Aikaiset aamut ovat monen murrosikäisen kauhistus, eikä illalla valvominen auta asiaa. Riittävään uneen tarvitaan joskus pöhköjä sääntöjä ja rasittavaa nalkutusta, mutta lastenneurologi Outi Saarenpää-Heikkilän mukaan se kannattaa.

Kuinka paljon nuori tarvitsee unta?

Murrosikään tullessaan nuori tarvitsee unta yhtä paljon kuin aiemminkin, eli henkilöstä riippuen noin 9–10 tuntia yössä. Unentarve ei siis vähene lapsen kasvaessa, kuten pitkään luultiin. Aikuisen noin kahdeksan tunnin unentarpeen nuori saavuttaa vasta kun aivojen kehitys on kypsynyt aikuistasolle. Tämä tapahtuu lähempänä 18–19 vuoden ikää. Pojilla kehitys kestää kauemmin kuin tytöillä.

Mihin unta tarvitaan?

Tarvitsemme kaikki unta aivojen energiatalouden uudistamiseen. Myös muu elimistö tarvitsee unen suomaa lepoa. Nuorena energiaa kuluu erityisesti uuden oppimiseen, kasvamiseen ja kuohuvan tunne-elämän kypsymiseen. On esimerkiksi pystytty osoittamaan, että oppiakseen tehokkaasti, aivojen tulee olla tarpeeksi virkeässä tilassa.

Väsyneenä tutut kuviot voivat sujua, mutta uusien, abstraktien asioiden ymmärtäminen on vaikeaa. Tiedetään myös, että lasten ja nuorten aivot tarvitsevat riittävästi lepoa kypsyäkseen.

Kuinka paljon nuoret nykyään nukkuvat?

Tutkimusten ja kyselyiden mukaan nuoret tuntuvat nukkuvan juuri ja juuri kahdeksan tuntia yössä. Unen määrä on viimeisten vuosikymmenten aikana vähentynyt, sillä elämä on kiireisempää ja myös vaatimuksia ja houkutuksia valvoa on entistä enemmän. 2000-luvulla on kuitenkin ollut havaittavissa hienoista parannusta, sillä kouluterveyskyselyn mukaan unen määrä näyttäisi olevan kasvamaan päin. Tämä koskee etenkin poikia. Ilmeisesti vanhempien valistaminen alkaa vihdoin mennä perille. Tytöillä puolestaan unensaantivaikeudet ovat lisääntyneet. Lähes joka viides tyttö sanoo kärsivänsä unettomuudesta.

Miksi nuoret nukkuvat vähemmän kuin pitäisi?

Sukupuolihormonien alkaessa kehittyä melatoniinin erityshuippu madaltuu ja siirtyy myöhemmäksi. Melatoniini on nukahtamista säätelevä hormoni ja sen vähentyminen nuoren elimistössä viivästyttää unen tuloa. Samanaikaisesti syvän unen määrä vähenee ja nämä yhdessä aikaansaavat sen, että valvominen helpottuu ja uni tulee luontaisesti tuntia paria myöhemmin kuin ennen. Unentarve pysyy samana, mutta koska nuori ei yhteiskunnan erilaisen rytmikäsityksen vuoksi voi nukkua pidempään aamusta, jäävät unet liian lyhyiksi.

Biologian lisäksi kyseessä on kulttuurinen ilmiö. Nuoret keksivät hyviä syitä valvoa siinä missä aikuisetkin. Televisio ja tietokone pitävät nuoret hereillä, samoin liiallinen energiajuomien nauttiminen. Tunnollisilla koululaisilla ja opiskelijoilla illat venyvät myös koulutehtävien parissa.

Minkälaisista muista univaikeuksista nuoret kärsivät?

Unettomuus kaikissa muodoissaan on nuorillakin yleisin unihäiriö – tähän liittyvät nukahtamisongelmat, levoton uni ja yöheräily sekä varhainen herääminen. Näiden lisäksi voi ilmetä yöllisiä hengityshäiriöitä, jotka aiheuttavat kuorsausta ja pahimmillaan hengityskatkoksia. Uni on katkonaista ja hengityskaasujen vaihtuminen puutteellista, mistä johtuen nuori on herätessään väsynyt ja vetämätön. Unisairauksista narkolepsia voi puhjeta jo murrosiässä. Se tarkoittaa sairaalloista nukahtelutaipumusta päivällä ja häiriintynyttä ja rikkonaista unta yöllä.

Sairauteen voi liittyä lihasjäntevyyden menetys tunnetilojen yhteydessä. Narkolepsian oireet jäävät usein huomaamatta nuorena, jolloin väsymys on muutenkin yleistä.

Mistä ongelmat johtuvat?

Hengityshäiriöt johtuvat useimmiten nielun rakenteesta, mutta joskus myös ylipainosta, joka on nuorillakin yleistymässä. Hormonitasapainon muutosten lisäksi ulkoiset paineet aiheuttavat nuorille unihäiriöitä.

Ylivirittyneisyys, johtui se sitten videopelistä tai tenttipaineesta, on tärkein nukahtamattomuuden syy. On todettu, että erityisesti tyttöjen elämä on stressaavaa. Koulupaineiden vuoksi he tekevät usein läksyjä yömyöhään ja heräävät sitten aamulla aikaisin kaunistautumaan. Myös psyykkiset sairaudet, masennus ja psykoosi aiheuttavat unihäiriöitä, samoin monet yleissairaudet, kuten astma ja allergiat. Anemia voi niin ikään johtaa nukkumisongelmiin ja sen on todettu olevan yhteydessä levottomien jalkojen oireistoon, joka vaikeuttaa unensaantia.

Miten liian vähäinen uni vaikuttaa nuoren elämään?

Väsymys aiheuttaa jo lievempänä keskittymisvaikeuksia ja lyhytpinnaisuutta. Monimutkaisten asioiden oppiminen kärsii ja onnettomuusalttius lisääntyy. Myös päänsärky on hyvin yleistä väsyneenä.

Ennustavatko nuoruusajan uniongelmat aikuisiän unettomuutta?

Pitempään jatkunut unettomuus, siinä missä muukin sairaus, vaatii hoitoa mennäkseen ohi. On vanhanaikaista ajatella, että unettomuus korjaantuisi itsestään. Mikäli näin tehdään, on selvää, että ongelmat jatkuvat aikuisiälle.

Entä jos nuori nukkuukin liikaa?

Nukkuminen onnistuu myös huvin vuoksi. Nuorilla ”ylinukkuminen” liittyy usein juuri univelkojen takaisinmaksuun. Sekin sotkee unirytmiä eikä näin ollen ole hyväksi.

Mikä on vanhemman rooli nuoren unihygieniassa?

Nuori tarvitsee itsenäisyyttä ja vapautta mutta myös vanhempien ohjausta. On ensinnäkin tärkeää, että vanhemmat itse ymmärtävät unen merkityksen. Se, ettei nuori enää koe itseään väsyneeksi, ei tarkoita sitä, ettei hän tarvitsisi unta. Tästä asiasta on nyt paasattu 80-luvulta lähtien ja näyttää siltä, että se aletaan lopultakin ottaa tosissaan. Jos nuori ei tunnu asiasta kiinnostuvan, keskustelua on vain jatkettava. Aina sieltä jotain jää kytemään.

Jonkinlainen tolkku olisi pidettävä myös itsellä unirytmeissä. Esimerkistä nuori oppii parhaiten. Ei myöskään saisi asettaa liian suuria vaatimuksia lapselle. Jokaisen olisi hyvä muistaa, että hyvin levänneenä kaikki sujuu paremmin, myös koulu.

Tulisiko yhteiskunnan muuttua?

Unenmäärässä ei tulla pääsemään ihanteeseen, ellei yhteiskunta muutu. Kuvion muuttaminen vaatii tietysti kypsyttelyä, mutta jo puolen tunnin porrastus koulun aloituksessa tekisi ihmeitä. Tästä on tutkittua tietoa esimerkiksi Yhdysvalloista, jossa pieni viive aloituksessa vaikutti huomattavasti oppilaiden toimintoihin. 

Miten omat nuoresi ovat nukkuneet?

Kaksi iltavirkkua ihmistä saa yleensä iltavirkkuja lapsia, näin meilläkin. Nuorempi lapsi esimerkiksi on nukahtanut vauvasta asti vasta kymmenen jälkeen. Kun olemme aikamme naputtaneet, ovat lapset kuitenkin alkaneet ymmärtää unen merkityksen ja ottavat sen nykyään jo vakavasti. Meillä on myös käytössä kurjat tietokone-, kännykkä- ja televisiorajoitukset illasta. Nuoren yksityisyyden tarvetta toki kunnioitetaan tästäkin huolimatta, eli selän takana ei kytätä. Joskus täytyy vain luottaa siihen, että nuori itse oivaltaa sen, mikä on itselle parhaaksi.

Nykyään he pyrkivätkin aktiivisesti vaikuttamaan omaan unirytmiinsä ja osaavat muun muassa siirtää ajoissa rytmiä loman ja viikonlopun jäljiltä.

Vinkkejä vanhemmalle

 • Muistuta nuorta unen merkityksestä, yhä uudestaan.
 • Näytä esimerkkiä nukkumalla itse riittävästi.
 • Tarjoa hiilihydraattipitoinen iltapala, ei kofeiinipitoisia juomia.
 • Rajoita tietokoneen ja kännykän käyttöä illasta.
 • Siirrä televisio pois nuoren omasta huoneesta.
 • Älä kasaa nuorelle liikaa harrastus- ja koulupaineita.

 Asiantuntija lastenneurologi Outi Saarenpää-Heikkilä, TAYS

Lue lisää unirytmistä

Jos uni ei tule

 • Nouse sängystä ja puuhaile tai lue hetki jotain rauhoittavaa.
 • Jos mieltäsi vaivaa joku asia, juttele siitä vanhemman tai muun luotetun kanssa.
 • Pimennä huone kunnolla tai käytä yövaloa, jos et osaa nukahtaa pimeässä.
 • Muista, ettei uuden oppiminen onnistu iltamyöhään eikä liian väsyneenä.
 • Älä jää unettomuuden kanssa yksin, sillä apua on mahdollista saada.
terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

 1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
 2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
 3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.