Vaikka pettäjillä on monet selitykset, petettyjen tuska on sama. Uskottomuus järisyttää ihmisen psyykkisiä perusrakenteita, ja terapeutit luokittelevat sen osastoon: suuret kriisit. Mutta voiko siitä seurata jotakin hyvääkin?

Annen, 35, tarina alkaa kuten kuvaan kuuluu: morsian oli kaunis ja sulhanen komea, kun häävalssi soi kesäyössä: rakastan, rakastan, rakastan...Harva häävieraista, vähiten kai morsiuspari itse, olisi uskonut, miten tarina jatkuu.

Toisen osan alku muistuttaa halpaa kauhukertomusta: Vaimo katselee ikkunasta pimeästä kajastavaa valoa. Vanhasta pihasaunasta kiirii hevi-musiikki. Mies juo olutta ja mylvii yksin yössä...

Elämänkäännettä enteilleet merkit ovat kaikille parisuhdeterapeuteille tuttuja. Noin kolme kuukautta ensimmäisen lapsen syntymän jälkeen mies oli muuttunut kylmäksi ja etäiseksi, katse oli tullut vältteleväksi ja koko olemus poissaolevaksi.

Lopulta tuli päivä, joka selitti kaiken. Anne näki miehen kännykässä viestin: Rakastan sinua! Teija. Viestin lähettäjä oli perheen kanssa ystävystynyt, miestä kymmenen vuotta vanhempi nainen. Kävi ilmi, että mies oli viettänyt ”työmatkojaan” rakastellen Teijansa kanssa lähiseudun hotellissa.

Vedättäjä ja sokea

Parin kuukauden kuluttua viestistä omenapuut kukkivat nuoren parin kesken jääneen omakotitalon pihamaalla ja Anne muutti vauvansa kanssa vuokrayksiöön. Syksyllä mies kuitenkin alkoi kiertää menetettyä perhettään. Vaimo palasi kun mies vakuutti, että nyt kaikki muuttuu.

Viime kesänä pariskunta erosi lopullisesti, kun mies löysi itseään tällä kertaa yli kymmenen vuotta nuoremman naisen. Hän muutti naisen luo, kun ei enää pystynyt salailemaan suhdettaan. Eroa edelsi aika, jolloin Anne oli alkanut taas luottaa mieheen. Myöhemmin vaimo sai kuulla, että tällä oli koko avioliiton ajan ollut sivusuhteita.

– Mitäkö tunsin? Olen niin paljon veivannut ja pohtinut näitä asioita, ettei tarvitse kuin kuulla sana tunne, niin sattuu ja väsyttää, Anne sanoo.

Hän kertoo saaneensa paljon apua eronneiden vertaistukiryhmästä. Siellä hän on ymmärtänyt, että parisuhteen pahimmat kipupisteet ovat usein niissä kohdissa, joita ihminen ei suostu näkemään.

Anne ei kuitenkaan enää ihmettele sinisilmäisyyttään. Pariterapiassa mies vedätti terapeuttiakin. Hän sai auttajankin uskomaan, että elämä on todella saanut uuden käänteen ja uskottomuus on loppu, vaikka pettäminen jatkui koko ajan.

Parisuhteen tsunami

”No mutta jotakin ongelmaahan on avioliitossa, jossa toinen on uskoton”, on yleinen ja vakiintunut selitys mutta ei kelpaa perhe- ja seksuaaliterapeutti Kaija Maria Junkkarille.

– Kaikissa avioliitoissa on ongelmia. Silti kaikki eivät petä, vaan monet yrittävät ratkaista ongelmat muulla tavalla. Pettäminen on pettämistä, siitä on lähdettävä, hän sanoo.

– Vaikka uskottomuudesta saatetaan nykyisin puhua rinnakkaissuhteena kuin kännykän rinnakkaisliittymästä, se ei oikeasti ole vain kepeä ”tuli vähän hölmöiltyä” -juttu vaan parisuhteen maanjäristys.

Uskottomuus voi olla yhden illan heilahdus tai elämäntapa, josta ei pääse eroon, mutta aina se loukkaa yhteiselämän peruslupausta: sitä, että olemme toisillemme rehellisiä.

Perheessä uskottomuus saattaa Junkkarin mukaan aiheuttaa tulehdustilan, joka jatkuu jopa sukupolvien ajan. Se on parisuhteissa ikään kuin rakenteellisena etäisyytenä, joka ilmenee joko uskottomuutena tai pelokkaana takertumisena puolisoon.

Pettäjän hätä

Pettäminen voi olla niin pakkomielteistä, että pettäjä saattaa jopa provosoida puolisoaan voidakseen olla tähän tyytymätön ja saadakseen siirrettyä syyllisyytensä toisen kannettavaksi: ”Eihän tuollaisen kanssa voi elää.”

– Kun uskottomalta kysyy, oletko oikeasti valmis siihen, että avioliittosi voi tuhoutua, hän useimmiten hätkähtää. Hän ei itsekään tiedä, mitä pettämisellään saa aikaan ja mitä välttää tai etsii sen avulla.

Vaikka päälle päin näyttää siltä, että pettäjä on vahvoilla ja uuden salarakkautensa kanssa onnellinen, hän on Kaija Maria Junkkarin mukaan usein vähintään yhtä kipeästi terapian tarpeessa kuin petetty.

– Uskoton tarvitsee apua kyetäkseen kysymään itseltään, mikä on tämä puoli minussa, joka pettää, valehtelee ja kuvittelee, ettei pettämisellä ole mitään seurauksia. Useimmiten hän ei lainkaan tunnu ymmärtävän, miten syvästi loukkaa puolisoa ja parisuhteen perusoletusta uskollisuudesta ja luottamuksesta.

Vähiten pettäjä ymmärtää sitä, mitä uskottomuus vaikuttaa häneen itseensä.

Petetyksi tuleminen on Junkkarin mukaan jonkinasteinen posttraumaattinen kokemus. Se on sitä uskottomalle itselleenkin.

Pakottaa kasvamaan

Terapiassa petetyt ovat kuvanneet kokemustaan esimerkiksi yksinäisenä vaelluksena autiomaassa tai koko maailman murenemisena. Kovin järkytys on se, että puoliso muuttuu osin tuntemattomaksi.

– Usein petetty hätääntyneenä syyttää itseään ja kyselee, mitä olisi voinut tehdä toisin. Lähes yhtä usein vastaus on: et välttämättä mitään. Vastuu pettämisestä voi olla vain sillä, joka pettää, Junkkari muistuttaa.

Kaija Maria Junkkari uskoo kuitenkin, että jokainen ihminen on potentiaalinen syrjähyppääjä, sillä ihmisenä kasvaminen on vaativaa. Houkutus käyttää ”varauloskäytäviä” on suuri.

Tärkeämpää kuin panna pettäjä polvilleen katumaan, on kysyä, mitä uskottomuuden jälkeen tapahtuu. Haudataanko kipu ja tuska elävältä vai uskalletaanko se kohdata?

– Aiheuttipa uskottomuus eron tai ei, parhaimmillaan se laukaisee kriisin, joka pakottaa kummankin puolison kasvamaan ihmisenä. Kumpikin voi löytää oman erillisyytensä ja, jos hyvin käy, myös aidon yhteyden toiseen.

Joskus tapahtuu niinkin, että parisuhde on kriisin jälkeen onnellisempi ja tyydyttävämpi kuin ennen.

Terapiassa tulee Junkkarin mukaan toistuvasti esiin kysymys, kannattaako uskottomuudesta kertoa puolisolle. Hän esittää pari vastakysymystä: Jos et kerro, oletko ajatellut, miten tulet elämään salaisuutesi kanssa? Jos kerrot, edellytätkö, että kumppanisi antaa anteeksi saman tien?

– Usein uskottomuus tulee ilmi kertomattakin ehkä vasta monen vuoden jälkeen, ja se loukkaa puolisoa kaikkein eniten.

Rehellinen itselle

Jos pettäjä siis oikeasti ymmärtää vastuunsa, hän ymmärtää sen tosiasian, että sortunut luottamus on hitaasti rakentuva talo. Toipuminen vie petetyltä aikansa – usein vuosia.

Parisuhteen jälleenrakennus ei ole suuria sanoja vaan arkea. Se on esimerkiksi sitä, että tullaan neljältä, kun on luvattu tulla neljältä, että kännykkä ei ole perusteetta suljettuna, ja että kumppani saa kaikin tavoin tuntea olevansa numero ykkönen.

– Usein pettänyt osapuoli kuvittelee, että puhuminen vain pahentaa tilannetta. Tavallaan hän on oikeassa. Kun tapahtunutta puidaan avoimesti, puolison kipu mutta myös oma häpeä ja syyllisyys tulevat kirkkaina esiin. Niiden ohittamiseen ei kuitenkaan ole oikotietä.

Hankalaa? – Kyllä, jos totuus on hankalaa, Junkkari huomauttaa.

Hänestä terve ihminen kokee valheen loppumisen myös turvallisuutena, vapautumisena ja rauhana sielussaan. Rehellisyyden suurin siunaus on lopultakin rehellisyys omaa itseä kohtaan.

Mutta entä rakkaus? Jospa se vain tulee ja vie, eikä sille sitten voi mitään. Kaija Maria Junkkari arvelee että näin käy ihmiselle, jolta puuttuu riittävä seksuaalinen itsetuntemus.

– Samalla tavalla hän varmaan rakastui edelliseenkin puolisoonsa. Tuuletko häntä kuljettavat?

Lue lisää:
Tukea parisuhdekriisiin

Vierailija

Pettäjä rikkoo rakkauden

Nämä keskustelut täällä ovat aika miehiä syyllistäviä , anteeks vaan . Minä asun erossa vaimostani ja lapsistani (3) . Sen takia kun vaimoni petti mua pitkään työkaverinsa kanssa . Ja se tapahtui juuri ennen ja samaan aikaan kun meidän ensimmäinen lapsi saatiin aluille , asia tuli mulle vasta julki kun kolmas lapsemme oli jo tulossa . Vaimoni ei halunnut eikä halua selvittää asiaa sen tarkemmin , vaan tyytyy sanomaan tein virheen anteeksi . En voi antaa anteeksi asiaa , koska hän ei halua asiaa...
Lue kommentti

Ajan nuoli osoittaa vain yhteen suuntaan. Toisin sanoen me vanhenemme ja nuoruus haihtuu kuin nähty uni.

Se on sietämätöntä.

Voimme tietenkin muistella menneitä ja lehteillä vanhaa albumia ja lausua toiveikkaasti: "Tallessa eletty elämä."

Mutta eletty elämä ei ole tallessa. Se on poissa kuin menneen talven lumet.

Josta pääsenkin varsinaiseen tarinaani.

 

Viisi kuukautta sitten järveä peitti vielä puolimetrinen jää. Minä hiihdin tämän jään lumista pintaa. Pääsin yllättävän lujaa.

"Pääsen yllättävän lujaa", sanoin itsekseni, ja ohitin saaren ja ohitin toisen.

Siinä hiihtäessäni mielessäni ei liikkunut mitään erityistä. Paitsi tietysti se, että täytän tänä vuonna 50 vuotta, sillä se on liikkunut tänä vuonna mielessäni jatkuvasti.

 

Neljännen saaren kohdalla pidin tauon. Saaren rantaa peittivät suuret pyöreät kivet. Aurinko oli sulattanut lumet kivien pinnalta.

Juuri pyöreistä kivistä muistin, että olin käynyt tällä samalla paikalla aikaisemminkin, parikymmentä vuotta sitten. Siitä oli kauan.

"Siitä on kauan", ajattelin haikeana, ja katselin rannan kiviä. Muistelin aikaa silloin parikymmentä vuotta sitten ja muistinkin jotain, mutta sitten muistot katosivat, ja oli taas tämä hetki ja minun tuli kylmä.

Lähdin hiihtämään kotiin päin.

 

Silloin tapahtui jotakin yllättävää. Minut valtasi tavattoman hyvä mieli. En tiedä miksi, oli vain helppo olla. Ikään kuin olisin tehnyt sovinnon itseni kanssa.

"Olen tehnyt sovinnon itseni kanssa", sanoin oikein ääneen. Lauseen juhlavuus huvitti minua.

Aurinko laski. Saaret heittivät pitkät kylmät varjonsa valkealle jäälakeudelle, mutta sekään ei nyt haitannut. Tunsin että kaikki tämä kuuluu paluumatkaan.

 

Kun saavuin kotiin, kuvailin tuntemuksiani vaimolle. Erityisesti kuvailin paluumatkan hyvää mieltä ja julistin, että olin saanut suuren oivalluksen: Myös viidenkymmenen vuoden ikä oli eräänlainen elämän kääntöpaikka. Myös me voisimme nyt lähteä pitkälle hyvälle paluumatkalle, ikään kuin kohti kotia.

Minusta tuntui, että minulla oli hallussani keski-iän mielenrauhan salaisuus.
– Hyi että, vaimo irvisti.
– Miten niin, minä hämmästyin.
– Paluumatkalle, vaimo toisti inhoa äänessään.
– Minä en ole todellakaan lähdössä millekään paluumatkalle. Minä menen eteenpäin ja nyt minä lähden jumppaan.

 

Pidin vaimon vastausta ensin tylynpuoleisena, mutta syötyäni ja saatuani verensokerini taas kohoamaan myönsin, että vaimon näkökulmassa oli ideaa. Kun olin levännyt vielä hetken, tajusin itsekin, että olin tainnut hiihtää hiukan liian kovaa.

Kesällä siirryinkin sitten pyöräilyyn. Olen nyt polkenut pitkiäkin lenkkejä, mutta pidän aina purtavaa mukanani enkä vedä itseäni aivan piippuun.

Lisäksi suunnittelen reitin niin, ettei synny vaarallisen vertauskuvallisia, edestakaisia osuuksia, vaan lenkistä muodostuu ympyränmallinen, jatkuvaa eteenpäin menon tunnetta vahvistava.
 

Petri Tamminen on vääksyläinen kirjailija, joka tekee taidetta nolostelustaan.

toisen mitatointi vahingoittaa

Joku tekee sen tietoisesti, toinen tiedostamattaan, väheksyy kaveria vieressä. Vähättelevästä puheesta kannattaa opetella eroon.

”Mitä sä nyt tästä stressaat?” Tai ehkä vain tuhahdus. Se on toisen mitätöintiä ja vahingoittaa ihmissuhteita sekä kotona että työpaikoilla.

Vähättelevä puhe voi olla tietoista tai tiedostamatonta. Olipa kumpaa tahansa, siitä voi opetella eroon, sanoo henkisestä väkivallasta esikoiskirjan tehnyt ensihoitaja Heidi Holmavuo.

1. Tietoisesti. Parisuhteessa vähättely näkyy toisen kovana arviointina: et sinä tuosta(kaan) selviä... Työpaikalla kollega saa osakseen tuhahtelua tai hänet sivuutetaan julmasti. Vähättely on lähellä kiusaamista. Molemmissa tapauksissa vähättelijä tietää käyttäytyvänsä huonosti.

2. Tiedostamattomasti. Moni väheksyy itseään, koska on oppinut ajattelemaan, ettei kuitenkaan kelpaa eikä selviydy. Mielessä on epäilys, että myös muut väheksyvät minua. Elämän isompi epäonnistuminenkin voi kalvaa ja viedä itsekunnioituksen. Vertailu muihin pahentaa tilannetta.

3. Avuksi. Mieti, mistä olet oppinut vähättelevän asenteen ja pyri siitä tietoisesti eroon. Mieti, miksi jälleen sanoit pahasti, miksi annoit toisen ymmärtää, ettei kelpaa. Tai miksi toruit itseäsi, vaikka siihen ei ollut mitään konkreettista syytä? Harjoittele näkemään ihmisissä ja itsessäsi positiivisia puolia. Keskity niihin. Kunnioittava ilmapiiri auttaa kaikkia viihtymään elämässä.

Lähteenä käytetty Heidi Holmavuon kirjaa Uskalla elää mielellään eteenpäin, Fitra, 32 e.

 

ylihuolehtiva äiti ja tytär kuinka suhde paremmaksi

Olen 30-vuotias yksinasuva nainen, jolla on ylihuolehtiva äiti. Olen asunut 6 vuotta poissa kotoa, mutta äiti ei luota että pärjään. Olen esikoinen ja minulla on perheellinen pikkuveli. Äitini älytön tarve paapoa näkyy niin, että hän ostaa minulle usein tavaroita, vaikka olen kieltänyt sen - sekä lempeästi että napakasti. Hänen intohimonsa on kirpputorien kiertely ja sieltä sitten löytyy aina jotain - milloin tarpeellista ja milloin tarpeetonta. Tavaran tuputtamisen lisäksi minua ärsyttää hänen paimentamisensa. Kauhea poru tulee siitä, jos en ole pariin päivään soittanut. Olen sanonut että olen aikuinen ja hoidan asiani ja ostokseni, mutta viesti ei mene perille. Asumme 4 kilometrin päästä toisistamme ja näemme viikoittain. Mitä tulisi tehdä, ettei tämä loppuisi välirikkoon? MINNA

Ongelmaasi voi tarkastella saksalais-amerikkalaisen Erik H. Eriksonin elämänkaariteorian näkökulmasta. Eriksonin mukaan meidän täytyy ihmisinä kohdata kahdeksan kehityskriisiä, joiden ratkaiseminen antaa eväät selvitä elämän muista haasteista ja muodostaa eheä minuus.

Aikuisuuteen liittyvät kriisit ovat oman identiteetin muodostaminen ja läheisyyden haasteen ratkaiseminen. Näitä teemoja sinä joudut nyt käsittelemään. Äitisi kehitysteemoja taas tuntuvat olevan haasteet, jotka liittyvät toisista huolehtimiseen ja elämänviisauden saavuttamiseen.

Äitisi ei luota, että sinä olisit yksinasuvana kolmekymppisenä ratkaissut kysymyksen siitä, kuka olet. Ilmeisesti pikkuveljesi perhe edustaa hänelle "oikeampaa" ratkaisua identiteetin kannalta.

Äitisi mielipidettä tärkeämpää on, että itse koet valinneesi nykyisen tiesi ja että käsittelet tietoisesti läheisyyden teemaa elämässäsi. Kaikkien ei tarvitse valita parisuhdetta, mutta jokaisen meistä täytyy lopulta tehdä valinta, haluammeko sellaista vai emme. Muuten seurauksena on jatkuva hämmennyksen tila, läheisyyden välttäminen, energian suuntaaminen korvaaviin toimintoihin elämässä kuten liialliseen työntekoon ja yksinoloon.

Eriksonin mukaan "Terveen lapsen ei tarvitse pelätä elämää jos hänen vanhempansa ovat tarpeeksi tasapainoisia ollakseen pelkäämättä kuolemaa".

Voiko olla niin, että äitisi toimintatavan taustalla on turvattomuutta, joka näyttäytyy ylihuolehtimisena. En tiedä minkä ikäinen äitisi on, mutta voi olla, että hänellä ei ole motivaatiota lähteä läpikäymään näitä omia elämänteemojaan. Mutta toivottavasti tietoisuus niistä helpottaa sinua olemaan ärsyyntymättä hänen käytöksestään.

Paapomiselle, tai pikemminkin sinun kontrolloinnillesi, voit alkaa asettamaan rajoja. Sinun on syytä selkeyttää äidillesi, että toivot aikuista suhdetta välillenne, jossa avainsanoja ovat luottamus ja kunnioitus toista kohtaan. Äitisi ei varmaankaan muutu kauheasti, mutta sinä voit sen sijaan muokata suhdettanne ja ennen kaikkea elämääsi tyydyttävämmäksi. Mikäli tarpeen, voisi olla hyvä, jos kävisit jonkun ammattilaisen kanssa vähän läpi suhdettanne ja nykyistä elämäntilannettasi.

Äitien ja tyttärien välisiä suhteita on kuvattu paljon. Hyvä kirja aloittaa on Tuula Vainikaisen Äidit ja aikuiset tyttäret - matkalla ymmärrykseen (WSOY 2011). Ingmar Bergmanin Syyssonaatti (1978) lienee yksi tunnetuimpia kuvauksia. Klassikkoja hyvistä, vaikka välillä ristiriitaisista, äideistä löytyy elokuvista Hellyyden ehdoilla (1983) ja Abba-elokuvasta Mamma Mia (2008).

Näin eteenpäin

  • Kirjoita harjoituskirjeitä (älä lähetä) äidillesi, joissa kerrot tunteesi ja toiveesi tulevasta yhteydenpidostanne.
  • Harjoittele mindfulnessin tai meditaation (YouTube) avulla tulemaan paremmin toimeen tunteittesi kanssa.
  • Opettele sanomaan ei, olemaan vastaamatta puhelimeen ja olemaan vähemmän tekemisissä äitisi kanssa.

Mikael Saarinen

psykologi ja psykoterapeutti

Kysy psykologilta

Hyvän terveyden psykologit Sanna Aulankoski ja Mikael Saarinen vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesti tästä.

Aivotutkija Miia Kivipelto Tukholma

Aivotutkija Miia Kivipelto tapaa viisikymppisiä, jotka valittelevat, ettei muisti pelaa. Syynä voi olla voimat vienyt stressi. Vaikka elimistö olisi muuten palautunut, pää tarvitsee lisäaikaa toipumiseen.

Aivot ovat Miia Kivipellon, 42, mielestä kiehtova elin. Ne ovat tutkijoillekin edelleen aika mystinen juttu, universumin monimutkaisin koneisto. Ne säätelevät elimistön koko toimintaa. Sitä, kuinka reagoimme ärsykkeisiin, käyttäydymme, tunnemme, muistamme, kommunikoimme...

– Tuskin koskaan pystytään täysin ymmärtämään, kuinka aivot toimintaamme säätelevät. Niissä sijaitsee kuitenkin iso osa ihmisyyttä, sanoo geriatrian professori ja palkittu aivotutkija Miia Kivipelto.

Vielä muutama vuosikymmen sitten aivoja pidettiin koneistona, joka raksuttaisi kelvollisesti niin kauan kuin öljyt kiertäisivät mekanismissa eikä pääkoppaan kohdistuisi kovia kolauksia. Nykyisin aivoja pidetään paljon muovautuvampina, ja juuri muovautuvuus kiinnostaa Kivipeltoa.

Ylirasitus on tunnollisen vaiva

Monta vuotta aivotutkijan pitämiin esitelmiin kuului kaksi vakiovalokuvaa. Aivot terveinä, elinvoimasta punertavina ja alzheimerin harmaannuttamina. Kivipelto työskenteli tutkijaryhmineen selvittääkseen, mikä saa aikaan muutoksen. Miten muistisairaus etenee ja mitä sen hidastamiseksi ellei peräti ehkäisemiseksi voidaan tehdä?

Muistin heikkeneminen ei ole pelkästään vanhusten huoli. Viime vuosina Kivipelto on tavannut viisikymppisiä naisia, jotka kertovat muistipoliklinikalla hieman nolostellen, että pää ei tunnu toimivan kuten pitäisi. He ihmettelevät, että päässä pätkii, vaikka muuta vaivaa ei olisi.

On tyypillistä, että nämä naiset käyvät töissä ja hoitavat tunnollisesti velvollisuutensa. Ehkä liiankin tunnollisesti – aivan kuin olisi oltava vaikuttamassa joka kentällä. Mutta moni on väsynyt, alakuloinen, masentunutkin. Joku on palannut äskettäin töihin burn out -lomalta ja todennut, että vaikka hän on muuten palautunut ylirasituksesta, muisti ei pelaa entiseen tapaan.

Stressi vie muistista herkkyyden

Yksi aivotutkimuksen uusista alueista onkin stressihormonien vaikutus muistamiseen. Sitä selvitetään kansainvälisessä tutkimuksessa.

–Muistista voi kadota herkkyys. Pään sisälläkin tarvitaan palautumisaikaa, kun elämään on tullut voimat tyhjentänyt kriisi. Vaikka aivoissa on luontaisesti reservikapasiteettia ja ne joustavat tiukassa paikassa, niin pitkään kestävä stressi muokkaa niitä. Samoin tekee esimerkiksi unettomuus.

Välittäjäaineiden toiminnassa nähdään silloin muutoksia.

–Ehkä aivojen palautuminen vaatiikin pidemmän ajan kuin on ajateltu, ja ehkä palautumista voi edistää omilla toimillaan, mutta millä tavoin ja kuinka paljon? Tätä vielä tutkitaan, sanoo Kivipelto.

Tutkijaa itseäänkin mietityttää varmasti kymmenen-kahdenkymmenen vuoden kuluttua, kuinka oma pää toimii.

 

Lue koko juttu: Hyvä terveys 12/2016

thefinn

Miia Kivipelto: ”Keski-iän stressi panee muistin koetteille”

Mielestäni vaikea stressi lisää mahdollisuutta kilpirauhasen alitoimintaan. Tämä myös aiheuttaa muistiongelmia. Valitettavasti Suomen terveydenhoito ei tunnista alitoimintaa ja ainoa tapa on käydä yksityisellä endokrinologilla. Mikäli ongelmana on muisti, suolanhimo, väsymys tai jatkuva kylmän tunteminen (tai yksi näistä) suosittelen käymistä endokrinologilla. Myös korkeat sokeri- ja kolesteroliarvot voivat johtua kilpir.alitoiminnasta
Lue kommentti