Koivunlehtiteetä turvotukseen, nokkosmuhennosta anemiaan. Monesta luonnonkasvista saa helpotusta vaivoihin. Ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia vastaa väitteisiimme kasvien vaikutuksista.

1. Jotta ruoaksi tai rohdoksi käytettävien kasvien ”voima-aineet” säilyvät, kasvit pitää kerätä alkukesästä ja aamupäivästä.

Osittain totta. Eri kasveilla ja kasvinosilla on oma paras keruuaikansa. Yleensä kasvit on hyvä kerätä aamulla kasteen haihduttua ja kuivalla säällä. Lehdet kannattaa kerätä ennen kasvin kukintaa ja kukat pian niiden avauduttua. Juuret kerätään syksyllä. Vanhetessa luonnonkasvienkin maku muuttuu tunkkaiseksi.

2. Ruoanlaittoon tarkoitettuja kasveja ei saa kerätä mistä tahansa.

Totta. Lähimmälle autotielle pitää olla matkaa ainakin 50 metriä ja pölyisiä paikkoja on vältettävä. Kasveja ei myöskään pidä kerätä nurmikolta, jota leikataan bensakäyttöisellä leikkurilla.

3. Kaikilla yrteillä on lääkinnällisiä vaikutuksia, siksi niitä pitää käyttää kohtuullisesti.

Totta. Osa yrteistä, kuten vadelmanlehti, minttu, nokkonen tai voikukka, on hyvin mietoja ja turvallisia. Ne sopivat pitkäaikaiseenkin käyttöön. Mutta esimerkiksi koivunlehtiä tai kultapiiskun versonlatvoja on viisasta käyttää teeaineksina vain lyhyitä aikoja kerrallaan.

Mäkikuisman käyttö saattaa heikentää useiden lääkkeiden vaikutusta, siksi mitä tahansa lääkettä käyttävän ei pitäisi käyttää mäkikuismaa. Kohtuullisuus on hyvä periaate yrttienkin käytössä. Allergisen on syytä aloittaa uusien yrttien käyttö varovasti kokeillen.

4. Koivunlehtitee poistaa nestettä, jos on turvonnut olo.

Totta. Koivunlehtien flavonoidit lisäävät virtsaneritystä ja edistävät munuaisten toimintaa. Koivunlehtiteetä voi halutessaan kokeilla tähän tarkoitukseen, mutta nesteenpoistolääkkeitä ei saa sitä käyttäessä lopettaa.

5. Nokkosessa on enemmän rautaa kuin pinaatissa. Sitä voi käyttää ja säilöä pinaatin tavoin.

Totta. Nokkosessa on rautaa jopa seitsenkertainen määrä  pinaattiin verrattuna. Lisäksi siinä on paljon muitakin kivennäisaineita ja vitamiineja. Nokkosta voi käyttää pinaatin tapaan tuoreena ja pakastettuna keitoissa, kastikkeissa ja omien mieltymysten mukaan muussakin ruuanvalmistuksessa.

6. Nokkosmuhennos voi vahingoittaa munuaisia.

Osittain totta. Terveille munuaisille nokkosesta ei ole haittaa. Nokkosta käyttämällä voidaan jopa ehkäistä munuaiskivien muodostusta ja helpottaa virtsaamisvaivoja. Munuaisten tai sydämen vajaatoimintaa sairastavien ei pidä käyttää nokkosta varsinkaan uutteena tai teenä, mutta nokkosmuhennosta hekin voivat vaaratta syödä silloin tällöin.

7. Jos käyttää verenohennuslääkettä, ei saa syödä nokkosta.

Osittain tarua. Verenohennuslääkettä käyttävällä on tärkeää, että ruokavalion K-vitamiinin määrä pysyy päivittäin mahdollisimman samansuuruisena. Nokkosta voi käyttää, mutta pieninä määrinä. Nokkosen lisäksi K-vitamiinia on paljon muissakin vihreissä kasviksissa sekä mustaherukasta.

8. Vaihdevuosivaivoihin ja kuumiin aaltoihin tehoavat puna-apila, poimulehti ja siankärsämö.

Osittain totta. Näitä yrttejä kannattaa kokeilla, mutta niiden vaikutukset ovat yksilöllisiä ja yleensä melko vähäisiä. Vaihdevuosivaivoihin löytyy tehokkaitakin hoitoja.

9. Putkikasveista vain väinönputkea ja vuohenputkea saa syödä.

Totta. Väinönputki ja vuohenputki sopivat syötäväksi. Myös koiranputki ja karhunputki kelpaa ravinnoksi, mutta tätä ei suositella, koska ne sekoitetaan helposti myrkyllisiin putkikasveihin.

10. Maitohorsman nuori varsi on parsan veroinen herkku.

Totta. Maitohorsman nuoret versot ovat suomalaisen parsa ja ne sopivat hyvin sen tapaan keitettäväksi. Versoja voi lisätä myös kasvisruokiin ja salaatteihin.

11. Orvokki, kehäkukka ja krassi sopivat salaatteihin.

Totta. Nämä kauniit kukat sopivat  salaatteihin ja kakun päälle koristeeksi ja syötäväksi, jos ovat puhtaasti viljeltyjä. Krassista voi käyttää myös kirpeän makuisia lehtiä.

12. Voikukasta voi syödä vain lehdet.

Tarua. Koko kasvi soveltuu ruoaksi. Voikukan lehtien lisäksi myös kukkia voi käyttää salaattiin ja lämpimiin ruokiin. Kukista valmistuu myös herkullinen sima. Juuri sopii myös juuresten tapaan käytettäväksi, mutta on työläs kerättävä. Pula-aikana voikukan juuresta tehtiin paahtamalla kahvin korviketta.

Lue lisää:
Luontaistuote vai lääke?
Tunnista yllättävä vatsakipu
Ota lääke oikein, niin se vaikuttaa

Perunakin tekee hyvää

Nosta höyryävä kattilallinen uusia perunoita pöytään hyvällä omallatunnolla. Potut hoitavat terveyttäsi – mielialastasi puhumattakaan.

  • Verenpaineen laskija: muutama peruna päivässä alentaa verenpainetta. Vaikka lasku on vähäistä, sekin on kotiinpäin.
  • Kevyttä hyvää: lisäkkeenä peruna on kevyempi kuin riisi tai pasta. Voin sijasta makua antaa tilliöljy kotimaisesta kylmäpuristetusta rypsiöljystä.
  • Elinvoiman antaja: tärkeä C-vitamiinin lähde, etenkin miehille. Perunasta saa myös B1- ja B6-vitamiinia sekä kaliumia.

Asiantuntijana kliinisen ravitsemustieteen dosentti Ursula Schwab.

vastustuskykyä tauteja vastaan erilaisista sipuleista

Sipuli ei tuo vain makua vaan antaa puhtia viruksia ja bakteereita vastaan.

Kaikki sipulilajit sisältävät flavoinoideja. Niitä on käytetty lääkekasveina jo antiikin ajoista.

Useiden tutkimusten mukaan flavonoideilla on osansa syöpien ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Ne myös estävät virusten ja bakteerien kasvua ja sitovat itseensä elimistölle haitallisia aineita.

  • Keltasipulin flavonolipitoisuudet ovat suurempia kuin punasipulin. Ärhäkän keltasipulin maku muuttuu kypsennettäessä lempeämmäksi. Punasipulia sopii erityisen hyvin käytettäväksi  paahdettuna, keitettynä ja hillottuna.
  • Valkosipulissa flavonodimäärät ovat hyvin pieniä, mutta siinä – kuten muissakin sipuleissa – on erilaisia rikkiyhdisteitä, joilla on samoja vaikutuksia kuin flavonoideilla.
  • Purjo kannattaa ehdottomasti käyttää kokonaan. Jos pilkkoo ruokaan vain valkean osan, 90 prosenttia sen sisältämistä hyvistä flavonoideista jää saamatta. Valkoinen ja vihreä osa poikkeavat maultaan toisistaan, vaikka kumpaakin osaa voi huoletta käyttää ruoanlaittoon.

FM Tuula Soinisen väitöstutkimuksessa selvisi, että pitkulaisen sipulikasvin flavonolit ovat pääasiassa kemferolijohdannaisia, lisäksi siinä on kversetiiniä.

Kuumentamista flavonoidit kestävät hyvin, huomattavasti paremmin kuin vaikka vitamiinit.

LÄHDE ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

turvotus turvottaa vatsa pömpöttää mikä avuksi

Ongelmanani ovat pitemmän aikaa olleet erilaiset vatsaongelmat ja turvotus. Olen 21-vuotias naiskilpaurheilija ja rasvaprosenttini on 15. Vatsani on jatkuvasti turvonnut ja usein kova kuin pallo. Lisäksi minua vaivaa vaihtelevasti ummetus ja löysä vatsa sekä ilmavaivat. Ruoka nousee jatkuvasti takaisin suuhun. Nautin pieniä aterioita tasaisin väliajoin, syön rauhallisesti hyvin pureskellen. Olen kokeillut kaikkia ruokavaliomuutoksia, mitä on suositeltu. Olen myös käyttänyt sekä vatsahappoja vähentävää että lisäävää lääkitystä. En tiedä enää mitä tehdä ja olen kyllästynyt pullottavaan ”raskausmahaani”.

Vatsaongelmat ovat tavallisia ja kiusallisia. Kysyjä ei mainitse, onko vaivoja tutkittu. Jos ei ole, kehottaisin kysyjää hakeutumaan mahasuolikanavan sairauksiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Tässä muutamia asioita, joiden vaikutusta oireisiin voisi tarkkailla ennen lääkärissä käyntiä.

Turvotusta aiheuttavat tyypillisesti palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit eri muodoissa. Myös sipulit, purjo mukaan lukien, kaalit, oliivit, lanttu, nauris, maa-artisokka, paprika, retiisi, selleri, sienet, tuore kurkku, hapankaali, vesimeloni, tuore omena ja päärynä ja avokado voivat aiheuttaa oireita.

Hiilihapolliset juomat, tuore hiivalla kohotettu leipä ja pulla, hapatettu leipä, etikkasäilykkeet sekä savustetut ja voimakkaasti maustetut ruoat eivät myöskään sovi kaikille.

Makeutusaineista sorbitoli, ksylitoli, maltitoli, laktitoli ja isomalti aiheuttavat oireita herkemmin kuin muut makeuttajat. Sorbitolia käytetään myös mm. kosteudensäilyttäjänä, joten sitä voi olla sellaisissakin tuotteissa, jotka eivät ole makeita.

Inuliinia lisätään nykyisin varsin yleisesti sellaisiin tuotteisiin, johon halutaan lisätä kuitua tai tuotteen kuitupitoisuutta halutaan jostain syystä lisätä. Inuliini näyttää aiheuttavan varsin usein vatsavaivoja. Samoin kuin edellä mainittujen makeuttajien myös inuliinin käytöstä löytyy tieto tuotteen aines­osaluettelosta.

Kysyjä lienee jo kokeillut laktoositontakin ruokavaliota. Osa on niin herkkiä laktoosilla, ettei sitä voi olla ruokavaliossa juuri lainkaan. Jos kysyjä on kokeillut laktoosin rajoittamista vähälaktoosisilla tuotteilla, esim. Hyla ja Into, kehottaisin kokeilemaan uudelleen täysin laktoosittomilla tuotteilla. Jo muutaman päivän aikana huomaa, auttaako tämä.

Viljatuotteiden sieto on yksilöllistä. Osalle gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis ja ohra aiheuttavat oireita. Osa ei puolestaan kestä kauraa. Osa puolestaan voi käyttää viljoja vapaammin, kunhan leipä on kuivattua, esim. näkkileipää, tai paahdettua.

Pienet ateriat ovat tärkeä tekijä, kun pyritään hillitsemään ruoan takaisinvirtausta. Suuremmat juomamäärät on hyvä ajoittaa aterioiden väliin. Ruokailun jälkeen on myös hyvä odottaa jonkin aikaa ennen rankempaa liikuntaa tai makuulle menoa. Yleensä 45 minuuttia–tunti riittää.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

hyvä iltapala auttaa saamaan hyvän unen

Puuro + marjat + raejuusto = hyvä uni.

Uni on parempaa, kun vatsa ei ole liian täynnä, mutta ei ole nälkäkään. Liian vähähiilihydraattinen ruokavalio voi pilata yöunet, samoin liika sokeri illalla.

Suosi tryptofaani-aminohappoa sisältävää iltaruokaa, sillä se rauhoittaa hermostoa ja aivojen toimintaa. Tryptofaania on esimerkiksi banaanissa, kanassa, maidossa, munissa, manteleissa, pähkinöissä, kokojyväviljassa ja linsseissä.

Muutenkin kannattaa suosia hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten kokojyväviljaa, ja proteiinia. Vältä rasvaista ja mausteista ruokaa sekä sokeria ja makeutusaineita.

Hyvän unen resepti on syödä päivällä säännöllisesti ja proteiinipitoisesti, mutta lisätä hyviä hiilihydraatteja iltaa kohti. Moni syö aamulla kaurapuuroa marjoilla. Kun siihen lisää pari ruokalusikallista raejuustoa, siitä saa mainion hyvän yön iltapalan.

Asiantuntija: ravitsemusterapeutti Anette Palssa

Lue lisää: Näin voitat väsymyksen, Hyvä terveys 12/2016

Näillä valinnoilla lihaa ja kalaa karttava kokoaa parhaan ruokavalion.

VIHANNEKSET

Saat C-vitamiinia, folaattia, K-vitamiinia, karotenoideja ja muita bioaktiivisia aineita, kaliumia sekä vain vähän energiaa.

 

MARJAT, HEDELMÄT

Saat C-vitamiinia, folaattia, fenolisia yhdisteitä ja muita bioaktiivisia aineita, ravintokuitua.

 

KAALIKASVIT

Saat kalsiumia ja bioaktiivisia aineita sekä vain vähän energiaa.

 

JUUREKSET, PERUNA

Saat hyviä hiilihydraatteja, mutta vain vähän energiaa. Porkkanasta myös beetakaroteenia.

 

PAVUT, LINSSIT

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, energiaa, ravintokuitua.

 

PÄHKINÄT, MANTELIT, SIEMENET

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvahappoja, energiaa, ravintokuitua.

 

VILJAVALMISTEET

Täysjyväviljasta saat hyviä hiilihydraatteja, proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, ravintokuitua, energiaa.

 

KASVIÖLJY

Saat omega-3- ja omega-6-rasvahappoja (välttämättömiä rasvahappoja), rypsiöljystä muodostuu elimistössä tärkeää eikosapentaeeni-rasvahappoa, paljon energiaa.

 

MAITOVALMISTEET

Saat proteiineja, riboflaviinia, B₁₂-vitamiinia sekä kalsiumia ja jodia, myös D-vitamiinia (mutta ei luomutuotteista).

 

KANANMUNA

Saat proteiineja ja monipuolisesti vitamiineja, mm. runsaasti B₁₂-vitamiinia, ja kivennäisaineita.

 

 

 

HUOM!

Vegaanin, joka ei syö mitään eläinperäisiä ruoka-aineita, pitää syödä B₁₂-vitamiinivalmistetta, ja pulaa voi helposti tulla myös D-vitamiinista, kalsiumista, raudasta, sinkistä ja jodista.

Vierailija

Kasvissyöjä, syö näitä!

Mikähän tässä jutussa on ollut lähteenä? Kasvisruokavalioon ei tarvita maitotuotteita tai kananmunia. Vegaanin tulee huolehtia samoista vitamiineista kuin nykytiedon mukaan sekasyöjienkin - D-vitamiinista ja B12-vitamiinista. Jodin saa helposti vegaaneille tarkoitetusta vitamiinitabletista, jossa on muitakin vegaanin terveyttä edistäviä vitamiineja ja hivenaineita. Sekaruokavalio muuten sisältää enemmän jodia ja B12-vitamiinia vain siksi, että näitä lisätään eläinten rehuun. Parempi olisi syödä...
Lue kommentti