Onko raitis ilma katoava luonnonvara? Kuinka vakava terveysriski ilmansaasteet ovat? Ainakin astmaatikon oireilua pakokaasut ja home saattavat pahentaa.

Voiko omilla valinnoillaan vaikuttaa hengitysilman puhtauteen? Väitteisiin ilmanlaadusta vastaa professori Matti J. Jantunen.

1. Ilmaston lämpeneminen lisää homeitten ja sienien määrää ilmassa.

Kyllä ulkoilmassa, koska aika, jolloin maa on jäässä ja lumen peittämä, lyhenee. Talvella ulkoilman home- ja sieni-itiöpitoisuudet ovat hyvin pienet. Olennaisempaa sisäilman laadun kannalta kuitenkin on, lisääntyykö samalla myös kosteus. Rakennusten homeongelmat johtuvatkin rakenteiden kosteusvaurioista, johon ilmaston lämpenemisellä on tuskin olennaista vaikutusta.

2. Pakkasella ilmassa on enemmän saasteita kuin lämpimällä säällä.

Vielä minun lapsuudessani 50-luvun kaupungeissa tämä oli itsestään selvää ja johtui rakennusten lämmityksestä. Nykyäänkin kovaan pakkaseen liittyy tyyni ilma, jonka vuoksi ilman saasteiden laimeneminen on tavallista heikompaa ja niiden pitoisuudet kaupungeissa kohoavat. Nykyisin syynä ovat pääasiassa liikenteen päästöt.

3. Ilma on puhtaimmillaan sateen jälkeen.

Kyllä, sade on oikeastaan ainoa tehokas mekanismi, joka poistaa ilmasta pienhiukkasia. Tuuli vain puhaltaa niitä paikasta toiseen.

4. Pakokaasuista peräisin olevat pienhiukkaset lisäävät astmaan sairastumista.

Totta. Pienhiukkaset, jotka ovat peräisin pakokaasuista, tupakasta kuin puun poltosta, lisäävät astmaatikon oireilua ja jonkin verran on näyttöä niiden osuudesta myös astman syntyyn. Pakokaasuhiukkaset eivät kuitenkaan ole merkittävin astman aiheuttaja, vaan sairauden pääasialliset syyt ovat muualla.

5. Jos kulkee pikkukatuja pitkin ja välttelee valtakatuja, saa keuhkoihinsa paljon vähemmän pienhiukkasia.

Kyllä ja ei. Kokonaisaltistumiseen vaikutus ei ole kovin suuri, mutta altistuminen liikenteen pienhiukkasille vähenee merkittävästi.

6. Katupöly voi laukaista sydänkohtauksen.

Kaupunki-ilman pienhiukkaset (alle 2,5 mikrometriä) voivat laukaista sydänkohtauksen. Katupölystä suurin osa on kuitenkin karkeampia (yli 2,5 mikrometriä) hiukkasia, joiden osuudesta sydänkohtauksiin ei juuri ole näyttöä. Hengitysoireita, esim. astmakohtauksia, katupöly kyllä lisää.

7. Luonnollinen ilmastointi on koneellista terveellisempi.

Molemmat voivat olla hyviä tai huonoja, raja ei kulje näiden kahden vaihtoehdon välillä. Koneellinen ilmastointi auttaa säästämään energiaa ja tekee mahdolliseksi ulkoilman pienhiukkasten suodattamisen: näin se vähentää pienhiukkasaltistumista ja niiden terveysriskejä. Tästä on saatu näyttöä väestötutkimuksissa.

8. Kaupunkien keskustoissa ikkunoita voi pitää auki ja tuulettaa turvallisesti.

Kyllä voi, mutta ulkoilman saastetilanne kannattaa silti huomioida. Ulkoilma on puhtaimmillaan sateen ja tuulen aikana, likaisimmillaan tyynellä ja pilvisellä säällä kaupunkien keskustoissa ja liikenneväylien äärellä. Korkea lämpötila on ilmansaasteiden ohella merkittävä terveysriski. Ikkunat kannattaakin pitää auki kesähelteellä, jotta asunto viilenee vaikka epäpuhtauksia pääseekin sisälle.

9. Mitä matalampi sokkeli talossa, sen suurempi riski, että huoneilmassa on syöpää aiheuttavaa radonia.

Radonin riskit aiheutuvat muista seikoista. Ensimmäinen edellytys on maaperän radionpitoisuus, joka suurimmassa osassa Suomea on varsin pieni. Siellä, missä maaperässä on paljon radonia, rakennuksen tuuletettu, korkea tai matala sokkeli on maavaraista laattarakennetta turvallisempi. Tasapainotettu ilmanvaihto vähentää radonia sisäilmasta, ja lisäsuojaa voivat antaa esim. ”radonkaivot”.

10. Jos käyttövedessä on paljon radonia, sitä voi vapautua vaarallisia määriä ilmaan esimerkiksi suihkussa.

Kyllä, mutta radonaltistumisen pääasiallinen syy on rakennuksen alapohjan kautta suoraan sisäilmaan tuleva radon. Radonin riskit aiheutuvat vuosien ja vuosikymmenien mittaan kertyneestä säteilystä, johon lyhytaikaisilla altistumispiikeillä, esim. suihkussa, on vähäinen vaikutus.

11. Jos rakennuksessa kasvaa hometta, sen tunnistaa hajusta.

Homeen haju on vakava merkki homeesta, mutta hyvin usein homeongelma ei varoita itsestään tällä tavalla. Homeen hajun puute ei ole tae siitä, että hometta ei ole.

12. Homeelle altistuminen voi laukaista allergian tai astman.

Kyllä voi.

13. Homeen aiheuttamat vaivat loppuvat heti, kun altistus loppuu.

Akuutti oireilu voi päättyä nopeasti, mutta home saattaa aiheuttaa myös pitkäaikaissairauden, jonka vaikutukset eivät pääty altistumisen loppuessa.

LUE LISÄÄ:

Terveyskirjasto: Ilmansaasteiden haitat

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.