Liikkumaton sairastuu, mutta sairaskin voi liikkua. Usein liike auttaa siinä missä lääke.

Liikkumattomuus ja runsas istuminen on terveysriskeistä suurin. Yhä useampi istuu töissä koko päivän eivätkä kaikki liiku edes vapaa-ajalla. Noin viidesosa työikäisistä liikkuu terveyden kannalta riittämättömästi. Liian vähästä liikkumisesta ja liiast syömisestä kielivää ylipainoa kertyy yhä nuoremmille, ja se johtaa riskiin sairastua kakkostyypin diabetekseen, valtimosairauksiin, osteoporoosiin ja masennukseen — kaikkiin kansantauteihimme.

Liikkumattomuuden riskirajaa ei ole, mutta tiedetään, että istujan lihasvoima heikkenee, selän rakenne rappeutuu ja jopa veren rasva-arvot huononevat.

Liikunnan puute lisää myös valtimoiden ahtautumisesta johtuvan sydäninfarktin, aivohalvauksen ja katkokävelyn vaaraa. Keuhkotkin toimivat paremmin, jos niitä ympäröivät vahvat lihakset.

Liikkuminen on kuitenkin asia, johon voi itse vaikuttaa. Sen tervehdyttävät vaikutukset näkyvät elimistössä melkein heti. Nivelten jäykkyys vähenee jo ensimmäisen liikuntakerran jälkeen, ja salilla lihasvoima suurenee muutamassa viikossa. Kaksi ja puoli tuntia hengästyttävää liikuntaa viikossa – eli vaikkapa puoli tuntia reipasta kävelyä lähes päivittäin – laskee leposykettä ja verenpainetta jo parissa kuukaudessa, ja kestävyyskunto paranee noin kolmessa kuukaudessa. Hyvän kolesterolin määrä veressä nousee puolessa vuodessa ja pomppijan luut vahvistuvat vuodessa. Lisäksi väsymys ja nuutuneisuus väistyvät muutama viikko liikunnan aloittamisen jälkeen. Terveysriskit eivät pysy liikkujan vauhdissa.

Ja jos sairastuu, liikunta voi osoittautua lääkkeiden veroiseksi hoitokeinoksi.

Lihastreeniä diabeetikolle

Liikunta kuluttaa energiaa ja kohentaa elimistön rasva- ja sokeriaineenvaihduntaa. Uusimpien tutkimusten mukaan tehokkaimmin lihasten sokeriaineenvaihduntaan vaikuttaa lyhytkestoinen harjoittelu korkealla sykkeellä. Ei siis se paljon puhuttu pitkä, tasavauhtinen jolkottelu.

Tutkimuksissa parin viikon aikana toteutettu intervallityyppinen tehotreeni kolme kertaa viikossa (4 x 30 sekuntia maksimisykkeellä) kasvatti  40 prosenttia lihasten kykyä käyttää sokeria. Samassa ajassa treenaajien kolesteroliarvot paranivat merkittävästi. Samantyyppisiä tuloksia on saatu ympäri maailmaa.
Kakkostyypin diabeteksessa ylipaino on riski ja siksi energiankulutusta on lisättävä.

Lihaskuntoharjoittelu on täsmätreeniä diabeetikolle. Lihas tarvitsee työhön polttoainetta ja sitä saadaan verenkierrossa kiertävästä sokerista, jota siellä voi olla runsastikin diabeteksen takia. Harjoittelu lisää lihaskudosta ja vähentää rasva­kudoksen määrää. Paino ei siis välttämättä muutu ja puntari yksin onkin huono lihtumisen osoittaja. Vyötärönympärys sen sijaan soukkenee.

Diabeetikolle suositellaan liikuntaa noin tunti ruokailun jälkeen, koska silloin ravintoaineet imeytyvät ja verensokeri nousee. Liikkumalla voi siis tasata sokerihuippuja.

Säännöllistä liikuntaa sydämelle

Liikunta laskee koholla olevaa verenpainetta lähes saman verran kuin verenpainelääke. Vaikutus kestää vain tunteja suorituksen päättymisestä, joten tärkeämpää on liikkua päivittäin esimerkiksi työmatkoilla kuin treenata kovalla teholla kerran viikossa.

Lihaskunto­harjoittelua salilla ei suositella kohonneesta verenpaineesta kärsivän ainoaksi liikuntamuodoksi, vaan mukana olisi hyvä olla kestävyysliikuntaa. Parasta verenpainetta alentavaa liikuntaa ovat hölkkä, pyöräily, uinti, hiihto tai sykettä nostava jumppa. Niin, että sydänlihas tekee tasaista työtä.

Sepelvaltimotautia sairastavalla liikunta kohentaa verenkierto- tai hengityselimistön suorituskykyä ja vähentää sitä kautta sydän­infarktin vaaraa.

Kuntosalitreeni tai lihaskuntojumppa vaikuttavat edullisesti rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan ja sydänlihaksen kuntoon. Erityisesti ylävartalon lihasten treenaaminen helpottaa arjen askareita. Kun toimintakyky säilyy, myös elämänlaatu paranee.

Sydänoireisen ei kannata rääkätä itseään äärirajoille. Liikkua kuitenkin pitää, jopa enemmän kuin terveen ihmisen. Voi vaikka kävellä reippaasti tunnin päivittäin. Sykemittarista voi olla sydänkuntoutujalle hyötyä.  Reipas kävely vahvistaa sydänlihaksen ja muun elimistön kestävyyskuntoa, ja hengenahdistus ja väsyminen rasituksessa lievenevät.

Ohitusleikkauksen tai pallolaajennuksen jälkeen rasituskokeessa arvioidaan, minkälaisessa rasituksessa sydämeen mahdollisesti tulee hapenpuutetta ja miten tämä näkyy sydänfilmissä. Kohtuullisesti kuormittaava liikunta on kuitenkin olennainen osa kuntoutusta ja auttaa sydänleikkauksen jälkeen palaamaan työkykyiseksi.

Sauvakävelyä syöpäpotilaalle

Puolisen tuntia sauvakävelyä tai pyöräilyä päivässä helpottaa syöpäpotilaiden väsymystä ja pahoinvointia — myös rankkojen syöpähoitojen aikana.

Syöpälääkkeet vähentävät jonkin verran suorituskykyä, koska elimistöstä tuhoutuu terveitäkin soluja, mutta heti kun voimia on, maltillinen liikunta nopeuttaa toipumista.

Eniten on tutkittu rintasyöpäpotilaita, joilla liikunnan on todettu vähentävän hoidoista johtuvia vaihdevuosioireita ja uupuneisuutta. Lisäksi ylipainoisella laihtuminen hillitsee rasvakudokseen kertyvän estrogeenin määrää. Estrogeenin lisäksi myös insuliini yllyttää rintasyövän kasvua. Siksi insuliinitasapainon ylläpitäminen liikunnan avulla voi vähentää rintasyövän vaaraa tai estää syöpää uusiutumasta.

Tasapainoilua nivelvaivoihin

Niveliä pitää käyttää, vaikka niissä olisi kulumia eli nivelrikkoa tai nivelreumaa.
Se, että käsiä ja jalkoja liikutetaan laajasti ja vartalon tukilihaksia ja niveliä käytetään, ylläpitää toimintakykyä ja voi ehkäistä kipua.

Liikkuessa nivelnesteen ravinteet kulkeutuvat tehokkaammin rustosoluihin, jolloin rusto pysyy kimmoisana. Jos nivelten rusto ei saa ravinteita, se pehmenee, ohenee ja kuluu entistä nopeammin.

Vesiliikunta sopii silloinkin, kun nivelet ovat kipeät. Kehon paino ei kohdistu
niveliin, vaikka vesi on tehokas vastus lihaksille. Vahvat lihakset puolestaan suojaavat vaurioituneita niveliä.

Jo pelkkä nilkan nyrjähdys paranee nopeammin tasapainoharjoittelun avulla kuin pelkällä levolla. Tasapainolaudalla tai yhdellä jalalla tyynyn päällä seisominen harjoittaa asentoaistien ja hermoston sekä lihasten yhteistyötä, joka nopeuttaa vääntövammasta toipumista ja ehkäisee uuden vamman syntymistä.

Keuhkot kuntoon hölkällä

Rasitusastmassa kohtaus syntyy raskaan ponnistuksen seurauksena, mutta silti kevyempi liikunta vähentää astmaoireita.

Astmaatikon vointi paranee, kun liikkuminen on säännöllistä. Kun kunto nousee, hengittäminen helpottuu hengästyneenäkin. Säännöllinen liikunta vähentää astmaatikon keuhkoputkien tulehdusreaktiota ja lisää verenkierto- ja hengityselimistön tehoa. Myös lääkityksen täytyy olla kunnossa.

Hengästyttäväksi liikunnaksi sopii reipas sauvakävely, kävely tai uinti oman ainakin pari kertaa viikossa. Kävelystä voi pikku hiljaa siirtyä hölkkäämään.

Pienin askelin parempi olo

Liikunta vaikuttaa kiistatta myös mielialaan. Se voi vähentää lievästi masentuneen oireita nopeammin kuin masennuslääke, jonka vaikutusten alkaminen kestää viikkoja. Jo se vahvistaa, että lähtee liikkumaan, saa uusia kokemuksia ja tapaa ihmisiä.

Liikunnan piristävä vaikutus perustuu elimistön hormonaalisiin muutoksiin ja verenkierron kiihtymiseen. Paljon on puhuttu mielihyvähormoni endorfiinista, mutta se on stressihormoni, jonka saa nousemaan vaikkapa saunassa tai tekemällä päässälaskutehtäviä. Se, että liikunnasta tulee euforisen hyvä olo, vaatii kovan harjoituksen usein ja siis hyvää kuntoa.

Masentunut voi tähdätä siihen, että mielihyvä tulee siitä, että jaksaa lähteä lenkille. Sen jälkeen tuntee itsensä jo vähän paremmaksi ihmiseksi.

Jotta tulisi lähdettyä, laji kannattaa valita sen mukaan, mistä nauttii. Haluaako osallistua ryhmäliikuntaan tai mennä itsekseen luontoon? Olisiko kiva kokeilla jotain ihan uutta lajia? Tärkeintä on, ettei aseta tavoitteita heti liian korkealle. Jo se, että kävelee osan työmatkasta, on hyvä alku, jos ei ole aiemmin harrastanut liikuntaa.

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikuntalääketieteen erikoislääkäri, dosentti, UKK-instituutti

Lue lisää
Kuntoilusta
Aloita kuntoilu näin, niin vältät mahalaskun
Ei rankkaa liikuntaa flunssaisena

Luovu suorituspaineista: tärkeintä on nousta tuolista ja liikkua edes pari minuuttia kerrallaan.  Kävelyn lisäksi keho ei kaipaa muuta kuin säännöllistä lihastreeniä.

Terveyden ja peruskunnon ylläpitoon riittää reipas puolen tunnin kävely viitenä päivänä viikossa, vähintään kymmenen minuutin jaksoissa. Jos on liikkunut vähän, aerobisen kunnon kohoaminen tuntuu jo 4–5 viikossa: keuhkojen kapasiteetti kasvaa, sydämen pumppausteho paranee ja lihakset vahvistuvat.

KILOT JA VERENSOKERI KURIIN

Lenkki tasaa verensokeria aterian jälkeen. Kolme vartin kävelyä viikossa säätelee verensokeria tehokkaammin kuin yksi 45 minuutin lenkki. Siksi kävely on loistolaji painonhallintaan ja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn. Jokainen askel kuluttaa energiaa ja tasoittaa ruokahalua.

KUUMAT AALLOT  TASOITTUVAT

Kävely voi toimia vaihtoehtona tai ainakin tukena hormonikorvaushoidolle. Kävely vähentää vaihdevuosi-iässä olevien naisten kuumia aaltoja. Myös unenlaatu paranee.

Tulos voi selittyä osittain luonnonvalolla: ulkoilu auttaa kehon sisäistä kelloa löytämään oman rytminsä ja normalisoi  hormonitoimintoja, jolloin unen päästä saa helpommin kiinni.

SELKÄÄN JOUSTOA JA LUJUUTTA

Selkä nauttii pumppaavasta liikkeestä, joka vilkastuttaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Kävely vaihtelevassa maastossa voitelee välilevyjä erityisen hyvin.

Kävely ehkäisee myös osteoporoosia, jonka riski kasvaa etenkin naisilla vaihdevuosien jälkeen. Jokainen askel maastossa täräyttää luita lujemmiksi. Auringon D-vitamiini tehostaa vaikutusta entisestään. Suomessa D-vitamiinia voi kerätä ulkoa syyskuuhun saakka.

TASAPAINO KEHITTYY

Välillä kannattaa poiketa asvaltilta poluille. Kun jalka joutuu sopeutumaan vaihtelevaan maastoon, aivoille välittyy enemmän liikeinformaatiota ja tasapaino paranee. Epätasaisella alustalla myös jalkaterien pienet lihakset pääsevät töihin. Hyvä tasapaino ehkäisee kaatumisia ja loukkaantumisia.

Huono suuntavaisto hankaloittaa sekä metsässä että kaupungissa liikkumista. Nykyihmistä auttaa navigaattori mutta se ei paranna hahmotuskykyä. Suuntavaistoa voi onneksi kehittää. Luonnossa kävely on siihen juuri sopiva laji. Patikoija joutuu suhteuttamaan itsensä vaihtelevaan maastoon ja oppii seuraamaan ympäristöään. Samoilu on myös loistavaa läsnäoloharjoittelua, sillä suunnistaessa mieli ei ehdi harhailla.

ASIANTUNTIJA: Katriina Kukkonen-Harjula, liikuntalääketieteen erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri, kuntoutus (Lappeenranta).

Matalan sykkeen liikunta ei polttaa parhaiten rasvaa, kuten ennen ajateltiin.  Lue millainen liikunta kiinteyttää eniten.

Kaikki liikunta polttaa rasvaa, spurttailu jopa tasaista puurtamista tehokkaammin.

Keho käyttää suhteessa enemmän rasvaa energianlähteenä, kun liikkuu matalalla sykkeellä, esimerkiksi kävellen. Kova treeni kuitenkin kuluttaa samassa ajassa enemmän energiaa, ja siinä sivussa rasvakin palaa tehokkaammin. Siksi kevyen reippailun kutsuminen rasvanpolttoliikunnaksi johtaa herkästi harhaan. Harva myöskään tietää omaa maksimisykettään, josta rasvanpolttoalue lasketaan.

Joidenkin tuoreiden tutkimusten mukaan rasvasoluja polttaa parhaiten sykettä nostava intervallitreeni. Eräässä tutkimuksessa lyhyet, kahdeksan sekunnin kiihdyttelyt puolen tunnin pyörälenkin lomassa kolminkertaistivat rasvan palamisen. Yhtenä selityksenä tutkijat pitävät katekoliamiini-hormoneita, joita nopea spurttailu vapauttaa erityisen tehokkaasti. Ne polttavat etenkin keskivartalolle ja sisäelimien ympärille kertyvää rasvaa. Intervalleilla voi kokeilla maustaa muuta liikuntaa vaikka kerran tai kahdesti viikossa.

Sykkeitä tai vauhteja tärkeämpää on se, että liikkuu usein. Rivakka suursiivous voi olla yhtä hyvää rasvanpolttoliikuntaa kuin spinningtunti.

Kiinteytyminen on sitkeimpiä laihdutusmyyttejä. Varsinkin naisia kehotetaan usein pumppaamaan kuntosalilla kevyitä ja pitkiä, yli 15 toiston sarjoja. Todellisuudessa pikkupainot eivät muokkaa kroppaa juuri lainkaan. Pitkät sarjat pikkupainoilla eivät siten ole parasta kiinteytysjumppaa, vaan kuormittava lihaskuntoharjoittelu muokkaa vartaloa parhaiten.Kiinteytyminen tarkoittaa sitä, että ihonalainen rasvakerros pienenee ja lihas kasvaa. Lihasten kasvu taas vaatii isompia painoja.

Valitse vastukset, joilla jaksat tehdä 8–12 toistoa ja 3–4 sarjaa, sillä tällä alueella lihas kasvaa tehokkaimmin. Kehoa muokkaavat perusliikkeet, kuten kyykyt, maastaveto ja erilaiset punnerrusliikkeet. Ne rasittavat isoja lihasryhmiä ja kuluttavat paljon energiaa myös treenin aikana.

Salitreeni ei lihota. Ajan kanssa vaatekoko todennäköisesti pienenee, sillä kilo lihasmassaa vie vähemmän tilaa kuin sama määrä rasvaa. Lihassolut pitävät myös aineenvaihdunnan vilkkaana: mitä enemmän lihasmassaa, sitä enemmän energiaa kuluu levossakin.

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikunta-lääketieteen dosentti, erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.

 

Kun on vahva, jaksaa arjessa paremmin. Katso millainen treeni kasvattaa lihasta nopeimmin.

Kun lihaksissa on voimaa, koko kehosi jaksaa paremmin etkä väsy niin helposti. Kroppa yksinkertaisesti joutuu käyttämään arkiliikkumiseensa pienemmän osan siitä, mihin pystyisi.

Lihasvoima kasvaa, kun isot lihasryhmät ovat töissä vähintään pari kertaa viikossa noin tunnin kerrallaan. Jo 3—4 kuukauden voimaharjoittelun jälkeen keski-ikäisilläkin lihakset kiinteytyvät silmin nähden, jos voimailee kaksi kertaa viikossa ja lisää painomääriä pikku hiljaa.

Voima karttuu nopeasti, mutta näkyvien lihasten hankkiminen vie paljon aikaa ja vaatii kovaa harjoittelua. Naisten onkin turha pelätä, että lihakset kasvavat liian isoiksi, siitä pitävät jo hormonit huolen.

Jos kuntosali ei innosta, erilaiset lihaskuntojumpat (bodypump ja kiertoharjoittelu) sekä kahvakuulailu ovat hyvää lihastreeniä.

Voima tuo nopeutta

Hapenottokykyä lisäävä liikunta, kuten kävely, juoksu tai pyöräily, tekee hyvää muttei harjaannuta yläkropan lihaksia.

Mitä nuorempana aloitat voimaharjoittelun, sitä paremmassa kunnossa lihaksesi ovat vanhana. Viisikymppisenä lihasmassasi alkaa vähentyä noin kymmenisen prosenttia vuosikymmenessä. Huonokuntoisella lihaskato alkaa jo vähän yli 30-vuotiaana.

Onneksi koskaan ei ole liian myöhäistä tarttua punttiin, ja lihaksesi voivat olla elämäsi parhaassa kunnossa milloin vain.

Mitä enemmän voimaa on, sitä nopeammin lihakset toimivat. Vahvojen lihasten avulla käsi tai jalka korjaa tasapainon nopeasti, jos horjahdat esimerkiksi talven liukkailla. Voimaharjoittelu kehittää lihaksissa kulkevaa hermotusta niin, että liikkeistä tulee entistä sähäkämpiä.

Nouse varpaille ja treenaa ryhtiä

Vahvistamalla vatsa-, rinta- ja olkalihaksia on helpompi pitää itsensä ryhdissä, vaikka istuisi paljon tietokoneen ääressä. Kun ylävartalon ja niskan pienet lihakset ovat vahvat, on helpompi aistia, jos asento lyyhistyy ja ojentaa itsensä täyteen mittaan.

Pohkeiden isoissa lihaksissa on paljon verisuonia. Lihaksikkaissa jaloissa verenkierto toimii niin, että pumppausvoima jaksaa kuljettaa veren sujuvasti takaisin sydämeen. Silloin turvotuksia ja suonikohjuja ei tule niin herkästi.

Jos seisot paljon, pohkeen lihakset ja alaraajapumppu rasittuvat. Virkistykseksi riittää, että nouset 10—20 kertaa varpaillesi muutaman kerran päivässä.
Kun lihasten hermosyyt pysyvät aktiivisina, on voimaakin helpompi kartuttaa.

Asiantuntijat: Jan Sundell, sisätautiopin dosentti, ylilääkäri, Turun yliopistollinen keskussairaala
Minna Stolt, terveystieteiden tohtori, jalkaterapeutti (AMK), yliopisto-opettaja, hoitotieteen laitos, Turun yliopisto
Eija Holmala, liikuntatieteen maisteri, liikuntapäällikkö, Suomen Urheilu-hallit Oy

Näin saat lisää voimaa

● Treeni, jossa jaksat tehdä 3 x 8–12 toistoa joka liikettä, kasvattaa hyvin voimaa ja kiinteyttää.
● Harjoittele välillä niin isoilla painoilla, että jaksat vain 3 x 5 toistoa kullakin lihasryhmällä. Muista kuitenkin, että tämäntyyppinen harjoittelu voi rasittaa niveliä.
● Jos jaksat tehdä yli 12 toistoa kasvatat kestävyyskuntoa etkä juurikaan lihasmassaa. On myytti, että pitkät sarjat kiinteyttäisivät lihaksia tehokkaimmin.

Anna veden viedä ja haastaa. Tule mukaan Ui kesäksi kuntoon -kampanjaan ja kerää kilometrejä tai hio teniikkasi kuntoon.

Maaliskuu on täydellinen kuukausi aloittaa uintitreeni kesää varten. Jopa 111 uimahallia kutsuu kaikki mukaan Suomen suurimpaan vuosittaiseen kuntokampanjaan. Katso kampanjaan osallistuvat uimahallit tästä.

Ui kesäksi kuntoon -kampanjan aikana uimahalleissa toteutetaan erilaisia tapahtumia, joihin kävijät ovat tervetulleita kokeilemaan erilaisia vesiliikuntamuotoja. Samalla kartutetaan kuntoa ja hiotaan taitoja.

Uintiosaaminen asuu uimaseuroissa, joista löytyy apua vaikka aikuisuimarin tekniikkamurheisiin. 27 uimaseuraa on myös ilmoittautunut mukaan tämän kevään kampanjan seurasarjaan. Katso kampanjaan osallistuvat uimaseurat tästä.
 

Vesiliikunta parantaa

Vedessä liikkuminen on ihanteellista liikuntaa niin aloittavalle kuin aktiiviharrastajalle. Liike vedessä rentouttaa, parantaa verenkiertoa, lisää lihasten voimaa, kestävyyttä ja elastisuutta. Vesi ei rasita niveliä, mutta tarjoaa tehokkaan vastuksen.

Kunto kohenee uimalla, vesijuoksemalla sekä -jumppaamalla. Eri uintiliikunnan muodot sopivat kaiken ikäisille, ovat nivelystävällisiä sekä soveltuvat erinomaisen hyvin painonhallintaan.

Kaikki nämä ovat hyviä syitä tulla uimahalliin:

  • Haluatko oppia uimaan?
  • Kielsikö lääkäri sinulta juoksun ja hypyt?
  • Onko tasapainosi kateissa?
  • Kaipaatko haasteita kävelyyn?
  • Kutsuuko hiljaisuus?
  • Entä kiinnostaako uudet kokeilut?

Hio uintitekniikkasi

Jos olet jo tottunut uimari, veden nautinto vain kasvaa, kun hiot uimatekniikkasi kuntoon. Siihenkin Ui kesäksi kuntoon -kampanja antaataa tukea.

Jos haluat tarkistaa rintauintitekniikkasi, tässä kolmen videon paketti, joissa selviää tehokas käsiveto-, potku- ja vartalotekniikka.

Tule juhlimaan

Vuonna 1992 alkanut Ui kesäksi kuntoon -kampanja järjestetään nyt jo 25. kertaa. Juhlakampanja toteutetaan 1.–31. maaliskuuta, jolloin kerätään kuukauden ajan metrejä uimalla ja minuutteja vesijuosten tai vesijumpaten.

Kuukauden lopussa metrit ja minuutit lasketaan uimahalleissa yhteen, ja kävijämääräänsä suhteutettuna aktiivisimmat uimahallit palkitaan valtakunnallisessa vertailussa. Myös uimahallit palkitsevat ahkerimpia liikkujiaan.

Viime vuonna uituja kilometrejä kertyi  reilut 67 tuhatta ja vesijuostuja sekä -jumpattuja tunteja yli 65 tuhatta.

Ui kesäksi kuntoon -kampanjan sivuilta löytyy lisää liikuntavinkkejä uintiin, vesijuoksuun ja vesijumppaan.
 

Kampanjan facebook-sivuilla voit liittyä mukaan osallistujien joukkoon ja jakaa omat kiinnostavat kokemuksesi muiden kanssa sekä osallistua kilpailuihin.