Kuva Shutterstock

Ilman kuituakin ihminen kasvaa ja pysyy hengissä mutta voiko hän hyvin? Vastaamassa ravitsemusfysiologian professori Marja Mutanen Helsingin yliopistosta.

1. Leipä on hyvä kuidun lähde.

Totta. Kaikki leviät sisältävät kuitua, vaikka vaaleassa leivässä sitä on vähemmän kuin tummassa. Olipa vilja mitä vain, sitä enemmän leivässä on kuitua, mitä enemmän siihen on leivottu jyvän kuoriosaa.
Kuusi viipaletta runsaskuituista ruisleipää riittää päivittäiseksi kuidun lähteeksi.

2. Kuidunsaannin takia kannattaa syödä hedelmiä tuoremehujen sijaan.

Totta. Kuitua on vain hedelmien kalvoissa ja kuorissa. Sen vuoksi vain sellaisissa tuoremehuissa on kuitua, joissa on mukana hedelmälihaa.

3. Jos aikoo saada päivän kuidut kasviksista, niitä pitää syödä ämpäreittäin.

Tarua. Myös kasviksissa on paljon kuitua. Varsinkin suussa ”kuituisilta” tuntuvissa kaaleissa ja palkokasveissa. Laskeskelin, että jos syö 400 gramman pussin pakastevokkivihanneksia, siitä saa 10 grammaa kuitua eli melkein puolet päivän kuitusuosituksesta, joka on 25–30 grammaa.

4. Kuiduissa on paljon hyviä ravintoaineita.

Totta. Vaikka kuidussa itsessään ei ole ravintoaineita, kuitu tulee kasvin siitä osasta, jossa kaikki tärkeät kivennäiset ja vitamiinit sijaitsevat. Vaikka kuitu myös estää kivennäisten imeytymistä, sitä tulee kuidun mukana niin paljon, että syöjä jää plussalle. Usein varoitellaan, että kuitu vähentää raudan imeytymistä. Näin käykin koeolosuhteissa mutta ei ihmiselimistössä.

5. Makuvesiin ja jogurtteihin lisätyistä kuiduista ei ole ravitsemuksellista hyötyä.

Totta. Emme saa näistä tuotteista ravitsemuksellisesti mitään, koska lisätty kuitu on kemiallista. Siitä puuttuvat luonnon kuidun mukana tulevat ravintoaineet. Osa käyttäjistä voi kuitenkin hyötyä näistäkin tuotteista, koska puhdistettu kuitukin ehkäisee ummetusta, tosin aiheuttaa myös ilmavaivoja.

6. Kuitu laihduttaa, koska se täyttää mahan mutta siinä ei ole kaloreita.

Tarua ja totta. Kuidusta saa jonkin verran kaloreita. Se hajoaa vasta paksusuolessa ja mikrobien vaikutuksesta syntyy lyhytketjuisia rasvahappoja, joista tulee energiaa.
Kuitupitoinen ruokavalio kuitenkin laihduttaa, koska kuitu vie tilaa energiapitoisemmilta ruoka-aineilta.

7. Kauran kuitu on parempaa kuin muu kuitu.

Tarua. Kuituja ei voi panna paremmuusjärjestykseen. Kaurassa on liukoista kuitua, kuten hedelmissäkin, ja se alentaa kolesterolia. Muissa viljoissa on liukenematonta kuitua, joka suojaa ummetukselta ja paksusuolisyövältä. Kuidut toimivat siis fysiologisesti eri tavalla. Kumpaakin tarvitaan.

8. Ruisleipä on ylivoimaisesti kuitupitoisin leipä.

Totta, mutta ei ylivoimaisesti. Sadassa grammassa ruisleipää on kuitua 11 grammaa, sekaleivässä 5–7 grammaa ja vehnäleivässä 3 grammaa. Mitä enemmän leivässä on kuoriosaa eli lesettä, sitä enemmän on myös kuitua.

9. Diabeetikon on rajoitettava leivänsyöntiä.

Tarua. Diabeetikon ruokasuositukset ovat samat kuin muiden. Kaikille olisi terveellisintä syödä kuitupitoista leipää.

10. Kuidun puute kovettaa vatsan.

Totta suurimmalla osalla meistä. Liukenematon kuitu tuottaa massaa paksusuoleen ja nopeuttaa suolen toimintaa.

11. Pellavansiemenrouhe pitää huolen suolen toiminnasta.

Totta. Pellavansiemenissä on paljon liukenematonta kuitua, mutta niin on muissakin siemenissä. Moni saa ummetukseen avun juuri pellavansiemenistä, koska sen kuidussa on limaa, joka liukastuttaa ulostemassaa.

12. Paahtoleipä on "köyhää", siitä ei saa tarpeeksi kuitua.

Tarua. Paahtoleipää on nykyään joka lähtöön. Jopa vehnäpaahdossa saattaa olla 8 grammaa kuitua sadassa grammassa. Kannattaa tarkistaa pakkauksesta, että siinä on maininta ”Runsaasti kuitua”. Sitä ei saa käyttää ellei näin ole.

13. Ilman ruisleipää tai puuroakin kasvaa, eiväthän keskieurooppalaisetkaan niitä syö.

Totta. Kuitu ei ole välttämätön ravintoaine. Ihmiset ja koe-eläimet kasvavat kyllä ilman kuituakin. Sitä paitsi kuitua on vaikea välttää kokonaan, esimerkiksi keskieurooppalaiset saavat kuitunsa kasviksista. Jos suoli on tottunut toimimaan vähällä kuidulla, se myös toimii. Kuitu on kuitenkin hyvä lisä ruokavaliossamme. Se pitää terveenä ja kunnossa pitempään.

Lue miten pidät syömällä mahan kunnossa.

 

Mistä kuitua?

  • täysjyväleipää
  • vihanneksia
  • hedelmiä
  • juureksia
  • marjoja
  • hernekasveja.
Vierailija

Kuitu vie nälän

Riittävästi rasvaa ja proteiinia sekä v'hintään 500 grammaa ja mieluummin 1000 grammaa kasviksia, niin kyllä nälkä lähtee. Viljaa, sokeria ja perunaa kannattaa välttää, jos haluaa terveenä pysyä. Toki illalla voi ja saakin pari palaa leipää syödä, mutta muuten ei. Jos viljat aiheuttaa ongelmia, niin Vaasan leipomoilla on 100% kauraleipä, joka on hyvää. Leipää voi myös itse tehdä. Googlella löytyy ohjetta esim. karppaus.info sivutolla on hyviä ohjeita. Todella edullinen ja terveellinen...
Lue kommentti
Vierailija

Kuitu vie nälän

Kakkostyypin Diabeetikoita hoidetaan suomesa täysin väärällä ruokavaliolla. Lue kirjoitus insuliini tappaa kakkostyypin diabeetikkoja. 2 tyypin VS nousee huimasti jos syö samaa mönjää kuin muut jotka syövät suositusten mukaan. Peruna, vilja, kaikki kevyt tuotteet, margariinit mukaanlukien aiheuttavat vakavia häiriöitä 2 tyypin diabeetikon elimistössä. + lääkemyrkyt jotka eivät paranna heidän sairauttaan vaan lisää tulehduksia jne. Ravintosuositukset ovat muutenkin vain keksijöilleen hyvää...
Lue kommentti
vastustuskykyä tauteja vastaan erilaisista sipuleista

Sipuli ei tuo vain makua vaan antaa puhtia viruksia ja bakteereita vastaan.

Kaikki sipulilajit sisältävät flavoinoideja. Niitä on käytetty lääkekasveina jo antiikin ajoista.

Useiden tutkimusten mukaan flavonoideilla on osansa syöpien ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Ne myös estävät virusten ja bakteerien kasvua ja sitovat itseensä elimistölle haitallisia aineita.

  • Keltasipulin flavonolipitoisuudet ovat suurempia kuin punasipulin. Ärhäkän keltasipulin maku muuttuu kypsennettäessä lempeämmäksi. Punasipulia sopii erityisen hyvin käytettäväksi  paahdettuna, keitettynä ja hillottuna.
  • Valkosipulissa flavonodimäärät ovat hyvin pieniä, mutta siinä – kuten muissakin sipuleissa – on erilaisia rikkiyhdisteitä, joilla on samoja vaikutuksia kuin flavonoideilla.
  • Purjo kannattaa ehdottomasti käyttää kokonaan. Jos pilkkoo ruokaan vain valkean osan, 90 prosenttia sen sisältämistä hyvistä flavonoideista jää saamatta. Valkoinen ja vihreä osa poikkeavat maultaan toisistaan, vaikka kumpaakin osaa voi huoletta käyttää ruoanlaittoon.

FM Tuula Soinisen väitöstutkimuksessa selvisi, että pitkulaisen sipulikasvin flavonolit ovat pääasiassa kemferolijohdannaisia, lisäksi siinä on kversetiiniä.

Kuumentamista flavonoidit kestävät hyvin, huomattavasti paremmin kuin vaikka vitamiinit.

LÄHDE ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

turvotus turvottaa vatsa pömpöttää mikä avuksi

Ongelmanani ovat pitemmän aikaa olleet erilaiset vatsaongelmat ja turvotus. Olen 21-vuotias naiskilpaurheilija ja rasvaprosenttini on 15. Vatsani on jatkuvasti turvonnut ja usein kova kuin pallo. Lisäksi minua vaivaa vaihtelevasti ummetus ja löysä vatsa sekä ilmavaivat. Ruoka nousee jatkuvasti takaisin suuhun. Nautin pieniä aterioita tasaisin väliajoin, syön rauhallisesti hyvin pureskellen. Olen kokeillut kaikkia ruokavaliomuutoksia, mitä on suositeltu. Olen myös käyttänyt sekä vatsahappoja vähentävää että lisäävää lääkitystä. En tiedä enää mitä tehdä ja olen kyllästynyt pullottavaan ”raskausmahaani”.

Vatsaongelmat ovat tavallisia ja kiusallisia. Kysyjä ei mainitse, onko vaivoja tutkittu. Jos ei ole, kehottaisin kysyjää hakeutumaan mahasuolikanavan sairauksiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Tässä muutamia asioita, joiden vaikutusta oireisiin voisi tarkkailla ennen lääkärissä käyntiä.

Turvotusta aiheuttavat tyypillisesti palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit eri muodoissa. Myös sipulit, purjo mukaan lukien, kaalit, oliivit, lanttu, nauris, maa-artisokka, paprika, retiisi, selleri, sienet, tuore kurkku, hapankaali, vesimeloni, tuore omena ja päärynä ja avokado voivat aiheuttaa oireita.

Hiilihapolliset juomat, tuore hiivalla kohotettu leipä ja pulla, hapatettu leipä, etikkasäilykkeet sekä savustetut ja voimakkaasti maustetut ruoat eivät myöskään sovi kaikille.

Makeutusaineista sorbitoli, ksylitoli, maltitoli, laktitoli ja isomalti aiheuttavat oireita herkemmin kuin muut makeuttajat. Sorbitolia käytetään myös mm. kosteudensäilyttäjänä, joten sitä voi olla sellaisissakin tuotteissa, jotka eivät ole makeita.

Inuliinia lisätään nykyisin varsin yleisesti sellaisiin tuotteisiin, johon halutaan lisätä kuitua tai tuotteen kuitupitoisuutta halutaan jostain syystä lisätä. Inuliini näyttää aiheuttavan varsin usein vatsavaivoja. Samoin kuin edellä mainittujen makeuttajien myös inuliinin käytöstä löytyy tieto tuotteen aines­osaluettelosta.

Kysyjä lienee jo kokeillut laktoositontakin ruokavaliota. Osa on niin herkkiä laktoosilla, ettei sitä voi olla ruokavaliossa juuri lainkaan. Jos kysyjä on kokeillut laktoosin rajoittamista vähälaktoosisilla tuotteilla, esim. Hyla ja Into, kehottaisin kokeilemaan uudelleen täysin laktoosittomilla tuotteilla. Jo muutaman päivän aikana huomaa, auttaako tämä.

Viljatuotteiden sieto on yksilöllistä. Osalle gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis ja ohra aiheuttavat oireita. Osa ei puolestaan kestä kauraa. Osa puolestaan voi käyttää viljoja vapaammin, kunhan leipä on kuivattua, esim. näkkileipää, tai paahdettua.

Pienet ateriat ovat tärkeä tekijä, kun pyritään hillitsemään ruoan takaisinvirtausta. Suuremmat juomamäärät on hyvä ajoittaa aterioiden väliin. Ruokailun jälkeen on myös hyvä odottaa jonkin aikaa ennen rankempaa liikuntaa tai makuulle menoa. Yleensä 45 minuuttia–tunti riittää.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

hyvä iltapala auttaa saamaan hyvän unen

Puuro + marjat + raejuusto = hyvä uni.

Uni on parempaa, kun vatsa ei ole liian täynnä, mutta ei ole nälkäkään. Liian vähähiilihydraattinen ruokavalio voi pilata yöunet, samoin liika sokeri illalla.

Suosi tryptofaani-aminohappoa sisältävää iltaruokaa, sillä se rauhoittaa hermostoa ja aivojen toimintaa. Tryptofaania on esimerkiksi banaanissa, kanassa, maidossa, munissa, manteleissa, pähkinöissä, kokojyväviljassa ja linsseissä.

Muutenkin kannattaa suosia hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten kokojyväviljaa, ja proteiinia. Vältä rasvaista ja mausteista ruokaa sekä sokeria ja makeutusaineita.

Hyvän unen resepti on syödä päivällä säännöllisesti ja proteiinipitoisesti, mutta lisätä hyviä hiilihydraatteja iltaa kohti. Moni syö aamulla kaurapuuroa marjoilla. Kun siihen lisää pari ruokalusikallista raejuustoa, siitä saa mainion hyvän yön iltapalan.

Asiantuntija: ravitsemusterapeutti Anette Palssa

Lue lisää: Näin voitat väsymyksen, Hyvä terveys 12/2016

Näillä valinnoilla lihaa ja kalaa karttava kokoaa parhaan ruokavalion.

VIHANNEKSET

Saat C-vitamiinia, folaattia, K-vitamiinia, karotenoideja ja muita bioaktiivisia aineita, kaliumia sekä vain vähän energiaa.

 

MARJAT, HEDELMÄT

Saat C-vitamiinia, folaattia, fenolisia yhdisteitä ja muita bioaktiivisia aineita, ravintokuitua.

 

KAALIKASVIT

Saat kalsiumia ja bioaktiivisia aineita sekä vain vähän energiaa.

 

JUUREKSET, PERUNA

Saat hyviä hiilihydraatteja, mutta vain vähän energiaa. Porkkanasta myös beetakaroteenia.

 

PAVUT, LINSSIT

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, energiaa, ravintokuitua.

 

PÄHKINÄT, MANTELIT, SIEMENET

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvahappoja, energiaa, ravintokuitua.

 

VILJAVALMISTEET

Täysjyväviljasta saat hyviä hiilihydraatteja, proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, ravintokuitua, energiaa.

 

KASVIÖLJY

Saat omega-3- ja omega-6-rasvahappoja (välttämättömiä rasvahappoja), rypsiöljystä muodostuu elimistössä tärkeää eikosapentaeeni-rasvahappoa, paljon energiaa.

 

MAITOVALMISTEET

Saat proteiineja, riboflaviinia, B₁₂-vitamiinia sekä kalsiumia ja jodia, myös D-vitamiinia (mutta ei luomutuotteista).

 

KANANMUNA

Saat proteiineja ja monipuolisesti vitamiineja, mm. runsaasti B₁₂-vitamiinia, ja kivennäisaineita.

 

 

 

HUOM!

Vegaanin, joka ei syö mitään eläinperäisiä ruoka-aineita, pitää syödä B₁₂-vitamiinivalmistetta, ja pulaa voi helposti tulla myös D-vitamiinista, kalsiumista, raudasta, sinkistä ja jodista.

Vierailija

Kasvissyöjä, syö näitä!

Mikähän tässä jutussa on ollut lähteenä? Kasvisruokavalioon ei tarvita maitotuotteita tai kananmunia. Vegaanin tulee huolehtia samoista vitamiineista kuin nykytiedon mukaan sekasyöjienkin - D-vitamiinista ja B12-vitamiinista. Jodin saa helposti vegaaneille tarkoitetusta vitamiinitabletista, jossa on muitakin vegaanin terveyttä edistäviä vitamiineja ja hivenaineita. Sekaruokavalio muuten sisältää enemmän jodia ja B12-vitamiinia vain siksi, että näitä lisätään eläinten rehuun. Parempi olisi syödä...
Lue kommentti