Christina Aaltio kuva Tuomas Kolehmainen
Rapean keveässä pinaattipiiraassa on rutkasti makua, mutta vain vähän kaloreita.
Rapean keveässä pinaattipiiraassa on rutkasti makua, mutta vain vähän kaloreita.

Nopeasti valmistuva piirakka saa makua vuohenjuustosta ja näyttävyyttä filotaikinasta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 palaa
Valmistusaika
20 min + uunissa 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Yllätysvieraita? Näyttävä pinaatti-rahkapiirakka hurmaa kaikki

Ainekset

6
arkkia
filotaikinaa
½
dl
oliiviöljyä
Täyte
1
ps (150 g)
pakastepinaattia
250
g
maitorahkaa (0,3 %)
100
g
pehmeää vuohenjuustoa
3
kananmunaa
1
tl
suolaa
ripaus
mustapippuria
150
g
kesäkurpitsaa
1
dl
tuoreita pinaatinlehtiä (halutessasi)

Työvaiheet

  • Leikkaa filoarkit kahteen osaan. Laita kaksi arkkia noin 30-senttisen vuoan pohjalle ja reunoille. Sivele päällimmäisen arkin pinta kevyesti oliiviöljyllä. Jatka kunnes olet laittanut kaikki arkit vuokaan.
  • Sulata ja valuta pinaatti. Lisää joukkoon rahka, vuohenjuusto ja kananmunat. Sekoita massa tasaiseksi sähkövatkaimella. Lisää suola ja pippuri.
  • Kaada pinaattiseos piirakkavuokaan. Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi viipaleiksi ja nosta viipaleet piirakan pinnalle.
  • Koristele pinta tuoreilla pinaatinlehdillä. Sivele filotaikinan reunat lopulla öljyllä. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Yhdessä annoksessa: energiaa 150 kcal, hiilihydraatteja 6 g, rasvaa 11 g, (tyydyttyneet > 3 g), proteiinia 8 g, kuitua 0,6 g, suolaa 0,9 %

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Raisa Laine Kuva Piia Arnould
Mantelit ja karpalot maistuvat mukavina sattumina joululeivässä.
Mantelit ja karpalot maistuvat mukavina sattumina joululeivässä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15
Valmistusaika
20 min + kohottaminen 1 h 15 min + kypsennys 40 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Leivo jouluksi mehevä manteli-karpaloleipä

Ainekset

15
g
tuorehiivaa
dl
vettä
1
tl
suolaa
½
dl
siirappia
1
tl
pomeranssinkuorta
1
tl
rouhittua fenkolia
2
rkl
öljyä
½
dl
kuorellisia manteleita
½
dl
kuivattuja karpaloita
dl
ruisjauhoja
5
dl
vehnäjauhoja
Voiteluun
siirappivettä

Työvaiheet

  1.  Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, siirappi, mausteet ja öljy. Rouhi manteleita veitsellä pienemmiksi. Sekoita mantelit ja karpalot taikinanesteeseen ja alusta lopuksi joukkoon jauhot. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa liinan alla noin 45 minuuttia.
  2. Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja leivo pyöreäksi leiväksi. Anna leivän kohota vielä noin 30 minuuttia pellillä liinan alla.
  3. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele leipä siirappivedellä ja kypsennä kuumassa uunissa noin 40 minuuttia, tai kunnes leipä on kypsä.

Yhdessä annoksessa 155 kcal, hiilihydraatteja 24 g, rasvaa 4 g, (tyydyttynyt > 0,1 g), proteiinia 5 g, kuitua 1 g, suolaa 0,7 %

Kommentit (1)

herne

Onko tohon pakko laittaa siirappia vai voiko jättää ohjeesta pois ?

Suvi Rüster Kuva Tuomas Kolehmainen
Kaalipiirakan pohja valmistuu astetta kevyemmin leivinjauheella kohotettavasta pikasämpylätaikinasta.
Kaalipiirakan pohja valmistuu astetta kevyemmin leivinjauheella kohotettavasta pikasämpylätaikinasta.

Mehevässä kaalipiirakassa on Kreikasta tuttuja makuja: rosmariinia, hunajaa ja fetajuustoa, jotka toimivat mahtavasti kaalin parina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
50
Vaikeustaso
Kohtalainen

Täynnä upeita makuja! Kevyt kaali-sipulipiirakka

Ainekset

2
dl
rasvatonta piimää
1
rkl
hunajaa
noin 5½
dl
sämpyläjauhoja
1
dl
auringonkukansiemeniä
1
rkl
leivinjauhetta
¾
tl
suolaa
Täyte
400
g
valkokaalia
1
porkkana
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
rypsiöljyä, esim. rosmariinilla maustettua
1
rkl
hunajaa tai siirappia
1
tl
kuivattua rosmariinia
¾
tl
suolaa
½
dl
aurinkokuivattuja tomaattisuikaleita
100
g
fetajuustokuutioita suolaliemessä

Työvaiheet

  1. Valmista ensin täyte. Huuhtele kaali, poista kanta ja suikaloi. Kuori porkkana ja raasta karkeaksi raasteeksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
  2. Kuumenna öljy paistokasarissa. Lisää kaalit ja sipulit. Paista sekoitellen 5 minuuttia, kunnes kaali on pehmennyt. Lisää joukkoon hunaja, rosmariini ja suola. Jatka paistamista vielä 5 minuuttia. Nosta pannu liedeltä. Sekoita joukkoon tomaattisuikaleet.
  3. Sekoita piimä ja hunaja kulhossa. Mittaa joukkoon sämpyläjauhot, auringonkukansiemenet, leivinjauhe ja suola. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
  4. Levitä 2/3 osaa taikinasta piirakkavuoan (Ø 24–26 cm) pohjalle ja reunoille. Levitä pinnalle kaaliseosta. Valuta juustokuutiot liemestä ja lisää päälle.
  5. Pyörittele lopusta taikinasta taikinanauhoja ja levitä pinnalle ristikon tai spiraalin muotoon. Kypsennä piirakkaa 200-asteisessa uunissa 35 minuuttia.

Yhdessä annoksessa: 325 kcal, hiilihydraatteja 38 g, rasvaa 12 g, (tyydyttynyt > 1 g) proteiinia 13 g, kuitua 5 g, suolaa 0,7 %

Kommentit (0)

Suvi Rüster Kuva Tuomas Kolehmainen
Pikajuuri valmistuu 4–6 tunnissa.
Pikajuuri valmistuu 4–6 tunnissa.

Muhkeat, makua täynnä olevat sämpylät ovat pienen vaivan väärti. Murskatut hapankorput antavat kivaa hapahkoa makua, ja kuivatut karpalot ja cashewpähkinät purutuntumaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
14 sämpylää
Valmistusaika
30 min + taikinan kohoaminen 5–7 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Huikaisevan hyviä! Pikajuureen tehdyt karpalo-pähkinäsämpylät

Ainekset

Pikajuuri
½
l
vettä
2 (20 g)
isoa
hapankorppua
½ pakettia
(25 g)
tuorehiivaa
3
dl
vehnäjauhoja
1
tl
sokeria
Taikinaan
2
tl
suolaa
2
dl
kaurahiutaleita
1
dl
cashewpähkinöitä
½
dl
kuivattuja karpaloita
noin 5
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
öljyä

Työvaiheet

  • Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Murustele joukkoon hapankorput ja hiiva. Anna hapankorppujen pehmetä 10 minuuttia. Soseuta seos sauvasekoittimella tasaiseksi. Varo, neste roiskuu herkästi!
  • Lisää joukkoon vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi. Anna pikajuuren käydä leivinliinalla peitettynä huoneenlämmössä 4–6 tuntia.
  • Lisää joukkoon suola, kaurahiutaleet, murskatut cashewpähkinät ja karpalot. Lisää vehnäjauhoja muutamassa erässä. Lorauta öljy vaivaamisen loppuvaiheessa.
  • Muotoile taikina jauhotetulla pöydällä pötköksi ja jaa 14 osaan. Nosta taikinapalat leivinpaperin päälle pellille. Jätä sämpylöiden väliin kohoamisvaraa. Anna kohota huoneenlämmössä leivinliinalla peitettynä tunnin ajan.
  • Kuumenna uuni 250 asteeseen. Paista sämpylöitä keskitasolla 12–15 minuuttia.

Yhdessä sämpylässä: energiaa 210 kcal, hiilihydraatteja 34 g, rasvaa 5 g (tyydyttynyt rasva 0,8 g), proteiinia 6 g, kuitua 2 g, suolaa 1 %.

Kommentit (0)

Suvi Rüster Kuva Tuomas Kolehmainen
Muista! Ruisleivästä tulee mehevä ja maukas, kun taikina on löysähkö.
Muista! Ruisleivästä tulee mehevä ja maukas, kun taikina on löysähkö.

Ruisleivän leivonta vie aikaa, mutta palkitsee hurmaavalla happamalla maullaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 ruisleipää, 36 viipaletta
Valmistusaika
55 min + taikinan kohoaminen 4 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Leivo herkullinen, rapeakuorinen ruisleivä juuresta

Ainekset

5
dl
vettä
1
dl
ruisjuurta
1
l
ruisjauhoja
2
tl
suolaa

Työvaiheet

  • Lämmitä vesi 30-asteiseksi. Mittaa kulhoon vesi, ruisjuuri ja puolet ruisjauhoista. Sekoita tasaiseksi. Anna turvota huoneenlämmössä puolisen tuntia.
  • Lisää joukkoon suola ja jauhoja vähitellen koko ajan taikinaa vaivaten. Peitä kulho leivinliinalla ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan 2 tunniksi.
  • Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile leiviksi ruisjauhoja apua käyttäen.
  • Nosta leivät uunipellille. Anna kohota huoneenlämmössä leivinliinan alla 1–1½ tuntia, kunnes leivän pinta repeilee pitsimäisesti.
  • Kuumenna uuni 250 asteeseen. Paista leipiä uunissa 25 minuuttia. Alenna lämpö 225 asteeseen ja jatka paistamista vielä 30 minuuttia.

 

Yhdessä viipaleessa: energiaa 50 kcal, hiilihydraatteja 10 g, rasvaa 0,3 g (tyydyttynyt rasva 0,04 g), proteiinia 1,5 g, kuitua 2 g, suolaa 1,1 %

 

Kommentit (0)