Trendikkäitä ravintopommeja vai mautonta linnunmuonaa? Siemenissä piilee liuta terveellisiä rasvahappoja, proteiineja, kuituja ja kivennäisaineita. Ne saa irti vain, jos muistaa nakertaessaan muutaman kikan.

Ne ovat kovia, somia ja kuivia. Mietoja, rapsakoita ruikkuja. Ja nyt ne pullistelevat joka kaupan hyllyltä.

Siemenistä on tullut herkkuja, joista yhä useampi suomalainen osaa nauttia. Auringonkukansiemeniä napsitaan sellaisenaan, pinjansiemenistä voi loihtia pestoa tai rapeutta leipätaikinaan, ja seesaminsiemenistä jauhetaan vaikkapa hummuksessa tai halvassa käytettävää tahinitahnaa.

Oikein käytettyinä siemenet ovat pikkuruisia ravintopommeja. Linnunruoasta saa E-vitamiinia, proteiinia, kuituja, rautaa, kalsiumia ja seleeniä – kunhan muistaa murskata siemenet. Jos siemeniä ei pureskele perusteellisesti tai murskaa apuvälinein, mikään terveellisistä ravintoaineista ei vaikuta.

Kasvissyöjille hyvä lisä

Siementen suvussa joka lajilla on vahvuutensa. Jos kärsit raudanpuutteesta, kokeile kurpitsansiemeniä. Jos kaipaat lisää kalsiumia tai seleeniä, testaa seesaminsiemeniä.

– Kivennäisaineet imeytyvät siemenistä melko huonosti. Etenkin kasvissyöjille ne voivat kuitenkin olla hyvä lisä ruokavalioon, elintarviketieteiden lisensiaatti Eeva Voutilainen Helsingin avoimesta yliopistosta sanoo.

Maitotuotteita siemenet eivät voi korvata, sillä kalsium imeytyy maidosta huomattavasti paremmin kuin siemenistä. Jos kalsiumintarpeensa yrittäisi tyydyttää pelkillä kuorettomilla seesaminsiemenillä, niitä pitäisi rouskuttaa päivittäin yli puoli kiloa.

Jos haluaisi vielä varmistaa, että kalsium imeytyy yhtä hyvin kuin maidosta, annoksen pitäisi olla vielä tuhdimpi. Muuta ei loppupäivänä tarvitsisi syödäkään, sillä siemenkeon kalorit ylittäisivät koko päivän energiantarpeen.

Proteiineja papukikalla

Jos siemenistä haluaa irti niiden proteiinit, pelkkä murskaus ei riitä. On muistettava toinen kikka: siemenet on syötävä saman päivän aikana papujen kanssa. Ilman papujen apua siementen proteiineista ei muodostu elimistössä uusia proteiineja.

Pellavansiemenet vaikuttavat suoranaisilta supersiemeniltä. Ne ovat paitsi mainio kuitulisä, myös poikkeuksellisen hyvä omega-3:n eli pehmeiden rasvahappojen lähde. Hyvälaatuinen rasva parantaa sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa, ylläpitää näön tarkkuutta ja hermoston toimintaa.

Pellavansiemenet sisältävät myös arvokasta kasviestrogeenia lignaalia, jonka on tutkittu ehkäisevän veri- ja sydäntauteja sekä rintasyöpää.

Myös pellavansiemenillä on pimeä puolensa. Niitä ei kannata ahmia päivässä 2–3 ruokalusikallista enempää, sillä siementen laksatiivinen vaikutus saa vatsan toimimaan muuten liiankin sukkelasti.

Odottaville äideille ja alle 15-kiloisille lapsille pellavansiemeniä ei suositella lainkaan, sillä niihin on kertynyt maaperästä ihmiselle haitallista kadmiumia. Ruoansulatuskanavassa siemenissä voi muodostua myös myrkyllistä syaanivetyä, joka saattaa muuttua syanidiksi ja imeytyä verenkiertoon.

– Jos pellavansiemeniä sisältävä ruoka keitetään tai paistetaan uunissa, syaanivetyä muodostuu vähemmän tai ei lainkaan. Kuumennettuina siemenet ovat siis turvallisia aikuisille. Paria ruokalusikallista enempää pellavansiemeniä ei kannata syödä silloinkaan, Eeva Voutilainen muistuttaa.

Laaturasvaa, kohtuudella

Muiden siementen rasva on lähinnä runsasta. Esimerkiksi sadassa grammassa auringonkukansiemeniä rasvaa on puolet eli 50 grammaa, ja kaloreita peräti 580 – noin neljännes kevyttä työtä tekevän naisen päivän energiantarpeesta.

Varsinaiselle siemenkuurille ei siis kannata heittäytyä, vaan päiväannokset on paras rajoittaa pariin kolmeen ruokalusikalliseen. Muuten laaturasvat löytää pian myös lanteiltaan.

Pinjansiemenet voivat herättää herkimpien makunystyröissä oudon reaktion: suuhun saattaa ilmestyä metallinen jälkimaku päiväksi tai jopa pariksi viikoksi. Suomeen tuoduista pinjansiemenistä ei kuitenkaan ole löydetty haitallisia ainesosia, eikä syy mystiseen jälkimakuun ole selvinnyt.

Siemenöljyä kuivaihoiselle

Myös marjojen siemeniin pätee murskaussääntö: jos siemeniä ei murskata öljyksi, ne porhaltavat ruoansulatuksen läpi ja ravintoaineet hulahtavat hukkaan.

Erityisen innokkaasti suomalaistutkijat selvittävät parhaillaan mustaherukkasiemenöljyn terveysvaikutuksia.

Öljyn rasvakoostumus on erinomainen, sillä se sisältää molempia välttämättömiä rasvahappoja, linoli- ja alfalinoleenihappoa. Herukkasiemenöljystä saa myös arvokkaita, tavallisista ruokaöljyistä puuttuvia gammalinoleeni- ja stearidonihappoja. Niistä saattavat hyötyä henkilöt, joilla on mutaatioita rasva-aineenvaihdunnan geeneissä.

– Odotamme juuri tuloksia Turun yliopiston tutkimuksesta, jossa selvitimme, voiko pikkuvauvojen atooppista allergiaa ehkäistä mustaherukkasiemenöljyn avulla. Atoopikkojen lisäksi herukkasiemenöljyn rasvahapoista voi olla hyötyä muun muassa diabeetikoille ja osalle sydän- ja verisuonipotilaista, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen professori Raija Tahvonen sanoo.

Tahvonen muistuttaa, ettei hyviä rasvoja kannata kartella. Jo pari ruokalusikallista rypsiöljyä ja sipaisu levitettä leivän päälle takaavat riittävän päiväannoksen. Jos rasvavaje uhkaa, ensimmäinen oire on ihon kuivuminen.

– Välttämättömiä rasvahappoja saadaan ruokavalioon nykyään turhan vähän, sillä ihmiset osaavat välttää rasvoja liiankin tarkkaan.

Lue lisää pähkinöistä.

Reseptejä:
Tahini ja hummus

vastustuskykyä tauteja vastaan erilaisista sipuleista

Sipuli ei tuo vain makua vaan antaa puhtia viruksia ja bakteereita vastaan.

Kaikki sipulilajit sisältävät flavoinoideja. Niitä on käytetty lääkekasveina jo antiikin ajoista.

Useiden tutkimusten mukaan flavonoideilla on osansa syöpien ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Ne myös estävät virusten ja bakteerien kasvua ja sitovat itseensä elimistölle haitallisia aineita.

  • Keltasipulin flavonolipitoisuudet ovat suurempia kuin punasipulin. Ärhäkän keltasipulin maku muuttuu kypsennettäessä lempeämmäksi. Punasipulia sopii erityisen hyvin käytettäväksi  paahdettuna, keitettynä ja hillottuna.
  • Valkosipulissa flavonodimäärät ovat hyvin pieniä, mutta siinä – kuten muissakin sipuleissa – on erilaisia rikkiyhdisteitä, joilla on samoja vaikutuksia kuin flavonoideilla.
  • Purjo kannattaa ehdottomasti käyttää kokonaan. Jos pilkkoo ruokaan vain valkean osan, 90 prosenttia sen sisältämistä hyvistä flavonoideista jää saamatta. Valkoinen ja vihreä osa poikkeavat maultaan toisistaan, vaikka kumpaakin osaa voi huoletta käyttää ruoanlaittoon.

FM Tuula Soinisen väitöstutkimuksessa selvisi, että pitkulaisen sipulikasvin flavonolit ovat pääasiassa kemferolijohdannaisia, lisäksi siinä on kversetiiniä.

Kuumentamista flavonoidit kestävät hyvin, huomattavasti paremmin kuin vaikka vitamiinit.

LÄHDE ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

turvotus turvottaa vatsa pömpöttää mikä avuksi

Ongelmanani ovat pitemmän aikaa olleet erilaiset vatsaongelmat ja turvotus. Olen 21-vuotias naiskilpaurheilija ja rasvaprosenttini on 15. Vatsani on jatkuvasti turvonnut ja usein kova kuin pallo. Lisäksi minua vaivaa vaihtelevasti ummetus ja löysä vatsa sekä ilmavaivat. Ruoka nousee jatkuvasti takaisin suuhun. Nautin pieniä aterioita tasaisin väliajoin, syön rauhallisesti hyvin pureskellen. Olen kokeillut kaikkia ruokavaliomuutoksia, mitä on suositeltu. Olen myös käyttänyt sekä vatsahappoja vähentävää että lisäävää lääkitystä. En tiedä enää mitä tehdä ja olen kyllästynyt pullottavaan ”raskausmahaani”.

Vatsaongelmat ovat tavallisia ja kiusallisia. Kysyjä ei mainitse, onko vaivoja tutkittu. Jos ei ole, kehottaisin kysyjää hakeutumaan mahasuolikanavan sairauksiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Tässä muutamia asioita, joiden vaikutusta oireisiin voisi tarkkailla ennen lääkärissä käyntiä.

Turvotusta aiheuttavat tyypillisesti palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit eri muodoissa. Myös sipulit, purjo mukaan lukien, kaalit, oliivit, lanttu, nauris, maa-artisokka, paprika, retiisi, selleri, sienet, tuore kurkku, hapankaali, vesimeloni, tuore omena ja päärynä ja avokado voivat aiheuttaa oireita.

Hiilihapolliset juomat, tuore hiivalla kohotettu leipä ja pulla, hapatettu leipä, etikkasäilykkeet sekä savustetut ja voimakkaasti maustetut ruoat eivät myöskään sovi kaikille.

Makeutusaineista sorbitoli, ksylitoli, maltitoli, laktitoli ja isomalti aiheuttavat oireita herkemmin kuin muut makeuttajat. Sorbitolia käytetään myös mm. kosteudensäilyttäjänä, joten sitä voi olla sellaisissakin tuotteissa, jotka eivät ole makeita.

Inuliinia lisätään nykyisin varsin yleisesti sellaisiin tuotteisiin, johon halutaan lisätä kuitua tai tuotteen kuitupitoisuutta halutaan jostain syystä lisätä. Inuliini näyttää aiheuttavan varsin usein vatsavaivoja. Samoin kuin edellä mainittujen makeuttajien myös inuliinin käytöstä löytyy tieto tuotteen aines­osaluettelosta.

Kysyjä lienee jo kokeillut laktoositontakin ruokavaliota. Osa on niin herkkiä laktoosilla, ettei sitä voi olla ruokavaliossa juuri lainkaan. Jos kysyjä on kokeillut laktoosin rajoittamista vähälaktoosisilla tuotteilla, esim. Hyla ja Into, kehottaisin kokeilemaan uudelleen täysin laktoosittomilla tuotteilla. Jo muutaman päivän aikana huomaa, auttaako tämä.

Viljatuotteiden sieto on yksilöllistä. Osalle gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis ja ohra aiheuttavat oireita. Osa ei puolestaan kestä kauraa. Osa puolestaan voi käyttää viljoja vapaammin, kunhan leipä on kuivattua, esim. näkkileipää, tai paahdettua.

Pienet ateriat ovat tärkeä tekijä, kun pyritään hillitsemään ruoan takaisinvirtausta. Suuremmat juomamäärät on hyvä ajoittaa aterioiden väliin. Ruokailun jälkeen on myös hyvä odottaa jonkin aikaa ennen rankempaa liikuntaa tai makuulle menoa. Yleensä 45 minuuttia–tunti riittää.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

hyvä iltapala auttaa saamaan hyvän unen

Puuro + marjat + raejuusto = hyvä uni.

Uni on parempaa, kun vatsa ei ole liian täynnä, mutta ei ole nälkäkään. Liian vähähiilihydraattinen ruokavalio voi pilata yöunet, samoin liika sokeri illalla.

Suosi tryptofaani-aminohappoa sisältävää iltaruokaa, sillä se rauhoittaa hermostoa ja aivojen toimintaa. Tryptofaania on esimerkiksi banaanissa, kanassa, maidossa, munissa, manteleissa, pähkinöissä, kokojyväviljassa ja linsseissä.

Muutenkin kannattaa suosia hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten kokojyväviljaa, ja proteiinia. Vältä rasvaista ja mausteista ruokaa sekä sokeria ja makeutusaineita.

Hyvän unen resepti on syödä päivällä säännöllisesti ja proteiinipitoisesti, mutta lisätä hyviä hiilihydraatteja iltaa kohti. Moni syö aamulla kaurapuuroa marjoilla. Kun siihen lisää pari ruokalusikallista raejuustoa, siitä saa mainion hyvän yön iltapalan.

Asiantuntija: ravitsemusterapeutti Anette Palssa

Lue lisää: Näin voitat väsymyksen, Hyvä terveys 12/2016

Näillä valinnoilla lihaa ja kalaa karttava kokoaa parhaan ruokavalion.

VIHANNEKSET

Saat C-vitamiinia, folaattia, K-vitamiinia, karotenoideja ja muita bioaktiivisia aineita, kaliumia sekä vain vähän energiaa.

 

MARJAT, HEDELMÄT

Saat C-vitamiinia, folaattia, fenolisia yhdisteitä ja muita bioaktiivisia aineita, ravintokuitua.

 

KAALIKASVIT

Saat kalsiumia ja bioaktiivisia aineita sekä vain vähän energiaa.

 

JUUREKSET, PERUNA

Saat hyviä hiilihydraatteja, mutta vain vähän energiaa. Porkkanasta myös beetakaroteenia.

 

PAVUT, LINSSIT

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, energiaa, ravintokuitua.

 

PÄHKINÄT, MANTELIT, SIEMENET

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvahappoja, energiaa, ravintokuitua.

 

VILJAVALMISTEET

Täysjyväviljasta saat hyviä hiilihydraatteja, proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, ravintokuitua, energiaa.

 

KASVIÖLJY

Saat omega-3- ja omega-6-rasvahappoja (välttämättömiä rasvahappoja), rypsiöljystä muodostuu elimistössä tärkeää eikosapentaeeni-rasvahappoa, paljon energiaa.

 

MAITOVALMISTEET

Saat proteiineja, riboflaviinia, B₁₂-vitamiinia sekä kalsiumia ja jodia, myös D-vitamiinia (mutta ei luomutuotteista).

 

KANANMUNA

Saat proteiineja ja monipuolisesti vitamiineja, mm. runsaasti B₁₂-vitamiinia, ja kivennäisaineita.

 

 

 

HUOM!

Vegaanin, joka ei syö mitään eläinperäisiä ruoka-aineita, pitää syödä B₁₂-vitamiinivalmistetta, ja pulaa voi helposti tulla myös D-vitamiinista, kalsiumista, raudasta, sinkistä ja jodista.

Vierailija

Kasvissyöjä, syö näitä!

Mikähän tässä jutussa on ollut lähteenä? Kasvisruokavalioon ei tarvita maitotuotteita tai kananmunia. Vegaanin tulee huolehtia samoista vitamiineista kuin nykytiedon mukaan sekasyöjienkin - D-vitamiinista ja B12-vitamiinista. Jodin saa helposti vegaaneille tarkoitetusta vitamiinitabletista, jossa on muitakin vegaanin terveyttä edistäviä vitamiineja ja hivenaineita. Sekaruokavalio muuten sisältää enemmän jodia ja B12-vitamiinia vain siksi, että näitä lisätään eläinten rehuun. Parempi olisi syödä...
Lue kommentti