Kun talo sairastuu, myös ihminen voi huonosti. On jatkuvaa nuhaa, poskiontelotulehduksia, yskää, astmaa. Lääkäri ei hometautia paranna, siihen tarvitaan remontti tai muutto.

Rakennusten kosteus- ja homevaurioihin havahduttiin Suomessa parikymmentä vuotta sitten. Nykyisin ollaan kokolailla yksimielisiä siitä, että rakennusten homevauriot ovat terveysongelma, jota ei voi lakaista maton alle. Ongelmana on kuitenkin yhä se, että homeista tiedetään liian vähän.

– Meillä ei vieläkään ole lääketieteessä välineitä, joilla voitaisiin todeta, että potilaan oireet johtuvat varmasti kosteusvauriomikrobeista, sanoo professori Kari Reijula Työterveyslaitoksesta.

Kun potilaalla epäillään sairautta, joka johtuu sisäilman mikrobeista – kuten homeista – lääkärin työkalut ovat vähissä.

– Lääkärillä ei ole käytössään muuta kuin potilaan kertomus ja normaalit kliiniset tutkimukset, joilla hän voi tutkia potilaan silmät, keuhkot, ihon ja nenän limakalvot. Mitään testiä, laboratoriokoetta tai mittaria ei ole, jolla voisi vahvistaa, että tämä ihminen sairastaa juuri kosteus- ja homealtistuksesta johtuvia sairauksia, Reijula osoittaa puuttuvan lenkin.

Arvailua altistuksesta

Lääkäri voi tutkia potilaan verestä homeiden vasta-aineita, mutta tutkimus kertoo vain sen, että ihminen on joskus elämässä varrella altistunut homeille. Niin käy jokaiselle esimerkiksi syksyisessä metsässä tai kun korjaa vanhaa varastoa kesämökillä.

Lääkäri voi vielä tehdä potilaalleen nenän tai keuhkoputkien limakalvojen huuhtelun selvittääkseen, onko limakalvoilla tulehdussoluja. Tutkimus paljastaa ne mutta ei kerro, mistä ja miksi tulehdussolut ovat limakalvoille ilmaantuneet.

Entä niin sanotut altistuskokeet?

– Teemme niitä Työterveyslaitoksessa muun muassa niin, että potilas altistetaan homeuutteelle. Uutetta laitetaan tutkittavan nenän limakalvoille tai hän hengittää niitä keuhkoputkiin. Sitten seurataan potilaan reagoimista, Reijula kertoo.

Hometestiuutteita on kuitenkin olemassa vain muutamasta kosteusvauriomikrobista. Jos potilas ei reagoi niille, tulos ei tarkoita sitä, ettei hän voisi reagoida jollekin muulle mikrobille, jota on hänen työpaikkansa ilmassa, mutta josta ei ole testiuutetta.

Ykköshoito on remontti

Melko varmana merkkinä homeärsytyksestä voi pitää sitä, että ihmisen oireet loppuvat, kun hän on poissa rakennuksesta, jossa hän on oireensa saanut. Ja vastaavasti, oireet ilmaantuvat uudelleen, kun hän palaa epäiltyyn rakennukseen.

Kun altistuminen kosteusvauriomikrobeille on todennäköinen, ensimmäinen hoito on lopettaa altistus. Käytännössä se merkitsee kosteusremonttia asunnossa tai työpaikalla.

– Lääkärin reseptillä nämä vaivat eivät parane! Siihen tarvitaan yhteistyötä muun muassa rakennusalan asiantuntijoiden kanssa.

Valtaosalla tarinoista on onnellinen loppu: korjaukset tehdään ja oireet loppuvat.

– Paljon hyvää on tapahtunut: On myönnetty ja korjattu rakennusvirheitä, talotekniikka on edistynyt ja materiaalituottajat ovat oivaltaneet vastuunsa. Ja sadat elleivät tuhannet ihmiset saavat asiallista apua oireisiinsa työterveys- ja perusterveydenhuollossa. Mutta parannettavaa riittää, sitä ei voi kiistää, Kari Reijula toteaa.

Vaivat ovat tosia

Homesairaat eivät teeskentele tai keksi oireitaan, tietää ylilääkäri Tuula Putus. Potilaan terveysongelmia ei pyyhi pois se, että lääketiede ei pysty aina osoittamaan, mikä home, sädesieni, hiiva tai muu sisäilman pilaaja on oireet aiheuttanut.

Vettä on väärässä paikassa noin puolessa suomalaisista rakennuksista. Näistä kosteusvaurioisista rakennuksista taas noin 20 prosenttia on niin sanottuja hometaloja. Hometalossa kosteus on saanut muhia niin kauan, että home on päässyt pilaamaan rakennuksen pahasti.

Kun vesi tihkuu, tiivistyy tai lorisee rakennuksessa väärään paikkaan, esimerkiksi betoniperustuksiin tai seinävilloihin, ne alkavat ennen pitkää kasvaa hometta ja sieniä. Pienikin toistuva kosteus riittää.

– Homeiden joukossa on niin vähällä vedellä toimeen tulevia lajeja, että varmasti kasvaa!

Käheydestä vapinaan

Hometta kasvattavassa rakennuksessa asuvat tai työskentelevät ihmiset altistuvat paitsi rakenteiden mikrobeille, myös niiden itiöille tai kuolleiden mikrobeiden osasille. Ilmaa pilaavat lisäksi mikrobien haihtuvat aineenvaihduntatuotteet ja homemyrkyt.

Altistunut ihminen saattaa selvitä ärsytysoireilla: nuhalla tai kurkun käheydellä. Pahimmillaan altistus voi aiheuttaa vakavia oireita ja outoja tautitiloja, joiden syytä tavanomaiset tutkimukset eivät löydä. Homealtistus saattaa myös johtaa astmaan, ja pieni osa, noin 5 prosenttia altistuneista, herkistyy lopuksi ikää homeille.

– Joskus potilaat ovat kertoneet niin uskomattomista oireista, ettei maallikko voi keksiä niistä omasta päästään. Oireet ovat kuitenkin tosia, ja eläinkokeissa olemme voineet toistaa niitä, Putus kertoo.

Kaikki eivät sairastu

Yksi suurimpia homeongelman kysymysmerkkejä on se, että kaikki altistuneet eivät sairastu. Samassa rakennuksessa saattaa olla ihmisiä, joista yhden homepiina alkaa jo ovella, kun toinen on huolettoman hyvävointinen.

– Kaikki eivät sairastu, mutta kuka tahansa voi sairastua, toteaa Tuula Putus.

Hän epäilee vahvasti, että homeet ovat hengityselinsairausepidemian taustalla laajemmin kuin vielä käsitetään. Putus myös kysyy, mistä oikeastaan johtuvat päiväkotilasten räkätauti- ja korvatulehduskierteet.

– Usein auttaa jo se, että oireileva ihminen siirretään toiseen rakennukseen, jolloin oireilu katoaa tai ainakin lievittyy. Aina ei tarvitsekaan tietää, mikä mikrobi vaivat aiheuttaa. Useimmiten väistöliike auttaa paremmin kuin lääkkeet.

HOMEALTISTUS AIHEUTTAA:

ärsytysoireita

  • silmien kirvelyä, nenän tukkoisuutta, kurkun käheyttä, päänsärkyä, kutinaa
  • hyvälaatuisia, oireet loppuvat kun altistus loppuu.

infektiosairauksia

  • usein toistuvia, huonosti paranevia flunssia ja poskionteloiden, välikorva- ja keuhkoputkitulehduksia
  • vaivat yleensä häviävät, kun altistus loppuu

allergiasairauksia

myrkytysoireita

  • johtuvat homeiden ja sieni-itiöiden erittämistä myrkyllisistä aineista
  • huonoimmin tunnettu ja kiistelty oirejoukko, mutta terveydelle vaarallisia homeita ja sieniä on todennäköisesti paljon
  • oireet ovat muun muassa vapinaa, lihasten nykimisiä, ihottumaa, niveloireita, nenäverenvuotoa, veriripulia, sydänoireita ja muistiongelmia
  • oireiden pysyvyydestä ei olla yhtä mieltä: osa ehkä peruuttamattomia, osa lievenee tai häviää kun altistus loppuu

LUE LISÄÄ:

Asumisterveysliitto: hometietoutta ja tukea

Vierailija

Hometalo tarvitsee remontin

Edellisessä työpaikassani epäillään olleen hometta. Samassa rakennuksessa olleet muut työpisteet laitettiin käyttökieltoon sisäilmaongelmien takia, mutta tämä 1 työpiste sai jatkaa. Home oli kuulemma pysähtynyt työpaikkamme ja käyttökieltoon asetettujen tilojen väliseen seinään. Työpaikassamme muutama ihminen otti yhteyttä työsuojeluun ja rakennustarkastukseen. Kohtelu oli epäasiallista, ongelma oli kuulemma vain "naisten korvien välissä" ja "akkojen hysteriaa". Monet työntekijät oireilivat...
Lue kommentti
ei sairastelua enää

Hometalo tarvitsee remontin

Pelkästään home ei aiheuta vastaavanlaisia oireita vaan myös kotona tapahtuva remontti jolle herkät ihmiset saattavat sairastua. Itselläni on juuri meneillään kotona keittiöremontti jota tehty jo reilut puoli vuotta hiljalleen mikä ei sinänsä ole hyvä asia sillä uusia kemikaaleja käsitellään jatkuvasti ja niistä tulevat päästöt aiheuttavat herkille ihmisille oireita. Alun perin meille tulleissa uusien keittiökaappien ovissa oli hyvin vahva kemikaalin haju ( maalattu MDF-levy ) joissa oli jokin...
Lue kommentti
uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.