Lähes puolella maailman ihmisistä on helikobakteeri mahassaan ja usein sen kanssa eletään sovussa. Häätötoimiin ryhdytään, jos vatsa alkaa vaivata.

1. Miksi helikobakteeri pitää häätää?

Helikobakteeri on yleisin maha- ja pohjukaissuolen haavojen aiheuttaja. Jopa 70–90 prosenttia maha- ja pohjukaissuolen haavoista johtuu siitä. Lisäksi helikobakteeri-infektio lisää mahasyövän riskiä.

Helikobakteeri häädetään kahden antibiootin ja yhden mahahapon eritystä vähentävän lääkkeen yhdistelmällä. Infektion tiedetään joskus rauenneen itsestään, mahdollisesti toiseen sairauteen määrätyn antibioottikuurin yhteydessä.

2. Miten ihmiset saavat tietää infektiosta?

Helikobakteeri voi elää ihmisessä vuosikymmeniä täysin oireettomana. Useimmiten helikobakteeri löydetään, kun potilas hakeutuu lääkärille erilaisten ruoansulatusvaivojen takia. Kun vaivojen syytä selvitetään, otetaan helikobakteeritesti.

Helikobakteerin toteamiseen on olemassa helppo ja luotettava hengitystesti. Bakteerin kyky sietää mahan happamuutta perustuu ureaasi-entsyymiin, joka hajoaa ammoniakiksi ja hiilidioksidiksi. Hengitystestissä juodaan ensin ureaa, joka on merkitty hiilen isotoopilla. Mikäli potilaalla on helikobakteereja mahan limakalvolla, isotoopilla merkitty urea hajoaa ammoniakiksi ja hiilidioksidiksi, joka kulkeutuu uloshengitysilmaan. Se on varma merkki infektiosta.

Helikobakteerin löytyminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ruoansulatusvaivat johtuisivat bakteerista, vaan se on pikemminkin sivulöydös ja se häädetään varmuuden vuoksi. Siksi suurella osalla ihmisistä maha vaivaa häädön jälkeenkin. Osalla oireet kuitenkin helpottavat merkittävästi. Jos vatsavaivojen syyksi osoittautuu maha- tai pohjukaissuolen haava, tämä on lähes aina varma merkki helikobakteeri-infektiosta.

3. Miten helikobakteeri vaikuttaa ruoansulatuskanavan toimintaan?

Helikobakteerin vaikutus mahan toimintaan on monimutkaista. Helikobakteeri voi joko lisätä tai vähentää mahahappojen määrää riippuen infektion vaiheesta ja infektion sijaintipaikasta. Lisäksi infektio aiheuttaa mahakalvolla lievän mutta kroonisen tulehduksen, joka ”jää päälle” vielä häädönkin jälkeen.

Kun infektio ensimmäisen kerran tulee, helikobakteeri pakenee mahan happamuutta kaivautumalla limakalvon lävitse epiteelisolukkoon. Tässä vaiheessa mahan happamuus laskee rajusti, jopa lähes täysin hapottomaksi, mikä ilmeisesti auttaa helikobakteeria asettumaan ”taloksi”. Tila kestää noin viikon tai kaksi. Tämä tapahtuu tavallisimmin varhaislapsuudessa ja on vaikea sanoa, liittyykö hapottomuuteen erityisiä oireita.

Ihmisen luontainen haponeritys määrää infektion sijaintipaikan ja samalla sen, lisääkö infektio maha- vai pohjukaissuolihaavan riskiä. Niillä, joilla on luontaisesti voimakas mahahapon eritys, helikobakteeri-infektio muodostuu tavallisesti mahaportin eteiseen, lähelle pohjukaissuolta. Kun taas niillä, joilla mahahappojen eritys on heikompaa, infektio syntyy mahalaukun yläosaan.

Jos infektio on mahaportin eteisessä, mahahappojen eritys lisääntyy voimakkaasti. Tämä johtuu siitä, että keho koettaa taistella bakteeria vastaan lisäämällä mahahappojen eritystä säätelevän gastriini-hormonin määrää.

Kun gastriinin määrä kohoaa, myös mahahappoja tuottavat solut lisääntyvät, mikä kiihdyttää mahahappojen tuotantoa entisestään. Pohjukaissuolen haava ilmeisesti syntyy, koska se ei kestä lisääntynyttä happokuormaa.

Mahahaava syntyy ilmeisesti päinvastaisella mekanismilla. Kun mahahapon eritys on luontaisesti normaalia tai heikkoa, helikobakteeri tuhoaa nämä mahahappoa tuottavat solut kokonaan ja maha voi muuttua täysin hapottomaksi. Tällöin mahan limakalvot ilmeisesti menettävät suoja-mekanismejaan, ja mahahaava alkaa kehittyä.

Syöpäriski liittyy todennäköisimmin bakteerin aiheuttamaan tulehdus-
reaktioon. Helikobakteeri tuottaa aineenvaihduntatuotteenaan myös ammoniakkia, joka vahingoittaa soluja.

4. Millaisia oireita ”hapottomalla” mahalla on?

Hapoton maha voi olla täysin oireeton, mutta ei ongelmaton. Hapottomassa mahassa ravintoaineiden pilkkoutuminen on heikompaa, ja tämä voi johtaa ongelmiin ravinteiden imeytymisessä. Vaaravyöhykkeellä on etenkin muistiin vaikuttavan B12-vitamiinin saanti, mutta luultavasti myös kalsiumin ja muidenkin ravinteiden imeytyminen heikentyy.

Toiseksi hapoton maha on suojattomampi tautibakteereja vastaan, joten näillä ihmisillä on suurempi riski sairastua vatsatauteihin tai saada ruokamyrkytys. Samoin käy, jos käyttää säännöllisesti närästyslääkkeitä.

Hapottomassa mahassa ruoka sulaa huonommin, jolloin suurempi osa ruoasta päätyy sulamattomana suoleen. Tämä voi johtaa bakteerien liikakasvuun ohutsuolessa, mikä aiheuttaa monenlaisia ruoansulatusvaivoja.

Hapoton maha kehittyy vasta vuosien infektion jälkeen, joten vaivaa tavataan erityisesti vanhuksilla.

5. Onko helikobakteerilla yhteyttä refluksitautiin?

Tiettävästi ei. Refluksitauti on lisääntynyt länsimaissa samaa tahtia kuin helikobakteeria on häädetty. Tämä on saanut jotkut tutkijat epäilemään, että helikobakteeri voisi suojata refluksitaudilta. Jos näin olisi, helikobakteerin häädön pitäisi pahentaa refluksioireita, mutta tällaista ei ole havaittu. Refluksitaudin lisääntyminen liittyy luultavasti muihin elämäntapatekijöihin.

6. Kuinka yleinen helikobakteeri on ja miten siltä voi suojautua?

On arvioitu, että puolet maapallon väestöstä on helikobakteerin kantajia. Länsimaissa helikobakteeri on kuitenkin harvinaistunut. Sitä esiintyy enää 15 prosentilla väestöstä.

Helikobakteerin harvinaistuminen liittyy ilmeisesti hygienian parantumiseen. Bakteeri siirtyy normaalisti äidiltä pikkulapselle likaisten käsien kautta ja siltä voi välttyä pitämällä huolta hygieniasta.

Samaa teoriaa tukee myös se, että helikobakteeri on yleinen vanhuksilla, jotka viettivät lapsuutensa epähygieenisemmissä oloissa kuin nykynuoret.

7. Onko helikobakteerista mitään hyötyä?

Helikobakteerin ja ihmisen suhde on yhtä vanha kuin itse ihminen, joten olemme oletettavasti jossakin määrin sopeutuneet toisiimme. Tämä on johtanut epäilyksiin siitä, että helikobakteerin häätäminen olisi yhteydessä paitsi refluksitaudin myös ruokatorven syövän lisääntymiseen. Näyttö näiden asioiden osalta on kuitenkin keskeneräinen tai jopa päinvastainen.

Helikobakteeria on monta eri muotoa. Jotkut niistä näyttävät olevan ärhäkämpiä kuin toiset. On siis mahdollista, että jotkut muodot olisivat – jos ei suojaavia – niin ainakin harmittomia, kun taas toiset olisivat sairautta aiheuttavia. Asia vaatii vielä lisää selvityksiä.

Asiantuntijana sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Lea Veijola, Herttoniemen sairaala Helsinki

Lue lisää Rauhaa mahalle - tunnista ja hoida vatsavaivat

Ravitsemuksella voi tuskin vaikuttaa itse helikobakteeriin, mutta oikea ravitsemus voi rajoittaa bakteerin aiheuttamia tuhoja.

Glutamiini, jota on erityisesti proteiinipitoisissa ruoissa, kuten kalassa, punaisessa lihassa, pähkinöissä ja hernekasveissa, neutralisoi heliko-bakteerin tuottaman ammoniakin vaikutusta.

Marjojen ja vihannesten sisältämät flavonoidit suojaavat limakalvoja. Nitraatteja sisältävät kasvikset, kuten punajuuri, kaali ja pinaatti, taas lisäävät veren virtausta limakalvolla, mikä pitää ruoansulatuskanavan toiminnassa.

Nämä vinkit kannattaa pitää mielessä helikobakteerin häädön jälkeen, sillä ne auttavat hillitsemään bakteerin jälkeensä jättämää tulehdusta. 

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.