Juhlajuoma, mutta muuhun käyttöön alkoholi on liian vahvaa. Väitteisiin alkoholista vastaa A-klinikkasäätiön ylilääkäri Pekka Heinälä.

1. Viinaryyppy tappaa flunssa- ja mahatautivirukset.

Tarua. Alkoholista ei ole hyötyä taudinaiheuttajien torjunnassa. Säännöllinen runsas alkoholinkäyttö päinvastoin heikentää puolustuskykyä, jolloin infektiosairaudet iskevät tavallista herkemmin ja niistä toipuminen hidastuu.

2. Pienestäkin määrästä alkoholia voi saada päänsäryn.

Totta. Jotkut ovat herkkiä alkoholijuomien sisältämille aineille, erityisesti viineissä oleville histamiinille ja tyramiinille. Herkimmille pienetkin määrät niitä voivat aiheuttaa päänsärkyä. Myös alkoholin aineenvaihduntaa säätelevien entsyymien toiminta vaihtelee perinnöllisistä syistä ihmisestä toiseen.  Jos ne toimivat hitaasti, muun muassa asetaldehydi pysyy elimistössä pitkään. Seurauksena on verenpaineen laskua, ihon punoitusta, pahoinvointia ja päänsärkyä.

3. Aamulla tulee nopeammin humalaan kuin yöllä.

Totta. Aamulla nautittu alkoholi menee päähän nopeasti, koska yleensä se silloin nautitaan tyhjään mahaan. Aamulla myös aineenvaihdunta on vilkkaimmillaan: humala tulee ja menee huomattavasti nopeammin kuin illalla.

4. Kun ottaa viini-illan jälkeen särkylääkkeen, aamulla ei ole krapulaa.

Totta. Tulehduskipulääkkeet estävät tai ainakin lievittävät alkoholin käytöstä aiheutuvia vaivoja, erityisesti päänsärkyä. Sekä alkoholi että monet kipulääkkeet kuitenkin ärsyttävät mahan limakalvoa, joten niiden yhtäaikaista käyttöä on viisainta välttää. Krapulan aiheuttajiin, kuten hermostovaikutuksiin, hormonitasojen heilahteluihin ja alkoholin aineenvaihduntatuotteena syntyvän asetaldehydin vaikutuksiin elimistössä, ei kuitenkaan voi vaikuttaa särkylääkkeillä. Paras tapa välttää krapulaoireita on juoda maltillisesti, jolloin elimistön toipuminen sille vieraasta aineesta helpottuu.

5. Pieni päivittäinen tissuttelu kasvattaa alkoholin sietokykyä.

Totta. Sekä hermosto että elimistö tottuvat nopeasti alkoholiin. Päihdyttävän vaikutuksen saamiseksi pitää juoda entistä enemmän.  Taukoja juomisessa kannattaa pitää, sillä jo viikon tai kahden raitis jakso palauttaa sietokykyä normaaliin suuntaan ja vähempi alkoholi riittää.

6. Energiajuomasta ja viinasta sekoitettu paukku on vaarallinen.

Tarua. Suomessa päivittäistavarakaupoissa myytävissä energiajuomissa ei ole sellaisia yhdisteitä, jotka aiheuttaisivat alkoholin kanssa haitallisia yhteisvaikutuksia. Ulkomailla on syytä olla tarkempi.

7. Hyvä ja huono viinapää ovat perinnöllisiä ominaisuuksia.

Totta. Syntymälahjaksi saadulla poikkeuksellisen hyvällä alkoholin sietokyvyllä on myös huono puoli: jos ei tule krapulaa, pystyy juoman enemmän ja useammin. Tämä ominaisuus näyttää olevan vahvasti yhteydessä riskiin tulla riippuvaiseksi alkoholista.

8. Vaikka pysyisi kohtuuden rajoissa, maksa ei jaksa polttaa alkoholia joka päivä.

Tarua. Maksa huolehtii tunnollisesti elintärkeistä aineenvaihdunnan tehtävistään, myös alkoholin polttamisesta niin kauan, kun se ei ole tulehtunut tai maksasairaus ei ole edennyt kirroosiasteelle. Syystä tai toisesta vaurioitunut maksa suoriutuu näistä tehtävistään huonommin. Kun maksa on mistä tahansa syystä vaurioitunut, alkoholinkäyttö tulisi lopettaa tai ainakin vähentää sitä huomattavasti.

9. Maksakokeet kertovat, onko alkoholinkäyttö kohtuullista.

Totta. Erilaisilla maksan toimintaa mittaavilla laboratoriokokeilla saadaan tietoa maksan kuormituksesta ja soluvaurioista. Maksakokeiden lisäksi voidaan tehdä myös muita alkoholinkäyttöä mittaavia kokeita ja kyselyitä alkoholinkäytöstä. Maksakirroosi ei varoita etukäteen, se huomataan yleensä vasta kun solutuhoa on jo tapahtunut.

10. Alkoholinkäyttö lisää masentumisen riskiä.

Totta. Aina ei tosin ole helppo sanoa, lisääkö masentuneisuus alkoholinkäyttöä vai aiheuttaako alkoholinkäyttö masentuneisuutta. Alkoholi ei yleensäkään ole hyvä keino psyykkisten oireiden itselääkitykseen. Alkuvaiheen ja nousuhumalan mielialaa kohottava vaikutus häviää nopeasti käytön jatkuessa ja käyttömäärät lisääntyvät helposti.

11. Viinilasillinen päivässä on hyväksi keski-ikäisen naisen terveydelle.

Totta. Vähäinen, noin puolen alkoholiannoksen nauttiminen päivittäin näyttää vähentävän erityisesti ikääntyvien naisten ennenaikaisen  kuoleman todennäköisyyttä. Pienillä alkoholiannoksilla on sydän- ja verenkiertoelinten sairauksilta suojaava vaikutus. Tulokset viittaavat siihen, että maltillisesti juovat tekevät kohtuullisia valintoja myös muilla terveyden kannalta tärkeillä elämän alueilla.

Terveysvaikutusten takia alkoholinkäyttöä ei kuitenkaan kannata aloittaa, sillä tutkimuksissa havaittu hyvä vaikutus on yleistys, joka pätee lähinnä perusterveisiin naisiin. Jos on sairauksia ja lääkityksiä niihin, vähäisestäkin alkoholin nauttimisesta voi olla enemmän haitata kuin hyötyä.

13. Iso mies kestää alkoholia paljon enemmän kuin pieni nainen.

Totta. Alkoholi jakautuu elimistössä sen nestetilavuuteen, jota suurella miehellä on enemmän kuin pienellä naisella. Samanpainoisillakin on sukupuoliero siten, että miehen elimistössä vettä on enemmän kuin naisella, jolla on suhteellisesti enemmän rasvaa.

14. Punaviini on terveellisempää kuin valkoviini.

Tarua. Erilaisten alkoholijuomien keskinäistä paremmuutta terveysvaikutusten suhteen ei ole pystytty osoittamaan. Runsaasti nautittuina kaikki alkoholijuomat kuitenkin takuuvarmasti heikentävät terveyttä.

15. Mitä vähemmän alkoholijuomassa on sokeria, sitä vähemmän se lihottaa.

Totta. Alkoholissa on lähes yhtä paljon energiaa kuin vastaavassa määrässä rasvaa. Elimistö pyrkii ensimmäisenä hyödyntämään alkoholista tulevan energian ja varastoi ylimääräksi kertyvän energian rasvana maksasoluihin. Tästä voi olla seurauksena rasvamaksa. Jos rasvamaksa johtuu runsaasta alkoholin käytöstä, alkoholinkäytön vähentäminen voi palauttaa maksan rasvamäärän normaaliksi.

Sokeroiduissa alkoholijuomissa tulee tämän energiapaukun lisäksi sokerin sisältämä energia.  Alkoholin ja sokerin ravitsemuksen tuoma energialisä on pelkästään lihottavaa, koska nämä aineet eivät sisällä elimistön hyvinvoinnin kannalta tarpeellisia valkuaisaineita, vitamiineja tai hivenaineita.

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.