdollisuus, että selvästi suuremmat annokset vähentäisivät riskiämme sairastua syöpiin, sepelvaltimotautiin, diabetekseen, MS-tautiin, psoriasikseen, keliakiaan, verisuonitauteihin, tuki- ja liikuntaelinten sairauksiin, raskauden komplikaatioihin, masennukseen, suoliston tulehduksiin, virus- ja bakteeritauteihin, luun haurastumiseen tai luunmurtumiin, pitäisi kaiken järjen mukaan olla pakottava syy suositella kunnollisia D-vitamiiniannoksia kaikille suomalaisille vastasyntyneestä ikivanhaan."
http://maijakajan.fi/2013/01/23/ihmeellinen-d-vitamiini-ja-ihmeelliset-suositukset/

D-vitamiinin puute vauhdittaa luun ikääntymistä ja heikentää luun laatua.
http://www.vitamindcouncil.org/vitamin-d-news/vitamin-d-deficiency-accelerates-bone-aging/

On days that individuals do not sunbathe, the Vitamin D Council recommends the following daily maintenance doses:
Children: 1,000 IU (25µg) per 25lbs (11kg) of body weight.

Notes: Recommendation applies up to 125 lbs (55kg).
Adults: 5,000 IU (125µg) (including pregnant and breastfeeding mothers)

Notes: If obese, consider a higher dose. If pregnant or breastfeeding, it is important to check blood levels and to make sure the mother is sufficient (50 ng/ml) 125 nmol/l. If the mother is sufficient, then the weaning infant does not need to supplement.
Upper limit: 10,000 IU (250µg)
http://www.vitamindcouncil.org/further-topics/for-health-professionals-position-statement-on-supplementation-blood-levels-and-sun-exposure/

 • ylös 19
 • alas 11

D-vitamiinin puutos ja lasten infektiot

Kolumbialaistutkimuksessa D-vitamiinin puutos liittyi kouluikäisten lasten suolisto- ja korvatulehduksiin.

Plasman 25-OH-D-vitamiinin pitoisuudet mitattiin 475 lapselta. Vuoden seurannan aikana vanhemmat kirjasivat muistiin erilaisten infektioiden oireita. D-vitamiinin puutokseksi luokiteltiin arvon 50 nmol/l alittava pitoisuus, joka todettiin 10 %:lla lapsista. Noin puolella pitoisuus oli 50–75 nmol/l, jota myös pidettiin pienenä arvona.

D-vitamiinin puutokseen liittyi noin kaksinkertainen oksennus- ja ripulitaudin ja korvatulehduksen riski. Sen sijaan kuumeiset yskätaudit eivät liittyneet tilastollisesti D-vitamiinin puutokseen. (Thornton KA ym. Pediatr Infect Dis J 2013;32:585)

Tuore tutkimusnäyttö viittaa siihen, että nykysuositusten mukainen D-vitamiinin annostus johtaa liian pieneen seerumin kalsidiolipitoisuuteen eikä turvaa riittävää D-vitamiinin saantia. Tutkimme terveistä vastasyntyneistä koostuvassa aineistossa eri D-vitamiiniannosten vaikutusta seerumin kalsidiolipitoisuuteen, kalsiumaineenvaihduntaan ja luustoon. Tutkimuksessa satunnaistettiin sokkoutetusti 113 vastasyntynyttä saamaan D3-vitamiinia kahden viikon iästä kolmen kuukauden ikään saakka joko 10, 30 tai 40 µg vuorokaudessa. Tavoitteena oli saavuttaa kolmen kuukauden iässä arvon 80 nmol/l ylittävä seerumin kalsidiolipitoisuus ilman haittavaikutuksia. D-vitamiinipitoisuuden lähtöarvot määritettiin syntymän jälkeen napaverinäytteestä, eikä pitoisuuksissa havaittu eroja ryhmien välillä. Napaverinäytteessä kalsidiolipitoisuus oli keskimäärin ainoastaan 53 nmol/l, vaikka valtaosa äideistä oli käyttänyt raskauden aikana säännöllisesti D-vitamiinilisää. Kolmen kuukauden iässä lasten seerumin kalsidiolipitoisuus oli annoksen mukaan keskimäärin 88, 124 ja 153 nmol/l. Kalsidiolin tavoitepitoisuus seerumissa saavutettiin kaikilla lapsilla, joiden vuorokausiannos oli 30 tai 40 µg.
http://jcem.endojournals.org/content/97/11/4139.abstract

D-vitamiinin annos ja pitoisuudet

Puolet rintaruokaa saaneista kanadalaisvauvoista, joille annettiin D-vitamiinia 10 µg vuorokaudessa, saavutti arvon 75 nmol/l ylittävän 25-OH-D3-vitamiinin pitoisuuden plasmassa kolmen kuukauden iässä. Tähän tavoitearvoon pääsi vielä suurempi osa 20 tai 30 µg D-vitamiinia saaneista lapsista ja kaikki niistä, joille vitamiinia annettiin 40 µg. Pitoisuudet pyrkivät kuitenkin pienentymään yhden vuoden ikään mennessä.
(Gallo S ym. JAMA 2013;309:1785)
http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=247

Ammattilaiset huolissaan suomalaisten D-vitamiinin saannista!
http://www.orion.fi/Julkaisut-ja-media/Lehdistotiedotteet/Arkisto/2013/Ammattilaiset-huolissaan-suomalaisten-D-vitamiinin-saannista

Lasten tutkimuksessa vuonna 2010-2011, 202:sta lapsesta ainoastaan 1:llä oli veren D-vitamiinipitoisuus 80 nmol/l ja kaikilla muilla selvästi alle
http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo99587.pdf
 
D-vitamiinin puutos on yleistä suomalaisessa aikuisväestössä – D2D-väestötutkimus 2007
http://www.laakarilehti.fi/files/lehdisto/SLL42013_miettinen_191212.pdf
 
Ainoastaan 15%:lla oli yli 75 nmol/l ja muut alle 75 nmol/l. Kukaan ei ylittänyt 100 nmol/l.

Optimaalinen on 100-150 nmol/l.

New vitamin D recommendations set by panel of experts in Central Europe

10 µg (mikrogramma) = 400 IU tai KY  (kansainvälinen yksikkö)

10 ng/ml  = 25 nmol/L

50 ng/ml = 125 nmol/L
https://www.vitamindcouncil.org/vitamin-d-news/new-vitamin-d-recommendations-set-by-panel-of-experts-in-central-europe/

More than a third of global population have low vitamin D, study finds

New data from a systematic review of almost 200 population-based studies shows that more than a third of populations worldwide may suffer from low levels of vitamin D.

http://www.nutraingredients.com/Research/More-than-a-third-of-global-population-have-low-vitamin-D-study-finds

 • ylös 17
 • alas 19

Ravitsemussuositukset ja D-vitamiini

Suomessa ja muissa Pohjoismaissa ollaan parhaillaan päivittämässä pohjoismaisia ravitsemussuosituksia. Mm. D-vitamiinin saantisuosituksia ollaan nostamassa tänä syksynä aikuisilla 7,5µg -> 10µg.

Luoja ei kuitenkaan laskenut D-vitamiinin päiväannosta puolen mikrogramman tarkkuudella vaan mahdollisti aurinkohormonin jopa 250 µg:n kertatuotannon ihossa, mikä etelässä tuottaa seerumin  kalsidiolipitoisuuden 100–200 nmol/l (Vieth 2009).

Keskieurooppalainen työryhmä (paneeli) on laatinut luonnoksen uusiksi D-vitamiinin saantisuosituksiksi Keski-Euroopan maissa. Paneelia, jossa on mukana yli 30 kansainvälisesti tunnettua D-vitamiinitutkijaa, valtaosa itäeurooppalaisia, johtaa puolalainen tohtori Pawe? P?udowski (Children’s Memorial Health Institute, Warsaw). Paneeli ehdottaa, että sen suositukset tulisivat voimaan Keski-Euroopan maissa kansanterveystyössä ja sairaanhoidossa. Uutta tässä on myös se, että nyt riskiryhmille annetaan suuremmat suositukset kuin terveille ja että suositukseen on lisätty ohje seerumin D-vitamiinin pitoisuuden alarajasta (75 nmol/l) ja ihanteellisesta pitoisuudesta (125 nmol/l).

Luonnos uusiksi ohjeiksi:

Yleiset saantisuositukset päivää kohti
• Vauvat 0-6 kuukautta: 400 IU eli 10 µg
• Vauvat 6-12 kk: 400-600 IU eli 10–15 µg
• Lapset ja nuoret: 600-1.000 IU eli 15–25 µg
• Aikuiset: 800-2.000 IU eli 20–50 µg
• Raskaana olevat naiset: 1.500-2.000 IU eli 37,5–50 µg

Riskiryhmille
• Keskoset: 400-800 IU eli 10–20 µg
• Lihavat lapset: 1.200-2.000 IU eli 30–50 µg
• Lihavat aikuiset: 1.600-4.000 IU eli 40–100 µg
• Yötyöläiset: 1.000-2.000 IU eli 25–50 µg

Seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25)
Ensimmäistä kertaa saantisuosituksiin liitetään nyt myös suositus seerumin D-vitamiinin pitoisuudesta, jonka tulee olla yli 30 ng/ml eli yli 75 nmol/l. Optimaalisena pitoisuutena pidetään 125 nmol/l. [Siihen pääseminen edellyttää Suomessa yleensä yli 100 mikrogramman päivittäistä saantia.]

“Lasten, nuorten, aikuisten ja ikääntyvien D-vitamiinitilannetta on parannettava kiireesti”, toteavat kirjoittajat. ”Tämä paperi tarjoaa huolellisesti harkitun konsensuksen (yhteisymmärryksen) D-vitamiinilisien käytöstä Keski-Euroopassa. D-vitamiinin puutteen ehkäisyn tulee kuulua lääkäreiden ja muiden terveydenhuollon ammattihenkilöiden sekä poliittisten päättäjien prioriteetteihin”, lausuu paneli.

D-vitamiinin saantisuositukset ovat kaikkialla liian pienet nykyisen tutkimustiedon mukaan. Suomessa ja muissa Pohjoismaissa ollaan nostamassa lokakuussa suosituksia, mutta vain kosmeettisesti 7,5 mikrogrammasta 10:een päivää kohti. Luulisin, että tämäkin paperi luo painetta pohjoismaisiin suosituksiin. Onhan D-vitamiinin saanti auringosta Pohjoismaissa vielä vähäisempää kuin Keski-Euroopassa. Dokumentti osoittaa, että keskieurooppalaiset D-vitamiinitutkijat ovat eri linjoilla Suomen "virallisten asiantuntijoiden" kanssa. Koko suositusluonnos on luettavissa maksutta alla olevasta linkistä.
 
http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2550

 • ylös 15
 • alas 17

 

Tutkimuksen tavoitteena oli määrittää luunäytteiden laatuominaisuuksia eri potilasaineistoissa käyttäen tutkimusmenetelminä luun histomorfometriaa, mikrotietokonetomografiaa ja Fourier-muunnos-infrapunaspektrometriaa.

 

Nikamamurtumia sairastaneilla lapsilla havaittiin muutoksia luun koostumuksessa. Muun muassa kollageenin kypsyysaste oli heillä korkeampi ja sen jakautumisaste oli kapeampi verrattuna lapsiin, joilla oli raajojen alueen murtumia. Nämä muutokset voisivat selittää lisääntynyttä nikamamurtumaherkkyyttä.

 

Luun aineenvaihduntaa tutkittiin myös elinsiirron saaneilla lapsilla. Murtumat olivat yleisiä näillä lapsilla: 21 %:lla oli ollut raajamurtumia ja jopa 58 %:lla nikamamurtumia. Histomorfometrinen tutkimus osoitti luun aineenvaihdunnan olevan poikkeavan yli puolella näistä lapsista ja lisäksi hohkaluun määrä oli matala kolmasosalla. Elinsiirron saaneilla lapsilla luun histologiset löydökset olivat moninaiset, eikä tuloksia voitu ennustaa ei-kajoavilla menetelmillä. Lisääntynyttä murtumariskiä näillä lapsilla voisivat selittää osoitetut luun laadulliset muutokset todennäköisemmin kuin pelkkä luun määrän alentuminen.

 

Osteoporoosilääkkeinä käytettävillä bisfosfonaateilla on arveltu olevan yhteys epätyypillisiin reisiluun murtumiin. Niiden esiintyvyyttä tutkittiin Kuopion yliopistollisessa shp:ssä. Kyseisten murtumien ilmaantuvuus bisfosfonaatteja saaneilla naispotilailla oli hyvin alhainen. Kuitenkin näillä potilailla havaittiin luunäytteissä hidastunut luun muodostus ja poikkeavuuksia luun koostumuksessa, mitkä voisivat selittää lisääntynyttä murtumaherkkyyttä.

 

Myös luun histomorfometrian ja mikrotietokonetomografian toistettavuutta sekä menetelmien välistä korrelaatiota selvitettiin. Menetelmien välinen toistettavuus ei ollut riippuvainen aineenvaihdunnan tilasta. Luun histomorfometrian ja mikrotietokonetomografian välinen korrelaatio kliinisillä luunäytteillä oli kohtalainen.

 

http://epublications.uef.fi/pub/urn_isbn_978-952-61-1144-5/

 • ylös 17
 • alas 15

D-vitamiinin hormonaalisia muotoja arveltua enemmän

Tamperelaistutkimuksesta on saatu uutta tietoa D-vitamiinin vaikutuksista elimistössä.

D-vitamiinin hormonaalisia muotoja on arveltua enemmän. Tähän tulokseen tuli Tampereen yliopiston emeritusprofessorin Pentti Tuohimaan vetämä työryhmä.

Aiemmin on ajateltu, että kalsitrioli olisi ainoa D-vitamiinin hormonaalisesti aktiivinen muoto. Tuohimaan työryhmän tutkimuksen mukaan näin ei ole.

Plos One -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa vertailtiin kolmen mahdollisen D-vitamiinin hormonaalisesti aktiivisen muodon eli kalsitriolin, kalsidiolin ja 24-kalsitriolin vaikutuksia geenistön säätelyyn hiiren ja ihmisen soluissa. Tutkimus osoitti, että nämä kolme hormonia säätelevät kaikkiaan useita satoja geenejä.

Hormoneilla on osaksi yhteisiä vaikutuksia. Esimerkiksi kalsitrioli ja kalsidioli tukevat toistensa toimintaa luuston kalkkiaineenvaihdunnassa.

- Mielenkiintoisinta on, että jokaisella näistä kolmesta hormonista on elimistössä aivan oma tehtävänsä. Kalsitrioli liittyy enemmänkin verenkiertoelimistön kehityksen ja toiminnan ja puolustusjärjestelmän säätelyyn kuin luuston kehitykseen, professori Tuohimaa kertoo ryhmän tiedotteessa.

D-vitamiinin oikea annostus tärkeä

Tuohimaan mukaan kalsidioli puolestaan vaikuttaa geeneihin, jotka ovat tekemisissä solujakautumisen, solukuoleman ja syövän kehityksen kanssa. Kalsidioli näyttäisi vaikuttavan myös ihon ja hiusten terveyteen.

24-kalsitrioli on muita heikompi geenien säätelijä, mutta se vaikuttaa selvimmin solukuolemaan, solujen liikkumiskykyyn ja umpieritysjärjestelmän kehitykseen.

http://yle.fi/uutiset/d-vitamiinin_hormonaalisia_muotoja_arveltua_enemman/6873255

 • ylös 15
 • alas 16

Tee hyvä teko suomalaiselle: vie hänelle D-vitamiinia

Luonnonvalon vähenemisen myötä tarve nauttia lisävitamiineja purkista kasvaa. D-vitamiinipurkki voisi nyt olla hyvä tuliainen kaikille suomalaisille vaikkapa kukkien sijaan. Nyt aurinko ei enää tuota d-vitamiinia, koska se tulee niin matalasta kulmasta.

Päivien pimetessä suomalaiset nauttivat taas D-vitamiinia purkista. Uusimpien suositusten mukaan D-vitamiinin päivittäinen määrä on nostettu 10 mikrogrammaan aiemmasta 7,5:stä. Tosin tätäkin nostoa on jo ehditty kritisoida liian pieneksi.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Hannu Vierolan mukaan Suomi on diabetesmaa ja se johtuu siitä, että D-vitamiinia ei saada tarpeeksi. Hän toivookin, että määrä nostettaisiin 40 mikrogrammaan. Ylipainoisilla ja monisairailla pitäisi määrän olla vielä isompi, sanoo Vierola.

Turun seudun nivelyhdistyksen puheenjohtaja Marja-Liisa Salminen puhuu vahvasti D-vitamiinin puolesta.

- Syön sitä 100 mikrogrammaa päivässä. Virallisiin suosituksiin verrattaessa se kuulostaa paljolta.

- Olen kyllä käynyt tutkimuksissa, ja arvot ovat ihan normaalit.

Salminen sanoo, ettei saisi tarvitsemaansa D-vitamiinia pelkästään ruuasta.

- Nytkin minulla on lohisoppa tuolla kiehumassa, mutta ruoka ei missään nimessä vitamiinitarvettani täyttäisi.

Vaikutuksen huomaa muutamassa viikossa

Marja-Liisa Salminen sanoo, että uusi suositus ei ole riittävä.

- Ei se riitä missään nimessä. Semmoinen ihminen, joka syö kunnolla D-vitamiinia, tuntee voinnissaan sen aivan selvästi. Ihminen piristyy jo kahden viikon jälkeen, kun hän on syönyt D-vitamiinia suuremman annoksen.

Salminen uskoo D-vitamiinin suojelleen häntä esimerkiksi flunssilta. Yleisesti vitamiinilisä on piristänyt oloa selvästi.

- Ennen nukahdin jo yhdeksältä ja nyt katson aina uutiset vielä kymmeneltäkin.

Marja-Liisa Salminen johtaa Turun seudun nivelyhdistystä ja tuntee sitä kautta D-vitamiinin merkityksen myös luustolle.

- Jos nivelrikkoinen esimerkiksi kaatuu, niin luustolla on paremmat mahdollisuudet parantua, jos D-vitamiinitasot ovat kunnossa. Professori Hannu Aron tutkimusten mukaan lonkkamurtumatkin paranevat nopeammin, Salminen selvittää.

Vitamiinipurkki kukkapurkin sijaan

Nivelyhdistyksen jäsenistön vitamiiniarvoja mitataan säännöllisesti ja ne ovat Salmisen mukaan parantuneet viime vuosina huomattavasti.
Hän iloitsee siitä, että yhä useammat tuntuvat oikeasti ymmärtäneen vitamiinilisän merkityksen. Hän ehdottaakin, että suomalaiset veisivät jatkossa toisilleen tuliaisiksi D-vitamiinia kukkien sijaan.

- Saaja joutuu hoitamaan niitä kukkia, mutta D-vitamiini hoitaa saajaa itseään.

http://yle.fi/uutiset/tee_hyva_teko_suomalaiselle_vie_hanelle_d-vitamiinia/6884815

 • ylös 16
 • alas 17

Hei minulla on todistus tuo: Voit halutessasi tehdä lainan yksittäisten 3 % korko Kiitos yhteyttä Ms. RODIONOVA ELENA ja VÉRONIQUE FORTUNE kaksi mukavaa naista, jotka on tosiasiallisesti myönnetty minulle 70 000 euron (€70000) lainan aluksi en ajatellut ei hetkeäkään, koska lainan Internetissä tarkoittava huono oli minulle täysin tyhjä, mutta uteliaisuuteni työnsi minut yrittää toisen kerran. Lopulta saisin tämän lainan että oma julkaisu umpikujasta, jossa asuin. Minulla on useita kollegoja, jotka on myös saanut lainoja tasollaan ilman ongelmia sen sijaan, että sinulla on pahansuopia henkilöitä, jotka ottaa töihin huijata viattomia, julkaista tätä viestiä, koska hän sai minut hyvä lainan ja lannistunut, ei siksi, että minulla oli ottaa mutta tapasi nämä rehellinen ja antelias hyvät niin otat yhteyttä häneen:
Tässä on hänen Email: (rodionovaelenna@katamail.com)
Etsit lainan elvyttää toimintaa joko projekti, joko ostaa asunto mutta pankin hylkäsi kesällä nämä naiset ovat ainoa, joka auttaa sinua pankki tai tiedosto on kielletty. Pyydän teitä ottamaan yhteyttä
Kiitos tehdä kuten minä ja lähetä pyyntö saada lainaa enintään 48 tunnin kuluessa. THANKS FOR SHARING NÄMÄ TIEDOT AUTAT VELJEMME YSTÄVÄMME JA MUUT

 • ylös 13
 • alas 19
Vierailija

Hei minulla on todistus tuo: Voit halutessasi tehdä lainan yksittäisten 3 % korko Kiitos yhteyttä Ms. RODIONOVA ELENA ja VÉRONIQUE FORTUNE kaksi mukavaa naista, jotka on tosiasiallisesti myönnetty minulle 70 000 euron (€70000) lainan aluksi en ajatellut ei hetkeäkään, koska lainan Internetissä tarkoittava huono oli minulle täysin tyhjä, mutta uteliaisuuteni työnsi minut yrittää toisen kerran. Lopulta saisin tämän lainan että oma julkaisu umpikujasta, jossa asuin. Minulla on useita kollegoja, jotka on myös saanut lainoja tasollaan ilman ongelmia sen sijaan, että sinulla on pahansuopia henkilöitä, jotka ottaa töihin huijata viattomia, julkaista tätä viestiä, koska hän sai minut hyvä lainan ja lannistunut, ei siksi, että minulla oli ottaa mutta tapasi nämä rehellinen ja antelias hyvät niin otat yhteyttä häneen:
Tässä on hänen Email: (rodionovaelenna@katamail.com)
Etsit lainan elvyttää toimintaa joko projekti, joko ostaa asunto mutta pankin hylkäsi kesällä nämä naiset ovat ainoa, joka auttaa sinua pankki tai tiedosto on kielletty. Pyydän teitä ottamaan yhteyttä
Kiitos tehdä kuten minä ja lähetä pyyntö saada lainaa enintään 48 tunnin kuluessa. THANKS FOR SHARING NÄMÄ TIEDOT AUTAT VELJEMME YSTÄVÄMME JA MUUT

 • ylös 17
 • alas 16

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat