Vaikea esimies välttelee, tölvii tai vihjailee. Älä jää uhrin asemaan vaan kaivaudu pomouden ytimeen. Kun ymmärrät, mikä esimiehesi perimmäinen ongelma on, voit kylmän rauhallisesti ottaa ohjat käsiisi.

1. Välttelijä on epävarma taidoistaan

Suostuin pomoni ehdotuksesta pitämään esitelmän firman koulutustilaisuudessa omasta työstäni. Esityksen jälkeen sain kiitosta monilta ja pomonikin hymyili. Myöhemmin sain häneltä sähköpostia. Pomo kirjoitti, että esitykseni oli ontuva ja virheellinen ja että olin ottanut siinä esille asioita, jotka eivät kuulu muille. Miten reagoin?

Suhtaudu tällaiseen pomoon alusta saakka ystävällisen neutraalisti mutta jämptisti. Se, että esimies pelkää tai jännittää alaistaan, on yllättävän yleistä. Kun ei tiedä, miten negatiivisen palautteen antaisi, on helpompi mennä sähköpostin taakse. Esimiehesi ei siis ole välttämättä ilkeä tai alaistaan paheksuva, vaan epävarma omasta roolistaan johtajana.

Pohdi saamaasi palautetta hetki rauhassa. Miten esitys omasta mielestäsi sujui, onko kritiikissä myös oikeaan osuvaa palautetta, vaikka sanamuoto ei ollutkaan paras mahdollinen? Muistathan, että kritiikin vastaanottaminen on taito siinä missä sen antaminenkin.

Jos kritiikki tästä huolimatta tuntuu tarpeettoman tylyltä ja epäoikeudenmukaiselta, mene hänen luokseen itse. Kysy vaikka: ”Hei, onko sulla viisi minuuttia aikaa, mulla on tosi tärkeetä asiaa. Kun sä kirjoitit tällaisen sähköpostin, niin mä haluisin jutella tästä ihan nenätysten.” Ei ole takeita siitä, että välillenne muodostuu antoisa keskusteluyhteys, mutta yrittää kannattaa – muutoin muutos ei ole mahdollista.

Jokainen on toki vastuussa siitä, mitä suustaan päästää tai mitä sähköpostissa kirjoittaa. Toisaalta olemme vastuussa tulkinnoistamme. Jos sähköpostin sävy on epäselvä, kannattaa jättää pohdiskelut niikseen ja ottaa asiat asioina eikä ajatella, että tässä mun kimppuuni nyt hyökätään.

Täysin selvissä ja törkeissä tapauksissa, kuten nimittelyissä, kannattaa viestistä ottaa tuloste ja mennä sen kanssa pomon ovelle. Sano hänelle, ettet voi hyväksyä moista ja asia pitää nyt selvittää. Jos esimies ei sittenkään reagoi ja pyydä anteeksi, vie asia ylöspäin. Voit vaatia keskusteluun mukaan pomon oman esimiehen tai esimerkiksi yrityksen hallituksen.

2. Vastuunpakoilija ei kestä ristiriitoja

Olimme sopineet työparini kanssa, että hän hoitaa syksyn myyntikampanjassa muiden töidensä ohessa vanhat asiakkaamme ja minä keskityn uusien hankintaa. Vähitellen minulle selvisi, ettei vanhoja  ”hoidettu” koska työparini ”ei ollut ehtinyt”. Kun otin asian esille viikkokokouksessa, esimies alkoi vihellellä ja katsella papereita. Tuijottamalla sain hänet viimein huokaisemaan, että kyllähän te aikuiset ihmiset osaatte keskenänne sopia. Miten toimia?

Alaisenkin on syytä ymmärtää, että konfliktitilanteen selvittely on monille esimiehelle tukalaa puuhaa. Useimmat meistä välttelevät konflikteja ja niiden selvittelyä, niin myös pomot. Esimieheltä on silti osaamatonta tokaista, että selvittäkää kiistat keskenänne. Sillä hän viestittää, että olettepa te lapsellisia, kun te tuotte tällaisen asian minulle.

On tilanteita, joissa työntekijän on aivan oikeutettua sanoa pomolle, että tällä kertaa me emme saa tätä selvitettyä keskenämme, me tarvitsemme sinua, ja sinun tehtäviisi esimiehenämme kuuluu auttaa meitä selvittämään tämä juttu.
Tällaiselle esimiehelle voi sanoa ystävällisesti mutta painokkaasti, että ei varmaan ole kivaa ratkoa tätä juttua, mutta se nyt kuitenkin on sinun tehtäväsi.

Hyvä esimies aloittaa ongelmien setvimisen keskustelemalla ensin osapuolten kanssa, keräämällä tietoa tilanteesta ja miettimällä, mitä tehdään. Hyvä pomo pyytää tarvittaessa asiantuntijan apuun esimerkiksi työterveyshuollosta. Ehdota tällaisia toimintatapoja hänelle itse, jos tuntuu, että pomolla uhkaa mennä sormi suuhun.

Yhtä lailla työntekijällä on oikeus pyytää apua esimieheltään ja alan ammattilaisilta.

3. Tuuliviiri ei osaa johtaa

Olimme tuotantotiimissä, johon myös esimieheni kuuluu,sopineet miten lähdemme mainostamaan uutta palveluamme. Kun kallista mainoskampanjaa sitten toteutettiin, pomo kyseenalaisti ja epäili lähes kaikkea: kuvia, värejä, lupauksia. Homman toteutus meni tosi hankalaksi ja aikataulu petti. Lopputulokseenkaan hän ei ollut tyytyväinen eikä kukaan muukaan voinut tuntea onnistuneensa. Mitä teemme?

Tällainen esimies näyttäytyy alaisilleen etäisenä ja hän muuttaa jatkuvasti mieltään. Koskaan ei voi luottaa siihen, että jos jotakin on sovittu pomon kanssa, se pätisi päivän parin päästäkin. Tuuliviiripomo on linjaton johtaja, jolta ovat selkeät tavoitteet hukassa. Hänellä ei ole toimintasuunnitelmaa, jonka mukaan edetä ja kuinka alaisiaan johtaa.

Voit olla pomollesi tukena silloin, kun hän kaipaa selkeää tukea esimieheydelleen, vaikkei sitä suoraan sanoisikaan. Lähesty pomoa ystävällisesti ja kysy, mitä voit tehdä hänen tukemisekseen ja auttamisekseen.

Tällainen esimies on usein myös epävarma ja jahkaileva. Hän miettii, olisiko tuo parempi kuin tämä ja hän mukautuu herkästi uusiin perusteluihin. Kun joku sanoo hänelle, että mitäs sä nyt noin päätit, mun mielestä se olis pitänyt tehdä näin, hän luopuu alkuperäisestä aikeesta ja taipuu vahvemman tahtoon.

Teet itsellesi ja pomollesi palveluksen, kun ehdotat hänelle keskusteluja, joissa selvästi päätetään, mitä käytännössä tehdään. Pyydä, että sovitut asiat pistetään paperille, johon myös kirjataan toimenpiteet. Jokaisen keskustelun lopuksi varmistetaan, että näin me tehdään, ymmärsinkö oikein että minä teen tämän ja sinä teet tuon. Ja hommat tehdään perjantaihin mennessä, jolloin istutaan kaikki alas ja katsotaan, että ne ovat tulleet hoidetuksi.

4. Jyrääjä luulee olevansa suora

”Jumalauta, oletko sinä mennyt taas lupailemaan potilaan omaisille sitä laitospaikkaa. Etkö sinä, perkele, tajua ettet saa puhua niille mitään ilman lupaani. Jos et sopeudu meidän sääntöihin, niin kyllä meille tulijoita on.” Tämä on tyypillistä pomoni palautetta, mitä voin  tehdä?

Tällä tavalla käyttäytyvät yleensä ihmiset, jotka kokevat olevansa rehellisiä, suoraselkäisiä ja suorasanaisia. He mieltävät seisovansa aina puheidensa takana ja he edustavat usein jokseenkin mustavalkoista ja jäykkää maailmankatsomusta.

Pomo luulee aidosti, että hän on aina oikeassa. Hän luulee kohtelevansa kaikkia yhtä suorasti ja tasavertaisesti. Tosiasiassa häneltä puuttuu kaikki se hienosäätö, jota tarvitaan, jotta toinen ihminen kokisi tulevansa kohdelluksi rehdisti.

Jyräävän pomon käytöksen takana ovat joskus omat pelot: ärjähtelevän kuoren alla voi olla epävarma ihminen. Toisaalta hänellä voi olla kokemuksia siitä, että työntekijät eivät toimi organisaation odotusten mukaisesti, jollei sitä heiltä erityisesti vaadita. Osoita siis olevasi luottamuksen arvoinen: teet, mitä lupaat, osallistut ja sitoudut yhteisesti sovittuihin pelisääntöihin.

Ärjyvälle ja tiuskivalle pomolle kannattaa kokeilla ensiksi rehellistä puhetta. Sano pomolle, että pidät hänen käytöstään aggressiivisena, etkä hyväksy sitä, että esimies kohtelee alaistaan tällä tavalla. Voit ilmaista tuntemuksesi suoraan: ”Sä korotit ääntäsi ja sanoit pahasti. Loukkasit.” On mahdollista, että pomo reagoi viestiisi hämmästyneenä: ”Mä vaan sanoin tiukalla äänensävyllä just sen, mitä tarkoitin.”

Älä silloin luovuta, vaan koeta tehdä selväksi, että myös äänensävyt ovat tärkeitä ja edellytät, että sinua kohdellaan työpaikallasi aivan toisin. Jos esimies saa sinut torjunnallaan kuohuksiin, voit sanoa ottavasi aikalisän ja tulevasi keskustelemaan asiasta esimerkiksi tunnin kuluttua.

Esimerkkisitaatti on jo suora uhkaus ja sellaisenaan laiton. Pomo ei voi uhkailla työntekijää vihjailemalla, että voisi halutessaan antaa hänelle potkut. Tee se esimiehelle selväksi.

Yksi vaihtoehto on panna kova kovaa vastaan ja sanoa, että tarvitset tähän keskusteluun mukaasi todistajan, kuten työpaikkasi luottamusmiehen tai työpsykologin. Konsti, joka kannattaa aina ottaa käyttöön jyrää vastaan on niin sanottu maadoittaminen: istu tai seiso tukevasti jalat lattiaa vasten, yritä hengittää rauhallisesti ja katso pomoa silmiin herkeämättä.

Voi olla, että pomo kokee eleesi suoruutena ja jämäkkyytenä, ja tilanteessa päästään neutraalimman keskustelun tasolle. Jos mikään ei auta, vie asia ylemmäs, pomon pomolle tai työsuojelupiiriin.

5. Vihjailija on pelokas kiusaaja

Työpaikkamme ideointipalaverissa sanan pitäisi olla vapaa ja niin se onkin, mutta esimieheni on mestari kertomana ilmeillään ja katseillaan, mitä mieltä hän on kenenkin ideasta. Hän saattaa sanoa, että semmoinen ajatus Kirsiltä, mitäs te muut tähän sanotte.... Miten selviydyn tästä?

Tässä on paljolti kyse samanlaisesta persoonasta kuin edellisessä esimerkissä, tämä esimies kiusaa vain erilaisella metodilla.

Kannattaa ottaa ilmeet ja eleet puheeksi ensin kahden kesken pomon kanssa ja kysyä tältä, mitä hän niillä tahtoo sanoa. Myönnä suoraan, että mulle tuli taas semmoinen olo, että sä halusit töniä mua ja että ideani oli sinusta tyhmä. Jos esimies kieltää tämän, pyydä, että hän jatkossa katsoisi kaikkia suoraan.

Jos esimies ei muuta käytöstään, koeta olla välittämättä hänestä. Tarkista sen sijaan muilta, mitä he olivat alustuksestasi mieltä. Jos ohitat esimiehesi suuntaamalla itse keskustelun tekemisiisi, voi olla, että ilvehtijä hiljalleen luopuu tavastaan.

Jos koeta tällaisen pomon vuoksi jatkuvia stressioireita, etsi ihmeessä apua, vaikkapa työterveyshuollosta.

6. Juoruilija haluaa yhteisyyttä

Puhumme kotiasioistakin työporukassa, myös esimies avautuu. Sitten yllättäen kahden kesken hän saattaa kysyä hyvin suoraan jostakin työkaveristani ja esittää omituisia tulkintoja hänen elämäntilanteestaan tai henkisestä kunnostaan. Pomo myös odottaa, että menen mukaan juoruiluun. Mitä tehdä?

Juoruilijapomon motiivit kumpuavat vallanhalusta ja vallan väärinkäytöstä. Hän harjoittaa hajota ja hallitse -taktiikkaa, jolla hän yrittää kerätä taakseen liittolaisia. Hän nauttii saattaessaan ihmiset riitoihin, sillä se on merkki siitä, että hänen asemansa on turvatumpi.

Esimiehen toive liittyä muihin on joka tapauksessa yleisinhimillinen, joten tilannetta helpottaa, että työntekijät liittoutuvat hänen kanssaan mukavissa, yhteisissä asioissa. Kun työpaikallasi käydään läpi esimerkiksi uutta projektia, osoita hänelle arvostusta esimiehenä silloin. Luultavasti hänen halunsa kerätä liittolaisia negatiivisin keinoin vähenee.

Ensinnäkin työpaikalla on hyvä olla yhteisesti sovitut säännöt siitä, että poissaolijoista ei puhuta muuta kuin hyvää. Voit oma-aloitteisestikin vastustaa panettelevaa pomoa: jos esimies kahviautomaatilla luikauttaa jotakin ilkeää Pekka-poissaolijasta, sano siihen, ettet halua puhua Pekasta silloin, kun Pekka ei ole kuulemassa.

Puukottava pomo ei välttämättä ymmärrä viestiäsi, jos vain vetäydyt hiljaa pois. On parempi ehdottaa pomolle neutraalisti, että puhutaanko Pekasta sitten, kun Pekkakin on paikalla. Se antaa pomolle tarvittaessa mahdollisuuden säilyttää kasvonsa ja sinä toimit rakentavana osapuolena. Usein on vain niin, että tällainen pomo kääntyy jonkun muun puoleen. Jos tilanne toistuu kohdallasi, sano astetta napakammin, ettet halua kuulla työkaveristasi tuollaista.

7. Peukaloija hakee turvaa

Usein käy niin, että kun menen näyttämään jotakin projektiani pomolle, hän pyytää minua jättämään sen pöydälleen paremmalla ajalla katsottavaksi. Kun saan sen takaisin, joka kohtaa on peukaloitu. Tiedän että hän haluaa vain auttaa, mutta se loukkaa. Tuntuu kuin hän ei luottaisi taitoihini. Kuinka reagoin?

Töidenkahmijapomo ei pysty rajaamaan omaa työtään tai tehtäväkenttäänsä, ei osaa sanoa ei ja kokee, että onnistuminen riippuu hänen työpanoksestaan. Hän tietää, miten asiat kuuluu hoitaa, siispä hän hoitaa ne itse.

Hän on omaksunut tällaisen toimintamallin ehkä jo lapsuudessaan tai myöhemmin eri yhteisöistä tai työpaikoistaan. Hän on luultavasti saanut myönteistä palautetta paneutumisestaan ja ahkeruudestaan.

Jos tällainen ihminen siirtyy esimieheksi, hän jatkaa samaa rataa. Hän ei usko, että muutkin osaavat työnsä ja että asioita voi myös tehdä monella tavalla. Tällaisella henkilöllä on vahva tarve kontrolloida, sillä hän on sisimmässään kovin turvaton. Ajatus siitä, että minä osaan, pystyn ja jaksan, luo turvallisuuden tunnetta. Mitalin toisella puolella on paljon työnarkomaniaa ja -uupumusta.

Fiksuna alaisena puhut esimiehellesi töiden jaosta. Kysy, kannattaisiko teidän täsmentää sitä, mitkä ovat pomon töitä, mitkä alaisen. Käytä vaikkapa tällaista taktiikkaa: ”Sä kun olet meidän esimies ja huolehdit isoista linjoista ja sulla on paljon vastuuta, niin olisko jotain semmoista mitä me muut voitais tehdä, ettei sun tartte tehdä näitä kaikkia juttuja itse.”

Lue lisää Neuvottele pehmeästi ja onnistu

Asiantuntijana työpsykologi Tiina Ekman, Mehiläinen Helsinki.

Jäitä hattuun

  • Aina, jopa hirviöpomon tapauksessa, kannattaa pysähtyä miettimään, mikä esimiehen saa käyttäytymään tietyllä tavalla.
  • Ota ristiriidat tilanteina, joihin suhtaudut avoimesti, ja asioina, joista ollaan eri mieltä – eikä niin, että ”tuo se tuossa tekee taas noin”.
  • Pysy rauhallisena ja reagoi harkitun tasapainoisesti.
  • Jos muutat käyttäytymistäsi itse toiseen suuntaan, usein toinenkin muuttaa.
  • Positiivinen palaute sinulta pomolle kohentaa työilmapiiriä ja tukee esimiestä hänen roolissaan.
  • Välillä tehokkainta on jättää kiroileva ja uhkaavasti käyttäytyvä pomo huomiotta.
  • Kohteliaisuus ja myötätunto ovat työpaikalla ihmissuhdetaidoista tärkeimpiä.
toisen mitatointi vahingoittaa

Joku tekee sen tietoisesti, toinen tiedostamattaan, väheksyy kaveria vieressä. Vähättelevästä puheesta kannattaa opetella eroon.

”Mitä sä nyt tästä stressaat?” Tai ehkä vain tuhahdus. Se on toisen mitätöintiä ja vahingoittaa ihmissuhteita sekä kotona että työpaikoilla.

Vähättelevä puhe voi olla tietoista tai tiedostamatonta. Olipa kumpaa tahansa, siitä voi opetella eroon, sanoo henkisestä väkivallasta esikoiskirjan tehnyt ensihoitaja Heidi Holmavuo.

1. Tietoisesti. Parisuhteessa vähättely näkyy toisen kovana arviointina: et sinä tuosta(kaan) selviä... Työpaikalla kollega saa osakseen tuhahtelua tai hänet sivuutetaan julmasti. Vähättely on lähellä kiusaamista. Molemmissa tapauksissa vähättelijä tietää käyttäytyvänsä huonosti.

2. Tiedostamattomasti. Moni väheksyy itseään, koska on oppinut ajattelemaan, ettei kuitenkaan kelpaa eikä selviydy. Mielessä on epäilys, että myös muut väheksyvät minua. Elämän isompi epäonnistuminenkin voi kalvaa ja viedä itsekunnioituksen. Vertailu muihin pahentaa tilannetta.

3. Avuksi. Mieti, mistä olet oppinut vähättelevän asenteen ja pyri siitä tietoisesti eroon. Mieti, miksi jälleen sanoit pahasti, miksi annoit toisen ymmärtää, ettei kelpaa. Tai miksi toruit itseäsi, vaikka siihen ei ollut mitään konkreettista syytä? Harjoittele näkemään ihmisissä ja itsessäsi positiivisia puolia. Keskity niihin. Kunnioittava ilmapiiri auttaa kaikkia viihtymään elämässä.

Lähteenä käytetty Heidi Holmavuon kirjaa Uskalla elää mielellään eteenpäin, Fitra, 32 e.

 

ylihuolehtiva äiti ja tytär kuinka suhde paremmaksi

Olen 30-vuotias yksinasuva nainen, jolla on ylihuolehtiva äiti. Olen asunut 6 vuotta poissa kotoa, mutta äiti ei luota että pärjään. Olen esikoinen ja minulla on perheellinen pikkuveli. Äitini älytön tarve paapoa näkyy niin, että hän ostaa minulle usein tavaroita, vaikka olen kieltänyt sen - sekä lempeästi että napakasti. Hänen intohimonsa on kirpputorien kiertely ja sieltä sitten löytyy aina jotain - milloin tarpeellista ja milloin tarpeetonta. Tavaran tuputtamisen lisäksi minua ärsyttää hänen paimentamisensa. Kauhea poru tulee siitä, jos en ole pariin päivään soittanut. Olen sanonut että olen aikuinen ja hoidan asiani ja ostokseni, mutta viesti ei mene perille. Asumme 4 kilometrin päästä toisistamme ja näemme viikoittain. Mitä tulisi tehdä, ettei tämä loppuisi välirikkoon? MINNA

Ongelmaasi voi tarkastella saksalais-amerikkalaisen Erik H. Eriksonin elämänkaariteorian näkökulmasta. Eriksonin mukaan meidän täytyy ihmisinä kohdata kahdeksan kehityskriisiä, joiden ratkaiseminen antaa eväät selvitä elämän muista haasteista ja muodostaa eheä minuus.

Aikuisuuteen liittyvät kriisit ovat oman identiteetin muodostaminen ja läheisyyden haasteen ratkaiseminen. Näitä teemoja sinä joudut nyt käsittelemään. Äitisi kehitysteemoja taas tuntuvat olevan haasteet, jotka liittyvät toisista huolehtimiseen ja elämänviisauden saavuttamiseen.

Äitisi ei luota, että sinä olisit yksinasuvana kolmekymppisenä ratkaissut kysymyksen siitä, kuka olet. Ilmeisesti pikkuveljesi perhe edustaa hänelle "oikeampaa" ratkaisua identiteetin kannalta.

Äitisi mielipidettä tärkeämpää on, että itse koet valinneesi nykyisen tiesi ja että käsittelet tietoisesti läheisyyden teemaa elämässäsi. Kaikkien ei tarvitse valita parisuhdetta, mutta jokaisen meistä täytyy lopulta tehdä valinta, haluammeko sellaista vai emme. Muuten seurauksena on jatkuva hämmennyksen tila, läheisyyden välttäminen, energian suuntaaminen korvaaviin toimintoihin elämässä kuten liialliseen työntekoon ja yksinoloon.

Eriksonin mukaan "Terveen lapsen ei tarvitse pelätä elämää jos hänen vanhempansa ovat tarpeeksi tasapainoisia ollakseen pelkäämättä kuolemaa".

Voiko olla niin, että äitisi toimintatavan taustalla on turvattomuutta, joka näyttäytyy ylihuolehtimisena. En tiedä minkä ikäinen äitisi on, mutta voi olla, että hänellä ei ole motivaatiota lähteä läpikäymään näitä omia elämänteemojaan. Mutta toivottavasti tietoisuus niistä helpottaa sinua olemaan ärsyyntymättä hänen käytöksestään.

Paapomiselle, tai pikemminkin sinun kontrolloinnillesi, voit alkaa asettamaan rajoja. Sinun on syytä selkeyttää äidillesi, että toivot aikuista suhdetta välillenne, jossa avainsanoja ovat luottamus ja kunnioitus toista kohtaan. Äitisi ei varmaankaan muutu kauheasti, mutta sinä voit sen sijaan muokata suhdettanne ja ennen kaikkea elämääsi tyydyttävämmäksi. Mikäli tarpeen, voisi olla hyvä, jos kävisit jonkun ammattilaisen kanssa vähän läpi suhdettanne ja nykyistä elämäntilannettasi.

Äitien ja tyttärien välisiä suhteita on kuvattu paljon. Hyvä kirja aloittaa on Tuula Vainikaisen Äidit ja aikuiset tyttäret - matkalla ymmärrykseen (WSOY 2011). Ingmar Bergmanin Syyssonaatti (1978) lienee yksi tunnetuimpia kuvauksia. Klassikkoja hyvistä, vaikka välillä ristiriitaisista, äideistä löytyy elokuvista Hellyyden ehdoilla (1983) ja Abba-elokuvasta Mamma Mia (2008).

Näin eteenpäin

  • Kirjoita harjoituskirjeitä (älä lähetä) äidillesi, joissa kerrot tunteesi ja toiveesi tulevasta yhteydenpidostanne.
  • Harjoittele mindfulnessin tai meditaation (YouTube) avulla tulemaan paremmin toimeen tunteittesi kanssa.
  • Opettele sanomaan ei, olemaan vastaamatta puhelimeen ja olemaan vähemmän tekemisissä äitisi kanssa.

Mikael Saarinen

psykologi ja psykoterapeutti

Kysy psykologilta

Hyvän terveyden psykologit Sanna Aulankoski ja Mikael Saarinen vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesti tästä.

Aivotutkija Miia Kivipelto Tukholma

Aivotutkija Miia Kivipelto tapaa viisikymppisiä, jotka valittelevat, ettei muisti pelaa. Syynä voi olla voimat vienyt stressi. Vaikka elimistö olisi muuten palautunut, pää tarvitsee lisäaikaa toipumiseen.

Aivot ovat Miia Kivipellon, 42, mielestä kiehtova elin. Ne ovat tutkijoillekin edelleen aika mystinen juttu, universumin monimutkaisin koneisto. Ne säätelevät elimistön koko toimintaa. Sitä, kuinka reagoimme ärsykkeisiin, käyttäydymme, tunnemme, muistamme, kommunikoimme...

– Tuskin koskaan pystytään täysin ymmärtämään, kuinka aivot toimintaamme säätelevät. Niissä sijaitsee kuitenkin iso osa ihmisyyttä, sanoo geriatrian professori ja palkittu aivotutkija Miia Kivipelto.

Vielä muutama vuosikymmen sitten aivoja pidettiin koneistona, joka raksuttaisi kelvollisesti niin kauan kuin öljyt kiertäisivät mekanismissa eikä pääkoppaan kohdistuisi kovia kolauksia. Nykyisin aivoja pidetään paljon muovautuvampina, ja juuri muovautuvuus kiinnostaa Kivipeltoa.

Ylirasitus on tunnollisen vaiva

Monta vuotta aivotutkijan pitämiin esitelmiin kuului kaksi vakiovalokuvaa. Aivot terveinä, elinvoimasta punertavina ja alzheimerin harmaannuttamina. Kivipelto työskenteli tutkijaryhmineen selvittääkseen, mikä saa aikaan muutoksen. Miten muistisairaus etenee ja mitä sen hidastamiseksi ellei peräti ehkäisemiseksi voidaan tehdä?

Muistin heikkeneminen ei ole pelkästään vanhusten huoli. Viime vuosina Kivipelto on tavannut viisikymppisiä naisia, jotka kertovat muistipoliklinikalla hieman nolostellen, että pää ei tunnu toimivan kuten pitäisi. He ihmettelevät, että päässä pätkii, vaikka muuta vaivaa ei olisi.

On tyypillistä, että nämä naiset käyvät töissä ja hoitavat tunnollisesti velvollisuutensa. Ehkä liiankin tunnollisesti – aivan kuin olisi oltava vaikuttamassa joka kentällä. Mutta moni on väsynyt, alakuloinen, masentunutkin. Joku on palannut äskettäin töihin burn out -lomalta ja todennut, että vaikka hän on muuten palautunut ylirasituksesta, muisti ei pelaa entiseen tapaan.

Stressi vie muistista herkkyyden

Yksi aivotutkimuksen uusista alueista onkin stressihormonien vaikutus muistamiseen. Sitä selvitetään kansainvälisessä tutkimuksessa.

–Muistista voi kadota herkkyys. Pään sisälläkin tarvitaan palautumisaikaa, kun elämään on tullut voimat tyhjentänyt kriisi. Vaikka aivoissa on luontaisesti reservikapasiteettia ja ne joustavat tiukassa paikassa, niin pitkään kestävä stressi muokkaa niitä. Samoin tekee esimerkiksi unettomuus.

Välittäjäaineiden toiminnassa nähdään silloin muutoksia.

–Ehkä aivojen palautuminen vaatiikin pidemmän ajan kuin on ajateltu, ja ehkä palautumista voi edistää omilla toimillaan, mutta millä tavoin ja kuinka paljon? Tätä vielä tutkitaan, sanoo Kivipelto.

Tutkijaa itseäänkin mietityttää varmasti kymmenen-kahdenkymmenen vuoden kuluttua, kuinka oma pää toimii.

 

Lue koko juttu: Hyvä terveys 12/2016

thefinn

Miia Kivipelto: ”Keski-iän stressi panee muistin koetteille”

Mielestäni vaikea stressi lisää mahdollisuutta kilpirauhasen alitoimintaan. Tämä myös aiheuttaa muistiongelmia. Valitettavasti Suomen terveydenhoito ei tunnista alitoimintaa ja ainoa tapa on käydä yksityisellä endokrinologilla. Mikäli ongelmana on muisti, suolanhimo, väsymys tai jatkuva kylmän tunteminen (tai yksi näistä) suosittelen käymistä endokrinologilla. Myös korkeat sokeri- ja kolesteroliarvot voivat johtua kilpir.alitoiminnasta
Lue kommentti
Anna-Stina Nykänen:

”Liskoenergiaa olen oppinut välttämään.”

Kahvilassa kuului kiljahdus. Vanha ystäväni siellä iloitsi, kun näki minut. Hän oli juuri työkaverinsa kanssa pohtinut, mikä on tyttöenergian ja tätienergian ero – ovatko ne vastakkaisia? Tämähän on minun ydinosaamisaluettani.

Helppo kysymys, sanoin. Eivät tyttö- ja tätienergia tietenkään ole ristiriidassa, minussakin on molempia. Niin, hiuksissani oli iso ruusuke, samaa vihreää kuin sifonkimekkoni. Silkkaa tyttöenergiaa. Mutta jalassa oli mustat trikoot ja lenkkarit. Tanakkaa tätienergiaa. Ystävääni nauratti.

Toki minussa on myös äijä-, poika- ja liskoenergiaa. Kaikissa ihmisissä on.

Tyttöenergia on minulle koristusta, kikatusta ja kepeyttä. Vaalin tyttöenergiaa, kun koristelen kynsiäni tv-uutisia katsoessani.

Parasta aikuista tyttöenergiaa on elokuvaohjaaja Johanna Vuoksenmaassa. Kuvatessaan tv-sarjaa hän letitti joka päivä tukan eri tavalla ja jakoi siitä kuvan somessa. Ja postasi uimaselfien yli sadasta järvestä kesän aikana. Tyttöys on hänelle sitä, että on aina uteliaana oppimassa uutta. Esimerkiksi viininmaistajaisissa.

Tyttöenergia murtaa jään, ihminen on helposti lähestyttävä eikä vaikuta tärkeilijältä. Kun lomalla ostin sadeviitan, jossa on vaaleanpunaisella pohjalla tummanpunaisia ruusuja, kadulla hymyiltiin ja tultiin juttelemaan.

Tätienergia on työtä mutta myös lepoa: Se vapauttaa kauneuden ja hauskuuden ja miellyttämisen paineesta. Saa olla totinen, arkinen ja järkevä.

Tätienergialla pidetään jöötä ja hoidellaan hommat, jotka eivät ole pätkääkään eksoottisia, rahakkaita tai inspiroivia. Rutiinit ja rubiinit, molempia on hyvä olla.

Äijäenergiaa opettelen, sitä tarvitaan. Kerron esimerkin. Puistossa minua ja koiraa lähestyi pelottava, sekava, iso nuorimies. Otin äijäasennon. Seisoin leveästi. Puristin leuan alas niin, että kaula näytti paksulta. Pullistin vatsaa. Olin totinen. Olin valmis.

Puhuin äijäkieleltä: ”Nee. Mekä hätänä?” Hän pyysi puhelinta. Heilautin vasemman koukun hänen nenänsä eteen, siinä oli haiseva pussi. ”Eio ku kakka ja koira”, sanoin. Tyyppi kavahti ja lähti.

Puhelimessakin äijäilen. Kun kysyn putkirempan edistymistä, käytän itsestäni vain sukunimeä, enkä puhu kodista, vaan asunnosta, jonka omistan – ikään kuin omistaisin niitä monta ja pyyhältäisin niiden väliä. ”Nykänen täs törrve...”

Kaikki miehetkään eivät osaa tätä.

Tyttöenergiaa näen miehessäni. Hän on köriläs, metsästää ja seikkailee. Mutta tykkää myös romanttisista leffoista ja itkee niitä katsoessaan. Hän ostaa kotiin kukkia ja polttaa kynttilöitä, koska itse tykkää niistä.

Ennen mieheni saattoi sanoa, että osti jonkun taulun tai kirjan, kun hänellä oli kuukautiset. Eli alakuloa. Minä sanoin, että ei ole kiva puhua julkisesti kuukautisista. Nyt kaduttaa. Mieheni oli radikaalimpi kuin minä.

Poikaenergiaa haluaisin lisää. Kimmoisuutta, jolla pogotaan ja sinkoillaan toimintaseikkailujen energiaa. Sitä on vain sielussani.

Liskoenergiaa olen oppinut välttämään. Se tulee esiin vaaratilanteissa, paniikissa – ja humalassa. Voi tapahtua kamalia.

Yhden energian varassa ei voi elää. Pelkkä tyttöenergia näyttää aikuisella naurettavalta, liika tätienergia tekee tylyksi, äijäenergiaan juuttuminen juntiksi. Sopiva energioiden sekoitus tuo säteilyä ja seksikkyyttä.

Anna-Stina Nykänen on porvoolainen toimittaja, joka ihastelee arjen rumuutta.