Kuva Shutterstock

Hoida pois juuri sinua vaivaava ikääntymismuutos, niin ihosi näyttää nuorekkaammalta.

Iho saa rakennusaineensa monipuolisesta ravinnosta verenkierron kautta. Lisäapua antavat terveelliset elämäntavat, riittävä lepo, uni, ulkoilu, liikunta ja vedenjuonti. Tupakointi ja runsas alkoholinkäyttö toimivat päinvastoin. Ne vanhentavat ihoa eikä tuhotyötä kampita tehokkainkaan voide.

Ihon ikääntymisen merkkejä ovat kuivuminen, värin sameneminen, rypyt, pigmenttimuutokset, herkistely ja ihon veltostuminen. Taisteluapua niitä vastaan saa anti-age-ihonhoitotuotteilla. Ne valitaan ihotyypin, iho-ongelman ja iänkin mukaan.

Käytitpä millaisia anti-age-tuotteita tahansa, muista perusasiat: hyvä päivittäinen puhdistaminen, kosteuttaminen ja ihon suojaaminen auringolta ovat tärkeimmät ihonhoidon asiat. Vasta niiden jälkeen kannattaa keskittyä muiden ongelmien hoitoon.

1. Samea ihonväri

Sameuden taustalla voi olla esimerkiksi väsymys, sairauden jälkitila, liian vähäinen ulkoilu, ihon huono nestekierto tai aineenvaihdunta. Ikäkin vaikuttaa. Nuorena iho uusiutuu kuukauden välein, viisikymppisenä väli voi olla 45 vuorokautta. Kun kuollut solukko pysyy kauemmin ihon pinnalla, ihon näyttää harmaammalta.

Pohdi sameuden aiheuttajaa ja korjaa tilanne. Onko syynä jokin tilapäinen elämänmuutos vai esimerkiksi huono puhdistaminen, joka jättää likakerroksen ihon pintaan.

Nuku ja lepää väsymys pois. Ota ihoa kirkastavat hoitotuotteet käyttöön. Hämää

harmaus piiloon valoa heijastavilla tuotteilla.

Ne luovat optisesti valoharson ihon pintaan ja heleyttävät ihoa.

Vaikka kuorinta kirkastaakin ihoa, vältä liiallista hinkkaamista ja hankaamista. Aikuisen ohentunut iho saattaa turhaan ärsyyntyä mekaanisesta hankaamisesta. 

2. Herkistelevä iho

Yhä useampi nainen valittaa ihonsa reagoivan herkästi uusiin voiteisiin, säähän tai ruokiin. Herkistelylle altistavat stressi, kiire, saasteet, väärät hoitotuotteet tai -tavat. Syynä voi olla myös couperosa, jossa ihon pintaverenkierto on heikentynyt ja hiussuonten seinämät ohentuneet. 

Herkkä iho ei ole ihotyyppi, vaan herkistelyä esiintyy kaikilla.

Rauhoita, suojaa ja vahvista ihoa. Tarkista, että hoitotuotteet ja -tavat vastaavat ihosi tarpeita. Pyri rauhoittamaan myös elämäntyyliäsi ja kohenna yleiskuntoasi. Muista, että hyvä mielikin hoitaa ihoa.

Voimakkaita lämpötilanvaihteluita ja suoraa auringon paahdetta kannattaa karttaa. Anna ihon olla rauhassa, älä hankaa tai ylihoida sitä. Puhdistus ja kosteutus rahoittavilla tuotteilla kaksi kertaa päivässä riittää.

3. Kuiva ja ryppyinen

Ihon joustavuudesta huolehtivien kollageeni- ja elastiinisäikeiden tuotanto alkaa hidastua nelikymppisenä. Myös ihon rakenne ohenee, löystyy ja kasvojen piirteet valahtavat. Ihon rasvapitoisuus laskee, iho kuivuu ja sitoo huonommin kosteutta. Vaihdevuosien paikkeilla iho alkaa ohentua ja sen vastustuskyky ja suojamuuri heikkenevät.

Hyvin kosteutettu iho näyttää pulleammalta, jolloin rypyt näkyvät vähemmän. Kiinteyttävät voiteet antavat iholle ulkoista tukiverkkoa. 

Kosteuta iho aina puhdistamisen jälkeen. Käytä päivisin voidetta, jossa on vähintään SK 15 -aurinkosuoja. Täydennä kosteutusta rasvoja sisältävillä öljyillä ja seerumeilla.  

Aurinko ja tupakointi ovat ihon suurimmat vanhentajat. Tupakoijan iho on noin kymmenen vuotta tupakoitsemattoman ihoa vanhempi. Lopeta tupakointi ja suojaa iho auringolta ympäri vuoden.

4. Kirjava iho ja pigmenttiläiskät

Taustalla on yleensä perimä, raskausajan tai vaihdevuosien hormonaaliset muutokset, hormonaalisen ehkäisyn aloitus tai lopetus tai liiallinen aurinkoaltistus. Läiskistä voi olla hankala päästä kokonaan eroon. Vaikka läiskät talven aikana häviäisivät, kevätaurinko yleensä aktivoi pigmentin uuteen nousuun kasvoille.

Pigmenttiläiskät ovat ikävän näköisiä mutta vaarattomia. Silti niitä kannattaa yrittää vaalentaa, sillä kirjavaihoinen mielletään ikäistään vanhemmaksi.

Käytä ihoa kirkastavia ja pigmenttiä vaalentavia hoitotuotteita. Suojaa iho ulkoillessa korkeasuojakertoimisella aurinkovoiteella varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn.

Mikäli olet lääkekuurilla, tarkista ettei lääke herkistä ihoasi auringon UV-säteille. Jos näin on, pysyttele varjossa ja suojaa iho vaatteilla.

5. Rasvoittuva iho ja isot huokoset

Melko uusi ilmiö on, että normaali iho alkaakin yhtäkkiä rasvoittua neljänkympin kieppeillä. Talintuotanto kiihtyy jostakin syystä, iho näyttää elottomalta, ihohuokoset laajenevat, iho kiiltelee ja siinä on epäpuhtauksia. Samaan aikaan iho voi osassa kasvoja olla hyvinkin kuiva. Tarkkaa syytä ongelmaan ei tiedetä, mutta hormoneita epäillään.  

Pidä huolta ihon pintakosteudesta, sillä vaikka iho on rasvainen, sen pinta voi olla hyvinkin kuiva. Tällöin se voi aktivoida talin­tuotantoa entisestään. Kokeile geelimäisiä, kosteuttavia voiteita.

Ota käyttöön aikuisen rasvoittuvalle tai sekaiholle tarkoitetut hoitotuotteet. Pyri tasapainottamaan talintuotantoa. Kuori ja syväpuhdista ihoa, etteivät ihohuokoset tukkeudu.

Nuoren akneiholle tarkoitetut tuotteet ovat liian voimakkaita ja kuivattavat aikuisen ihon pintaa liikaa. Jos poistat kasvojen kiiltelyä puuterilla, varo ettei sitä kerrostu liikaa.

 

Kosmetologi myi minulle kasvovettä, joka alentaa ihon pH-arvon melkein nollille. Siitä pitäisi olla se hyöty, että iho vastaanottaa voiteet paremmin, kun iholta viedään suojavaippa. Nyt mietin, onko tämä hyväksi. Eikö yleensä ihonhoidossa pyritä normaaliin pH-arvoon?

 

Ihon normaali pH on lievästi hapan, noin 5,2 luokkaa. Neutraali pH on 7. Esimerkiksi veren pH on 7,35—7,45 ja tämä on veren puskuriominaisuuksien ja esimerkiksi hengityksen ja munuaisten kautta tarkasti säädelty.

pH 0 tarkoittaisi voimakasta happoa, jota ei voida käyttää kasvovetenä. Lievästi kuoriva kasvovesi voi olla lievästi hapan. Sen tarkoitus on parantaa ihon läpäisevyyttä. Samalla se voi kuitenkin kuivattaa, ärsyttää ja aiheuttaa punoitusta. Kuoriva kasvovesi ei siten sovi kaikille. Ainakin aluksi sitä voisi kokeilla vain muutaman kerran viikossa.  

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Minulle suositeltiin Ultherapy-hoitoa alakasvojen kohentamiseen. Onko se turvallinen menetelmä kasvojenkohotukseen?

Viime vuosikymmenellä on kehitetty monia uusia veitsettömiä kasvojenkohotusmenetelmiä, joilla pyritään kiinteyttämään ihoa ja ihon alla olevia kudoksia ilman leikkauksiin liittyviä riskejä ja pitkää toipumisaikaa. Leikkaukset eivät myöskään paranna ihon kuntoa eivätkä poista ryppyjä ja ihon löystymistä.

Ultherapy perustuu kudosten lämmittämiseen korkeaenergisen kohdennetun ultraäänen avulla (high-energy focused ultrasound, HIFU). Tätä menetelmää käytetään muualla lääketieteessä esimerkiksi syövän etäpesäkkeiden tuhoamiseen. Ulthera lämmittää kohdennetusti syvemmällä ihon alla olevia kudoksia ja sillä voidaan kiinteyttää esimerkiksi leukalinjaa ja kohottaa otsaa. Alkuvaiheessa laitteen käyttöä rajoittivat hoitoon liittyvä kipu ja myöhäisvaikutuksena ilmeni useamman kuukauden kuluttua rasvakudoksen häviämistä. Tämä ei ole sinänsä yllättävää, sillä samaa HIFU menetelmää käytetään korkeammalla energiatasolla myös rasvasolujen tuhoamiseen (ultraääni-lipolyysi). Menetelmä ei ole täysin riskitön.

Itse olen käyttänyt HIFU-menetelmää tämän vuoden alusta lähtien osana eri teknologioita yhdistävää kokonaisvaltaista veitsetöntä kasvojenkohotusta. Tällä tavoin saadaan kustannustehokkaasti kiinteytettyä sekä iho että ihon alla olevat kudokset.

Omien kokemuksiemme mukaan HIFU tuo oikein käytettynä lisäarvoa hoitoon, koska ultraäänellä päästään samaan syvyyteen kuin kasvojenkohotusleikkauksessa. HIFU ei kuitenkaan korvaa ihon muiden kerrosten kiinteytystä eikä ryppyjen tasoitusta. Yksinään käytettyinä HIFU-ultraäänilaitteet ovat parhaimmillaan dekolteen, olkavarsien ja kaksoisleuan kiinteytyksessä. Hoidon kohdentaminen oikeisiin ihokerroksiin vaatii pitkäaikaista kokemusta veitsettömistä kasvojenkohotuksista.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Jos olet menossa kauneuskirurgiseen hoitoon, tarkista vielä nämä.

Kuka hoitaa?

Hoidon tasosta voi varmistua parhaiten menemällä asiakkaaksi suurimmille lääkäriasemille, joissa injektio-, kuorinta- ja laserhoitoja tekevät lääkärit tai hoitoihin koulu­tetut sairaanhoitajat.

Täyteaineita saa lain mukaan toistaiseksi pistää kuka vain. Täyttö- ja kuorintahoitoja tekevät myös jotkut maahantuojien kouluttamat kosmetologit. Halvimman injektion perään lähteminen voi olla vaarallista, sillä pistoksen antajan koulutuksen ja kokemuksen sekä aineen sisällön tarkistaminen on hankalaa.

Tutustu etukäteen paikan nettisivuihin ja mahdollisesti myös klinikkaan. Netin keskustelupalstoilta voi löytyä kommentteja edellisten asiakkaiden tyytyväisyydestä, mutta myös piilomainontaa.

Esteettistä kirurgiaa tekevät kuuluvat kansainväliseen ISAPS:iin ja Suomen Esteettiset Plastiikkakirurgit ry:hyn. Kirurgin pätevyys kannattaa tarkistaa suomenplastiikkakirurgit.fi tai suomenplastiikkakirurgiyhdistys.fi -nettisivujen jäsenluetteloista.

Kosmeettinen tai esteettinen lääkäri (cosmetic/esthetic doctor) ei ole kirurgi eikä plastiikkakirurgi vaan esteettistä koulutusta hankkinut yleislääkäri.

Mitä ruiskutetaan?

Suomen lain mukaan täyteaineet luokitellaan lääkintälaitteiksi eikä lääkkeiksi, jonka vuoksi niitä voi ostaa ja pistää kuka tahansa.

Täyteaineet jaetaan kahteen ryhmään: elimistöstä pois sulaviin sekä pysyviin, eli sulamattomiin aineisiin. Yleisin täyteaine on hyaluronihappo, joka sulaa pois elimistöstä reilussa puolessa vuodessa.

Pahimmassa tapauksessa täyteaineita voi tilata netistä ja ne voivat sisältää mitä tahansa ainetta, joka ei häviä elimistöstä. Ulkomailla hankituista pysyvistä täyteaineista (mm. Dermalive, ArteFill, Artecoll) voi saada vuosien päästä vaikean, kasvot tuhoavan vierasesinereaktion.

Plastiikkakirurgiyhdistys on toivonut injektiohoitojen antamista lääkäreiden käsiin, koska niiden aiheuttamat komplikaatiot voivat olla vakavia.

Lääkärikoulutus auttaa ymmärtämään esimerkiksi sen, miten jotkut täyteaineet reagoivat lääkeaineiden kanssa. Siitä voi aiheutua esimerkiksi allerginen reaktio, joka pahimmassa tapauksessa johtaa hengen­vaaralliseen anafylaktiseen sokkiin.

Mihin suostut?

Tarkista minkälaiseen sopimukseen suostut, sillä hoitajan ja asiakkaan näkemyseroista johtuvia korjaushoitoja ei yleensä tehdä. Joillakin lääkäriasemilla voi olla esimerkiksi takuu rintaimplanteissa. Riippuu firmasta, miten takuu- ja muihin korjausasioihin suhtaudutaan. Niistä kannattaa ottaa selvää.

Klinikoilla hoidot käydään etukäteen läpi sekä kirjallisesti että suullisesti, jotta asiakas tietää, mitä on odotettavissa, eivätkä odotukset ole liian suuret. Ennen toimen­pidettä asiakas yleensä allekirjoittaa suostumuksen hoitoon.

 Kuka korjaa?

Leikkaava lääkäri hoitaa normaalisti myös komplikaatiot, jos ne aiheuttavat terveydellistä haittaa, kuten verenvuotoa tai vaikean kuumeisen infektion.

   Jos toimenpide on tehty ulkomailla, terveydenhoidon julkisella puolella hoidetaan terveyttä uhkaavat komplikaatiot. Vähäisempiä oireita, kuten rintaimplanttien epämukavuutta, ei korjata.

 Mitä maksaa?

Suurempiin plastiikkakirurgisiin operaatioihin kuuluu konsultaatiokäynti, jossa tehdään hoitosuunnitelma ja käydään operaatio läpi yhdessä leikkaavan kirurgin kanssa. Konsultaatiokäynnillä on oma hintansa paikasta ja operaatiosta riippuen. Pienempiin hoitoihin, kuten kevyisiin kuorintoihin, ei erillistä konsultaatiokäyntiä välttämättä tarvita, vaan hoitosuunnitelma käydään läpi hoitotilanteessa.

Klinikkojen nettisivuilla pääset vertailemaan hintoja. Alkaen-hinnat harvoin kattavat koko toimenpiteen, ja vasta kokonaiskustannuksia voi kunnolla verrata.

Kuinka pysyvää?

Esimerkiksi hyaluronihapolla tehty juonteiden täyttöhoidon teho kestää noin vuoden, botoliinitoksiinin vaikutus lakkaa 4—6 kuukauden päästä. Säännöllisen botuliinihoidon jälkeen ryppyjä aiheuttavat lihakset heikentyvät eivätkä palaudu yhtä vahvoiksi kuin aikaisemmin. Tulokset pysyvät toisella myös pidempään kuin toisella, sillä jokaisen iho on yksilöllinen.

Esteettiset hoidot eivät kuitenkaan pysäytä ihon ikääntymistä.

 

Moni haluaa parannella ulkonäköään vähän enemmän kuin mitä kosmetologi voi tehdä. Selvitimme, mistä kevyessä kauneuskirugiassa on kyse.

Kuminaamoiksi kasvonsa kiristäneet julkkikset eivät enää anna todellista kuvaa kauneusklinikkojen asiakaskunnasta. Todennäköisesti operaatiossa on käynyt naapurin tavallisen näköinen nainen tai viereisen konttorin mies, joka tänään vaikutti vähän viimeviikkoista virkeämmältä.

Yksittäisten juonteiden lisäksi huomiota kiinnitetään ihon napakkuuteen ja tasaiseen sävyyn. Näin siksi, että vuosia sitten runsaasti aurinkoa ottaneiden asiakkaiden kasvoilla valovauriot näkyvät tummina pigmenttimuutoksina ja ihon velttoutena.

Kiinnostusta herättävät myös veitsettömät ”kauneusleikkaukset”, joista ei jää arpia.

— Nyt halutaan mieluummin rasvansiirto tai hionta kuin kasvojenkohotus, kertoo plastiikkakirurgian ja kirurgian erikoislääkäri Hilkka Peltoniemi.

Mutta olipa kauneusoperaatio mikä tahansa, toive on yleensä sama.

— Minulta kysytään jatkuvasti, että eiväthän muut tule huomaamaan, että jotakin on tehty, Hilkka Peltoniemi sanoo.

Esteettisten hoitojen buumi on nyt valtava ja toimenpiteet on tehty houkutteleviksi: niitä mainostetaan nopeudella ja helppoudella. Useimmat

vaativat korkeintaan parin päivän toipumisajan, jos sitäkään.

Kalliidenkaan hoitojen tulokset eivät kuitenkaan ole pysyviä ja niitä on uusittava, jos vaikutusten haluaa kestävän.

Toimenpiteisiin sisältyy myös riskejä. Tekijöiden sekä heidän käyttämiensä aineiden ja laitteiden taso vaihtelee, ja pahimmillaan ulkonäön parannus­yritys voi johtaa pysyviin vaurioihin tai hengenvaaralliseen allergiseen reaktioon. Tekijän taustoja kannattaakin tutkia huolella ja perehtyä hoitoihin ennen kuin antaa kasvonsa tai kehonsa jonkun käsiin.

 

Termit selväksi

Esteettiset hoidot Yleis­käsite injektio-, laite- ja kuorintahoidoille. Joissakin paikoissa näitä kutsutaan nimellä kevytkirurgiset toimenpiteet, vaikka hoidot eivät ole kirurgisia.

Pistos- eli injektiohoidot Ihon alle pistetään joko juonteita täyttäviä aineita, esimerkiksi hyaluronihappoa tai kasvolihasten toiminnan lamauttavaa botuliinitoksiinia.

Plastiikkakirurgia Jaetaan kahteen: Esteettisessä plastiikkakirurgiassa korjataan normaaliksi katsottavia muotovirheitä ja iän tuomia muutoksia terveillä ihmisillä. Yksityiseen terveydenhuoltoon keskittynyttä alaa kutsutaan myös kosmeettiseksi tai kauneuskirurgiaksi.

Rekonstruktiivisen plastiikka­kirurgian tarkoitus on palauttaa ruumiinmuoto ja -osien toiminta mahdollisimman normaaliksi sairauden, vamman tai kehitys­häiriön jäljiltä. Nämä korjaukset tehdään julkisessa terveydenhuollossa sekä yksityisellä puolella.