Auttaisiko vyöhyketerapia, homeopatia tai vaikkapa kuusenhavu-uute - lupaavatko ne jo liikaa? Jos niin sanotut luontaishoidot ja vaihtoehtohoidot kiinnostavat, neuvottele ensin lääkärisi kanssa. Kaikki luonnolliseksi mainostettu ei ole vaaratonta.

Luontaistuotekauppojen ovet käyvät. Myös apteekit myyvät roppakaupalla luontaistuotteita ja ravintolisiä. Ihmiset etsivät vaivoihinsa helpotusta, joka olisi mahdollisimman luonnonmukaista. Tavallisesti ostaja on terve aikuinen nainen, joka kaipaa elämäänsä lisää puhtia tai toivoo valmisteiden käytön ehkäisevän vanhenemiseen liittyviä vaivoja.

Useimmista vaihtoehtohoidoista ei ole haittaa, joskaan ei hyötyäkään. Niiden tehoa ei ole pystytty tutkimuksissa todistamaan, siksi niitä ei ole otettu lääketieteen piiriin.

Mutta riskejäkin on: Luontaistuotteet voivat sisältää sellaisia aineita, jotka huonontavat lääkärin määräämän lääkkeen imeytymistä suolistossa tai muuttavat sen aineenvaihduntaa maksassa. Tällöin lääkkeen vaikutus joko heikentyy tai voimistuu.

Tuoretta näyttöä on esimerkiksi masennukseen hoitoon käytetyn mäkikuisman vaarallisuudesta. Se estää muiden lääkkeiden, kuten verenohennukseen käytetyn varfariinin ja ehkäisypillereiden, vaikutusta. Muita rohdoksia, joiden on todettu haittaavan lääkehoitoja, ovat muun muassa ginseng, neidonhiuspuu ja ubikinoni.

Lääkkeiden lisänä

Yleensä luontaistuotteita ja vaihtoehtoisia hoitoja käytetään lääketieteen tarjoamien hoitojen ja lääkkeiden lisänä – ei niiden korvaajana. Jopa puolet luontaistuotekaupan asiakkaista käyttää luontaistuotteita ja lääkkeitä yhtä aikaa. Hyvin harva käyttää vain vaihtoehtolääkkeitä.

Vaihtoehtohoidoista etsitään apua lieviin vaivoihin ennen kuin tarvitaan ”oikeita lääkkeitä”. Niistä hakevat helpotusta myös pitkäaikaisista sairauksista kärsivät. Jotkut kokeilevat niitä viimeisenä oljenkortenaan tai varmistaakseen, että kaikkea on kokeiltu.

– Ihmisillä on sammumaton halu etsiä jotain, joka vielä voisi auttaa. Tällaisessa tilanteessa esimerkiksi jotkut syöpäpotilaat turvautuvat vaihtoehtolääkintään, Suomen Syöpäyhdistyksen pääsihteeri lääkäri Harri Vertio tietää.

Usein aktiivisimpia vaihtoehtojen etsijöitä ovat sairaiden omaiset, jotka suosittelevat tuttavapiirissä kokeiltuja tuotteita. Kanssaihmiset kokemuksineen ovatkin luontaistuotteiden parhaita mainosmiehiä. Sen tietävät myös markkinoijat, jotka perustavat mainonnan yksittäisen käyttäjän kiittäviin lausuntoihin, kun tutkimustuloksiin ei voi vedota.

Intuition varassa

Vaihtoehtohoitojen vetovoima ei selity järjellä. Tutkimuksen mukaan luontaishoitoihin uskovat erityisesti ne, jotka hyödyntävät muussakin päätöksenteossa intuitiota eli tiedostamatonta ajattelua.

– Kaikesta ajattelustamme jopa 80–90 prosenttia perustuu intuitioon. Toiset vain nojautuvat siihen enemmän kuin toiset, sanoo dosentti Marjaana Lindeman Helsingin yliopiston psykologian laitoksesta.

Intuitio toimii apunamme arkipäiväisissä tilanteissa: kun arvioimme ihmisen miellyttävyyttä tai tien ylittämisen turvallisuutta. Ratkaisut ovat automaattisia, niiden perusteita emme kovin tietoisesti harkitse.

Vaikka intuitio voi auttaa joissain kysymyksissä, sen perusteella ei löydä vastausta siihen, mikä väite on totta tai auttaako joku lääke vai ei.

– Intuition varassa toimiva valitsee terveyden horjuessa vaihtoehtohoidon, koska pitää mahdollisena, että se toimii. Hän ei vaadi aukotonta, järjellistä selitystä vaikutusmekanismeista vaan antautuu kokeilemaan, Lindeman toteaa.

Hän muistuttaa, että monet vaihtoehtolääkintään uskovat pitävät myös virallista lääketiedettä toimivana. Samasta asiasta voi olla monta totuutta, jotka elävät rinnakkain riitelemättä keskenään.

– Onhan vaihtoehtohoidoissakin monenlaisia. Toisessa ääripäässä on käsittämättömiä hoitomuotoja, jotka perustuvat energian ja voiman siirtämiseen. Toisessa päässä on lääketiedettä lähellä olevia valmisteita, esimerkiksi vitamiinilisät.

Ei aivan vaarattomia

Syöpäpotilaille markkinoidaan mitä moninaisimpia valmisteita, joiden kerrotaan pysäyttävän syövän etenemisen tai suorastaan parantavan taudin. Kestosuosikkeja ovat koivuntuhkalipeä ja kuusenhavu-uute, joista kummastakaan ei ole todistettu olevan minkäänlaista hyötyä syövän hoidossa. Silti niiden tehosta kulkee huhuja, jotka tavoittavat aina uusia syöpäpotilaita.

Harri Vertio ei halua tuomita niitä, jotka kokeilevat vaihtoehtoisia hoitomuotoja. Usein taustalla on ajatus, että haluaa itse tehdä jotain sairautensa voittamiseksi. Lääketieteen tarjoamat syöpähoidot ovat kovin teknisiä ja monimutkaisia, eikä potilaan ole helppo osallistua tasavertaisena hoitonsa suunnitteluun lääkäreiden kanssa.

– Surullista on, kun syöpää sairastavaa kehotetaan syömään kourakaupalla vitamiineja ja hivenaineita. Määrät ovat niin suuria, ettei hän kenties pysty kaikkia edes nielemään. Silloin iskee epätoivo, kun tämäkään hoito ei auta.

Lääkäri ei hylkää

Harri Vertio neuvoo potilaita kertomaan lääkärilleen, jos he käyttävät jotain vaihtoehtohoitoja lääkärin määräämien lisäksi.

– Vaikka osa lääkäreistä suhtautuu kielteisesti muihin kuin lääketieteen menetelmiin, he eivät hylkää vaihtoehtohoitoja kokeillutta potilastaan. Sitä on turha pelätä.

Vertio luennoi vaihtoehtohoidoista lääkäriopiskelijoille Tampereen yliopistossa. Suuri osa lääkäreistä hyväksyy ainakin osan vaihtoehtohoidoista vaikka ei suosittelekaan niitä potilailleen. Asiallinen keskustelu, jossa punnitaan mahdolliset hyödyt ja haitat on aina paikallaan.

Vakavasti sairailla haitat näkyvät selvästi: vaihtoehtolääkintä voi lykätä varsinaisen hoidon aloitusta. Sovittuja leikkauksia saatetaan joutua siirtämään, jos ei ole lopettanut vaihtoehtolääkkeiden ottamista paria viikkoa ennen leikkauspäivää. Syöpäpotilaan erittäin runsas C-vitamiinin käyttö voi haitata lääke- ja sädehoitoa.

Luonnosta vain hyvää?

Monet pitävät vaihtoehtolääkkeitä turvallisina siksi, että ne tuntuvat luonnollisemmilta kuin lääketieteen käyttämät lääkkeet. Todellisuudessa monet lääkeaineetkin ovat lähtöisin luonnosta ja myös luontaistuotteet saattavat sisältää teollisesti tuotettuja kemiallisia aineita, jopa lääkeaineita. Sitä ei aina kerrota tuoteselosteessa – ihmetellään vain, kuinka luonnon oma tuote voi olla niin tehokas.

– Monessa istuu luja usko siihen, että kaikki luonnosta lähtöisin oleva on hyvää. Ja kuitenkin ympäristössämme kasvaa myös hyvin myrkyllisiä kasveja, dosentti Marjaana Lindeman sanoo.

Hän arvelee, että intuitio saa monet luottamaan samoihin asioihin kuin muinaiset kansat ja entisaikojen tiedemiehet. Tarkemmin ajateltuna tuskin kukaan toivoisi, että hänen sairauksiaan hoidetaan keskiaikaisilla menetelmillä, mutta se, että hoitoa on käytetty satoja vuosia, voi vedota.

– Minä en ainakaan haluaisi, että minua hoidettaisiin niin vanhoin menetelmin. Sen jälkeen tiede on löytänyt paljon parempia lääkkeitä, Lindeman toteaa.

Tarkkana lasten kanssa

Heikoilla jäillä ollaan silloin, jos vaihtoehtohoidon saaja on lapsi, vanhus tai mielenterveyspotilas. Suomessakin on tiedossa kuolemantapauksia, joissa vaihtoehtohoitoihin uskoneet vanhemmat ovat kieltäneet lapseltaan lääketieteellisen hoidon.

– Jos lapsen epäillään olevan hengenvaarassa, hänet voidaan ottaa huostaan vaikka sairaalassa. Tällöin vanhemmat eivät enää voi vaikuttaa lapsensa hoitoon. Yleensä kuitenkin selvitään keskustelemalla, lääkäri Harri Vertio kertoo.

Erityisen tärkeää vaihtoehtolääkkeiden ja lääkkeiden yhteisvaikutusten selvittäminen on, jos sairastaa jotain pitkäaikaista sairautta, käyttää verenohennuslääkkeitä tai on saanut siirtoelimen. Myös raskaana olevien ja imettävien äitien tulisi olla varovaisia.

Akupunktio hyväksytty

Luonnonlääketieteen Keskusliiton nettisivuilla esitellään noin 80 vaihtoehtoista hoitoa. Mukana on tutumpia hoitoja, kuten akupunktio, homeopatia tai kuppaus mutta myös vähemmän tunnettuja, kuten biokinesiologia, tuina-hieronta tai trager-hoito.

– Vaihtoehtohoitojen kirjo ulottuu vaarattomiksi katsotuista kiviterapiasta ja vyöhyketerapiasta sellaisiin vaarallisempiin hoitoihin kuin oksennuttaminen ja kahviperäruiskeet, Harri Vertio listaa.

Virallisen aseman lääketieteessä on saanut akupunktio, jota antavat monet lääkärit, yleensä fysiatrit. Akupunktion on tutkimuksissa todettu auttavan erilaisiin kipuihin, kuten päänsärkyyn, migreeniin tai polven nivelrikon aiheuttamiin särkyihin.

Vielä on osin selvittämättä, miksi neulahoito auttaa kipuihin. Länsimainen lääketiede olettaa sen perustuvan välittäjäaineisiin, jotka vapautuvat, kun tiettyjä hermopisteitä ärsytetään ohuen ohuella neulalla. Kiinalainen lääketiede taas selittää, että akupunktioneulat avaavat ihmisen kehossa olevat energian ja veren kulkureitit, jos niiden virtaus on jostain syystä häiriintynyt.

Samanlaiseen tasapainon tavoitteluun nojaa moni muukin itämaisen lääketieteen hoito. Niissä uskotaan, että ihmisissä olevaa huonoa energiaa voi pyyhkiä pois ja tuoda tilalle hyvää energiaa. Toisissa hoitomuodoissa taas pyritään puhdistamaan elimistöstä siellä oleva paha. Tällaisia ajattelutapoja länsimainen lääketiede ei tunnusta.

Lymfan hyödyt kyseenalaistettu

Lymfahieronnalla on lääketieteessä oma paikkansa: sitä käytetään leikkausten jälkeisten turvotusongelmien hoidossa. Lymfaan turvaudutaan muun muassa silloin, kun rintasyöpäpotilaalta on leikkauksessa jouduttu tyhjentämään kainalon imusolmukkeet. Myös plastiikkakirurgisten leikkausten jälkeen lymfalla voidaan kiihdyttää ja ohjata nestekiertoa oikeaan suuntaan.

Vertio kertoo, että monet kokevat hyötyneensä lymfahoidosta, mutta vuosi sitten tehty tutkimuskatsaus ei löytänyt riittävää näyttöä hoidon tehokkuudesta. Saattaakin olla, että lymfan lääketieteellinen käyttö vähenee tulevina vuosina.

Kauneudenhoidossa lymfan asema turvotuksen poistajana tuskin on uhattuna. Lymfahieronta kuuluukin monen kylpylän ja kauneussalongin tarjoamiin palveluihin.

Kuka tahansa voi hoitaa

Vaihtoehtoterapeuttien koulutusta ja toimintaa ei valvo yksikään viranomainen. Suomessa kuka tahansa voi väittää olevansa homeopaatti tai aromaterapeutti. Poikkeuksen tekevät ne manipulaatiohoitojen antajat, jotka on ilmoitettu Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen (TEO) rekisteriin. Vuoden 2009 alusta rekisteriä hoitaa Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira.

Rekisteröidyt ammattilaiset ovat saaneet asianmukaisen koulutuksen ja vain he saavat käyttää itsestään nimikettä koulutettu kiropraktikko, koulutettu naprapaatti tai koulutettu osteopaatti.

– Oman itsensä takia kannattaa aina tarkistaa hoitajansa ammattipätevyys. Sen voi tehdä pyytämällä nähtäväkseen koulutustodistuksen, Vertio neuvoo.

Vertio on itse kokeillut monia vaihtoehtohoitoja mutta ei ole saanut niistä enempää kuin hetkellisen rentouden tunteen. Hän ei kuitenkaan halua kyseenalaistaa kaikkien hoitojen hyödyllisyyttä.

– Jokainen voi mielessään punnita, onko hoidosta saatu hyöty suhteessa siitä maksettuun hintaan. Jos kokee saaneensa hyötyä koko rahan edestä, hoitoja kannattaa ehkä jatkaa.

Kaihda liian hyvää

Harri Vertio varoittelee täysistä huijauksista. Sellaisiksi hän katsoo hoitomuodot, joiden markkinoija tietää tarjoavansa palveluita, jotka eivät paranna kenenkään olotilaa. Hän muistuttaa, että lääkäreissäkin on sellaisia, jotka määräävät esimerkiksi syövän hoidoksi jättiannoksia vitamiineja ja hivenaineita. Onneksi tällaisia lääkäreitä on tiedossa vain muutama.

Hälytyskellojen pitäisi soida silloin, jos hoitoa markkinoidaan yhden asiantuntijan nimissä. Jos valmiste olisi niin ihmeen hyvä, se olisi kaikkien lääkärien käytössä. Asiakkaita houkutellaan myös vetoamalla erilaisiin tutkimuksiin ja tutkimuslaitoksiin, joiden tieteellisyys ei kestä lähempää tarkastelua.

Jos hoidon luvataan ehkäisevän tai parantavan useita sairauksia, se on todennäköisesti huijausta. Sellaista ihmehoitoa ei ole keksittykään. Liian hyvältä kuulostava on takuulla humpuukia.

Erilaisia jo lähtökohdiltaan


Lääketiede

 1. hoidon teho pitää osoittaa tutkimuksin
 2. hoidon toimintamalli tunnetaan
 3. ammattilaisilla lupa hoitaa
 4. hoito pirstaloitunut erikoisaloihin
 5. tutkimustieto tärkeää
 6. tiedettä

Vaihtoehtoiset

 1. sokkotutkimuksia ei tehdä
 2. toimintamallia ei ole selvitetty
 3. hoidon antajia ei valvota
 4. hoidetaan koko ihmistä
 5. usko paranemiseen tärkeää
 6. hoitoa

Akupunktio

Akupunktion juuret ovat kiinalaisessa lääketieteessä, joka uskoo, että neulanpisto avaa hyvän energian ja veren virtauksen, jos ne jostain syystä ovat päässeet tukkiutumaan.

Akupunktiota on tutkittu paljon ja se on hyväksytty osaksi länsimaista lääketiedettä. Vaikutuksen arvioidaan perustuvan hermojen välittäjäaineiden sekä mielihyvähormoni endorfiinin vapautumiseen.

Akupunktio helpottaa erilaisia kiputiloja, kuten niska- ja hartiajännityksiä, päänsärkyä tai nivelrikon aiheuttamaa kipua.

Lymfahoito

Lymfaterapiassa tehostetaan elimistössä virtaavaa imunestekiertoa kevyin pumppaavin liikkein. Sitä käytetään turvotuksen poistoon, kivun lievitykseen ja rentoutukseen. Lääkärit voivat määrätä lymfahoitoa esimerkiksi rintasyöpäleikkauksen jälkeen, sillä se kiihdyttää vaurioitunutta imunestekiertoa ja vähentää näin turvotusta.

Uusin tutkimus on kyseenalaistanut lymfan hyödyt. Voikin olla, että sen lääketieteellinen käyttö vähenee, mutta toistaiseksi esimerkiksi rintasyöpäleikkauksessa olleet saavat lääkärin määräämästä lymfahoidosta Kela-korvausta.

Vyöhyketerapia

Vyöhyketerapian tarkoituksena on aktivoida kehoa parantamaan itse itsensä. Terapiassa hierotaan ja painellaan jalkapohjan, jalkaterän, käsien ja korvien alueella olevia heijastepisteitä.

Vyöhyketerapiaa käytetään muun muassa stressin, lihasjännityksen ja ruoansulatushäiriöiden hoitamisessa. Siitä haetaan apua myös vauvojen koliikki-itkuun. Lääketieteellisissä tutkimuksissa vyöhyketerapian ei ole todettu auttavan vaikka jalkapohjan hieronta saattaakin tuottaa hyvää oloa ja lievittää kipuja ainakin hetkellisesti.

Homeopatia

Homeopaattiset valmisteet tehdään laimentamalla ja ravistamalla luonnosta saatavia raaka-aineita. Menetelmää kutsutaan potensoinniksi, koska sen uskotaan tekevän aineesta entistä tehokkaampaa: mitä laimeampi liuos, sitä tehokkaammaksi sen sanotaan tulevan. Valmisteiden väitetään tukevan elimistön puolustusjärjestelmää ja paranemiskykyä.

Homeopaattisten valmisteiden vaikutusmekanismeja ei ole pystytty selittämään eikä niiden tehoa ole osoitettu lääketieteellisissä tutkimuksissa. Homeopatia luetaan vaihtoehtoisiin hoitomuotoihin, mutta homeopaattiset valmisteet luokitellaan EU:ssa lääkkeiksi. Homeopatiaa voi opiskella esimerkiksi Saksassa osana lääkärikoulutusta.

Lue lisää akupunktiosta.

Muista

 • kertoa lääkärille käyttämistäsi luontaistuotteista tai ravintolisistä, sillä ne saattavat joko heikentää tai voimistaa lääkkeiden vaikutusta.
 • keskustella lääkärin kanssa, jos aiot lopettaa sinulle määrätyn lääkkeen käytön ja korvata sen luontaistuotteella.
 • välttää ostamasta luontaistuotteita tai lääkkeitä netistä tai ulkomailta. Niiden todellinen sisältö voi olla ihan muuta kuin mainoksessa luvattu.
 • noudattaa pakkauksen annosteluohjeita.
 • lopettaa tuotteen käyttö, jos epäilet sen aiheuttaneen haittaa.
 • Useimmista vaihtoehtohoidoista ei ole haittaa potilaille, tosin ei sitten hyötyäkään.
Vierailija

Vyöhyketerapia, homeopatia ja muut vaihtoehtohoidot - hyötyä vai haittaa?

Tämä eduskunnassa vaihtoehtohoitoja kannattavien kansanedustajien lääketieteen pätevyys epäilyttää. Siellä Perussuomalaisten tiloissa puoltavan kokouksen järjesti perushoitaja ja palomies. Jälkimmäinen kertoo oppineensa kaiken tietämänsä ambulanssikuskina.Ensimmäisellä on alin mahdollinen tutkinto. Toisin sanoen kummalakaan ei ole lääketieteestä pienintäkään käsitystä. En voi muuta kuin huokaista, kuinka pienellä asiantuntemuksella ja järjellä eduskunnassa toimitaan asiantuntijana.
Lue kommentti
Vierailija

Vyöhyketerapia, homeopatia ja muut vaihtoehtohoidot - hyötyä vai haittaa?

Kysy lääkäriltä? Lääkärit opetetaan kirjoittamaan lääketehtaan reseptejä. Niistä saa rahaa. Sairaasta saa rahaa ja monet lääkkeet lisää sairauksia. http://personal.inet.fi/koti/remeli/laakebisnes.htm Puoskarilaki tulee, ei tule, tulee sittenkin? http://blogit.iltalehti.fi/christer-sundqvist/2014/02/10/puoskarilaki-tulee-ei-tule-tulee-sittenkin/
Lue kommentti
nayttelija piitu uski

Vakava työuupumus pakotti näyttelijä Piitu Uskin muokkaamaan elämänsä uusiksi.

Lue Piitun vinkit, joilla hän ehkäisee väsymistä.

Huimauksesta se alkoi. Näyttelijä Piitu Uski meni ensin hammaslääkäriin, sitten korvalääkäriin. Jälkimmäinen totesi, että huimaus voisi olla psyykkistä.

- Aloin itkeä hysteerisesti, eikä siitä tullut loppua, sanoo Piitu, 48.

- Olin aina ollut hyvä muistamaan repliikkini, mutta yhtäkkiä vuorosanat eivät vain pysyneet päässäni. Muisti pätki muutenkin. Yhtenä aamuna en pystynyt enää nousemaan sängystä.

Hänestä tuntui, että hän piti siihen aikaan koko perhettä kasassa. Miehellä oli syvä työuupumus, lapset olivat pieniä ja oma työ televisiosarja Salatuissa elämissä vaati elämältä tiukkaa kurinalaisuutta.

- Olin sairastanut putkeen useita keuhkoputkentulehduksia ja elämä tuntui raskaalta. Miehen burnout ei estänyt minuakin sairastumasta siihen, mutta sen takia hankkimani tiedot auttoivat minua puhaltamaan pelin poikki, sanoo Piitu.

Koko elämä uusiksi

Hän ymmärsi, ettei voisi vain pitää lyhyttä sairauslomaa ja jatkaa elämistä kuin ennenkin.

- Vetäydyin kaikesta sivuun vuodeksi. Ajattelin, että otan tauon ja katson, mitä sen jälkeen tapahtuu. Ensimmäisestä puolesta vuodesta en muista mitään.

Avioero lähti vireille, ja henkiinjäämisvietti hoiti muun.

- Tajusin, että minun pitää alkaa käydä terapiassa eikä vain syödä lääkkeitä.

Oikeastaan koko elämä meni uusiksi. Pitkä liitto loppui. Piitu ajatteli, ettei hänestä olisi enää lavalle tai kameran eteen, sillä hän ei jaksanut edes katsoa suoraan eteensä. 

Omat arvoni, mitä ne ovat?

Suurennuslasin alle joutuivat niin Piitun ihmissuhteet, ruokavalio, elämänarvot kuin niiden mukainen toimintakin.

- Tiesin jo alussa, että minun pitää loppuelämäni varoa lähtemästä samaan pyöritykseen uudelleen. Nyt olen todella valikoiva töiden suhteen. Tarvitsen keikkojen väliin paljon palautumista ja teen mitä vain, että pääsen metsään. Pidän kiinni vahvoista rutiineista.

Ennen kuin Piitu sitoutuu johonkin – oli se sitten ystävän tapaaminen tai työprojekti – hän miettii, mitä se tarkoittaa itselle käytännössä. Lisääkö oma valinta harmoniaa vai tuoko iikaa säpinää.

Lue väsymyksen ehkäisystä: Hyvä terveys 12 / 2016

Piitun vinkit jaksamiseen
 1. Opettele tunnistamaan omat tunteesi erilaisten reaktioiden takana. Ole rehellinen itsellesi siitä, miltä joku asia sinusta tuntuu. Niin kauan kuin sinulla on yhteys omiin tunteisiisi, voit aika hyvin.
 2. Mieti mitä valintasi tarkoittavat käytännössä: paljonko ne vievät aikaa ja voimia ja paljonko niitä jää sitten muille asioille.
 3. Olet sitä, mitä syöt. Ravinto näkyy myös mielenlaadussa. Suosi mieluummin laatua kuin määrää, mitä ikinä teetkin.

Lähes puolet ihmisistä on joskus kuullut ääniä. Äänet saattavat paheksua ja moittia, mutta ne voi kesyttää jopa kannustaviksi.

Harhaäänet säikäyttävät ja usein ensimmäinen reaktio on ”sekoamisen” pelko. Äänien kuuleminen ei kuitenkaan ole sinänsä merkki mielen järkkymisestä, vaan meissä jokaisessa oleva valmius.

Usein äänet alkavat kuulua järkyttävän tai ahdistavan tapahtuman jälkeen. Tällaisia voivat olla läheisen kuolema, ihmissuhteen päättyminen, vakava sairastuminen tai koettu väkivalta, kuten koulukiusaaminen tai seksuaalinen hyväksikäyttö.

Jotkut kuulevat ääniä poikkeuksellisen väsyneenä pitkän valvomisen jälkeen, kovassa kuumeessa tai unen ja valveen rajamailla. Moni kuulee esimerkiksi ovikellon soivan juuri ennen heräämistä tai nukahtamista.

Aivokuvantaminen on paljastanut, että harhaäänien kuuleminen tapahtuu samassa aivojen osassa kuin oikeiden äänien kuuleminen. Se selittää, miksi äänet tuntuvat niin todellisilta.

”PYÖRI YMPYRÄÄ,  ÄLÄ OTA LÄÄKETTÄ”

Ahdistuneena, surullisena tai voimakkaan mielenliikutuksen vallassa ihminen herkistyy äänille. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa puolet läheisen menettäneistä on kuullut heidän ääniään. Äänet liittyvät kaipauksen ja surun tunteeseen.

Myös masennuksessa, kun ajatukset pyörivät itsesyytösten kehässä, ihminen saattaa kuulla moittivia ääniä tapaan ”sinusta ei ole mihinkään”.

— Äänet voivat käskeä suorittamaan jotakin, kävelemään tietyllä tavalla, kieltää juomasta vettä tai ottamasta lääkettä, kertoo Jorvin psykoosiklinikan ylilääkäri Jorma Oksanen.

Huumeriippuvaisilla äänien kuuleminen on tavallista.

— Huumeet sotkevat keskushermoston tiedonvälitystä ja saattavat aiheuttaa pysyviä vaurioita hermoratoihin. Äänet voivat jäädä muistoksi, vaikka käyttö loppuisikin.

KUISKAUKSISTA JUMALAN SANOIHIN

Monet historian merkkihenkilöt ja taitelijat ovat kuulleet ääniä. Venäläinen romantiikan ajan säveltäjä Pjotr Tshaikovski kuuli nuorena musiikkia ja kummasteli vanhemmilleen, miksi muut eivät sitä kuule.

Puheen lisäksi äänet voivatkin olla kuiskauksia, hälinää, naurua, musiikkia, pölynimurin tai auton hurinaa.  

Joskus äänet liittyvät psykoosi¬sairauteen. Skitsofreniadiagnoosia ei kuitenkaan tehdä pelkästään äänien perusteella, vaan siihen täytyy liittyä toimintakyvyn romahtaminen ja todellisuudentajun pettäminen.

— Psykoosissa voi kuulla lapsuudenaikaisen opettajan, äidin, jumalan tai paholaisen ääntä, jopa kaikkia yhtä aikaa, toteaa Jorma Oksanen.

Pahimmillaan äänet saattavat kiusata koko valveillaoloajan, mutta kovin yleistä se ei onneksi ole. Jos maailma muuttuu selittämättömällä tavalla oudoksi, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

— Jos äänet ovat hyvin sinnikkäitä, piinallisia tai ahdistavia, käskevät esimerkiksi vahingoittamaan itseä tai tekemään jotain pahaa, tarvitaan antipsykoottista lääkitystä. Lääkehoito katkaisee ääniltä terävimmän särmän ja helpottaa ahdistusta. Joskus äänet loppuvat kokonaan, Oksanen sanoo. 

AVOIMUUS NUJERTAA ÄÄNIEN VOIMAN

Äänet voivat puhua lempeään tai äksyyn sävyyn. Vihaiset äänet saattavat johtua siitä, ettei pysty ilmaisemaan vihan tunteita ja äänet yrittävät tehdä sen omalla kömpelöllä tavallaan. Yksi äänien vitsaus on se, että ne usein kieltävät kuulijaansa hiiskumasta niistä kenellekään. Puhuminen saattaa hetkellisesti jopa pahentaa ääniä, mutta lopulta avoimuus nujertaa niiden voimaa.

Tunteista puhuminen on tärkeää, mutta voi myös hakata nyrkkeilysäkkiä tai tyynyä, kunhan ei vahingoita itseään. 

Yksi keino tulla toimeen äänien kanssa on asettaa niille rajat ja varata kuuntelemiseen tietty aika päivästä. On tärkeää pyhittää äänille aina samanpituinen aika. Joskus sekin auttaa, että tarkkailee ääniä ikään kuin ulkopuolisena, yrittää ymmärtää niiden sanomaa.  

 

Valtakunnallinen ääniä kuulevien yhdistys antaa tietoa ja vertaistukea. Lisää tietoa täältä.

 

Äänipäiväkirja ja muut keinot
 1. Äänipäiväkirjan pitäminen saattaa tepsiä. Siinä voi pohtia, ovatko äänet vieraita vai tuttuja, kuuluvatko ne silloin, kun tunnen oloni yksinäiseksi tai ahdistuneeksi, kenties stressaantuneeksi. Päiväkirja opettaa ymmärtämään äänien sielunmaisemaa, jolloin niitä on helpompi hallita.
 2. Äänet menettävät polttavuuttaan, kun oppii keskittymään johonkin muuhun, kuten elokuvan katseluun, kävelylenkkiin tai lehden selailuun.
 3. Toisinaan äänet loppuvat, kun ihminen ymmärtää, mitä ne yrittävät viestiä. Äänien täydellinen loppuminen ei ole kuitenkaan toipumisen edellytys.
 4. Myös kognitiivinen psykoterapia, jossa ääniin liittyviä uskomuksia opetellaan kyseenalaistamaan, auttaa ”tulemaan juttuun” äänten kanssa.

 

 

Ajan nuoli osoittaa vain yhteen suuntaan. Toisin sanoen me vanhenemme ja nuoruus haihtuu kuin nähty uni.

Se on sietämätöntä.

Voimme tietenkin muistella menneitä ja lehteillä vanhaa albumia ja lausua toiveikkaasti: "Tallessa eletty elämä."

Mutta eletty elämä ei ole tallessa. Se on poissa kuin menneen talven lumet.

Josta pääsenkin varsinaiseen tarinaani.

 

Viisi kuukautta sitten järveä peitti vielä puolimetrinen jää. Minä hiihdin tämän jään lumista pintaa. Pääsin yllättävän lujaa.

"Pääsen yllättävän lujaa", sanoin itsekseni, ja ohitin saaren ja ohitin toisen.

Siinä hiihtäessäni mielessäni ei liikkunut mitään erityistä. Paitsi tietysti se, että täytän tänä vuonna 50 vuotta, sillä se on liikkunut tänä vuonna mielessäni jatkuvasti.

 

Neljännen saaren kohdalla pidin tauon. Saaren rantaa peittivät suuret pyöreät kivet. Aurinko oli sulattanut lumet kivien pinnalta.

Juuri pyöreistä kivistä muistin, että olin käynyt tällä samalla paikalla aikaisemminkin, parikymmentä vuotta sitten. Siitä oli kauan.

"Siitä on kauan", ajattelin haikeana, ja katselin rannan kiviä. Muistelin aikaa silloin parikymmentä vuotta sitten ja muistinkin jotain, mutta sitten muistot katosivat, ja oli taas tämä hetki ja minun tuli kylmä.

Lähdin hiihtämään kotiin päin.

 

Silloin tapahtui jotakin yllättävää. Minut valtasi tavattoman hyvä mieli. En tiedä miksi, oli vain helppo olla. Ikään kuin olisin tehnyt sovinnon itseni kanssa.

"Olen tehnyt sovinnon itseni kanssa", sanoin oikein ääneen. Lauseen juhlavuus huvitti minua.

Aurinko laski. Saaret heittivät pitkät kylmät varjonsa valkealle jäälakeudelle, mutta sekään ei nyt haitannut. Tunsin että kaikki tämä kuuluu paluumatkaan.

 

Kun saavuin kotiin, kuvailin tuntemuksiani vaimolle. Erityisesti kuvailin paluumatkan hyvää mieltä ja julistin, että olin saanut suuren oivalluksen: Myös viidenkymmenen vuoden ikä oli eräänlainen elämän kääntöpaikka. Myös me voisimme nyt lähteä pitkälle hyvälle paluumatkalle, ikään kuin kohti kotia.

Minusta tuntui, että minulla oli hallussani keski-iän mielenrauhan salaisuus.
– Hyi että, vaimo irvisti.
– Miten niin, minä hämmästyin.
– Paluumatkalle, vaimo toisti inhoa äänessään.
– Minä en ole todellakaan lähdössä millekään paluumatkalle. Minä menen eteenpäin ja nyt minä lähden jumppaan.

 

Pidin vaimon vastausta ensin tylynpuoleisena, mutta syötyäni ja saatuani verensokerini taas kohoamaan myönsin, että vaimon näkökulmassa oli ideaa. Kun olin levännyt vielä hetken, tajusin itsekin, että olin tainnut hiihtää hiukan liian kovaa.

Kesällä siirryinkin sitten pyöräilyyn. Olen nyt polkenut pitkiäkin lenkkejä, mutta pidän aina purtavaa mukanani enkä vedä itseäni aivan piippuun.

Lisäksi suunnittelen reitin niin, ettei synny vaarallisen vertauskuvallisia, edestakaisia osuuksia, vaan lenkistä muodostuu ympyränmallinen, jatkuvaa eteenpäin menon tunnetta vahvistava.
 

Petri Tamminen on vääksyläinen kirjailija, joka tekee taidetta nolostelustaan.

toisen mitatointi vahingoittaa

Joku tekee sen tietoisesti, toinen tiedostamattaan, väheksyy kaveria vieressä. Vähättelevästä puheesta kannattaa opetella eroon.

”Mitä sä nyt tästä stressaat?” Tai ehkä vain tuhahdus. Se on toisen mitätöintiä ja vahingoittaa ihmissuhteita sekä kotona että työpaikoilla.

Vähättelevä puhe voi olla tietoista tai tiedostamatonta. Olipa kumpaa tahansa, siitä voi opetella eroon, sanoo henkisestä väkivallasta esikoiskirjan tehnyt ensihoitaja Heidi Holmavuo.

1. Tietoisesti. Parisuhteessa vähättely näkyy toisen kovana arviointina: et sinä tuosta(kaan) selviä... Työpaikalla kollega saa osakseen tuhahtelua tai hänet sivuutetaan julmasti. Vähättely on lähellä kiusaamista. Molemmissa tapauksissa vähättelijä tietää käyttäytyvänsä huonosti.

2. Tiedostamattomasti. Moni väheksyy itseään, koska on oppinut ajattelemaan, ettei kuitenkaan kelpaa eikä selviydy. Mielessä on epäilys, että myös muut väheksyvät minua. Elämän isompi epäonnistuminenkin voi kalvaa ja viedä itsekunnioituksen. Vertailu muihin pahentaa tilannetta.

3. Avuksi. Mieti, mistä olet oppinut vähättelevän asenteen ja pyri siitä tietoisesti eroon. Mieti, miksi jälleen sanoit pahasti, miksi annoit toisen ymmärtää, ettei kelpaa. Tai miksi toruit itseäsi, vaikka siihen ei ollut mitään konkreettista syytä? Harjoittele näkemään ihmisissä ja itsessäsi positiivisia puolia. Keskity niihin. Kunnioittava ilmapiiri auttaa kaikkia viihtymään elämässä.

Lähteenä käytetty Heidi Holmavuon kirjaa Uskalla elää mielellään eteenpäin, Fitra, 32 e.