Selittämättömiä ruumiillisia oireita on jokaisella joskus. Ne katoavat usein yhtä mystisesti kuin tulivatkin. Niiden syihin voi päästä kiinni pitämällä oirepäiväkirjaa: millaisissa tilanteissa hengenahdistus tai kipu iskee, milloin helpottaa?

Henkinen kuorma purkautuu fyysisinä eli somaattisina kipuina ja vaivoina siksi, että emme aina pysty käsittelemään asioitamme tunnetasolla. Jos stressi on suuri, tarvitsemme kehon avuksi pelastamaan psyykeämme.

Lähestulkoon jokainen ihminen tunnistaa itsessään oireita, joiden syyt kumpuavat mielen syvyyksistä, useimmiten ylikuormituksesta tai stressistä, pelosta tai uupumuksesta.

Joskus oireet kohdataan vain kerran elämässä, joskus ruumiin oireet ovat niin jatkuvia, että niille etsitään syytä lääkärin vastaanotolla.

Kun lääketieteellistä selitystä vaivoille ei löydetä, puhutaan somatisaatio-oireista.

Oireitten laaja kirjo

– Haittaavia somatisaatio-oireita löytyy noin viideltä sadasta ihmisestä, kertoo nuorisopsykiatrian erikoislääkäri Juha T. Karvonen, joka tuki asiaa väitöskirjassaan.

Naisilla on oireita viisinkertaisesti miehiin verrattuna luultavasti siksi, että he kuuntelevat oloaan tarkemmin ja myös hakeutuvat herkemmin lääkäriin.

On vaikeaa niellä, sydän tykyttää, muisti menee tai ääni katoaa. Kamalia oireita, mutta mitään vikaa ei löydy. Ehkä syynä onkin väsymys, pelko tai suru?

Somatisaatio-oireita voi ilmetä missä tahansa kehossa. Yleisimpiä ovat päänsäryt, mahakivut ja  selkäkivut, mutta yhtä lailla oireet voivat tuntua sydämessä, keuhkoissa tai tuki- ja liikuntaelimissä.

Useimmiten yhdellä ihmisellä on useamman sorttisia vaivoja.

Merkki heikkoudesta?

Somatisaatio sairautena vaihtelee sen mukaan, missä maassa ollaan, millaisessa kulttuurissa eletään ja kuka siitä puhuu.

– Ainoa ero ruumiin sairauksiin on se, että vaikka oireet voivat olla samankaltaiset, elimellistä syytä ei löydetä tai löydös ei riitä selittämään oireita, Oulun yliopistosairaalassa työskentelevä Karvonen pohtii.

– Ihmiselle on tärkeää saada selitys vaivalleen, mutta usein he eivät hyväksy sitä, että ruumiin oireet voisivatkin kertoa pahasta olosta, Karvonen miettii.

Psyykkiset oireet ovat yhä merkkinä heikkoudesta. On ikään kuin hyväksyttävämpää sairastaa ruumiillista tautia kuin myöntää, että jokaisella meistä on psyyke, joka reagoi.

Kunniallinen jokapaikankipeä

Epämääräiset oireet ovat myös pelottavia. Niin kauan kuin meillä ei ole nimeä vaivallemme, se on käsittämätön möykky. Olemme ”jokapaikankipeitä” ilman syytä; johan se pistää ihmisen epäilemään korvien väliään.

On hyväksyttävämpää sairastaa ruumiillista tautia kuin myöntää, että jokaisella meistä on psyyke, joka reagoi.

Miksi mielenterveysongelmista on edelleen vaikeampi puhua kuin verenpaineesta, mahahaavasta ja selkäkivusta?

Oulun yliopiston perhe- ja yhteisölääketieteen professori Pekka Larivaara muistuttaa, että ihminen on olento, johon vaikuttavat niin fyysiset, psyykkiset kuin sosiaalisetkin tapahtumat. Ne ovat  vuorovaikutuksessa, eikä niitä pysty irrottamaan toisistaan silloinkaan, kun potilaan oireitten taustalla on solutasolla näkyvä sairaus.

Tämän vuoksi vaivoja ei voi myöskään arvottaa. Jokainen sairaus on yhtä kunniallinen, ja useimmiten jäljet johtavat mielen, kehon ja sosiaalisten suhteiden yhteiselle sylttytehtaalle.

Kehon, mielen ja sosiaalisten suhteiden yhteispeli voi olla myös ansa, sillä samalta pohjalta nousee myös ajatus siitä, että ihminen esimerkiksi liiaksi suremalla tai surun tunteen kokonaan torjumalla aiheuttaisi itselleen vakavan sairauden.

– Vaikka elämä yhteispeliä onkin, ei se sentään ihan noin suoraviivaisesti etene, Larivaara lohduttaa.

Ei näe naamasta

Juha T. Karvonen muistuttaa, että kukaan ei voi päältä katsomalla tietää, ovatko ihmisen oireet perua ruumiin vai psyyken vaivasta.

– Vaikka potilas saattaa itsekin epäillä oireitaan, ei ole mitään tapaa erottaa, milloin koettu oire on psyykkinen ja milloin fyysinen.

Kun sydän tykyttää tuhatta ja sataa, maha on kipeä, pissattaa jatkuvasti, nieleminen on vaikeaa, niskakipu on sietämätön, niitä pitää myös hoitaa. Jos ihminen on valvonut kipujensa takia koko yön, hän tarvitsee apua, vaikka laboratoriokokeet eivät siihen todistusta annakaan.

– Potilas on asiantuntija omien vaivojensa ja elämänsä suhteen. Lääkäri on oman alansa asiantuntija, mutta hän ei voi oikeasti tietää toisen ihmisen todellisuutta, Larivaara muistuttaa.

Ongelmana onkin, mihin vedetään raja: kuinka paljon pitää tutkia ennen kuin uskotaan, että syytä ei löydetä. Varsinkin kun tämän tästä saamme lukea lehdestä, että potilasta tutkittiin ja tutkittiin, hulluksi leimattiin ja silti tappava tauti oli jo porstuassa odottamassa.

Tutkimusten mukaan somatisaatio-oireista kärsivillä ihmisillä on saman verran sairauksia kuin kaikilla muillakin, eli häiriö ei anna suojaa ruumiin sairauksilta, mutta ei niitä myöskään lisää.

Somatisaatio-oireet ovat yleensä niin pitkäaikaisia, että niiden aikana ehtii sairastua ruumiinkin tautiin.

Oirepäiväkirja selvittää

Vaikka ihmisen kehoa tutkitaan ja oireiden alkuperää syynätään, ei ole haitaksi, vaikka potilas olisi jo tutkimusten aikana tietoinen siitä, että psyykkiset oireet voivat ilmetä myös ruumiissa.

Kun mieli on avoin eri vaihtoehdoille, voi miettiä, olisiko ainakin osasyynä oireiluun väsymys, stressi tai ahdistus. Onko elämässäni tapahtunut surullisia asioita tai onko mielialani viistänyt maata työpaikan tai
perheen vastoinkäymisten takia.

– Ajattelutavan muutos on hankalaa, sillä yhä helposti ajattelemme, että ruumiillisen oireen takana on ruumiin sairaus, Karvonen pohtii.

Toisaalta fyysiset oireet voivat olla myös osa ihmisen selviytymisstrategiaa, tapa selvitä ahdistavista asioista. Ehkä tapa jopa suojaa vaikeammilta mielenterveysongelmilta?

Larivaara on usein kehottanut potilaitaan pitämään päiväkirjaa elämästään. Millaisissa tilanteissa hengenahdistus tai kipu vaivaa eniten, milloin helpottaa. Mikä pahentaa, mikä helpottaa? Kuinka perheeni suhtautuu sairauksiin? Onko sisäinen ruoskani niin luja, etten voi koskaan käpertyä sohvan nurkkaan
tuntematta itseäni laiskaksi ilman sairauden kaapua?

Myös mennyttä kannattaa muistella.

– Kun ihmiset ajattelevat mennyttä elämäänsä, he eivät aina huomaa tai halua muistaa, millaisia vastoinkäymisiä siihen sisältyy.

Larivaara muistelee erästäkin nuorukaista, joka ei ajatellut elämässään olleen mitään erikoista, mutta silti hän oli lapsena ollut onnettomuudessa, jossa isä sai surmansa.

Joskus elämäntarinan kokoamisessa myös perheenjäsenet tai ystävät voivat olla avuksi. Vaikka potilas saattaa kavahtaa ajatusta puolison tai ystävän mukaan ottamisesta vastaanotolle, asiaa kypsytellessään hän huomaakin, että toisen näkemykset voivat auttaa.

Hoitoa myös huoleen

Työssään Oulaisten terveyskeskuksessa johtava ylilääkäri Simo Jyväsjärvi on huomannut, että oirehtivat ihmiset ovat usein hyvin huolestuneita terveydestään ja käyvät vastaanotolla muita useammin.

Lääkärin tehtävä on tutkia, selittää tutkimustuloksia ja helpottaa potilaan huolta. Hänen pitäisi huojentua hyvistä tuloksista eikä ahdistua siitä, ettei oireille taaskaan löytynyt mitään selitystä.

– Jos potilas epäilee lääkärin lyöneen häneen luulotautisen leiman, hoidossa on vaikea edetä, Simo Jyväsjärvi miettii.

Potilas saattaa myös ajatella, että lääkäri yrittää kyseenalaistaa oireet, jos hän oikopäätä ohjaa mielenterveyspalvelujen piiriin.

– Paras tilanne olisi, jos lääkäri ja potilas voisivat luoda pysyvän hoitosuhteen. Silloin olisi helpompi ottaa puheeksi myös elämän vaikeat asiat.

Samalla kun ihminen oppii tietämään, kuinka hän reagoi ruumiillaan vaikeisiin ja ahdistaviin asioihin, myös lääkäri alkaa hahmottaa kokonaiskuvaa potilaan tilanteesta.

Muutoksen voima

Ruumiin oireiden takana saattaa olla monenkirjava joukko asioita: uupumusta, ahdistusta, paniikkioireita, traumaperäisiä oireita, käsittelemätöntä surua, vaikeita menetyksiä, sosiaalisten tilanteiden pelkoa.

Kun vyyhti alkaa purkautua, potilaan on helpompi suostua myös mielenterveyden ammattilaisten hoidettavaksi. Muutoksen voima lähtee vuorovaikutuksesta, Pekka Larivaara uskoo:

– Jos potilas tulee vastaanotolle ja sanoo, että auta mua niin, ettei mikään asia elämässäni muutu, mikään ei myöskään muutu.

Lopullinen hoito lähtee tietysti siitä, minkälainen taustalla oleva ongelma on. Mielialalääkitys saattaa auttaa myös ruumiin oireisiin, toisinaan apua tuovat erilaiset terapiat.

Kehon oireita ei unohdeta mielen syövereitä kaiveltaessa ja siksi pysyvä hoitosuhde omalääkärin kanssa olisi hyvä jatkua koko ajan.

Lue lisää lumehoidosta.

toisen mitatointi vahingoittaa

Joku tekee sen tietoisesti, toinen tiedostamattaan, väheksyy kaveria vieressä. Vähättelevästä puheesta kannattaa opetella eroon.

”Mitä sä nyt tästä stressaat?” Tai ehkä vain tuhahdus. Se on toisen mitätöintiä ja vahingoittaa ihmissuhteita sekä kotona että työpaikoilla.

Vähättelevä puhe voi olla tietoista tai tiedostamatonta. Olipa kumpaa tahansa, siitä voi opetella eroon, sanoo henkisestä väkivallasta esikoiskirjan tehnyt ensihoitaja Heidi Holmavuo.

1. Tietoisesti. Parisuhteessa vähättely näkyy toisen kovana arviointina: et sinä tuosta(kaan) selviä... Työpaikalla kollega saa osakseen tuhahtelua tai hänet sivuutetaan julmasti. Vähättely on lähellä kiusaamista. Molemmissa tapauksissa vähättelijä tietää käyttäytyvänsä huonosti.

2. Tiedostamattomasti. Moni väheksyy itseään, koska on oppinut ajattelemaan, ettei kuitenkaan kelpaa eikä selviydy. Mielessä on epäilys, että myös muut väheksyvät minua. Elämän isompi epäonnistuminenkin voi kalvaa ja viedä itsekunnioituksen. Vertailu muihin pahentaa tilannetta.

3. Avuksi. Mieti, mistä olet oppinut vähättelevän asenteen ja pyri siitä tietoisesti eroon. Mieti, miksi jälleen sanoit pahasti, miksi annoit toisen ymmärtää, ettei kelpaa. Tai miksi toruit itseäsi, vaikka siihen ei ollut mitään konkreettista syytä? Harjoittele näkemään ihmisissä ja itsessäsi positiivisia puolia. Keskity niihin. Kunnioittava ilmapiiri auttaa kaikkia viihtymään elämässä.

Lähteenä käytetty Heidi Holmavuon kirjaa Uskalla elää mielellään eteenpäin, Fitra, 32 e.

 

ylihuolehtiva äiti ja tytär kuinka suhde paremmaksi

Olen 30-vuotias yksinasuva nainen, jolla on ylihuolehtiva äiti. Olen asunut 6 vuotta poissa kotoa, mutta äiti ei luota että pärjään. Olen esikoinen ja minulla on perheellinen pikkuveli. Äitini älytön tarve paapoa näkyy niin, että hän ostaa minulle usein tavaroita, vaikka olen kieltänyt sen - sekä lempeästi että napakasti. Hänen intohimonsa on kirpputorien kiertely ja sieltä sitten löytyy aina jotain - milloin tarpeellista ja milloin tarpeetonta. Tavaran tuputtamisen lisäksi minua ärsyttää hänen paimentamisensa. Kauhea poru tulee siitä, jos en ole pariin päivään soittanut. Olen sanonut että olen aikuinen ja hoidan asiani ja ostokseni, mutta viesti ei mene perille. Asumme 4 kilometrin päästä toisistamme ja näemme viikoittain. Mitä tulisi tehdä, ettei tämä loppuisi välirikkoon? MINNA

Ongelmaasi voi tarkastella saksalais-amerikkalaisen Erik H. Eriksonin elämänkaariteorian näkökulmasta. Eriksonin mukaan meidän täytyy ihmisinä kohdata kahdeksan kehityskriisiä, joiden ratkaiseminen antaa eväät selvitä elämän muista haasteista ja muodostaa eheä minuus.

Aikuisuuteen liittyvät kriisit ovat oman identiteetin muodostaminen ja läheisyyden haasteen ratkaiseminen. Näitä teemoja sinä joudut nyt käsittelemään. Äitisi kehitysteemoja taas tuntuvat olevan haasteet, jotka liittyvät toisista huolehtimiseen ja elämänviisauden saavuttamiseen.

Äitisi ei luota, että sinä olisit yksinasuvana kolmekymppisenä ratkaissut kysymyksen siitä, kuka olet. Ilmeisesti pikkuveljesi perhe edustaa hänelle "oikeampaa" ratkaisua identiteetin kannalta.

Äitisi mielipidettä tärkeämpää on, että itse koet valinneesi nykyisen tiesi ja että käsittelet tietoisesti läheisyyden teemaa elämässäsi. Kaikkien ei tarvitse valita parisuhdetta, mutta jokaisen meistä täytyy lopulta tehdä valinta, haluammeko sellaista vai emme. Muuten seurauksena on jatkuva hämmennyksen tila, läheisyyden välttäminen, energian suuntaaminen korvaaviin toimintoihin elämässä kuten liialliseen työntekoon ja yksinoloon.

Eriksonin mukaan "Terveen lapsen ei tarvitse pelätä elämää jos hänen vanhempansa ovat tarpeeksi tasapainoisia ollakseen pelkäämättä kuolemaa".

Voiko olla niin, että äitisi toimintatavan taustalla on turvattomuutta, joka näyttäytyy ylihuolehtimisena. En tiedä minkä ikäinen äitisi on, mutta voi olla, että hänellä ei ole motivaatiota lähteä läpikäymään näitä omia elämänteemojaan. Mutta toivottavasti tietoisuus niistä helpottaa sinua olemaan ärsyyntymättä hänen käytöksestään.

Paapomiselle, tai pikemminkin sinun kontrolloinnillesi, voit alkaa asettamaan rajoja. Sinun on syytä selkeyttää äidillesi, että toivot aikuista suhdetta välillenne, jossa avainsanoja ovat luottamus ja kunnioitus toista kohtaan. Äitisi ei varmaankaan muutu kauheasti, mutta sinä voit sen sijaan muokata suhdettanne ja ennen kaikkea elämääsi tyydyttävämmäksi. Mikäli tarpeen, voisi olla hyvä, jos kävisit jonkun ammattilaisen kanssa vähän läpi suhdettanne ja nykyistä elämäntilannettasi.

Äitien ja tyttärien välisiä suhteita on kuvattu paljon. Hyvä kirja aloittaa on Tuula Vainikaisen Äidit ja aikuiset tyttäret - matkalla ymmärrykseen (WSOY 2011). Ingmar Bergmanin Syyssonaatti (1978) lienee yksi tunnetuimpia kuvauksia. Klassikkoja hyvistä, vaikka välillä ristiriitaisista, äideistä löytyy elokuvista Hellyyden ehdoilla (1983) ja Abba-elokuvasta Mamma Mia (2008).

Näin eteenpäin

  • Kirjoita harjoituskirjeitä (älä lähetä) äidillesi, joissa kerrot tunteesi ja toiveesi tulevasta yhteydenpidostanne.
  • Harjoittele mindfulnessin tai meditaation (YouTube) avulla tulemaan paremmin toimeen tunteittesi kanssa.
  • Opettele sanomaan ei, olemaan vastaamatta puhelimeen ja olemaan vähemmän tekemisissä äitisi kanssa.

Mikael Saarinen

psykologi ja psykoterapeutti

Kysy psykologilta

Hyvän terveyden psykologit Sanna Aulankoski ja Mikael Saarinen vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesti tästä.

Aivotutkija Miia Kivipelto Tukholma

Aivotutkija Miia Kivipelto tapaa viisikymppisiä, jotka valittelevat, ettei muisti pelaa. Syynä voi olla voimat vienyt stressi. Vaikka elimistö olisi muuten palautunut, pää tarvitsee lisäaikaa toipumiseen.

Aivot ovat Miia Kivipellon, 42, mielestä kiehtova elin. Ne ovat tutkijoillekin edelleen aika mystinen juttu, universumin monimutkaisin koneisto. Ne säätelevät elimistön koko toimintaa. Sitä, kuinka reagoimme ärsykkeisiin, käyttäydymme, tunnemme, muistamme, kommunikoimme...

– Tuskin koskaan pystytään täysin ymmärtämään, kuinka aivot toimintaamme säätelevät. Niissä sijaitsee kuitenkin iso osa ihmisyyttä, sanoo geriatrian professori ja palkittu aivotutkija Miia Kivipelto.

Vielä muutama vuosikymmen sitten aivoja pidettiin koneistona, joka raksuttaisi kelvollisesti niin kauan kuin öljyt kiertäisivät mekanismissa eikä pääkoppaan kohdistuisi kovia kolauksia. Nykyisin aivoja pidetään paljon muovautuvampina, ja juuri muovautuvuus kiinnostaa Kivipeltoa.

Ylirasitus on tunnollisen vaiva

Monta vuotta aivotutkijan pitämiin esitelmiin kuului kaksi vakiovalokuvaa. Aivot terveinä, elinvoimasta punertavina ja alzheimerin harmaannuttamina. Kivipelto työskenteli tutkijaryhmineen selvittääkseen, mikä saa aikaan muutoksen. Miten muistisairaus etenee ja mitä sen hidastamiseksi ellei peräti ehkäisemiseksi voidaan tehdä?

Muistin heikkeneminen ei ole pelkästään vanhusten huoli. Viime vuosina Kivipelto on tavannut viisikymppisiä naisia, jotka kertovat muistipoliklinikalla hieman nolostellen, että pää ei tunnu toimivan kuten pitäisi. He ihmettelevät, että päässä pätkii, vaikka muuta vaivaa ei olisi.

On tyypillistä, että nämä naiset käyvät töissä ja hoitavat tunnollisesti velvollisuutensa. Ehkä liiankin tunnollisesti – aivan kuin olisi oltava vaikuttamassa joka kentällä. Mutta moni on väsynyt, alakuloinen, masentunutkin. Joku on palannut äskettäin töihin burn out -lomalta ja todennut, että vaikka hän on muuten palautunut ylirasituksesta, muisti ei pelaa entiseen tapaan.

Stressi vie muistista herkkyyden

Yksi aivotutkimuksen uusista alueista onkin stressihormonien vaikutus muistamiseen. Sitä selvitetään kansainvälisessä tutkimuksessa.

–Muistista voi kadota herkkyys. Pään sisälläkin tarvitaan palautumisaikaa, kun elämään on tullut voimat tyhjentänyt kriisi. Vaikka aivoissa on luontaisesti reservikapasiteettia ja ne joustavat tiukassa paikassa, niin pitkään kestävä stressi muokkaa niitä. Samoin tekee esimerkiksi unettomuus.

Välittäjäaineiden toiminnassa nähdään silloin muutoksia.

–Ehkä aivojen palautuminen vaatiikin pidemmän ajan kuin on ajateltu, ja ehkä palautumista voi edistää omilla toimillaan, mutta millä tavoin ja kuinka paljon? Tätä vielä tutkitaan, sanoo Kivipelto.

Tutkijaa itseäänkin mietityttää varmasti kymmenen-kahdenkymmenen vuoden kuluttua, kuinka oma pää toimii.

 

Lue koko juttu: Hyvä terveys 12/2016

thefinn

Miia Kivipelto: ”Keski-iän stressi panee muistin koetteille”

Mielestäni vaikea stressi lisää mahdollisuutta kilpirauhasen alitoimintaan. Tämä myös aiheuttaa muistiongelmia. Valitettavasti Suomen terveydenhoito ei tunnista alitoimintaa ja ainoa tapa on käydä yksityisellä endokrinologilla. Mikäli ongelmana on muisti, suolanhimo, väsymys tai jatkuva kylmän tunteminen (tai yksi näistä) suosittelen käymistä endokrinologilla. Myös korkeat sokeri- ja kolesteroliarvot voivat johtua kilpir.alitoiminnasta
Lue kommentti
Anna-Stina Nykänen:

”Liskoenergiaa olen oppinut välttämään.”

Kahvilassa kuului kiljahdus. Vanha ystäväni siellä iloitsi, kun näki minut. Hän oli juuri työkaverinsa kanssa pohtinut, mikä on tyttöenergian ja tätienergian ero – ovatko ne vastakkaisia? Tämähän on minun ydinosaamisaluettani.

Helppo kysymys, sanoin. Eivät tyttö- ja tätienergia tietenkään ole ristiriidassa, minussakin on molempia. Niin, hiuksissani oli iso ruusuke, samaa vihreää kuin sifonkimekkoni. Silkkaa tyttöenergiaa. Mutta jalassa oli mustat trikoot ja lenkkarit. Tanakkaa tätienergiaa. Ystävääni nauratti.

Toki minussa on myös äijä-, poika- ja liskoenergiaa. Kaikissa ihmisissä on.

Tyttöenergia on minulle koristusta, kikatusta ja kepeyttä. Vaalin tyttöenergiaa, kun koristelen kynsiäni tv-uutisia katsoessani.

Parasta aikuista tyttöenergiaa on elokuvaohjaaja Johanna Vuoksenmaassa. Kuvatessaan tv-sarjaa hän letitti joka päivä tukan eri tavalla ja jakoi siitä kuvan somessa. Ja postasi uimaselfien yli sadasta järvestä kesän aikana. Tyttöys on hänelle sitä, että on aina uteliaana oppimassa uutta. Esimerkiksi viininmaistajaisissa.

Tyttöenergia murtaa jään, ihminen on helposti lähestyttävä eikä vaikuta tärkeilijältä. Kun lomalla ostin sadeviitan, jossa on vaaleanpunaisella pohjalla tummanpunaisia ruusuja, kadulla hymyiltiin ja tultiin juttelemaan.

Tätienergia on työtä mutta myös lepoa: Se vapauttaa kauneuden ja hauskuuden ja miellyttämisen paineesta. Saa olla totinen, arkinen ja järkevä.

Tätienergialla pidetään jöötä ja hoidellaan hommat, jotka eivät ole pätkääkään eksoottisia, rahakkaita tai inspiroivia. Rutiinit ja rubiinit, molempia on hyvä olla.

Äijäenergiaa opettelen, sitä tarvitaan. Kerron esimerkin. Puistossa minua ja koiraa lähestyi pelottava, sekava, iso nuorimies. Otin äijäasennon. Seisoin leveästi. Puristin leuan alas niin, että kaula näytti paksulta. Pullistin vatsaa. Olin totinen. Olin valmis.

Puhuin äijäkieleltä: ”Nee. Mekä hätänä?” Hän pyysi puhelinta. Heilautin vasemman koukun hänen nenänsä eteen, siinä oli haiseva pussi. ”Eio ku kakka ja koira”, sanoin. Tyyppi kavahti ja lähti.

Puhelimessakin äijäilen. Kun kysyn putkirempan edistymistä, käytän itsestäni vain sukunimeä, enkä puhu kodista, vaan asunnosta, jonka omistan – ikään kuin omistaisin niitä monta ja pyyhältäisin niiden väliä. ”Nykänen täs törrve...”

Kaikki miehetkään eivät osaa tätä.

Tyttöenergiaa näen miehessäni. Hän on köriläs, metsästää ja seikkailee. Mutta tykkää myös romanttisista leffoista ja itkee niitä katsoessaan. Hän ostaa kotiin kukkia ja polttaa kynttilöitä, koska itse tykkää niistä.

Ennen mieheni saattoi sanoa, että osti jonkun taulun tai kirjan, kun hänellä oli kuukautiset. Eli alakuloa. Minä sanoin, että ei ole kiva puhua julkisesti kuukautisista. Nyt kaduttaa. Mieheni oli radikaalimpi kuin minä.

Poikaenergiaa haluaisin lisää. Kimmoisuutta, jolla pogotaan ja sinkoillaan toimintaseikkailujen energiaa. Sitä on vain sielussani.

Liskoenergiaa olen oppinut välttämään. Se tulee esiin vaaratilanteissa, paniikissa – ja humalassa. Voi tapahtua kamalia.

Yhden energian varassa ei voi elää. Pelkkä tyttöenergia näyttää aikuisella naurettavalta, liika tätienergia tekee tylyksi, äijäenergiaan juuttuminen juntiksi. Sopiva energioiden sekoitus tuo säteilyä ja seksikkyyttä.

Anna-Stina Nykänen on porvoolainen toimittaja, joka ihastelee arjen rumuutta.