Olitpa sohvapuikula, vannoutunut satunnaissauvakävelijä tai rutinoitunut hikipinkoja, voit nostaa kuntosi seuraavalle tasolle. Kroppasi tarvitsee vain yllätyksiä.

Jos vasta hahmottelee liikunnan aloittamista, uutiset ovat hyviä. Sohvalla makoilleen kunto nimittäin kohoaa säännöllisellä liikunnalla nopeasti ja kehitys on helppo huomata.

Lihasvoima kohenee jo muutamassa viikossa. Hengitys- ja verenkiertoelimistön kestävyyskunto tarvitsee muutaman kuukauden harjoittelun, jotta kehityksen huomaa. Tulokset näkyvät sitä nopeammin, mitä kehnompi pohjakunto on ollut.
Alun voi ottaa rennosti.

– Jo puolen tunnin kävely kerran viikossa on hyvä aloitus. Kun tätä jatkaa kuukauden, voi seuraavan kuukauden alussa ottaa kävelyn rinnalle toisen lajin. Ja niin edelleen. Olisi hyvä pyrkiä kolmeen viikoittaiseen liikuntakertaan, joista yksi kohentaisi lihaskuntoa. Mutta tämä on siis vasta kolmen neljän kuukauden päästä aloitushetkestä, neuvoo liikuntavalmentaja Eija Holmala.

Aloittelijalle tärkeintä on, että lähtee liikkeelle. Viikoittaisen puolituntisensa voi kerätä myös vartin tai parin kauppareissuista. Holmala muistuttaa, että ylipainoisella pelkkä kehon liikuttaminen puolen tunnin ajan voi olla rasittava suoritus.

Oman kestävyyskuntonsa kehitystä kannattaa seurata sydämen sykkeen, lenkkivauhdin ja harjoitusten keston perusteella.

Kun aloittaa säännöllisen liikunnan, lenkillä hengästyy ja sydän hakkaa nopeasti. Pikku hiljaa meno alkaa tuntua yhä kevyemmältä ja harjoituksen aikainen syke hidastuu. Samalla huomaa etenevänsä aiempaa nopeammin ja pystyvänsä jatkamaan liikkumista pidempään. Myös liikunnan jälkeinen palautuminen nopeutuu.

Jotain uutta

Kaksi kävelylenkkiä tai yksi jumppa viikossa on aika monen rutiini. Jos samaa on jatkanut kuukausi- tai vuositolkulla, keho on tottunut rasitukseen, eikä kunto enää nouse. Perusliikkuja tarvitsee uusia ärsykkeitä.

Rutiinien ravistaminen ei tarkoita, että viikossa pitäisi pinkaista kolme lisälenkkiä. Avain menestykseen on vaihtelussa. Kroppa reagoi, kun uskaltaa tehdä jotain eri tavalla kuin ennen.

– Jos minä vanhana kestävyysjuoksijana juoksen kolmesti viikossa ja lisään viikkoon yhden lenkin, se ei tee elimistööni tavattoman suuria muutoksia. Mutta jos vaihdan yhden lenkin stepaerobiciksi, lihakseni ovat seuraavana aamuna paljon kipeämmät kuin koskaan lenkin jälkeen, kertoo liikuntafysiologian dosentti Tommi Vasankari.

Tämä tarkoittaa, että kunto on jälleen nytkähtänyt kehitysraiteelle.
Mitä vähemmän on aikaisemmin liikkunut, sitä helpompi on antaa keholleen uusia ärsykkeitä. Ja mitä enemmän on tehnyt, sitä enemmän pitää huhkia kohottaakseen kuntoaan.

Jos intohimoinen sauvakävelijä tahtoo pitäytyä rakkaassa lajissaan, pitää kestävyyskuntoa kohottaakseen lisätä liikuntakertojen määrää tai vauhtia. Hän voi siis ottaa viikkoonsa yhden tavallisen lenkin lisää tai yhden rasittavan pyrähdyksen, jossa harppoo ylämäet tehokkaasti ylös.

– Silloin kropasta saa yksittäisen harjoituksen aikana aiempaa enemmän irti, Vasankari sanoo.

Liikunta tietää tutkimusten mukaan myös pitkää ikää. Puolalaisessa tutkimuksessa todettiin pari vuotta sitten, että urheilijat elävät muita pidempään. Hyvälle kakkossijalle eliniän odotteessa kirivät katoliset munkit ja nunnat.

Leposyke kertoo kehityksestä

Säännöllisen liikunnan ansiosta kunto ampaisee nousuun. Omaa kehitystään on helppo seurata mittaamalla leposykettään.

Kun kunto nousee, leposyke laskee. Tämä kertoo siitä, että sydämen iskutilavuus on kasvanut, eli sydän pumppaa kertasykäyksellä elimistöön aiempaa isomman määrän verta. Tämä on hyvä asia siksi, että kuudenkympin hujakoilla pamppaileva sydän saa iskujensa välissä levähtää pidempään kuin jos leposyke tikittäisi lähempänä sataa.

– Jos leposyke on 80, se kertoo usein huonosta kunnosta. Silloin rappujen nousu ja kauppakassien kanto hengästyttävät. Hyväkuntoiselle arjen haasteet ovat helpompia, Vasankari sanoo.

Leposyke kannattaa mitata kirjaimellisesti levossa, esimerkiksi ennen kuin nousee aamulla sängystä. Kaulalta tunnusteltuna voi laskea pulssinsa minuutin ajan, tai laskea sydämen lyönnit puolelta minuutilta ja kertoa tuloksen kahdella.

Lihakset puolestaan alkavat kestää aiempaa suurempaa rasitusta. Kunnon kohotessa myös levossa mitattu verenpaine laskee hieman ja veren rasva- ja sokeriarvot paranevat. Myös luusto vahvistuu.

Kestävyyskunnon kiusaaminen kannattaa myös varttuneemmalla iällä. Erään seurantatutkimuksen mukaan yli 60-vuotiaiden juoksijoiden fyysinen toimintakyky oli parempi kuin niiden, jotka eivät harrastaneet juoksemista. Vielä 80-vuotiaillakin säännöllinen liikunta pienentää kuoleman riskiä.

Salille kerran viikossa

Se virallinen suositus on liikkua viikossa kaksi ja puoli tuntia reipasta kävelyä vastaavalla teholla. Tai tunti ja 15 minuuttia rasittavammin, esimerkiksi hölkäten. Nykytiedon mukaan tämä määrä riittää ylläpitämään terveyttä.

Lisäksi kannattaa muistaa lihaskunto ja liikehallinta. Käy kuntosalilla, tee kuntopiiriharjoittelua tai kipaise jumppaan. Suositusten mukaan viikkoon olisi hyvä mahduttaa kaksi lihaskuntoharjoitusta, mutta jos homma tympii, riittää yksikin.

– Se, että lihaskuntoaan ylipäätään kiusaa säännöllisesti, on tärkeämpää kuin onko harjoituksia yksi vai kaksi viikossa. Mutta mitä iäkkäämpi liikkuja on, sitä tärkeämpää olisi jakaa lihaskunto kahteen harjoituskertaan, Vasankari sanoo.
Myös vanhusten kannattaa nostaa punttia, sillä voimaharjoittelusta on todettu olevan hyötyä vielä 96-vuotiaille.

Rajat ovat kaukana

Jos liikunnan vähimmäismäärät saa täyteen leikiten ja esteitä liikkumiselle ei ole, voi liikunnan vähimmäissuositukset huoletta tuplata.

Elimistö on hyvä ottamaan vastaan rasitusta niin kauan kun malttaa myös levätä. Silloin voi Vasankarin mukaan liikkua vaikka useamman kerran päivässä. Jos ei ole aiemmin törmännyt omiin rajoihinsa, hikiliikkuja voi aivan hyvin tavoitella yhä raskaampaa suoritusta. Terveen ihmisen kattona on oikeastaan vain kilpaurheilijataso.

Kovakuntoisen nousujohde edellyttää jälleen pientä vaihtelua.

– Juoksija voi esimerkiksi alkaa harjoitella Kalevan kierrosta varten ja alkaa myös suunnistaa, hiihtää ja soutaa. Silloin harjoitteluun tulee mielekkyyttä ja rasitusvammojen riski pienenee, Vasankari vinkkaa.

Ja näin se laskee

Sillä se lähtee millä on tullutkin, tavallaan. Kunto alkaa huonontua, jos keuhkokuume kaataa viikkokausiksi tai nilkka on kipsissä.

– Jo muutamissa viikoissa leposyke alkaa nousta ja kun taas voi liikkua, ensimmäiset lenkit tuntuvat takkuisilta, Vasankari sanoo.

Mutta ei hätää. Vasankarin mukaan viikkokausien tauon jälkeen harjoittelussa kuluu noin kaksi kuukautta, että kunto on taas ennallaan. Ja mitä vahvempi pohja on ollut ennen taukoa, sitä nopeammin ponnahtaa takaisin.

Eikä tarvitse tavoitella taivaita. Kohtuullinenkin fyysinen kunto pidentää tutkimusten mukaan elinikää. Ja vaikka olisi lihava ja kovassa kunnossa, elää todennäköisesti pidempään kuin laiha rappusissahengästyjä.

Näin aloitat juoksuharrastuksen

Asiantuntijat
Tutkimusprofessori, LT Tommi Vasankari, TKL ja UKK-instituutti
Liikuntatieteiden kandidaatti Eija Holmala, Kiloklubi

Pehmeä aloitus

Aloittelijalle sopivaa kuntoliikuntaa: kävely, sauvakävely, pyöräily, uinti, vesijuoksu tai vesijumppa, mutta myös kevyet jumpat, tanssi tai palloilu.

Näin motivoidut
• Löydä mieluisa laji.
• Muista, että vähästäkin on hyötyä. Heti ei tarvitse liikkua useita tunteja viikossa.
• Aloita kävelystä ulkona, luonnossa. Alkuun vaikka vain 20–30 min reitti kahdesti viikossa. Virkistyt varmasti ja tahdot pian lisää. Jos voit yhdistää  tähän vielä työmatkakävelyn tai -pyöräilyn, aina parempi.
• Myös arkiliikunta on hyväksi kunnolle: kävele kaikki mahdolliset välimatkat, portaat, myös liukuportaat. Vältä hissiä. Tee kotiaskareita, puutarhatöitä yms. treenimielessä.
• Kun totut liikkumiseen ja kunto nousee vähänkin, myös muu jaksaminen paranee. Se innostaa lisää.
• Hanki askelmittari ja kerää 10 000 askeletta päivittäin.

Viikko-ohjelma
Ensimmäiset 1–2 kk
ma    Arkiliikuntaa
ti    Arkiliikuntaa
ke    Kuntoliikuntaa: 20-30 min ja loppuvenyttelyt
to     Arkiliikuntaa
pe    Arkiliikuntaa
la    Arkiliikuntaa
su    Kuntoliikuntaa: 20–30 min ja loppuvenyttelyt

Seuraavat 2–4 kk
ma    Arkiliikuntaa
ti    Kuntoliikuntaa: 30–60 min ja loppuvenyttelyt
ke    Arkiliikuntaa
to     Kuntoliikuntaa 30–60 min ja loppuvenyttelyt
pe    Arkiliikuntaa
la    Arkiliikuntaa
su    Kuntoliikuntaa: 30–min ja loppuvenyttelyt

Ohjeleman laati liikuntavalmentaja Eija Holmala

Luovu suorituspaineista: tärkeintä on nousta tuolista ja liikkua edes pari minuuttia kerrallaan.  Kävelyn lisäksi keho ei kaipaa muuta kuin säännöllistä lihastreeniä.

Terveyden ja peruskunnon ylläpitoon riittää reipas puolen tunnin kävely viitenä päivänä viikossa, vähintään kymmenen minuutin jaksoissa. Jos on liikkunut vähän, aerobisen kunnon kohoaminen tuntuu jo 4–5 viikossa: keuhkojen kapasiteetti kasvaa, sydämen pumppausteho paranee ja lihakset vahvistuvat.

KILOT JA VERENSOKERI KURIIN

Lenkki tasaa verensokeria aterian jälkeen. Kolme vartin kävelyä viikossa säätelee verensokeria tehokkaammin kuin yksi 45 minuutin lenkki. Siksi kävely on loistolaji painonhallintaan ja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn. Jokainen askel kuluttaa energiaa ja tasoittaa ruokahalua.

KUUMAT AALLOT  TASOITTUVAT

Kävely voi toimia vaihtoehtona tai ainakin tukena hormonikorvaushoidolle. Kävely vähentää vaihdevuosi-iässä olevien naisten kuumia aaltoja. Myös unenlaatu paranee.

Tulos voi selittyä osittain luonnonvalolla: ulkoilu auttaa kehon sisäistä kelloa löytämään oman rytminsä ja normalisoi  hormonitoimintoja, jolloin unen päästä saa helpommin kiinni.

SELKÄÄN JOUSTOA JA LUJUUTTA

Selkä nauttii pumppaavasta liikkeestä, joka vilkastuttaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Kävely vaihtelevassa maastossa voitelee välilevyjä erityisen hyvin.

Kävely ehkäisee myös osteoporoosia, jonka riski kasvaa etenkin naisilla vaihdevuosien jälkeen. Jokainen askel maastossa täräyttää luita lujemmiksi. Auringon D-vitamiini tehostaa vaikutusta entisestään. Suomessa D-vitamiinia voi kerätä ulkoa syyskuuhun saakka.

TASAPAINO KEHITTYY

Välillä kannattaa poiketa asvaltilta poluille. Kun jalka joutuu sopeutumaan vaihtelevaan maastoon, aivoille välittyy enemmän liikeinformaatiota ja tasapaino paranee. Epätasaisella alustalla myös jalkaterien pienet lihakset pääsevät töihin. Hyvä tasapaino ehkäisee kaatumisia ja loukkaantumisia.

Huono suuntavaisto hankaloittaa sekä metsässä että kaupungissa liikkumista. Nykyihmistä auttaa navigaattori mutta se ei paranna hahmotuskykyä. Suuntavaistoa voi onneksi kehittää. Luonnossa kävely on siihen juuri sopiva laji. Patikoija joutuu suhteuttamaan itsensä vaihtelevaan maastoon ja oppii seuraamaan ympäristöään. Samoilu on myös loistavaa läsnäoloharjoittelua, sillä suunnistaessa mieli ei ehdi harhailla.

ASIANTUNTIJA: Katriina Kukkonen-Harjula, liikuntalääketieteen erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri, kuntoutus (Lappeenranta).

Matalan sykkeen liikunta ei polttaa parhaiten rasvaa, kuten ennen ajateltiin.  Lue millainen liikunta kiinteyttää eniten.

Kaikki liikunta polttaa rasvaa, spurttailu jopa tasaista puurtamista tehokkaammin.

Keho käyttää suhteessa enemmän rasvaa energianlähteenä, kun liikkuu matalalla sykkeellä, esimerkiksi kävellen. Kova treeni kuitenkin kuluttaa samassa ajassa enemmän energiaa, ja siinä sivussa rasvakin palaa tehokkaammin. Siksi kevyen reippailun kutsuminen rasvanpolttoliikunnaksi johtaa herkästi harhaan. Harva myöskään tietää omaa maksimisykettään, josta rasvanpolttoalue lasketaan.

Joidenkin tuoreiden tutkimusten mukaan rasvasoluja polttaa parhaiten sykettä nostava intervallitreeni. Eräässä tutkimuksessa lyhyet, kahdeksan sekunnin kiihdyttelyt puolen tunnin pyörälenkin lomassa kolminkertaistivat rasvan palamisen. Yhtenä selityksenä tutkijat pitävät katekoliamiini-hormoneita, joita nopea spurttailu vapauttaa erityisen tehokkaasti. Ne polttavat etenkin keskivartalolle ja sisäelimien ympärille kertyvää rasvaa. Intervalleilla voi kokeilla maustaa muuta liikuntaa vaikka kerran tai kahdesti viikossa.

Sykkeitä tai vauhteja tärkeämpää on se, että liikkuu usein. Rivakka suursiivous voi olla yhtä hyvää rasvanpolttoliikuntaa kuin spinningtunti.

Kiinteytyminen on sitkeimpiä laihdutusmyyttejä. Varsinkin naisia kehotetaan usein pumppaamaan kuntosalilla kevyitä ja pitkiä, yli 15 toiston sarjoja. Todellisuudessa pikkupainot eivät muokkaa kroppaa juuri lainkaan. Pitkät sarjat pikkupainoilla eivät siten ole parasta kiinteytysjumppaa, vaan kuormittava lihaskuntoharjoittelu muokkaa vartaloa parhaiten.Kiinteytyminen tarkoittaa sitä, että ihonalainen rasvakerros pienenee ja lihas kasvaa. Lihasten kasvu taas vaatii isompia painoja.

Valitse vastukset, joilla jaksat tehdä 8–12 toistoa ja 3–4 sarjaa, sillä tällä alueella lihas kasvaa tehokkaimmin. Kehoa muokkaavat perusliikkeet, kuten kyykyt, maastaveto ja erilaiset punnerrusliikkeet. Ne rasittavat isoja lihasryhmiä ja kuluttavat paljon energiaa myös treenin aikana.

Salitreeni ei lihota. Ajan kanssa vaatekoko todennäköisesti pienenee, sillä kilo lihasmassaa vie vähemmän tilaa kuin sama määrä rasvaa. Lihassolut pitävät myös aineenvaihdunnan vilkkaana: mitä enemmän lihasmassaa, sitä enemmän energiaa kuluu levossakin.

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikunta-lääketieteen dosentti, erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.

 

Kun on vahva, jaksaa arjessa paremmin. Katso millainen treeni kasvattaa lihasta nopeimmin.

Kun lihaksissa on voimaa, koko kehosi jaksaa paremmin etkä väsy niin helposti. Kroppa yksinkertaisesti joutuu käyttämään arkiliikkumiseensa pienemmän osan siitä, mihin pystyisi.

Lihasvoima kasvaa, kun isot lihasryhmät ovat töissä vähintään pari kertaa viikossa noin tunnin kerrallaan. Jo 3—4 kuukauden voimaharjoittelun jälkeen keski-ikäisilläkin lihakset kiinteytyvät silmin nähden, jos voimailee kaksi kertaa viikossa ja lisää painomääriä pikku hiljaa.

Voima karttuu nopeasti, mutta näkyvien lihasten hankkiminen vie paljon aikaa ja vaatii kovaa harjoittelua. Naisten onkin turha pelätä, että lihakset kasvavat liian isoiksi, siitä pitävät jo hormonit huolen.

Jos kuntosali ei innosta, erilaiset lihaskuntojumpat (bodypump ja kiertoharjoittelu) sekä kahvakuulailu ovat hyvää lihastreeniä.

Voima tuo nopeutta

Hapenottokykyä lisäävä liikunta, kuten kävely, juoksu tai pyöräily, tekee hyvää muttei harjaannuta yläkropan lihaksia.

Mitä nuorempana aloitat voimaharjoittelun, sitä paremmassa kunnossa lihaksesi ovat vanhana. Viisikymppisenä lihasmassasi alkaa vähentyä noin kymmenisen prosenttia vuosikymmenessä. Huonokuntoisella lihaskato alkaa jo vähän yli 30-vuotiaana.

Onneksi koskaan ei ole liian myöhäistä tarttua punttiin, ja lihaksesi voivat olla elämäsi parhaassa kunnossa milloin vain.

Mitä enemmän voimaa on, sitä nopeammin lihakset toimivat. Vahvojen lihasten avulla käsi tai jalka korjaa tasapainon nopeasti, jos horjahdat esimerkiksi talven liukkailla. Voimaharjoittelu kehittää lihaksissa kulkevaa hermotusta niin, että liikkeistä tulee entistä sähäkämpiä.

Nouse varpaille ja treenaa ryhtiä

Vahvistamalla vatsa-, rinta- ja olkalihaksia on helpompi pitää itsensä ryhdissä, vaikka istuisi paljon tietokoneen ääressä. Kun ylävartalon ja niskan pienet lihakset ovat vahvat, on helpompi aistia, jos asento lyyhistyy ja ojentaa itsensä täyteen mittaan.

Pohkeiden isoissa lihaksissa on paljon verisuonia. Lihaksikkaissa jaloissa verenkierto toimii niin, että pumppausvoima jaksaa kuljettaa veren sujuvasti takaisin sydämeen. Silloin turvotuksia ja suonikohjuja ei tule niin herkästi.

Jos seisot paljon, pohkeen lihakset ja alaraajapumppu rasittuvat. Virkistykseksi riittää, että nouset 10—20 kertaa varpaillesi muutaman kerran päivässä.
Kun lihasten hermosyyt pysyvät aktiivisina, on voimaakin helpompi kartuttaa.

Asiantuntijat: Jan Sundell, sisätautiopin dosentti, ylilääkäri, Turun yliopistollinen keskussairaala
Minna Stolt, terveystieteiden tohtori, jalkaterapeutti (AMK), yliopisto-opettaja, hoitotieteen laitos, Turun yliopisto
Eija Holmala, liikuntatieteen maisteri, liikuntapäällikkö, Suomen Urheilu-hallit Oy

Näin saat lisää voimaa

● Treeni, jossa jaksat tehdä 3 x 8–12 toistoa joka liikettä, kasvattaa hyvin voimaa ja kiinteyttää.
● Harjoittele välillä niin isoilla painoilla, että jaksat vain 3 x 5 toistoa kullakin lihasryhmällä. Muista kuitenkin, että tämäntyyppinen harjoittelu voi rasittaa niveliä.
● Jos jaksat tehdä yli 12 toistoa kasvatat kestävyyskuntoa etkä juurikaan lihasmassaa. On myytti, että pitkät sarjat kiinteyttäisivät lihaksia tehokkaimmin.

Anna veden viedä ja haastaa. Tule mukaan Ui kesäksi kuntoon -kampanjaan ja kerää kilometrejä tai hio teniikkasi kuntoon.

Maaliskuu on täydellinen kuukausi aloittaa uintitreeni kesää varten. Jopa 111 uimahallia kutsuu kaikki mukaan Suomen suurimpaan vuosittaiseen kuntokampanjaan. Katso kampanjaan osallistuvat uimahallit tästä.

Ui kesäksi kuntoon -kampanjan aikana uimahalleissa toteutetaan erilaisia tapahtumia, joihin kävijät ovat tervetulleita kokeilemaan erilaisia vesiliikuntamuotoja. Samalla kartutetaan kuntoa ja hiotaan taitoja.

Uintiosaaminen asuu uimaseuroissa, joista löytyy apua vaikka aikuisuimarin tekniikkamurheisiin. 27 uimaseuraa on myös ilmoittautunut mukaan tämän kevään kampanjan seurasarjaan. Katso kampanjaan osallistuvat uimaseurat tästä.
 

Vesiliikunta parantaa

Vedessä liikkuminen on ihanteellista liikuntaa niin aloittavalle kuin aktiiviharrastajalle. Liike vedessä rentouttaa, parantaa verenkiertoa, lisää lihasten voimaa, kestävyyttä ja elastisuutta. Vesi ei rasita niveliä, mutta tarjoaa tehokkaan vastuksen.

Kunto kohenee uimalla, vesijuoksemalla sekä -jumppaamalla. Eri uintiliikunnan muodot sopivat kaiken ikäisille, ovat nivelystävällisiä sekä soveltuvat erinomaisen hyvin painonhallintaan.

Kaikki nämä ovat hyviä syitä tulla uimahalliin:

  • Haluatko oppia uimaan?
  • Kielsikö lääkäri sinulta juoksun ja hypyt?
  • Onko tasapainosi kateissa?
  • Kaipaatko haasteita kävelyyn?
  • Kutsuuko hiljaisuus?
  • Entä kiinnostaako uudet kokeilut?

Hio uintitekniikkasi

Jos olet jo tottunut uimari, veden nautinto vain kasvaa, kun hiot uimatekniikkasi kuntoon. Siihenkin Ui kesäksi kuntoon -kampanja antaataa tukea.

Jos haluat tarkistaa rintauintitekniikkasi, tässä kolmen videon paketti, joissa selviää tehokas käsiveto-, potku- ja vartalotekniikka.

Tule juhlimaan

Vuonna 1992 alkanut Ui kesäksi kuntoon -kampanja järjestetään nyt jo 25. kertaa. Juhlakampanja toteutetaan 1.–31. maaliskuuta, jolloin kerätään kuukauden ajan metrejä uimalla ja minuutteja vesijuosten tai vesijumpaten.

Kuukauden lopussa metrit ja minuutit lasketaan uimahalleissa yhteen, ja kävijämääräänsä suhteutettuna aktiivisimmat uimahallit palkitaan valtakunnallisessa vertailussa. Myös uimahallit palkitsevat ahkerimpia liikkujiaan.

Viime vuonna uituja kilometrejä kertyi  reilut 67 tuhatta ja vesijuostuja sekä -jumpattuja tunteja yli 65 tuhatta.

Ui kesäksi kuntoon -kampanjan sivuilta löytyy lisää liikuntavinkkejä uintiin, vesijuoksuun ja vesijumppaan.
 

Kampanjan facebook-sivuilla voit liittyä mukaan osallistujien joukkoon ja jakaa omat kiinnostavat kokemuksesi muiden kanssa sekä osallistua kilpailuihin.