Rakastuminen myllää kaiken ajatuksista aivotoimintaan – ja salamarakkaus varsinkin.Voiko yllättävän tunnemyrskyn uhriksi joutua kuka ja koska tahansa? Kolme asiantuntijaa vastaa.

Psykiatrian professori Hasse Karlsson:

”Mitä rakastumisen mekanismeista aivoissa, hermosoluissa ja hormonitoiminnassa tapahtuvista muutoksista tiedetään, menee pitkälti yksiin sen kanssa, mikä näkyy rakastuneen käyttäytymisessä.

Järjettömästi rakastuneen aivoja ei tietääkseni ole tutkittu, mutta valaisevia tuloksia on saatu muuta kautta. Kun äiti katsoo lapsensa tai vastarakastunut lemmittynsä kuvaa, aivoissa näkyy, miten positiivisia tunnekokemuksia välittävät aivoalueet aktivoituvat ja harkintaa välittävät passivoituvat. Näin ei käy, jos kuvan henkilö on katsojalle neutraali.

Rakastuneena ei toimi kyky asettua toisen asemaan tai harkita, mitä toinen ajattelee. Tämä toiminto ikään kuin menee pois päältä. Tavanomainen harkintakyky ei toimi, vaan rakkauden kohteen näkee hyvin idealisoituneena, eri valossa kuin miltä hän näyttää rakastumisen tasaannuttua.

Rakastuminen vaikuttaa myös neurokemiallisesti. Se saa hoivakäyttäytymistä lisäävän oksitosiinija
vasopressiinihormonin erityksen lisääntymään. Välittäjäaine serotoniinin tasoa rakastuminen sitä vastoin laskee.

Samoin käy, jos ihminen sairastaa pakko-oireista psykiatrista häiriötä. Rakastuminenkin on tavallaan pakkomielle, pakottaahan se ajattelemaan rakastettua tauotta. Johtopäätös saattaa tosin olla rohkea, koska pakko-oireiseen häiriöön liittyy myös negatiivisia tunteita, kuten ahdistusta, rakastumiseen taas ei.

Eikä rakastuminen ole mielenterveyden häiriö. Aivojen mielihyväkokemuksissa aktivoituvat palkkiojärjestelmät aktivoituvat myös rakastumiskokemuksen aikana. Näin käy myös päihteitä käytettäessä.

Kummassakin tilanteessa välittäjäaine dopamiinin eritys lisääntyy huomattavasti. Päihdeongelmasta toipuminen on vaikeaa ehkä juuri siksi, että herkistynyt mielihyväjärjestelmä vaatii aina uutta  päihdeannosta, jos vastaavaa mielihyvää ei opita saamaan jostain muualta. Kenties osittain samasta on kysymys silloin, kun ihmiselle kehittyy tarve rakastua yhä uudelleen.

Joka tapauksessa rakastumisessa löytyy jonkinlainen yhteys siis myös biologisiin, evolutiivisesti varhaisiin mielihyväjärjestelmiin, joilla on keskeinen rooli henkiinjäämisen kannalta.

Yleisin järjettömän rakastumisen taustatekijä lienee perusturvallisuuden järkkyminen. Varsinkin yksipuolisissa rakastumisissa illuusiona voi olla, että turvallisuus ja mielihyvä palautuu, kun on suhteessa toiseen."

Perheterapeutti Sinikka Kumpula:

”Kun pariskunnan toinen osapuoli rakastuu yllättäen ulkopuoliseen, tavallisin syy on rakastuneen oma henkilökohtainen kriisi. Rakastumista on saattanut edeltää masentuneisuus tai esimerkiksi työuupumus.
Salamarakastuminen saattaa kohentaa itsetuntoa.

Ei siis aina pidä paikkaansa, että jos liitossa toinen pettää, syytä on kummassakin.

Rakastumisia sattuu usein myös silloin, kun suhteessa tulee tarve itsenäistyä. Näin varsinkin, jos itsenäisyyteen ei ole koskaan elämässä ennen ollut mahdollisuutta. Sivusuhde saattaa tuoda pettäjästä esiin jonkun aivan uuden puolen: kiltistä ja alistuvasta voi tulla luova ja innostunut seikkailija.

Tietysti parisuhteessa on voinut olla pitkään vaikeaa tai rakastunut osapuoli on jostain syystä kyennyt ilmaisemaan huonosti tarpeitaan ja toiveitaan.

Voi myös olla, että kumppani on niin vaativa ja dominoiva, ettei toinen tunne tulevansa kuulluksi. Houkutus on suuri, jos silloin törmää ihmiseen, jonka kokee ymmärtävän, kuuntelevan ja olevan
samalla aaltopituudella. Nämä ovat kovin surullisia salamarakkaus?

Harvemmin näen salamarakastumisia tilanteissa, joissa liitossa on ollut pitkään vaikeuksia, mutta
kumpikin osapuoli on tiennyt ja käsitellyt niitä tasavertaisesti. Ulkopuoliseen rakastuminen ei silti
aina tarkoita sitä, että parisuhde olisi huono tai ettei kumppani olisi tärkeä.

Moni rakastaa kahta eikä halua luopua kummastakaan. Jotkut petetyt sietävät tällaista vuosikausiakin, mutta tilanne nakertaa aina sietäjän itsetuntoa.

Salamarakastumisia tuntuu sattuvan enemmän naisille kuin miehille, ainakin niissä tapauksissa, jotka päätyvät vastaanotolle. Miesten taas on vaikeampi kestää niitä.

On hämmästyttävää, miten paljon ihmiset voivat salamarakastumisten jälkeen suhdettaan korjata, jos halua on. Korjaantuminen edellyttää sivusuhteen lopettamista ehdottomasti ja luottamuksen palauttamista, mikä ei yleensä ole ollenkaan helppoa.

Pitää oppia puhumaan suhteen kannalta tärkeistä asioista ja ottamaan toinen oikeasti huomioon.
Lisäksi on opittava käsittelemään ja sietämään toisen aiheuttamia pettymyksiä ja loukkaantumisia.
Ilman ulkopuolista apua onnistumisen mahdollisuudet ovat vähäiset.”

Psykoanalyytikko Aira Laine:

”Yllättävä ja järjetön rakastuminen tuntuu olevan yleisintä keski-iässä. Usein sitä edeltää jokin suuri menetys tai menetyksenä koettu tapahtuma: lapset lähtevät kotoa, jompikumpi omista vanhemmista
kuolee tai tulee vaikka töistä potkut.

Rakastumisen avulla yritetään selvitä menetyksestä tai loukkauksesta, aloittaa kaikki vielä kerran
uudestaan, etsiä elämään uutta sisältöä tai turvaa. Keski-ikäinen mies rakastuu tässä elämänvaiheessa
yleensä huomattavasti nuorempaan naiseen, nainen itsensä ikäiseen mieheen. Rakastumisen tunne valtaa mielen kokonaan, nostaa siiville. Realiteetit katoavat.

Rakastuminen on kuin pakkomielle: toista ei saa hetkeksikään mielestä. Rakkauden kohde nähdään ainoana ihmisenä, sielunveljenä tai -sisarena, joka häntä palvovalle on tarkoitettu. Puoliso alkaa tuntua entisen itsensä vastakohdalta, ei lainkaan sellaiselta, jonka kanssa olisi kannattanut mennä yhteen.

Toistuvasti rakastuvan ihmisen mielenmaisema näyttää liittyvän lapsen normaaliin oidipaaliseen kehitysvaiheeseen eli kolmiosuhteeseen. Tämä myöhemmän elämän kannalta erittäin tärkeä vaihe
on noin neljä–viisivuotiaana, jolloin lapsi rakastuu vastakkaista sukupuolta olevaan vanhempaansa.
Hän saattaa selvin sanoin esittää aikeensa mennä tämän kanssa naimisiin ja toivoa toisen vanhemman
katoavan tai peräti kuolevan.

Lapsen tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että aikuinen suhtautuu kypsästi näihin puheisiin: lasta pitäisi ehdottomasti auttaa siinä surussa, joka syntyy, kun hän huomaa, ettei toive voi toteutua. Häntä pitäisi rohkaista uskomaan, että myöhemmin aikuisena hän voi löytää itselleen sopivan kumppanin. Missään nimessä lasta ei saa pilkata, kuten usein todellisuudessa tapahtuu.

Aikuinen toistaa omaa kohtaloaan: hän on aikanaan itsekin tullut pilkatuksi ja loukatuksi omissa lapsuuden haaveissaan.

Jos lapsen suruprosessi jää pahasti kesken, hän on aikuisena altis etsimään rakastettua lakkaamatta.
Hän ei kuitenkaan löydä toiveidensa täyttymystä vaan rakastuu turhaan yhä uudestaan. Ainoa oikea kun oli oma mielikuva isästä tai äidistä.

Kun työssäni kohtaan näitä tilanteita, tärkeintä on voittaa aikaa. Uusi rakkaus ei ehkä sittenkään
osoittaudu ainoaksi oikeaksi, vaan myös oman kumppanin kanssa olisi voinut jatkaa. Totta kai on
myös päinvastaisia tilanteita, mutta niissä ratkaisu ei yleensä perustu äkkirakastumiseen.”

Lue lisää parisuhteen haasteista.

toisen mitatointi vahingoittaa

Joku tekee sen tietoisesti, toinen tiedostamattaan, väheksyy kaveria vieressä. Vähättelevästä puheesta kannattaa opetella eroon.

”Mitä sä nyt tästä stressaat?” Tai ehkä vain tuhahdus. Se on toisen mitätöintiä ja vahingoittaa ihmissuhteita sekä kotona että työpaikoilla.

Vähättelevä puhe voi olla tietoista tai tiedostamatonta. Olipa kumpaa tahansa, siitä voi opetella eroon, sanoo henkisestä väkivallasta esikoiskirjan tehnyt ensihoitaja Heidi Holmavuo.

1. Tietoisesti. Parisuhteessa vähättely näkyy toisen kovana arviointina: et sinä tuosta(kaan) selviä... Työpaikalla kollega saa osakseen tuhahtelua tai hänet sivuutetaan julmasti. Vähättely on lähellä kiusaamista. Molemmissa tapauksissa vähättelijä tietää käyttäytyvänsä huonosti.

2. Tiedostamattomasti. Moni väheksyy itseään, koska on oppinut ajattelemaan, ettei kuitenkaan kelpaa eikä selviydy. Mielessä on epäilys, että myös muut väheksyvät minua. Elämän isompi epäonnistuminenkin voi kalvaa ja viedä itsekunnioituksen. Vertailu muihin pahentaa tilannetta.

3. Avuksi. Mieti, mistä olet oppinut vähättelevän asenteen ja pyri siitä tietoisesti eroon. Mieti, miksi jälleen sanoit pahasti, miksi annoit toisen ymmärtää, ettei kelpaa. Tai miksi toruit itseäsi, vaikka siihen ei ollut mitään konkreettista syytä? Harjoittele näkemään ihmisissä ja itsessäsi positiivisia puolia. Keskity niihin. Kunnioittava ilmapiiri auttaa kaikkia viihtymään elämässä.

Lähteenä käytetty Heidi Holmavuon kirjaa Uskalla elää mielellään eteenpäin, Fitra, 32 e.

 

ylihuolehtiva äiti ja tytär kuinka suhde paremmaksi

Olen 30-vuotias yksinasuva nainen, jolla on ylihuolehtiva äiti. Olen asunut 6 vuotta poissa kotoa, mutta äiti ei luota että pärjään. Olen esikoinen ja minulla on perheellinen pikkuveli. Äitini älytön tarve paapoa näkyy niin, että hän ostaa minulle usein tavaroita, vaikka olen kieltänyt sen - sekä lempeästi että napakasti. Hänen intohimonsa on kirpputorien kiertely ja sieltä sitten löytyy aina jotain - milloin tarpeellista ja milloin tarpeetonta. Tavaran tuputtamisen lisäksi minua ärsyttää hänen paimentamisensa. Kauhea poru tulee siitä, jos en ole pariin päivään soittanut. Olen sanonut että olen aikuinen ja hoidan asiani ja ostokseni, mutta viesti ei mene perille. Asumme 4 kilometrin päästä toisistamme ja näemme viikoittain. Mitä tulisi tehdä, ettei tämä loppuisi välirikkoon? MINNA

Ongelmaasi voi tarkastella saksalais-amerikkalaisen Erik H. Eriksonin elämänkaariteorian näkökulmasta. Eriksonin mukaan meidän täytyy ihmisinä kohdata kahdeksan kehityskriisiä, joiden ratkaiseminen antaa eväät selvitä elämän muista haasteista ja muodostaa eheä minuus.

Aikuisuuteen liittyvät kriisit ovat oman identiteetin muodostaminen ja läheisyyden haasteen ratkaiseminen. Näitä teemoja sinä joudut nyt käsittelemään. Äitisi kehitysteemoja taas tuntuvat olevan haasteet, jotka liittyvät toisista huolehtimiseen ja elämänviisauden saavuttamiseen.

Äitisi ei luota, että sinä olisit yksinasuvana kolmekymppisenä ratkaissut kysymyksen siitä, kuka olet. Ilmeisesti pikkuveljesi perhe edustaa hänelle "oikeampaa" ratkaisua identiteetin kannalta.

Äitisi mielipidettä tärkeämpää on, että itse koet valinneesi nykyisen tiesi ja että käsittelet tietoisesti läheisyyden teemaa elämässäsi. Kaikkien ei tarvitse valita parisuhdetta, mutta jokaisen meistä täytyy lopulta tehdä valinta, haluammeko sellaista vai emme. Muuten seurauksena on jatkuva hämmennyksen tila, läheisyyden välttäminen, energian suuntaaminen korvaaviin toimintoihin elämässä kuten liialliseen työntekoon ja yksinoloon.

Eriksonin mukaan "Terveen lapsen ei tarvitse pelätä elämää jos hänen vanhempansa ovat tarpeeksi tasapainoisia ollakseen pelkäämättä kuolemaa".

Voiko olla niin, että äitisi toimintatavan taustalla on turvattomuutta, joka näyttäytyy ylihuolehtimisena. En tiedä minkä ikäinen äitisi on, mutta voi olla, että hänellä ei ole motivaatiota lähteä läpikäymään näitä omia elämänteemojaan. Mutta toivottavasti tietoisuus niistä helpottaa sinua olemaan ärsyyntymättä hänen käytöksestään.

Paapomiselle, tai pikemminkin sinun kontrolloinnillesi, voit alkaa asettamaan rajoja. Sinun on syytä selkeyttää äidillesi, että toivot aikuista suhdetta välillenne, jossa avainsanoja ovat luottamus ja kunnioitus toista kohtaan. Äitisi ei varmaankaan muutu kauheasti, mutta sinä voit sen sijaan muokata suhdettanne ja ennen kaikkea elämääsi tyydyttävämmäksi. Mikäli tarpeen, voisi olla hyvä, jos kävisit jonkun ammattilaisen kanssa vähän läpi suhdettanne ja nykyistä elämäntilannettasi.

Äitien ja tyttärien välisiä suhteita on kuvattu paljon. Hyvä kirja aloittaa on Tuula Vainikaisen Äidit ja aikuiset tyttäret - matkalla ymmärrykseen (WSOY 2011). Ingmar Bergmanin Syyssonaatti (1978) lienee yksi tunnetuimpia kuvauksia. Klassikkoja hyvistä, vaikka välillä ristiriitaisista, äideistä löytyy elokuvista Hellyyden ehdoilla (1983) ja Abba-elokuvasta Mamma Mia (2008).

Näin eteenpäin

  • Kirjoita harjoituskirjeitä (älä lähetä) äidillesi, joissa kerrot tunteesi ja toiveesi tulevasta yhteydenpidostanne.
  • Harjoittele mindfulnessin tai meditaation (YouTube) avulla tulemaan paremmin toimeen tunteittesi kanssa.
  • Opettele sanomaan ei, olemaan vastaamatta puhelimeen ja olemaan vähemmän tekemisissä äitisi kanssa.

Mikael Saarinen

psykologi ja psykoterapeutti

Kysy psykologilta

Hyvän terveyden psykologit Sanna Aulankoski ja Mikael Saarinen vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesti tästä.

Aivotutkija Miia Kivipelto Tukholma

Aivotutkija Miia Kivipelto tapaa viisikymppisiä, jotka valittelevat, ettei muisti pelaa. Syynä voi olla voimat vienyt stressi. Vaikka elimistö olisi muuten palautunut, pää tarvitsee lisäaikaa toipumiseen.

Aivot ovat Miia Kivipellon, 42, mielestä kiehtova elin. Ne ovat tutkijoillekin edelleen aika mystinen juttu, universumin monimutkaisin koneisto. Ne säätelevät elimistön koko toimintaa. Sitä, kuinka reagoimme ärsykkeisiin, käyttäydymme, tunnemme, muistamme, kommunikoimme...

– Tuskin koskaan pystytään täysin ymmärtämään, kuinka aivot toimintaamme säätelevät. Niissä sijaitsee kuitenkin iso osa ihmisyyttä, sanoo geriatrian professori ja palkittu aivotutkija Miia Kivipelto.

Vielä muutama vuosikymmen sitten aivoja pidettiin koneistona, joka raksuttaisi kelvollisesti niin kauan kuin öljyt kiertäisivät mekanismissa eikä pääkoppaan kohdistuisi kovia kolauksia. Nykyisin aivoja pidetään paljon muovautuvampina, ja juuri muovautuvuus kiinnostaa Kivipeltoa.

Ylirasitus on tunnollisen vaiva

Monta vuotta aivotutkijan pitämiin esitelmiin kuului kaksi vakiovalokuvaa. Aivot terveinä, elinvoimasta punertavina ja alzheimerin harmaannuttamina. Kivipelto työskenteli tutkijaryhmineen selvittääkseen, mikä saa aikaan muutoksen. Miten muistisairaus etenee ja mitä sen hidastamiseksi ellei peräti ehkäisemiseksi voidaan tehdä?

Muistin heikkeneminen ei ole pelkästään vanhusten huoli. Viime vuosina Kivipelto on tavannut viisikymppisiä naisia, jotka kertovat muistipoliklinikalla hieman nolostellen, että pää ei tunnu toimivan kuten pitäisi. He ihmettelevät, että päässä pätkii, vaikka muuta vaivaa ei olisi.

On tyypillistä, että nämä naiset käyvät töissä ja hoitavat tunnollisesti velvollisuutensa. Ehkä liiankin tunnollisesti – aivan kuin olisi oltava vaikuttamassa joka kentällä. Mutta moni on väsynyt, alakuloinen, masentunutkin. Joku on palannut äskettäin töihin burn out -lomalta ja todennut, että vaikka hän on muuten palautunut ylirasituksesta, muisti ei pelaa entiseen tapaan.

Stressi vie muistista herkkyyden

Yksi aivotutkimuksen uusista alueista onkin stressihormonien vaikutus muistamiseen. Sitä selvitetään kansainvälisessä tutkimuksessa.

–Muistista voi kadota herkkyys. Pään sisälläkin tarvitaan palautumisaikaa, kun elämään on tullut voimat tyhjentänyt kriisi. Vaikka aivoissa on luontaisesti reservikapasiteettia ja ne joustavat tiukassa paikassa, niin pitkään kestävä stressi muokkaa niitä. Samoin tekee esimerkiksi unettomuus.

Välittäjäaineiden toiminnassa nähdään silloin muutoksia.

–Ehkä aivojen palautuminen vaatiikin pidemmän ajan kuin on ajateltu, ja ehkä palautumista voi edistää omilla toimillaan, mutta millä tavoin ja kuinka paljon? Tätä vielä tutkitaan, sanoo Kivipelto.

Tutkijaa itseäänkin mietityttää varmasti kymmenen-kahdenkymmenen vuoden kuluttua, kuinka oma pää toimii.

 

Lue koko juttu: Hyvä terveys 12/2016

thefinn

Miia Kivipelto: ”Keski-iän stressi panee muistin koetteille”

Mielestäni vaikea stressi lisää mahdollisuutta kilpirauhasen alitoimintaan. Tämä myös aiheuttaa muistiongelmia. Valitettavasti Suomen terveydenhoito ei tunnista alitoimintaa ja ainoa tapa on käydä yksityisellä endokrinologilla. Mikäli ongelmana on muisti, suolanhimo, väsymys tai jatkuva kylmän tunteminen (tai yksi näistä) suosittelen käymistä endokrinologilla. Myös korkeat sokeri- ja kolesteroliarvot voivat johtua kilpir.alitoiminnasta
Lue kommentti
Anna-Stina Nykänen:

”Liskoenergiaa olen oppinut välttämään.”

Kahvilassa kuului kiljahdus. Vanha ystäväni siellä iloitsi, kun näki minut. Hän oli juuri työkaverinsa kanssa pohtinut, mikä on tyttöenergian ja tätienergian ero – ovatko ne vastakkaisia? Tämähän on minun ydinosaamisaluettani.

Helppo kysymys, sanoin. Eivät tyttö- ja tätienergia tietenkään ole ristiriidassa, minussakin on molempia. Niin, hiuksissani oli iso ruusuke, samaa vihreää kuin sifonkimekkoni. Silkkaa tyttöenergiaa. Mutta jalassa oli mustat trikoot ja lenkkarit. Tanakkaa tätienergiaa. Ystävääni nauratti.

Toki minussa on myös äijä-, poika- ja liskoenergiaa. Kaikissa ihmisissä on.

Tyttöenergia on minulle koristusta, kikatusta ja kepeyttä. Vaalin tyttöenergiaa, kun koristelen kynsiäni tv-uutisia katsoessani.

Parasta aikuista tyttöenergiaa on elokuvaohjaaja Johanna Vuoksenmaassa. Kuvatessaan tv-sarjaa hän letitti joka päivä tukan eri tavalla ja jakoi siitä kuvan somessa. Ja postasi uimaselfien yli sadasta järvestä kesän aikana. Tyttöys on hänelle sitä, että on aina uteliaana oppimassa uutta. Esimerkiksi viininmaistajaisissa.

Tyttöenergia murtaa jään, ihminen on helposti lähestyttävä eikä vaikuta tärkeilijältä. Kun lomalla ostin sadeviitan, jossa on vaaleanpunaisella pohjalla tummanpunaisia ruusuja, kadulla hymyiltiin ja tultiin juttelemaan.

Tätienergia on työtä mutta myös lepoa: Se vapauttaa kauneuden ja hauskuuden ja miellyttämisen paineesta. Saa olla totinen, arkinen ja järkevä.

Tätienergialla pidetään jöötä ja hoidellaan hommat, jotka eivät ole pätkääkään eksoottisia, rahakkaita tai inspiroivia. Rutiinit ja rubiinit, molempia on hyvä olla.

Äijäenergiaa opettelen, sitä tarvitaan. Kerron esimerkin. Puistossa minua ja koiraa lähestyi pelottava, sekava, iso nuorimies. Otin äijäasennon. Seisoin leveästi. Puristin leuan alas niin, että kaula näytti paksulta. Pullistin vatsaa. Olin totinen. Olin valmis.

Puhuin äijäkieleltä: ”Nee. Mekä hätänä?” Hän pyysi puhelinta. Heilautin vasemman koukun hänen nenänsä eteen, siinä oli haiseva pussi. ”Eio ku kakka ja koira”, sanoin. Tyyppi kavahti ja lähti.

Puhelimessakin äijäilen. Kun kysyn putkirempan edistymistä, käytän itsestäni vain sukunimeä, enkä puhu kodista, vaan asunnosta, jonka omistan – ikään kuin omistaisin niitä monta ja pyyhältäisin niiden väliä. ”Nykänen täs törrve...”

Kaikki miehetkään eivät osaa tätä.

Tyttöenergiaa näen miehessäni. Hän on köriläs, metsästää ja seikkailee. Mutta tykkää myös romanttisista leffoista ja itkee niitä katsoessaan. Hän ostaa kotiin kukkia ja polttaa kynttilöitä, koska itse tykkää niistä.

Ennen mieheni saattoi sanoa, että osti jonkun taulun tai kirjan, kun hänellä oli kuukautiset. Eli alakuloa. Minä sanoin, että ei ole kiva puhua julkisesti kuukautisista. Nyt kaduttaa. Mieheni oli radikaalimpi kuin minä.

Poikaenergiaa haluaisin lisää. Kimmoisuutta, jolla pogotaan ja sinkoillaan toimintaseikkailujen energiaa. Sitä on vain sielussani.

Liskoenergiaa olen oppinut välttämään. Se tulee esiin vaaratilanteissa, paniikissa – ja humalassa. Voi tapahtua kamalia.

Yhden energian varassa ei voi elää. Pelkkä tyttöenergia näyttää aikuisella naurettavalta, liika tätienergia tekee tylyksi, äijäenergiaan juuttuminen juntiksi. Sopiva energioiden sekoitus tuo säteilyä ja seksikkyyttä.

Anna-Stina Nykänen on porvoolainen toimittaja, joka ihastelee arjen rumuutta.