
Suuri B12-vitamiinipitoisuus pienentää riskiä sairastua Alzheimerin tautiin. B12-vitamiinin puutos yleistyy vanhetessa, kun sen imeytyminen heikkenee.
Voiko B12-vitamiinin puute olla syy muistisairausepidemiaan, professori Hilkka Soininen?
Tärkeimmät etenevän muistisairauden aiheuttajat ovat Alzheimerin tauti ja verenkiertoperäisistä syistä johtuvat muistin ja tiedonkäsittelyn ongelmat. Vaikea B12-vitamiinin puute voi aiheuttaa neurologisia oireita, myös muistiongelmia. Kuitenkin on todennäköisempää, että B12-vitamiinin puute vain myötävaikuttaa muistisairauksiin.
Mistä johtuu se, että yli 65-vuotiaista joka kymmenenneltä on todettu B12-vitamiinin puutos, ja on arvioitu, että jopa 70 prosenttia ikäihmisistä kärsii siitä tietämättään?
Vaikka monet heistä syövät maksaa, kalaa, lihaa, maitoa ja kananmunia, joista B12-vitamiinia saa yllin kyllin, B12-vitamiinin imeytyminen saattaa heikentyä vanhetessa. Vanhukset, erityisesti muistipotilaat, voivat kärsiä myös aliravitsemuksesta ja ruokavalio voi jäädä yksipuoliseksi.
Mistä voi päätellä, että saa liian vähän B12-vitamiinia?
Ei mistään. Puutoksen löytää määrittämällä vitamiinitasot. Tämä laboratoriotutkimus kuuluu muistipotilaan perusselvityksiin. Lähetteen verikokeeseen saa terveyskeskuslääkäriltä.
Miten vitamiinivaje korjataan?
Jos todetaan vaikea puutos, B12-vitamiinia annetaan lihakseen ruiskeina. Ruokavalion tarkistus ja tarvittaessa apteekista saatava vitamiinilisä suun kautta toimivat ennalta ehkäisyssä.
Lue lisää:
Näillä resepteillä lisää B-vitamiinia ruokapöytään
Vitamiinit - mistä ja miten paljon?
Kerää vitamiinipommit luonnosta
- vilja (mielellään täysjyvä)
- kasvikset (erityisesti vihreät)
- liha
- maksa
- kala
- maitovalmisteet
- pähkinät
- siemenet