Minua vaivaa yhä enemmän kummallinen asia. Mieheni on hyvin yksinäinen ihminen, hänen ainoat ystävänsä asuvat kaukana. Täällä kotipaikkakunnalla hänellä on vain työkaverit, joiden kanssa hän ei tapaa muuten kuin töissä. Hän viettää kotona kaiken ajan mitä ei ole työssä, minä ainoana seuranaan. Hän ei koskaan lähde muualle kuin Alkoon (siellä hän käykin usein) muuten kuin minun kanssani. Meillä ei käy muita vieraita kuin silloin tällöin aikuiset lapsemme omine lapsineen. Omia ystäviäni tapaan muualla kuin kotonamme.

Ongelmani on myös se, että en osaa kutsua kotiimme ketään, enkä halua kenenkään lapsia lukuun ottamatta siellä käyvän. Olen miettinyt, voiko tämä olla seurausta siitä, että myöskään lapsuudenkodissani ei koskaan käynyt vieraita, luultavasti siksi, että isäni oli niin jörö ja oman nykyisen käsitykseni mukaan mielenterveysongelmainen.

Oma elämäni lapsena oli sellaista, että jouduin hoitamaan kahta nuorempaa sisarustani niin paljon, että koulunkäynnistä ei meinannut tulla mitään. Juuri koskaan en voinut juuri olla kavereidenkaan kanssa, koska isä kielsi. Eikä minulla kavereita oikeastaan ollutkaan. Muistan hyvin, miten ahdistuin, jos jompikumpi sisaristani takertui minuun niin, ettei hänellä ollut muuta seuraa.

Samalla tavalla olen ahdistunut aikuisena aina, kun olen tulkinnut, että joku on ripustautunut minuun. Tästä on nyt tullut minulle varsinainen painajainen. Ajattelen lähes kaiket päivät, mitä siitä seuraa, että mieheni on niin riippuvainen minusta. Suorastaan pelkään eläkkeelle jäämistä, koska silloin joudumme tuijottamaan toisiamme aamusta iltaan. Sekin kauhistuttaa, miten kestän sitä, että olen hänen ainoa puhekumppaninsa. Luulen, että kaikkein mieluiten eläisin yksin. Tämä on minulle niin suuri taakka, että en osaa sitä selittääkään.

Olet huolestunut miehesi yksinäisyydestä ja sosiaalisesta vetäytymisestä. Ongelma, jos sitä voisi niin kutsua, on selvästi vaikuttanut myös omaan käyttäytymiseesi. Et halua kutsua ketään vieraita kotiinne, omia ystäviäkin tapaat mieluummin kodin ulkopuolella. Vain aikuiset lapset ja lapsenlapset vierailevat luonanne. Missä vaiheessa tilanne muuttui tällaiseksi vai onko se vain pikkuhiljaa luisunut tähän?

Itse olet sopeutunut tilanteeseen ja mietit sen yhteyttä omaan menneisyyteesi. Tiedostat taustasi vaikutuksen nykyiseen elämään, kun kirjoitat, että elämä lapsuudenkodissanne oli paljolti samanlaista. On tietenkin hyvin yksilö- ja perhekohtaista kuinka vilkasta seuraelämää halutaan viettää. Jokainen saa periaatteessa itse päättää, miten ja missä muita ihmisiä tapaa.

Kun samassa talossa on useita perheenjäseniä, heillä voi olla varsin erilaisia toiveita tämänkin asian suhteen. Yleensä asiasta pystytään sopimaan, mutta joskus erilaisten toiveiden ja tarpeiden yhteensovittaminen voi vaatia työtä. On tavallista, että juuri nainen – perheenäiti ja vaimo – hoitelee paitsi perheensisäisiä ihmissuhteita myös suhteita sukuun ja tuttaviin. Miehen on helppo heittäytyä passiiviseksi ihmissuhteiden hoitamisessa.

Muitakin tarvitaan

Joskus perhe haluaa elää hyvin eristäytynyttä elämää, mikä ei kuitenkaan ole hyvä asia. Kaikkien kannalta ja varsinkin kasvavien lasten kannalta on toivottavaa, että perheessä olisi kohtuullisen avoin ja vapautunut ilmapiiri. Sellainen, että sinne voi kutsua omia kavereita pelkäämättä, että jotain kummallista tapahtuu tai että itse joutuu siitä jälkeenpäin kärsimään.

Joskus tilanne saattaa olla sellainen, että muut perheenjäsenet joutuvat elämään varpaisillaan ja jännittämään jonkun perheenjäsenen takia. Perheen jäsenten hyvinvoinnin takia on suotavaa, että perhe kykenee luomaan ja säilyttämään joustavat suhteet myös ulospäin. Näin on varsinkin elämän erilaisissa kriisitilanteissa ja vastoinkäymisissä. Jos perhe ei selviydy kriisistä omin voimin, se usein kieltää koko ongelman. Tosiasioita ei uskalleta katsoa silmiin vaan vaikeudet lakaistaan maton alle.

Joskus tilanne saattaa ajautua siihen, että perhe suojautuu ja vetäytyy miltei kokonaan. Tämä ei kuitenkaan paranna tilannetta, päinvastoin. Tällöin perhe valitettavasti menettää mahdollisuuden saada apua ja tukea muilta. Jotta vaikeuksista ja vastoinkäymisistä voisi selviytyä, tarvitaan toimivia ihmissuhteita ja yhteyksiä perheen ulkopuolelle, esim. sukulaisiin ja ystäviin.

Salailu tavallista

Jos jollakulla perheenjäsenellä on esim. alkoholiongelma tai mielenterveysongelmia, on varsin tavallista, että perhe pyrkii salaamaan tilanteen. Perheenjäsenet tekevät ikään kuin sanattoman sopimuksen, että tästä ei puhuta. Asiasta ei usein puhuta perheen sisälläkään.

Perheen sisäisiin ongelmiin liittyy paljolti vaikeita tunteita, mm. pelkoa, häpeää ja syyllisyyttä, minkä takia asiasta puhuminen on niin vaikeaa. Vaikenemalla yritetään hallita tilannetta, vaikka sekin aiheuttaa paljon ahdistusta. Puhumattomuuden takia ongelma yleensä ajan kanssa vain pahenee. Vähitellen vaikeat asiat muuttuvat tabuiksi; kaikki tietävät niiden olemassaolon mutta kukaan ei voi rikkoa vaikenemisen muuria. Ajan myötä perheenjäsenet alkavat voida pahoin.

Kaikki joutuvat sopeutumaan tilanteeseen, mikä johtaa vääristyneisiin toimintamalleihin. Lapsi voi esimerkiksi joutua ottamaan liikaa vastuuta sisaruksistaan tai jopa vanhempiensa henkisestä hyvinvoinnista. Samalla hän joutuu luopumaan lapsuuden huolettomuudesta ja unohtamaan omat tarpeensa. Vaarana on, että ihminen menettää kosketuksen omiin tunteisiinsa eikä osaa niitä myöhemminkään tunnistaa.

Näin on ilmeisesti käynyt myös sinulle. Olet joutunut luopumaan lapsuudessa omista kavereista isäsi takia ja nyt aikuisena olet luopunut omista ystävistäsi miehesi takia. Usein ihmisellä on taipumus toistaa lapsuuden kokemuksiaan kunnes hän aikuisena havahtuu huomaamaan joutuneensa samanlaiseen tilanteeseen. Miehesi riippuvaisuus ahdistaa sinua. Oletko kertonut tätä miehellesi?

Lapsuuttasi et voi enää muuttaa mutta nykyiseen elämääsi voit vaikuttaa. Läheisriippuvuuden käsite voisi kuvata juuri sinun tilannettasi. Läheisriippuvuus tarkoittaa tilannetta, missä toisen ihmisen käyttäytyminen vaikuttaa liikaa omaan elämään. Jos jollakulla perheenjäsenellä on ongelma, se alkaa hallita myös toisen elämää niin paljon, että ajatukset askartelevat tämän asian ympärillä. Omat tarpeet jäävät sivuun.

Läheisiin ihmissuhteisiin kuuluu luonnostaan keskinäinen terve riippuvuus, jolloin se on yksilöiden kasvua ja kehitystä tukevaa. Tällöin se antaa kaikille perheenjäsenille myös tarvittavan määrän autonomiaa. Läheisriippuvuus sen sijaan tukahduttaa yksilön kasvua ja vieraannuttaa hänet omista tunteista ja tarpeista.

Entä alkoholi?

Viittaat kirjeessäsi myös miehesi alkoholin käyttöön, mutta et sano suoraan olevasi siitä huolissasi. Itse mietin tilannetta myös miehesi kannalta. Miten hän mahtaa henkisesti voida? Onko hän kenties masentunut vai kärsiikö sosiaalisiin tilanteisiin liittyvästä jännityksestä, ja sen takia välttelee ihmisiä.

Jos miehesi kärsii jommastakummasta asiasta, vaarana saattaa olla alkoholin käytön lisääntyminen, mikäli miehesi ei löydä muuta tapaa käsitellä ongelmaa. Sinun on kuitenkin hyvä muistaa, että sinä et ole vastuussa toisen ongelmista etkä niiden ratkaisusta, tukea ja kannustusta toinen sen sijaan varmasti tarvitsee.

Omat ja yhteiset ystävät

Minkä verran sinulla on tällä hetkellä omia ystäviä, harrastuksia tai muita omia asioita ? Vai oletko luopunut niistä kokonaan? Pelkäät eläkkeelle jäämistä, mutta voisitko ennakoida tilannetta ja aloittaa muutoksen jo ennen sitä vaikka uudella harrastuksella? Mitä mies sanoisi jos kutsuisitte kotiinne vieraita?

Parasta tietenkin olisi, että nämä vieraat olisivat sellaisia ihmisiä, joista molemmat pitävät. Kerrot että miehelläsi on ystäviä, mutta nämä asuvat hyvin kaukana. Onko hänen silti mahdollista pitää heihin yhteyttä? Ilmeisesti miehesi tarvitsee nyt rohkaisua ja kannustusta hoitaakseen sosiaalisia suhteitaan. Miettikää yhdessä, keitä kuuluu sosiaaliseen verkostoonne ja pohtikaa tilannetta.

Kun teette tätä, on tärkeää ottaa huomioon molempien toivomukset. On tietenkin hyvä, jos pariskunnalla on yhteisiä tuttavia, joiden kanssa voi yhdessä seurustella, mutta molemmat tarvitsevat myös omia ystäviä. Puolisoilla voi olla hyvinkin erilainen tarve olla muiden ihmisten seurassa. Tarkoitus ei ole, että jompikumpi puolisoista joutuu luopumaan tyystin omasta elämästään ja omista ystävistään toisen takia.

Miltä oikeasti tuntuu?

Oletko koskaan kertonut miehellesi, miltä yhteinen elämänne sinusta oikeastaan tuntuu? Kuinka tyytyväinen miehesi loppujen lopuksi on? Kaipasiko hänkin muutosta elämäänsä?

Vaikka sinusta välillä tuntuukin siltä, että mieluummin eläisit yksin, ei se suinkaan ole ainut vaihtoehto. Uskoisin, että teillä on mahdollisuus jatkaa myös yhdessä, mikäli löydätte sopivan tasapainon läheisyyden, riippuvuuden ja oman tilan suhteen.

Jos tilanne ei ratkea omin voimin, kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen. Hänen kanssaan voi rauhassa selvitellä omia ajatuksiaan.

Suosittelen sinulle luettavaksi Melody Beattien Irti läheisriippuvuudesta. Gratch Alonin kirja Jos miehet puhuisivat mitä he sanoisivat auttaa ymmärtämään myös miehen ajatusmaailmaa.

Psykologi Teija Jokipii

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.