Jos herkut maistuvat mutta liikunta ei, voit palkata personal trainerin. Valmentaja maksaa, mutta on parhaimmillaan kokenut kannustaja tai leppoisa lenkkikaveri.

Mitä personal trainer tekee tai mistä sellaisen löytää? Tässä neljä yleisintä kysymystä personal trainerista.

1. Mitä personal trainer tekee?

Personal trainerin eli henkilökohtaisen valmentajan voi palkata kuka tahansa, joka kaipaa kannustusta liikkumiseen tai haluaa korjata ruokavaliotaan. Valmentajan tehtävä on tukea elämäntapamuutosta. Hän auttaa esimerkiksi painon-hallinnassa tai voi keksiä valmennettavalleen täysin uuden lajin. Hänen kanssaan voi liikkua kaksin tai ryhmässä niin usein kuin sovitaan.

Osa personal trainereiden asiakkaista on yrityksiä, jotka haluavat kannustaa työntekijöitään liikkumaan. Tapaamisia on silloin useimmiten kahdesta viiteen vuodessa, ja siinä välissä valmentaja ja asiakas pitävät yhteyttä joko puhelimitse tai sähköpostilla. Työporukka voi harjoitella valmentajan ohjauksessa vaikkapa johonkin juoksutapahtumaan. Joskus personal trainerin tehtävä on innostaa ryhmää kokeilemaan uusia lajeja, kuten melontaa tai potkupyöräilyä. Lähes jokaisella valmentajalla on oma laji, jonka hän hallitsee erityisen hyvin.

Alkuhaastattelussa personal trainer käy läpi asiakkaan liikunta- ja terveyshistorian. Jos valmentaja ei ensitapaamisella kysele, miten ihminen on aiemmin liikkunut, mitä hän on sairastanut tai mikä häntä kiinnostaa, on syytä epäillä, ettei hän osaa auttaa asiakastaan.

Valmennus aloitetaan aina kuntotestillä. Kun valmentaja on selvittänyt asiakkaansa kunnon ja tavoitteet, hän laatii ruokailusuosituksen ja liikuntaohjelman niiden mukaan. Miehet pitävät itseään keskimäärin useammin parempikuntoisina kuin ovat ja naiset puolestaan vähättelevät suorituskykyään.

Ruokapäiväkirjan avulla valmentaja saa käsityksen asiakkaan tämänhetkisestä ruokavaliosta. Päiväkirja tehdään kirjaamalla paperille esimerkiksi kaikki syömiset, juomiset ja ruokailujen kellonajat viideltä päivältä. Tärkeitä ovat myös ruokien kalorimäärät, joita voi käydä yhdessä läpi valmentajan kanssa. Kun näppituntuma ravintosisältöihin paranee, on helpompi arvioida sopivia ruoka-annoksia.

Ruokapäiväkirja kannattaa tehdä uudelleen parin kuukauden kuluttua, jotta valmentaja osaa arvioida, kehittyykö paino haluttuun suuntaan.

2. Mistä personal trainerin voi palkata?

Personal trainerin voit löytää läheiseltä kuntosalilta tai esimerkiksi työpaikan järjestämästä tilaisuudesta. Lähes kaikilla valmentajilla on omat nettisivunsa. Googlaamalla voi löytää hyvän valmentajan, mutta vertailu kannattaa. Hinnoissa ja osaamisessa on suuria eroja.

Kuka vain voi periaatteessa kutsua itseään personal traineriksi, mutta pelkästään kuntosaliohjelmia laativa kuntosaliohjaaja ei kuitenkaan vielä ole personal trainer. Hyvin koulutetulla valmentajalla on taustallaan myös kuntosaliohjaajan peruskoulutus. Jos aiot palkata itsellesi valmentajan, selvitä ensin hänen koulutuksensa.

Pätevällä personal trainerillä on perustiedot ainakin fysiologiasta, anatomiasta, ravitsemuksesta ja vuorovaikutustaidoista. Esimerkiksi Suomen Kuntoliikuntaliitto kouluttaa personal trainereita, joiden ammattitaito on kansainvälisen fitnessalan kilpailujärjestön FISAF:in hyväksymä. Muita isoja kouluttajia Suomessa ovat FAF, Trainer 4 You ja Trainer Lab.

3. Kenelle personal trainer sopii?

Valmentaja tapaa aloittelevan liikkujan yleensä ainakin kerran viikossa. Silloin asiakkaan tulee lähdettyä varmasti liikkeelle ja harjoittelusta tulee riittävän monipuolista. Joka toinen tapaamiskerta voi olla vaikkapa juoksua tai hiihtoa ja joka toinen kerta sauvakävelyharjoituksia mäkisessä maastossa. Valmentajan avulla liikkumisesta tulee helpommin monipuolisempaa kuin yksin harjoitellessa.

Valtaosa personal trainereiden asiakkaista on painonpudottajia. Personal trainerin voit palkata myös, jos haluat oppia uuden lajin tai tähdätä parempiin tuloksiin. Valmentajan avulla voi myös päästä täsmätavoitteeseen, kuten vaikkapa poliisikouluun tai armeijan laskuvarjojääkäreihin.

Parhaimmillaan valmentajasta voi tulla ajan mittaan mukava lenkkikaveri, jota voi tavata esimerkiksi kerran kuukaudessa.

4. Mitä valmennus maksaa?

Joskus paras kannustaja voi löytyä yllättävän läheltä. Valmentajakseen voi pestata vaikkapa oman liikunnallisen tyttärensä, eikä mikään ole tehokkaampi liikuttaja kuin koira. Nämä ovat myös edullisempia vaihtoehtoja, sillä personal trainerin palkkaaminen maksaa.

Hintoja ei netistä löydy, sillä jokaiselle räätälöidään henkilökohtainen harjoitusohjelma. Valmentajat sopivat mielellään useamman kuukauden paketteja valmiiksi, jolloin tuntihinta hieman laskee. Tätä perustellaan myös sillä, että vain sitoutuminen tuottaa tuloksia. Hinta riippuu aina siitä, kuinka usein valmentajaansa haluaa tavata. Tuntihinta on keskimäärin 60—100 euroa, mutta esimerkiksi kolmen kuukauden paketti, jossa tapaamisia on kerran viikossa, maksaa 300—400 euroa kuukaudessa. Personal trainer, jota tavataan vain kuntosalilla, on usein hieman halvempi, noin 200 euroa kuukaudessa.

Osalla valmentajista on käytössään nettiportaali tai sähköposti, jonka kautta he ohjaavat asiakkaitaan. Nämä palvelut kuuluvat kuukausipaketteihin.

Luovu suorituspaineista: tärkeintä on nousta tuolista ja liikkua edes pari minuuttia kerrallaan.  Kävelyn lisäksi keho ei kaipaa muuta kuin säännöllistä lihastreeniä.

Terveyden ja peruskunnon ylläpitoon riittää reipas puolen tunnin kävely viitenä päivänä viikossa, vähintään kymmenen minuutin jaksoissa. Jos on liikkunut vähän, aerobisen kunnon kohoaminen tuntuu jo 4–5 viikossa: keuhkojen kapasiteetti kasvaa, sydämen pumppausteho paranee ja lihakset vahvistuvat.

KILOT JA VERENSOKERI KURIIN

Lenkki tasaa verensokeria aterian jälkeen. Kolme vartin kävelyä viikossa säätelee verensokeria tehokkaammin kuin yksi 45 minuutin lenkki. Siksi kävely on loistolaji painonhallintaan ja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn. Jokainen askel kuluttaa energiaa ja tasoittaa ruokahalua.

KUUMAT AALLOT  TASOITTUVAT

Kävely voi toimia vaihtoehtona tai ainakin tukena hormonikorvaushoidolle. Kävely vähentää vaihdevuosi-iässä olevien naisten kuumia aaltoja. Myös unenlaatu paranee.

Tulos voi selittyä osittain luonnonvalolla: ulkoilu auttaa kehon sisäistä kelloa löytämään oman rytminsä ja normalisoi  hormonitoimintoja, jolloin unen päästä saa helpommin kiinni.

SELKÄÄN JOUSTOA JA LUJUUTTA

Selkä nauttii pumppaavasta liikkeestä, joka vilkastuttaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Kävely vaihtelevassa maastossa voitelee välilevyjä erityisen hyvin.

Kävely ehkäisee myös osteoporoosia, jonka riski kasvaa etenkin naisilla vaihdevuosien jälkeen. Jokainen askel maastossa täräyttää luita lujemmiksi. Auringon D-vitamiini tehostaa vaikutusta entisestään. Suomessa D-vitamiinia voi kerätä ulkoa syyskuuhun saakka.

TASAPAINO KEHITTYY

Välillä kannattaa poiketa asvaltilta poluille. Kun jalka joutuu sopeutumaan vaihtelevaan maastoon, aivoille välittyy enemmän liikeinformaatiota ja tasapaino paranee. Epätasaisella alustalla myös jalkaterien pienet lihakset pääsevät töihin. Hyvä tasapaino ehkäisee kaatumisia ja loukkaantumisia.

Huono suuntavaisto hankaloittaa sekä metsässä että kaupungissa liikkumista. Nykyihmistä auttaa navigaattori mutta se ei paranna hahmotuskykyä. Suuntavaistoa voi onneksi kehittää. Luonnossa kävely on siihen juuri sopiva laji. Patikoija joutuu suhteuttamaan itsensä vaihtelevaan maastoon ja oppii seuraamaan ympäristöään. Samoilu on myös loistavaa läsnäoloharjoittelua, sillä suunnistaessa mieli ei ehdi harhailla.

ASIANTUNTIJA: Katriina Kukkonen-Harjula, liikuntalääketieteen erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri, kuntoutus (Lappeenranta).

Matalan sykkeen liikunta ei polttaa parhaiten rasvaa, kuten ennen ajateltiin.  Lue millainen liikunta kiinteyttää eniten.

Kaikki liikunta polttaa rasvaa, spurttailu jopa tasaista puurtamista tehokkaammin.

Keho käyttää suhteessa enemmän rasvaa energianlähteenä, kun liikkuu matalalla sykkeellä, esimerkiksi kävellen. Kova treeni kuitenkin kuluttaa samassa ajassa enemmän energiaa, ja siinä sivussa rasvakin palaa tehokkaammin. Siksi kevyen reippailun kutsuminen rasvanpolttoliikunnaksi johtaa herkästi harhaan. Harva myöskään tietää omaa maksimisykettään, josta rasvanpolttoalue lasketaan.

Joidenkin tuoreiden tutkimusten mukaan rasvasoluja polttaa parhaiten sykettä nostava intervallitreeni. Eräässä tutkimuksessa lyhyet, kahdeksan sekunnin kiihdyttelyt puolen tunnin pyörälenkin lomassa kolminkertaistivat rasvan palamisen. Yhtenä selityksenä tutkijat pitävät katekoliamiini-hormoneita, joita nopea spurttailu vapauttaa erityisen tehokkaasti. Ne polttavat etenkin keskivartalolle ja sisäelimien ympärille kertyvää rasvaa. Intervalleilla voi kokeilla maustaa muuta liikuntaa vaikka kerran tai kahdesti viikossa.

Sykkeitä tai vauhteja tärkeämpää on se, että liikkuu usein. Rivakka suursiivous voi olla yhtä hyvää rasvanpolttoliikuntaa kuin spinningtunti.

Kiinteytyminen on sitkeimpiä laihdutusmyyttejä. Varsinkin naisia kehotetaan usein pumppaamaan kuntosalilla kevyitä ja pitkiä, yli 15 toiston sarjoja. Todellisuudessa pikkupainot eivät muokkaa kroppaa juuri lainkaan. Pitkät sarjat pikkupainoilla eivät siten ole parasta kiinteytysjumppaa, vaan kuormittava lihaskuntoharjoittelu muokkaa vartaloa parhaiten.Kiinteytyminen tarkoittaa sitä, että ihonalainen rasvakerros pienenee ja lihas kasvaa. Lihasten kasvu taas vaatii isompia painoja.

Valitse vastukset, joilla jaksat tehdä 8–12 toistoa ja 3–4 sarjaa, sillä tällä alueella lihas kasvaa tehokkaimmin. Kehoa muokkaavat perusliikkeet, kuten kyykyt, maastaveto ja erilaiset punnerrusliikkeet. Ne rasittavat isoja lihasryhmiä ja kuluttavat paljon energiaa myös treenin aikana.

Salitreeni ei lihota. Ajan kanssa vaatekoko todennäköisesti pienenee, sillä kilo lihasmassaa vie vähemmän tilaa kuin sama määrä rasvaa. Lihassolut pitävät myös aineenvaihdunnan vilkkaana: mitä enemmän lihasmassaa, sitä enemmän energiaa kuluu levossakin.

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikunta-lääketieteen dosentti, erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.

 

Kun on vahva, jaksaa arjessa paremmin. Katso millainen treeni kasvattaa lihasta nopeimmin.

Kun lihaksissa on voimaa, koko kehosi jaksaa paremmin etkä väsy niin helposti. Kroppa yksinkertaisesti joutuu käyttämään arkiliikkumiseensa pienemmän osan siitä, mihin pystyisi.

Lihasvoima kasvaa, kun isot lihasryhmät ovat töissä vähintään pari kertaa viikossa noin tunnin kerrallaan. Jo 3—4 kuukauden voimaharjoittelun jälkeen keski-ikäisilläkin lihakset kiinteytyvät silmin nähden, jos voimailee kaksi kertaa viikossa ja lisää painomääriä pikku hiljaa.

Voima karttuu nopeasti, mutta näkyvien lihasten hankkiminen vie paljon aikaa ja vaatii kovaa harjoittelua. Naisten onkin turha pelätä, että lihakset kasvavat liian isoiksi, siitä pitävät jo hormonit huolen.

Jos kuntosali ei innosta, erilaiset lihaskuntojumpat (bodypump ja kiertoharjoittelu) sekä kahvakuulailu ovat hyvää lihastreeniä.

Voima tuo nopeutta

Hapenottokykyä lisäävä liikunta, kuten kävely, juoksu tai pyöräily, tekee hyvää muttei harjaannuta yläkropan lihaksia.

Mitä nuorempana aloitat voimaharjoittelun, sitä paremmassa kunnossa lihaksesi ovat vanhana. Viisikymppisenä lihasmassasi alkaa vähentyä noin kymmenisen prosenttia vuosikymmenessä. Huonokuntoisella lihaskato alkaa jo vähän yli 30-vuotiaana.

Onneksi koskaan ei ole liian myöhäistä tarttua punttiin, ja lihaksesi voivat olla elämäsi parhaassa kunnossa milloin vain.

Mitä enemmän voimaa on, sitä nopeammin lihakset toimivat. Vahvojen lihasten avulla käsi tai jalka korjaa tasapainon nopeasti, jos horjahdat esimerkiksi talven liukkailla. Voimaharjoittelu kehittää lihaksissa kulkevaa hermotusta niin, että liikkeistä tulee entistä sähäkämpiä.

Nouse varpaille ja treenaa ryhtiä

Vahvistamalla vatsa-, rinta- ja olkalihaksia on helpompi pitää itsensä ryhdissä, vaikka istuisi paljon tietokoneen ääressä. Kun ylävartalon ja niskan pienet lihakset ovat vahvat, on helpompi aistia, jos asento lyyhistyy ja ojentaa itsensä täyteen mittaan.

Pohkeiden isoissa lihaksissa on paljon verisuonia. Lihaksikkaissa jaloissa verenkierto toimii niin, että pumppausvoima jaksaa kuljettaa veren sujuvasti takaisin sydämeen. Silloin turvotuksia ja suonikohjuja ei tule niin herkästi.

Jos seisot paljon, pohkeen lihakset ja alaraajapumppu rasittuvat. Virkistykseksi riittää, että nouset 10—20 kertaa varpaillesi muutaman kerran päivässä.
Kun lihasten hermosyyt pysyvät aktiivisina, on voimaakin helpompi kartuttaa.

Asiantuntijat: Jan Sundell, sisätautiopin dosentti, ylilääkäri, Turun yliopistollinen keskussairaala
Minna Stolt, terveystieteiden tohtori, jalkaterapeutti (AMK), yliopisto-opettaja, hoitotieteen laitos, Turun yliopisto
Eija Holmala, liikuntatieteen maisteri, liikuntapäällikkö, Suomen Urheilu-hallit Oy

Näin saat lisää voimaa

● Treeni, jossa jaksat tehdä 3 x 8–12 toistoa joka liikettä, kasvattaa hyvin voimaa ja kiinteyttää.
● Harjoittele välillä niin isoilla painoilla, että jaksat vain 3 x 5 toistoa kullakin lihasryhmällä. Muista kuitenkin, että tämäntyyppinen harjoittelu voi rasittaa niveliä.
● Jos jaksat tehdä yli 12 toistoa kasvatat kestävyyskuntoa etkä juurikaan lihasmassaa. On myytti, että pitkät sarjat kiinteyttäisivät lihaksia tehokkaimmin.

Anna veden viedä ja haastaa. Tule mukaan Ui kesäksi kuntoon -kampanjaan ja kerää kilometrejä tai hio teniikkasi kuntoon.

Maaliskuu on täydellinen kuukausi aloittaa uintitreeni kesää varten. Jopa 111 uimahallia kutsuu kaikki mukaan Suomen suurimpaan vuosittaiseen kuntokampanjaan. Katso kampanjaan osallistuvat uimahallit tästä.

Ui kesäksi kuntoon -kampanjan aikana uimahalleissa toteutetaan erilaisia tapahtumia, joihin kävijät ovat tervetulleita kokeilemaan erilaisia vesiliikuntamuotoja. Samalla kartutetaan kuntoa ja hiotaan taitoja.

Uintiosaaminen asuu uimaseuroissa, joista löytyy apua vaikka aikuisuimarin tekniikkamurheisiin. 27 uimaseuraa on myös ilmoittautunut mukaan tämän kevään kampanjan seurasarjaan. Katso kampanjaan osallistuvat uimaseurat tästä.
 

Vesiliikunta parantaa

Vedessä liikkuminen on ihanteellista liikuntaa niin aloittavalle kuin aktiiviharrastajalle. Liike vedessä rentouttaa, parantaa verenkiertoa, lisää lihasten voimaa, kestävyyttä ja elastisuutta. Vesi ei rasita niveliä, mutta tarjoaa tehokkaan vastuksen.

Kunto kohenee uimalla, vesijuoksemalla sekä -jumppaamalla. Eri uintiliikunnan muodot sopivat kaiken ikäisille, ovat nivelystävällisiä sekä soveltuvat erinomaisen hyvin painonhallintaan.

Kaikki nämä ovat hyviä syitä tulla uimahalliin:

  • Haluatko oppia uimaan?
  • Kielsikö lääkäri sinulta juoksun ja hypyt?
  • Onko tasapainosi kateissa?
  • Kaipaatko haasteita kävelyyn?
  • Kutsuuko hiljaisuus?
  • Entä kiinnostaako uudet kokeilut?

Hio uintitekniikkasi

Jos olet jo tottunut uimari, veden nautinto vain kasvaa, kun hiot uimatekniikkasi kuntoon. Siihenkin Ui kesäksi kuntoon -kampanja antaataa tukea.

Jos haluat tarkistaa rintauintitekniikkasi, tässä kolmen videon paketti, joissa selviää tehokas käsiveto-, potku- ja vartalotekniikka.

Tule juhlimaan

Vuonna 1992 alkanut Ui kesäksi kuntoon -kampanja järjestetään nyt jo 25. kertaa. Juhlakampanja toteutetaan 1.–31. maaliskuuta, jolloin kerätään kuukauden ajan metrejä uimalla ja minuutteja vesijuosten tai vesijumpaten.

Kuukauden lopussa metrit ja minuutit lasketaan uimahalleissa yhteen, ja kävijämääräänsä suhteutettuna aktiivisimmat uimahallit palkitaan valtakunnallisessa vertailussa. Myös uimahallit palkitsevat ahkerimpia liikkujiaan.

Viime vuonna uituja kilometrejä kertyi  reilut 67 tuhatta ja vesijuostuja sekä -jumpattuja tunteja yli 65 tuhatta.

Ui kesäksi kuntoon -kampanjan sivuilta löytyy lisää liikuntavinkkejä uintiin, vesijuoksuun ja vesijumppaan.
 

Kampanjan facebook-sivuilla voit liittyä mukaan osallistujien joukkoon ja jakaa omat kiinnostavat kokemuksesi muiden kanssa sekä osallistua kilpailuihin.