Hyvästi hilse ja kutina! Päänahan ongelmista pääsee eroon, olipa syynä liika rasva, kuivuus tai ihotauti. Nykyisillä tuotteilla se on helppoa.

Päänahka on samanlaista ihoa hermoineen, hiki- ja talirauhasineen kuin iho muuallakin kehossa. Silti päänahka jää usein vähemmälle hoidolle. Seurauksena voi olla huonosti voiva päänahka.

Päijät-Hämeen keskussairaalan ihotautien ylilääkäri Tapio Rantanen puhuu päänahan mikrobiympäristöstä – päässä kuhisee jatkuvasti.

– Iholla käydään loputonta kemiallista sotaa, jossa mikrobit taistelevat elintilasta.

Iho voi hyvin silloin, kun sen happamuus eli pH ja iholla elävien 200 erilaisen mikrobin, pääasiassa bakteerien ja hiivojen, suhde on oikea. Harmonia säilyy, kun ihoa hoidetaan oikein.

Hoitaminen helppoa

Terveen päänahan hoitaminen on nykyisillä tuotteilla helppoa.

– Hiukset on syytä pestä, kun ne rasvoittuvat tai päänahka hikoilee. Yleensä joko kaksi kertaa viikossa tai urheilevalla päivittäin. Kaupasta saa hyviä tuotteita, joista kokeilemalla löytää parhaiten sopivan, Tapio Rantanen neuvoo.

Hiuksia pestessä päänahkaa ei tarvitse hieroa, sampoon vaahdottaminen ja huuhtelu riittävät. Pesuveden lämpötilalla ei ole merkitystä.

– Sampoo valitaan sen mukaan, mitä pullon kyljessä lukee. Nykyajan sampoot ovat tutkittuja ja niissä on vähemmän pesuaktiivisia aineita ja enemmän hoitavia aineita kuin ennen. Niiden laadun ymmärtää, jos välillä erehtyy vaahdottamaan hiuksiinsa tavallista saippuaa, Rantanen sanoo.

Hiustenhoitotuotteista tulee harvoin allergiaa, eikä esimerkiksi silikonia sisältävät aineet ole mitenkään haitallisia. Hiusten värjäämistä kannattaa kuitenkin välttää, jos päänahka on ärtynyt, kutiava tai rikki. Kun päänahka on hoidettu kuntoon, voi hiusten värjäämisen taas aloittaa. Ehjälle päänahalle ei hiusten värjäämisestä ole haittaa.

Stressi tuntuu

Varsinkin talvella päänahan hyvinvoinnin tasapaino voi horjahtaa. Hautova myssy ja harvat pesukerrat saavat hiivasienet, varsinkin Malassezian, lisääntymään. Seurauksena syntyy tulehdusreaktio, hilseilyä ja erilaisia ihosairauksia.

Kiireestä johtuva stressi tai hampaiden kirskuttelu yöllä saattavat aiheuttaa lihasjännitystä: tuntuu kuin päänahka olisi kireä. Kyse on tahdosta riippumattomasta hermotoiminnasta. Hieronta ja rentoutuminen laukaisevat kireyden tunnetta.

– Mutta toisin kuin luullaan, hieronta ei auta päänahan verenkiertoon, hiusten hyvinvointiin tai hiusten lähtöön, sillä päänahassa on tiheä verisuoniverkosto ja siinä veri kiertää hyvin lihasjännityksestä huolimatta, Tapio Rantanen korjaa väärinkäsitystä.

Hilseellä monta syytä

Iho uusiutuu koko ajan ja hilse on yleensä näkymätöntä, koska irtoavat liuskat ovat pieniä. Mutta kun ne ovat halkaisijaltaan millimetrin tai kaksi, hilse näkyy.

Hilse kertoo siitä, että päänahan mikrobitasapaino on järkkynyt. Syynä voi olla liian kuiva tai rasvainen ihon, stressi tai antibioottikuuri. Lähes aina aiheuttaja on Malassezia-hiivasieni, olipa iho rasvainen, atooppinen tai psoriaasista kärsivä.

– Kyseessä ei siis ole infektio. Ihossa ei ole virus- tai bakteeritulehdusta vaan toisentyyppinen tulehdusreaktio. Kun ihon suojakerros ei ole kunnossa, mikrobit sodankäyntivälineineen ärsyttävät ihomme puolustusjärjestelmiä toimimaan. Se tuntuu kutinana, ärsytyksenä, punoituksena tai hilseilynä.

Tiheä pesu hilseeseen

Hilsettä kannattaa ensin koettaa häätää tavallisella, omalle ihotyypille kehitetyllä sampoolla. Useimmiten tämä konsti tepsiikin.

– Pesukertoja on hyvä tihentää. Sampoita ja hoitoaineita on nykyisin tarjolla laaja valikoima, josta voi valita ihotyypilleen sopivimman, neuvoo Tapio Rantanen.

Jos hilseily johtuu hiuspohjan mekaanisesta tai kemiallisesta ärsytyksestä, kannattaa valita mieto sampoo ja hoitoaine. Voimakkaat hajusteet tai liian pesevät sampoot ärsyttävät herkkää päänahkaa.

Jos tavallisesta sampoosta ei ole apua, voi siirtyä hilsesampooseen ja käyttää sitä ohjeen mukaan kuuri loppuun.

Kauppojen ja apteekkien hyllyt ovat pullollaan erilaisia hilsesampoita ja -lääkkeitä. Yleisimmät vaikuttavat aineet ovat salisyylihappo, sinkkipyritoni ja erilaiset seleeniyhdisteet. Useimmat niistä auttavat eli tappavat Malassezia-sienen tai ainakin pystyvät pitämään sen kurissa.

Rasva pois sampoolla

Talineritystä säätelevät pääosin perintötekijät ja mieshormonit. Noin kolmasosalla suomalaisista talia erittyy liikaa. Bakteerit ja hiivat muuttavat talin juoksevampaan muotoon ja tukka rasvoittuu nopeasti. Hiukset saattavat olla rasvaiset jo parin tunnin kuluttua pesusta.

–Talinerittymiseen voi myös jonkin verran itse vaikuttaa elintavoillaan. Kannattaa välttää sokeria, etteivät veren sokeri- ja insuliinimäärät lisäänny nopeasti.

Liiallinen talineritys aiheuttaa seborrooisen ekseeman, joka on päänahan yleisin ihotauti. Silloin päänahka tulehtuu; se kutiaa, hilseilee ja on ärtynyt, joskus hilsettä on jopa kulmakarvoissa.

– Rasvaihoisen on tihennettävä hiustenpesuaan ja valittava sampoo, joka pesee talia riittävän hyvin pois, Tapio Rantanen täsmentää.

Kuivalle hellää hoitoa

Jos iho punottaa, jonkin verran kutiaa ja hilseilee hienojakoista hilsettä, saattaa päänahka olla liian kuiva. Silloinkin hilseen taustalla voi olla Malassezia-sieni, joka tulee häätää pois, mutta hellänvaraisesti.

Kuivaihoisen kannattaa siis välttää voimakkaita sampoita ja raapimista, joskus pesu kosteuttavalla perusvoiteella saattaa tehdä hyvää päänahalle. Jos huonosti käy, kuivassa ihossa saattaa nimittäin päästä märkäbakteeri valloilleen ja aiheuttaa tulehduksen.

– Apteekista saa reseptittä laimeaa kortisonilinimenttiä, joka voi hyvinkin rauhoittaa päänahan. Öljyjäkin voi kokeilla, Tapio Rantanen sanoo.

Hiustenkuivaaja ja erilaiset kuumat kihartimet saattavat myös kuivattaa päänahkaa, joten niitäkin kannattaa vältellä.

– Atoopikkojen ihon suojakerros on vioittunut, ja sitä voi vaurioittaa lisää käyttämällä liian tiheästi permanentti- ja hiusväriaineita.

Geelin ja muut muotoiluaineet voivat ärsyttävää joitakuita, ja niiden ainesosille voi olla allerginenkin. Tavallisimpia kosketusallergeeneja ovat kuitenkin hiuskestovärien p-fenyleenidiamiini ja tolueenidiamiini sekä hajusteet.

Psoriaasiin järeät aseet

Kun hilseily kiihtyy oikein pahaksi, on yleensä syynä ihosairaus psoriaasi, johon tarvitaankin järeämmät aseet.

Psoriaasin oireita ovat tarkkarajaiset läiskät, tosin ei aina hiuspohjassa. Psori näkyy päänahassa useimmiten hilsekakkuina, jotka irtoavat huonosti pesussa. Hilsettä voikin pehmentää ennen pesua öljyllä tai muulla rasvalla.

Psoriaasi voi olla niin lievä, että se on vaikea tunnistaa. Lievää psoriasista hoidetaan kuin seborrooista ekseemaa eli pesemällä hiukset tiheästi, jaksoittaisella hilsesampoookuurilla ja kortisoniliuoksella. Hankalampaan psoriasikseen tarvitaan vahva kortisonihoito.

Karvatupentulehdus

Kun bakteeri tai hiivasieni tunkeutuu ihokarvantuppeen, saattaa syntyä tulehdus. Ensin ilmestyy pari kipeää, muutaman millimetrin läpimittaista märkäpäätä, joissa on karva keskellä. Muutamassa päivässä niitä kehittyy samalle alueelle lisää.

– Yksittäiset märkäpäät eli follikuliitit parantuvat parissa viikossa. Parran alueella ja päänahassa karvatupet ovat niin syviä, että yksittäiset märkäpesäkkeet kestävät kuukausia ja ne voivat joskus muuttua kroonisiksi paiseiksi, Tapio Rantanen sanoo.

Karvatupentulehdus hoidetaan muutaman viikon pituisella antibioottikuurilla ja pitämällä huolta ihon hygieniasta. Tulehdus on harvinainen ja vieläkin harvinaisempi on vaikean karvatupentulehduksen aiheuttama arpikaljuuntuminen, jolloin tukka lähtee pois pysyvästi.

Sulkasatoa?

IÄN MYÖTÄ hiukset harvenevat kaikilla ilman selkeää syytä. 50-vuotiaana jäljellä on enää vain puolet nuoruuden hiuksista. Ikääntymisen myötä tapahtuvaa hiustenlähtöä ei voi ennalta ehkäistä, mutta terveistä elintavoista ja monipuolisesta ravinnosta on apua.

MONET SAIRAUDET verottavat hiuksia. Esimerkiksi kilpirauhasen liika- tai vajaatoiminta, liiallinen A-vitamiinin saanti tai raudanpuute saattavat aiheuttaa sulkasadon. Raskauden aikana hiusten kasvukierto hidastuu ja siksi synnytyksen jälkeen saattaa hiuksia lähteä kertaheitolla runsaasti. Tätäkään ei voi ehkäistä ennalta.

MIESTYYPPINEN KALJUUNTUMINEN yleisin aikaisen kaljuuntumisen syy niin miehillä kuin naisillakin. Se johtuu perintötekijöistä ja runsaasta mieshormonituotannosta. Hiustenlähtö voi alkaa milloin tahansa 12–40 vuoden iässä ja kaljuuntumisen eteneminen on hyvin yksilöllistä ja vaihtelevaa. Miestyyppistä kaljuuntumista voi hoitaa päänahkaan hierottavalla minoksidiililiuoksella ja suun kautta otettavalla antiandrogeeni-lääkkeellä. Nämä kummatkin auttavat, mutta sulkasato alkaa uudelleen, kun lääkkeiden käyttö lopetetaan.

PÄLVIKALJUSSA päänahkaan ilmestyy vaivihkaa yksi tai useampi 3–5 senttimetrin läpimittainen kalju läiskä. Iho niissä on vaaleaa ja sileää. Pälvikaljuun ei toistaiseksi ole tehokasta hoitoa, mutta se saattaa parantua itsestäänkin. Keskivahvasta kortisoniliuoksesta tai hiuksettomiin kohtiin levitettävästä ditranolivoiteesta voi olla apua.

Lue lisää:

Voiko kaljuuntumista estää?
Hilseilystä eroon ruokavalion avulla

Vierailija

Hilse ja kutina pois

Vierailija 20.10.2014 klo 04:39 Synnyin vuonna 1968. Lapsuudessani syötiin paljon leipää sekä muita viljatuotteita ja juotiin maitoa, kun juuri muuta ruokaa ei ollut. Nälkä ja anemia oli ainainen "vieraani". Olen lapsesta asti saanut banaanista allergisia oireita (kovaa vatsakipua ja turvotusta). n. 15 vuotiaana alkoi päänahkani hilseilemään, kutiamaan ja kiilto lähti. Kokeilin kaikkea mahdollista shampoota ja 10 vuoden etsinnän jälkeen Bio+ sarja oli sopiva, kun käytti sarjan 4 erilaista...
Lue kommentti
Vierailija

Hilse ja kutina pois

Yleensä kesällä ihoni on muuten paljon paremmassa kunnossa, mutta hiiva rupeaa aiheuttamaan hilsettä ja kutinaa päänahassa. joskus kellertävät laikut jatkuvat selkäänkin asti. kesän tuoma hikoilu juurikin lisää bakteereita iholle ja siksi hiiva myös silloin helpommin riehaantuu. onneksi apteekin ketokonazoli shampoo auttaa aina ja lisänä kortisoni voide. Diabetes ja muut aineenvaihdunnan sairaudet voivat myös aiheuttaa hiivasienen aiheuttamia oranssihtavia ihottuma läiskiä myös esim. jakoihin.
Lue kommentti

Kosmetologi myi minulle kasvovettä, joka alentaa ihon pH-arvon melkein nollille. Siitä pitäisi olla se hyöty, että iho vastaanottaa voiteet paremmin, kun iholta viedään suojavaippa. Nyt mietin, onko tämä hyväksi. Eikö yleensä ihonhoidossa pyritä normaaliin pH-arvoon?

 

Ihon normaali pH on lievästi hapan, noin 5,2 luokkaa. Neutraali pH on 7. Esimerkiksi veren pH on 7,35—7,45 ja tämä on veren puskuriominaisuuksien ja esimerkiksi hengityksen ja munuaisten kautta tarkasti säädelty.

pH 0 tarkoittaisi voimakasta happoa, jota ei voida käyttää kasvovetenä. Lievästi kuoriva kasvovesi voi olla lievästi hapan. Sen tarkoitus on parantaa ihon läpäisevyyttä. Samalla se voi kuitenkin kuivattaa, ärsyttää ja aiheuttaa punoitusta. Kuoriva kasvovesi ei siten sovi kaikille. Ainakin aluksi sitä voisi kokeilla vain muutaman kerran viikossa.  

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Minulle suositeltiin Ultherapy-hoitoa alakasvojen kohentamiseen. Onko se turvallinen menetelmä kasvojenkohotukseen?

Viime vuosikymmenellä on kehitetty monia uusia veitsettömiä kasvojenkohotusmenetelmiä, joilla pyritään kiinteyttämään ihoa ja ihon alla olevia kudoksia ilman leikkauksiin liittyviä riskejä ja pitkää toipumisaikaa. Leikkaukset eivät myöskään paranna ihon kuntoa eivätkä poista ryppyjä ja ihon löystymistä.

Ultherapy perustuu kudosten lämmittämiseen korkeaenergisen kohdennetun ultraäänen avulla (high-energy focused ultrasound, HIFU). Tätä menetelmää käytetään muualla lääketieteessä esimerkiksi syövän etäpesäkkeiden tuhoamiseen. Ulthera lämmittää kohdennetusti syvemmällä ihon alla olevia kudoksia ja sillä voidaan kiinteyttää esimerkiksi leukalinjaa ja kohottaa otsaa. Alkuvaiheessa laitteen käyttöä rajoittivat hoitoon liittyvä kipu ja myöhäisvaikutuksena ilmeni useamman kuukauden kuluttua rasvakudoksen häviämistä. Tämä ei ole sinänsä yllättävää, sillä samaa HIFU menetelmää käytetään korkeammalla energiatasolla myös rasvasolujen tuhoamiseen (ultraääni-lipolyysi). Menetelmä ei ole täysin riskitön.

Itse olen käyttänyt HIFU-menetelmää tämän vuoden alusta lähtien osana eri teknologioita yhdistävää kokonaisvaltaista veitsetöntä kasvojenkohotusta. Tällä tavoin saadaan kustannustehokkaasti kiinteytettyä sekä iho että ihon alla olevat kudokset.

Omien kokemuksiemme mukaan HIFU tuo oikein käytettynä lisäarvoa hoitoon, koska ultraäänellä päästään samaan syvyyteen kuin kasvojenkohotusleikkauksessa. HIFU ei kuitenkaan korvaa ihon muiden kerrosten kiinteytystä eikä ryppyjen tasoitusta. Yksinään käytettyinä HIFU-ultraäänilaitteet ovat parhaimmillaan dekolteen, olkavarsien ja kaksoisleuan kiinteytyksessä. Hoidon kohdentaminen oikeisiin ihokerroksiin vaatii pitkäaikaista kokemusta veitsettömistä kasvojenkohotuksista.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Jos olet menossa kauneuskirurgiseen hoitoon, tarkista vielä nämä.

Kuka hoitaa?

Hoidon tasosta voi varmistua parhaiten menemällä asiakkaaksi suurimmille lääkäriasemille, joissa injektio-, kuorinta- ja laserhoitoja tekevät lääkärit tai hoitoihin koulu­tetut sairaanhoitajat.

Täyteaineita saa lain mukaan toistaiseksi pistää kuka vain. Täyttö- ja kuorintahoitoja tekevät myös jotkut maahantuojien kouluttamat kosmetologit. Halvimman injektion perään lähteminen voi olla vaarallista, sillä pistoksen antajan koulutuksen ja kokemuksen sekä aineen sisällön tarkistaminen on hankalaa.

Tutustu etukäteen paikan nettisivuihin ja mahdollisesti myös klinikkaan. Netin keskustelupalstoilta voi löytyä kommentteja edellisten asiakkaiden tyytyväisyydestä, mutta myös piilomainontaa.

Esteettistä kirurgiaa tekevät kuuluvat kansainväliseen ISAPS:iin ja Suomen Esteettiset Plastiikkakirurgit ry:hyn. Kirurgin pätevyys kannattaa tarkistaa suomenplastiikkakirurgit.fi tai suomenplastiikkakirurgiyhdistys.fi -nettisivujen jäsenluetteloista.

Kosmeettinen tai esteettinen lääkäri (cosmetic/esthetic doctor) ei ole kirurgi eikä plastiikkakirurgi vaan esteettistä koulutusta hankkinut yleislääkäri.

Mitä ruiskutetaan?

Suomen lain mukaan täyteaineet luokitellaan lääkintälaitteiksi eikä lääkkeiksi, jonka vuoksi niitä voi ostaa ja pistää kuka tahansa.

Täyteaineet jaetaan kahteen ryhmään: elimistöstä pois sulaviin sekä pysyviin, eli sulamattomiin aineisiin. Yleisin täyteaine on hyaluronihappo, joka sulaa pois elimistöstä reilussa puolessa vuodessa.

Pahimmassa tapauksessa täyteaineita voi tilata netistä ja ne voivat sisältää mitä tahansa ainetta, joka ei häviä elimistöstä. Ulkomailla hankituista pysyvistä täyteaineista (mm. Dermalive, ArteFill, Artecoll) voi saada vuosien päästä vaikean, kasvot tuhoavan vierasesinereaktion.

Plastiikkakirurgiyhdistys on toivonut injektiohoitojen antamista lääkäreiden käsiin, koska niiden aiheuttamat komplikaatiot voivat olla vakavia.

Lääkärikoulutus auttaa ymmärtämään esimerkiksi sen, miten jotkut täyteaineet reagoivat lääkeaineiden kanssa. Siitä voi aiheutua esimerkiksi allerginen reaktio, joka pahimmassa tapauksessa johtaa hengen­vaaralliseen anafylaktiseen sokkiin.

Mihin suostut?

Tarkista minkälaiseen sopimukseen suostut, sillä hoitajan ja asiakkaan näkemyseroista johtuvia korjaushoitoja ei yleensä tehdä. Joillakin lääkäriasemilla voi olla esimerkiksi takuu rintaimplanteissa. Riippuu firmasta, miten takuu- ja muihin korjausasioihin suhtaudutaan. Niistä kannattaa ottaa selvää.

Klinikoilla hoidot käydään etukäteen läpi sekä kirjallisesti että suullisesti, jotta asiakas tietää, mitä on odotettavissa, eivätkä odotukset ole liian suuret. Ennen toimen­pidettä asiakas yleensä allekirjoittaa suostumuksen hoitoon.

 Kuka korjaa?

Leikkaava lääkäri hoitaa normaalisti myös komplikaatiot, jos ne aiheuttavat terveydellistä haittaa, kuten verenvuotoa tai vaikean kuumeisen infektion.

   Jos toimenpide on tehty ulkomailla, terveydenhoidon julkisella puolella hoidetaan terveyttä uhkaavat komplikaatiot. Vähäisempiä oireita, kuten rintaimplanttien epämukavuutta, ei korjata.

 Mitä maksaa?

Suurempiin plastiikkakirurgisiin operaatioihin kuuluu konsultaatiokäynti, jossa tehdään hoitosuunnitelma ja käydään operaatio läpi yhdessä leikkaavan kirurgin kanssa. Konsultaatiokäynnillä on oma hintansa paikasta ja operaatiosta riippuen. Pienempiin hoitoihin, kuten kevyisiin kuorintoihin, ei erillistä konsultaatiokäyntiä välttämättä tarvita, vaan hoitosuunnitelma käydään läpi hoitotilanteessa.

Klinikkojen nettisivuilla pääset vertailemaan hintoja. Alkaen-hinnat harvoin kattavat koko toimenpiteen, ja vasta kokonaiskustannuksia voi kunnolla verrata.

Kuinka pysyvää?

Esimerkiksi hyaluronihapolla tehty juonteiden täyttöhoidon teho kestää noin vuoden, botoliinitoksiinin vaikutus lakkaa 4—6 kuukauden päästä. Säännöllisen botuliinihoidon jälkeen ryppyjä aiheuttavat lihakset heikentyvät eivätkä palaudu yhtä vahvoiksi kuin aikaisemmin. Tulokset pysyvät toisella myös pidempään kuin toisella, sillä jokaisen iho on yksilöllinen.

Esteettiset hoidot eivät kuitenkaan pysäytä ihon ikääntymistä.

 

Moni haluaa parannella ulkonäköään vähän enemmän kuin mitä kosmetologi voi tehdä. Selvitimme, mistä kevyessä kauneuskirugiassa on kyse.

Kuminaamoiksi kasvonsa kiristäneet julkkikset eivät enää anna todellista kuvaa kauneusklinikkojen asiakaskunnasta. Todennäköisesti operaatiossa on käynyt naapurin tavallisen näköinen nainen tai viereisen konttorin mies, joka tänään vaikutti vähän viimeviikkoista virkeämmältä.

Yksittäisten juonteiden lisäksi huomiota kiinnitetään ihon napakkuuteen ja tasaiseen sävyyn. Näin siksi, että vuosia sitten runsaasti aurinkoa ottaneiden asiakkaiden kasvoilla valovauriot näkyvät tummina pigmenttimuutoksina ja ihon velttoutena.

Kiinnostusta herättävät myös veitsettömät ”kauneusleikkaukset”, joista ei jää arpia.

— Nyt halutaan mieluummin rasvansiirto tai hionta kuin kasvojenkohotus, kertoo plastiikkakirurgian ja kirurgian erikoislääkäri Hilkka Peltoniemi.

Mutta olipa kauneusoperaatio mikä tahansa, toive on yleensä sama.

— Minulta kysytään jatkuvasti, että eiväthän muut tule huomaamaan, että jotakin on tehty, Hilkka Peltoniemi sanoo.

Esteettisten hoitojen buumi on nyt valtava ja toimenpiteet on tehty houkutteleviksi: niitä mainostetaan nopeudella ja helppoudella. Useimmat

vaativat korkeintaan parin päivän toipumisajan, jos sitäkään.

Kalliidenkaan hoitojen tulokset eivät kuitenkaan ole pysyviä ja niitä on uusittava, jos vaikutusten haluaa kestävän.

Toimenpiteisiin sisältyy myös riskejä. Tekijöiden sekä heidän käyttämiensä aineiden ja laitteiden taso vaihtelee, ja pahimmillaan ulkonäön parannus­yritys voi johtaa pysyviin vaurioihin tai hengenvaaralliseen allergiseen reaktioon. Tekijän taustoja kannattaakin tutkia huolella ja perehtyä hoitoihin ennen kuin antaa kasvonsa tai kehonsa jonkun käsiin.

 

Termit selväksi

Esteettiset hoidot Yleis­käsite injektio-, laite- ja kuorintahoidoille. Joissakin paikoissa näitä kutsutaan nimellä kevytkirurgiset toimenpiteet, vaikka hoidot eivät ole kirurgisia.

Pistos- eli injektiohoidot Ihon alle pistetään joko juonteita täyttäviä aineita, esimerkiksi hyaluronihappoa tai kasvolihasten toiminnan lamauttavaa botuliinitoksiinia.

Plastiikkakirurgia Jaetaan kahteen: Esteettisessä plastiikkakirurgiassa korjataan normaaliksi katsottavia muotovirheitä ja iän tuomia muutoksia terveillä ihmisillä. Yksityiseen terveydenhuoltoon keskittynyttä alaa kutsutaan myös kosmeettiseksi tai kauneuskirurgiaksi.

Rekonstruktiivisen plastiikka­kirurgian tarkoitus on palauttaa ruumiinmuoto ja -osien toiminta mahdollisimman normaaliksi sairauden, vamman tai kehitys­häiriön jäljiltä. Nämä korjaukset tehdään julkisessa terveydenhuollossa sekä yksityisellä puolella.