Teiniprinsessan minäkuva ei kestä tulehtuneita finnejä, mutta eivät ne keski-ikäisenkään itsetuntoa vahvista. Onneksi sekä akneen että ruusufinniin löytyy tehokas hoito.

Perheen teini istuu aamiaispöydässä pää painuksissa. Kun äiti sipaisee tukkaa, on selvää, ettei mikään ole hyvin: kasvot ovat täynnä punaisia tulehtuneita paiseita ja poika huitaisee äidin käden mielenosoituksellisesti pois. Hän on vihainen ja pettynyt. Juuri nyt kun hän voisi olla teiniprinssi, hänen kasvonsa ovat muuttuneet oudoiksi, kipeiden paiseiden täyttämäksi maastoksi.

– Akne on nuorille psykologisesti rankka sairaus, vahvistaa ihotautien erikoislääkäri Anita Remitz HYKSin ihotautipoliklinikasta.

– Se puhkeaa juuri silloin, kun kiinnostus toiseen sukupuoleen herää ja itse haluaisi olla heidän silmissään viehättävä.

Remitzillä on kuitenkin hyviä uutisia kaikille aknesta kärsiville – ja heidän vanhemmilleen. Kenenkään ei tarvitse vain katsella toimettomana, kun akne tekee tuhojaan iholla ja nuoren psyykessä:

– Vaikeakin akne saadaan nykyään talttumaan lääkehoidolla.

Normaali finnitauti

Ihmisen talirauhasten toiminta vaihtelee eri ikäkausina. Esimerkiksi sikiöaikana talirauhaset kirnuavat vahaa täysillä kierroksilla: vauvan päälle kehittyvä ”kina” on pelkkää talirauhasvahaa.

Syntymän jälkeen talirauhasten toiminta rauhoittuu, mutta pyörähtää jälleen täyteen vauhtiin teini-iän kynnyksellä. Aktiivinen kausi kestää noin 30-vuotiaaksi.

Keski-iässä talirauhasten toiminta on jälleen rauhallista ja vanhuksilla jo vaimeaa.
Ensimmäiset finnit nuoren iholla ovat merkki siitä, että talirauhaset ovat siirtyneet aktiiviseen vaiheeseen.

– Akne alkaa yleensä murrosiässä, kun hormonitoiminta vilkastuu, Anita Remitz sanoo.

Kun talia erittyy yhtäkkiä tavallista enemmän, osa talirauhastiehyistä tukkeutuu. Lievimmässä muodossaan tämä johtaa viattomiin musta- ja valkopäihin, joita lähes kaikilla nuorilla on.

Varsinaiset finnit syntyvät talirauhastiehyiden tukkeutumisesta: sitä seuraa tulehdus, jolloin iholle nousee papuloiksi kutsuttuja pieniä, punaisia näppylöitä tai suuria, valkoisia pusteleita. Myös nämä ovat yleisiä.

Pustelit ovat niitä valkoisia, visvan täyttämiä näppyjä, joiden puristelu kuuluu ajoittain kaikkien teini-ikäisten harrastuksiin.

Vai kipeää aknea?

Merkittävin ero ”tavallisen finnitaudin” ja akneksi kehittyvän sairauden välillä näyttääkin olevan tulehdusreaktion voimakkuudessa. Siinä missä papulat ja pustelit jäävät useimmilla ihmisillä paikallisiksi ja katoavat itsestään, aknessa ne laajentuvat suuriksi ja kipeiksi paiseiksi.

Kun iholle kehittyy suuria ihonalaisia kystia ja puolen sentin mittaisia märkiviä paiseita, akne voi jättää ihoon rokonarpena tunnetun arpikudoksen.

Remitzin mukaan ei tiedetä, miksi akne saa otteen joistakin ja toisista ei.

– Aknea sairastavilla talineritys on voimakkaampaa kuin terveillä ja myös hormonaalisilla tekijöillä on merkitystä.

Professori Olli Lassila Turun yliopistosta uskoo, että tärkeä syy aknen muodostumiseen on immunologisen järjestelmän ylireagointi.

– Teini-iässä myös puolustusjärjestelmä pyörähtää suuremmille kierroksille, hän sanoo.

– Aknessa se reagoi ehkä liioitellusti, mikä johtaa pahaan tulehduskierteeseen.

Myös jotkin lääkkeet, kuten sisäisesti käytettävät kortikosteroidit, voivat aiheuttaa aknea.

Perintötekijöilläkin on merkitystä. Vaikeat akneihot näyttävät kulkevan ainakin osaksi suvuittain.

Lääkekuuri tehoaa

– Aikaisemmin aknen hoito oli vaivalloista. Vaikeat tapaukset jouduttiin ottamaan osastolle, jossa paiseet puserreltiin tyhjäksi ja puhdistettiin, sanoo Anita Remitz.

Käänne tapahtui 1980-luvulla, kun ihotautilääkärit saivat lääkelaukkuunsa isotretinoiinin. Tämä A-vitamiinijohdannainen toimii kahdella tavalla: se vähentää talineritystä ja vaimentaa tulehdusreaktiota.

– Isotretinoiinin ansiosta hyvin harva akne johtaa enää ihon arpeutumiseen, jos ihmiset vain hakeutuvat ajoissa hoitoon, Remitz sanoo.

Isotretinoiinia otetaan 4–6 kuukautta kestävinä kuureina. Yksi kuuri riittää usein taltuttamaan pahankin aknen, mutta joskus kuuri joudutaan uusimaan. Lääkkeen sivuvaikutuksista huomattavin on ihon ja limakalvojen kuivuminen.

– Kuurin aikana on pidettävä aina huulirasva mukana, Remitz sanoo.

Lääkekuuri voi olla hankala myös potilaille, jotka käyttävät piilolinssejä, koska silmät kuivuvat.

Koska isotretinoiini voi vahingoittaa sikiötä, lääkkeen käyttäminen on naisille tavallista monimutkaisempaa.

– Kuuri määrätään heille vain kuukaudeksi kerrallaan ja heidän on osoitettava joka kerta todistus siitä, että he eivät ole raskaana.

Samasta syystä lääke on haluttu pitää vain erikoislääkäreiden ulottuvilla; terveyskeskuslääkärit eivät saa sitä määrätä.

Anita Remitzin mukaan isotretinoiiniin siirrytään hyvin helposti, jos potilaalla on arpeuttava tai laaja-alainen akne. Lievemmissä tapauksissa hoidoksi riittävät paikalliset A-vitamiinivoiteet, antibakteeriset geelit tai antibioottiliuokset. Tarvittaessa voidaan myös määrätä usean kuukauden kestävä antibioottikuuri.

Aikuisten ruusufinni

Ruusufinni eli acne rosacea muistuttaa aknea (acne vulgaris), mutta on täysin eri sairaus. Se alkaa usein vasta 30. ikävuoden jälkeen, jolloin akne helpottuu.

Ensioireet ovat yleensä kasvojen leimahduksenomainen punerrus, johon voi liittyä silmäluomien turvotusta, tulehtuneita paiseita ja selvästi erottuvia pintaverisuonia etenkin poskilla ja nenässä. Oireet voivat kadota mutta leimahtavat entistä pahempana muutaman päivän päästä.

Oikea diagnoosi on välttämätöntä, sillä se mikä auttaa akneen ei välttämättä auta ruusufinniin. Esimerkiksi kortisonivoiteet, jotka rauhoittavat aknea, ärsyttävät ruusufinniä.

Ruusufinniä pahentaa kaikki, mikä kiihdyttää pintaverisuonten toimintaa; kylmän ja kuuman vaihtelut, tuliset ruoat, alkoholi, aurinko ja tuuli. Sauna on yksi pahimmista ruusufinnin ärsyttäjistä.

Professori Olli Lassilan mukaan viime vuosina on nostettu esiin teoria helikobakteerin ja ruusufinnin yhteydestä. Helikobakteeri asustaa monien vatsassa ja voi aiheuttaa suolisto-oireita ja mahasyöpää.

Kun riskiryhmiin kuuluvilta on häädetty helikobakteeri, joidenkin ruusufinni on kadonnut kokonaan. Lassila pitää mahdollisena, että helikobakteeri aiheuttaisi suolistossa niin voimakkaan immunologisen reaktion, että se oireilee iholla ruusufinnin kaltaisena sairautena.

Helikobakteerin häätämiseen vaaditaan antibioottien järeintä kalustoa, ja häätöhoito on pitkä ja raskas. Siksi se ei ole rutiininomaista ruusufinnin hoitoa ainakaan vielä.

Lue lisää:
aknesta (YTHS)
herkän ihon puhdistuksesta

Vierailija

Aknen hoito

Roaccutan (yleisin lääke akneen) on erittäin voimakas lääke, se rasittaa maksaa ja voi altistaa monille vakaville sairauksille. Ruokavalio on avainsana; sokeri ja viljat pois ruokavaliosta samoin kuin keinotekoiset kasvirasvat. Parantuu iho ja koko keho. ETHÄN TUPAKOI? Maito pahentaa aknea. Juo vettä. Syö kypsytettyjä juustoja tai ole ilman maitotuotteita. Jospa se ihotatutilääkäri olisi osannut auttaa lukio-ikäistä aknesta kärsivää nuorta miestä vuosia sitten. Olisi myös säästynyt monet...
Lue kommentti

Kosmetologi myi minulle kasvovettä, joka alentaa ihon pH-arvon melkein nollille. Siitä pitäisi olla se hyöty, että iho vastaanottaa voiteet paremmin, kun iholta viedään suojavaippa. Nyt mietin, onko tämä hyväksi. Eikö yleensä ihonhoidossa pyritä normaaliin pH-arvoon?

 

Ihon normaali pH on lievästi hapan, noin 5,2 luokkaa. Neutraali pH on 7. Esimerkiksi veren pH on 7,35—7,45 ja tämä on veren puskuriominaisuuksien ja esimerkiksi hengityksen ja munuaisten kautta tarkasti säädelty.

pH 0 tarkoittaisi voimakasta happoa, jota ei voida käyttää kasvovetenä. Lievästi kuoriva kasvovesi voi olla lievästi hapan. Sen tarkoitus on parantaa ihon läpäisevyyttä. Samalla se voi kuitenkin kuivattaa, ärsyttää ja aiheuttaa punoitusta. Kuoriva kasvovesi ei siten sovi kaikille. Ainakin aluksi sitä voisi kokeilla vain muutaman kerran viikossa.  

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Minulle suositeltiin Ultherapy-hoitoa alakasvojen kohentamiseen. Onko se turvallinen menetelmä kasvojenkohotukseen?

Viime vuosikymmenellä on kehitetty monia uusia veitsettömiä kasvojenkohotusmenetelmiä, joilla pyritään kiinteyttämään ihoa ja ihon alla olevia kudoksia ilman leikkauksiin liittyviä riskejä ja pitkää toipumisaikaa. Leikkaukset eivät myöskään paranna ihon kuntoa eivätkä poista ryppyjä ja ihon löystymistä.

Ultherapy perustuu kudosten lämmittämiseen korkeaenergisen kohdennetun ultraäänen avulla (high-energy focused ultrasound, HIFU). Tätä menetelmää käytetään muualla lääketieteessä esimerkiksi syövän etäpesäkkeiden tuhoamiseen. Ulthera lämmittää kohdennetusti syvemmällä ihon alla olevia kudoksia ja sillä voidaan kiinteyttää esimerkiksi leukalinjaa ja kohottaa otsaa. Alkuvaiheessa laitteen käyttöä rajoittivat hoitoon liittyvä kipu ja myöhäisvaikutuksena ilmeni useamman kuukauden kuluttua rasvakudoksen häviämistä. Tämä ei ole sinänsä yllättävää, sillä samaa HIFU menetelmää käytetään korkeammalla energiatasolla myös rasvasolujen tuhoamiseen (ultraääni-lipolyysi). Menetelmä ei ole täysin riskitön.

Itse olen käyttänyt HIFU-menetelmää tämän vuoden alusta lähtien osana eri teknologioita yhdistävää kokonaisvaltaista veitsetöntä kasvojenkohotusta. Tällä tavoin saadaan kustannustehokkaasti kiinteytettyä sekä iho että ihon alla olevat kudokset.

Omien kokemuksiemme mukaan HIFU tuo oikein käytettynä lisäarvoa hoitoon, koska ultraäänellä päästään samaan syvyyteen kuin kasvojenkohotusleikkauksessa. HIFU ei kuitenkaan korvaa ihon muiden kerrosten kiinteytystä eikä ryppyjen tasoitusta. Yksinään käytettyinä HIFU-ultraäänilaitteet ovat parhaimmillaan dekolteen, olkavarsien ja kaksoisleuan kiinteytyksessä. Hoidon kohdentaminen oikeisiin ihokerroksiin vaatii pitkäaikaista kokemusta veitsettömistä kasvojenkohotuksista.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Jos olet menossa kauneuskirurgiseen hoitoon, tarkista vielä nämä.

Kuka hoitaa?

Hoidon tasosta voi varmistua parhaiten menemällä asiakkaaksi suurimmille lääkäriasemille, joissa injektio-, kuorinta- ja laserhoitoja tekevät lääkärit tai hoitoihin koulu­tetut sairaanhoitajat.

Täyteaineita saa lain mukaan toistaiseksi pistää kuka vain. Täyttö- ja kuorintahoitoja tekevät myös jotkut maahantuojien kouluttamat kosmetologit. Halvimman injektion perään lähteminen voi olla vaarallista, sillä pistoksen antajan koulutuksen ja kokemuksen sekä aineen sisällön tarkistaminen on hankalaa.

Tutustu etukäteen paikan nettisivuihin ja mahdollisesti myös klinikkaan. Netin keskustelupalstoilta voi löytyä kommentteja edellisten asiakkaiden tyytyväisyydestä, mutta myös piilomainontaa.

Esteettistä kirurgiaa tekevät kuuluvat kansainväliseen ISAPS:iin ja Suomen Esteettiset Plastiikkakirurgit ry:hyn. Kirurgin pätevyys kannattaa tarkistaa suomenplastiikkakirurgit.fi tai suomenplastiikkakirurgiyhdistys.fi -nettisivujen jäsenluetteloista.

Kosmeettinen tai esteettinen lääkäri (cosmetic/esthetic doctor) ei ole kirurgi eikä plastiikkakirurgi vaan esteettistä koulutusta hankkinut yleislääkäri.

Mitä ruiskutetaan?

Suomen lain mukaan täyteaineet luokitellaan lääkintälaitteiksi eikä lääkkeiksi, jonka vuoksi niitä voi ostaa ja pistää kuka tahansa.

Täyteaineet jaetaan kahteen ryhmään: elimistöstä pois sulaviin sekä pysyviin, eli sulamattomiin aineisiin. Yleisin täyteaine on hyaluronihappo, joka sulaa pois elimistöstä reilussa puolessa vuodessa.

Pahimmassa tapauksessa täyteaineita voi tilata netistä ja ne voivat sisältää mitä tahansa ainetta, joka ei häviä elimistöstä. Ulkomailla hankituista pysyvistä täyteaineista (mm. Dermalive, ArteFill, Artecoll) voi saada vuosien päästä vaikean, kasvot tuhoavan vierasesinereaktion.

Plastiikkakirurgiyhdistys on toivonut injektiohoitojen antamista lääkäreiden käsiin, koska niiden aiheuttamat komplikaatiot voivat olla vakavia.

Lääkärikoulutus auttaa ymmärtämään esimerkiksi sen, miten jotkut täyteaineet reagoivat lääkeaineiden kanssa. Siitä voi aiheutua esimerkiksi allerginen reaktio, joka pahimmassa tapauksessa johtaa hengen­vaaralliseen anafylaktiseen sokkiin.

Mihin suostut?

Tarkista minkälaiseen sopimukseen suostut, sillä hoitajan ja asiakkaan näkemyseroista johtuvia korjaushoitoja ei yleensä tehdä. Joillakin lääkäriasemilla voi olla esimerkiksi takuu rintaimplanteissa. Riippuu firmasta, miten takuu- ja muihin korjausasioihin suhtaudutaan. Niistä kannattaa ottaa selvää.

Klinikoilla hoidot käydään etukäteen läpi sekä kirjallisesti että suullisesti, jotta asiakas tietää, mitä on odotettavissa, eivätkä odotukset ole liian suuret. Ennen toimen­pidettä asiakas yleensä allekirjoittaa suostumuksen hoitoon.

 Kuka korjaa?

Leikkaava lääkäri hoitaa normaalisti myös komplikaatiot, jos ne aiheuttavat terveydellistä haittaa, kuten verenvuotoa tai vaikean kuumeisen infektion.

   Jos toimenpide on tehty ulkomailla, terveydenhoidon julkisella puolella hoidetaan terveyttä uhkaavat komplikaatiot. Vähäisempiä oireita, kuten rintaimplanttien epämukavuutta, ei korjata.

 Mitä maksaa?

Suurempiin plastiikkakirurgisiin operaatioihin kuuluu konsultaatiokäynti, jossa tehdään hoitosuunnitelma ja käydään operaatio läpi yhdessä leikkaavan kirurgin kanssa. Konsultaatiokäynnillä on oma hintansa paikasta ja operaatiosta riippuen. Pienempiin hoitoihin, kuten kevyisiin kuorintoihin, ei erillistä konsultaatiokäyntiä välttämättä tarvita, vaan hoitosuunnitelma käydään läpi hoitotilanteessa.

Klinikkojen nettisivuilla pääset vertailemaan hintoja. Alkaen-hinnat harvoin kattavat koko toimenpiteen, ja vasta kokonaiskustannuksia voi kunnolla verrata.

Kuinka pysyvää?

Esimerkiksi hyaluronihapolla tehty juonteiden täyttöhoidon teho kestää noin vuoden, botoliinitoksiinin vaikutus lakkaa 4—6 kuukauden päästä. Säännöllisen botuliinihoidon jälkeen ryppyjä aiheuttavat lihakset heikentyvät eivätkä palaudu yhtä vahvoiksi kuin aikaisemmin. Tulokset pysyvät toisella myös pidempään kuin toisella, sillä jokaisen iho on yksilöllinen.

Esteettiset hoidot eivät kuitenkaan pysäytä ihon ikääntymistä.

 

Moni haluaa parannella ulkonäköään vähän enemmän kuin mitä kosmetologi voi tehdä. Selvitimme, mistä kevyessä kauneuskirugiassa on kyse.

Kuminaamoiksi kasvonsa kiristäneet julkkikset eivät enää anna todellista kuvaa kauneusklinikkojen asiakaskunnasta. Todennäköisesti operaatiossa on käynyt naapurin tavallisen näköinen nainen tai viereisen konttorin mies, joka tänään vaikutti vähän viimeviikkoista virkeämmältä.

Yksittäisten juonteiden lisäksi huomiota kiinnitetään ihon napakkuuteen ja tasaiseen sävyyn. Näin siksi, että vuosia sitten runsaasti aurinkoa ottaneiden asiakkaiden kasvoilla valovauriot näkyvät tummina pigmenttimuutoksina ja ihon velttoutena.

Kiinnostusta herättävät myös veitsettömät ”kauneusleikkaukset”, joista ei jää arpia.

— Nyt halutaan mieluummin rasvansiirto tai hionta kuin kasvojenkohotus, kertoo plastiikkakirurgian ja kirurgian erikoislääkäri Hilkka Peltoniemi.

Mutta olipa kauneusoperaatio mikä tahansa, toive on yleensä sama.

— Minulta kysytään jatkuvasti, että eiväthän muut tule huomaamaan, että jotakin on tehty, Hilkka Peltoniemi sanoo.

Esteettisten hoitojen buumi on nyt valtava ja toimenpiteet on tehty houkutteleviksi: niitä mainostetaan nopeudella ja helppoudella. Useimmat

vaativat korkeintaan parin päivän toipumisajan, jos sitäkään.

Kalliidenkaan hoitojen tulokset eivät kuitenkaan ole pysyviä ja niitä on uusittava, jos vaikutusten haluaa kestävän.

Toimenpiteisiin sisältyy myös riskejä. Tekijöiden sekä heidän käyttämiensä aineiden ja laitteiden taso vaihtelee, ja pahimmillaan ulkonäön parannus­yritys voi johtaa pysyviin vaurioihin tai hengenvaaralliseen allergiseen reaktioon. Tekijän taustoja kannattaakin tutkia huolella ja perehtyä hoitoihin ennen kuin antaa kasvonsa tai kehonsa jonkun käsiin.

 

Termit selväksi

Esteettiset hoidot Yleis­käsite injektio-, laite- ja kuorintahoidoille. Joissakin paikoissa näitä kutsutaan nimellä kevytkirurgiset toimenpiteet, vaikka hoidot eivät ole kirurgisia.

Pistos- eli injektiohoidot Ihon alle pistetään joko juonteita täyttäviä aineita, esimerkiksi hyaluronihappoa tai kasvolihasten toiminnan lamauttavaa botuliinitoksiinia.

Plastiikkakirurgia Jaetaan kahteen: Esteettisessä plastiikkakirurgiassa korjataan normaaliksi katsottavia muotovirheitä ja iän tuomia muutoksia terveillä ihmisillä. Yksityiseen terveydenhuoltoon keskittynyttä alaa kutsutaan myös kosmeettiseksi tai kauneuskirurgiaksi.

Rekonstruktiivisen plastiikka­kirurgian tarkoitus on palauttaa ruumiinmuoto ja -osien toiminta mahdollisimman normaaliksi sairauden, vamman tai kehitys­häiriön jäljiltä. Nämä korjaukset tehdään julkisessa terveydenhuollossa sekä yksityisellä puolella.