Miten pitäisi suhtautua laboratoriotulokseen E-MCV (erytrosyytit, keskitilavuus) 96, ja mitä se tarkoittaa? Lääkäri kysyi suhdettani alkoholiin, ja kerroin ettei sellaista ole. Samassa yhteydessä mitattiin hemoglobiini joka oli 164. Miten pitäisi toimia vai onko tuloksesta mitään huolta?

Punasolujen keskimääräinen koko on laskennallinen luku, joka saadaan, kun punasolujen tilavuus jaetaan niiden lukumäärällä. Molemmat mainituista arvoista mitataan yleensä automaattisesti määritettäessä niin sanottu pientä verenkuvaa, johon kuuluvat veren valkosolujen määrä, hemoglobiini, joukko punasoluja kuvaavia lukemia sekä verihiutaleiden määrä.

Punasolujen keskitilavuuden eli MCV:n nykyiset viiterajat ovat 82–98. Jos punasolut ovat kooltaan pieniä (koko alle 82), se yleensä on merkki raudanpuutteesta. Punasolujen normaalia suurempi koko voi olla seurausta runsaasta alkoholin käytöstä mutta myös esimerkiksi B12-vitamiinin tai foolihapon puutteesta. Myös jotkin lääkeaineet voivat kasvattaa punasolujen kokoa. Suomalaisten nykyisillä juomatottumuksilla lääkärit valitettavasti useinkin kohtaavat normaalia korkeampia punasolutilavuuksia ja siksi saattavat kysyä alkoholin käytöstä, kun ylärajoja kolkutellaan. Kysyjän MCV-arvo on siis normaalialueella, joten tämän arvon vuoksi ei tarvitse ryhtyä mihinkään toimiin.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kommentit (2)
Vierailija
Viesti

Ei verihiutaleet kuulu pieneen verenkuvan. Ne on osattava lääkärin pyytää erikseen. Monessa labrassa ne on lisätty pakettiin muotoa PVK+tr.

Sydämen eteisvärinä säikäyttää mutta hoituu

Yleisin sydämen rytmihäiriö on onneksi myös helpoin hoitaa.

Kardiologin mukaan lääkärin pakeille tullaan hyvin erilaisten tuntemusten kanssa: yksi on peloissaan parista hassusta lisälyönnistä, toinen on sairastanut tietämättään eteisvärinää.

— Ihmiset ovat eri tavalla herkkiä. Jotkut tuntevat joka ikisen muljahduksen, toiset eivät havahdu merkittäviinkään rytmihäiriöihin, kardiologi Mika Lehto HYKSistä sanoo.

Pääsääntö rytmihäiriöissä on, että sydämen kammioihin liittyvät sairaudet ovat vaarallisia, eteisongelmien kanssa pärjätään. Tämä johtuu siitä, että kammiot pumppaavat veren kroppaan ja päähän. Jos ne työskentelevät liian kiihkeästi tai liian verkkaisesti, seuraukset voivat olla vakavat.  

Eteisvärinä eli flimmeri onkin varsinaisista rytmihäiriösairauksista yleisin. Sitä on parilla prosentilla suomalaisista.

— Jos iäkkäämpi ihminen tulee valittamaan, että sydän pompottaa, epäilen aina ensiksi eteisvärinää, Mika Lehto sanoo.

Eteisvärinää potee Suomessa sata-, ehkä jopa sataviisikymmentätuhatta ihmistä, joista valtaosa pystyy elämään lähes normaalisti.

Eteisvärinää lähdetään usein hoitamaan rytminsiirroilla ja lääkityksellä, joka tavallisimmin on beetasalpaaja. Suurimmalle osalle eteisvärinäpotilaista joudutaan aloittamaan verenohennus- eli antikoagulaatiohoito lisääntyneen aivohalvausriskin vuoksi.

Eteisvärinän yleisin syy on ikä. Yli 80-vuotiaista joka 10. sairastaa sitä satunnaisesti tai pysyvästi. Alle kolmekymppisillä sairautta on tuskin lainkaan. Eteisvärinäpotilaiden määrä tulee lisääntymään huomattavasti: koska väestö ikääntyy, myös useammat eteiset värisevät.

Ylipaino on toinen merkittävä syy eteisvärinän lisääntymiselle. Liikakilot kuormittavat koko elimistöä, myös sydäntä. Lisäksi ne altistavat sairauksille, joilla on yhteys rytmihäiriöihin, kuten korkea verenpaine, diabetes, sepelvaltimotauti ja sydämen vajaatoiminta.

 

Joustavat verisuonet pitävät mielenkin virkeänä

Verisuonten kunto on hyvän terveyden  – myös mielenterveyden – perusta.

Jos veri ei kierrä suonissamme, elämäkään ei voi jatkua. Siksi niitä pitää huoltaa.

Verisuonet nauttivat terveellisestä ravinnosta: kasviksista, kalasta, viljasta ja pehmeistä rasvoista. Myrkkyä on kovaa rasvaa sisältävä suolainen ruoka, joka tukkii verisuonia.

Myös tupakka on haitallista, sillä se heikentää verenkiertoa.

Aktiivisuus – on se mitä hyvänsä – auttaa pysymään hyvässä fyysisessä ja psyykkisessä kunnossa. Tärkeintä on siis nousta sohvalta ja pysyä liikkeessä pitkin päivää.

Kun puuhastelun lisäksi harrastaa välillä hikiliikunta, sydän saa treeniä. Samalla pienentää riskiään saada sydän- ja verisuonitauteja tai syöpää. Paljon liikkuvat ovat harvoin masentuneita ja elävät pidempään kuin sohvaperunat.

Myös aivoja kannattaa jumpata säännöllisesti, sillä kun ne prakaavat, ei kehokaan kauaa kestä. Hyvää aivotreeniä ovat sanaristikot ja uuden kielen opiskelu, jotka kehittävät muistia.

Ehkä monipuolisinta liikuntaa niin lihaksille, luille, aivoille kuin sydämelle on tanssi. Se panee veren virtaamaan ja on avuksi tarkkaavaisuudelle, rytmitajulle ja koordinaatiolle.

Mutta aina eivät terveet elintavat yksin riitä pitämään verenpainetta alhaalla ja kolesterolia kurissa. Silloin tarvitaan lääkkeitä verisuonten suojaksi.

Asiantuntija: geriatrian professori Timo Strandberg, Helsingin ja Oulun yliopistot ja HYKS.

Kommentit (3)
Vanhaa tietoa
Viesti

Tämä on auttamattomasti vanhaa tietoa. Tyydyttynyt rasva ei vaikuta mitenkään verisuoniin, eikä lisää sydän- ja verisuonitauteja. Myöskään viljojen syönnistä ei oikeasti ole näyttöä verisuonten terveyden kannalta. Ei rasvat tuki suonia, ei edes tyydyttyneet. Ihmeellistä, että tämmöistä huttua vielä julkaistaan. Eikä suolakaan niin vaarallista ole kun kohtuudessa pysytään, liian vähäinen suolan käyttö on huonompi asia kuin pikkuisen liian runsas. Nämä ssi nykyaikaisten tutkimusten mukaan.

Marketta
Viesti

Veren kolesteroliarvo ei ole sydäntaudin syytekijä, eikä veren kolesterolipitoisuus ennusta sydäninfarktin riskiä, eikä sydäninfarktikuolleisuutta. Sepelvaltimotauti on infektio- ja tulehdustauti. Nykyisen käsityksen mukaan veren suurentunut kolesteroliarvo on elimistön tulehdustilan, hapetusstressin ja endotoksemian patofysiologinen seuraus. Se heijastaa kolesterolin säätelyn eli homeostaasin häiriötä.

Maksa valmistaa kolesterolia, syöty kolesteroli (joka siis ei ole rasva vaan alkoholi) ei juurikaan nosta veren kolesterolipitoisuutta. Kolesteroli on elimistön korjausaine ja tärkeää jo pelkästään siksi. Sitä on solukalvoissa sekä aivoissa runsaasti. Verisuonista kolesterolia löytyy koska se on paikkaamassa tulehtuneen verisuonen vauriota.

Huonot hiilarit nostavat huonoa kolesterolia. Tämä on tiedetty jo viimeiset 10 vuotta ainakin, mutta edelleen virallinen taho valehtelee tästäkin asiasta meille tavallisille kuluttajille. Myös lääkäreille opetetaan se virallinen mantra, joka ei pidä mitenkään paikkaansa, että luonnolliset eläinrasvat lihottavat ja tukkivan verisuonemme, joita sitten täytyy statiineilla puhdistaa. 

Hiilarit -> asetyyli-koentsyymi-A -> (moni välivaihe) -> kolesteroli 

http://personal.inet.fi/koti/remeli/Suomalainen_ravitsemuspolitiikka.htm

Päihderiippuvuus on kuin sokeritauti

Päihderiippuvuus ei parane, mutta sitä voidaan hoitaa. Se onnistuu, jos toipuja ymmärtää, että hän tarvitsee apua.

– Päihderiippuvuus on parantumaton sairaus, jolle on tyypillistä kontrollin menettäminen, sietokyvyn kasvaminen ja voimakas himo aineeseen. Ihminen ei suurista haitoista huolimatta pysty lopettamaan käyttöä, kertoo Avominne Päihdeklinikan toiminnanjohtaja Mika Arramies.

Alkoholiriippuvuus alkaa usein niin salakavalasti, ettei sitä huomaa. Viinilasi vaihtuu vaivihkaa toiseen ja kolmanteen, lopulta pitää juoda koko pullo.

Koviin huumeisiin, kuten opiaatteihin ja heroiiniin, voi kiintyä jo parista kerrasta. Erityisen herkästi hyvänolontunne humahtaa piikitettävistä huumeista.   

– Perimätekijöiden merkitys on merkittävä, jopa 50 prosenttia, mutta riippuvuus sinänsä ei periydy, vaan alttius siihen. Jos kuka tahansa laitettaisiin autiolle saarelle, jossa olisi tarjolla vain alkoholia, riippuvuus syntyisi varmasti, kertoo päihdelääketieteen professori Hannu Alho Biomedicumista.

Sekakäyttö yhä yleisempää

Nykyään yhä useampi käyttää sekaisin alkoholia, pillereitä ja huumeita. Väärinkäytetyimpiä lääkkeitä ovat rauhoittavat bentsodiatsepiinit sekä korvaushoitolääkkeet metadoni ja subutex. Epilepsian, hermokivun ja yleistyneen ahdistuneisuushäiriön hoitoon rekisteröity pregabaliini on valunut myös katukauppaan.

Hannu Alho vertaa päihderiippuvuutta usein sokeritautiin, josta ei myöskään parane, mutta voi hyvällä hoidolla elää mielekästä elämää.

Alkoholiriippuvaisissa on paljon sellaisia, jotka ovat eläneet vuosia raittiina, mutta esimerkiksi tyttären häissä juoneet lasillisen. Retkahtaminen ei merkitse epäonnistumista.  

Pillereitä ja tukea

Jotkut onnistuvat siirtymään alkoholin kohtuukulutukseen, mutta vaikeasti riippuvaiselle se ei onnistu. Joskus kierteen pätkäisemiseen tarvitaan katkaisuhoitoa. Tarvittaessa tukena voidaan käyttää lääkkeitä, kuten antabusta tai nalmefeenia.

– Disulfiraami eli antabus pysäyttää alkoholin hajoamisen, ja jos lääkkeen kanssa ottaa alkoholia, tulee huono olo. Juomisen himoa hillitsevä nalmefeeni ei toimi kaikilla, mutta osa pystyy sen turvin vähentämään juomista. Joku sanoi kerran, että ensimmäinen olut maistui hyvälle, mutta toinen jo väljähtäneelle.

Opioidiriippuvaisten hoidossa käytetään korvaushoitoa, joka voi joskus olla elämän mittainen.

Riippuvuuksien hoidossa hoidossa pelkkä pilleri on huono vaihtoehto, lisäksi tarvitaan psykososiaalista tukea.

A-klinikoilla on tarjolla terapiaa sekä muuta kuntoutusta, myös vertaistukiryhmät auttavat monia. Yksityisille, kuten Minnesota-mallisille klinikoille, voi saada maksusitoumuksen. Siellä toteutetaan 12 askeleen ohjelmaa, jossa myös läheiset otetaan hoitoon mukaan.  

– Päihderiippuvuus on allergiaan verrattava sairaus. Ei pähkinäallergikkokaan osta työviikon päätteeksi pähkinöitä, samanlainen luopuminen pätee päihteisiin, kuvailee Arramies.   

Toipumisen kannalta on tärkeää ymmärtää, että tarvitsee apua ja haluaa ottaa sitä vastaan. Joskus raittiuslupaus pitää tehdä joka päivä uudestaan.

 

Kuntoutusta netissä

A-klinikkasäätiöllä on uusi VERA-verkkoavusteinen päihdekuntoutusohjelma, joka on tarkoitettu kaikkien päihderiippuvuuksien hoitoon. Ohjelman tarkoituksena on oppia tunnistamaan omia tunteita, ajatuksia ja käyttäytymismalleja ja harjoitella uusia ratkaisutapoja. Ohjelma sisältää 5 työskentelymoduulia, joissa on 28 päihdekuntoutustehtävää. Ohjelma kestää neljä kuukautta ja kahden kuukauden kuluttua on seurantatapaaminen oman työntekijän kanssa.

Lue lIsää A-klinikan sivuilta.

 

Minun tarinani

”Raittius on ainoa vaihtoehto”

Helsinkiläinen Reeta Kroner, 24, kärsi vuosia päihderiippuvuudesta. Nyt elämä tuntuu niin hyvältä, ettei hän haluaisi enää palata entiseen.

Ensimmäiset siiderinsä Reeta Kroner joi 15-vuotiaana kavereiden kanssa. Alkoholi upposi häneen eri tavalla kuin ystäviin. Sietokyky nousi heti ja juominen tuntui omalta jutulta.

— Siihen aikaan oli siistiä juoda ”jätkätkin pöydän alle.” Olin itsevarma ja sosiaalinen, uskalsin tehdä asioita, joita en selvin päin olisi tehnyt. Leijuin euforisessa hyvänolontunteessa eikä krapulatkaan olleet kovin pahoja. Juominen oli kivaa, vielä silloin.  

Vuonna 2011 Reeta muutti Yhdysvaltoihin liiketaloutta opiskelemaan. Jokin alkoholinkäytössä muuttui. Muisti ja kontrolli alkoivat pettää yhä useammin ja juominen lipsui käsistä. Ilon tilalle tuli ahdistus ja häpeä. Juominen ei koskaan jäänyt yhteen lasiin.   

— Viikonloput venyivät. Join perjantaina, lauantaina ja joskus vielä sunnuntaina. Töppäilin, kaatuilin ja kohelsin. Seuraavana päivänä saatoin miettiä, että mitähän tuli illalla tehtyä. Aloin miettiä, onko minussa jotain vialla, kun menetän aina kontrollin.

Reeta alkoi toimia moraalinsa ja arvojensa vastaisesti. Mukaan tulivat valehtelu ja varastelu.   

— Saatoin sanoa, että olen juonut vain kaksi olutta, vaikka olisin juonut viisi. Varastelin kaupoista laukkuja, koruja ja rahaa, joskus alkoholiakin, tein sitä selvin päinkin. Minulla onkin vino pino sakkoja niiltä ajoilta. Harrastin myös irtosuhteita, mikä on täysin vierasta minulle.

Kulissit pystyssä väkisin

Reeta salasi tiukasti tilanteensa läheisiltään.

— Kiristin ja uhkailin jopa poikaystävääni, ettei hän paljasta totuutta vanhemmilleni.

Sisällä vellovan yksinäisyyden ja epävarmuuden hän peitti kauniiden vaatteiden ja meikkien alle. Ulkoisista puitteista huolehtimista tuli erityisen tärkeää. Koska alkoholi ei enää tuonut hyvää oloa, Reeta alkoi polttaa pilveä. Pää piti saada sekaisin.

— Käytin sekaisin alkoholia, rauhoittavia bentsodiatsepiineja ja huumeita, ostin niitä myös kadulta.

Suomessa ollessaan Reeta oli päihteidenkäytön vuoksi hoidossa myös psykiatrisessa sairaalassa. Siellä hän tuikkasi ensimmäisen kerran suoneen kaverinsa salakuljettamaa korvaushoitolääke
Subutexiä.

— Olin valmis ottamaan mitä tahansa, että saisin pahan olon pois.  

Vuonna 2012 Reeta lensi USA:sta kotiin mutta ei muista lennosta mitään. Vanhemmat tulivat tytärtään lentokentälle vastaan ja painostivat hänet hoitoon.

— Lähdin sinne lepytelläkseni heitä. Ajattelin, etten tarvitse apua vaan selviän omin päin. Hoito tyssäsi siihen.

Reeta ei enää palannut Yhdysvaltoihin, sillä siellä viranomasiet ovat tarkkoja siitä, että matkustajilla on moitteeton tausta.

— Minulla ei ollut.

Aseman vessassa turvassa

Poikaystäväkään ei enää jaksanut. Vanhempien vaatimukset hoitoon sitoutumisesta tuntuivat epäreiluilta.

— Olin suuttunut ja loukkaantunut, ajattelin, että kuinka kehtaavatkin. Vähättelin päihteiden käyttöäni ja kielsin sillä olevan osuutta ongelmiini. Uskoin vilpittömästi itsekin, että pystyisin lopettamaan, jos vain haluaisin.

Päihteet veivät yhä lujempaa, Reeta menetti perheen, ystävät, työn ja asunnon. Päivät kuluivat miettiessä, mistä saada rahaa seuraavaan annokseen. Selviä hetkiä oli harvoin.

— Olin valmis tekemään mitä tahansa saadakseni päihteitä.

Reeta harhaili kodittomana. Hän majaili narkkarikämpissä ja porraskäytävissä, putkassakin meni joskus neljä yötä viikossa. Lopulta elämä kaventui Tampereen rautatieaseman vessaan.

— Se oli lämmin ja ennen kaikkea siellä sai käyttää rauhassa huumeita. Narkkariasunnoissa ramppasi tuntematonta porukkaa, jotka toivat minulle lisää aineita. Pidin heitä silloin kavereinani, mutta oikeasti en voinut luottaa kehenkään. Ainoa yhdistävä asia oli päihteet.  

Kuin eri ihminen

Reeta oli usein ahdistuksen ja masennuksen vuoksi hoidossa psykiatrisessa sairaalassa.

— Hoitajat menivät joskus täysin mukaan tarinaani ja totesivat, että kyllä sinulla on ollut niin vaikeaa, että ei sitä voi muuta tehdäkään kuin käyttää. Sain bentsodiatsepiineja, vaikka päihderiippuvaiselle ne eivät sovi lainkaan.   

Päihdehuuruinen elämä oli kaikkea muuta, mitä Reeta oli tulevaisuutensa varalle suunnitellut. Hän oli menestynyt koulussa, saanut stipendejä ja ajatellut kouluttautua.

— Päihteet tuhosivat nopeasti kaiken, muutuin eri ihmiseksi. Myös kaveripiirini vaihtui täysin.

Vuonna 2013 Reeta oli käyttänyt aineita kuukausia, ja oli päiviä, jolloin hän ei uskaltanut astua majapaikoistaan ulos. Itsemurhakin kävi mielessä.    

— Käytökseni oli itsetuhoista ja usein olin vähällä kuolla. Olin nurkkaan ahdistettu ja yksin. Olin ensimmäistä kertaa valmis ottamaan apua vastaan ja myöntämään, etten selviä yksin.

Läheisten tuska pysäytti

Reeta aloitti yhteisöhoidon, jonka laitosjakso kesti viisi viikkoa. Sen jälkeen ryhmätapaamiset jatkuivat viikoittain. Nuori nainen havahtui näkemään riippuvuuden seuraukset itsessään ja läheisissään. Vanhempien mietteiden kuuleminen läheisviikonloppuna oli raskasta.   

— Päihdekierteeni oli tuntunut niin raskaalta, että äitini oli välillä toivonut minun kuolevan. Välirikkomme aikana ei ollut mennyt päivääkään, etteikö äiti olisi ajatellut minua. En ollut aavistanut, että riippuvuuteni olisi vaikuttanut niin vahvasti perheeseeni.  

Vaikka syyllisyys ja häpeä oli musertavaa, tuo viikonloppu oli yksi Reetan elämän merkittävimmistä. Läheisten tuskan näkeminen oli pysäyttävää ja halu raittiiseen elämään vahvistui.  

— Olin löytänyt oman pohjani ja valmis tekemään mitä tahansa, ettei minun tarvitsisi enää käyttää päihteitä.  

Reeta on miettinyt sitä, miksi juominen karkasi niin nopeasti käsistä. Aluksi hän ajatteli, että opiskelijaelämään kuuluu juoda välillä pää täyteen ja mokailla kännissä. Jossain vaiheessa kuvioihin tuli myös pullojen piilottelu.

— Ostin pari siideriä, join ne yksin enkä puhunut asiasta kenellekään. Olin sitä mieltä, että minun pitää saada rentoutua rankan päivän jälkeen. Jos en saanut päihteitä, olin levoton, ahdistunut ja pinnani paloi herkästi. En kyennyt kohtaamana elämää enää selvin päin.

Ei ensimmäistäkään ryyppyä

Päihderiippuvuus on salakavala sairaus, jossa usein viimeinen henkilö, joka tiedostaa sen, on sairastunut itse.

—  Kun käytin päihteitä koin, että ahdistus johtuu kaikesta muusta kuin päihteistä. En halunnut minkään tulevan minun ja päihteiden väliin. Suutuin, jos joku edes vihjaisi, että henkinen pahoinvointini saattaisi liittyä päihteisiin. Nykyään ymmärrän, että ahdistukseni johtui päihderiippuvuudesta, sillä raitistumiseni jälkeen en ole tuntenut päivääkään sellaista ahdistusta, mitä ennen hoitoon menoa tunsin.

Välillä on tullut houkutuksia päihteisiin, mutta Reeta ei näe sitä enää vaihtoehtona. Repsahtaminen ei silti pelota. Elämä päihderiippuvaisena oli vain selviytymistä päivästä toiseen.  

— Nykyään ymmärrän olevani päihderiippuvainen ja tiedän mihin se johtaa, jos otan ensimmäisen ryypyn tai pillerin. Minulle ainoa vaihtoehto on raittius. Olen kiitollinen siitä, mitä minulla on, en ole koskaan ollut näin onnellinen. Päihderiippuvuudesta ei voi oikeastaan parantua mutta toipua voi.

Viikoittaiset vertaistukiryhmät kuuluvat elämään yhä, puhuminen, kokemusten vaihtaminen ja muiden tarinoiden kuunteleminen ovat tärkeintä. Myös luottamus perheeseen ja läheisiin on palautunut.

— Välit vanhempiini ovat erittäin hyvät, minulla on todellisia ystäviä ja menin viime kesänä naimisiin. Osaan nauttia elämästä ja arvostaa tavallisia asioita.

Riippuvuus vaatii hoitoa

Puolitoista vuotta raittiina ollut Reeta on vastikään perustetun Suomen Päihderiippuvaiset ry:n varapuheenjohtaja. Hän haluaa antaa toivoa muille riippuvaisille ja heidän läheisilleen, toipuminen on aina mahdollista.

Päihderiippuvuussairauteen liittyy voimakasta häpeää ja syyllisyyden tunteita. Reeta toivoo, että kenenkään ei tarvitsisi hävetä sairauttaan.

— Kukaan ei lapsena päätä, että minusta tulee aikuisena alkoholisti tai narkomaani. Kun ihmiset saavat oikeaa tietoa päihderiippuvuudesta, myös asenteet ja käsitykset muuttuvat. Päihderiippuvuus ei ole motivaation tai moraalin puutetta, vaan sairaus.