Yhdysvaltalaistutkijat ovat saaneet lisää näyttöä täysjyväviljan suotuisista verenpainevaikutuksista. Heidän tutkimuksessaan täysjyväviljaan siirtyminen alensi potilaiden verenpainetta kahdessa kuukaudessa.

Osana tutkimusta 33 ylipainoista tai lihavaa aikuista vaihtoi kaikki ravintonsa viljat täysjyväviljaksi kahden kuukauden ajaksi. Vertailujaksona he söivät kahden kuukauden ajan vain teollisia, ns. jalostettuja viljoja. Potilaille tehtiin kattavat terveystarkastukset koejaksojen alussa ja lopussa.

Kun tutkijat vertasivat mittaustuloksia koejaksojen jälkeen, he havaitsivat koehenkilöiden diastolisen verenpaineen olleen huomattavasti alemmalla tasolla silloin, kun he söivät vain täysjyväviljoja. Käytännössä vaikutus merkitsi esimerkiksi noin kolmanneksen pienempää riskiä menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin.

Yhdysvaltalaisten tutkimus vahvistaa näyttöä täysjyväviljojen terveellisyydestä ja suotuisista verenpainevaikutuksista. Aiemmissa tutkimuksissa täysjyväviljan suosiminen on yhdistetty mm. pienempään sydän- ja verisuonitautien ja aivoverenkiertohäiriöiden riskiin.

Tutkimus julkaistiin Journal of Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Nutrition 2016)
http://jn.nutrition.org