Olipa mieli maassa tai kävitpä ylikierroksilla, niin avanto voi auttaa. Kokeneet kylmäkaraisijat sanovat, että avantoon jäävät niin stressi, mielipaha, kolotus kuin hengenahdistuskin.

Luonto on jäässä ja pakkaslumen verhossa, mutta avanto on auki. Uima-asuisia miehiä ja naisia kävelee kohti hyistä, mustaa vettä. Askeleet ovat rauhalliset ja ilmeet enteilevät tulossa olevaa hurmiota.

Toisille riittää kastautuminen. Karaistuneimmat uivat kymmeniä metrejä. Joka tapauksessa avannosta nousee uudestisyntynyt ihminen, jonka olo on ihana, taivaallinen, auvoinen, ruhtinaallinen tai hurmioitunut. Vihkiytymättömälle selostetaan: – Hullun hommaa, mutta pakko sinne on päästä.

Avantouinti on vanha luonnonparannusmenetelmä ja sitä käytetään edelleen itsehoitokeinona. Monille se on uusi extreme-laji, jolla mitata oman rohkeuden rajoja ja saada huippuelämyksiä.

Avantouinti on nyt ennen näkemättömän suosittua. Yli 100 000 suomalaista käy avannossa säännöllisesti. Kuntien, yksityisten ja avantouintiseurojen ylläpitämiä avantoja on tiheästi ympäri maata.

Suosituimpiin uimarit joutuvat jonottamaan. Esimerkiksi Helsingin Melontakeskuksen avannolla on yli 10 000 uintikertaa vuodessa. Suomen Ladun isännöimällä Vantaan Kuusijärven turva-avannolla käy enimmillään 400 talviuimaria päivässä.

Keho vaatii

– Kroppa vaatii, että täytyy päästä kylmään veteen, Päivi Virtanen , 42, nauraa pulahtaessaan yksi-asteiseen avantoon Vantaan Kuusijärvellä. Hän tunnustaa auliisti riippuvuutensa.

Hän käy vähintään neljä kertaa viikossa, joinakin viikkoina joka päivä. Hän on vuorotteluvapaalla lastentarhanopettajan työstä ja nyt on aikaa.

– Sauvakävelen kotoa noin kolmen kilometrin matkan. Siinä ehtii tulla lämmin. Uin ilman saunaa lenkin laiturilta toiselle eli 50 metriä, puen päälle ja sauvailen kotiin, Päivi Virtanen kertoo tavoistaan.

Ennen hänellä oli tapana saunoa ja uida vuorotellen 4–5 kertaa yhdellä reissulla. Hän muutti tyyliään, koska meno kuumasta saunasta kylmään veteen alkoi tuntua hänestä liian rajulta. Vaikka Päivi kylmäkaraisee jo viidettä talvea ja vaikka hän kävisi avannossa joka päivä, niin joka kerta hänen pitää kotona lähtiessä kerätä rohkeutensa avantoreissulle. Joka kerta rohkeus palkitaan.

– Vaikka olisin kiireinen, väsynyt tai ylipirteä ennen avantoa, niin avannon jälkeen olo on aina hyvä, hän sanoo.

Flunssa ei ole ollut Päivin riesana kuin kerran viidettä talvea jatkuneen kylmäkaraisun aikana. Sekin flunssa oli kesällä.

Päivi on lähipiirissään ainoa avantouimari.

– Kun ihmiset töissä valittavat vaivojaan, niin tapanani on sanoa, että tiedän hyvän parannuskeinon.
Päivi sanoo tapaavansa avannolla vain hyväntuulisia, iloisia ihmisiä. Pukuhuoneessa ja saunan lauteilla ei kysellä titteleitä.

Terveyden lähde

Noin joka kolmas avantouimari on aloittanut harrastuksensa terveydellisistä syistä: toiset hoitavat sairauksia ja särkyjä, toiset pyrkivät ehkäisemään sairauksia.

Avantouinnin uskotaan auttavan muun muassa astmaan, verenkiertovaikeuksiin, nivelreumaan, MS-tautiin , fibromyalgiaan ja nivelkulumien aiheuttamiin kipuihin.

Ne, jotka harrastavat avantouintia säännöllisesti, kokevat kylmäkaraisun terveydelleen ja hyvinvoinnilleen monin tavoin hyväksi.

– Jalkojen heikko verenkierto on parantunut ja vaihdevuosien univaikeudet loppuneet, Maire Sutinen , 60, iloitsee.
Hänen autonkuljettajan työssä kuluneet lonkkanivelensä vaihdettiin tekoniveliin kuusi vuotta sitten ja Maire aloitti säännöllisen avantouinnin kolme kertaa viikossa heti, kun leikkaushaavat olivat parantuneet.

Uimareiden yksilöllisten kokemusten mukaan avantouinti parantaa kylmänsietoa ja verenkiertoa, vähentää kolotuksia, kipuja ja hengitystieinfektioita sekä yleistä terveydentilaa. Se hoitaa myös psyykeä: poistaa stressiä, antaa itsevarmuutta, parantaa unen laatua ja kohottaa fyysispsyykkistä vireystilaa.

Oulun yliopiston termobiologian dosentti Pirkko Huttunen on tutkinut avantouinnin ja kylmän fysiologisia vaikutuksia. Huttusen mukaan avantouintia harrastaneet sairastuvat virusinfektioihin muita harvemmin, koska säännöllinen ja jatkuva kylmäkaraisu voimistaa elimistön puolustusjärjestelmää ja parantaa siten vastustuskykyä.

Karaisu vahvistaa myös mieltä. Huttunen päättelee Hyinen hurmio -kirjassa, että kylmän veden aiheuttaman pelon voittaminen vahvistaa psyykkisiä voimavaroja ja antaa itseluottamusta.

Shokkihoitoa

– Avantouinti aiheuttaa elimistölle fysiologisen stressireaktion. Se vaikuttaa kuitenkin positiivisesti, koska siinä on psyykkinen mielihyvä mukana, fysiologi Juhani Smolander luonnehtii. Hän kuvailee avantouinnin fysiologista stressiä:
Kylmän veden vaikutuksesta verenpaine kohoaa, sydämen työmäärä kasvaa ja hapen tarve lisääntyy, aivojen verenkierto vilkastuu, veren kolesterolipitoisuus nousee, hengitys saattaa salpautua.

Etenkin ihon pintaverenkierto ja raajojen ääreisosien verenkierto heikkenevät voimakkaasti. Se aiheuttaa raajojen lihaksissa hapenpuutetta, joka tuntuu kipuna, voimakkaimmin sormissa ja varpaissa.

– Kylmässä vedessä ihmisen elimistö luovuttaa lämpöä paljon enemmän kuin vastaavan lämpöisessä ilmassa. Virtaava vesi ja uiminen avannossa lisäävät lämmönluovutusta, Smolander sanoo.

Pienikokoinen ja hoikka ihminen jäähtyy nopeammin, iso ja pullukka hitaammin, sillä rasva eristää hyvin lämpöä.

Uimarit eivät oleskele avannossa pitkiä aikoja, koska kylmä kangistaa: lihasten lämpötila laskee ja lihasten koordinaatio heikkenee. Tavallisesti avantouimari viipyy altaassa 20–40 sekuntia, eikä kehon alilämpöisyyden eli hypotermian vaaraa ehdi syntyä.

Hormonit suihkuavat

Hormonit ovat avantouinnin aiheuttaman hyvänolontunteen taustalla. Pirkko Huttusen tutkimusten mukaan avantouimarin stressihormonien, kuten kortisoli- ja adrenaliinihormonien vapautuminen kiihtyy, kuten psyykkisissä stressitilanteissa.

Hormonit hyrräävät jo avantoon mennessä, jos uimari pelkää kylmää vettä. Avantouinnin aikana vapautuneet stressihormonit eivät kuitenkaan jää käyttämättä, kuten usein henkisen jännityksen aiheuttamassa stressitilanteessa, vaan uimari käyttää ne elimistön puolustustaistelussa kylmää vastaan. Hormonipitoisuudet laskevat kylmässä vedessä ja uimari kokee, että henkisen jännityksen aiheuttama stressi jäi avantoon.

Huttusen mukaan avantouinti tasapainottaa adrenaliinitasoa niin, että korkealla olevat pitoisuudet laskevat ja matalalla olevat nousevat. Siksi avantouinnin koetaan sekä rauhoittavan että virkistävän – tarpeen mukaan.

Avantouinti kiihdyttää myös beetaendorfiinin eli mielihyvähormonin eritystä, ja se viettelee avantoriippuvuuteen: elämys on saatava aina uudestaan.

Lisää kylmänsietokykyä

Kirsi Pynnönen , 38, haukkoo henkeään kylmässä vedessä ja kiljahtelee. Muutama veto riittää hänelle. Silti hän on avannon jälkeen kuin toista maata: lähtisi vaikka kuulennolle.

– Tauon jälkeen huomaa, miten kylmää vesi on. Kylmän aiheuttama kipu tuntuu jaloissa, Kirsi selostaa laiturilla.
Hän tietää kokemuksesta, että mitä säännöllisemmin ja tiheämmin avannossa käy, sen helpompi sinne on mennä. Hänelle avantouinti on osa reipasta, liikunnallista elämäntapaa.

Avantouimarit tuntevat nahoissaan, että jo muutamien uintikertojen jälkeen kylmään veteen tottuu. Kyse on psyykkisestä sopeutumisesta. Uimari reagoi kylmään heikommin, kylmä vesi ei ole enää yhtä epämiellyttävää eikä verenpainekaan enää nouse niin hurjasti kuin alussa.

– Kylmän veden riskit pienenevät elimistön tottumisen myötä, koska elimistö reagoi yhä vähemmän stressiin kuin ennen, Juhani Smolander sanoo.

Kokeneet uimarit sanovat, ettei avannon jälkeen enää tunnu samalta kuin ennen. Tottumisen myötä hormonireaktiot vaimenevat ja uimari tarvitsee entistä suuremman ”hormoniruiskeen”, jotta olo olisi yhtä hyvä kuin se parhaimmillaan on avannon jälkeen ollut.

Kylmään veteen sopeutuminen on enemmän kuin siihen tottuminen. Sopeutuminen on ennen kaikkea fysiologista ja edellyttää jo melko suurta kylmäaltistusta. Se, jonka elimistö on sopeutunut kylmään veteen, voi olla tavallista avantouintia pitemmän ajan kylmässä vedessä.

Palelu historiaa

– Halusin kokeilla avantouintia, koska olin palelevainen, inhosin kylmyyttä ja erityisesti kylmää vettä, sairaanhoitaja Marja Varpela , 46, kertoo.

Ensimmäinen avantoon meno tuntui hoikasta Marjasta aivan kamalalta, mutta uinnin jälkitilasta hän on nauttinut melkein alusta asti. Menossa on neljäs talviuintikausi.

– Kylmänsieto on parantunut. Vilu ei tule yhtä herkästi kuin ennen, eikä tarvitse pukea enää niin paljon ulos lähtiessä, hän sanoo.

Marja lenkkeilee avannolle pari kertaa viikossa yksin tai työkavereitten kanssa, jos vapaat sattuvat samaan aikaan.
Avantouinti sopii kolmivuorotyötä tekevälle Marjalle, koska hän voi sovittaa reissunsa oman aikataulunsa mukaan.

– Käyn avannossa usein ennen yövuorojaksoa, ettei väsyttäisi ensimmäisenä yönä niin kovasti. Pitkän työputken jälkeen avantouinti vie stressiä ja väsymystä pois.

Marja pitää avantouintia yhtenä keinona hoitaa itseään juoksun, sauvakävelyn, sulkapallon peluun ja hiihdon ohessa.

Avantouintia aloittavalle

 • avantouinti sopii jokaiselle terveelle ja uimataitoiselle
 • jos epäilet terveyttäsi, neuvottele lääkärin kanssa
 • sauvakävely ja hiihto ovat hyvää verryttelyä ennen avantoa
 • uimatossut (noin 25 euroa) suojaavat jalkoja
 • jos käyt ensin saunassa, anna kehon hieman viilentyä saunan ja avannon välillä
 • älä kastele päätä
 • totuttele kylmään veteen varovasti shokkireaktion välttämiseksi
 • viivy avannossa aluksi vain muutamia sekunteja, pidennä aikoja vähitellen
 • kokeilemalla selviää, mikä on sinulle sopiva avannossa käyntien määrä, avannossa viipymisen kesto
 • pukeudu lämpimästi saunan ja avannon jälkeen

Avanto ei sovi

 • pienille lapsille
 • kuumeiselle tai alkoholin vaikutuksen alaisena ollessa
 • sellaista kroonista sairautta potevalle, jonka oireilua kylmä lisää
 • ei suositella sydän- ja verisuonitauteja sairastaville

Lähde: Pasi Heikura, Pirkko Huttunen, Taina Kinnunen: Hyinen hurmio, avantouimarin käsikirja. Edita 2000.

Suomalaiset avantouimarit

 • avantouintia harrastaa säännöllisesti 100 000 suomalaista
 • avantouimareissa on eniten 40–49-vuotiaita naisia
 • avannossa käydään 2–3 kertaa viikossa ja siellä viivytään 20–40 sekuntia
 • puolet saunoo, puolet menee avantoon ilman saunaa

Luovu suorituspaineista: tärkeintä on nousta tuolista ja liikkua edes pari minuuttia kerrallaan.  Kävelyn lisäksi keho ei kaipaa muuta kuin säännöllistä lihastreeniä.

Terveyden ja peruskunnon ylläpitoon riittää reipas puolen tunnin kävely viitenä päivänä viikossa, vähintään kymmenen minuutin jaksoissa. Jos on liikkunut vähän, aerobisen kunnon kohoaminen tuntuu jo 4–5 viikossa: keuhkojen kapasiteetti kasvaa, sydämen pumppausteho paranee ja lihakset vahvistuvat.

KILOT JA VERENSOKERI KURIIN

Lenkki tasaa verensokeria aterian jälkeen. Kolme vartin kävelyä viikossa säätelee verensokeria tehokkaammin kuin yksi 45 minuutin lenkki. Siksi kävely on loistolaji painonhallintaan ja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn. Jokainen askel kuluttaa energiaa ja tasoittaa ruokahalua.

KUUMAT AALLOT  TASOITTUVAT

Kävely voi toimia vaihtoehtona tai ainakin tukena hormonikorvaushoidolle. Kävely vähentää vaihdevuosi-iässä olevien naisten kuumia aaltoja. Myös unenlaatu paranee.

Tulos voi selittyä osittain luonnonvalolla: ulkoilu auttaa kehon sisäistä kelloa löytämään oman rytminsä ja normalisoi  hormonitoimintoja, jolloin unen päästä saa helpommin kiinni.

SELKÄÄN JOUSTOA JA LUJUUTTA

Selkä nauttii pumppaavasta liikkeestä, joka vilkastuttaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Kävely vaihtelevassa maastossa voitelee välilevyjä erityisen hyvin.

Kävely ehkäisee myös osteoporoosia, jonka riski kasvaa etenkin naisilla vaihdevuosien jälkeen. Jokainen askel maastossa täräyttää luita lujemmiksi. Auringon D-vitamiini tehostaa vaikutusta entisestään. Suomessa D-vitamiinia voi kerätä ulkoa syyskuuhun saakka.

TASAPAINO KEHITTYY

Välillä kannattaa poiketa asvaltilta poluille. Kun jalka joutuu sopeutumaan vaihtelevaan maastoon, aivoille välittyy enemmän liikeinformaatiota ja tasapaino paranee. Epätasaisella alustalla myös jalkaterien pienet lihakset pääsevät töihin. Hyvä tasapaino ehkäisee kaatumisia ja loukkaantumisia.

Huono suuntavaisto hankaloittaa sekä metsässä että kaupungissa liikkumista. Nykyihmistä auttaa navigaattori mutta se ei paranna hahmotuskykyä. Suuntavaistoa voi onneksi kehittää. Luonnossa kävely on siihen juuri sopiva laji. Patikoija joutuu suhteuttamaan itsensä vaihtelevaan maastoon ja oppii seuraamaan ympäristöään. Samoilu on myös loistavaa läsnäoloharjoittelua, sillä suunnistaessa mieli ei ehdi harhailla.

ASIANTUNTIJA: Katriina Kukkonen-Harjula, liikuntalääketieteen erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri, kuntoutus (Lappeenranta).

Matalan sykkeen liikunta ei polttaa parhaiten rasvaa, kuten ennen ajateltiin.  Lue millainen liikunta kiinteyttää eniten.

Kaikki liikunta polttaa rasvaa, spurttailu jopa tasaista puurtamista tehokkaammin.

Keho käyttää suhteessa enemmän rasvaa energianlähteenä, kun liikkuu matalalla sykkeellä, esimerkiksi kävellen. Kova treeni kuitenkin kuluttaa samassa ajassa enemmän energiaa, ja siinä sivussa rasvakin palaa tehokkaammin. Siksi kevyen reippailun kutsuminen rasvanpolttoliikunnaksi johtaa herkästi harhaan. Harva myöskään tietää omaa maksimisykettään, josta rasvanpolttoalue lasketaan.

Joidenkin tuoreiden tutkimusten mukaan rasvasoluja polttaa parhaiten sykettä nostava intervallitreeni. Eräässä tutkimuksessa lyhyet, kahdeksan sekunnin kiihdyttelyt puolen tunnin pyörälenkin lomassa kolminkertaistivat rasvan palamisen. Yhtenä selityksenä tutkijat pitävät katekoliamiini-hormoneita, joita nopea spurttailu vapauttaa erityisen tehokkaasti. Ne polttavat etenkin keskivartalolle ja sisäelimien ympärille kertyvää rasvaa. Intervalleilla voi kokeilla maustaa muuta liikuntaa vaikka kerran tai kahdesti viikossa.

Sykkeitä tai vauhteja tärkeämpää on se, että liikkuu usein. Rivakka suursiivous voi olla yhtä hyvää rasvanpolttoliikuntaa kuin spinningtunti.

Kiinteytyminen on sitkeimpiä laihdutusmyyttejä. Varsinkin naisia kehotetaan usein pumppaamaan kuntosalilla kevyitä ja pitkiä, yli 15 toiston sarjoja. Todellisuudessa pikkupainot eivät muokkaa kroppaa juuri lainkaan. Pitkät sarjat pikkupainoilla eivät siten ole parasta kiinteytysjumppaa, vaan kuormittava lihaskuntoharjoittelu muokkaa vartaloa parhaiten.Kiinteytyminen tarkoittaa sitä, että ihonalainen rasvakerros pienenee ja lihas kasvaa. Lihasten kasvu taas vaatii isompia painoja.

Valitse vastukset, joilla jaksat tehdä 8–12 toistoa ja 3–4 sarjaa, sillä tällä alueella lihas kasvaa tehokkaimmin. Kehoa muokkaavat perusliikkeet, kuten kyykyt, maastaveto ja erilaiset punnerrusliikkeet. Ne rasittavat isoja lihasryhmiä ja kuluttavat paljon energiaa myös treenin aikana.

Salitreeni ei lihota. Ajan kanssa vaatekoko todennäköisesti pienenee, sillä kilo lihasmassaa vie vähemmän tilaa kuin sama määrä rasvaa. Lihassolut pitävät myös aineenvaihdunnan vilkkaana: mitä enemmän lihasmassaa, sitä enemmän energiaa kuluu levossakin.

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikunta-lääketieteen dosentti, erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.

 

Kun on vahva, jaksaa arjessa paremmin. Katso millainen treeni kasvattaa lihasta nopeimmin.

Kun lihaksissa on voimaa, koko kehosi jaksaa paremmin etkä väsy niin helposti. Kroppa yksinkertaisesti joutuu käyttämään arkiliikkumiseensa pienemmän osan siitä, mihin pystyisi.

Lihasvoima kasvaa, kun isot lihasryhmät ovat töissä vähintään pari kertaa viikossa noin tunnin kerrallaan. Jo 3—4 kuukauden voimaharjoittelun jälkeen keski-ikäisilläkin lihakset kiinteytyvät silmin nähden, jos voimailee kaksi kertaa viikossa ja lisää painomääriä pikku hiljaa.

Voima karttuu nopeasti, mutta näkyvien lihasten hankkiminen vie paljon aikaa ja vaatii kovaa harjoittelua. Naisten onkin turha pelätä, että lihakset kasvavat liian isoiksi, siitä pitävät jo hormonit huolen.

Jos kuntosali ei innosta, erilaiset lihaskuntojumpat (bodypump ja kiertoharjoittelu) sekä kahvakuulailu ovat hyvää lihastreeniä.

Voima tuo nopeutta

Hapenottokykyä lisäävä liikunta, kuten kävely, juoksu tai pyöräily, tekee hyvää muttei harjaannuta yläkropan lihaksia.

Mitä nuorempana aloitat voimaharjoittelun, sitä paremmassa kunnossa lihaksesi ovat vanhana. Viisikymppisenä lihasmassasi alkaa vähentyä noin kymmenisen prosenttia vuosikymmenessä. Huonokuntoisella lihaskato alkaa jo vähän yli 30-vuotiaana.

Onneksi koskaan ei ole liian myöhäistä tarttua punttiin, ja lihaksesi voivat olla elämäsi parhaassa kunnossa milloin vain.

Mitä enemmän voimaa on, sitä nopeammin lihakset toimivat. Vahvojen lihasten avulla käsi tai jalka korjaa tasapainon nopeasti, jos horjahdat esimerkiksi talven liukkailla. Voimaharjoittelu kehittää lihaksissa kulkevaa hermotusta niin, että liikkeistä tulee entistä sähäkämpiä.

Nouse varpaille ja treenaa ryhtiä

Vahvistamalla vatsa-, rinta- ja olkalihaksia on helpompi pitää itsensä ryhdissä, vaikka istuisi paljon tietokoneen ääressä. Kun ylävartalon ja niskan pienet lihakset ovat vahvat, on helpompi aistia, jos asento lyyhistyy ja ojentaa itsensä täyteen mittaan.

Pohkeiden isoissa lihaksissa on paljon verisuonia. Lihaksikkaissa jaloissa verenkierto toimii niin, että pumppausvoima jaksaa kuljettaa veren sujuvasti takaisin sydämeen. Silloin turvotuksia ja suonikohjuja ei tule niin herkästi.

Jos seisot paljon, pohkeen lihakset ja alaraajapumppu rasittuvat. Virkistykseksi riittää, että nouset 10—20 kertaa varpaillesi muutaman kerran päivässä.
Kun lihasten hermosyyt pysyvät aktiivisina, on voimaakin helpompi kartuttaa.

Asiantuntijat: Jan Sundell, sisätautiopin dosentti, ylilääkäri, Turun yliopistollinen keskussairaala
Minna Stolt, terveystieteiden tohtori, jalkaterapeutti (AMK), yliopisto-opettaja, hoitotieteen laitos, Turun yliopisto
Eija Holmala, liikuntatieteen maisteri, liikuntapäällikkö, Suomen Urheilu-hallit Oy

Näin saat lisää voimaa

● Treeni, jossa jaksat tehdä 3 x 8–12 toistoa joka liikettä, kasvattaa hyvin voimaa ja kiinteyttää.
● Harjoittele välillä niin isoilla painoilla, että jaksat vain 3 x 5 toistoa kullakin lihasryhmällä. Muista kuitenkin, että tämäntyyppinen harjoittelu voi rasittaa niveliä.
● Jos jaksat tehdä yli 12 toistoa kasvatat kestävyyskuntoa etkä juurikaan lihasmassaa. On myytti, että pitkät sarjat kiinteyttäisivät lihaksia tehokkaimmin.

Anna veden viedä ja haastaa. Tule mukaan Ui kesäksi kuntoon -kampanjaan ja kerää kilometrejä tai hio teniikkasi kuntoon.

Maaliskuu on täydellinen kuukausi aloittaa uintitreeni kesää varten. Jopa 111 uimahallia kutsuu kaikki mukaan Suomen suurimpaan vuosittaiseen kuntokampanjaan. Katso kampanjaan osallistuvat uimahallit tästä.

Ui kesäksi kuntoon -kampanjan aikana uimahalleissa toteutetaan erilaisia tapahtumia, joihin kävijät ovat tervetulleita kokeilemaan erilaisia vesiliikuntamuotoja. Samalla kartutetaan kuntoa ja hiotaan taitoja.

Uintiosaaminen asuu uimaseuroissa, joista löytyy apua vaikka aikuisuimarin tekniikkamurheisiin. 27 uimaseuraa on myös ilmoittautunut mukaan tämän kevään kampanjan seurasarjaan. Katso kampanjaan osallistuvat uimaseurat tästä.
 

Vesiliikunta parantaa

Vedessä liikkuminen on ihanteellista liikuntaa niin aloittavalle kuin aktiiviharrastajalle. Liike vedessä rentouttaa, parantaa verenkiertoa, lisää lihasten voimaa, kestävyyttä ja elastisuutta. Vesi ei rasita niveliä, mutta tarjoaa tehokkaan vastuksen.

Kunto kohenee uimalla, vesijuoksemalla sekä -jumppaamalla. Eri uintiliikunnan muodot sopivat kaiken ikäisille, ovat nivelystävällisiä sekä soveltuvat erinomaisen hyvin painonhallintaan.

Kaikki nämä ovat hyviä syitä tulla uimahalliin:

 • Haluatko oppia uimaan?
 • Kielsikö lääkäri sinulta juoksun ja hypyt?
 • Onko tasapainosi kateissa?
 • Kaipaatko haasteita kävelyyn?
 • Kutsuuko hiljaisuus?
 • Entä kiinnostaako uudet kokeilut?

Hio uintitekniikkasi

Jos olet jo tottunut uimari, veden nautinto vain kasvaa, kun hiot uimatekniikkasi kuntoon. Siihenkin Ui kesäksi kuntoon -kampanja antaataa tukea.

Jos haluat tarkistaa rintauintitekniikkasi, tässä kolmen videon paketti, joissa selviää tehokas käsiveto-, potku- ja vartalotekniikka.

Tule juhlimaan

Vuonna 1992 alkanut Ui kesäksi kuntoon -kampanja järjestetään nyt jo 25. kertaa. Juhlakampanja toteutetaan 1.–31. maaliskuuta, jolloin kerätään kuukauden ajan metrejä uimalla ja minuutteja vesijuosten tai vesijumpaten.

Kuukauden lopussa metrit ja minuutit lasketaan uimahalleissa yhteen, ja kävijämääräänsä suhteutettuna aktiivisimmat uimahallit palkitaan valtakunnallisessa vertailussa. Myös uimahallit palkitsevat ahkerimpia liikkujiaan.

Viime vuonna uituja kilometrejä kertyi  reilut 67 tuhatta ja vesijuostuja sekä -jumpattuja tunteja yli 65 tuhatta.

Ui kesäksi kuntoon -kampanjan sivuilta löytyy lisää liikuntavinkkejä uintiin, vesijuoksuun ja vesijumppaan.
 

Kampanjan facebook-sivuilla voit liittyä mukaan osallistujien joukkoon ja jakaa omat kiinnostavat kokemuksesi muiden kanssa sekä osallistua kilpailuihin.