Paras tapa estää pukamasairaus on syödä kuituja ja siirtää kirjasto pois WC:stä. Jos pukamia jo on, kotihoito ja liikunta auttavat. Kokonaan eroon vaivasta pääsee kirurgin avulla.

Peräpukamakudosta on kaikilla. Se on tyynymäistä, joten se tiivistää peräaukon ilmaa pitäväksi. Pelkkä sulkijalihas ei estä kaasun karkailua. Pukamia on kahdenlaisia: ulkoisia pukamia peittää iho ja sisäisiä peräaukon limakalvo.

Pukamasairaudesta puhutaan silloin, kun peräpukamat aiheuttavat oireita. Yksi vaivojen aiheuttajista on ummetus. Peräpukamakudos sisältää pienten verisuonten verkoston. Jos uloste on kovaa ja ulostaessa täytyy ponnistella pitkään, peräpukamakudos löystyy ja sisällä olevat laskimot laajentuvat.

Laajentuma näkyy tai tuntuu peräaukon ulkopuolelle tai sisäpuolelle syntyneenä pehmeänä pullistumana. Halkaisija on yleensä muutama sentti.

Myös ylipaino ja raskaudet lisäävä peräpukamia, samoin pitkä paikallaan istuminen aiheuttaa pukamia.
Peräpukamat ovat yleisiä ja paranevat usein itsestään, mutta uusiutuvat helposti. Krooniset peräpukamavaivat voivat ajan mittaan vaatia lääkärin hoitoa.

Miten oireilevat?

Tyypillinen oire on verenvuoto. Vessapaperiin saattaa pyyhkimisen jälkeen jäädä kirkas veriviiru. Pahimmillaan pukamista vuotaa verta pönttöön lähes lorisemalla. On kuitenkin huomattava, että vähäinenkin määrä verta värjää pöntön voimakkaasti, ja usein potilas luulee verimäärää todellista suuremmaksi.

Jos peräpukamat liikkuvat peräaukkokanavassa tai sisäiset pukamat liukuvat ulos peräaukosta, ja niihin kohdistuu hankausta, pukamat voivat kipeytyä ja turvota. Ne tuntuvat epämiellyttäviltä, kivuliailta ja saattavat myös kutista, erityisesti, jos iho on hankautunut rikki ulkoisen pukaman tyvialueelta.

Lievä vai vakava?

Ulkoiset pukamat, olivat ne sitten suuria tai pieniä, hiertyvät ja kipeytyvät helpommin.
Sisemmät pukamat jaetaan neljään eri asteeseen. Pienimmät, eli I asteen pukamat, ovat vain tavanomaista runsaampi pukamakudos, joka oireilee muun muassa vuotamalla hieman verta.

II-asteen pukamat pullistuvat anaalikanavassa ja työntyvät ponnistaessa peräaukon ulkopuolelle palaten takaisin itsestään.

Tätä vaikeampi, eli III-asteen vaiva on, jos pukamat eivät palaa takaisin, vaan se on painettava sisään sormella. Neljännen asteen pukamat ovat esillä koko ajan ja vaikka ne painaisi takaisin anaalikanavaan, ne pullahtavat ulos itsestään.

Ulkoisia pukamia ei tarvitse, eikä pidäkään painaa takaisin anaalikanavaan, vaikka monet tällä tavoin yrittävät itse pukamiaan hoitaa.

Miten hoitaa itse?

Hygienia on tärkeää. Jos pukamien ovat kivuliaat, kuivaus tehdään taputtelemalla. Sekä ilmakylvyt että istumakylvyt lämpimässä vedessä helpottavat oloa. Kesällä kannattaa pukeutua ilmavasti, jotteivat paikat hiostu. Myös hajusteeton talkki auttaa esimerkiksi urheillessa.

I asteen pukamat tarvitsevat harvoin hoitoa. Jos ne kuitenkin kipeytyvät tai tihkuvat verta, niitä voi hoitaa peräpuikoin tai peräpukamavoitein. Tuotteita saa apteekista ilman reseptiä. Paras apu on valmiste, joka sisältää kortisonia ja paikallispuudutetta.

Jos peräaukosta tuleva veri jää ainoastaan paperiin ja on kirkasta, omahoito on turvallista. Voide helpottaa oloa tilapäisesti, mutta pitkäaikaiseen käyttöön niitä ei suositella, sillä kortisoni ohentaa ihoa.

Jos kahden viikon huolellinen hoito käsikauppavalmisteilla ja lämpimin istumakylvyin ei auta, on syytä hakeutua lääkäriin.

Milloin hirtto?

Jos itsehoitovalmisteita joutuu käyttämään lähes jatkuvasti, on järkevämpää hakeutua lääkärin vastaanotolle.

II ja III -asteen pukamavaivoihin voi saada apua niin sanotulla hirttohoidolla. Tällöin lääkäri asettaa erityisinstrumentilla renkaan sisäisen pukamakudoksen tyveen, alueelle, joka ei tunne kipua. Tarkoitus on katkaista pukamarungon verenkierto ja kuihduttaa kudos pois. Kuolioon mennyt alue irtoaa 2–5 päivän kuluttua.

Joskus hirttohoidosta aiheutuu jomottavaa tunnetta, koska kiristävä lenkki venyttää tuntevaa ihoaluetta. Jos taas toimenpide tuntuu kovin kivuliaalta, hirttohoito on tehty kipua tuntevalle alueelle, liian alas, ja lenkki on poistettava. Hirttohoito voidaan tehdä lääkärin vastaanotolla, samassa yhteydessä kun pukamat on todettu.

Milloin leikkaus?

Neljännen asteen pukamavaivat voivat aiheuttaa suoliliman eritystä peräaukon iholle tai pidätyskyvyn häiriöitä. Peräaukko ärtyy ja kutisee. Leikkaus on ainoa tehokas hoito, sillä tilanne ei parane itsestään. Vaikka leikkaus on pieni toimenpide, sitä seuraavat viikot ovat hyvinkin kivuliaita. Ulosteen pehmentämisellä, kipulääkityksellä ja puuduttavan geelin käytöllä olo saadaan siedettäväksi. Sairasloma on 3–6 viikkoa riippuen työtehtävistä.

Joskus ulkoiset pukamat voivat esimerkiksi kävelylenkillä hiertyä niin, että pukamakudoksen sisällä syntyy verenpurkauma. Tällöin puhutaan pukamatromboosista. Sormenpään kokoinen patti on kova, sinertävä ja kivulias. Parantumista nopeuttaa verihyytymän poisto, joka voidaan tehdä paikallispuudutuksessa yleislääkärillä. Tavallisin pukamavoitein parantuminen kestää huomattavasti pidempään.

Jotakin muuta?

Jos pukamavoideresepti kirjoitetaan vastaanotolla aluetta tutkimatta, kannattaa asiasta huomauttaa.

Pukamavaivoiksi luullut oireet eivät aina ole pukamien aiheuttamia. Muita samoin tavoin oireilevia sairauksia ovat peräaukon krooninen haavauma, pidätyskyvyn heikkous, tulehduksellinen suolistosairaus, peräaukon ihon sairaus tai jopa peräsuolen kasvain.

Joskus taas potilas vähättelee pukamavaivoina ongelmia, jotka huonontavat paljon enemmän hänen elämänlaatuaan. Lääkärin kannattaa hakeutua, jos esimerkiksi joutuu auttamaan ulostamista eri tavoin, kuten käsisuihkulla tai käsin. Naisella saattaa silloin olla lantionpohjan lihasten laskeuma tai peräsuolen ja emättimen välisen seinämän pullistuma, joka suuntaa ponnistuksen väärin.

Useimmat vaivat voidaan nykyisin korjata varsin pienin leikkaustoimenpitein. Kannattaakin puhua asioista rohkeasti.

Miten ehkäistä?

Tehokkaimmin peräpukamavaivat välttää, jos pystyy estämään ummetusta. Se onnistuu syömällä runsaasti kuitua sisältävää ruokaa: kokojyväviljaa, vihanneksia ja hedelmiä.

Apteekin kuituvalmisteet ja ulostetta pehmentävät tuotteet ovat turvallisia, myös pitkäaikaiskäytössä. Niiden teho ei mene, eikä suoli niihin totu. Sen sijaan suolta stimuloivat ummetuslääkkeet ovat vain tilapäiseen käyttöön tarkoitettuja.

Jos asunnon vessasta on muodostunut kirjasto, on lukemisto syytä siirtää toiseen paikkaan. Liian pitkään ei pytyllä tule istua. Ja toisaalta, kiivaskaan elämänrytmi ei saa häiritä ulostamista, sille täytyy antaa aikaa.

Normaali päivärytmi tukee terveellistä suolentoimintaa. Peräsuolen tyhjentämiseen vaikuttavat monet asiat ja rytmi voi mennä helposti sekaisin. Ummetuksen voi luoda henkisestikin esimerkiksi lähtiessään matkoille, pois kotivessan läheisyydestä.

Suolen toimintaa ei tarvitse kuitenkaan neuroottisesti vahtia, sillä normaalia on yhtä lailla ulostaminen kolme kertaa päivässä kuin joka kolmas päivä, ellei suolen laiska toiminta muutoin aiheuta oireita.

Asiantuntijana kirurgian ja vatsaelinkirurgian erikoislääkäri Juha Tiainen.

Ja sokerina pohjalla korttelin...

Peräpukamat - yleinen istujan vaiva

Minusta tuo luokittelu sisäisiin ja ulkoisiin pukamiin on omituinen ja lisäksi epäselvä, jos esim. "sisäinen" IV-asteen pukama on "esillä koko ajan ja vaikka ne painaisi takaisin anaalikanavaan, ne pullahtavat ulos itsestään". Jos se on esillä koko ajan, niin silloin se ei ole (minkään asteen) sisäinen pukama. Lisäksi tässä lääkäri ilmeisestikin aiheellisesti informoi, että "ulkoisia pukamia ei tarvitse, eikä pidäkään painaa takaisin anaalikanavaan, vaikka monet tällä tavoin yrittävät itse...
Lue kommentti
vastustuskykyä tauteja vastaan erilaisista sipuleista

Sipuli ei tuo vain makua vaan antaa puhtia viruksia ja bakteereita vastaan.

Kaikki sipulilajit sisältävät flavoinoideja. Niitä on käytetty lääkekasveina jo antiikin ajoista.

Useiden tutkimusten mukaan flavonoideilla on osansa syöpien ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Ne myös estävät virusten ja bakteerien kasvua ja sitovat itseensä elimistölle haitallisia aineita.

  • Keltasipulin flavonolipitoisuudet ovat suurempia kuin punasipulin. Ärhäkän keltasipulin maku muuttuu kypsennettäessä lempeämmäksi. Punasipulia sopii erityisen hyvin käytettäväksi  paahdettuna, keitettynä ja hillottuna.
  • Valkosipulissa flavonodimäärät ovat hyvin pieniä, mutta siinä – kuten muissakin sipuleissa – on erilaisia rikkiyhdisteitä, joilla on samoja vaikutuksia kuin flavonoideilla.
  • Purjo kannattaa ehdottomasti käyttää kokonaan. Jos pilkkoo ruokaan vain valkean osan, 90 prosenttia sen sisältämistä hyvistä flavonoideista jää saamatta. Valkoinen ja vihreä osa poikkeavat maultaan toisistaan, vaikka kumpaakin osaa voi huoletta käyttää ruoanlaittoon.

FM Tuula Soinisen väitöstutkimuksessa selvisi, että pitkulaisen sipulikasvin flavonolit ovat pääasiassa kemferolijohdannaisia, lisäksi siinä on kversetiiniä.

Kuumentamista flavonoidit kestävät hyvin, huomattavasti paremmin kuin vaikka vitamiinit.

LÄHDE ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

turvotus turvottaa vatsa pömpöttää mikä avuksi

Ongelmanani ovat pitemmän aikaa olleet erilaiset vatsaongelmat ja turvotus. Olen 21-vuotias naiskilpaurheilija ja rasvaprosenttini on 15. Vatsani on jatkuvasti turvonnut ja usein kova kuin pallo. Lisäksi minua vaivaa vaihtelevasti ummetus ja löysä vatsa sekä ilmavaivat. Ruoka nousee jatkuvasti takaisin suuhun. Nautin pieniä aterioita tasaisin väliajoin, syön rauhallisesti hyvin pureskellen. Olen kokeillut kaikkia ruokavaliomuutoksia, mitä on suositeltu. Olen myös käyttänyt sekä vatsahappoja vähentävää että lisäävää lääkitystä. En tiedä enää mitä tehdä ja olen kyllästynyt pullottavaan ”raskausmahaani”.

Vatsaongelmat ovat tavallisia ja kiusallisia. Kysyjä ei mainitse, onko vaivoja tutkittu. Jos ei ole, kehottaisin kysyjää hakeutumaan mahasuolikanavan sairauksiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Tässä muutamia asioita, joiden vaikutusta oireisiin voisi tarkkailla ennen lääkärissä käyntiä.

Turvotusta aiheuttavat tyypillisesti palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit eri muodoissa. Myös sipulit, purjo mukaan lukien, kaalit, oliivit, lanttu, nauris, maa-artisokka, paprika, retiisi, selleri, sienet, tuore kurkku, hapankaali, vesimeloni, tuore omena ja päärynä ja avokado voivat aiheuttaa oireita.

Hiilihapolliset juomat, tuore hiivalla kohotettu leipä ja pulla, hapatettu leipä, etikkasäilykkeet sekä savustetut ja voimakkaasti maustetut ruoat eivät myöskään sovi kaikille.

Makeutusaineista sorbitoli, ksylitoli, maltitoli, laktitoli ja isomalti aiheuttavat oireita herkemmin kuin muut makeuttajat. Sorbitolia käytetään myös mm. kosteudensäilyttäjänä, joten sitä voi olla sellaisissakin tuotteissa, jotka eivät ole makeita.

Inuliinia lisätään nykyisin varsin yleisesti sellaisiin tuotteisiin, johon halutaan lisätä kuitua tai tuotteen kuitupitoisuutta halutaan jostain syystä lisätä. Inuliini näyttää aiheuttavan varsin usein vatsavaivoja. Samoin kuin edellä mainittujen makeuttajien myös inuliinin käytöstä löytyy tieto tuotteen aines­osaluettelosta.

Kysyjä lienee jo kokeillut laktoositontakin ruokavaliota. Osa on niin herkkiä laktoosilla, ettei sitä voi olla ruokavaliossa juuri lainkaan. Jos kysyjä on kokeillut laktoosin rajoittamista vähälaktoosisilla tuotteilla, esim. Hyla ja Into, kehottaisin kokeilemaan uudelleen täysin laktoosittomilla tuotteilla. Jo muutaman päivän aikana huomaa, auttaako tämä.

Viljatuotteiden sieto on yksilöllistä. Osalle gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis ja ohra aiheuttavat oireita. Osa ei puolestaan kestä kauraa. Osa puolestaan voi käyttää viljoja vapaammin, kunhan leipä on kuivattua, esim. näkkileipää, tai paahdettua.

Pienet ateriat ovat tärkeä tekijä, kun pyritään hillitsemään ruoan takaisinvirtausta. Suuremmat juomamäärät on hyvä ajoittaa aterioiden väliin. Ruokailun jälkeen on myös hyvä odottaa jonkin aikaa ennen rankempaa liikuntaa tai makuulle menoa. Yleensä 45 minuuttia–tunti riittää.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

hyvä iltapala auttaa saamaan hyvän unen

Puuro + marjat + raejuusto = hyvä uni.

Uni on parempaa, kun vatsa ei ole liian täynnä, mutta ei ole nälkäkään. Liian vähähiilihydraattinen ruokavalio voi pilata yöunet, samoin liika sokeri illalla.

Suosi tryptofaani-aminohappoa sisältävää iltaruokaa, sillä se rauhoittaa hermostoa ja aivojen toimintaa. Tryptofaania on esimerkiksi banaanissa, kanassa, maidossa, munissa, manteleissa, pähkinöissä, kokojyväviljassa ja linsseissä.

Muutenkin kannattaa suosia hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten kokojyväviljaa, ja proteiinia. Vältä rasvaista ja mausteista ruokaa sekä sokeria ja makeutusaineita.

Hyvän unen resepti on syödä päivällä säännöllisesti ja proteiinipitoisesti, mutta lisätä hyviä hiilihydraatteja iltaa kohti. Moni syö aamulla kaurapuuroa marjoilla. Kun siihen lisää pari ruokalusikallista raejuustoa, siitä saa mainion hyvän yön iltapalan.

Asiantuntija: ravitsemusterapeutti Anette Palssa

Lue lisää: Näin voitat väsymyksen, Hyvä terveys 12/2016

Näillä valinnoilla lihaa ja kalaa karttava kokoaa parhaan ruokavalion.

VIHANNEKSET

Saat C-vitamiinia, folaattia, K-vitamiinia, karotenoideja ja muita bioaktiivisia aineita, kaliumia sekä vain vähän energiaa.

 

MARJAT, HEDELMÄT

Saat C-vitamiinia, folaattia, fenolisia yhdisteitä ja muita bioaktiivisia aineita, ravintokuitua.

 

KAALIKASVIT

Saat kalsiumia ja bioaktiivisia aineita sekä vain vähän energiaa.

 

JUUREKSET, PERUNA

Saat hyviä hiilihydraatteja, mutta vain vähän energiaa. Porkkanasta myös beetakaroteenia.

 

PAVUT, LINSSIT

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, energiaa, ravintokuitua.

 

PÄHKINÄT, MANTELIT, SIEMENET

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvahappoja, energiaa, ravintokuitua.

 

VILJAVALMISTEET

Täysjyväviljasta saat hyviä hiilihydraatteja, proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, ravintokuitua, energiaa.

 

KASVIÖLJY

Saat omega-3- ja omega-6-rasvahappoja (välttämättömiä rasvahappoja), rypsiöljystä muodostuu elimistössä tärkeää eikosapentaeeni-rasvahappoa, paljon energiaa.

 

MAITOVALMISTEET

Saat proteiineja, riboflaviinia, B₁₂-vitamiinia sekä kalsiumia ja jodia, myös D-vitamiinia (mutta ei luomutuotteista).

 

KANANMUNA

Saat proteiineja ja monipuolisesti vitamiineja, mm. runsaasti B₁₂-vitamiinia, ja kivennäisaineita.

 

 

 

HUOM!

Vegaanin, joka ei syö mitään eläinperäisiä ruoka-aineita, pitää syödä B₁₂-vitamiinivalmistetta, ja pulaa voi helposti tulla myös D-vitamiinista, kalsiumista, raudasta, sinkistä ja jodista.

Vierailija

Kasvissyöjä, syö näitä!

Mikähän tässä jutussa on ollut lähteenä? Kasvisruokavalioon ei tarvita maitotuotteita tai kananmunia. Vegaanin tulee huolehtia samoista vitamiineista kuin nykytiedon mukaan sekasyöjienkin - D-vitamiinista ja B12-vitamiinista. Jodin saa helposti vegaaneille tarkoitetusta vitamiinitabletista, jossa on muitakin vegaanin terveyttä edistäviä vitamiineja ja hivenaineita. Sekaruokavalio muuten sisältää enemmän jodia ja B12-vitamiinia vain siksi, että näitä lisätään eläinten rehuun. Parempi olisi syödä...
Lue kommentti