Mikset lopettaisi tupakointia nyt. Tukea tähän terveystekoon löytyy.

Tiesitkö, miksi tupakka koukuttaa niin lujasti? Siksi että se synnyttää kolmenlaista riippuvuutta ja niistä kaikista on päästävä irti.

FYYSINEN riippuvuus näkyy suoraan fyysisinä oireina. Kun tupakan puute iskee, sen todella tuntee: hikoiluttaa,huimaa, ruokahalu lisääntyy, ummettaa, vapisuttaa ja väsyttää.
➙ Hoito: nikotiinikorvaus, lääkkeet.

HENKINEN riippuvuus johtuu siitä, että tupakointi on myös mieliteko. Siksi tupakan puute aiheuttaa siihen tottuneelle hermostuneisuutta, keskittymisvaikeuksia, masennusta, uniongelmia ja ärtyneisyyttä.
➙ Hoito: korvaushoito, lääkkeet, tupakointipäiväkirja, vertaistuki, auttava puhelin, läheisten tuki.

SOSIAALINEN riippuvuus vahvistuu, kun tupakointi liittyy tiettyihin tilanteisiin. Niistä luopuminen voi tuntua isolta menetykseltä.
➙ Hoito: Tiukkojen tilanteiden ennakointi, tupakoivien ryhmien välttely. Kerro muille, että lopetat!

NIKOTIINIRIIPPUVUUS on riippuvuuksista helpoin selättää. Siihen auttaa nikotiinikorvaushoito, joka pitää mieliteon aisoissa ja poistaa ärtyneisyyttä. Aloita riittävän isoilla annoksilla, joita voi pikku hiljaa vähentää. Korvaushoitoa suositellaan, jos polttaa yli kymmenen tupakkaa päivässä. Nikotiinikorvaushoitoa saa purkkana, laastarina, kielenalustablettina, imeskelytablettina, inhalaattorina.

Lääkkeet vievät nautinnon

VARENIKLIINI (CHAMPIX) vaikuttaa niin, ettei tupakkaa tee enää mieli. Lääke tukkii nikotiinia vastaanottavia reseptoreita keskushermostossa ja vaikuttaa vieroitusoireisiin samaan tapaan kuin nikotiinikorvaushoito. Nikotiinikorvaushoitoa ei saa käyttää lääkkeen kanssa päällekkäin. Varenikliini on tutkitusti tehokkain myynnissä oleva reseptilääke, mutta erot lääkkeiden välillä eivät ole isoja.

Hoidon voi aloittaa jo pari viikkoa ennen tupakoinnin lopettamista. Joillakin syntyy kuurin aikana heti vastenmielisyys tupakanpolttoon. Hoitojakso kestää noin kaksitoista viikkoa.

Monet pitävät lääkettä kalliina, mutta askin tupakointi päivässä on vielä kalliimpaa. Lääke aiheuttaa osalle käyttäjistä päänsärkyä, villejä unia ja pahoinvointia.

Lääkekuurin yhteyteen kuuluu käyntejä lääkärillä ja hoitajan luona, joka osaltaan voi motivoida lopettamista.

BUPROPIONI (ZYBAN) on alun perin masennuslääke mutta käytössä tupakoinnin vieroitukseen.

Lääke vaikuttaa aivojen välittäjäaineeseen,joka välittää nikotiinin aiheuttamaa nautintoa. Se vähentää tupakanhimoa ja vieroitusoireita.

Koska bupropionin vaikutus tulee hitaasti esiin, lääkkeenoton voi aloittaa jo ennen tupakoinnin lopettamista.

Lääkettä käytetään kaiken kaikkiaan vajaa kymmenen viikkoa, ja yhtä aikaa voi käyttää myös nikotiinikorvaushoitoa.

Epileptikolle tai muuta aivosairautta sairastavalle lääkeaine ei sovi, sillä se voi pahentaa mahdollisia kouristuksia.

NORTRIPTYLIINI (NORITREN) on mielialalääke, joka sopii tupakasta vieroitukseen ja mielialaongelmiin, lähinnä masennukseen. Lääke vaikuttaa aivojen välittäjäaineisiin ja vähentää sitä kautta nikotiinista saatavaa mielihyvää.

Nortriptyliiniä ei ole suunnattu tupakasta vieroitukseen ja lääkärit määräävät sitä muita vieroituslääkkeitä vähemmän, vaikka se on niistä halvin. Sen tehosta on siitä syystä vähän tutkittua tietoa.

Lääkettä ei suositella sydänsairaille ja sillä voi olla vaikutusta sokeritasapainoon.

Muutakin tukea löytyy

TUKEA ja kannustusta tupakoinnin lopettamiseen saa oppaista, neuvontapuhelimesta ja nettituesta, esimerkiksi Stumppi.fi-sivustolta.

Monissa terveyskeskuksissa ja työpaikoilla on lisäksi vieroitustukiryhmiä, joissa voi vertailla kokemuksia.

HYPNOOSI perustuu siihen, että vaikuttamalla mielikuviin suhde tupakkaan ja tupakointiin saadaan muuttumaan. Tupakoinnin kielteisiä mielikuvia vahvistetaan hypnoosin avulla.

AKUPUNKTIO on yksi perinteisen kiinalaisen lääketieteen muodoista, joka perustuu kehon niin sanottujen akupisteiden pistelyyn. Tupakoinnin  lopettamisessa akupunktion teho on samaa luokkaa kuin lumevaikutus.

Auttaisiko sähkötupakka?

SÄHKÖSAVUKETTA on markkinoitu apuna tupakoinnin lopettamiseen, mutta Suomessa viranomaiset ovat ottaneet siihen tiukan kannan: sähkösavuketta
ei pidä suositella eikä sitä esimerkiksi saa mainostaa. Nikotiinitonta sähkösavuketta saa joistakin kaupoista ja netistä voi tilata omaan käyttöön myös nikotiiniampulleja.

Sähkösavukkeista suurin osa valmistetaan Kiinassa, eikä tuotteiden sisällöstä
ole tarkkaa tietoa. Tutkimuksia sähkötupakasta ei ole. Tuotteet eivät sisällä pelkkää vesihöyryä, vaan niissä on joitakin samoja ainesosia kuin tupakassa. Lisäksi osasta on löydetty muita terveydelle haitallista kemikaaleja.

Koska kukaan ei valvo sähkösavukkeiden valmistusta, ne voivat olla jopa haitallisempia kuin tupakka.

LUE LISÄÄ
Tupakkariippuvuus ja tupakasta vieroitus -käypä hoito suositus
10 syytä lopettaa juhlatupakointi

Aloita näin
  1. Käy läpi tupakointitilanteet. Kun tiedostat tilanteet, joihin mielihalu liittyy, ne eivät tule yllätyksenä. Vaikeinta on päästä eroon tapatupakoinnista, joka liittyy esimerkiksi aamuhetkeen, työtaukoon tai siihen, kun eteen lasketaan tuoppi olutta.
  2. Odota hetki, sillä mieliteko menee tutkitusti ohi noin kolmessa minuutissa.
  3. Hanki tukihenkilö, jonka kanssa juttelet, kun himo iskee. Tai keksi vaikeimmiksi hetkiksi mukavaa täsmätekemistä.
  4. Muista, että tupakasta pääsee eroon yksi tupakka kerrallaan.
Vierailija

Aina on hyvä aika lopettaa tupakointi

"Tutkimuksia sähkötupakasta ei ole." Mitä nämä ovat? http://www.ecigalternative.com/ecigarette-studies-research.htm Noin sata tutkimusta, eikä tässä ole edes kaikki. "Koska kukaan ei valvo sähkösavukkeiden valmistusta, ne voivat olla jopa haitallisempia kuin tupakka." Kuinka moni tupakoitsija jättää savukkeet vaihtamatta sähkötupakkaan tällaisten lonkalta heitettyjen kommenttien takia? Näkemys sähkötupakan vaarattomuudesta savukkeisiin verrattuna on vallitseva näkäkanta tiedeyhteisössä. Myös...
Lue kommentti
Vierailija

Aina on hyvä aika lopettaa tupakointi

Täysin samaa mieltä edellisen kirjoittajan kanssa. Tietenkään ei voi julkisuudessa terveysviranomaiset sanoa ääneen että sähkötupakka olisi terveellisempää koska sähkötupakasta ei ole vielä ehditty tekemään tieteellistä tutkimusta, mutta hulluhankin sen ymmärtää että sähkötupakka on vähemmän haitallista kuin tupakointi. Olen ainakin itse ollut erittäin positiivisesti yllättynyt sähkötupakkaan. Nikotiinineste on ainakin ollut minulle pelastus tupakanpolton suhteen. Sauhuttelu on täysin...
Lue kommentti

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.