Tiesitkö, että vettäkin voi juoda liikaa, ikävin seurauksin. Veden riittävälle saannille on kuitenkin olemassa hyvä ja käyttökelpoinen mittari: janon tunne.

Ilman vettä emme pitkälle pötki. Nälkää kehomme sietäisi parikin viikkoa, mutta juomatta emme voi olla paria päivää pidempään. Janoa aistimme sen sijaan kukin tavallamme, ja yksi on parempi sietämään sitä kuin toinen. Yhtä lailla veden tarpeemme vaihtelee: urheillessa tai kesäkuumalla janottaa enemmän kuin muulloin.

Aikuisen veden tarve on noin puolitoista–kaksi litraa päivässä koosta ja tilanteesta riippuen. Määrään on laskettu myös ruoasta saamamme neste, joka on 7–8 desiä. Juomme siis seitsemästä desistä litraan kaikenlaista nestettä päivässä: vettä, kahvia, teetä, kivennäisvesiä, energiajuomia, mehua tai limuja.

– Janojuomana vesi on näistä suositeltavin, kertoo kliinisen ravitsemustieteen dosentti Ursula Schwab Kuopion yliopistosta.

Vesi on Schwabin mukaan hyvä janonsammuttaja hapottomuutensa vuoksi. Syöminen ja juominen aiheuttavat yleensä happohyökkäyksen suussa, eikä hampaita kannata rasittaa silloin, kun juomme janoomme.

– Ja jos ajatellaan painonhallintaa, niin vesi on siinäkin aivan ykkönen. Vedessä ei ole kaloreita toisin kuin vaikkapa mehuissa. Paitsi että mehut kuluttavat hammaskiillettä, ne sisältävät myös yhtä paljon energiaa kuin sokeripitoiset limpparit. Yllättävän nopeasti tulee kerättyä ylimääräisiä kaloreita, jos juo joka kerta janoonsa mehuja.

Ruokajuomaksi maitoa

Ruokajuomat ovat asia erikseen. Schwabin mukaan rasvaton maito tai piimä kannattaa ottaa mukaan aterioille jo sen vuoksi, että niistä saa mukavasti kalsiumia. Kohtuus pitää muistaa myös maitovalmisteiden käytössä, sillä ruokavalio painottuu jo kallelleen, jos nestemäisiä maitotuotteita juo enemmän kuin 5–6 desiä päivässä ja syö lisäksi vielä jogurttia ja juustokin.

Mutta tarvitaanko tässä jo laskuria siitä, miten paljon mitäkin pitää juoda päivässä, etteivät määrät vain ylittyisi tai alittuisi?

– Ei tarvita, sanoo Schwab.

– Veden ja muun nesteen tarpeesta saati janosta ei pidä tehdä itselleen ongelmaa. Juomme sen, minkä tarvitsemme, siitä kehomme viestit pitävät kyllä huolen. Tämä nykyinen juomapullotrendi, jossa vettä naukkaillaan yhtä mittaa, on vähän hupsu. Ei terve ihminen tarvitse vettä enemmän kuin oma janontunne kertoo.

Korkki välillä kiinni

Jano on käyttökelpoinen mittari selvittämään henkilökohtaista vedentarvetta. Kehomme tarvitsee vettä erilaisiin aineenvaihduntaprosesseihin. Vettä poistuu myös hikoillessa sekä hengityksen kautta. Kun vettä kuluu, vesivarastoa täydennetään aidon tarpeen mukaan.

– Jano kertoo varastojen vähenemisestä. Perusterveellä nämä mekanismit toimivat herkästi. Liiasta juomisesta ei ole mitään hyötyä, sillä liika vesi poistuu nopeasti elimistöstä virtsan mukana ja rasittaa vain turhaan virtsarakkoa.

Veden turhasta lipittelystä seuraa virtsanpidätysongelmia ja rajusta veden liikajuonnista kansanomaisesti sanottuna vesipöhö.

– Vesipöhössä elimistön neste- ja suolatasapaino häiriintyy, kun sellaiset elektrolyytit kuten natrium ja kalium laskevat liian alas. Oireina on tajunnan häiriöitä, jopa pyörtymisiä. Sairaalan ensiapuun on tuotu laihduttajia ja varsinkin nuoria naisia, jotka ovat paastonneet ja juoneet liikaa vettä siirtääkseen nälkää kauemmas.

Kuivuus uhkaa harvoin

Vettä voi myös juoda liian vähän. Moni meistä tekee sen useimmiten helteellä tai etelän-lomalla, kun ei juo tarpeeksi ja kuivuu. Oireena on huono olo, joka paranee, kun elimistön vesivarastot täytetään.

– Vanhetessa janontunne heikkenee. Syy on keskushermostoperäinen: aivot eivät käske juomaan riittävän usein. Vanhuksille suosittelisin vesipulloa tai -kannua jääkaappiin, Schwab sanoo.

Kuivumisen yleisimpiä haittoja ovat heikotuksen lisäksi ummetus. Myös virtsakiviä saattaa tulla.

Lääkkeiden aiheuttamaan kuivaan suuhun ei välttämättä tarvitse hörppiä vettä, jos janontunne säilyy normaalina. Ksylitolipurkka tai -pastillit sekä apteekin kuivalle suulle tarkoitetut imeskelytabletit lievittävät oireita vettä paremmin.

Aktiiviselle liikkujalle Ursula Schwab antaa samat juomaohjeet kuin kaikille muillekin: juo janosi mukaan.

– Keho kyllä kertoo, milloin vedenjuontia pitää lisätä, mutta tunnista puoleentoista voi urheilla ilman juomaa.

Jos olosuhteet ovat pidempään hiostavat, pelkkä vesi ei riitä, vaan juomassa pitää olla mukana elektrolyyttejä. Niitä saa muun muassa urheilujuomista. Jumppaan tai punttisalille ei tavallinen liikkuja urheilujuomaa kuitenkaan tarvitse.

Vettä kasviksista

Vedestä ja sen riittävästä saannista on Schwabin mukaan turhaan tehty moderni terveysongelma. ”Vanhinta voitehista” tarjotaan ratkaisuksi kimmoisaan ihoon ja ikääntymisen hidastamiseen. Eräskin lehti ohjeisti lukijoitaan säätämään kännykän tai tietokoneen hälytyksen muistuttamaan siitä, että on aika juoda lasillinen vettä tunneittain.

– Vesi ei myöskään pidä kauan nälkää loitolla, sillä se poistuu mahalaukusta nopeasti. Painonhallinnassa vesi kannattaa saada ruoasta: kasviksista ja vaikkapa keitoista. Silloin nälkä pysyy paremmin loitolla, mutta kaloreja kertyy vähemmän kuin monesta muusta ruoasta.

Ursula Schwab tietää, että ihmiset haluavat kovin mielellään rajoja, käypiä määriä ja keskiarvoja määritelläkseen sitten, onko jokin normaalia vai ei.

– Vedensaanti on yksi niistä jutuista, joista ei tarvitse ottaa stressiä, hän lohduttaa.

Nykyinen juomapullotrendi, jossa vettä naukkaillaan yhtä mittaa, on vähän hupsu.

Veden turhasta lipittelystä seuraa virtsanpidätysongelmia ja rajusta veden liikajuonnista kansanomaisesti sanottuna vesipöhö.

Lähde: thl.fi

Lue lisää maidosta ja vedestä.

Juomasuositukset

 • Sopiva juotavien nesteiden määrä päivittäin on useimmille ihmisille noin 1–1,5 litraa.
 • Vesijohtovesi on paras janojuoma, ruokajuomaksi suositellaan veden ohella rasvatonta ja vähärasvaista maitoa ja piimää.
 • Täysmehua voi aterian yhteydessä juoda päivittäin 1–2 dl, mutta se ei korvaa hedelmiä. Tee ja kahvi mieluiten ilman sokeria ja kermaa sopivat päivittäisiksi juomiksi. Muita juomia on syytä nauttia harvemmin kuin päivittäin.
 • Energiaa sisältävien juomien runsas käyttö lisää lasten ja nuorten lihomisriskiä ja jatkuva nautiskelu saattaa pilata lasten hampaat.
 • Suomalaisten juomatavat ovat alkoholinkäyttöä lukuun ottamatta vielä järkevät.
 • Erilaisten juomien valikoima on laajentunut runsaasti viime vuosien aikana ja kokonaan uudentyyppisiä tuotteita, kuten energia- ja hyvinvointijuomia sekä erilaisia maustettuja vesiä, on tullut markkinoille.
 • Juomista on tullut yhä merkittävämpi energian lähde, mutta juomista saadaan maitojuomia lukuun ottamatta hyvin vähän välttämättömiä ravintoaineita.
 • Usein toistuva sokeri- tai happopitoisten juomien nauttiminen on erittäin haitallista hampaille. Juomien hapoista hiilihappo ei ole haitallista mutta varsinkin sitruunahappo on.
Vierailija

Älä tankkaa vettä koko ajan

Täähän on ihan täyttä shaibaa :D Jos on jano, se on nestehukan esiaste ja se pitäisi pitää loitolla juomalla vettä pikkuhiljaa päivän mittaan. Nestehukka on kuitenkin aika vaarallinen tila elimistölle ja jos kerralla juot litran vettä, ei se niinsanotusti imeydy samalla tavalla kuin päivän mittaan juotu, koska se menee niin nopeasti kehon läpi. Ruuasta saadun 'veden' lisäksi pitäisi juoda se 1,5-2 litraa, kuten ravinto-alan ammattilaiset kertovat. Ja rasvaton maito on jopa vaarallisempaa kuin...
Lue kommentti
Vierailija

Älä tankkaa vettä koko ajan

Miksi aina kysytään Ursulalta? Miksi ihmisen pitäisi juoda maitoa? Ilmankin pärjää oikein hyvin. Laadukkaat juustot, voi, kerma ja hapatetut maitotuotteet sitä vastoin ovat ok tai jopa terveysruokaa. Esimerkiksi useista juustoista saa arvokasta K2-vitamiinia . 1 dl maitoa, piimää, jogurttia tai viiliä sisältää vain 3 grammaa proteiinia, 1µg lisättyä D-vitamiinia ja kalsiumia 121mg (lähde: Fineli). Proteiinin päivittäinen tarve on 1-2 grammaa per painokilo (normaali paino) päivässä. D-vitamiinin...
Lue kommentti
vastustuskykyä tauteja vastaan erilaisista sipuleista

Sipuli ei tuo vain makua vaan antaa puhtia viruksia ja bakteereita vastaan.

Kaikki sipulilajit sisältävät flavoinoideja. Niitä on käytetty lääkekasveina jo antiikin ajoista.

Useiden tutkimusten mukaan flavonoideilla on osansa syöpien ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Ne myös estävät virusten ja bakteerien kasvua ja sitovat itseensä elimistölle haitallisia aineita.

 • Keltasipulin flavonolipitoisuudet ovat suurempia kuin punasipulin. Ärhäkän keltasipulin maku muuttuu kypsennettäessä lempeämmäksi. Punasipulia sopii erityisen hyvin käytettäväksi  paahdettuna, keitettynä ja hillottuna.
 • Valkosipulissa flavonodimäärät ovat hyvin pieniä, mutta siinä – kuten muissakin sipuleissa – on erilaisia rikkiyhdisteitä, joilla on samoja vaikutuksia kuin flavonoideilla.
 • Purjo kannattaa ehdottomasti käyttää kokonaan. Jos pilkkoo ruokaan vain valkean osan, 90 prosenttia sen sisältämistä hyvistä flavonoideista jää saamatta. Valkoinen ja vihreä osa poikkeavat maultaan toisistaan, vaikka kumpaakin osaa voi huoletta käyttää ruoanlaittoon.

FM Tuula Soinisen väitöstutkimuksessa selvisi, että pitkulaisen sipulikasvin flavonolit ovat pääasiassa kemferolijohdannaisia, lisäksi siinä on kversetiiniä.

Kuumentamista flavonoidit kestävät hyvin, huomattavasti paremmin kuin vaikka vitamiinit.

LÄHDE ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

turvotus turvottaa vatsa pömpöttää mikä avuksi

Ongelmanani ovat pitemmän aikaa olleet erilaiset vatsaongelmat ja turvotus. Olen 21-vuotias naiskilpaurheilija ja rasvaprosenttini on 15. Vatsani on jatkuvasti turvonnut ja usein kova kuin pallo. Lisäksi minua vaivaa vaihtelevasti ummetus ja löysä vatsa sekä ilmavaivat. Ruoka nousee jatkuvasti takaisin suuhun. Nautin pieniä aterioita tasaisin väliajoin, syön rauhallisesti hyvin pureskellen. Olen kokeillut kaikkia ruokavaliomuutoksia, mitä on suositeltu. Olen myös käyttänyt sekä vatsahappoja vähentävää että lisäävää lääkitystä. En tiedä enää mitä tehdä ja olen kyllästynyt pullottavaan ”raskausmahaani”.

Vatsaongelmat ovat tavallisia ja kiusallisia. Kysyjä ei mainitse, onko vaivoja tutkittu. Jos ei ole, kehottaisin kysyjää hakeutumaan mahasuolikanavan sairauksiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Tässä muutamia asioita, joiden vaikutusta oireisiin voisi tarkkailla ennen lääkärissä käyntiä.

Turvotusta aiheuttavat tyypillisesti palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit eri muodoissa. Myös sipulit, purjo mukaan lukien, kaalit, oliivit, lanttu, nauris, maa-artisokka, paprika, retiisi, selleri, sienet, tuore kurkku, hapankaali, vesimeloni, tuore omena ja päärynä ja avokado voivat aiheuttaa oireita.

Hiilihapolliset juomat, tuore hiivalla kohotettu leipä ja pulla, hapatettu leipä, etikkasäilykkeet sekä savustetut ja voimakkaasti maustetut ruoat eivät myöskään sovi kaikille.

Makeutusaineista sorbitoli, ksylitoli, maltitoli, laktitoli ja isomalti aiheuttavat oireita herkemmin kuin muut makeuttajat. Sorbitolia käytetään myös mm. kosteudensäilyttäjänä, joten sitä voi olla sellaisissakin tuotteissa, jotka eivät ole makeita.

Inuliinia lisätään nykyisin varsin yleisesti sellaisiin tuotteisiin, johon halutaan lisätä kuitua tai tuotteen kuitupitoisuutta halutaan jostain syystä lisätä. Inuliini näyttää aiheuttavan varsin usein vatsavaivoja. Samoin kuin edellä mainittujen makeuttajien myös inuliinin käytöstä löytyy tieto tuotteen aines­osaluettelosta.

Kysyjä lienee jo kokeillut laktoositontakin ruokavaliota. Osa on niin herkkiä laktoosilla, ettei sitä voi olla ruokavaliossa juuri lainkaan. Jos kysyjä on kokeillut laktoosin rajoittamista vähälaktoosisilla tuotteilla, esim. Hyla ja Into, kehottaisin kokeilemaan uudelleen täysin laktoosittomilla tuotteilla. Jo muutaman päivän aikana huomaa, auttaako tämä.

Viljatuotteiden sieto on yksilöllistä. Osalle gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis ja ohra aiheuttavat oireita. Osa ei puolestaan kestä kauraa. Osa puolestaan voi käyttää viljoja vapaammin, kunhan leipä on kuivattua, esim. näkkileipää, tai paahdettua.

Pienet ateriat ovat tärkeä tekijä, kun pyritään hillitsemään ruoan takaisinvirtausta. Suuremmat juomamäärät on hyvä ajoittaa aterioiden väliin. Ruokailun jälkeen on myös hyvä odottaa jonkin aikaa ennen rankempaa liikuntaa tai makuulle menoa. Yleensä 45 minuuttia–tunti riittää.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

hyvä iltapala auttaa saamaan hyvän unen

Puuro + marjat + raejuusto = hyvä uni.

Uni on parempaa, kun vatsa ei ole liian täynnä, mutta ei ole nälkäkään. Liian vähähiilihydraattinen ruokavalio voi pilata yöunet, samoin liika sokeri illalla.

Suosi tryptofaani-aminohappoa sisältävää iltaruokaa, sillä se rauhoittaa hermostoa ja aivojen toimintaa. Tryptofaania on esimerkiksi banaanissa, kanassa, maidossa, munissa, manteleissa, pähkinöissä, kokojyväviljassa ja linsseissä.

Muutenkin kannattaa suosia hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten kokojyväviljaa, ja proteiinia. Vältä rasvaista ja mausteista ruokaa sekä sokeria ja makeutusaineita.

Hyvän unen resepti on syödä päivällä säännöllisesti ja proteiinipitoisesti, mutta lisätä hyviä hiilihydraatteja iltaa kohti. Moni syö aamulla kaurapuuroa marjoilla. Kun siihen lisää pari ruokalusikallista raejuustoa, siitä saa mainion hyvän yön iltapalan.

Asiantuntija: ravitsemusterapeutti Anette Palssa

Lue lisää: Näin voitat väsymyksen, Hyvä terveys 12/2016

Näillä valinnoilla lihaa ja kalaa karttava kokoaa parhaan ruokavalion.

VIHANNEKSET

Saat C-vitamiinia, folaattia, K-vitamiinia, karotenoideja ja muita bioaktiivisia aineita, kaliumia sekä vain vähän energiaa.

 

MARJAT, HEDELMÄT

Saat C-vitamiinia, folaattia, fenolisia yhdisteitä ja muita bioaktiivisia aineita, ravintokuitua.

 

KAALIKASVIT

Saat kalsiumia ja bioaktiivisia aineita sekä vain vähän energiaa.

 

JUUREKSET, PERUNA

Saat hyviä hiilihydraatteja, mutta vain vähän energiaa. Porkkanasta myös beetakaroteenia.

 

PAVUT, LINSSIT

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, energiaa, ravintokuitua.

 

PÄHKINÄT, MANTELIT, SIEMENET

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvahappoja, energiaa, ravintokuitua.

 

VILJAVALMISTEET

Täysjyväviljasta saat hyviä hiilihydraatteja, proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, ravintokuitua, energiaa.

 

KASVIÖLJY

Saat omega-3- ja omega-6-rasvahappoja (välttämättömiä rasvahappoja), rypsiöljystä muodostuu elimistössä tärkeää eikosapentaeeni-rasvahappoa, paljon energiaa.

 

MAITOVALMISTEET

Saat proteiineja, riboflaviinia, B₁₂-vitamiinia sekä kalsiumia ja jodia, myös D-vitamiinia (mutta ei luomutuotteista).

 

KANANMUNA

Saat proteiineja ja monipuolisesti vitamiineja, mm. runsaasti B₁₂-vitamiinia, ja kivennäisaineita.

 

 

 

HUOM!

Vegaanin, joka ei syö mitään eläinperäisiä ruoka-aineita, pitää syödä B₁₂-vitamiinivalmistetta, ja pulaa voi helposti tulla myös D-vitamiinista, kalsiumista, raudasta, sinkistä ja jodista.

Vierailija

Kasvissyöjä, syö näitä!

Mikähän tässä jutussa on ollut lähteenä? Kasvisruokavalioon ei tarvita maitotuotteita tai kananmunia. Vegaanin tulee huolehtia samoista vitamiineista kuin nykytiedon mukaan sekasyöjienkin - D-vitamiinista ja B12-vitamiinista. Jodin saa helposti vegaaneille tarkoitetusta vitamiinitabletista, jossa on muitakin vegaanin terveyttä edistäviä vitamiineja ja hivenaineita. Sekaruokavalio muuten sisältää enemmän jodia ja B12-vitamiinia vain siksi, että näitä lisätään eläinten rehuun. Parempi olisi syödä...
Lue kommentti