Olen 45-vuotias nainen pääkaupunkiseudulta. Ongelmani on se, ettei minua kiinnosta ja inspiroi oikeastaan mikään muu kuin hiljainen oleilu kotona. Olen kuitenkin hyvä näyttelemään. Työni on kilpailuhenkistä, luovaa keep smiling -duunia, jossa sosiaalisuus on tärkeää. Pitää keskustella, osallistua, ideoida, kohdata asiakkaita. En millään jaksaisi enkä osaa kevyttä jutustelua, mutta yritän, koska en muuta voi.

En saa työstä minkäänlaisia onnistumisen elämyksiä, mutta jatkan, koska en tiedä, mikä muukaan työ niitä antaisi. Toinen syy on se, että maksan asuntolainaa vielä viisi vuotta. Tämä on ristiriitaista, sillä olen koko elämäni ollut hyvin aktiivinen. Olen kasvattanut kaksi lasta aikuiseksi yksinhuoltajana, harrastanut vaikka mitä kalliokiipeilystä yliopisto-opiskeluun. Missä puhti on nyt?

Asun abi-tyttäreni kanssa kahden ja välimme ovat hyvät. Minulla on myös ihana miesystävä. Ystävättäriä tapaan harvoin, koska kyllästyn nopeasti istumaan ja jaarittelemaan.

Pelkään, että jonain aamuna kuppi menee nurin lopullisesti, enkä enää saa kammettua itseäni liikkeelle.

Kirjeesi sai minut miettimään useampaakin vaihtoehtoa, mistä voisi olla kysymys. Kuvaat osuvasti suorituskeskeistä ja kilpailuhenkistä aikaamme. Suorituksiamme mitataan joka päivä, ulkonäköämme arvioidaan ja paljon mainostettu sosiaalisuuskin on yhä itsekeskeisempää. Aito sosiaalisuus ei kuitenkaan ole vain pinnallista jutustelua pikapalavereissa vaan kykyä ja tahtoa kuunnella ja ottaa toiset huomioon myös vaativissa tilanteissa, valmiutta joskus asettaa muut itsemme edelle.

Kerrot työstäsi nasevasti keep smiling -ilmaisulla. Et ole ainoa, joka kärsii siitä, että aina pitäisi hymyillä ja näyttää hyvältä, vaikka sisimmässään tuntisi aivan muuta. Uransa alussa oleville tällainen esiintyminen ei ehkä ole ongelma, mutta ajan myötä se alkaa kuluttaa.

Sanot olevasi hyvä näyttelemään, mikä tarkoittanee, ettet voi paljastaa todellista minääsi työtilanteissa. Toivottavasti sinulla kuitenkin on jossain tilaa olla oma itsesi: paikka ja ihmisiä, joihin luotat niin, että voit näyttää heille oikeat kasvosi ja syvemmät tunteesi. Työpaikalla tämä on harvoin mahdollista eikä edes viisasta.

Valhe syö elinvoimaa

Me kaikki tarvitsemme erilaisia suojautumiskeinoja pärjätäksemme maailmassa, mutta toivottavaa olisi, etteivät roolit ja naamiot olisi liian ahdistavia ja kaukana todellisesta minästämme. Näytteleminen on myös sitä, että joutuu esittämään muuta kuin oikeasti on. Psykologiassa puhutaankin valeminästä ja todellisesta itsestä.

Jos ihminen joutuu elämään vain valheellisen itsensä varassa, se kuluttaa sisältäpäin, vähentää elinvoimaa ja elämäniloa. Pikkuhiljaa se myös vieraannuttaa paitsi toisista ihmisistä myös itsestä niin, että yhteys omiin syvimpiin tunteisiin ja tarpeisiin katkeaa. Jos tätä jatkuu pitkään, ahdistuneisuus, tarkoituksettomuuden ja tyhjyyden tunne lisääntyvät. Tämä voi olla yksi syy masennukseen ja myös työuupumukseen, joka ei suinkaan aina johdu liiasta työmäärästä.

Keep smiling -kulttuurimme luo lisää pahoinvointia ja depressio-oireita, sillä masennus tavallaan näyttää sen, mikä halutaan peittää ja kieltää ja mikä usein jää näkemättä. Mitä enemmän joudumme tukahduttamaan oman itsemme ja olemaan jotain muuta, sitä enemmän kasvaa varjopuoli.

Ehkä ei siis olekaan ihme, että depressio yleistyy huimasti. Liian harvoin kysytään, mitä kaikkea kätkeytyy depression taakse ja onko masennuslääke aina sen oikea hoito. Joskus lääkitys vain ylläpitää tilannetta, jossa ihminen joutuu kantamaan keep smiling -naamiotaan selvitäkseen päivästä toiseen. Puhutaankin hymyilevästä depressiosta, mikä ehkä sopii sinunkin tilanteeseesi, vaikka tunnetkin olevasi vain motivoitumaton.

Tauotta ei jaksa

Se mikä motivoi nuorempaa, ei enää innostakaan vanhempaa. Kokenut työntekijä tarvitsee kannustimekseen muuta kuin uransa alussa oleva. Käsite hunajaloukku kuvaa tilannetta, jossa innokkaat nuoret ajautuvat nousukierteeseen, mutta joutuvat samalla ansaan. Kannustimina ovat jännittävät työtehtävät ja korkea palkka, sekä mahdollisuus päästä toteuttamaan omaa luovuuttaan ja näyttämään mitä osaa. Tässä ei sinänsä ole mitään pahaa, mutta kukaan ei voi olla jatkuvasti yhtä tehokas ja tuottava, vaan pitäisi saada myös palautua.

Nykyään palautumiseen ei enää ole mahdollisuutta, ja saattaakin käydä niin, että jo kolmikymppiset palavat loppuun ja pelkäävät, etteivät enää jaksa oravanpyörässä. Palautumista tarvitset sinäkin luovuutta vaativassa työssäsi.

Vaarassa masentua?

Työuupumukseen liittyy usein tunteita, joita sinulla on. Työ ei enää tuota iloa, eikä siitä jaksa innostua. Kun tilanne pahenee, seuraa kyynistyminen, epäily koko työn merkityksestä ja omasta osaamisesta. Työuupumus voi johtaa myös masennukseen, jolloin haluttomuus ja energian puute laajenevat koskemaan koko elämää. Masennukseen saattaa liittyä univaikeuksia, muutoksia ruokahalussa, ärtyneisyyttä ja mielialan laskua.

Masentunut haluaa ehkä myös vetäytyä ja eristäytyä muista, ei edes kaipaa muiden seuraa, koska haluaa vain olla rauhassa. Myös tunteet kuolevat, eikä mikään enää tunnu miltään. Masentuneet sanovatkin, että kaikki päivät ovat yhtä harmaita eikä aamulla huvita nousta ylös, vaan mieluummin jäisi peiton alle koko päiväksi.

Miten nämä oireet mielestäsi sopivat sinuun? Entä mitä tarkoittaa pelkosi siitä, että jonain päivänä kuppi menee nurin lopullisesti? Jos masennus pääsee kehittymään vakavaksi, pahimmassa tapauksessa elämänhalu voi kadota tyystin. Pidä huoli siitä, ettei sinun tilanteesi pääse niin pahaksi.

Kerrot olleesi aina hyvin aktiivinen, olet ehtinyt kokeilla ja harrastaa monenlaista. Nykyään mahdollisuuksia riittää ja joillakin nälkä kasvaa syödessä, niin että jatkuvasti on etsittävä voimakkaampia kokemuksia tunteakseen jotain. Ärsytyskynnys nousee ja saadakseen samanlaisen elämyksen kuin edellisellä kerralla, joutuu kokeilemaan jotain vielä suurempaa tai vaarallisempaa. Ehkä sinäkin olet saanut kokea niin monenlaista, että olet kyllästynyt, eikä mikään enää tunnu miltään. Joskus voi tosin käydä niinkin, että jos jatkuvasti elää päätä huimaavaa elämää, alkaa kaivata tavallisia arjen asioita.

Välitilinpäätöksen aika

Olet iässä, jossa ihminen usein tekee inventaariota elämästään, eräänlaista välitilinpäätöstä siitä, mitä on saanut aikaan ja mitä vielä haluaisi. Puhutaan jopa keski-iän kriisistä, jossa aletaan kaivata entistä syvällisempiä asioita. Tähän vaiheeseen saattaa liittyä myös tarkoituksettomuuden tunne ja epäily siitä, onko millään mitään merkitystä. Myös arvot voivat muuttua ja ihminen joutuu arvioimaan uudelleen, mikä hänelle on tärkeää. Hiljaisuus ja sisäinen rauha, vai menestys ja pintakiilto?

Tämä voi olla hyvin filosofista aikaa, jolloin ihminen ehkä pakon edessä pohtii ensimmäistä kertaa elämäänsä. Samalla hän joutuu kohtaamaan myös itsensä ja sen, mitä ehkä on paennut koko elämänsä. Vasta kun antaa itselleen luvan pysähtyä ja aikaa kuunnella, voi saavuttaa yhteyden itseensä ja lopulta löytää vastauksia siihen, mikä on tärkeää ja merkityksellistä minulle.

Raota ovea maailmaasi

Sanot, että sinulla on hyvin vähän sosiaalisia siteitä, eikä ystävienkään seura enää kiinnosta. Jos työssään tapaa paljon ihmisiä, on luonnollista että välillä täytyy saada levätä ja olla rauhassa säilyttääkseen kosketuksen itseensä. Puhutaan jopa ihmissuhdekuormituksesta, joka syntyy, jos joutuu päivittäin tapaamaan liian monia ihmisiä vaikkapa asiakaspalvelussa tai hoitoalalla, missä mennään syvälle toisen ihmisen kokemusmaailmaan.

Kuvaamassasi maailmassa kontaktit lienevät hyvin pinnallisia. Ihminen tarvitsee kuitenkin aitoa ja syvempää kohtaamista. Se on myös ainut keino lievittää sitä syvää yksinäisyyttä, jonka keskellä ihmiset usein elävät, vaikka tapaavatkin paljon ihmisiä. Oletko koskaan kertonut omista tunnelmistasi ystävillesi, voisitko edes vähän raottaa sisäiseen maailmaasi johtavaa ovea?

Jaarittelu varmaan kyllästyttää sinua, jos et voi kertoa puhekumppaneillesi mitään todellisista ajatuksistasi. Mahtavatko he aavistaa, missä olet menossa vai peitätkö heiltäkin kaiken niin kuin teet töissä? Oletko kertonut omista ajatuksistasi miesystävällesi? Joskus terapeutti voi olla ensimmäinen, jolle syvimmät pelkonsa ja toiveensa uskaltaa paljastaa.
Olla vapaa on olla oma itsensä, sanotaan. Toivottavasti sinäkin vielä löydät vapauden olla oma itsesi.

Suosittelen sinulle seuraavia kirjoja: Fredrik Bengtsson, Loppuunpalaminen – uusi mahdollisuus; Julia Kristeva, Musta aurinko; Philip Martin, Zen – polku depression läpi; Juha Siltala, Työelämän huonontumisen lyhyt historia.

Psykologi Teija Jokipii

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.