Miksi miehet etsivän deittipalstoilla nuorta ja vaaleaa naista ja naiset tummaa ja komeaa miestä? Karvoissamme piilee vahvoja voimia.

Hiukset ja karvat ovat ihmisellä sekä sukupuolihormonien että geenien temmellyskenttää. Hiusten ja karvojen väri määräytyy perittyjen ominaisuuksien mukaan, mutta siinä, missä mieshormoni tutkimusten mukaan tummentaa, naishormoni oletettavasti vaalentaa. Hormonit voivatkin olla yksi selitys sille, miksi vaalean lapsen tukka alkaa murrosiässä tummua.

Pitävätkö herrat vaalea­veriköistä, kuten klassikko­elokuva väittää?

Viimeaikaisten tutkimusten mukaan naisilla vaaleat hiukset viittaavat sekä nuoreen ikään että korkeaan naishormonitasoon.

Miehillä on päinvastoin: mitä tummempi mies, sitä enemmän miehellä on testosteronia. Leijonistakin niillä koirailla, joilla on tumma mantteli, on enemmän testosteronia kuin vaaleilla. Tosin tämä pätee vain skandinaavisten miesten joukossa. Eteläeurooppalaisilla tummilla miehillä ei ole pohjoismaalaisia
korkeampaa testosteronitasoa, vaan asia on vallan päinvastoin.

Toisaalta ihmiset etsivät geneettistä vaihtelua jälkikasvulleen, siksi erilainen ulkonäkö on usein menestystekijä parinvalintamarkkinoilla. Tämä voi selittää sen, miksi afrikkalaiset miehet ovat monen suomalaisnaisen mielestä seksikkäitä tai suomineito on suosiossa aurinkorannoilla.

Hiuksia muotoillaan siksi, että tukka on tärkeä sukupuolisignaali. Naisilla hiukset kuvastavat kehon hormonipitoisuutta. Sen vuoksi miehet ympäri maailman pitävät pitkähiuksisista naisista, joilla on terve ja vahva hiusten laatu. Missään kulttuurissa miehet eivät suosi lyhythiuksisia naisia.

Kannattaako naisten sitten kasvattaa pitkät hiukset ja vieläpä vaalentaa ne?

Ei välttämättä. Huonokuntoiset, vaalennetut ja ohuet pitkät hiukset eivät ole seksuaalisesti viehättävät, vaan ne viestittävät huonosta terveydentilasta. Mieluummin siis terveen näköinen ja lyhyt kuontalo.

Miksi hiukset kasvavat vain tiettyyn yksilölliseen mittaan?

Se johtuu hiuksen kasvusyklistä. Välillä hius kasvaa ja välillä lepää. Hiuksen pituus riippuu siitä, kuinka pitkä lepovaihe on ja kuinka pitkäksi hius ehtii sitä ennen kasvaa.

Nuorilla kasvuvaihe on yleensä neljä vuotta ja lepovaihe puoli vuotta. Siksi nuoren tukka saattaa kasvaa neljässä vuodessa jopa metrin mittaiseksi.
Kasvusykli lyhenee iän myötä. Kuusikymppisellä hius kasvaa harvoin yli 30-senttiseksi.

Miksi tukka voi olla eri­värinen kuin kehon karvat?

Syy on geneettinen. Eri puolilla kehoa äidiltä saatu kromosomi voi olla aktiivinen, toisaalla kehossa isältä saatu. Tiedetään myös että sukupuolihormonit vaikuttavat eri lailla eri puolella kehoa oleviin karvoihin.
Miehillä esimerkiksi parrankasvu on isän perintötekijöistä saatu ominaisuus, ja testosteroni vaikuttaa voimakkaammin parran kasvuun ja partakarvan väriin kuin vaikkapa hiusten väriin.

Miksi hiuksissa ei ole yleensä muuta kuin yhtä väriä?

Ihmisellä on samat tukanväriin vaikuttavat geenit koko päänahassa. On erittäin harvoja poikkeuksia, joilla näin ei ole, ja heillä tukka näyttää kuin mosaiikkipaloista kootulta. Eri asia on, jos päänahassa on jossain kohtaa pigmenttihäiriö eli valkopälvi. Silloin hiuksissa voi yhdellä alueella kasvaa eri­väristä tukkaa.

Miksi hiukset harmaantuvat vanhana?

Hiukset harmaantuvat kemiallisen ketju­reaktion seurauksena vaalentuen sisältä ulospäin. Prosessi alkaa, kun katalaasientsyymin tasot romahtavat. Katalaasientsyymi hajottaa hiuksissa luonnollisesti esiintyvää vaalen­tavaa vetyperoksidia, ja kun se ei hajoa, sitä alkaa kerääntyä hiuksiin. Normaalisti muut entsyymit korjaavat vetyperoksidin aiheuttamat vauriot, mutta koska niitä ei enää välity hiuksiin, ne alkavat harmaantua.

Miksi miehillä on rinta­karvoja mutta naisilla ei?

Vastausta ei oikein tiedetä. Tutkimukset osoittavat, että naiset näyttävät suosivan rintakarvansa pois ajelleita miehiä, mutta silti rintakarvoja on monilla miehillä. Miksi karvaiset miehet ovat säilyneet, sitä ei tiedetä.

Yksi arvaus on se, että rintakarvat ovat muille miehille merkki korkeammasta iästä ja arvoasemasta. Sama juttu kuin parran kanssa: vaikka parta ei lisää naisten mielestä miehen puoleensavetävyyttä, muille miehille parta on aggressiivisuuden ilmentymä.

Toinen teoria siitä, miksi naisilla ei ole rintakarvoja eikä miesten runsas rintakarvapöheikkö ei ole naisille yleensä mieleen, johtuu vuosituhantisesta kiusasta, nimittäin kirpuista. Kun ihminen alkoi metsästää suurriistaa, ohessa tulivat kirput, jotka levittävät tappavia tauteja. Mitä karvaisempi yksilö, sitä enemmän kirppuja. Luonnonvalinta alkoi siis suosia karvattomuutta.
Esi-isämme menettivät karvapeitteensä arviolta 1,8 miljoonaa vuotta sitten. Rintakarvat saattoivat jäädä seksuaalikoristeeksi miehille siinä missä kainalo- ja häpykarvat kummallekin sukupuolelle. Ne levittävät seksuaalisia viestejä, tuoksuaineita eli feromoneja.

Miksi miesten parrankasvussa on niin suuria eroja?

Täälläpäin maailmaa miesten parta kasvaa kesällä jopa yli puolet voimakkaammin kuin talvella. Kesällä ihossa on auringonvalon vaikutuksesta riittävästi D-vitamiinia, joka säätelee osin testosteronin määrää.

Se, miksi yhdellä kasvaa tuuhea parta ja toisella vain muutama partahaiven, johtuu geneettisistä ja hormonaalisista tekijöistä. Esimerkiksi miessukupuolihormonin aineenvaihdunnassa on eroa miesten kesken. Yhdellä on aktiivisempi parrankasvugeeni kuin toisella.

Asiantuntijat: Matti Hannuksela, ihotautien erikoislääkäri, emeritusprofessori, Helsinki.
Markus Rantala, professori, Turun yliopisto.

Lue lisää: Pulmallinen pulipää,
Hilse ja kutina pois

Ihmisen lajinkehityksessä karvaisuus on yhdistetty ulkoloisiin, kuten kirppuihin, sekä huonoon terveyteen. Siksi meistä kehittyi olentoja, joilla ei ole taakkanaan koko kehon peittävää karvoitusta.

Pieni kertomus vain muutaman vuosisadan takaa: Napoleonin puolimiljoonaisesta soturijoukosta selvisi kotiin vain 20 000 sotilasta. Valtaosa matkalle jääneistä ei suinkaan kuollut taisteluissa, vaan he menehtyivät
karvahatuissa ja hiuksissa pesineiden täiden levittämään pilkkukuumeeseen.
Eläimillä on päinvastoin: karvattomuus johtuu usein sairauksista. Jos ketulla on kapi, se raapii karvansa pois.

Vierailija

Miksi blondi on miesten mieleen?

"Miehillä on päinvastoin: mitä tummempi mies, sitä enemmän miehellä on testosteronia. Leijonistakin niillä koirailla, joilla on tumma mantteli, on enemmän testosteronia kuin vaaleilla. Tosin tämä pätee vain skandinaavisten miesten joukossa." Siis tämähän on ihan puhdasta roskaa. Testosteroni VOI VAALENTAA jos tietty geeni on aktivoitunut murrosiäissä, mutta näin ei tapahdu kaikilla joten tuo lausahdus "mitä tummempi mies, sitä enemmän miehellä on enemmän testosteronia" on ihan puhdastaa...
Lue kommentti

Kosmetologi myi minulle kasvovettä, joka alentaa ihon pH-arvon melkein nollille. Siitä pitäisi olla se hyöty, että iho vastaanottaa voiteet paremmin, kun iholta viedään suojavaippa. Nyt mietin, onko tämä hyväksi. Eikö yleensä ihonhoidossa pyritä normaaliin pH-arvoon?

 

Ihon normaali pH on lievästi hapan, noin 5,2 luokkaa. Neutraali pH on 7. Esimerkiksi veren pH on 7,35—7,45 ja tämä on veren puskuriominaisuuksien ja esimerkiksi hengityksen ja munuaisten kautta tarkasti säädelty.

pH 0 tarkoittaisi voimakasta happoa, jota ei voida käyttää kasvovetenä. Lievästi kuoriva kasvovesi voi olla lievästi hapan. Sen tarkoitus on parantaa ihon läpäisevyyttä. Samalla se voi kuitenkin kuivattaa, ärsyttää ja aiheuttaa punoitusta. Kuoriva kasvovesi ei siten sovi kaikille. Ainakin aluksi sitä voisi kokeilla vain muutaman kerran viikossa.  

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Minulle suositeltiin Ultherapy-hoitoa alakasvojen kohentamiseen. Onko se turvallinen menetelmä kasvojenkohotukseen?

Viime vuosikymmenellä on kehitetty monia uusia veitsettömiä kasvojenkohotusmenetelmiä, joilla pyritään kiinteyttämään ihoa ja ihon alla olevia kudoksia ilman leikkauksiin liittyviä riskejä ja pitkää toipumisaikaa. Leikkaukset eivät myöskään paranna ihon kuntoa eivätkä poista ryppyjä ja ihon löystymistä.

Ultherapy perustuu kudosten lämmittämiseen korkeaenergisen kohdennetun ultraäänen avulla (high-energy focused ultrasound, HIFU). Tätä menetelmää käytetään muualla lääketieteessä esimerkiksi syövän etäpesäkkeiden tuhoamiseen. Ulthera lämmittää kohdennetusti syvemmällä ihon alla olevia kudoksia ja sillä voidaan kiinteyttää esimerkiksi leukalinjaa ja kohottaa otsaa. Alkuvaiheessa laitteen käyttöä rajoittivat hoitoon liittyvä kipu ja myöhäisvaikutuksena ilmeni useamman kuukauden kuluttua rasvakudoksen häviämistä. Tämä ei ole sinänsä yllättävää, sillä samaa HIFU menetelmää käytetään korkeammalla energiatasolla myös rasvasolujen tuhoamiseen (ultraääni-lipolyysi). Menetelmä ei ole täysin riskitön.

Itse olen käyttänyt HIFU-menetelmää tämän vuoden alusta lähtien osana eri teknologioita yhdistävää kokonaisvaltaista veitsetöntä kasvojenkohotusta. Tällä tavoin saadaan kustannustehokkaasti kiinteytettyä sekä iho että ihon alla olevat kudokset.

Omien kokemuksiemme mukaan HIFU tuo oikein käytettynä lisäarvoa hoitoon, koska ultraäänellä päästään samaan syvyyteen kuin kasvojenkohotusleikkauksessa. HIFU ei kuitenkaan korvaa ihon muiden kerrosten kiinteytystä eikä ryppyjen tasoitusta. Yksinään käytettyinä HIFU-ultraäänilaitteet ovat parhaimmillaan dekolteen, olkavarsien ja kaksoisleuan kiinteytyksessä. Hoidon kohdentaminen oikeisiin ihokerroksiin vaatii pitkäaikaista kokemusta veitsettömistä kasvojenkohotuksista.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Jos olet menossa kauneuskirurgiseen hoitoon, tarkista vielä nämä.

Kuka hoitaa?

Hoidon tasosta voi varmistua parhaiten menemällä asiakkaaksi suurimmille lääkäriasemille, joissa injektio-, kuorinta- ja laserhoitoja tekevät lääkärit tai hoitoihin koulu­tetut sairaanhoitajat.

Täyteaineita saa lain mukaan toistaiseksi pistää kuka vain. Täyttö- ja kuorintahoitoja tekevät myös jotkut maahantuojien kouluttamat kosmetologit. Halvimman injektion perään lähteminen voi olla vaarallista, sillä pistoksen antajan koulutuksen ja kokemuksen sekä aineen sisällön tarkistaminen on hankalaa.

Tutustu etukäteen paikan nettisivuihin ja mahdollisesti myös klinikkaan. Netin keskustelupalstoilta voi löytyä kommentteja edellisten asiakkaiden tyytyväisyydestä, mutta myös piilomainontaa.

Esteettistä kirurgiaa tekevät kuuluvat kansainväliseen ISAPS:iin ja Suomen Esteettiset Plastiikkakirurgit ry:hyn. Kirurgin pätevyys kannattaa tarkistaa suomenplastiikkakirurgit.fi tai suomenplastiikkakirurgiyhdistys.fi -nettisivujen jäsenluetteloista.

Kosmeettinen tai esteettinen lääkäri (cosmetic/esthetic doctor) ei ole kirurgi eikä plastiikkakirurgi vaan esteettistä koulutusta hankkinut yleislääkäri.

Mitä ruiskutetaan?

Suomen lain mukaan täyteaineet luokitellaan lääkintälaitteiksi eikä lääkkeiksi, jonka vuoksi niitä voi ostaa ja pistää kuka tahansa.

Täyteaineet jaetaan kahteen ryhmään: elimistöstä pois sulaviin sekä pysyviin, eli sulamattomiin aineisiin. Yleisin täyteaine on hyaluronihappo, joka sulaa pois elimistöstä reilussa puolessa vuodessa.

Pahimmassa tapauksessa täyteaineita voi tilata netistä ja ne voivat sisältää mitä tahansa ainetta, joka ei häviä elimistöstä. Ulkomailla hankituista pysyvistä täyteaineista (mm. Dermalive, ArteFill, Artecoll) voi saada vuosien päästä vaikean, kasvot tuhoavan vierasesinereaktion.

Plastiikkakirurgiyhdistys on toivonut injektiohoitojen antamista lääkäreiden käsiin, koska niiden aiheuttamat komplikaatiot voivat olla vakavia.

Lääkärikoulutus auttaa ymmärtämään esimerkiksi sen, miten jotkut täyteaineet reagoivat lääkeaineiden kanssa. Siitä voi aiheutua esimerkiksi allerginen reaktio, joka pahimmassa tapauksessa johtaa hengen­vaaralliseen anafylaktiseen sokkiin.

Mihin suostut?

Tarkista minkälaiseen sopimukseen suostut, sillä hoitajan ja asiakkaan näkemyseroista johtuvia korjaushoitoja ei yleensä tehdä. Joillakin lääkäriasemilla voi olla esimerkiksi takuu rintaimplanteissa. Riippuu firmasta, miten takuu- ja muihin korjausasioihin suhtaudutaan. Niistä kannattaa ottaa selvää.

Klinikoilla hoidot käydään etukäteen läpi sekä kirjallisesti että suullisesti, jotta asiakas tietää, mitä on odotettavissa, eivätkä odotukset ole liian suuret. Ennen toimen­pidettä asiakas yleensä allekirjoittaa suostumuksen hoitoon.

 Kuka korjaa?

Leikkaava lääkäri hoitaa normaalisti myös komplikaatiot, jos ne aiheuttavat terveydellistä haittaa, kuten verenvuotoa tai vaikean kuumeisen infektion.

   Jos toimenpide on tehty ulkomailla, terveydenhoidon julkisella puolella hoidetaan terveyttä uhkaavat komplikaatiot. Vähäisempiä oireita, kuten rintaimplanttien epämukavuutta, ei korjata.

 Mitä maksaa?

Suurempiin plastiikkakirurgisiin operaatioihin kuuluu konsultaatiokäynti, jossa tehdään hoitosuunnitelma ja käydään operaatio läpi yhdessä leikkaavan kirurgin kanssa. Konsultaatiokäynnillä on oma hintansa paikasta ja operaatiosta riippuen. Pienempiin hoitoihin, kuten kevyisiin kuorintoihin, ei erillistä konsultaatiokäyntiä välttämättä tarvita, vaan hoitosuunnitelma käydään läpi hoitotilanteessa.

Klinikkojen nettisivuilla pääset vertailemaan hintoja. Alkaen-hinnat harvoin kattavat koko toimenpiteen, ja vasta kokonaiskustannuksia voi kunnolla verrata.

Kuinka pysyvää?

Esimerkiksi hyaluronihapolla tehty juonteiden täyttöhoidon teho kestää noin vuoden, botoliinitoksiinin vaikutus lakkaa 4—6 kuukauden päästä. Säännöllisen botuliinihoidon jälkeen ryppyjä aiheuttavat lihakset heikentyvät eivätkä palaudu yhtä vahvoiksi kuin aikaisemmin. Tulokset pysyvät toisella myös pidempään kuin toisella, sillä jokaisen iho on yksilöllinen.

Esteettiset hoidot eivät kuitenkaan pysäytä ihon ikääntymistä.

 

Moni haluaa parannella ulkonäköään vähän enemmän kuin mitä kosmetologi voi tehdä. Selvitimme, mistä kevyessä kauneuskirugiassa on kyse.

Kuminaamoiksi kasvonsa kiristäneet julkkikset eivät enää anna todellista kuvaa kauneusklinikkojen asiakaskunnasta. Todennäköisesti operaatiossa on käynyt naapurin tavallisen näköinen nainen tai viereisen konttorin mies, joka tänään vaikutti vähän viimeviikkoista virkeämmältä.

Yksittäisten juonteiden lisäksi huomiota kiinnitetään ihon napakkuuteen ja tasaiseen sävyyn. Näin siksi, että vuosia sitten runsaasti aurinkoa ottaneiden asiakkaiden kasvoilla valovauriot näkyvät tummina pigmenttimuutoksina ja ihon velttoutena.

Kiinnostusta herättävät myös veitsettömät ”kauneusleikkaukset”, joista ei jää arpia.

— Nyt halutaan mieluummin rasvansiirto tai hionta kuin kasvojenkohotus, kertoo plastiikkakirurgian ja kirurgian erikoislääkäri Hilkka Peltoniemi.

Mutta olipa kauneusoperaatio mikä tahansa, toive on yleensä sama.

— Minulta kysytään jatkuvasti, että eiväthän muut tule huomaamaan, että jotakin on tehty, Hilkka Peltoniemi sanoo.

Esteettisten hoitojen buumi on nyt valtava ja toimenpiteet on tehty houkutteleviksi: niitä mainostetaan nopeudella ja helppoudella. Useimmat

vaativat korkeintaan parin päivän toipumisajan, jos sitäkään.

Kalliidenkaan hoitojen tulokset eivät kuitenkaan ole pysyviä ja niitä on uusittava, jos vaikutusten haluaa kestävän.

Toimenpiteisiin sisältyy myös riskejä. Tekijöiden sekä heidän käyttämiensä aineiden ja laitteiden taso vaihtelee, ja pahimmillaan ulkonäön parannus­yritys voi johtaa pysyviin vaurioihin tai hengenvaaralliseen allergiseen reaktioon. Tekijän taustoja kannattaakin tutkia huolella ja perehtyä hoitoihin ennen kuin antaa kasvonsa tai kehonsa jonkun käsiin.

 

Termit selväksi

Esteettiset hoidot Yleis­käsite injektio-, laite- ja kuorintahoidoille. Joissakin paikoissa näitä kutsutaan nimellä kevytkirurgiset toimenpiteet, vaikka hoidot eivät ole kirurgisia.

Pistos- eli injektiohoidot Ihon alle pistetään joko juonteita täyttäviä aineita, esimerkiksi hyaluronihappoa tai kasvolihasten toiminnan lamauttavaa botuliinitoksiinia.

Plastiikkakirurgia Jaetaan kahteen: Esteettisessä plastiikkakirurgiassa korjataan normaaliksi katsottavia muotovirheitä ja iän tuomia muutoksia terveillä ihmisillä. Yksityiseen terveydenhuoltoon keskittynyttä alaa kutsutaan myös kosmeettiseksi tai kauneuskirurgiaksi.

Rekonstruktiivisen plastiikka­kirurgian tarkoitus on palauttaa ruumiinmuoto ja -osien toiminta mahdollisimman normaaliksi sairauden, vamman tai kehitys­häiriön jäljiltä. Nämä korjaukset tehdään julkisessa terveydenhuollossa sekä yksityisellä puolella.