Eturauhasen liikakasvun ja eturauhassyövän oireet ovat samantyyppiset. Maallikon on mahdoton oireiden perusteella erottaa näitä kahta toisistaan. Mistä mies tietää, milloin hänen tulee hakeutua oireidensa takia lääkäriin?

Jos virtsaaminen alkaa tuntua vaikeutuneelta, tiheältä ja on myös yöllistä virtsaamistarvetta, on syytä käydä tarkistamassa eturauhasen tila. Myös verivirtsaisuus, verinen sperma, huono erektio, selkäkivut ja lantiokivut ovat syitä mennä lääkäriin. Näin neuvoo urologian professori Martti Ala-Opas Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta.

Lääkäri toteaa eturauhasen liikakasvun tunnustelemalla peräsuolen kautta. Näin päästään arvioimaan eturauhasen koko, muoto, arkuus, ja mahdolliset kyhmyt. Usein eturauhasen koko arvioidaan vielä ultraäänitutkimuksella.

Virtsavaivoista kärsivän tulee käydä myös laboratoriokokeissa. Yleensä otetaan virtsanäyte, munuaisten toimintakoe, seerumin kreatiniinitason tutkimus sekä prostata spesifisen antigeenin mittaus eli PSA-mittaus.

Samat oireet, eri tauti

Eturauhassyövälle ei ole omaa erityistä oiretta. Hyvänlaatuisen liikakasvun oireet sopivat myös eturauhassyövän oireiksi. Eturauhassyövän erottaminen eturauhasen hyvänlaatuisesta muutoksesta on erittäin tärkeää. Eturauhassyövän diagnoosi perustuu laboratoriokokeiden ohessa myös tunnusteluun.

– Syövän varhaistoteaminen antaa mahdollisuuden hoitoon, joka parhaimmillaan johtaa syövästä vapautumiseen. Etäpesäkkeinen tauti antaa mahdollisuuden lähinnä taudin pysäyttämiseen, mutta harvemmin siitä vapautumiseen kokonaan, vaikka lääkehoidotkin ovat kehittyneet viime vuosina, Ala-Opas kertoo.

Lopullisen diagnoosin varmistavat koepalat eturauhasesta, joita otetaan yhteensä 12. Eturauhanen voidaan puuduttaa, eikä koepalan otto ole erityisen kivulias.

Hoidot taudin mukaan

Eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua voidaan hoitaa lääkkein; jos ne eivät tehoa, voidaan eturauhasta höylätä eli pienentää. Suurentunut eturauhanen voidaan hoitaa myös laserleikkauksella.

Paikallisen eturauhassyövän hoitovaihtoehdot ovat aktiivinen seuranta, eturauhasen poistoleikkaus sekä sädehoito, joka voidaan antaa tavanomaisena ulkoisena sädehoitona tai kudoksen sisäisenä eli brakyhoitona. Kun eturauhassyöpä on lähettänyt etäpesäkkeitä, tautia hoidetaan hormonein ja solunsalpaajin. Osalle riittää aktiivinen seuranta.

Leikkausta suositellaan silloin, kun tauti on paikallinen, potilaan arvioitu jäljellä oleva elinaika on yli kymmenen vuotta ja eturauhassyöpä arvioidaan aggressiiviseksi. Leikkaus poistaa kasvaimen mutta se voi huonontaa seksuaalitoimintoja ja virtsanpidätystä. Usein nämä haitat korjaantuvat vähitellen.

Sädehoidosta ei yleensä seuraa merkittävää haittaa seksuaalitoimintoihin ja virtsanpidätykseen, mutta se voi aiheuttaa erilaisia suolisto-oireita. Sädehoitoon päädytään usein, jos potilaalla on sydän- ja verenkiertoelimien sairauksia: leikkausta pidetään silloin liian vaativana toimenpiteenä.

Eturauhassyöpäpotilaista noin 85 prosenttia on elossa viiden vuoden kuluttua taudin toteamisesta ja lähes 70 prosenttia vielä 15 vuoden kuluttua.

Kolme eturauhasen sairautta

  1. Eturauhastulehdus eli prostatiitti on tavallinen tauti, joka on yleensä bakteeriperäinen ja ilmenee muun muassa epämääräisenä särkynä alavatsalla ja kiveksissä. Eturauhastulehdusta voidaan hoitaa antibioottien ja tulehduskipulääkkeiden yhdistelmällä, lämpimin istumakylvyin ja pitämällä itsensä yleensäkin lämpimänä.
  2. Eturauhasen liikakasvu on vanhojen miesten yleisin hyvänlaatuinen kasvain. Neljällä viidestä yli 80-vuotiaasta miehestä löytyy eturauhasessa liikakasvua. Sen oireita ovat muun muassa tihentynyt virtsantarve ja virtsan tiputtelu. Vaivaa hoidetaan lääkkein, mutta eturauhasta voidaan myös höylätä eli pienentää. Suurentunut eturauhanen voidaan myös laseroida.
  3. Eturauhassyövän oireet ovat samat kuin liikakasvun, mutta sitä hoidetaan aktiivisesti seuraamalla, eturauhasen poistoleikkauksella tai sädehoidolla. Jos syöpä on levinnyt, käytetään hormoneita ja solunsalpaajia.
terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.