Kun lapsi on ylipainoinen, remonttiin joutuvat koko perheen ruoka- ja liikuntatavat. Säännöt ovat yhteiset eikä erivapauksia myönnetä.

Kasvuikäisen painoon kannattaa puuttua, sillä lihava lapsi on todennäköisesti lihava aikuisenakin. Tutkimusten mukaan puolet lihavista lapsista ja valtaosa lihavista nuorista on ylipainoisia vielä aikuisena. Tulevaisuuden ennusteeseen vaikuttaa lapsen ikä sekä se, kuinka vaikeaa ylipainoisuus on. Mitä pitempään lihavuus jatkuu ja mitä vaikeampaa se on, sitä todennäköisempää on aikuisiän lihavuus.

Alle 2-vuotiaiden pyöreydestä ei tarvitse olla huolissaan. Se ei ennusta tulevaa ruumiinrakennetta.

Vaikka lihavuuden haitalliset vaikutukset terveyteen näkyvät usein vasta aikuisena, muutokset alkavat jo lapsena. Siispä kannattaa tarttua asiaan heti, eikä vasta sitten, kun sairaudet antavat merkkejä itsestään.

Lapsuuden lihavuus lisää selvästi sydän- ja verisuonitautien vaaraa. Liikakilot tuovat mukanaan aineenvaihdunnanhäiriöitä, jotka muun muassa nostavat sokerin ja haitallisen kolesterolin määrää veressä. Myös verenpaine saattaa kohota. Uusissa tutkimuksissa valtimoiden kovettumiseen johtavia verisuonimuutoksia on löytynyt jo alle 10-vuotiailla.

Sydäntautien lisäksi lihavuudesta voi seurata tyypin 2 diabetes, sappikivitauti, rasvamaksa ja uniapnea. Myös tuki-ja liikuntaelimet joutuvat liikakilojen takia koetukselle.

Koko perhe liikkeelle

Lapsen ylipainon hoitaminen muuttaa kaikkien samassa taloudessa asuvien ruoka- ja liikuntatottumuksia, ei vain lihavan lapsen.

– Lapsen lihavuuden hoito perustuu perheen yhteisiin elämäntapamuutoksiin, joihin jokainen sitoutuu. Jos kaikki eivät ole motivoituneita, tulokset ovat yleensä huonot, ylilääkäri Matti Salo Tampereen yliopistollisesta sairaalasta kertoo.

Lihavan lapsen ja perheenjäsenten motivaation selvittäminen onkin ensimmäinen askel, kun hoitoa aletaan miettiä.

– Jokainen lähipiiriin kuuluva aikuinen on esimerkki lapselle, niin hyvässä kuin pahassa. Esimerkin voima on uskomattoman suuri, Salo painottaa.

Kasvulle ravintoaineita

Lihavuuden hoidossa on turvattava lapsen kasvu. Siihen tarvitaan riittävästi ravintoaineita, joten kovin radikaaleja dieettejä ei suositella. Tavoitteiden tulee olla maltillisia: nykypainon ylläpito, painonkasvun hidastaminen tai hidas painon pudotus. Aikaa varataan runsaasti, vuosi parikin.

Mitä vanhempi lapsi on, sitä enemmän vastuuta laihduttamisesta voidaan siirtää lapselle itselleen. Vasta murrosikäinen pystyy vastaamaan omasta laihduttamisestaan, ja silloinkin tarvitaan vanhempien apua – he kun hoitavat yleensä ruokaostokset ja ruoanvalmistuksen.

Muutosten ruokavaliossa tulisi olla pieniä, mutta pysyviä. Jokapäiväisen ruoan laatuun on tehtävä muutoksia. Se tarkoittaa esimerkiksi rasvaisen maidon vaihtamista rasvattomaan tai siirtymistä makkarasta kokolihaleikkeisiin. Kannattaa muistaa, että alussa uusi maku tuntuu vieraalta, mutta siihen tottuu muutamassa päivässä. Sen jälkeen ei todennäköisesti haluakaan enää palata vanhaan.

Myös lapsen ruokamääriin voidaan joutua puuttumaan, mutta mitään ruoka-aineryhmää ei saa jättää pois. Määrää voi rajoittaa vaikkapa vähentämällä aterialta yhden perunan, pienentämällä makaronikekoa tai antamalla yhden siivun leipää vähemmän kuin aiemmin. Näin jää enemmän tilaa vihanneksille.

Aikaa ja johdonmukaisuutta

Lapsi osaa luonnostaan säädellä ruokamääriä, jos hänelle annetaan siihen mahdollisuus. Tuputtaminen ei kannata, sillä se tuhoaa lapsen kyvyn tuntea nälkänsä.

Monissa perheissä ruokailut ovat yhtä taistelua. Vanhemmat pakottavat ottamaan lapselle epämieluisia ruokia ja karsivat herkkuja. Lapset kieltäytyvät ponnekkaasti vihanneksista ja vaativat jälkiruokaa.

– Tässä on oltava tiukkana, kerta toisensa jälkeen. Herkuilla palkitseminen ei lisää terveellisen ruoan syöntiä, pikemminkin päinvastoin, Matti Salo sanoo.

Makeiden sijasta lasta voi houkutella syömään esimerkiksi lupaamalla, että ruoan päälle tehdään jotain kivaa yhdessä.

– Lasten ruokatottumusten viilailu ei ole helppoa. Johdonmukaisuus, kärsivällisyys ja oma esimerkki toimivat tehokkaimmin.

Liikkumisen ilo

Lapsi liikkuu liikkumisen ilosta, ei siksi, että se kuluttaa kaloreita tai nostaa kuntoa. Luonnostaan liikkuvaa lasta tulee kannustaa jatkamaan touhukasta elämäntapaansa ja toisia uuden kipinän löytämisessä.

Murrosikäinenkin liikkuu, jos hän löytää itselleen sopivan lajin. Tässä Matti Salo antaa sapiskaa kouluille ja niiden pihojen suunnittelijoille:

– Nykyiset koulupihat eivät innosta liikkumaan, ja joissakin paikoissa on jopa kielletty skeittailu vaarallisena, vaikka se on monille pojille mieluisin urheilumuoto!

Myös riittävästä unesta on huolehdittava, sillä myöhään valvovat lapset lihovat muita enemmän. Kouluikäinen lapsi tarvitsee iästä riippuen 9–10 tuntiin yöunta.

Kasvu kiihtyy

Lapsen elämässä on kaksi vaihetta, jotka ovat otollisia lihavuuden kehittymiselle: ikävuodet viidestä seitsemään sekä nuoruusikä. Syynä lienevät näihin ikävaiheisiin luonnostaan liittyvät muutokset ruokailutavoissa ja liikkumisen määrässä.

Lapsista 2–10 prosenttia on lihavia, ylipainoisia on enemmän. Yli 10-vuotiaista lähes joka viidennellä on liikaa painoa. Lihavat kasvavat pituutta jonkin verran ikäisiään nopeammin. Lihavuus voi myös varhentaa murrosikää, etenkin tytöillä.

Yleisin haitta lihavuudesta on kiusaaminen. Sen psyykkiset vaikutukset, kuten itsetunnon heikkeneminen ja masennus, heijastuvat usein aikuisikään asti.

– Kaikkia lihavia ei kiusata ja osa osaa kääntää suuren koon jopa edukseen. He menestyvät voimaa vaativissa leikeissä ja urheilulajeissa – ja kenties myös puolustavat itseään nyrkein, Matti Salo toteaa.

Tyttöjä lihavuus häiritsee enemmän kuin poikia, vaikka liikapaino onkin yleisempää pojilla kuin tytöillä. Normaalipainoiset tai jopa alipainoiset tytöt saattavat pitää itseään lihavina ja sortua epäterveellisiin laihdutuskeinoihin. Lihavissa pojissa puolestaan on sellaisia, jotka pitävät itseään normaalipainoisina – ja nauttivat elämästä täysillä.

Jyrkkä nousu

Lasten ja nuorten lihavuus yleistyy nopeammin kuin aikuisten, ja kehitys on samanlainen kaikissa länsimaissa. Maailmantilastoissa Suomi ei ole lainkaan pahimmasta päästä, mutta kehityksen suunta on hälyttävä. Nousu on ollut jyrkkää 1980-luvulta lähtien. 25 vuodessa lasten lihavuus on kolminkertaistunut, eikä nousu näytä hiipuvan.

Matti Salo muistuttaa, että elämme painonhallinnan suhteen ympäristössä, joka on tyystin erilainen kuin 25 vuotta sitten.

– Koskaan ennen meidän ei ole tarvinnut liikkua näin vähän selvitäksemme päivän rutiineista. Joka paikassa on rullaportaita tai hissejä, tavallisia rappusia saattaa olla vaikea edes löytää. Autolla ajetut kilometrit ovat kaksinkertaistuneet parissa kymmenessä vuodessa. Kuskaamme lapset päiväkotiin, kouluun ja harrastuksiin.

Salon mielestä meitä suorastaan suojellaan lihastyöltä. Hän neuvoo tekemään toisin kuin suunnittelijat ovat ajatelleet: etsimään portaat hissin sijasta ja kiertämään hieman pidempää reittiä. Sen sijaan, että säästäisimme muutaman sekunnin, voimmekin ottaa muutaman energiaa kuluttavan askeleen lisää. Lyhyelle kauppamatkalle kannattaa lähteä kävellen tai pyörällä, ja ottaa lapsi mukaan.

Houkutukset pois

Vaikka ruokatottumuksemme ovat parin vuosikymmenen aikana muuttuneet monelta osin paremmiksi, lastenkin lihavuuden taustalla on energiankulutuksen ja saannin epätasapaino. Kulutamme vähemmän mutta saamme ruoasta yhtä paljon energiaa kuin ennenkin.

Rasvan määrää olemme onnistuneet pudottamaan muun muassa siirtymällä rasvaisesta maidosta rasvattomaan, mutta samalla juuston ja jäätelön kulutus on kasvanut valtavasti. Myös karkkien, limujen ja mehujen kulutus on kasvanut. Salo muistuttaa, että jo siirtyminen sokeroiduista limuista kevytlimuihin auttaisi, samoin tuoremehujen laimentaminen vedellä.

Terveen elämäntavan perusta on säännöllinen ruokailurytmi. Tällöin ei tule ahmittua nälkäisenä liikaa eikä sorruttua useisiin välipaloihin. Päivään tulisi kuulua aamiainen, lounas, päivällinen ja kevyet välipalat iltapäivällä sekä illalla. Lapset ja nuoret saavat päivittäisestä energiamäärästään noin neljänneksen välipaloista, joten niiden määrällä ja laadulla on väliä.

– Olemme luopuneet rytmisestä syömisestä ja napostelemme jatkuvasti. Välipalan syöminen on helppoa, kun jopa liikuntahalleissa on limu- ja karkkiautomaatit, Matti Salo harmittelee.

Lapsille täytyisi olla tarjolla vain terveellisiä välipaloja, kuten porkkananpaloja, omenoita, viiliä tai sämpylää. Muualla kuin kotona tapahtuvaa syömistä on vaikeampi kontrolloida, mutta asiasta on hyvä puhua lasten kanssa.

Salo neuvoo sopimaan lasten kanssa yhteisestä herkkupäivästä, jolloin kaikki – myös vanhemmat – saavat syödä lempiherkkujaan, oli se sitten karkkia, sipsiä tai meetvurstia. Muulloin kotiin ei edes hankita houkutuksia.

– Poissa silmistä, poissa mielestä, on hyvä vanha neuvo.

lasten lihavuuden hoidosta on julkaistu Käypä hoito -suositus. Lue se täältä.

Toisila kilot karisevat lenkkipolulla helpommin kuin toisilla, mutta kaikkien kunto nousee.

Geeneillä on vaikutusta siihen, kuinka helposti kilot karisevat lenkkipolulla.

Yksi pääsee liikakiloista pikavauhtia, toinen tarvitsee samaan tulokseen tuplamäärän treeniä.

Tutkijat ovat viime vuosina löytäneet useita geenejä, jotka määräävät, miten elimistö reagoi liikuntaan. Geenit säätelevät muun muassa sitä, kuinka hanakasti keho pitää kiinni rasvavarastoistaan ja käyttää hiilihydraatteja polttoaineena. Geenit vaikuttavat jopa siihen, palaako rasva kevyellä hölkkäilyllä vai vasta kovalla treenillä.

Tulevaisuudessa yksilölliset, geeniperimän mukaan sovitetut liikuntaohjelmat voivat olla arkipäivää. Tällä hetkellä geenien mutkikas yhteisvaikutus on vielä pitkälti hämärän peitossa. Varmaa on, että liikunta auttaa tiputtamaan painoa, vaikka geenit eivät olisi otolliset.

Tehokkainta on vaihdella lajeja monipuolisesti ja kehittää tasaisesti kestävyyttä, lihasvoimaa, liikkuvuutta ja kehonhallintaa.

 

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikunta-lääketieteen dosentti, erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.

 

Mene ulos!

Suuntaa ulos reippailemaan aina kun mahdollista. Sama treeni tuntuu ulkona kevyemmältä kuin sisätiloissa.

Oman kehonpainon liikuttelu vaihtelevassa, epätasaisessa maastossa kuluttaa tehokkaasti energiaa.

Jo luonto itsessään auttaa painonhallinnassa, sillä vehreät maisemat laskevat stressitasoja.

oon 77v

Geenit määräävät, miten liikunta puree kiloihin

Enpä usko että useisiin puree ihmedietit. Itse olen laihduttanut yli 10 kertaa. 6-12 kg kerrallaan. Joka kerta on tahtonut jääda kilo edellisestä minimipainosta. Ruokavalioni on maukas, vähäkalorinen ja vähilarinen. En kuitenkaan laske hilareita. Teen ruoan itse, pakastimeen, se on broileria, perunaa, keittojuureksia, mausteita. Syö kerralla 200 kaloria ja tärkeintä eka ruoka vasta kun on hieman nälkä, yleisimmin iltapäivällä, joskus aamullakin. Juon ruokailujen välissä vettä. Nukun 21-05...
Lue kommentti

Kuulostaa ristiriitaiselta, mutta kannattaa lukea perustelut, miksi näin on.

Säännöllinen liikunta auttaa karistamaan kilot ja pitämään ne poissa. Vaikka laihtuminen polttaa aina sekä rasvaa että lihaksia, aktiivisilla liikkujilla rasvaa palaa suhteessa enemmän ja lihakset säästyvät. Kuntoilu puree erityisen hyvin haitalliseen sisäelinrasvaan, joka altistaa muun muassa kakkostyypin diabetekselle.

Tutkimusten mukaan pysyvimmin laihtuvat ne, jotka keventävät ruokavaliota ja lisäävät liikuntaa samaan aikaan.

Pelkällä reippailulla on hankalaa kerryttää riittävää kalorivajetta, ja syömällä se on sitäkin helpompaa saada takaisin: yhdellä munkilla kuittaa helposti parilla tanssitunnilla kuluneen energian.

Liikunta on ennen kaikkea painonhallinta-, ei laihdutuskeino. Kohtuullisesti kuormittava kuntoilu parantaa unta, hillitsee ruokahalua, kohottaa mielialaa ja lisää tyytyväisyyttä omaan kehoon. Kun mieli virkistyy ja elämänhallinta paranee, on helpompi syödä terveellisesti ja pysyä aktiivisena pitkin päivää.

Miksi treenaus voi nostaa painoa?

Kova liikunta voi kerryttää lihaksiin nestettä ja nostaa vaakalukemia hetkellisesti.

Kova harjoittelu aiheuttaa lihaksiin pieniä repeämiä. Kun keho alkaa korjata vaurioita, lihaksiin pakkautuu tulehdusta parantavia aineita ja nestettä.

Vaakalukemat saattavat hetkellisesti kivuta muutaman kilon. Tilanne kuitenkin tasaantuu yleensä viimeistään parin kuukauden jälkeen.

Myös lihasmassan kertyminen voi nostaa vaakalukemia. Lihas kasvaa kuitenkin hitaasti kuukausien saatossa. Aloittelija voi kerryttää tyypillisesti noin puoli kiloa lihasmassaa kuukaudessa säännöllisellä voimaharjoittelulla, kolme kiloa vuodessa on varsinkin naiselle jo kova saavutus.

Paino vaihtelee myös vuorokaudenajan mukaan. Vaakaa realistisemman kuvan laihtumisesta antaa mittanauha. Kokeile ensin treenata kuukausi ja vertaile lukemia vasta sitten. Jos kilot jatkavat kertymistään, on syytä tarkistaa ruokavalio.

 

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikunta-lääketieteen dosentti, erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.

oon 77v

Liikunta laihduttaa, vaikka treeni voi nostaa painoa

"Kova harjoittelu aiheuttaa lihaksiin pieniä repeämiä." Tuossa se on selvästi sanottu. Aiheuttaa repeämiä ja aiheuttaa pieniä arpia. Minä en ole yhtään koskaan harrastanut mitään liikuntaa, vain arkiliikuntaa, kauppaan ja kavereille 1,5 km. Kaikki muu autolla. Pidin pientä kodinkonekauppaa ensin yksin, sitten perheeni kanssa. Asuin kaupan yläkerrassa. Olen täysin terve, voin nukkua koko yön vaihtamatta asentoa ja tietysti en koskaan heräile. Kaikki paikat kuten kolmekymppisellä, saan vielä...
Lue kommentti

Kuusi vuotta sitten Heidi Suntinen oli 28 kiloa lihavampi ja aina väsynyt. Selästä oli leikattu välilevyn pullistuma, eikä hän juuri harrastanut liikuntaa. Nykyään treenikassi kulkee aina mukana.

Heidi Suntinen, 46, heittää treenikassin auton takapenkille ja ajaa töihin Lahden keskustaan Ammattiliitto Pron toimistoon. Edessä on kiireinen työpäivä, sillä työ jäsenten edunvalvojana tarkoittaa yleensä ongelmien ratkomista ja matkustelua.

— Päätän päivän aikana, menenkö suoraan töistä salille. Jos on stressiä tai jos olen onnistunut työssäni, menen salille. Se on nykyään minulle sekä palkinto että tunteiden nollauspaikka. Ennen olisin syönyt koko illan kotona, sanoo Heidi.

Kuusi vuotta sitten Heidi oli 28 kiloa lihavampi ja aina väsynyt. Selästä oli leikattu välilevyn pullistuma, eikä hän juuri harrastanut liikuntaa.

Vaatteet piti ostaa erikoisliikkeestä ja ne olivat kokoa 52. Nykyään Heidi solahtaa kevyesti 44-kokoisiin housuihin.

— Ennen söin illalla niin paljon, että nukahdin sohvalle. Olo oli kuin krapulassa. Jos nyt nukahdan sohvalle, se johtuu liikunnasta.

Syyllisyys sai syömään

Ensimmäisen kerran Heidi alkoi laihduttaa 25-vuotiaana. Silloin painoa putosi 18 kiloa Painonvartijoiden avulla.

— Ainoa motiivini laihtua oli häämekko.

Siihen aikaan Heidi työskenteli ravintola-alalla ja yrittäjänä. Työajat olivat epäsäännölliset, samoin syöminen.

Heidi tuli heti häiden jälkeen raskaaksi, ja kun esikoinen syntyi, arki ei ollut sellaista kuin hän oli kuvitellut. Vauva valvotti ja itki paljon.

— Tuntui, että vauva vei minuuteni. Koin tunteesta syyllisyyttä, ja kun sain hänet vihdoin nukkumaan, aloin syödä. Mikään ei kiinnostanut minua.

Silloin ei puhuttu synnytyksen jälkeisestä masennuksesta, mutta uskon, että sairastuin siihen.

Ensimmäisestä raskaudesta jäi runsaasti kiloja, joista Heidi ei päässyt eroon. Kolme vuotta myöhemmin hän alkoi odottaa toista lasta. Alkuraskaus meni oksentaessa ja Heidi joutui sairaalaan. Kiloja lähti kahdeksan, mutta ne tulivat moninkertaisina takaisin loppuraskauden aikana.

— Kuopuksen syntymän jälkeen painoni oli suunnilleen samassa kuin ensimmäisen raskauden alussa. Toinenkin lapsi kärsi kroonisista korvatulehduksista ja koin, että olen huono äiti, koska en saanut nukuttua enkä jaksanut olla läsnä lapsilleni. Niinpä söin koko ajan.

Heidi oli viisi vuotta lasten kanssa kotona. Hän kokkasi itse ruoat, ja jos lapset eivät syöneet kaikkea, Heidi söi heidänkin ruokansa. Ja paino nousi.

Halvaus vei leikkaukseen

Kun kuopus oli kaksivuotias, Heidi palasi työelämään. Kolme vuotta kului kaupanmyyjänä.

— Silloin olin aika hyvässä kunnossa, koska työ oli fyysistä. Seuraavassa paikassa tein pelkkää istumatyötä ja silloin alkoivat selkäongelmat. Sain ensimmäisen välilevyn pullistuman.

Heidi jäi selän takia pitkälle sairauslomalle. Jatkuvat hermokivut masensivat ja hän lääkitsi masennusta ruoalla. Selkäkivut yltyivät niin, että 2005
vasemmasta jalasta lähti tunto. Halvaus oli alkanut.

— Halvaus oli viimeinen niitti. Pääsin heti leikkaukseen, jossa nikaman välistä poistettiin hyytelöä. Muistan, kuinka hienoa oli herätä leikkauksesta ja kipu oli poissa.

Sairausloman jälkeen Heidi jatkoi merkonomiopintojaan. Hän aloitti vanhan uintiharrastuksen uudestaan sekä teki koiran kanssa pitkiä lenkkejä.

Seuraavana vuonna Heidi valittiin työpaikassaan pääluottamusmieheksi. Työ oli vaativaa, kiireistä, epäsäännöllistä ja stressaavaa. Matkapäiviä tuli runsaasti.

— Aloin taas kompensoida epävarmaa oloa syömällä. Siinä vaiheessa tilanne lähti totaalisesti käsistä. Lihoin parissa vuodessa 25 kiloa. Tajusin, että minun on pakko tehdä jotain keholleni. Enkä missään nimessä halunnut enää uutta selkäkipua.

Valokuva herätti

Meni vielä kolme vuotta ennen kuin päätös elämäntaparemontista kypsyi. Vuoden 2009 alussa Heidi vaihtoi taas työtä ja ryhtyi ammattiyhdistysliikkeen edunvalvojaksi. Tilaisuuksia ja juhlia oli usein ja niissä syötiin ja juotiin hyvin. Heinäkuussa 40-vuotisjuhlien jälkeen Heidi katsoi valokuvaa, joka hänestä oli juhlissa otettu. Kuva pysäytti.

— Ihan kuin kasvoihini oli pumpattu ilmaa. Olin kuvassa surkea ja sisäänpäin kääntynyt. Tajusin, että olin jossain vaiheessa hukannut itseni ja halun huolehtia itsestäni.

Ensin Heidi kääriytyi itsesääliin ja mietti elämäänsä taaksepäin. Eniten harmitti se, kuinka hän oli antanut itsensä lihoa selkäleikkauksen jälkeen.

Työkaveri suositteli Xtravaganza-painonhallintaohjelmaa, jossa painoa pudotetaan ruokavalion ja liikunnan avulla.

— Minulla oli siinä vaiheessa 45 kiloa ylipainoa. Kun menin ohjelman aloitukseen marraskuussa 2009, siellä piti mennä vaa’alle. Hävetti ihan kauheasti, kun näin oman painoni. Se näytti 123 kiloa.

Ohjaaja osasi kuitenkin kysyä viisaasti, että kuinka paljon Heidi halusi painaa ja mikä on hänen tavoitteensa. Pikkuhiljaa häpeän tunne väheni.

Suu kiinni teipillä

Heidi asetti ensitavoitteeksi 20 kilon pudotuksen ja ryhtyi täysillä urakkaan. Hän söi kahdeksan viikkoa pelkkiä pussikeittoja. Painoa putosi 18 kiloa.

Täysvauhdin jälkeen hän aloitti terveellisen, lautasmallilla toteutettavan ruokavalion.

— Keittoja oli yllättävän helppo syödä, koska ei ollut vaihtoehtoja, vain kolme pussia päivässä. Mutta perheelle oli vaikeaa laittaa ruokaa, kun ei saanut kokkaillessa napostella. Niinpä laitoin suun eteen ilmastointiteippiä, et¬ten olisi automaattisesti laittanut ruokaa suuhuni.

Seuraavaksi ohjelmaan tuli liikunta. Heidille tehtiin henkilökohtainen kuntosaliohjelma.

— Muutosvastarintani oli suuri. Kitisin kaikissa laitteissa ja jälkeenpäin ajateltuna olin muutenkin vetelä. Toisaalta se oli ymmärrettävää, koska en ollut aiemmin liikkunut tavoitteellisesti.

Kolmen kuukauden jälkeen painoa oli pudonnut jo 22 kiloa eli yli tavoitteen. Keho oli muuttunut niin, että vanhoja vaatteita piti heittää pois.

— Vaatteiden pois heittäminen oli terapeuttista ja konkreettista luopumista vanhasta. Yhdet housut säilytin, ja niitä olen joskus katsellut ja miettinyt, että ei voi olla totta, kuinka lihava olin.

Suhde ruokaan muuttui

Perhe ja muut läheiset huomasivat myös muutoksen. Aluksi kehut tuntuivat hienolta. Pian ulkomuodon kommentointi alkoi kuitenkin rasittaa.

— Itselleni ensimmäiset 15 kiloa olivat pelkkää ulkonäön muutosta. Ulkoinen olemus määritteli minua ja silloin tuntui hienolta, kun ihmiset sanoivat, että vau, kun olet laihtunut. Sen jälkeen terveysnäkökulma tuli tärkeämmäksi. Nykyään ärsyttää, kun ihmiset sanovat, että kauhea, kun sä olet laihtunut. Jotkut jopa sanovat, että älä nyt enää laihduta. Se tuntuu kamalalta.

Syksyllä 2010, kun Heidi oli laihtunut 25 kiloa, selkään tuli kaksi uutta välilevyn pullistumaa.

— Konttasin kaksi viikkoa kotona, koska kipu oli niin kauhea. Ajattelin, että pitää laihduttaa lisää, joten pidin taas viisi viikkoa pussikeittokuuria. Sairausloman aikana kuitenkin huomasin muutoksen suhtautumisessa ruokaan. Vaikeuksista huolimatta ei tehnyt mieli syödä. Se oli tärkeä huomio.

Heidi on joutunut opettelemaan uudenlaisen suhtautumisen ravintoon. Säännölliset ruoka-ajat ovat tärkeitä. Nykyään hän myös katsoo tarkkaan, mitä lautaselleen laittaa. Huonot hiilihydraatit ovat jääneet ja tilalle on tullut proteiinia, kasviksia ja pitkäkestoisia hiilihydraatteja.

— Ennen elin syödäkseni. Nykyään syön elääkseni. Aamiaisessa on vielä petraamista, sillä en usein syö aamulla tarpeeksi, mutta muuten ruoka-ajat ovat hyvin hallussa. Ennen halusin olla yksin ruoan kanssa. Se oli sellainen kaveri, joka ei arvostellut.

Repsahdus ei romuta

Vaikka välillä on tullut repsahduksia, lähinnä kesälomilla, nykyään Heidi suhtautuu sortumisiin armollisesti. Muutaman kilon lihominen ei kaada, vaan arkena palataan taas terveellisen ravinnon ja liikunnan pariin.

Heidi käy kuntosalilla kolme kertaa  viikossa ja uimassa kaksi kertaa. Lisäksi hän tekee koiriensa Paavon ja Pepin kanssa joka päivä tunnin lenkin.

— Perhe on tukenut ihanasti. Poika sanoi kerran, että äiti, sä pystyt mihin tahansa. Kerran, kun oli epätoivon hetki, mies kaivoi jättihousut esiin ja sanoi, että katso nyt, kuinka paljon olet laihtunut.

Nykyään Heidi on energinen ja täynnä intoa työssä sekä vapaa-ajalla. Työpäivät venyvät usein pitkiksi, mutta Heidi osaa purkaa stressin liikuntaan.

— Aina, kun menen salille, ylitän itseni. Se euforian tunne on mahtava. En katso enää kiloja, vaan haen kokonaisvaltaista hyvän olon tunnetta. Tämä elämäntaparemontti on pelastanut minut. Luotan, etten enää koskaan palaa entiseen elämäntapaan.

Keho kevenee, pysyykö mieli perässä?

Laihduttajalle kehonkuvan muutos voi olla rankkaa. Laihtuminen näkyy ja muut kommentoivat sitä.

– Se voi olla loukkaavaakin. Kun itse alkaa sopeutua muutokseen, muut muistuttavat laihtumisesta. Sillä tavalla lihavan imago pysyy yllä. Jossain vaiheessa alkaa tuntua, että mitä laihtumiseni sulle kuuluu, sanoo psykologi Katarina Meskanen.

– Laihduttajat sanovat, että laihtumisen kautta tulee näkyväksi, mutta silti muut eivät huomaa laihduttajan persoonaa. Tuntuu, että on huomattu vain kilojen kautta.

Elämäntaparemontissa itsevarmuus yleensä lisääntyy ja ihminen alkaa tiedostaa oikeuksiaan. Se saattaa aiheuttaa hämminkiä ympäristössä ja ihmissuhteissa.

– Kun ryhtyy laihduttamaan, ei voi enää piiloutua ylipainon ja syömisen taakse. Laihduttaja joutuu kohtaamaan uudella tavalla vaikeita tunteita ja ajatuksia. Vaikka paino-ongelma pienenee, sen taustalla olevat ongelmat eivät poistukaan. Tämä on monelle vaikea paikka. Mieli ikään kuin laahaa laihduttamisen perässä.

– Jos on vuosikausia välttänyt katsomasta itseään, ei tunne omaa kokoaan. Sitten keho alkaakin nopeasti muuttua. Se vaatii totuttelua.

Tunnesyömisen syy on harvoin nälkä. Yleisemmin syödään, koska halutaan turruttaa oloa. Tunteet syömisen taustalla pitäisi pystyä käsittelemään, ettei ahmiminen ala uudestaan.

– Ellei niitä itse pysty ratkomaan, terapia on hyvä vaihtoehto, Meskanen sanoo.

Kun lihavuus on ollut suuri osa identiteettiä, on vaikea kasvun paikka rakentaa uusi identiteetti ilman kiloja.

– Suosittelen, että elämäntaparemontti tehtäisiin maltillisesti ja hitaasti, jotta mieli pysyy perässä. Ensin kannattaa opetella syömään tarpeeksi usein ja riittävästi ja vasta sitten alkaa tehdä hienosäätöä elämäntavoissa. Kukaan ei ahmi turhaan, vaan taustalla on fysiologisia tai psykologisia syitä. Ne pitäisi selvittää ensin.

Syöminen alkaa olla silloin ongelma, kun sen kokee esimerkiksi ainoaksi omaksi hetkeksi. Kun on väsynyt, ei jaksa lähteä lenkille vaan on helpompi syödä ja käpertyä sohvan nurkkaan. Siitä saa hetkellisen nuijanukutuksen eikä tarvitse ajatella ongelmia.

Meskanen suosittelee ahmimisen tilalle maltillista liikuntaa. Se on kehon oma mielialalääke, joka tasaa stressitilaa. Syömisen voi toki vaihtaa muuhunkin harrastukseen, josta nauttii. Mukavan tekemisen löytäminen on tärkeää siksikin, ettei tyhjyyden tunne iske, kun laihduttaja on maalinsa saavuttanut.

Asiantuntija: Katarina Meskanen, psykologi, HYKSin syömishäiriöklinikka

Voisiko painoaan hallita palelemalla? Kyllä, sanoo tutkijatohtori Kirsi A. Virtanen, joka on sukeltanut syvälle ruskeaan rasvaan.

Ruskea rasva on ihmeellistä, lämpöä tuottavaa kudosta, jota aikuisella on kaulan alla noin 60 grammaa mutta vauvalla paljon enemmän. Sen tehtävänä on pitää vielä liikkumaton lapsi lämpimänä.

Aikuisellakin tuo mitätön määrä ruskeaa rasvaa pystyy vuodessa polttamaan lämmöksi kolme neljä kiloa läskiä eli valkoista rasvaa. Jos se toimisi vielä aktiivisemmin, lihavuusongelma olisi ratkaistu.

Lääketieteen tohtori Kirsi A. Virtasen tutkimusryhmä on  kuvannut Turun PET-keskuksessa ruskean rasvan energiankulutusta.

– Siihen vaikuttaa ympäristön lämpötila. Esimerkiksi avantouimarit tuntevat voivansa hyvin, he eivät kärsi infektioista yhtä paljon kuin muut ja heillä on harvoin paino-ongelmia, Virtanen kertoo.

Tosin jos liikapainoa on kymmeniä kiloja, laihdutusmekanismi yskii.

– Valkoinen rasva toimii tehokkaana eristeenä, joka estää ruskean rasvan toimintaa vaikka ympärillä viilenisikin.

Lääketeollisuus näkee myös ruskean rasvan mahdollisuudet, ja se on kehittänytkin lääkemolekyylejä, jotka vauhdittavat rasvan palamista. Ne eivät kuitenkaan ole toimineet kunnolla ihmiskehossa.

Rasvaa polttavaa tablettia odotellessa voi kokeilla tutkijan omaa konstia.

– Kuljen kevyemmin puettuna talvella ja käyn avannossa aina kun mahdollista. Tämä on toki vähän kaksipiippuinen juttu: itseään ei kannata kylmettää, kun on viruksia liikkeellä, mutta toisaalta pieni palelu pitää vireänä ja ehkä elimistökin tuottaa lämpöä tehokkaammin, Kirsi A. Virtanen sanoo.