Käskyttäminen ei toimi kotona eikä töissä. Parhaiten asiaansa vie eteenpäin se, joka pysyy rauhallisena ja etsii yhteistä säveltä. Näillä neuvoilla pääset pehmeästi päämäärääsi.

1 Valmistaudu ennalta

Neuvottelutilanne on tunteiden ja tavoitteiden kilpailua. Mieti ajoissa, mitä haluat. Mieti tulevaa neuvottelutilannetta etukäteen ja listaa mielessäsi asiat, joita tavoittelet. Uhraa tovi toisellekin osapuolelle – löytyisikö tavoitteistanne kenties yhteistä?

Kannattaa myös pohtia, mitä sitten teet, jos sukset menevätkin ristiin.

2 Kierrä tunnekoukut

Kun ärsytyskynnys ylittyy, on neuvottelutulos usein floppi. Kun tunnistat tunneansat, pärjäät paremmin.

Työkaveri tai perheenjäsen lohkaisee jotakin, joka nostaa niskavillasi pörhöön. Hyvin alkanut neuvottelu kilpistyy ivaan, aliarviointiin, naureskeluun tai syyllistämiseen.

Sen sijaan että alkaisit murjottaa tai kivahtaisit takaisin, vedä henkeä ja jatka rauhalliseen sävyyn siitä, mihin keskustelussa jäätiin. Näin nouset tunnekoukkujen yläpuolelle ja osoitat itsellesi sekä toiselle kykeneväsi aikuismaiseen ja asiapitoiseen neuvotteluun.

Olipa kyse arkisesta neuvottelutilanteesta kotona tai syvemmästä välien selvittelystä, kannattaa mielipiteissään suosia minä-sanaa. Kun kerrot toiveistasi neutraaliin sävyyn, moni jumittuma saattaa purkautua.

3 Etsi yhteistä säveltä

Sanat voivat puhua yhtä ja kehonkieli toista. Ryyditä neuvottelua myönteisillä ilmauksilla ja eleillä.

Fiksu neuvottelija koettaa ymmärtää toisen ajattelua, sillä jokaisella meistä on tarve tulla kuulluksi ja tuntea liittymisen, arvostuksen ja turvallisuuden tunteita. Monet ärtyisät ihmiset ovat yksinkertaisesti huolissaan.

Jos neuvottelut alkavat karata käsistä, tutkaile mielessäsi, mistä kenkä voisi puristaa. Osoita toiselle ymmärtämystä pienin elein: katso silmiin, nyökkäile ja ynähtele myönteisesti. Liittolaisuutta korostavat ilmaukset, ei- ja mutta-sanan välttäminen sekä toisen termien toistelu vievät neuvottelua eteenpäin.
Huumori on hyvä höyste niin työ- kuin kotineuvotteluissa.

4 Hengityksellä tasapainoon

Aina joskus jollakulla keittää yli. Sinun valttisi on hengitystekniikka.

Harva on syntyjään viilipytty, sellaiseksi voi kuitenkin kehittyä. On hyödyllisempää olla neuvottelurupeaman rauhallisesti ottava osapuoli kuin kiukkupussi.

Riidan uhatessa: Keskity puhumisen sijaan hitaaseen hengittelyyn, ja kun alat puhua, hidasta puherytmiäsi. Pura kädet puuskasta ja jalat rististä. Ehdota tarpeen tullen aikalisää, jossa neuvottelu keskeytetään ja sitä jatketaan vasta, kun tunnekuohu on tasaantunut.

5 Nimeä haamut

Kaikkien kanssa ei voi synkata. Vertaa inhokkia läheisiisi. Työelämän ihmissuhteet saavat usein vanhan avioliiton piirteitä. On hyvä muistuttaa välillä itselleen, että työkaveri on työkaveri: olette samassa työpaikassa siksi, että teette siellä työtä, josta teille maksetaan palkkaa.

Jos välit työtoveriin alkavat hiertää, vieritä mieleesi joukko yksityiselämäsi hahmoja. Muistuttaako tympeä työkaveri kenties kaikesta kitisevää sisartasi tai ystävää, jonka kanssa keskustelut saavat usein vihjailevia vivahteita? Työkaveri tuskin on sinulle yhtä läheinen, joten teet vain palveluksen itsellesi opettelemalla sietämään tuntemuksesi.

6 Kysy ja kuuntele

Onko sinulla kyky kuunnella? Kysymyksin saat sanottavasi paremmin perille.

Mitä parempi neuvottelija, sen enemmän hän kysyy. Avoimet kysymykset – sellaiset, joihin ei voi vastata vain kyllä tai ei – voivat innostaa toista katsomaan asioita sinun kantiltasi. Esimerkiksi: ”Miten voisimme mielestäsi päästä tästä sopimukseen?”

Taitava neuvottelija osaa myös kuunnella. Kun kommentoit hyväksyvästi kuulemaasi, viestität toiselle arvostusta. Siten vastapuoli myöntyy helpommin ehdotuksiisi.

Joskus kyseleminen ei tuota tulosta. Esimerkiksi murrosikäinen ei aina avaudu uteluilla, hänen kanssaan kannattaakin ottaa käyttöön kevyt huumori ja yhteinen puuha. Moni nuori puhuu eniten juuri tekemisen lomassa ja tulee samalla hyväksyneeksi aikuisen ehdotuksia. Pyri tekemään sopimukset selkein ehdoin.

7 Jossittele ja konkretisoi

Neuvotteluun avautuu monta maisemaa, kun esittää vaihtoehtoja. Oletko koskaan koettanut muuttaa lukkoonlyötyä näkemystä? Kannattaa seuraavaksi kokeilla jossittelua. Jos joku sanoo, että muuta vaihtoehtoa ei yksinkertaisesti ole, niin mainitse, että ”ymmärrän sen toki; entä jos vaihtoehto löytyisi, mikä se mahtaisi olla?”

Käytännöllisin esitystapa on monesti paras. Kerro suoraan ja yksinkertaisesti, mitä sinun mielestäsi pitäisi tehdä. Mitä monisyisemmästä asiasta neuvotellaan, sitä useampia vaihtoehtoja kannattaa tarjota. Piirrä tarvittaessa vaikka kaavio.

8 Johdattele jääräpäätä

Joskus tarvitaan oveluutta. Inttäjään tehoaa houkuttelu.

Itsepäinen neuvotteluvastustaja on kuin veturi, joka paahtaa raiteellaan ketään väistämättä. Veturia on mahdotonta pysäyttää, mutta josko ottaisitkin vaihdemiehen roolin? Vähennä inttäjän kanssa kommentointiasi ja ota käyttöön lause ”kerro lisää”. Kun houkuttelet toista puhumaan, pääset vaivihkaa esittämään väliin omia väitteitäsi. Tyyliin: ”Tuohan on kiinnostavaa! Mitä sinun mielestäsi seuraisi siitä, jos tällainenkin juttu otettaisiin huomioon?”

9 Vältä valtapelejä

Edessä kahdenkeskiset neuvottelut hankalan pomon kanssa? Ole jämäkkä ja rehti.

Vaikea pomo on epävarma itsestään ja verhoaa puutteensa usein vallankäyttöön. Valtapeliin ei kannata mennä mukaan. Asennoidu johtajaan niin, että taitavampana neuvottelijana voit auttaa häntä selviytymään tilanteesta kunnialla – ilman, että joudut tinkimään tavoitteistasi.

Roolisi on olla jämäkkä, suora ja neutraali. Kerro pomolle selkeästi mutta ystävällisesti

Asiantuntijana KTM, psykodraamaohjaaja ja työnohjaaja Jarmo Manner Talent Partners Oy:stä.

Lue lisää neuvottelutaidoista parisuhteessa.

toisen mitatointi vahingoittaa

Joku tekee sen tietoisesti, toinen tiedostamattaan, väheksyy kaveria vieressä. Vähättelevästä puheesta kannattaa opetella eroon.

”Mitä sä nyt tästä stressaat?” Tai ehkä vain tuhahdus. Se on toisen mitätöintiä ja vahingoittaa ihmissuhteita sekä kotona että työpaikoilla.

Vähättelevä puhe voi olla tietoista tai tiedostamatonta. Olipa kumpaa tahansa, siitä voi opetella eroon, sanoo henkisestä väkivallasta esikoiskirjan tehnyt ensihoitaja Heidi Holmavuo.

1. Tietoisesti. Parisuhteessa vähättely näkyy toisen kovana arviointina: et sinä tuosta(kaan) selviä... Työpaikalla kollega saa osakseen tuhahtelua tai hänet sivuutetaan julmasti. Vähättely on lähellä kiusaamista. Molemmissa tapauksissa vähättelijä tietää käyttäytyvänsä huonosti.

2. Tiedostamattomasti. Moni väheksyy itseään, koska on oppinut ajattelemaan, ettei kuitenkaan kelpaa eikä selviydy. Mielessä on epäilys, että myös muut väheksyvät minua. Elämän isompi epäonnistuminenkin voi kalvaa ja viedä itsekunnioituksen. Vertailu muihin pahentaa tilannetta.

3. Avuksi. Mieti, mistä olet oppinut vähättelevän asenteen ja pyri siitä tietoisesti eroon. Mieti, miksi jälleen sanoit pahasti, miksi annoit toisen ymmärtää, ettei kelpaa. Tai miksi toruit itseäsi, vaikka siihen ei ollut mitään konkreettista syytä? Harjoittele näkemään ihmisissä ja itsessäsi positiivisia puolia. Keskity niihin. Kunnioittava ilmapiiri auttaa kaikkia viihtymään elämässä.

Lähteenä käytetty Heidi Holmavuon kirjaa Uskalla elää mielellään eteenpäin, Fitra, 32 e.

 

ylihuolehtiva äiti ja tytär kuinka suhde paremmaksi

Olen 30-vuotias yksinasuva nainen, jolla on ylihuolehtiva äiti. Olen asunut 6 vuotta poissa kotoa, mutta äiti ei luota että pärjään. Olen esikoinen ja minulla on perheellinen pikkuveli. Äitini älytön tarve paapoa näkyy niin, että hän ostaa minulle usein tavaroita, vaikka olen kieltänyt sen - sekä lempeästi että napakasti. Hänen intohimonsa on kirpputorien kiertely ja sieltä sitten löytyy aina jotain - milloin tarpeellista ja milloin tarpeetonta. Tavaran tuputtamisen lisäksi minua ärsyttää hänen paimentamisensa. Kauhea poru tulee siitä, jos en ole pariin päivään soittanut. Olen sanonut että olen aikuinen ja hoidan asiani ja ostokseni, mutta viesti ei mene perille. Asumme 4 kilometrin päästä toisistamme ja näemme viikoittain. Mitä tulisi tehdä, ettei tämä loppuisi välirikkoon? MINNA

Ongelmaasi voi tarkastella saksalais-amerikkalaisen Erik H. Eriksonin elämänkaariteorian näkökulmasta. Eriksonin mukaan meidän täytyy ihmisinä kohdata kahdeksan kehityskriisiä, joiden ratkaiseminen antaa eväät selvitä elämän muista haasteista ja muodostaa eheä minuus.

Aikuisuuteen liittyvät kriisit ovat oman identiteetin muodostaminen ja läheisyyden haasteen ratkaiseminen. Näitä teemoja sinä joudut nyt käsittelemään. Äitisi kehitysteemoja taas tuntuvat olevan haasteet, jotka liittyvät toisista huolehtimiseen ja elämänviisauden saavuttamiseen.

Äitisi ei luota, että sinä olisit yksinasuvana kolmekymppisenä ratkaissut kysymyksen siitä, kuka olet. Ilmeisesti pikkuveljesi perhe edustaa hänelle "oikeampaa" ratkaisua identiteetin kannalta.

Äitisi mielipidettä tärkeämpää on, että itse koet valinneesi nykyisen tiesi ja että käsittelet tietoisesti läheisyyden teemaa elämässäsi. Kaikkien ei tarvitse valita parisuhdetta, mutta jokaisen meistä täytyy lopulta tehdä valinta, haluammeko sellaista vai emme. Muuten seurauksena on jatkuva hämmennyksen tila, läheisyyden välttäminen, energian suuntaaminen korvaaviin toimintoihin elämässä kuten liialliseen työntekoon ja yksinoloon.

Eriksonin mukaan "Terveen lapsen ei tarvitse pelätä elämää jos hänen vanhempansa ovat tarpeeksi tasapainoisia ollakseen pelkäämättä kuolemaa".

Voiko olla niin, että äitisi toimintatavan taustalla on turvattomuutta, joka näyttäytyy ylihuolehtimisena. En tiedä minkä ikäinen äitisi on, mutta voi olla, että hänellä ei ole motivaatiota lähteä läpikäymään näitä omia elämänteemojaan. Mutta toivottavasti tietoisuus niistä helpottaa sinua olemaan ärsyyntymättä hänen käytöksestään.

Paapomiselle, tai pikemminkin sinun kontrolloinnillesi, voit alkaa asettamaan rajoja. Sinun on syytä selkeyttää äidillesi, että toivot aikuista suhdetta välillenne, jossa avainsanoja ovat luottamus ja kunnioitus toista kohtaan. Äitisi ei varmaankaan muutu kauheasti, mutta sinä voit sen sijaan muokata suhdettanne ja ennen kaikkea elämääsi tyydyttävämmäksi. Mikäli tarpeen, voisi olla hyvä, jos kävisit jonkun ammattilaisen kanssa vähän läpi suhdettanne ja nykyistä elämäntilannettasi.

Äitien ja tyttärien välisiä suhteita on kuvattu paljon. Hyvä kirja aloittaa on Tuula Vainikaisen Äidit ja aikuiset tyttäret - matkalla ymmärrykseen (WSOY 2011). Ingmar Bergmanin Syyssonaatti (1978) lienee yksi tunnetuimpia kuvauksia. Klassikkoja hyvistä, vaikka välillä ristiriitaisista, äideistä löytyy elokuvista Hellyyden ehdoilla (1983) ja Abba-elokuvasta Mamma Mia (2008).

Näin eteenpäin

  • Kirjoita harjoituskirjeitä (älä lähetä) äidillesi, joissa kerrot tunteesi ja toiveesi tulevasta yhteydenpidostanne.
  • Harjoittele mindfulnessin tai meditaation (YouTube) avulla tulemaan paremmin toimeen tunteittesi kanssa.
  • Opettele sanomaan ei, olemaan vastaamatta puhelimeen ja olemaan vähemmän tekemisissä äitisi kanssa.

Mikael Saarinen

psykologi ja psykoterapeutti

Kysy psykologilta

Hyvän terveyden psykologit Sanna Aulankoski ja Mikael Saarinen vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesti tästä.

Aivotutkija Miia Kivipelto Tukholma

Aivotutkija Miia Kivipelto tapaa viisikymppisiä, jotka valittelevat, ettei muisti pelaa. Syynä voi olla voimat vienyt stressi. Vaikka elimistö olisi muuten palautunut, pää tarvitsee lisäaikaa toipumiseen.

Aivot ovat Miia Kivipellon, 42, mielestä kiehtova elin. Ne ovat tutkijoillekin edelleen aika mystinen juttu, universumin monimutkaisin koneisto. Ne säätelevät elimistön koko toimintaa. Sitä, kuinka reagoimme ärsykkeisiin, käyttäydymme, tunnemme, muistamme, kommunikoimme...

– Tuskin koskaan pystytään täysin ymmärtämään, kuinka aivot toimintaamme säätelevät. Niissä sijaitsee kuitenkin iso osa ihmisyyttä, sanoo geriatrian professori ja palkittu aivotutkija Miia Kivipelto.

Vielä muutama vuosikymmen sitten aivoja pidettiin koneistona, joka raksuttaisi kelvollisesti niin kauan kuin öljyt kiertäisivät mekanismissa eikä pääkoppaan kohdistuisi kovia kolauksia. Nykyisin aivoja pidetään paljon muovautuvampina, ja juuri muovautuvuus kiinnostaa Kivipeltoa.

Ylirasitus on tunnollisen vaiva

Monta vuotta aivotutkijan pitämiin esitelmiin kuului kaksi vakiovalokuvaa. Aivot terveinä, elinvoimasta punertavina ja alzheimerin harmaannuttamina. Kivipelto työskenteli tutkijaryhmineen selvittääkseen, mikä saa aikaan muutoksen. Miten muistisairaus etenee ja mitä sen hidastamiseksi ellei peräti ehkäisemiseksi voidaan tehdä?

Muistin heikkeneminen ei ole pelkästään vanhusten huoli. Viime vuosina Kivipelto on tavannut viisikymppisiä naisia, jotka kertovat muistipoliklinikalla hieman nolostellen, että pää ei tunnu toimivan kuten pitäisi. He ihmettelevät, että päässä pätkii, vaikka muuta vaivaa ei olisi.

On tyypillistä, että nämä naiset käyvät töissä ja hoitavat tunnollisesti velvollisuutensa. Ehkä liiankin tunnollisesti – aivan kuin olisi oltava vaikuttamassa joka kentällä. Mutta moni on väsynyt, alakuloinen, masentunutkin. Joku on palannut äskettäin töihin burn out -lomalta ja todennut, että vaikka hän on muuten palautunut ylirasituksesta, muisti ei pelaa entiseen tapaan.

Stressi vie muistista herkkyyden

Yksi aivotutkimuksen uusista alueista onkin stressihormonien vaikutus muistamiseen. Sitä selvitetään kansainvälisessä tutkimuksessa.

–Muistista voi kadota herkkyys. Pään sisälläkin tarvitaan palautumisaikaa, kun elämään on tullut voimat tyhjentänyt kriisi. Vaikka aivoissa on luontaisesti reservikapasiteettia ja ne joustavat tiukassa paikassa, niin pitkään kestävä stressi muokkaa niitä. Samoin tekee esimerkiksi unettomuus.

Välittäjäaineiden toiminnassa nähdään silloin muutoksia.

–Ehkä aivojen palautuminen vaatiikin pidemmän ajan kuin on ajateltu, ja ehkä palautumista voi edistää omilla toimillaan, mutta millä tavoin ja kuinka paljon? Tätä vielä tutkitaan, sanoo Kivipelto.

Tutkijaa itseäänkin mietityttää varmasti kymmenen-kahdenkymmenen vuoden kuluttua, kuinka oma pää toimii.

 

Lue koko juttu: Hyvä terveys 12/2016

thefinn

Miia Kivipelto: ”Keski-iän stressi panee muistin koetteille”

Mielestäni vaikea stressi lisää mahdollisuutta kilpirauhasen alitoimintaan. Tämä myös aiheuttaa muistiongelmia. Valitettavasti Suomen terveydenhoito ei tunnista alitoimintaa ja ainoa tapa on käydä yksityisellä endokrinologilla. Mikäli ongelmana on muisti, suolanhimo, väsymys tai jatkuva kylmän tunteminen (tai yksi näistä) suosittelen käymistä endokrinologilla. Myös korkeat sokeri- ja kolesteroliarvot voivat johtua kilpir.alitoiminnasta
Lue kommentti
Anna-Stina Nykänen:

”Liskoenergiaa olen oppinut välttämään.”

Kahvilassa kuului kiljahdus. Vanha ystäväni siellä iloitsi, kun näki minut. Hän oli juuri työkaverinsa kanssa pohtinut, mikä on tyttöenergian ja tätienergian ero – ovatko ne vastakkaisia? Tämähän on minun ydinosaamisaluettani.

Helppo kysymys, sanoin. Eivät tyttö- ja tätienergia tietenkään ole ristiriidassa, minussakin on molempia. Niin, hiuksissani oli iso ruusuke, samaa vihreää kuin sifonkimekkoni. Silkkaa tyttöenergiaa. Mutta jalassa oli mustat trikoot ja lenkkarit. Tanakkaa tätienergiaa. Ystävääni nauratti.

Toki minussa on myös äijä-, poika- ja liskoenergiaa. Kaikissa ihmisissä on.

Tyttöenergia on minulle koristusta, kikatusta ja kepeyttä. Vaalin tyttöenergiaa, kun koristelen kynsiäni tv-uutisia katsoessani.

Parasta aikuista tyttöenergiaa on elokuvaohjaaja Johanna Vuoksenmaassa. Kuvatessaan tv-sarjaa hän letitti joka päivä tukan eri tavalla ja jakoi siitä kuvan somessa. Ja postasi uimaselfien yli sadasta järvestä kesän aikana. Tyttöys on hänelle sitä, että on aina uteliaana oppimassa uutta. Esimerkiksi viininmaistajaisissa.

Tyttöenergia murtaa jään, ihminen on helposti lähestyttävä eikä vaikuta tärkeilijältä. Kun lomalla ostin sadeviitan, jossa on vaaleanpunaisella pohjalla tummanpunaisia ruusuja, kadulla hymyiltiin ja tultiin juttelemaan.

Tätienergia on työtä mutta myös lepoa: Se vapauttaa kauneuden ja hauskuuden ja miellyttämisen paineesta. Saa olla totinen, arkinen ja järkevä.

Tätienergialla pidetään jöötä ja hoidellaan hommat, jotka eivät ole pätkääkään eksoottisia, rahakkaita tai inspiroivia. Rutiinit ja rubiinit, molempia on hyvä olla.

Äijäenergiaa opettelen, sitä tarvitaan. Kerron esimerkin. Puistossa minua ja koiraa lähestyi pelottava, sekava, iso nuorimies. Otin äijäasennon. Seisoin leveästi. Puristin leuan alas niin, että kaula näytti paksulta. Pullistin vatsaa. Olin totinen. Olin valmis.

Puhuin äijäkieleltä: ”Nee. Mekä hätänä?” Hän pyysi puhelinta. Heilautin vasemman koukun hänen nenänsä eteen, siinä oli haiseva pussi. ”Eio ku kakka ja koira”, sanoin. Tyyppi kavahti ja lähti.

Puhelimessakin äijäilen. Kun kysyn putkirempan edistymistä, käytän itsestäni vain sukunimeä, enkä puhu kodista, vaan asunnosta, jonka omistan – ikään kuin omistaisin niitä monta ja pyyhältäisin niiden väliä. ”Nykänen täs törrve...”

Kaikki miehetkään eivät osaa tätä.

Tyttöenergiaa näen miehessäni. Hän on köriläs, metsästää ja seikkailee. Mutta tykkää myös romanttisista leffoista ja itkee niitä katsoessaan. Hän ostaa kotiin kukkia ja polttaa kynttilöitä, koska itse tykkää niistä.

Ennen mieheni saattoi sanoa, että osti jonkun taulun tai kirjan, kun hänellä oli kuukautiset. Eli alakuloa. Minä sanoin, että ei ole kiva puhua julkisesti kuukautisista. Nyt kaduttaa. Mieheni oli radikaalimpi kuin minä.

Poikaenergiaa haluaisin lisää. Kimmoisuutta, jolla pogotaan ja sinkoillaan toimintaseikkailujen energiaa. Sitä on vain sielussani.

Liskoenergiaa olen oppinut välttämään. Se tulee esiin vaaratilanteissa, paniikissa – ja humalassa. Voi tapahtua kamalia.

Yhden energian varassa ei voi elää. Pelkkä tyttöenergia näyttää aikuisella naurettavalta, liika tätienergia tekee tylyksi, äijäenergiaan juuttuminen juntiksi. Sopiva energioiden sekoitus tuo säteilyä ja seksikkyyttä.

Anna-Stina Nykänen on porvoolainen toimittaja, joka ihastelee arjen rumuutta.