Trampoliini on hyvä liikuttaja mutta huono lastenvahti. Tramppavammoja sattuu jo niin paljon, että hyppely on luokiteltu suuren riskin harrastukseksi.

Kesäisin pihoja täplittävät trampoliinit ovat tehokkaita lasten liikuttajia. 10 minuutin pomppiminen vastaa puolen tunnin juoksulenkkiä. Jalkojen ja keskivartalon lihakset ja luusto vahvistuvat joka tärähdyksellä ja kehittymässä oleva kehonhallinta paranee.

Mutta aivan vaaratonta puuhaa hyppiminen ei ole. Trampoliinivammojen osuus kaikista lasten kesäajan vammoista on kuitenkin noussut niin suureksi, että hyppely on luokiteltu suuren riskin harrastukseksi.

Monella trampoliinilla pomppii omien lasten lisäksi myös naapurin tenavia, joista nuorimmat ovat parivuotiaita. Jollakin on taskussaan puhelin, toisella terävä avainnippu. Yksi tuo mukanaan pallon. Juuri kävelemään oppinut haluaa olla mukana ja taapertaa. Välillä ilonpitoon osallistuu myös perheen koira.

Nykyisin jopa 13 prosenttia lasten kesäaikana sattuvista, sairaalahoitoa vaativista tapaturmista tapahtuu trampoliinilla. Onneksi suurin osa on lieviä nyrjähdyksiä tai venähdyksiä.

– Erityisesti alkukesästä, kun käyttäjillä on enemmän intoa kuin taitoa, onnettomuuksia tapahtuu paljon. Vammojen laatu vaihtelee leikkauksia vaativista murtumista peukalon tai varpaan vääntymiseen. Myös olkavarren ja kyynärpään vammoja on paljon, lastenkirurgi Johanna Rättyä Oulun Lääkärikeskus Mehiläisestä.

Joissakin maissa, kuten Yhdysvalloissa, lääkärit ovat ajaneet jopa trampoliinien myyntikieltoa. Suomessa tätä ei ole harkittu. Sen sijaan lääkärit korostavat turvaohjeiden noudattamista.

– Muuten on vain ajan kysymys, että Suomessa tapahtuu vakavampia, jopa halvaantumiseen tai kuolemaan johtavia onnettomuuksia, Rättyä varoittaa.

Pienin aina vaarassa

Eniten tramppavammoja tapahtuu 5–15-vuotiaille lapsille, liki yhtä paljon tytöille ja pojille. Lievä enemmistö vammoista syntyy naapurin trampoliinilla.

Tutkijoiden mukaan vähintään puolet vammoista olisi ehkäistävissä turvaohjeita noudattamalla. Näistä tärkeimpiä ovat turvaverkon käyttäminen, vain yhden henkilön pomppiminen kerrallaan sekä aikuisen valvonta. Näillä pystytään estämään tyypillisimmät, putoamisesta tai törmäyksestä johtuvat tapaturmat.

– Yksi tavallinen leikki on sellainen, jossa aikuinen tai vanhempi lapsi antaa pomppuja parivuotiaalle lapselle. Jossain vaiheessa homma karkaa hallinnasta ja lapsi loukkaa itsensä esimerkiksi vierähtämällä trampoliinin kuoppaan ja jäämällä isompikokoisen pomppijan alle.

Paljon tapaturmia tulee myös leikissä, jossa joku lapsista on ”kilpikonna” ja laittaa kätensä ja jalkansa vartalon alle. Toiset lapset yrittävät saada pomppimalla kilpikonnan raajat esiin.

Suurimmassa loukkaantumisriskissä on aina joukon pienin ja kevyin. Rättyän mielestä on todennäköistä, etteivät aikuiset ota yhtä suuria riskejä kuin lapset eikä heille synny myöskään murtumia yhtä helposti kuin kasvuikäisille.

– Kuvittelisin, että parikymppiset nuoret saattavat kokeilla vähän hurjempia temppuja. Myös alkoholi altistaa onnettomuuksille, ja silloin trampoliinista kannattaa pysyä kaukana.

Yksi tavallisimmista syistä vakavaan loukkaantumiseen on voltin yrittäminen. Johanna Rättyän mielestä voltit pitäisi kieltää kotioloissa.

– Usein esimerkiksi telinevoimistelua harrastavat lapset tekevät trampoliinilla hienoja voltteja, joita toiset sitten jäljittelevät. Mielestäni niitä pitäisi tehdä vain asiantuntevan ohjaajan silmien alla.

Yksi hyppii kerrallaan

Yleensä trampoliinivammat paranevat hyvin. Joillekin niistä voi jäädä kuitenkin pysyvä haitta. 70 prosenttia sairaalahoitoa vaativista trampoliinivammoista on murtumia.

– Lasten kasvavien luiden murtumien hoidossa on erityispiirteitä, minkä vuoksi kasvuikäisten murtumat pitäisi hoidattaa lastenkirurgilla, ei perusterveydenhuollossa. Tämä onkin Suomessa vallitseva käytäntö.

Rättyällä itselläänkin on lapsia, jotka kinuavat trampoliinia pihamaalle. Lapset ovat kuitenkin etukäteen ilmoittaneet, etteivät aio noudattaa yksin pomppimis -sääntöä, joten trampoliinin hankkiminen on jäänyt.

– Tiedän, että monissa perheissä annetaan periksi esimerkiksi hyppijöiden määrässä ja sallitaan kahden lapsen samanaikainen pomppiminen. Onhan se selvää, että kaverin kanssa hyppiminen on hauskempaa. Silloin on kuitenkin osattava ottaa huomioon vastapompusta syntyvä vastaenergia. Ja aika usein trampoliinille kapuaa lopulta myös pienemmät sisarukset.

Rättyän muistuttaa myös, ettei trampoliini ole missään nimessä lapsenvahti. Päinvastoin. Se saattaa vaatia vanhempien valvontaa jopa 14 tuntia vuorokaudessa. Myös naapureiden kanssa olisi hyvä laatia yhteiset pelisäännöt.

– On trampoliineissa kyllä valtavasti hyviäkin puolia. Ne kehittävät motoriikkaa ja koordinaatiota ja houkuttelevat tietokoneiden äärestä sellaisia lapsia, jotka eivät muuten liikkuisi juuri lainkaan.

Vältä vammat

 1. Käytä aina oikein asennettua turvaverkkoa.
 2. Vain yksi pomppija kerrallaan.
 3. Älä päästä ketään trampoliinin alle.
 4. Poista vaatteista ja taskuista kovat ja terävät esineet.
 5. Älä käytä märkää, likaista tai rikkinäistä trampoliinia.
 6. Opettele hyppytekniikka ja kokeile vaativampia hyppyjä vasta kun osaat perustekniikan.
 7. Huolehdi, että aikuinen valvoo lasten hyppimistä.

 

Luovu suorituspaineista: tärkeintä on nousta tuolista ja liikkua edes pari minuuttia kerrallaan.  Kävelyn lisäksi keho ei kaipaa muuta kuin säännöllistä lihastreeniä.

Terveyden ja peruskunnon ylläpitoon riittää reipas puolen tunnin kävely viitenä päivänä viikossa, vähintään kymmenen minuutin jaksoissa. Jos on liikkunut vähän, aerobisen kunnon kohoaminen tuntuu jo 4–5 viikossa: keuhkojen kapasiteetti kasvaa, sydämen pumppausteho paranee ja lihakset vahvistuvat.

KILOT JA VERENSOKERI KURIIN

Lenkki tasaa verensokeria aterian jälkeen. Kolme vartin kävelyä viikossa säätelee verensokeria tehokkaammin kuin yksi 45 minuutin lenkki. Siksi kävely on loistolaji painonhallintaan ja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn. Jokainen askel kuluttaa energiaa ja tasoittaa ruokahalua.

KUUMAT AALLOT  TASOITTUVAT

Kävely voi toimia vaihtoehtona tai ainakin tukena hormonikorvaushoidolle. Kävely vähentää vaihdevuosi-iässä olevien naisten kuumia aaltoja. Myös unenlaatu paranee.

Tulos voi selittyä osittain luonnonvalolla: ulkoilu auttaa kehon sisäistä kelloa löytämään oman rytminsä ja normalisoi  hormonitoimintoja, jolloin unen päästä saa helpommin kiinni.

SELKÄÄN JOUSTOA JA LUJUUTTA

Selkä nauttii pumppaavasta liikkeestä, joka vilkastuttaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Kävely vaihtelevassa maastossa voitelee välilevyjä erityisen hyvin.

Kävely ehkäisee myös osteoporoosia, jonka riski kasvaa etenkin naisilla vaihdevuosien jälkeen. Jokainen askel maastossa täräyttää luita lujemmiksi. Auringon D-vitamiini tehostaa vaikutusta entisestään. Suomessa D-vitamiinia voi kerätä ulkoa syyskuuhun saakka.

TASAPAINO KEHITTYY

Välillä kannattaa poiketa asvaltilta poluille. Kun jalka joutuu sopeutumaan vaihtelevaan maastoon, aivoille välittyy enemmän liikeinformaatiota ja tasapaino paranee. Epätasaisella alustalla myös jalkaterien pienet lihakset pääsevät töihin. Hyvä tasapaino ehkäisee kaatumisia ja loukkaantumisia.

Huono suuntavaisto hankaloittaa sekä metsässä että kaupungissa liikkumista. Nykyihmistä auttaa navigaattori mutta se ei paranna hahmotuskykyä. Suuntavaistoa voi onneksi kehittää. Luonnossa kävely on siihen juuri sopiva laji. Patikoija joutuu suhteuttamaan itsensä vaihtelevaan maastoon ja oppii seuraamaan ympäristöään. Samoilu on myös loistavaa läsnäoloharjoittelua, sillä suunnistaessa mieli ei ehdi harhailla.

ASIANTUNTIJA: Katriina Kukkonen-Harjula, liikuntalääketieteen erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri, kuntoutus (Lappeenranta).

Matalan sykkeen liikunta ei polttaa parhaiten rasvaa, kuten ennen ajateltiin.  Lue millainen liikunta kiinteyttää eniten.

Kaikki liikunta polttaa rasvaa, spurttailu jopa tasaista puurtamista tehokkaammin.

Keho käyttää suhteessa enemmän rasvaa energianlähteenä, kun liikkuu matalalla sykkeellä, esimerkiksi kävellen. Kova treeni kuitenkin kuluttaa samassa ajassa enemmän energiaa, ja siinä sivussa rasvakin palaa tehokkaammin. Siksi kevyen reippailun kutsuminen rasvanpolttoliikunnaksi johtaa herkästi harhaan. Harva myöskään tietää omaa maksimisykettään, josta rasvanpolttoalue lasketaan.

Joidenkin tuoreiden tutkimusten mukaan rasvasoluja polttaa parhaiten sykettä nostava intervallitreeni. Eräässä tutkimuksessa lyhyet, kahdeksan sekunnin kiihdyttelyt puolen tunnin pyörälenkin lomassa kolminkertaistivat rasvan palamisen. Yhtenä selityksenä tutkijat pitävät katekoliamiini-hormoneita, joita nopea spurttailu vapauttaa erityisen tehokkaasti. Ne polttavat etenkin keskivartalolle ja sisäelimien ympärille kertyvää rasvaa. Intervalleilla voi kokeilla maustaa muuta liikuntaa vaikka kerran tai kahdesti viikossa.

Sykkeitä tai vauhteja tärkeämpää on se, että liikkuu usein. Rivakka suursiivous voi olla yhtä hyvää rasvanpolttoliikuntaa kuin spinningtunti.

Kiinteytyminen on sitkeimpiä laihdutusmyyttejä. Varsinkin naisia kehotetaan usein pumppaamaan kuntosalilla kevyitä ja pitkiä, yli 15 toiston sarjoja. Todellisuudessa pikkupainot eivät muokkaa kroppaa juuri lainkaan. Pitkät sarjat pikkupainoilla eivät siten ole parasta kiinteytysjumppaa, vaan kuormittava lihaskuntoharjoittelu muokkaa vartaloa parhaiten.Kiinteytyminen tarkoittaa sitä, että ihonalainen rasvakerros pienenee ja lihas kasvaa. Lihasten kasvu taas vaatii isompia painoja.

Valitse vastukset, joilla jaksat tehdä 8–12 toistoa ja 3–4 sarjaa, sillä tällä alueella lihas kasvaa tehokkaimmin. Kehoa muokkaavat perusliikkeet, kuten kyykyt, maastaveto ja erilaiset punnerrusliikkeet. Ne rasittavat isoja lihasryhmiä ja kuluttavat paljon energiaa myös treenin aikana.

Salitreeni ei lihota. Ajan kanssa vaatekoko todennäköisesti pienenee, sillä kilo lihasmassaa vie vähemmän tilaa kuin sama määrä rasvaa. Lihassolut pitävät myös aineenvaihdunnan vilkkaana: mitä enemmän lihasmassaa, sitä enemmän energiaa kuluu levossakin.

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikunta-lääketieteen dosentti, erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.

 

Kun on vahva, jaksaa arjessa paremmin. Katso millainen treeni kasvattaa lihasta nopeimmin.

Kun lihaksissa on voimaa, koko kehosi jaksaa paremmin etkä väsy niin helposti. Kroppa yksinkertaisesti joutuu käyttämään arkiliikkumiseensa pienemmän osan siitä, mihin pystyisi.

Lihasvoima kasvaa, kun isot lihasryhmät ovat töissä vähintään pari kertaa viikossa noin tunnin kerrallaan. Jo 3—4 kuukauden voimaharjoittelun jälkeen keski-ikäisilläkin lihakset kiinteytyvät silmin nähden, jos voimailee kaksi kertaa viikossa ja lisää painomääriä pikku hiljaa.

Voima karttuu nopeasti, mutta näkyvien lihasten hankkiminen vie paljon aikaa ja vaatii kovaa harjoittelua. Naisten onkin turha pelätä, että lihakset kasvavat liian isoiksi, siitä pitävät jo hormonit huolen.

Jos kuntosali ei innosta, erilaiset lihaskuntojumpat (bodypump ja kiertoharjoittelu) sekä kahvakuulailu ovat hyvää lihastreeniä.

Voima tuo nopeutta

Hapenottokykyä lisäävä liikunta, kuten kävely, juoksu tai pyöräily, tekee hyvää muttei harjaannuta yläkropan lihaksia.

Mitä nuorempana aloitat voimaharjoittelun, sitä paremmassa kunnossa lihaksesi ovat vanhana. Viisikymppisenä lihasmassasi alkaa vähentyä noin kymmenisen prosenttia vuosikymmenessä. Huonokuntoisella lihaskato alkaa jo vähän yli 30-vuotiaana.

Onneksi koskaan ei ole liian myöhäistä tarttua punttiin, ja lihaksesi voivat olla elämäsi parhaassa kunnossa milloin vain.

Mitä enemmän voimaa on, sitä nopeammin lihakset toimivat. Vahvojen lihasten avulla käsi tai jalka korjaa tasapainon nopeasti, jos horjahdat esimerkiksi talven liukkailla. Voimaharjoittelu kehittää lihaksissa kulkevaa hermotusta niin, että liikkeistä tulee entistä sähäkämpiä.

Nouse varpaille ja treenaa ryhtiä

Vahvistamalla vatsa-, rinta- ja olkalihaksia on helpompi pitää itsensä ryhdissä, vaikka istuisi paljon tietokoneen ääressä. Kun ylävartalon ja niskan pienet lihakset ovat vahvat, on helpompi aistia, jos asento lyyhistyy ja ojentaa itsensä täyteen mittaan.

Pohkeiden isoissa lihaksissa on paljon verisuonia. Lihaksikkaissa jaloissa verenkierto toimii niin, että pumppausvoima jaksaa kuljettaa veren sujuvasti takaisin sydämeen. Silloin turvotuksia ja suonikohjuja ei tule niin herkästi.

Jos seisot paljon, pohkeen lihakset ja alaraajapumppu rasittuvat. Virkistykseksi riittää, että nouset 10—20 kertaa varpaillesi muutaman kerran päivässä.
Kun lihasten hermosyyt pysyvät aktiivisina, on voimaakin helpompi kartuttaa.

Asiantuntijat: Jan Sundell, sisätautiopin dosentti, ylilääkäri, Turun yliopistollinen keskussairaala
Minna Stolt, terveystieteiden tohtori, jalkaterapeutti (AMK), yliopisto-opettaja, hoitotieteen laitos, Turun yliopisto
Eija Holmala, liikuntatieteen maisteri, liikuntapäällikkö, Suomen Urheilu-hallit Oy

Näin saat lisää voimaa

● Treeni, jossa jaksat tehdä 3 x 8–12 toistoa joka liikettä, kasvattaa hyvin voimaa ja kiinteyttää.
● Harjoittele välillä niin isoilla painoilla, että jaksat vain 3 x 5 toistoa kullakin lihasryhmällä. Muista kuitenkin, että tämäntyyppinen harjoittelu voi rasittaa niveliä.
● Jos jaksat tehdä yli 12 toistoa kasvatat kestävyyskuntoa etkä juurikaan lihasmassaa. On myytti, että pitkät sarjat kiinteyttäisivät lihaksia tehokkaimmin.

Anna veden viedä ja haastaa. Tule mukaan Ui kesäksi kuntoon -kampanjaan ja kerää kilometrejä tai hio teniikkasi kuntoon.

Maaliskuu on täydellinen kuukausi aloittaa uintitreeni kesää varten. Jopa 111 uimahallia kutsuu kaikki mukaan Suomen suurimpaan vuosittaiseen kuntokampanjaan. Katso kampanjaan osallistuvat uimahallit tästä.

Ui kesäksi kuntoon -kampanjan aikana uimahalleissa toteutetaan erilaisia tapahtumia, joihin kävijät ovat tervetulleita kokeilemaan erilaisia vesiliikuntamuotoja. Samalla kartutetaan kuntoa ja hiotaan taitoja.

Uintiosaaminen asuu uimaseuroissa, joista löytyy apua vaikka aikuisuimarin tekniikkamurheisiin. 27 uimaseuraa on myös ilmoittautunut mukaan tämän kevään kampanjan seurasarjaan. Katso kampanjaan osallistuvat uimaseurat tästä.
 

Vesiliikunta parantaa

Vedessä liikkuminen on ihanteellista liikuntaa niin aloittavalle kuin aktiiviharrastajalle. Liike vedessä rentouttaa, parantaa verenkiertoa, lisää lihasten voimaa, kestävyyttä ja elastisuutta. Vesi ei rasita niveliä, mutta tarjoaa tehokkaan vastuksen.

Kunto kohenee uimalla, vesijuoksemalla sekä -jumppaamalla. Eri uintiliikunnan muodot sopivat kaiken ikäisille, ovat nivelystävällisiä sekä soveltuvat erinomaisen hyvin painonhallintaan.

Kaikki nämä ovat hyviä syitä tulla uimahalliin:

 • Haluatko oppia uimaan?
 • Kielsikö lääkäri sinulta juoksun ja hypyt?
 • Onko tasapainosi kateissa?
 • Kaipaatko haasteita kävelyyn?
 • Kutsuuko hiljaisuus?
 • Entä kiinnostaako uudet kokeilut?

Hio uintitekniikkasi

Jos olet jo tottunut uimari, veden nautinto vain kasvaa, kun hiot uimatekniikkasi kuntoon. Siihenkin Ui kesäksi kuntoon -kampanja antaataa tukea.

Jos haluat tarkistaa rintauintitekniikkasi, tässä kolmen videon paketti, joissa selviää tehokas käsiveto-, potku- ja vartalotekniikka.

Tule juhlimaan

Vuonna 1992 alkanut Ui kesäksi kuntoon -kampanja järjestetään nyt jo 25. kertaa. Juhlakampanja toteutetaan 1.–31. maaliskuuta, jolloin kerätään kuukauden ajan metrejä uimalla ja minuutteja vesijuosten tai vesijumpaten.

Kuukauden lopussa metrit ja minuutit lasketaan uimahalleissa yhteen, ja kävijämääräänsä suhteutettuna aktiivisimmat uimahallit palkitaan valtakunnallisessa vertailussa. Myös uimahallit palkitsevat ahkerimpia liikkujiaan.

Viime vuonna uituja kilometrejä kertyi  reilut 67 tuhatta ja vesijuostuja sekä -jumpattuja tunteja yli 65 tuhatta.

Ui kesäksi kuntoon -kampanjan sivuilta löytyy lisää liikuntavinkkejä uintiin, vesijuoksuun ja vesijumppaan.
 

Kampanjan facebook-sivuilla voit liittyä mukaan osallistujien joukkoon ja jakaa omat kiinnostavat kokemuksesi muiden kanssa sekä osallistua kilpailuihin.