Jos haluat pitää pääsi terävänä, pane se töihin. Aivoissa ei ole parasta ennen -päivämäärää, ja niiden tehokas käyttö parantaa muistia ja viivyttää dementiaa.

Pidä piposta kiinni, sillä tässä tulee hiuksianostattava tieto: sinulta kuolee 2 000 aivosolua joka ikinen tunti!

Mutta mitäpä tuosta. Meistä jokainen on saanut syntymälahjana 100 miljardia aivosolua. Tuolla aivan normaalilla tuhoutumisvauhdilla aivomme surkastuvat sadassa vuodessa vain noin kymmenesosan.

– Sitä paitsi vanhat aivot ovat monessa suhteessa paremmat kuin nuoret. Niissä on runsaasti kokemukseksi ja viisaudeksikin kutsuttua muistijälkivarastoa. Nippelitieto ei ehkä tartu niihin yhtä hyvin kuin nuorempana, mutta ne hahmottavat entistä paremmin mutkikkaita asiakokonaisuuksia, lohduttaa professori ja aivotutkija Juhani Juntunen.

Pääomastaan on silti syytä pitää hyvää huolta, sillä kaikki tuo koskee vain terveitä aivoja. Ihmisen hyvinvointi ja toimintakyky ovat perimmiltään kiinni aivoista, ja ne ovat myös meidän tärkein työkalumme.

– Tietoyhteiskunnassa työntekijöiltä vaaditaan jatkuvaa uuden oppimista, muistamista ja joustamista. Ne kaikki ovat aivojen ominaisuuksia.

Valkoista kartalla

Mutta miten aivot oikeastaan toimivat? Oikea henkilö vastaamaan siihen on professori Eero Castrén, joka tutkii aivojen toimintaa työkseen.

Tiede lähestyy aivoja kahdelta suunnalta. Osa tutkijoista lähtee liikkeelle ”alhaalta” ja keskittyy Castrénin lailla selvittämään, miten aivojen hermosolut erilaistuvat ja toimivat yhdessä.

Toiset lähtevät ”ylhäältä” ja käyttävät hyväkseen huimasti kehittyneitä kuvausmenetelmiä. He koettavat selvittää, mitä alueita aivoista käytämme minkäkin toiminnon tai tunnetilan aikana.

– Näiden kahden väliin jää kartoittamaton alue, jonka kokoa voi toistaiseksi vain arvailla. Kukaan ei vielä kykene kertomaan, miten aivojen yksittäiset hermosolut ja niiden muodostamat yhteydet tekevät mahdolliseksi ajattelun ja tunteet, Castrén toteaa.

Yksilölliset aivot

Se tiedetään, että tiedot ja viestit kulkevat aivoissa hermosolujen muodostamissa verkostoissa.
Uusilla kuvausmenetelmillä on puolestaan selvitetty, että tietyt aivoalueet hoitavat tiettyjä tehtäviä. Esimerkiksi näkeminen tapahtuu takaraivolohkossa, liike otsalohkon takaosassa ja tunteita kontrolloidaan otsalohkolla.

Ongelmat alkavat siitä, että jokainen meistä käyttää aivojensa rakenteita hiukan omalla tavallaan ja eri toimintoihin keskittyneet alueet pelaavat yhteen. Aivot oppivat ja kehittyvät yksilöllisten kokemuksien kautta.

– Vaikka pystyisimme saamaan tarkasti selville jokaisen aivojen hermosolun ja sen yhteydet toisiin hermosoluihin tietyllä hetkellä, emme kykenisi lukemaan aivojen omistajan ajatuksia, Eero Castrén kertoo.

Käyttö ei kuluta

Sen sijaan aivojen hoitamisesta tiedetään paljon ja painavaa asiaa. Viime vuosikymmenellä suomalaiset aivotutkijat laittoivat viisaat päänsä yhteen ja laativat nelikohtaiset, ammattikielen koukeroista riisutut aivojen huolto-ohjeet. Ne perustuvat tutkittuun tietoon ja pätevät vielä tänäänkin.

Ohjeista ensimmäinen on: Käytä aivojasi! Opiskele, ratko ristisanoja, kirjoita runoja, maalaa, tee sukututkimusta, opettele uusi taito. Aivoja kehittää kaikki, mikä vaatii luovuutta ja henkistä ponnistelua.

– Aivot eivät kulu käytössä, päinvastoin. Mitä enemmän aivot joutuvat tekemään töitä, sitä tehokkaammin ne toimivat. Mitä useampia kieliä osaat, sitä helpommin opit taas uuden, Juhani Juntunen muistuttaa.

Käytetyt aivot myös toipuvat aivosairauksista ja -vammoista paremmin kuin käyttämättömät: hermosolujen välille on niissä kehittynyt enemmän tietoa välittäviä yhteyksiä.

Kypärän tarkoitus

Käytön lisäksi tärkeää on aivojen suojelu. Ihmisaivot ovat rakenteeltaan kuin jogurttia. Vaikka ne sijaitsevat kallon luiden suojassa iskuja vaimentavan nestevaipan ympäröiminä, kiihtyvyysvoimat tekevät niissä pahaa jälkeä.

– Suojakypäriä ei ole tehty varjelemaan ihoa haavoilta. Niiden tarkoituksena on jakaa onnettomuudessa iskuenergia niin, ettei aivokudos vaurioidu, Juntunen sanoo.

Aivoja on myös syytä säästää. Niin kuin kaikissa terveysasioissa, tässäkin kannattaa keskittyä asioihin, joihin pystyy oikeasti vaikuttamaan eli elämäntapoihin. Alkoholin suurkulutus, tupakka ja huumeet ovat aivoille myrkkyä.

– Etenkin nuoria pitäisi varjella päihteiltä. He jäävät koukkuun helpommin kuin aikuiset, sillä nuorten aivojen mielihyväkeskus on herkistynyt.

Pidä huolta

Viimeinen vaan ei vähäisin ohje neuvoo aivojen hoitamista.

Mitä tahansa teet terveytesi hyväksi, se hellii myös aivoja. Monipuolinen ruoka – etenkin kalaruoat – riittävä uni, liikunta ja kaikki mielihyvää tuovat harrastukset toimivat tässäkin. Myös ylipainoa kannattaa välttää, sillä etenkin vyötärölihavuus lisää aivoinfarktin ja -halvauksen vaaraa.

– Ja jos olisin Jumala, määräisin kaikki ihmiset positiivisiksi, sillä myönteinen ajattelu tekee aivoille hyvää. Samalla paranisi kertaheitolla monen työpaikan ilmapiiri ja viihtyvyys, sillä myönteisyys heijastuu ympäristöstä takaisin, Juhani Juntunen sanoo.

Arkistonhoitaja hukassa

Myös terveet ja hellästi hoidetut aivot harhailevat joskus. Juhani Juntunen ei ole vielä koskaan tavannut ihmistä, joka olisi täysin tyytyväinen muistiinsa.

– Kenelle tahansa voi sattua, että tapaa kaupungilla tutun muttei yhtäkkiä muista tämän nimeä. Sitten jutellaan muka luontevasti ja käytetään kiertoilmauksia, kun ei kehdata kysyä, ja yhtäkkiä kotimatkalla nimi palautuu mieleen. Muistin arkistonhoitaja siinä vain lähti seikkailemaan eikä löytänyt heti oikealle hyllylle, Juntunen kertoo.

Valtaosa muistihäiriöistä on viattomia. Niitä saavat aikaan muun muassa väsymys, lääkkeet, kipu ja alkoholi.

– Muistitieteilijöiden mukaan unohtaminen on yhtä tärkeää kuin muistaminen. Kun unohtaa ikävät asiat, voi paljon paremmin.

Vaikeissa tilanteissa aivot voivat jopa suojella meitä sulkemalla reitin ikäviin muistoihin. Nämä eivät katoa kokonaan, niin kuin ei periaatteessa mikään aivoihin talletettu. Ne saattavat palautua mieleen, kun olemme henkisesti vahvemmilla.

Taaperosta mallia

Kaikki aivojen toiminta muuttaa niiden rakennetta, vaikkei muutosta aivokuvista aina huomaa. Kun opimme uutta, joko käytämme olemassa olevia hermosoluyhteyksiä uudella tavalla tai muodostamme aivan uusia yhteyksiä.

– Aivoissa toiminta on rakennetta ja rakenne toimintaa. On vaikea sanoa, kumpi tulee ensin, sillä kyse on prosessista. Jos opettelee jonglöörausta, harjoittelu muuttaa aivoja, ja kun aivot muuttuvat, jonglööraus tulee helpommaksi, Eero Castrén selittää.

Ilman tekemistä ei oppimista tapahdu. Tekeminen on avainsana myös silloin, kun aivot vaurioituvat. Aivohalvauksesta voi toipua hyvin, mutta kuntoutuminen vaatii tahtoa ja sinnikkyyttä. Esikuvaksi käy kävelemään opetteleva lapsi, joka treenaa loputtomasti ja valtavalla energialla.

Jos aivoista tuhoutuu kokonainen alue, se ei palaudu. Uutta näköaivokuorta ei kasva entisen tilalle. Sen sijaan muut alueet voivat ottaa osan vaurioituneen alueen tehtävistä hoitaakseen.

Aikuisen aivot eivät myöskään muovaudu yhtä herkästi kuin lapsen. Tietyt taidot harjoitellaan tietyssä kehitysvaiheessa, eivätkä ne sen jälkeen muutu kovin paljon. Ja se on hyvä.

– Äärimmäisen muovautuvat aivot olisivat hankalat. Ne tarkoittaisivat sitä, että joutuisimme opettelemaan esimerkiksi näkemisen joka aamu uudestaan.

LUE LISÄÄ:

Aivot tarvitsevat lepoa

Muistinikseistä

KOLME MUISTIA

  • aistimuisti: tietoa ympäristöstä aistien kautta; säilyy muistissa sekunnin murto-osia
  • työmuisti: puhelinnumeroita ja muita yksityiskohtia, joita tarvitaan työskentelyssä; säilyy korkeintaan 20 minuuttia
  • pitkäaikainen muisti: faktatiedot, motoriset taidot ( kuten kävely ja pyöräily), omaksumamme tavat ja asenteet; säilyy vuosia
uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.