Kun sydämen rytmi sekoaa, syy voi löytyä eri kohdasta. Myös hoito vaihtelee syyn mukaan.

1. Eteisvärinä eli flimmeri

Oireet Sydämessä tuntuu normaalia nopeampi rytmi. Rytmi voi muuttua äkillisesti ja tuntua pyrähtelevältä ja epäsäännölliseltä. Aina oireita ei ole. Keski-iän jälkeen alkava tauti, nuorilla harvinainen.

Syyt Korkea verenpaine, joka lisää sydämen vasemman kammion paksuutta ja jäykkyyttä ja nostaa lepovaiheen painetasoa. Sydämen eteisessä paine nousee ja eteinen venyy. Kilpirauhasen liikatoiminta lisää vireyttä säätelevän hermoston toimintaa. Diabetes ja ylipaino lisäävät eteisvärinäriskiä.

Hoito Jos oireiden alusta on alle 48 tuntia, sydämen rytmi voidaan kääntää normaaliksi rytminsiirrolla. Rytminsiirto tehdään sähköisesti nukutuksessa, osalla lääkkeillä. Rytmi palaa usein pysyvästi normaaliksi, jos eteisvärinä on aivan uusi. Osalla potilaista aloitetaan eteisvärinän uusimista estävä lääkitys. Eteisvärinä uusii lääkkeestä huolimatta yli puolella potilaista vuoden kuluessa.
Pyrähtelytaipumusta hallitaan beetasalpaajilla ja digoksiinilla.

Eteisvärinää sanotaan sydämen ”toiseksi parhaimmaksi” rytmiksi. Kroonistunut eteisvärinä ei uhkaa henkeä, jos potilas syö verenhyytymislääkettä. Marevan vaatii säännöllisiä laboratoriokokeita, mutta on myös uusia, helpommin käytettäviä lääkkeitä.

Hankalaan eteisvärinään voidaan tehdä katetriablaatio, jossa estetään sähkön kulku keuhkolaskimon ja sydämen eteisten välillä.  

2. Sairas sinus -oireyhtymä

Oireet Vaihtelevat riippuen siitä, onko tauti lievä vai hankala. Ajoittaisia nopeita tykytystuntemuksia ja muljahteluja. Sydämen perusrytmi on harva ja harvenee lisää iän myötä. Harvalyöntisyyteen voi liittyä jaksoittaista sykkeettömyyttä.

Syyt Ikääntymisen tai sydänsairauksien takia sydämen sähköistä rytmiä ylläpitävä sinussolmuke laiskistuu. Oireyhtymä ennakoi myöhemmin kehittyvää eteisvärinää.

Hoito Ei välttämättä mitään, jos tauti on lievä. Tarvittaessa sykettä hidastava lääkitys. Jos ilmaantuu lisäksi satunnaista eteisvärinää, aloitetaan verenohennuslääkitys. Kun tauti iän myötä pahenee, tarvitaan nopealyöntisyyttä hillitseviä lääkkeitä sekä usein sydämentahdistin.

3. Kammiotakykardiat

Oireet Lyhytjaksoisia pyrähdyksiä esiintyy terveessäkin sydämessä, ja ne ovat vaarattomia. Pitkäkestoiset kammioperäiset tykytykset ovat hengenvaarallisia. Useammin kuin muilla rytmihäiriöillä niiden ensioire on tajunnanmenetys.

Syyt Sydämen vajaatoiminta, sepelvaltimotauti, sydänlihastulehdus tai jokin muu etenevä sydän­sairaus.

Hoito Perussydänsairauden hyvä hoito ja veren mahdollisen kalium-
vajeen korjaus lääkkeellä. Lääkehoito ja tarvittaessa sydämentahdistin.

4. Eteis-kammio­johtumishäiriö

Oireet Sydämen sykkeeseen ilmaantuu liian pitkiä taukoja, jolloin alkaa heikottaa. Jopa taju voi varoittamatta lähteä.

Syyt Sairauksien tai vanhenemisen seurauksena sähköä johtavat säikeet rappeutuvat, joten sähkön johtuminen sydämessä häiriintyy. Sydämen läppäviat, sepelvaltimotukokset ja erilaiset sydänlihassairaudet altistavat.

Hoito Sydämentahdistin, joka asetetaan solisluun alapuolelle, usein kehon oikealle puolelle. Tahdistinjohdot viedään sydämeen. Tahdistin korvaa hetkellisiä tai pysyviä puutteita sydämen sähkön kulussa.

Asiantuntijana kardiologian erikoislääkäri Sinikka Pohjola-Sintonen, Peijaksen sairaala

Lue lisää Pysy rytmissä, sydän

  • Rytminsiirrolla pyritään palauttamaan sydämen normaali rytmi antamalla sähköisku, joka pysäyttää sykkeen hetkellisesti. Toimen­pide on kivuton, kun se tehdään nukutuksessa. Rytminsiirto voidaan joskus tehdä myös lääkkeillä.
  • Katetriablaatio on toimenpide, jossa sydämeen viedään katetri, jolla tuhotaan polttamalla noin viiden millin kokoinen, rytmihäiriön synnyttävä alue. Toimenpide onnistuu lähes aina, jos kyseessä on ylimääräisen johtoradan tai kaksijakoisen eteiskammiosolmukkeen aiheuttama tiheälyöntisyys.
  • Sydämentahdistin asetetaan leikkauksessa ihon alle. Se ei estä rytmihäiriöiden uusiutumista mutta estää liian pitkät tauot sykkeessä. Hengenvaarallisissa rytmihäiriöissä asennetaan erityinen rytmihäiriötahdistin, joka pysäyttää rytmihäiriökohtaukse
terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.