Ummetus on tukala vaiva, jonka hoitoon löytyy paljon kotikonsteja. Kuitupitoinen ruoka, liikunta ja apteekin itsehoitolääkkeet auttavat monia. Kovan vatsan syynä voi tosin olla vakava sairauskin.

Suoli toimii eri ihmisillä eri tavoin. Toiset ovat tottuneet siihen, että vatsa on usein kovana, kun taas jotkut tyhjentävät suoltaan useamman kerran päivässä. Vessa-asiat ovat monelle sen verran yksityisiä, ettei niihin liittyvistä ongelmista tohdi puhua aina edes lääkärille.

Ummetus on kuitenkin yksi yleisimpiä ruoansulatuskanavan toimintaan liittyviä vaivoja. Tavallisimmin se on tilapäistä mutta voi haitata elämää pidempäänkin.

– Viitisen prosenttia suomalaisista kärsii niin kovasta vatsasta, että joutuu hakemaan siihen apua. Ummetusta kannattaakin aina hoitaa, sanoo sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Markku Voutilainen.

Vessaan liian harvoin

Erikoislääkärikään ei osaa tarkkaan sanoa, miten usein on normaalia ulostaa.

– Normaalina pidetään kolmea kertaa päivässä tai vähintään kolmen päivän välein.

Markku Voutilaisen mukaan jokainen ummetuksesta kärsivä tietää kyllä itse, milloin se on haittaa. Jos on jatkuva painontunne peräsuolessa eikä suoli tunnu vessassa käydessä tyhjentyvän kunnolla, alkaa vaiva jo tuntua ikävältä. Viimeistään ummetusta kannattaa alkaa hoitaa, jos tarve ulostaa tulee harvemmin kuin pari kertaa viikossa ja silloinkin joutuu kovasti ponnistelemaan.

Lääkärille vaivasta tulisi mainita, jos ulostetta joutuu auttamaan ulos sormin tai jos on kipuja vatsassa tai peräaukossa.

– Ummetuksen syitä kannattaa alkaa tutkia myös silloin, jos suolen toiminta yhtäkkiä muuttuu, Voutilainen sanoo.

Lisää kuitua ja hedelmiä

Tilapäistä ja lievää ummetusta voi hoitaa itse. Ensimmäiseksi kannattaa ruveta miettimään ruokailutottumuksiaan: syönkö minä tarpeeksi hedelmiä ja kuituja? Syönkö tarpeeksi ylipäätään? Juonko riittävästi?

– Kovaa vatsaa pehmentävät vihannekset, hedelmät ja täysjyvävilja. Luumu ja kaali ovat erittäin hyviä. Lisäksi on juotava riittävästi, Voutilainen neuvoo.

Myös liikunta vilkastuttaa suolen toimintaan. Esimerkiksi vuodepotilailla ummetus on hyvin yleistä. Säännöllisillä ruokailuajoillakin on merkitystä. Suoltaan voi opettaa toimimaan syömällä aamiaista samoihin aikoihin joka päivä ja menemällä sen jälkeen vessaan.

Markku Voutilaisen mukaan joillakin lyhyillä ihmisillä ulostamista vaikeuttaa liian korkea wc-pönttö.

– Jalkojen alle voi asettaa korokkeen, jolloin pääsee parempaan kyykkyasentoon pöntölle.

Syinä lääkkeet tai sairaus

Väärien ruokailu- ja liikuntatottumusten lisäksi ummetusta aiheuttavat jotkin lääkkeet ja sairaudet. Ilmiö on tuttu erityisesti vanhuksille, joilla on perussairauksia ja jotka syövät paljon lääkkeitä.

Markku Voutilaisen mukaan kova vatsa seuraa yleisesti ainakin kodeiinia sisältävistä kipulääkkeistä ja sydänlääke verapamiilista.

– Lääkärit ja apteekkien henkilökunta osaavat kyllä kertoa reseptilääkkeiden sivuvaikutuksista, jotta niitä voi yrittää ehkäistä ruokavaliolla. Jotkut saavat ummetusta rautavalmisteista ja joistakin närästyslääkkeistä.

Mielialalla on vaikutusta myös suolen toimintaan: masentunut kärsii usein ulostusongelmista. Masentuneena terveellinen syöminenkin saattaa unohtua.

Vaikeat ja pitkittyneet synnytykset voivat naisilla vaurioittaa lantionpohjan lihasten hermoja. Vaurio saattaa myöhemmin vaikeuttaa suolen toimintaa.

Pitkään diabetesta sairastaneella voi olla aika ajoin ummetusta ja syövän loppuvaiheessa vaiva on yleinen. Paksusuolen syöpä usein ahtauttaa suolta. Divertikuloosi eli paksusuolen umpipussitauti on yleinen vanhuksilla. Siinä suolen seinämään kasvavat pussit eli divertikkelit voivat tulehtua ja arpeuttaa suolta, josta taas voi olla seurauksena ummetus.

Itsehoitoa apteekista

Kaikkia ummetuksen hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä saa apteekista ilman reseptiä. Valmisteet voidaan jakaa kolmeen luokkaan: lääkekuituihin sekä osmoottisiin ja stimuloiviin laksatiiveihin. Lääkekuidut lisäävät ulostemassaa, kun taas osmoottiset laksatiivit pehmentävät ulostetta. Stimuloivat laksatiivit sen sijaan vilkastuttavat suolen toimintaa.

Markku Voutilaisen mukaan kuituvalmisteita voi huoletta käyttää vaikka koko ikänsä. Niillä on lähes sama vaikutus kuin runsaskuituisella ruoalla. Kuidun vaikutus on hitaampi kuin muilla laksatiiveilla, joten äkilliseen ja tilapäiseen ummetukseen esimerkiksi matkoilla kannattaa kokeilla osmoottisia tai stimuloivia valmisteita.

Osmoottisia laksatiiveja ovat muun muassa laktuloosi ja laktiloli, jotka imevät itseensä nestettä, jolloin uloste virtaa helpommin ulos. Niidenkään pitkäaikaisesta käytöstä ei tiedetä olevan haittaa. Sen sijaan suolen toimintaa vilkastuttavia laksatiiveja Voutilainen ei suosittaisi jatkuvaan käyttöön. Niiden on sanottu usein käytettynä vaurioittavan suolen toimintaa.

Voutilainen haluaa kumoaa harhaluulon, että suolen huuhtelu puhdistaisi elimistöä. Hän ei kehota hoitamaan itse ummetustaan suolihuuhtelulla.

Apua lääkäriltä

Jos mikään itsehoito ei poista kovan vatsan ongelmaa, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Aluksi lääkäri tunnustelee vatsan, ettei vatsanpeitteiden alla ole kasvaimia. Tärkeä toimenpide on myös niin sanottu tuseeraus, jossa lääkäri tunnustelee sormin peräaukon limakalvoa ja sulkijalihaksen jäntevyyttä.

Laboratoriokokeetkin kertovat paljon. Korkeat tulehdusarvot voivat viitata kasvaimeen tai suolistotulehdukseen. Kilpirauhasen vajaatoimintakin hidastuttaa suolta, ja suuri kalsiumin määrä elimistössä kovettaa vatsaa.

Kokeilla ja tutkimuksilla seulotaan suolistosairaudet, kuten paksu- tai peräsuolentulehdukset, ja suljetaan pois yleissairaudet, joihin voi liittyä ummetusta.

Hyvä Terveys/Katarina Malmberg

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.