Mikä vikana?

Julkaistu:

Tunnista vaarallinen sydänoire

4 tunnista vaarallinen sydanoire

Pistos tai muljahdus ei viittaa sydänvaivaan, mutta rintakehää puristava kipu voi kertoa sepelvaltimotaudista. Näin opit erottamaan harmittomat pistelyt vakavista sydänoireista, joiden takia on lähdettävä lääkäriin saman tien.

Rintaan pistää, sydän tuntuu muljahtelevan paikoillaan. Tunne on epämiellyttävä. Onko sydämessäni vikaa?

– Luultavasti ei, varsinkaan jos kivulla ei ole mitään yhteyttä fyysiseen rasitukseen, Meilahden sairaalan sisätautien ja kardiologian erikoislääkäri Marit Granér kertoo.

Jotkut ovat herkempiä tuntemaan pistoja tai muljahteluja. Pistävä tunne rinnassa on harvoin oire mistään sairaudesta. Muljahtelu voi liittyä sydämen vaarattomiin lisälyönteihin.

Ihminen ei normaalisti tunne sydämensä sykettä. Kun jännittää, rasittaa itseään tai on stressaantunut, pulssi kiihtyy. Silloin sydämenlyöntinsä tuntee selkeämmin. Toiset myös aistivat pienetkin muljahtelut tai rytmin muutokset keskimääräistä paremmin, varsinkin maatessaan vasemmalla kyljellään.

Kun rintakipu on pistävää tai terävää ja sen voi selvästi paikallistaa, ei oire mitä luultavimmin liity sepelvaltimotautiin. Ylävartalolla tuntuva pistävä kipu voi puolestaan liittyä johonkin lihasvaivaan tai vaikkapa rintalastaa tukevan ruston tulehtumiseen. Toistuvat rintakivut voivat olla myös oireita ruoansulatuskanavan vaivoista tai liittyä paniikkihäiriöön.

Turhaan ei kannata tutkia

Marit Granérin mukaan jo jotakin sydäntautia sairastavat potilaat osaavat hyvin kuunnella sydäntään. Jos taas ihmisellä ei ole aiemmin ollut sydänoireita, hänen on hyvin vaikea tietää, johtuuko kipu sydämestä. Siksi huolestuttava kipu, jota ei ole aiemmin tuntenut, kannattaa kyllä tutkia.

– Tyypillinen sepelvaltimotaudista johtuva rasitusrintakipu on ehkä hyvä oppia tunnistamaan, Granér sanoo.

Ja tietysti se, milloin itselle tai jonkun toisen puolesta on tilattava ambulanssi.

Marit Granérin mielestä ei ole mitään syytä käydä tutkituttamassa sydäntään vain varmuuden vuoksi, jos oireita ei ole. Ei, vaikka suvussa olisikin sydänsairauksia.

Kipu säteilee leukaan ja käteen

Rintakehää puristaa, kuin sen ympärillä olisi kireä vanne. Kipu säteilee leukaperiin ja vasempaan käsivarteen. Oireet alkavat kävellessä tai vaikka portaita kavutessa, pyöräillessä tai lenkillä, ja ne pahenevat rasituksen aikana.

– Hyvin tyypillinen sydänoire, Marit Granér kertoo.

Tämäntyyppinen kipu johtuu jonkin sepelvaltimohaaran tukoksesta sydämessä, jolloin sydänlihas ei saa riittävästi verta ja happea.

Kun pysähtyy, kipu helpottaa yleensä muutamassa minuutissa. Se kuitenkin toistuu samanlaisena, kun taas lähtee liikkeelle. Jos kyseessä on sydäninfarkti, kipu ei välttämättä helpota ollenkaan.
Joskus kylmä sää tai tuhti ateria voivat laukaista rintakipukohtauksen. Myös vaikkapa jännittäminen urheilutapahtumaa seuratessa, repivä riita tai se, että on vähällä jäädä auton alle, voi aiheuttaa kohtaukseen johtavan tunnekuohun.

Rasitusrintakipu on sepelvaltimotaudin tyypillisin oire. Tavallisesti kipuun liittyy myös ahdistava ja puristava tuntemus rintalastassa. Joskus tulee pelkkä pusertava tunne ilman varsinaista kipua.

– Jos potilaalla on jo todettu sepelvaltimotauti, nitron ottaminen heti rintakivun alettua helpottaa kohtausta, Granér sanoo.

Sydän- ja verisuonisairaudet ovat Suomessa yleisin kuolinsyy ja merkittävä työkyvyttömyyden aiheuttaja. Vaikka kuolleisuus sepelvaltimotautiin vähenee, potilaiden määrä lisääntyy, koska ihmiset elävät pidempään.

Kouristava kipu ei hellitä

Rintaa kouristaa. Kipu ei hellitä, vaikka kuinka yrittäisi levätä. Nyt pitää mennä sairaalaan. Jos tulee vielä äkillinen hengenahdistus tai tajuttomuus, on tosi kyseessä ja ambulanssi pitää tilata äkkiä. Omalla autolla tai taksilla ei kannata lähteä, vaikka olisi tajuissaankin.

Hyvin voimakas rintakipu, joka jatkuu ainakin parikymmentä minuuttia eikä helpotu lepäämällä tai nitrolla, on selkeä merkki sydäninfarktista.

Kun potilas on vakavan käynnissä olevan sydäninfarktin kourissa, hänen ihonsa on viileä mutta hikinen. Marit Granérin mukaan potilas on usein myös huonovointinen ja hänen rintaansa ahdistaa tai kouristaa.
Sydäninfarktissa valtimosuonen seinämään on syntynyt repeämä, jonka seurauksena valtimo tukkeutuu.

Osa sydänlihaksesta jää ilman verta. Kohtaus voi kestää joitakin tunteja, tai tilanne voi johtaa äkkikuolemaan. Sydäninfarktin saaneista noin joka neljäs kuolee ensimmäiseen kohtaukseensa.

Jos ihminen haukkoo henkeään, hänen ihonsa on viileä ja hän yskii vaahtoa, on kyseessä sydänperäinen sokkitila. Tämä sydämen pumppaushäiriö voi tulla sydäninfarktin yhteydessä. Sokin seurauksena elimistö ei saa riittävästi happea.

Hengenvaarallista on myös repivä kipu, joka säteilee selkään ja rintakehän etupuolelle koko ajan paikkaa vaihdellen. Tällöin aortta eli päävaltimo on repeytynyt. Potilas on kylmänhikinen, ja äkkikuolema on hyvin lähellä. Hänet pitää saada leikkaussaliin välittömästi.

Jatkuvaa jomotusta rinnassa

Jomottava ja jatkuva rintakipu, joka tuntuu aloillaan ollessakin, voi Granérin mukaan olla joissakin tapauksissa oire sydänpussin tai sydänlihaksen tulehduksesta. Varsinkin, jos oiretta on edeltänyt kuumeinen tulehdustauti. Sydänlihastulehdusta esiintyy tavallisimmin nuorilla ihmisillä, ei niinkään vanhuksilla.

Rintakipu, johon liikkuminen ei vaikuta, johtuu todennäköisemmin keuhkopussintulehduksesta tai muuhun keuhkoihin liittyvästä vaivasta. Kipu, joka jatkuu samanlaisena useita päiviä, ei luultavimmin johdu sydämestä.

Jalat turpoavat ja väsyttää

Hengenahdistus, jalkojen turpoaminen ja voimakas väsyminen ovat selkeitä sydämen vajaatoiminnan oireita. Myös paino yleensä nousee. Sydämen vajaatoiminnassa sydänlihas ei jaksa pumpata riittävästi verta ja nestettä kertyy keuhkoihin ja muualle elimistöön. Vajaatoiminnan taustalla on yleensä jokin muu sydänsairaus, kuten sepelvaltimotauti, synnynnäinen sydänvika, läppävika, sydänlihastulehdus tai sydänlihaksen rappeuma. Myös krooninen verenpainetauti voi johtaa sydämen vajaatoimintaan.

Hankala sydämen vajaatoiminta voi pahimmillaan johtaa äkilliseen hengenahdistuskohtaukseen ja tajunnan hämärtymiseen. Hengenahdistus voi olla myös oire sydämen läppäviasta, mutta silloin kyse on jo vaikeasta taudista. Yleensä lievä läppävika ei oireile.

Tavallisin, hoitoa vaativa läppävika on sydämen vasemman kammion ja päävaltimon välissä sijaitsevan aorttaläpän ahtauma, joka vaikeuttaa veren virtausta vasemmasta kammiosta päävaltimoon. Läppävika johtaa sydämen pumppaustehon heikkenemiseen, ja pahimmillaan siitä seuraa sydämen vajaatoiminta.

Ylimääräisiä tykytyksiä

Sydämen ylimääräiset tykytykset ovat merkki rytmihäiriöstä.
Jos tajunta hämärtyy rytmihäiriöiden yhteydessä, kannattaa hakeutua lääkäriin. Kyse voi silloin olla vakavasta häiriöstä. Tajuttomuuskohtaus yhdistyneenä sydämen tykytyksiin on jo selvä merkki huolestuttavasta sydämen rytmihäiriöstä.

Rytmihäiriöissä sydämen sähköinen toiminta muuttuu niin, että sydän lyö liian tiheästi tai liian hitaasti ja usein epäsäännöllisesti. Yleisin niistä on eteisvärinä eli flimmeri, joka aiheuttaa edellisten oireiden lisäksi myös väsymystä, hengästymistä ja joskus rintakipua. Joskus eteisvärinä tuntuu vain välillä, jonka jälkeen rytmi on pitkäänkin normaali. Vakavin rytmihäiriö on kammiovärinä, joka johtaa sydämenpysähdykseen.

Oireiden perusteella on vaikea päätellä mistä rytmihäiriöstä on kyse, ja joskus sydämen epäsäännöllinen rytmi huomataan lääkärissä sattumalta ilman sen kummempia ennakko-oireita. Rytmihäiriöt voivat olla myös täysin vaarattomia, mutta toistuvat rytmihäiriöt kannattaa aina tutkituttaa.

 

LUE LISÄÄ
Yllättävä kipu - milloin pitää lähteä lääkäriin?
Sydän voi särkyä järkytyksestä
Rytmihäiriöistä
Sydän kuntoon kantasoluilla
Naisen ja miehen sydän sairastaa erilailla

Kommentit

asioikaa halpahallissa elätte pidempään

ei tupakkaa eikä kaljaa

 

muut päivittäistavarakauppaketjut eivät tunne vastuutaan

[quote author="Vierailija" time="11.12.2013 klo 09:43"]

asioikaa halpahallissa elätte pidempään

ei tupakkaa eikä kaljaa

 

muut päivittäistavarakauppaketjut eivät tunne vastuutaan

[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö

Halpahallista em tiedä, mutta tupakka ja alkoholi ovat täysin tarpeettomia ja vaarallisia pitkän iän ja terveen elämän kannalta. Syökää ja liikkukaa sännöllisesti ja nauttikaa lajitoverienne seurasta hymy huulessa ja pankaa hyvä kietämään - antaessaan saa! Karpatia

[quote author="Vierailija" time="11.12.2013 klo 10:50"]

Halpahallista em tiedä, mutta tupakka ja alkoholi ovat täysin tarpeettomia ja vaarallisia pitkän iän ja terveen elämän kannalta. Syökää ja liikkukaa sännöllisesti ja nauttikaa lajitoverienne seurasta hymy huulessa ja pankaa hyvä kietämään - antaessaan saa! Karpatia

[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö

Lepo sykkeeni on noussut huolestuttavan korkeaksi. se on heti aamulla 100-116 välissä. Olen elokuussa matkalla ollessani menettänyt kokonaan tajuntani (se kesti vain hetken) sain pian apua. Nyt olen päässyt terv.kesk. tutkimuksiin. (kesken) En ole kunnossa, koska joka aamu herään todella väsyneenä ja syke laukkaa 100-kieppeillä

Olen 75v liikunnallinen nainen. Viime vuonna tuli n.1000km hiihdettyä.

Mitä minun nyt kannattaa tehdä? Kiitän neuvoita! Liisa

[quote author="Vierailija" time="26.12.2013 klo 06:48"]

Lepo sykkeeni on noussut huolestuttavan korkeaksi. se on heti aamulla 100-116 välissä. Olen elokuussa matkalla ollessani menettänyt kokonaan tajuntani (se kesti vain hetken) sain pian apua. Nyt olen päässyt terv.kesk. tutkimuksiin. (kesken) En ole kunnossa, koska joka aamu herään todella väsyneenä ja syke laukkaa 100-kieppeillä

Olen 75v liikunnallinen nainen. Viime vuonna tuli n.1000km hiihdettyä.

Mitä minun nyt kannattaa tehdä? Kiitän neuvoita! Liisa

[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö

Oon11v mun rintoi pistelee jos syön ja liikun mitä teen

[quote author="Vierailija" time="02.03.2014 klo 05:37"]

Oon11v mun rintoi pistelee jos syön ja liikun mitä teen

[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö

Lepo sykkeeni on noussut huolestuttavan korkeaksi. se on heti aamulla 100-116 välissä. Olen elokuussa matkalla ollessani menettänyt kokonaan tajuntani (se kesti vain hetken) sain pian apua. Nyt olen päässyt terv.kesk. tutkimuksiin. (kesken) En ole kunnossa, koska joka aamu herään todella väsyneenä ja syke laukkaa 100-kieppeillä

Olen 75v liikunnallinen nainen. Viime vuonna tuli n.1000km hiihdettyä.

Mitä minun nyt kannattaa tehdä? Kiitän neuvoita! Liisa

luultavasti olet saanut jo diagnoosin lääkäriltäsi. olisi kiva kuulla mikä oli oireiden syy?  melkeinpä tekisi mieli arvata, että syynä ns. ylikunto, mahtoiko olla oikein arvattu?

 

[quote author="Vierailija" time="15.03.2014 klo 11:45"]

[quote author="Vierailija" time="26.12.2013 klo 06:48"]

Lepo sykkeeni on noussut huolestuttavan korkeaksi. se on heti aamulla 100-116 välissä. Olen elokuussa matkalla ollessani menettänyt kokonaan tajuntani (se kesti vain hetken) sain pian apua. Nyt olen päässyt terv.kesk. tutkimuksiin. (kesken) En ole kunnossa, koska joka aamu herään todella väsyneenä ja syke laukkaa 100-kieppeillä

Olen 75v liikunnallinen nainen. Viime vuonna tuli n.1000km hiihdettyä.

Mitä minun nyt kannattaa tehdä? Kiitän neuvoita! Liisa

[/quote]

luultavasti olet saanut jo diagnoosin lääkäriltäsi. olisi kiva kuulla mikä oli oireiden syy?  melkeinpä tekisi mieli arvata, että syynä ns. ylikunto, mahtoiko olla oikein arvattu?

 

[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö

Kerro tästä asiasta koulusi terveydenhoitajalle ja vanhemmillesi.

 

[quote author="Vierailija" time="21.03.2014 klo 11:30"]

Kerro tästä asiasta koulusi terveydenhoitajalle ja vanhemmillesi.

 

[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö

kohtuullinen alkoholin nauttiminen on yhteydessä PAREMPAAN terveyteen

[quote author="Vierailija" time="15.04.2014 klo 10:26"]

kohtuullinen alkoholin nauttiminen on yhteydessä PAREMPAAN terveyteen

[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö

Kuinka itse voi tunnistaa vaarallisen sydänoireen jos terveyskeskuslääkärikään ei sitä löydä, esim sydämen vajaatoiminnan osalta? Kuinka usein lääkäri tekee tällaisessa väärän diagnoosin, esim sydänvaivat diagnosoidaan vaikkapa uupumukseksi, potilas ohjataankin mielenterveyspuolen asiakkaaksi sydäntutkimusten sijaan?  

[quote author="Vierailija" time="16.04.2014 klo 09:14"]

Kuinka itse voi tunnistaa vaarallisen sydänoireen jos terveyskeskuslääkärikään ei sitä löydä, esim sydämen vajaatoiminnan osalta? Kuinka usein lääkäri tekee tällaisessa väärän diagnoosin, esim sydänvaivat diagnosoidaan vaikkapa uupumukseksi, potilas ohjataankin mielenterveyspuolen asiakkaaksi sydäntutkimusten sijaan?  

[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö

Terveyskeskuslääkäreillä ei valitettavasti ole pätevyyttä sydäntautien, DCM, HCM tutkimiseen, ei heillä ole tarvittavaa laitteistoakaan, vain noin 50% ko lääkäreistä tunnistaa oireet. Kustannussyytkin estävät monesti tarkemmat tutkimukset jotka tulisivat tehdä erikoissairaanhoidossa sisätautilääkärin tai kardiolodin avulla. Näissä tapauksissa nuo oireet todetaankin valitettavan myöhään joko sairaalassa tai potilaan äkillisen kuoleman vuoksi.  

[quote author="Vierailija" time="16.04.2014 klo 09:20"]

Terveyskeskuslääkäreillä ei valitettavasti ole pätevyyttä sydäntautien, DCM, HCM tutkimiseen, ei heillä ole tarvittavaa laitteistoakaan, vain noin 50% ko lääkäreistä tunnistaa oireet. Kustannussyytkin estävät monesti tarkemmat tutkimukset jotka tulisivat tehdä erikoissairaanhoidossa sisätautilääkärin tai kardiolodin avulla. Näissä tapauksissa nuo oireet todetaankin valitettavan myöhään joko sairaalassa tai potilaan äkillisen kuoleman vuoksi.  

[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö
Lue kaikki kommentit keskusteluista
Keskustelualueen säännöt
Tähdellä merkityt ovat pakollisia kenttiä

Teemat