Vierailija

Lehti 4/2013 sivu 72

Pikkasen virhettä johtuen asiaan perehtymättömyydestä.

Ruuan merkitys D-vitamiinilähteenä on vähäinen: 90% ihmisen D-vitamiinista on peräisin iholta (ellei hän ota D-vitamiinia ravintolisänä). Suomalainen saa ruoastaan alle 10µg D-vitamiinia päivää kohti. Suomessa auringonvaloa on riittävästi D-vitamiinin valmistukseen vain toukokuun alusta elokuun loppuun eli kun UVB-indeksi on vähintään 3. Joskus lähes koko kesä on niin pilvinen, kylmä tai sateinen, että pelkästään auringosta on vaikea saada riittävästi D-vitamiinia. Auringosta saat D-vitamiinia, mutta vain silloin kun varjosi on lyhyempi kuin sinä itse. Siis lyhyen aikaa keskipäivällä, noin kello 10-16 vähintään kädet ja jalat paljaina.

Huonoin tilanne on afrikkalaista syntyperää olevilla maahanmuuttajilla, joilla esiintyy usein erittäin vakavia D-vitamiinin puutoksia. Syynä tähän on tumma iho ja ruokavalio. Heidän kotimaassaan UVB-indeksi on lähes läpi vuoden 8-15, kun Suomessa se on keskikesällä 3-6. Talvella Suomen UVB-indeksi on 0.

D-vitamiinia pitää syödä niin paljon, jotta veren D-vitamiinipitoisuus nousee luonnolliselle (kesäauringon nostamalle) tasolle, joka on keskimäärin 125 nmol/l. Lukuisten tutkimusten valossa tämä tarkoittaa vähintään 50µg D-vitamiinia päivässä. Yleensä 100µg ja jopa enemmänkin, jos on isokokoinen ihminen. Pienille lapsille hiukan vähemmän.

Miksi Christel Lamberg-Allardt ja Suvi Virtanen jatkuvasti mediassa toistavat iänikuista mantraansa 7,5-10 µg/vrk annoksesta, jota ei saa ylittää. Se on epäeettistä ja väärää. Sama jos hoitaisi päänsärkyä jalkarasvalla. Ainoastaan osa pienistä lapsista saavuttavat tällä annoksella veren D-vitamiinipitoisuuden 50 nmol/l, jonka he väittävät riittävän kokonaisterveydelle. Muilla ihmisillä veren D-vitamiinipitoisuus on selvästi alle 50 nmol/l.

Lisäksi he pelottelevat syövällä ja kuolemalla, jos annostuksen ylittää, vaikka D-vitamiinin puutos on linkitetty yli 70:een syöpätyyppiin ja lukuisiin eri sairauksiin (mm. I-tyypin diabetes, MS-tauti, reumataudit jne...), jotka Suomessa ovat erittäin yleisiä verrattuna päiväntasaajalla asuviin ihmisiin.

Pelkästään luuston hyvinvoinnin kannalta suositeltava veren D-vitamiinipitoisuus on yli 80 nmol/l ja kokonaisterveyden kannalta 100-150 nmol/l.

Eli jos ette syö D-vitamiinilisää, aloittakaa nyt!

Kannattaa seurata D-vitamiiniasioita Lääkäri Matti Tolosen sivuilta, vaikka ei hänen mainostamiaan vitamiineja söisikään.

Riittävä D-vitamiinin saanti (yhdessä muun aidon kunnon ruuan kanssa) vaikuttaa oleellisesti lihasten kasvuun, voimaan ja kestävyyteen sekä lihasten palautumiseen. D-vitamiini on ratkaisevassa asemassa, kun elimistö kuljettaa kalsiumia lihassoluihin, jotta ne voivat supistua ja työskennellä. Ilman riittävää D-vitamiinia lihaksissa ei ole voimaa. Kun kalsiumin on vuorostaan aika poistua lihassoluista, jotta lihakset voivat rentoutua, tarvitaan riittävästi D-vitamiinia. Muutoin riskinä on, että lihakset alkavat krampata, kipeytyvät ja palautuminen heikentyy.

D-vitamiini herättää paljon kysymyksiä. Fysiatrian erikoislääkäri Jukka Pekka Kouri vastaa katsojien kysymyksiin. (kesto 10 min)
http://areena.yle.fi/tv/1802812/?start=2m27s

D-vitamiini — hyötyä koko terveydelle!
http://ruohikolla.blogspot.fi/2013/01/d-vitamiini-hyotya-koko-terveydell...

  • ylös 23
  • alas 24

Kommentit (5)

HYVÄ YHTEENVETO. LUIN JUURI HYVÄ TERVEYS LEHDEN NRO 9/2013

SIINÄ MS TAUDIN YHETYDESSÄ SUOSITELLAAN 50 MIKROG/VRK.

AIVAN LIIAN VÄHÄN-MITATKAA JA NOSTAKAA D 25 125-150 NMOL/L

VOI OLLA ETTÄ MONI MS PARANEE....

  • ylös 16
  • alas 15

Elintarvikkeista maito on suurin osteoporoosin aiheuttaja.

Harvardin yliopiston 12V tutkimuksesta käy ilmi, että mukana olleesta 78000 henkilöstä ne jotka joivat maitoa kolme kertaa päivässä katkoivat reippaasti enemmän luita kun henkilöt jotka eivät juuri maitoon koskeneet.

Vaikka maito tilapäisesti nostaa luumassaa niin se tuhoaa samalla soluja jotka tuottavat luuta.

Samalla ilmeni että maito on elintarvikkeista ylivoimaisesti eniten osteoporoosille altistava.

Tutkimuksessa mainitaan myös maidon yhteys munuaiskiviin, reumaan, syöpään ja sydäntauteihin. Maidossa oleva kalsium ja fosfori ruokkii nanobakteereita jotka aiheuttavat eturauhassyöpää ja verisuonien kalkkeutumista.

http://www.news-medical.net/news/2005/09/12/13120.aspx

D-vitamiinin syönti purkista läpi vuoden pitäisi olla itsestään selvä asia, mutta yllättävän harva edelleen ymmärtää D-vitamiinilisän tärkeyden. Ja jos ymmärtää, niin valitettavan harva nauttii sitä riittävästi. Tutkimusten mukaan virallinen suositus ei riitä edes vastasyntyneelle. Viralliset suositukset eivät edes nouse. Aikuisen tarve on 50-125µg/vrk. Alle kouluikäiset saattavat pärjätä 30µg/vrk.

  • ylös 14
  • alas 18
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Tutkimuksen tavoitteena oli määrittää luunäytteiden laatuominaisuuksia eri potilasaineistoissa käyttäen tutkimusmenetelminä luun histomorfometriaa, mikrotietokonetomografiaa ja Fourier-muunnos-infrapunaspektrometriaa.

 

Nikamamurtumia sairastaneilla lapsilla havaittiin muutoksia luun koostumuksessa. Muun muassa kollageenin kypsyysaste oli heillä korkeampi ja sen jakautumisaste oli kapeampi verrattuna lapsiin, joilla oli raajojen alueen murtumia. Nämä muutokset voisivat selittää lisääntynyttä nikamamurtumaherkkyyttä.

 

Luun aineenvaihduntaa tutkittiin myös elinsiirron saaneilla lapsilla. Murtumat olivat yleisiä näillä lapsilla: 21 %:lla oli ollut raajamurtumia ja jopa 58 %:lla nikamamurtumia. Histomorfometrinen tutkimus osoitti luun aineenvaihdunnan olevan poikkeavan yli puolella näistä lapsista ja lisäksi hohkaluun määrä oli matala kolmasosalla. Elinsiirron saaneilla lapsilla luun histologiset löydökset olivat moninaiset, eikä tuloksia voitu ennustaa ei-kajoavilla menetelmillä. Lisääntynyttä murtumariskiä näillä lapsilla voisivat selittää osoitetut luun laadulliset muutokset todennäköisemmin kuin pelkkä luun määrän alentuminen.

 

Osteoporoosilääkkeinä käytettävillä bisfosfonaateilla on arveltu olevan yhteys epätyypillisiin reisiluun murtumiin. Niiden esiintyvyyttä tutkittiin Kuopion yliopistollisessa shp:ssä. Kyseisten murtumien ilmaantuvuus bisfosfonaatteja saaneilla naispotilailla oli hyvin alhainen. Kuitenkin näillä potilailla havaittiin luunäytteissä hidastunut luun muodostus ja poikkeavuuksia luun koostumuksessa, mitkä voisivat selittää lisääntynyttä murtumaherkkyyttä.

 

Myös luun histomorfometrian ja mikrotietokonetomografian toistettavuutta sekä menetelmien välistä korrelaatiota selvitettiin. Menetelmien välinen toistettavuus ei ollut riippuvainen aineenvaihdunnan tilasta. Luun histomorfometrian ja mikrotietokonetomografian välinen korrelaatio kliinisillä luunäytteillä oli kohtalainen.

 

http://epublications.uef.fi/pub/urn_isbn_978-952-61-1144-5/

  • ylös 17
  • alas 15

D-vitamiinin hormonaalisia muotoja arveltua enemmän

Tamperelaistutkimuksesta on saatu uutta tietoa D-vitamiinin vaikutuksista elimistössä.

D-vitamiinin hormonaalisia muotoja on arveltua enemmän. Tähän tulokseen tuli Tampereen yliopiston emeritusprofessorin Pentti Tuohimaan vetämä työryhmä.

Aiemmin on ajateltu, että kalsitrioli olisi ainoa D-vitamiinin hormonaalisesti aktiivinen muoto. Tuohimaan työryhmän tutkimuksen mukaan näin ei ole.

Plos One -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa vertailtiin kolmen mahdollisen D-vitamiinin hormonaalisesti aktiivisen muodon eli kalsitriolin, kalsidiolin ja 24-kalsitriolin vaikutuksia geenistön säätelyyn hiiren ja ihmisen soluissa. Tutkimus osoitti, että nämä kolme hormonia säätelevät kaikkiaan useita satoja geenejä.

Hormoneilla on osaksi yhteisiä vaikutuksia. Esimerkiksi kalsitrioli ja kalsidioli tukevat toistensa toimintaa luuston kalkkiaineenvaihdunnassa.

- Mielenkiintoisinta on, että jokaisella näistä kolmesta hormonista on elimistössä aivan oma tehtävänsä. Kalsitrioli liittyy enemmänkin verenkiertoelimistön kehityksen ja toiminnan ja puolustusjärjestelmän säätelyyn kuin luuston kehitykseen, professori Tuohimaa kertoo ryhmän tiedotteessa.

D-vitamiinin oikea annostus tärkeä

Tuohimaan mukaan kalsidioli puolestaan vaikuttaa geeneihin, jotka ovat tekemisissä solujakautumisen, solukuoleman ja syövän kehityksen kanssa. Kalsidioli näyttäisi vaikuttavan myös ihon ja hiusten terveyteen.

24-kalsitrioli on muita heikompi geenien säätelijä, mutta se vaikuttaa selvimmin solukuolemaan, solujen liikkumiskykyyn ja umpieritysjärjestelmän kehitykseen.

http://yle.fi/uutiset/d-vitamiinin_hormonaalisia_muotoja_arveltua_enemman/6873255

  • ylös 15
  • alas 16

Tee hyvä teko suomalaiselle: vie hänelle D-vitamiinia

Luonnonvalon vähenemisen myötä tarve nauttia lisävitamiineja purkista kasvaa. D-vitamiinipurkki voisi nyt olla hyvä tuliainen kaikille suomalaisille vaikkapa kukkien sijaan. Nyt aurinko ei enää tuota d-vitamiinia, koska se tulee niin matalasta kulmasta.

Päivien pimetessä suomalaiset nauttivat taas D-vitamiinia purkista. Uusimpien suositusten mukaan D-vitamiinin päivittäinen määrä on nostettu 10 mikrogrammaan aiemmasta 7,5:stä. Tosin tätäkin nostoa on jo ehditty kritisoida liian pieneksi.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Hannu Vierolan mukaan Suomi on diabetesmaa ja se johtuu siitä, että D-vitamiinia ei saada tarpeeksi. Hän toivookin, että määrä nostettaisiin 40 mikrogrammaan. Ylipainoisilla ja monisairailla pitäisi määrän olla vielä isompi, sanoo Vierola.

Turun seudun nivelyhdistyksen puheenjohtaja Marja-Liisa Salminen puhuu vahvasti D-vitamiinin puolesta.

- Syön sitä 100 mikrogrammaa päivässä. Virallisiin suosituksiin verrattaessa se kuulostaa paljolta.

- Olen kyllä käynyt tutkimuksissa, ja arvot ovat ihan normaalit.

Salminen sanoo, ettei saisi tarvitsemaansa D-vitamiinia pelkästään ruuasta.

- Nytkin minulla on lohisoppa tuolla kiehumassa, mutta ruoka ei missään nimessä vitamiinitarvettani täyttäisi.

Vaikutuksen huomaa muutamassa viikossa

Marja-Liisa Salminen sanoo, että uusi suositus ei ole riittävä.

- Ei se riitä missään nimessä. Semmoinen ihminen, joka syö kunnolla D-vitamiinia, tuntee voinnissaan sen aivan selvästi. Ihminen piristyy jo kahden viikon jälkeen, kun hän on syönyt D-vitamiinia suuremman annoksen.

Salminen uskoo D-vitamiinin suojelleen häntä esimerkiksi flunssilta. Yleisesti vitamiinilisä on piristänyt oloa selvästi.

- Ennen nukahdin jo yhdeksältä ja nyt katson aina uutiset vielä kymmeneltäkin.

Marja-Liisa Salminen johtaa Turun seudun nivelyhdistystä ja tuntee sitä kautta D-vitamiinin merkityksen myös luustolle.

- Jos nivelrikkoinen esimerkiksi kaatuu, niin luustolla on paremmat mahdollisuudet parantua, jos D-vitamiinitasot ovat kunnossa. Professori Hannu Aron tutkimusten mukaan lonkkamurtumatkin paranevat nopeammin, Salminen selvittää.

Vitamiinipurkki kukkapurkin sijaan

Nivelyhdistyksen jäsenistön vitamiiniarvoja mitataan säännöllisesti ja ne ovat Salmisen mukaan parantuneet viime vuosina huomattavasti.
Hän iloitsee siitä, että yhä useammat tuntuvat oikeasti ymmärtäneen vitamiinilisän merkityksen. Hän ehdottaakin, että suomalaiset veisivät jatkossa toisilleen tuliaisiksi D-vitamiinia kukkien sijaan.

- Saaja joutuu hoitamaan niitä kukkia, mutta D-vitamiini hoitaa saajaa itseään.

http://yle.fi/uutiset/tee_hyva_teko_suomalaiselle_vie_hanelle_d-vitamiinia/6884815

  • ylös 16
  • alas 17

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat