Työelämän kovat vaatimukset ovat siirtyneet parisuhteeseenkin. Myös sängyssä mies ja nainen käyttävät valtaa. Kun molemmat tulevat puolitiehen vastaan, jo unohtunut intohimo herää uudelleen.

Seksuaaliterapeutti Sirkku Tukiainen hymähtää seksitutkimuksille, joissa väitetään suomalaisten harrastavan seksiä kaksi kertaa viikossa. Seksitutkimuksiin vastataan Tukiaisen mielestä niin kuin kuvitellaan olevan normaalia. Normaalisti kyllä joka viikko, mutta juuri viime viikko oli poikkeus. Stressiä töissä. Ja tällä viikolla oli se matka.

Sirkku Tukiainen on Tampereen yliopiston täydennyskoulutuskeskuksen pitkien perheterapiakoulutusten johtaja. Työkseen hän kouluttaa seksuaali- ja perheterapeutteja, mutta pitää myös omaa vastaanottoa. Tukiainen miettii asiakaskuntaansa. Fiksuja pariskuntia, joista jotkut harrastavat seksiä ainakin joka viikko. Aktien määrä vain ei kerro koko totuutta.

– Seksi voi olla nylkytystä, jossa toinen laukeaa ja toinen jää pyyhkimään kyyneleitä poskiltaan.

Verrattuna muihin

Seksitutkimusten keskiarvo on helppo lyömäase parisuhteessa, sillä seksi on niin herkkä alue, että sillä on helppo syyllistää. Naapurissa naidaan taas, kuuletko! Seksiä pari kertaa viikossa on keskiarvona yksinkertaisesti mahdoton myös siksi, että jopa kolmasosalla aikuisista ei ole seksikumppania.

– Monen elämän keskeisin murhe on, ettei kumppania löydy, Tukiainen toteaa.

Mistä esimerkiksi hyvinkoulutettu, eronnut 35-vuotias nainen löytää seksiseuraa pikkukaupungissa? Tuskin ravintolasta. Yhden yön pokat eivät kaikkia edes houkuta. Moni yksinäinen kanavoikin viettienergiansa muualle, kuten työhön tai harrastuksiin. Vaikka kumppani olisikin, hän saattaa olla ulkomaankomennuksella tai vaikkapa vankilassa. Ilmankin oppii elämään. Elämässä on niin paljon muuta.

Joutilas seksi

Seksi tarvitsee joutilaisuutta, Tukiainen sanoo. Siksi parisuhde ja seksuaalisuus voivat huonosti. Seksiä korostetaan, mutta käytännössä nykymeno ruokkii seksittömyyttä. Työelämän kovat arvot vaikuttavat parisuhteeseenkin. Kun molemmat huolehtivat urasta, lapsista, asuntovelasta ja harrastuksista, ei joutilaisuuteen jää aikaa. Terapeutit puhuvat jopa juppi-impotenssista.

Vaatimustaso on kova. Kiihkeiden lemmenleikkien tiimellyksessä molempien on lauettava ja partnerin odotetaan antavan multiorgasmeja. Tunteiden puolella ollaan yhtä kiihkeitä: syvä rakastuminen on tila, jossa halutaan olla jatkuvasti. Vähempään ei tyydytä. Seksin lisäksi seksittömyydestäkin on voitava puhua. Tosiasia on, että monet ihan tavalliset ihmiset elävät ilman seksiä. Halusivat he sitä tai eivät.

Nainen vastaan mies

Miehen ja naisen välisessä suhteessa seksistä tulee ongelma, kun toinen on aktiivinen ja toinen ei. Sirkku Tukiainen törmää vastaanotollaan yhä useammin siihen, että nainen päättää parisuhteessa kaiken seksiin liittyvän.
Kun mä en vaan halua!

– Jos mies haluaa seksiä, hänen pitää käyttäytyä, Tukiainen muotoilee nykynaisen vaatimuksia. Nainen suostuu seksiin, jos mies esimerkiksi imuroi tai ottaa muuten huomioon.

Kun entisaikojen naisia kehotettiin sulkemaan silmänsä ja ajattelemaan isänmaata, seksi on tänä päivänä kaupankäyntiä. Piilevä valtataistelu on yhä useamman parisuhteen kompastuskivi. Nainen ja mies kilpailevat vallasta päättää seksistä samalla lailla kuin muistakin asioista perheessä.

Jos nainen päättää kotona kaiken muun, tulee miehelle helposti näyttämisen tarve sängyssä. Niinpä hän käy kiinni ja työntyy sisään ilman sen kummempaa romantiikkaa. On paljon pariskuntia, joiden seksiin varattu tuokio toistuu joka kerta täsmälleen samanlaisena lähes puolen minuutin tarkkuudella. Jos toinen selvästi määrää, mitä tehdään, alkaa toinen vetäytyä. Halukin häviää. Rutiinit tappavat viimeisetkin intohimon rippeet.

Sirkku Tukiainen ehdottaa, että pariskunnat kilpailisivat määräysvallan sijasta siitä, kumpi osaa ilahduttaa toista enemmän.

Erilaiset tarpeet

Naiset ja miehet ovat erilaisia, tietää seksiterapeutti.

– Naiset kaipaavat puhetta, tunnetta, tarinaa, Sirkku Tukiainen muistuttaa.

Miehiä kuvat ja toiminta virittävät usein paljon paremmin. Esimerkiksi pornoelokuvissa naisia saattaa kyllästyttää se, mikä miehistä on kaikkein kiihottavinta. Eikö tässä ole mitään juonta. Näyttäisivät edes naamaa!

Väite, että naiset ovat romanttisempia ei pidä paikkansa. Miehen ja naisen romanttisuus vain usein näkyy eri asioissa. Naisen mielestä seksikkäät alusvaatteet kotioloissa tuntuvat monesti naurettavilta, kun taas monia miehiä ne viehättävät. Se laittaa noi mustat aina, kun se lähtee ulos! Kotona se on vaan sloggeissa. Naisten mielestä romanttista saattaa olla, kun vain tuijotellaan katkarapukoktailin yli.

Tarpeet eivät kohtaa, jos niistä ei puhuta. Eikä moni uskalla, edes omalle puolisolleen. Tukiaisen vastaanotolle tuli kerran raskaana oleva nainen miehensä kanssa. Vasta nyt selvisi, että mies ei ollut uskaltanut ehdottaa vaimolleen seksiä raskauden aikana, koska luuli sen vahingoittavan vauvaa. Nainen taas kuvitteli, ettei raskauden rumentamana kelpaa enää miehelleen.

Puolisoiden erilaisuus luo parisuhteeseen positiivista jännitystä, mutta kompromisseja täytyy tehdä. Ilman niitä ongelmat ja erot kärjistyvät entisestään.

Kritisoinnista kehumiseen

Pahimmillaan naisen vaativa puhe korostuu liikaa. Voi olla, ettei mies saa edes suunvuoroa. Tai jos hän uskaltaa sanoa jotakin, on naisen kommentti: ”Et sä noin voi ajatella.”

Pieni kunnon riita ennen seksiä voi piristää naista, mutta vie viimeisetkin halun rippeet miehestä. Miehen mielestä seksi voi pikemminkin karkottaa pikkumurheet, eikä niistä tarvitse enää jauhaa.

Sirkku Tukiaista ärsyttää suomalaisessa kulttuurissa itsepintaisesti vieläkin elävä lupa vinoilla toiselle parisuhteessa.

– On sellaisia pareja, jotka eivät taatusti kohtelisi ketään muuta niin huonosti kuin kohtelevat puolisoaan.

Tukiainen kysyy usein pariterapiassa aluksi, mitä ihmiset arvelevat, että heidän puolisonsa heissä itsessään arvostaa. Yllättäen moni ei osaa vastata. Parisuhteessa puhutaan liian vähän myönteisistä puolista toisessa.

– Tumpuloinkin suomalainen mies oppisi puhumaan tunteistaan, jos kuulisi vaimoltaan positiivisia asioita. Sängyssäkin saatetaan muuten olla ihan hiljaa, mutta älähtää välillä kuuluvasti ei! tai älä!

Lakanoiden välissä pitäisi Sirkku Tukiaisen mielestä huokailla mielihyvästä ja kutsua vaikka toista suloiseksi.

Ovi makuuhuoneeseen

Molempien on parisuhteessa tultava puolitiehen vastaan. Naisen ei ehkä tarvitse puhua ainoastaan ongelmista. Mies taas voisi ottaa huomioon naisen hellyyden ja kosketuksen tarpeen. Moni nainen haluaa kuulla jotakin somaa ennen rakastelua. Seksi tarvitsee ihan käytännössäkin kahdenkeskistä aikaa.

– Ajanvarauskirjat esiin, Sirkku Tukiainen sanoo.

Työasiat ovat tärkeitä, koska ne on merkitty kalenteriin. Jos kahdenkeskisen ajan puolison kanssa merkitsee joka torstai-iltaan kello 18–20, menosta tulee tärkeä. Tukiaista huolestuttavat pienten lasten vanhemmat, jotka jämähtävät äidin ja isin rooleihin. Aikuisten parisuhde on hänen mielestään perhettä koossa pitävä perusakseli. Siksi sillekin on varattava aikaa. Makuuhuoneeseen on hankittava ovi, jos ei sellaista ole. Ja vielä parempi, jos oven saa lukkoon.

Tukiainen kertoo pariskunnasta, joka yritti tehdä seksuaaliterapiaan kuuluvia kosketteluharjoituksia, kun talon toisessa siivessä asuva appiukko aina tassutteli kertomaan televisiossa pyörivistä ohjelmista. Ette kai te nyt vielä maata mee?

Intohimon ylläpitäminen vaatii mystisyyttä. Kahdenkeskisen ajan lisäksi on oltava molempien omaa aikaa. Ja salaperäiseksi voi aina vähän tekeytyä. Uskottomuus ei välttämättä tuhoa parisuhdetta.

– Se on usein nopein tie saada ongelma palautumaan seksiin. Sen jälkeen voidaan seksiongelmakin ratkaista, Tukiainen kertoo.

Lue lisää seksuaalisuudesta.

Vinkkejä parisuhteen parempaan seksiin

 • välttäkää valtataistelua
 • kilpailkaa siitä, kumpi ilahduttaa toista enemmän
 • puhukaa haluistanne ja tunteistanne
 • etsikää kompromisseja
 • listatkaa toistenne myönteisiä puolia
 • varatkaa kahdenkeskistä aikaa
 • huolehtikaa, että molemmilla on myös omaa aikaa

Lähes puolet ihmisistä on joskus kuullut ääniä. Äänet saattavat paheksua ja moittia, mutta ne voi kesyttää jopa kannustaviksi.

Harhaäänet säikäyttävät ja usein ensimmäinen reaktio on ”sekoamisen” pelko. Äänien kuuleminen ei kuitenkaan ole sinänsä merkki mielen järkkymisestä, vaan meissä jokaisessa oleva valmius.

Usein äänet alkavat kuulua järkyttävän tai ahdistavan tapahtuman jälkeen. Tällaisia voivat olla läheisen kuolema, ihmissuhteen päättyminen, vakava sairastuminen tai koettu väkivalta, kuten koulukiusaaminen tai seksuaalinen hyväksikäyttö.

Jotkut kuulevat ääniä poikkeuksellisen väsyneenä pitkän valvomisen jälkeen, kovassa kuumeessa tai unen ja valveen rajamailla. Moni kuulee esimerkiksi ovikellon soivan juuri ennen heräämistä tai nukahtamista.

Aivokuvantaminen on paljastanut, että harhaäänien kuuleminen tapahtuu samassa aivojen osassa kuin oikeiden äänien kuuleminen. Se selittää, miksi äänet tuntuvat niin todellisilta.

”PYÖRI YMPYRÄÄ,  ÄLÄ OTA LÄÄKETTÄ”

Ahdistuneena, surullisena tai voimakkaan mielenliikutuksen vallassa ihminen herkistyy äänille. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa puolet läheisen menettäneistä on kuullut heidän ääniään. Äänet liittyvät kaipauksen ja surun tunteeseen.

Myös masennuksessa, kun ajatukset pyörivät itsesyytösten kehässä, ihminen saattaa kuulla moittivia ääniä tapaan ”sinusta ei ole mihinkään”.

— Äänet voivat käskeä suorittamaan jotakin, kävelemään tietyllä tavalla, kieltää juomasta vettä tai ottamasta lääkettä, kertoo Jorvin psykoosiklinikan ylilääkäri Jorma Oksanen.

Huumeriippuvaisilla äänien kuuleminen on tavallista.

— Huumeet sotkevat keskushermoston tiedonvälitystä ja saattavat aiheuttaa pysyviä vaurioita hermoratoihin. Äänet voivat jäädä muistoksi, vaikka käyttö loppuisikin.

KUISKAUKSISTA JUMALAN SANOIHIN

Monet historian merkkihenkilöt ja taitelijat ovat kuulleet ääniä. Venäläinen romantiikan ajan säveltäjä Pjotr Tshaikovski kuuli nuorena musiikkia ja kummasteli vanhemmilleen, miksi muut eivät sitä kuule.

Puheen lisäksi äänet voivatkin olla kuiskauksia, hälinää, naurua, musiikkia, pölynimurin tai auton hurinaa.  

Joskus äänet liittyvät psykoosi¬sairauteen. Skitsofreniadiagnoosia ei kuitenkaan tehdä pelkästään äänien perusteella, vaan siihen täytyy liittyä toimintakyvyn romahtaminen ja todellisuudentajun pettäminen.

— Psykoosissa voi kuulla lapsuudenaikaisen opettajan, äidin, jumalan tai paholaisen ääntä, jopa kaikkia yhtä aikaa, toteaa Jorma Oksanen.

Pahimmillaan äänet saattavat kiusata koko valveillaoloajan, mutta kovin yleistä se ei onneksi ole. Jos maailma muuttuu selittämättömällä tavalla oudoksi, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

— Jos äänet ovat hyvin sinnikkäitä, piinallisia tai ahdistavia, käskevät esimerkiksi vahingoittamaan itseä tai tekemään jotain pahaa, tarvitaan antipsykoottista lääkitystä. Lääkehoito katkaisee ääniltä terävimmän särmän ja helpottaa ahdistusta. Joskus äänet loppuvat kokonaan, Oksanen sanoo. 

AVOIMUUS NUJERTAA ÄÄNIEN VOIMAN

Äänet voivat puhua lempeään tai äksyyn sävyyn. Vihaiset äänet saattavat johtua siitä, ettei pysty ilmaisemaan vihan tunteita ja äänet yrittävät tehdä sen omalla kömpelöllä tavallaan. Yksi äänien vitsaus on se, että

ne usein kieltävät kuulijaansa hiiskumasta niistä kenellekään. Puhuminen saattaa hetkellisesti jopa pahentaa ääniä, mutta lopulta avoimuus nujertaa niiden voimaa. Tunteista puhuminen on tärkeää, mutta voi myös hakata nyrkkeilysäkkiä tai tyynyä, kunhan ei vahingoita itseään. 

Yksi keino tulla toimeen äänien kanssa on asettaa niille rajat ja varata kuuntelemiseen tietty aika päivästä. On tärkeää pyhittää äänille aina samanpituinen aika. Joskus sekin auttaa, että tarkkailee ääniä ikään kuin ulkopuolisena, yrittää ymmärtää niiden sanomaa.  

 

Valtakunnallinen ääniä kuulevien yhdistys antaa tietoa ja vertaistukea. Lisää tietoa täältä.

 

Äänipäiväkirja ja muut keinot
 1. Äänipäiväkirjan pitäminen saattaa tepsiä. Siinä voi pohtia, ovatko äänet vieraita vai tuttuja, kuuluvatko ne silloin, kun tunnen oloni yksinäiseksi tai ahdistuneeksi, kenties stressaantuneeksi. Päiväkirja opettaa ymmärtämään äänien sielunmaisemaa, jolloin niitä on helpompi hallita.
 2. Äänet menettävät polttavuuttaan, kun oppii keskittymään johonkin muuhun, kuten elokuvan katseluun, kävelylenkkiin tai lehden selailuun.
 3. Toisinaan äänet loppuvat, kun ihminen ymmärtää, mitä ne yrittävät viestiä. Äänien täydellinen loppuminen ei ole kuitenkaan toipumisen edellytys.
 4. Myös kognitiivinen psykoterapia, jossa ääniin liittyviä uskomuksia opetellaan kyseenalaistamaan, auttaa ”tulemaan juttuun” äänten kanssa.

 

 

Ajan nuoli osoittaa vain yhteen suuntaan. Toisin sanoen me vanhenemme ja nuoruus haihtuu kuin nähty uni.

Se on sietämätöntä.

Voimme tietenkin muistella menneitä ja lehteillä vanhaa albumia ja lausua toiveikkaasti: "Tallessa eletty elämä."

Mutta eletty elämä ei ole tallessa. Se on poissa kuin menneen talven lumet.

Josta pääsenkin varsinaiseen tarinaani.

 

Viisi kuukautta sitten järveä peitti vielä puolimetrinen jää. Minä hiihdin tämän jään lumista pintaa. Pääsin yllättävän lujaa.

"Pääsen yllättävän lujaa", sanoin itsekseni, ja ohitin saaren ja ohitin toisen.

Siinä hiihtäessäni mielessäni ei liikkunut mitään erityistä. Paitsi tietysti se, että täytän tänä vuonna 50 vuotta, sillä se on liikkunut tänä vuonna mielessäni jatkuvasti.

 

Neljännen saaren kohdalla pidin tauon. Saaren rantaa peittivät suuret pyöreät kivet. Aurinko oli sulattanut lumet kivien pinnalta.

Juuri pyöreistä kivistä muistin, että olin käynyt tällä samalla paikalla aikaisemminkin, parikymmentä vuotta sitten. Siitä oli kauan.

"Siitä on kauan", ajattelin haikeana, ja katselin rannan kiviä. Muistelin aikaa silloin parikymmentä vuotta sitten ja muistinkin jotain, mutta sitten muistot katosivat, ja oli taas tämä hetki ja minun tuli kylmä.

Lähdin hiihtämään kotiin päin.

 

Silloin tapahtui jotakin yllättävää. Minut valtasi tavattoman hyvä mieli. En tiedä miksi, oli vain helppo olla. Ikään kuin olisin tehnyt sovinnon itseni kanssa.

"Olen tehnyt sovinnon itseni kanssa", sanoin oikein ääneen. Lauseen juhlavuus huvitti minua.

Aurinko laski. Saaret heittivät pitkät kylmät varjonsa valkealle jäälakeudelle, mutta sekään ei nyt haitannut. Tunsin että kaikki tämä kuuluu paluumatkaan.

 

Kun saavuin kotiin, kuvailin tuntemuksiani vaimolle. Erityisesti kuvailin paluumatkan hyvää mieltä ja julistin, että olin saanut suuren oivalluksen: Myös viidenkymmenen vuoden ikä oli eräänlainen elämän kääntöpaikka. Myös me voisimme nyt lähteä pitkälle hyvälle paluumatkalle, ikään kuin kohti kotia.

Minusta tuntui, että minulla oli hallussani keski-iän mielenrauhan salaisuus.
– Hyi että, vaimo irvisti.
– Miten niin, minä hämmästyin.
– Paluumatkalle, vaimo toisti inhoa äänessään.
– Minä en ole todellakaan lähdössä millekään paluumatkalle. Minä menen eteenpäin ja nyt minä lähden jumppaan.

 

Pidin vaimon vastausta ensin tylynpuoleisena, mutta syötyäni ja saatuani verensokerini taas kohoamaan myönsin, että vaimon näkökulmassa oli ideaa. Kun olin levännyt vielä hetken, tajusin itsekin, että olin tainnut hiihtää hiukan liian kovaa.

Kesällä siirryinkin sitten pyöräilyyn. Olen nyt polkenut pitkiäkin lenkkejä, mutta pidän aina purtavaa mukanani enkä vedä itseäni aivan piippuun.

Lisäksi suunnittelen reitin niin, ettei synny vaarallisen vertauskuvallisia, edestakaisia osuuksia, vaan lenkistä muodostuu ympyränmallinen, jatkuvaa eteenpäin menon tunnetta vahvistava.
 

Petri Tamminen on vääksyläinen kirjailija, joka tekee taidetta nolostelustaan.

toisen mitatointi vahingoittaa

Joku tekee sen tietoisesti, toinen tiedostamattaan, väheksyy kaveria vieressä. Vähättelevästä puheesta kannattaa opetella eroon.

”Mitä sä nyt tästä stressaat?” Tai ehkä vain tuhahdus. Se on toisen mitätöintiä ja vahingoittaa ihmissuhteita sekä kotona että työpaikoilla.

Vähättelevä puhe voi olla tietoista tai tiedostamatonta. Olipa kumpaa tahansa, siitä voi opetella eroon, sanoo henkisestä väkivallasta esikoiskirjan tehnyt ensihoitaja Heidi Holmavuo.

1. Tietoisesti. Parisuhteessa vähättely näkyy toisen kovana arviointina: et sinä tuosta(kaan) selviä... Työpaikalla kollega saa osakseen tuhahtelua tai hänet sivuutetaan julmasti. Vähättely on lähellä kiusaamista. Molemmissa tapauksissa vähättelijä tietää käyttäytyvänsä huonosti.

2. Tiedostamattomasti. Moni väheksyy itseään, koska on oppinut ajattelemaan, ettei kuitenkaan kelpaa eikä selviydy. Mielessä on epäilys, että myös muut väheksyvät minua. Elämän isompi epäonnistuminenkin voi kalvaa ja viedä itsekunnioituksen. Vertailu muihin pahentaa tilannetta.

3. Avuksi. Mieti, mistä olet oppinut vähättelevän asenteen ja pyri siitä tietoisesti eroon. Mieti, miksi jälleen sanoit pahasti, miksi annoit toisen ymmärtää, ettei kelpaa. Tai miksi toruit itseäsi, vaikka siihen ei ollut mitään konkreettista syytä? Harjoittele näkemään ihmisissä ja itsessäsi positiivisia puolia. Keskity niihin. Kunnioittava ilmapiiri auttaa kaikkia viihtymään elämässä.

Lähteenä käytetty Heidi Holmavuon kirjaa Uskalla elää mielellään eteenpäin, Fitra, 32 e.

 

ylihuolehtiva äiti ja tytär kuinka suhde paremmaksi

Olen 30-vuotias yksinasuva nainen, jolla on ylihuolehtiva äiti. Olen asunut 6 vuotta poissa kotoa, mutta äiti ei luota että pärjään. Olen esikoinen ja minulla on perheellinen pikkuveli. Äitini älytön tarve paapoa näkyy niin, että hän ostaa minulle usein tavaroita, vaikka olen kieltänyt sen - sekä lempeästi että napakasti. Hänen intohimonsa on kirpputorien kiertely ja sieltä sitten löytyy aina jotain - milloin tarpeellista ja milloin tarpeetonta. Tavaran tuputtamisen lisäksi minua ärsyttää hänen paimentamisensa. Kauhea poru tulee siitä, jos en ole pariin päivään soittanut. Olen sanonut että olen aikuinen ja hoidan asiani ja ostokseni, mutta viesti ei mene perille. Asumme 4 kilometrin päästä toisistamme ja näemme viikoittain. Mitä tulisi tehdä, ettei tämä loppuisi välirikkoon? MINNA

Ongelmaasi voi tarkastella saksalais-amerikkalaisen Erik H. Eriksonin elämänkaariteorian näkökulmasta. Eriksonin mukaan meidän täytyy ihmisinä kohdata kahdeksan kehityskriisiä, joiden ratkaiseminen antaa eväät selvitä elämän muista haasteista ja muodostaa eheä minuus.

Aikuisuuteen liittyvät kriisit ovat oman identiteetin muodostaminen ja läheisyyden haasteen ratkaiseminen. Näitä teemoja sinä joudut nyt käsittelemään. Äitisi kehitysteemoja taas tuntuvat olevan haasteet, jotka liittyvät toisista huolehtimiseen ja elämänviisauden saavuttamiseen.

Äitisi ei luota, että sinä olisit yksinasuvana kolmekymppisenä ratkaissut kysymyksen siitä, kuka olet. Ilmeisesti pikkuveljesi perhe edustaa hänelle "oikeampaa" ratkaisua identiteetin kannalta.

Äitisi mielipidettä tärkeämpää on, että itse koet valinneesi nykyisen tiesi ja että käsittelet tietoisesti läheisyyden teemaa elämässäsi. Kaikkien ei tarvitse valita parisuhdetta, mutta jokaisen meistä täytyy lopulta tehdä valinta, haluammeko sellaista vai emme. Muuten seurauksena on jatkuva hämmennyksen tila, läheisyyden välttäminen, energian suuntaaminen korvaaviin toimintoihin elämässä kuten liialliseen työntekoon ja yksinoloon.

Eriksonin mukaan "Terveen lapsen ei tarvitse pelätä elämää jos hänen vanhempansa ovat tarpeeksi tasapainoisia ollakseen pelkäämättä kuolemaa".

Voiko olla niin, että äitisi toimintatavan taustalla on turvattomuutta, joka näyttäytyy ylihuolehtimisena. En tiedä minkä ikäinen äitisi on, mutta voi olla, että hänellä ei ole motivaatiota lähteä läpikäymään näitä omia elämänteemojaan. Mutta toivottavasti tietoisuus niistä helpottaa sinua olemaan ärsyyntymättä hänen käytöksestään.

Paapomiselle, tai pikemminkin sinun kontrolloinnillesi, voit alkaa asettamaan rajoja. Sinun on syytä selkeyttää äidillesi, että toivot aikuista suhdetta välillenne, jossa avainsanoja ovat luottamus ja kunnioitus toista kohtaan. Äitisi ei varmaankaan muutu kauheasti, mutta sinä voit sen sijaan muokata suhdettanne ja ennen kaikkea elämääsi tyydyttävämmäksi. Mikäli tarpeen, voisi olla hyvä, jos kävisit jonkun ammattilaisen kanssa vähän läpi suhdettanne ja nykyistä elämäntilannettasi.

Äitien ja tyttärien välisiä suhteita on kuvattu paljon. Hyvä kirja aloittaa on Tuula Vainikaisen Äidit ja aikuiset tyttäret - matkalla ymmärrykseen (WSOY 2011). Ingmar Bergmanin Syyssonaatti (1978) lienee yksi tunnetuimpia kuvauksia. Klassikkoja hyvistä, vaikka välillä ristiriitaisista, äideistä löytyy elokuvista Hellyyden ehdoilla (1983) ja Abba-elokuvasta Mamma Mia (2008).

Näin eteenpäin

 • Kirjoita harjoituskirjeitä (älä lähetä) äidillesi, joissa kerrot tunteesi ja toiveesi tulevasta yhteydenpidostanne.
 • Harjoittele mindfulnessin tai meditaation (YouTube) avulla tulemaan paremmin toimeen tunteittesi kanssa.
 • Opettele sanomaan ei, olemaan vastaamatta puhelimeen ja olemaan vähemmän tekemisissä äitisi kanssa.

Mikael Saarinen

psykologi ja psykoterapeutti

Kysy psykologilta

Hyvän terveyden psykologit Sanna Aulankoski ja Mikael Saarinen vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesti tästä.