Maito vahvistaa luita, mutta entä jos sen jättää ruokavaliosta pois kokonaan? Mistä muualta kalsiuminsa voi kahmia?

Suomi on melkoinen maitomaa, mutta kaikkien ruokavalioon valkoinen juoma ei kuulu.

Maitoallergikon tai vegaanin kannattaa miettiä tarkkaan, miten tarvittavan määrän kalsiumia saa keräiltyä kasaan.
Terveen aikuisen olisi hyvä saada ainakin 800 milligrammaa kalsiumia päivässä. Kalkin riittävä saanti on tärkeää ennen kaikkea luun mineraalipitoisuuden takia. Kalsium toimii luuston rakennusaineena sekä osallistuu hermoston toimintaan ja lihasten supistumiseen.

Kalsiumilla on myös monia terveysvaikutuksia: sillä on todettu olevan verenpainetta alentava vaikutus, ja se saattaa auttaa säilymään solakkana.

Ravista kalsiumjuomat

Finravinto-tutkimuksen mukaan suomalaiset saavat yli 60 prosenttia kalsiumistaan maidosta ja maitovalmisteista. Laktoosi-intolerantille kalsiumin saanti ei tuota päänvaivaa, sillä hän voi käyttää vähälaktoosisia tai laktoosittomia maitotuotteita.

Maitoallergiselle eivät sovi mitkään maitoa tai maidon osia sisältävät ruoat. Maitotuotteita ei käytä myöskään tiukkaa vegaaniruokavaliota noudattava ihminen.

Onneksi kaupan hyllyltä saa nykyään kalsiumilla täydennettyjä tuotteita. Rikastetut juomat, kuten soija-, kaura- ja riisimaito, sisältävät yleensä saman määrän kalsiumia kuin tavallinen lehmänmaito.

Myös monissa mehuissa ja kivennäisvesissä saattaa olla lisättyä kalsiumia. Ne eivät kuitenkaan sisällä proteiineja, joten mehujuomat eivät vastaa täysin maidon ravintoarvoa.

Täydennettyjä tuotteita olisi hyvä nauttia maidon tapaan päivittäin, jotta niillä olisi merkitystä kalsiumin saannille. Juomat kannattaa ravistaa hyvin, sillä kalsium laskeutuu nesteen pohjalle.

Keräile kasviksista

Maito ei ole ainoa kalsiumin lähde, vaan tärkeää kivennäisainetta on myös kasvikunnan tuotteissa. Paljon kalsiumia sisältävät esimerkiksi lehti- ja parsakaali sekä valkoiset ja punaiset pavut. Murskatut seesaminsiemenetkin sisältävät runsaasti kalsiumia.

Ongelma on se, että kasviksia pitäisi syödä valtavat määrät, jotta päiväannos täyttyisi. Esimerkiksi yksi maitolasillinen vastaa kolmea desilitraa kypsentämättömiä valkoisia papuja. Kuorettomia seesaminsiemeniä taas pitäisi popsia yli puoli kiloa päivässä, mikä olisikin jo hurja energiapamaus.

Paras keino on siis syödä monipuolisesti kasviksia ja käyttää kalsiumilla täydennettyjä tuotteita. Soijasta ja tofusta kalsium imeytyy elimistöön lähes yhtä hyvin kuin maidosta, joten esimerkiksi soijamaito- ja jogurtti korvaavat maitotuotteet kätevästi.

Kasvisten lisäksi kalkkia on pieniä määriä esimerkiksi marjoissa, hedelmissä, kalassa ja kananmunassa. Kasvissyöjälle mainio kalsiuminlähde on tofu.

Liika on pahaksi

Päiväannos eli 800 milligrammaa kalsiumia tarkoittaa käytännössä kolmea tai neljää lasillista maitoa ja paria viipaletta juustoa. Kasvuikäisille nuorille ja raskaana oleville suositus on suurempi, jopa 1 200 milligrammaa.
Kehittyvä luusto hyötyy runsaasta kalsiumista.

Jos maitoallerginen tai vegaanista ruokavaliota noudattava ihminen ei käytä kalsiumilla täydennettyjä tuotteita, on kalsiumin saanti turvattava kalkkitabletilla. Pelkällä nirson kasvissyöjän salaatti- ja leipäruokavaliolla ei pitkälle pötkitä!

Päivittäinen kalsium olisi silti hyvä kerätä ensisijaisesti ruoasta, ei tableteista. Varmuuden vuoksi kalsiumtabletteja ei kannata napostella, sillä liiallinen kalsium heikentää raudan imeytymistä elimistöön.

Kuulutko riskiryhmään?

Puutostilat tuntuvat nykyihmisestä mahdottomilta ja vanhanaikaisilta. Silti osteoporoosia eli luukatoa sairastaa arvioiden mukaan 400 000 suomalaista.

Jos ruokavalio sisältää niukasti kalsiumia, elimistö irrottaa sitä luusta. Osteoporoosissa luiden lujuus on vähentynyt ja siksi murtuma-alttius lisääntyy.

Milloin luuntiheysmittauksiin sitten pitäisi marssia, jos epäilee sairastavansa osteoporoosia tai sen esiastetta, osteopeniaa?

Oman lääkärin kanssa kannattaa keskustella, jos kuuluu riskiryhmään, eli esimerkiksi vanhemmilla tai sisaruksilla on todettu osteoporoosi. Kaatumisen tai vähäisen iskun seurauksena syntynyt murtumakin voi olla merkki luuston haurastumisesta.

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Sen sijaan kannattaa huolehtia riittävästä kalkin ja D-vitamiinin saannista.

Geenit määräävät

Osteoporoosi on ennen kaikkea ikääntyneiden sairaus. Naisilla vaihdevuosien aiheuttama estrogeenituotannon loppuminen lisää yleensä luun haurastumista. Iän karttuessa kalsium ei enää imeydy yhtä hyvin kuin nuorempana ja lisäksi D-vitamiinin aktivoituminen heikkenee.

Korkean iän lisäksi riskitekijöitä ovat varhainen vaihdevuosien ilmaantuminen, vähäinen liikunta sekä pitkäaikainen niukka kalkin ja D-vitamiinin saanti. Myös matalapainoisuus ja hento ruumiinrakenne sekä runsas tupakointi vaikuttavat.

Lisäksi jotkin sairaudet, kuten keliakia ja nivelreuma, kasvattavat osteoporoosin riskiä. Samoin tietyt lääkehoidot, kuten kortisonin käyttö, voivat haurastuttaa luustoa.

Käytännössä osteoporoosiin sairastumiseen vaikuttavat eri riskitekijät yhdessä. Geenit määräävät noin 80-prosenttisesti luun vahvuudesta.

Kolajuoma haurastuttaa

Kalsiumin hyvä ystävä on D-vitamiini, joka mahdollistaa kalsiumin imeytymisen. D-vitamiinia saa erityisesti kalasta, mutta myös vitaminoidusta maidosta, piimästä, jogurtista ja margariinista.

Sitä valmistuu myös ihossa auringon ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta.

D-vitamiinia ei Suomen oloissa saa ympäri vuoden ajan tarpeeksi auringosta ja ravinnosta. Siksi purkista saatava D-vitamiinilisä on suositeltava.

Onneksi elintavat ovat yksi keino pelastaa luut. Kannattaa siis liikkua paljon ja välttää tupakointia.

Kotikonsteja on lisää pitkän listan verran: syö paljon vihanneksia, marjoja sekä hedelmiä, suosi maitotuotteita tai kalsiumilla täydennettyjä elintarvikkeita, vältä suolaisia ruokia sekä pidä kahvin ja alkoholin juominen kohtuudessa.

Yksi huono yhdistelmä kalsiumin kanssa ovat kolajuomat. Niiden jatkuva, runsas juominen voi haurastuttaa luustoa.

Kalkki eli kalsium

 • Toimii luuston rakennusaineena. Osallistuu myös hermoston toimintaan ja lihasten supistumiseen.
 • Niukka kalsiuminsaanti aiheuttaa tuntoaistin häiriöitä, lihaskouristuksia ja luuston haurastumista.
 • Tavallisen suomalaisen aikuisen tulisi saada vähintään 800 mg kalsiumia vuorokaudessa, kasvuikäisen ja raskaana olevan enemmän.
 • D-vitamiini auttaa kalsiumia imeytymään luustoon.
 • Osteoporoosia sairastaa Suomessa arviolta 400 000 ihmistä. Osteoporoottisia murtumia kirjataan vuodessa noin 35 000.
 • Osteoporoosin hoitoon on olemassa useita tehokkaita lääkevaihtoehtoja.
 • Tee kalsiumtesti Maito ja terveys -sivuilla ja osteoporoositesti www.osteoporoosiliitto.fi.

Asiantuntijoina elintarviketieteiden lisensiaatti Eeva Voutilainen Helsingin avoimesta yliopistosta, kansanterveystieteen professori Jaakko Tuomilehto Helsingin yliopistosta ja professori, endokrinologian klinikan ylilääkäri Matti Välimäki HYKSistä.

Lue mistä saat myös kalsiumia.

Yhtä maitolasia (1,5 dl) vastaa:

 • 2 dl kalsiumilla rikastettua soijamaitoa
 • tofua 100 g
 • lehtikaalia 160 g
 • valkoisia kypsentämättömiä papuja 3 dl
 • parsakaalia 200 g
 • juustoa 2 viipaletta (eli n. 30 g)
vastustuskykyä tauteja vastaan erilaisista sipuleista

Sipuli ei tuo vain makua vaan antaa puhtia viruksia ja bakteereita vastaan.

Kaikki sipulilajit sisältävät flavoinoideja. Niitä on käytetty lääkekasveina jo antiikin ajoista.

Useiden tutkimusten mukaan flavonoideilla on osansa syöpien ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Ne myös estävät virusten ja bakteerien kasvua ja sitovat itseensä elimistölle haitallisia aineita.

 • Keltasipulin flavonolipitoisuudet ovat suurempia kuin punasipulin. Ärhäkän keltasipulin maku muuttuu kypsennettäessä lempeämmäksi. Punasipulia sopii erityisen hyvin käytettäväksi  paahdettuna, keitettynä ja hillottuna.
 • Valkosipulissa flavonodimäärät ovat hyvin pieniä, mutta siinä – kuten muissakin sipuleissa – on erilaisia rikkiyhdisteitä, joilla on samoja vaikutuksia kuin flavonoideilla.
 • Purjo kannattaa ehdottomasti käyttää kokonaan. Jos pilkkoo ruokaan vain valkean osan, 90 prosenttia sen sisältämistä hyvistä flavonoideista jää saamatta. Valkoinen ja vihreä osa poikkeavat maultaan toisistaan, vaikka kumpaakin osaa voi huoletta käyttää ruoanlaittoon.

FM Tuula Soinisen väitöstutkimuksessa selvisi, että pitkulaisen sipulikasvin flavonolit ovat pääasiassa kemferolijohdannaisia, lisäksi siinä on kversetiiniä.

Kuumentamista flavonoidit kestävät hyvin, huomattavasti paremmin kuin vaikka vitamiinit.

LÄHDE ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

turvotus turvottaa vatsa pömpöttää mikä avuksi

Ongelmanani ovat pitemmän aikaa olleet erilaiset vatsaongelmat ja turvotus. Olen 21-vuotias naiskilpaurheilija ja rasvaprosenttini on 15. Vatsani on jatkuvasti turvonnut ja usein kova kuin pallo. Lisäksi minua vaivaa vaihtelevasti ummetus ja löysä vatsa sekä ilmavaivat. Ruoka nousee jatkuvasti takaisin suuhun. Nautin pieniä aterioita tasaisin väliajoin, syön rauhallisesti hyvin pureskellen. Olen kokeillut kaikkia ruokavaliomuutoksia, mitä on suositeltu. Olen myös käyttänyt sekä vatsahappoja vähentävää että lisäävää lääkitystä. En tiedä enää mitä tehdä ja olen kyllästynyt pullottavaan ”raskausmahaani”.

Vatsaongelmat ovat tavallisia ja kiusallisia. Kysyjä ei mainitse, onko vaivoja tutkittu. Jos ei ole, kehottaisin kysyjää hakeutumaan mahasuolikanavan sairauksiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Tässä muutamia asioita, joiden vaikutusta oireisiin voisi tarkkailla ennen lääkärissä käyntiä.

Turvotusta aiheuttavat tyypillisesti palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit eri muodoissa. Myös sipulit, purjo mukaan lukien, kaalit, oliivit, lanttu, nauris, maa-artisokka, paprika, retiisi, selleri, sienet, tuore kurkku, hapankaali, vesimeloni, tuore omena ja päärynä ja avokado voivat aiheuttaa oireita.

Hiilihapolliset juomat, tuore hiivalla kohotettu leipä ja pulla, hapatettu leipä, etikkasäilykkeet sekä savustetut ja voimakkaasti maustetut ruoat eivät myöskään sovi kaikille.

Makeutusaineista sorbitoli, ksylitoli, maltitoli, laktitoli ja isomalti aiheuttavat oireita herkemmin kuin muut makeuttajat. Sorbitolia käytetään myös mm. kosteudensäilyttäjänä, joten sitä voi olla sellaisissakin tuotteissa, jotka eivät ole makeita.

Inuliinia lisätään nykyisin varsin yleisesti sellaisiin tuotteisiin, johon halutaan lisätä kuitua tai tuotteen kuitupitoisuutta halutaan jostain syystä lisätä. Inuliini näyttää aiheuttavan varsin usein vatsavaivoja. Samoin kuin edellä mainittujen makeuttajien myös inuliinin käytöstä löytyy tieto tuotteen aines­osaluettelosta.

Kysyjä lienee jo kokeillut laktoositontakin ruokavaliota. Osa on niin herkkiä laktoosilla, ettei sitä voi olla ruokavaliossa juuri lainkaan. Jos kysyjä on kokeillut laktoosin rajoittamista vähälaktoosisilla tuotteilla, esim. Hyla ja Into, kehottaisin kokeilemaan uudelleen täysin laktoosittomilla tuotteilla. Jo muutaman päivän aikana huomaa, auttaako tämä.

Viljatuotteiden sieto on yksilöllistä. Osalle gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis ja ohra aiheuttavat oireita. Osa ei puolestaan kestä kauraa. Osa puolestaan voi käyttää viljoja vapaammin, kunhan leipä on kuivattua, esim. näkkileipää, tai paahdettua.

Pienet ateriat ovat tärkeä tekijä, kun pyritään hillitsemään ruoan takaisinvirtausta. Suuremmat juomamäärät on hyvä ajoittaa aterioiden väliin. Ruokailun jälkeen on myös hyvä odottaa jonkin aikaa ennen rankempaa liikuntaa tai makuulle menoa. Yleensä 45 minuuttia–tunti riittää.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

hyvä iltapala auttaa saamaan hyvän unen

Puuro + marjat + raejuusto = hyvä uni.

Uni on parempaa, kun vatsa ei ole liian täynnä, mutta ei ole nälkäkään. Liian vähähiilihydraattinen ruokavalio voi pilata yöunet, samoin liika sokeri illalla.

Suosi tryptofaani-aminohappoa sisältävää iltaruokaa, sillä se rauhoittaa hermostoa ja aivojen toimintaa. Tryptofaania on esimerkiksi banaanissa, kanassa, maidossa, munissa, manteleissa, pähkinöissä, kokojyväviljassa ja linsseissä.

Muutenkin kannattaa suosia hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten kokojyväviljaa, ja proteiinia. Vältä rasvaista ja mausteista ruokaa sekä sokeria ja makeutusaineita.

Hyvän unen resepti on syödä päivällä säännöllisesti ja proteiinipitoisesti, mutta lisätä hyviä hiilihydraatteja iltaa kohti. Moni syö aamulla kaurapuuroa marjoilla. Kun siihen lisää pari ruokalusikallista raejuustoa, siitä saa mainion hyvän yön iltapalan.

Asiantuntija: ravitsemusterapeutti Anette Palssa

Lue lisää: Näin voitat väsymyksen, Hyvä terveys 12/2016

Näillä valinnoilla lihaa ja kalaa karttava kokoaa parhaan ruokavalion.

VIHANNEKSET

Saat C-vitamiinia, folaattia, K-vitamiinia, karotenoideja ja muita bioaktiivisia aineita, kaliumia sekä vain vähän energiaa.

 

MARJAT, HEDELMÄT

Saat C-vitamiinia, folaattia, fenolisia yhdisteitä ja muita bioaktiivisia aineita, ravintokuitua.

 

KAALIKASVIT

Saat kalsiumia ja bioaktiivisia aineita sekä vain vähän energiaa.

 

JUUREKSET, PERUNA

Saat hyviä hiilihydraatteja, mutta vain vähän energiaa. Porkkanasta myös beetakaroteenia.

 

PAVUT, LINSSIT

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, energiaa, ravintokuitua.

 

PÄHKINÄT, MANTELIT, SIEMENET

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvahappoja, energiaa, ravintokuitua.

 

VILJAVALMISTEET

Täysjyväviljasta saat hyviä hiilihydraatteja, proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, ravintokuitua, energiaa.

 

KASVIÖLJY

Saat omega-3- ja omega-6-rasvahappoja (välttämättömiä rasvahappoja), rypsiöljystä muodostuu elimistössä tärkeää eikosapentaeeni-rasvahappoa, paljon energiaa.

 

MAITOVALMISTEET

Saat proteiineja, riboflaviinia, B₁₂-vitamiinia sekä kalsiumia ja jodia, myös D-vitamiinia (mutta ei luomutuotteista).

 

KANANMUNA

Saat proteiineja ja monipuolisesti vitamiineja, mm. runsaasti B₁₂-vitamiinia, ja kivennäisaineita.

 

 

 

HUOM!

Vegaanin, joka ei syö mitään eläinperäisiä ruoka-aineita, pitää syödä B₁₂-vitamiinivalmistetta, ja pulaa voi helposti tulla myös D-vitamiinista, kalsiumista, raudasta, sinkistä ja jodista.

Vierailija

Kasvissyöjä, syö näitä!

Mikähän tässä jutussa on ollut lähteenä? Kasvisruokavalioon ei tarvita maitotuotteita tai kananmunia. Vegaanin tulee huolehtia samoista vitamiineista kuin nykytiedon mukaan sekasyöjienkin - D-vitamiinista ja B12-vitamiinista. Jodin saa helposti vegaaneille tarkoitetusta vitamiinitabletista, jossa on muitakin vegaanin terveyttä edistäviä vitamiineja ja hivenaineita. Sekaruokavalio muuten sisältää enemmän jodia ja B12-vitamiinia vain siksi, että näitä lisätään eläinten rehuun. Parempi olisi syödä...
Lue kommentti