Vierailija

Tyttäreni (14v) ilmoitti alkavansa kasvissyöjäksi. Kaikki muut perhessämme ovat kaikkiruokaisia, lihaa on lähes jokaisella aterialla. Nyt ei kuulemma enää edes kala käy, kasviksia vaan. Tytön päätä en saa kääntymään, senhän tiedän jo monista muista asioista, mutta miten voisin turvata tytön kasvun? Saako hän tarpeeksi kaikkea tarvitsemaansa? Kertokaa te, joilla on perheessä kasvissyöjiä tai jos iltse olette kasvissyöjiä. Onko hyviä nettivinkkejä?

  • ylös 3
  • alas 2

Kommentit (3)

Olen 21-vuotias kasvissyöjä. Teen ruokaa esim. soijarouheesta ja pavuista, sekä käytän monipuolisesti kasveja ja hedelmiä ruoanlaitossa. Itse kuitenkin syön kalaa useita kertoja viikossa. Ruokavaliooni kuuluu myös kananmuna, mutta ei maitotuotteet. Tästä syystä otankin aamuisin aina kalsium-ravintolisää.
Hyviä proteiininlähteitä ovat esimerkiksi soija ja pähkinät. Kannattaa huolehtia ruokavalion monipuolisuudesta ja siitä, että saa kaikkia tarvittavia ravintoaineita ja vitamiineja tarpeeksi.

On tärkeää että söisi ainakin kalaa, sillä esim. B12 vitamiiniä ei saa ollenkaan kasveista. Se muodostuu mikro-organismeissä ja esim. kasvinsyöjäeläinten suolessa bakteerit tuottavat sitä. Ihmisellä suolessa näitä bakteereita ei ole. Jos ei suostu syömään lihaa, on suositeltava käyttää vitamiiniä, ainakin B12 osalta. Puutteen myötä voi kehittyä anemia ja keskushermosto-oireita, jotka ovat palautumattomia. Tosin B12 on varastot elimistössä kestävät jopa vuosia, mutta joskushan se loppuu, jos ruokavalio retuperällä.
terv. lääk. yo :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kannattaa kyllä vähän perehtyä kasvissyönnin periaatteisiin, että varmistaa tytön tasapainoisen ravinnon. Osta tai lainaa kirjastosta pari kasviskeittokirjaa, joissa on alussa myös tieto-osuus. Niistä saat uusia ideoita ja tietoa. Hyvin tehty kasvisruoka on tosi herkullista eikä mitään liharuokaa, josta on vain jätetty liha pois.

Koko perhekin voi välillä syödä kasvisaterian, ei tytölle tarvitse aina laittaa erikseen ruokaa. Hänen päätöksensä voi parhaimmillaan rikastaa teidän kaikkien ruokailutottumuksia!

Elimistö tarvitsee proteiinia 0,8 grammaa jokaista painokiloa kohti päivässä. 50 kg painavalla tarve on siis 40 g.

Päivän proteiinintarpeen saa kasaan vaikkapa 200 grammasta papuja tai linssejä. Näin paljon papuja ei tarvita, jos syö lisäksi maitotuotteita ja kananmunia, jotka ovat myös hyviä protskun lähteitä. Täysjyväviljassakin on proteiinia, eli kannattaa suosia siitä tehtyjä leipiä jne.

Kannattaa opetella käyttämään soijarouhetta ja -suikaleita, rouhe muistuttaa jauhelihaa ja suikaleet esim. kanasuikaleita. Rouheesta voi tehdä vaikkapa pastalle tomaattikastikkeen, joka maistuu koko perheelle.

Tofua kannattaa marinoida ja paistaa esim. vokkeihin. Tammelta ilmestynyt Tofu-keittokirja on mielestäni inspiroiva.

Pähkinöitä, manteleita ja siemeniä voi napata välipaloiksi ja lisätä ruokiin ja salaatteihin.

Sosekeittoihin voi lisätä reilun kasan raejuustoa ja vaikka paahdettuja cashew-pähkinöitä. Raejuusto on muutenkin hyvä, koska siitä ei tule turhaa rasvaa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat