Raivostuttaa, itkettää, syöpötyttää? Hormonitasoissa on kuukautiskierron aikana jopa satakertaisia eroja. Ei siis ole ihme, että ne vaikuttavat naiseen monella tavalla. Mitä hormoneissa tapahtuu kuukauden aikana, miten ne vaikuttavat kehossa ja miltä ne tuntuvat? Ja mikä avuksi hormonipyöritykseen?

Viikko 1: Kuukautiset

Mitä hormoneissa tapahtuu? Kuukautisten alkaessa veressä on vain niukasti naishormonia eli estrogeeniä ja keltarauhashormonia eli progesteronia. Viikon aikana estrogeenin määrä alkaa vähitellen kasvaa, jolloin myös kuukautisoireet helpottuvat.

Miten hormonit vaikuttavat kehossa? Kohdun limakalvon pintaosa irtoaa ja poistuu kuukautisvuodon mukana. Estrogeenin vähäisyys saattaa joskus aiheuttaa päänsärkyä sekä vanhemmilla naisilla hikoilua ja vaihdevuosioireiden kaltaisia lämpöaaltoja. Joillakin on myös suolisto-oireita, esimerkiksi ilmavaivoja. Kohdun limakalvosta erittyvät prostaglandiinit saavat kohdun supistelemaan, mikä aiheuttaa kuukautiskivut. Prostaglandiinit käynnistävät aikanaan myös synnytyksen.

Miltä tuntuu? Kuukautisten ensimmäisinä päivinä oireet voivat haitata jopa työkykyä. Viikon loppua kohden kivut helpottuvat ja mielialakin paranee.

Lääkärin neuvot: Tulehduskipulääkkeet auttavat kuukautiskipuihin, eikä tarvitse huolestua, vaikka niitä joutuisi syömään muutamana päivänä joka kuukausi. Kokeilemalla voi löytää lääkkeen, joka auttaa kipuun parhaiten muttei ärsytä vatsaa. Naisten anemia johtuu yleisimmin runsaista kuukautisista. Kannattaa huolehtia raudansaannista syömällä monipuolisesti ja tarvittaessa käyttää rautalisiä. Kasvissyöjien pitää olla raudansaannistaan erityisen tarkkoina. Runsasta kuukautisvuotoa voi vähentää lääkkeillä, jotka vaikuttavat kohdun limakalvolla hyytymistekijöiden määrään ja toimintaan. Näitä lääkkeitä saa vain reseptillä. Liikunta lievittää kuukautiskipuja ja kohentaa myös mielialaa.

Viikko 2: Munasolu valmistuu

Mitä hormoneissa tapahtuu? Veren estrogeenitasot kohoavat koko viikon ajan. Kun estrogeenipitoisuus saavuttaa tietyn tason, se vapauttaa luteinisoivaa hormonia äkillisesti aivolisäkkeestä. Hormoni saa munarakkulan puhkeamaan. Lopulta munasolu irtoaa ja kulkeutuu munanjohtimeen, jossa siittiöt voivat hedelmöittää sen. Jos kierto on säännöllinen, tämä tapahtuu 13–14 päivän kuluttua kuukautisten alkamisesta.

Miten hormonit vaikuttavat kehossa? Munarakkula kehittyy, kohdun limakalvo paksunee. Valkovuoto lisääntyy ja muuttuu kirkkaaksi, venyväksi, samalla kohdunkaulan lima muuttuu siittiöille suotuisaksi. Joillekin ovulaatio aiheuttaa nipistystä alavatsassa. Ovulaatiokivut voivat tuntua selkeämmin synnytyksen jälkeen. Myös rinnat voivat olla arat kierron puolivälissä.

Miltä tuntuu? Estrogeeni on naisen tärkein hormoni ja kun sen pitoisuus veressä on suuri, naisen olo on yleensä hyvä.

Lääkärin neuvot: Raskaaksitulon mahdollisuus on nyt suurimmillaan: Jos toivoo lasta, on hyvä aika yrittää. Jos ei, kannattaa huolehtia ehkäisystä.

Viikko 3: Munasolu matkalla

Mitä hormoneissa tapahtuu? Kun munasolu on irronnut munarakkulasta, tyhjä rakkula kutistuu kokoon ja muodostaa keltarauhasen, joka alkaa tuottaa estrogeenin lisäksi keltarauhashormonia. Jos munasolu on hedelmöitynyt, se kulkeutuu
munanjohdinta pitkin kohtuun. Matkalla solu alkaa jakaantua, ja 5–8 vuorokauden kuluttua alkio kiinnittyy kohdunseinämään.

Miten hormonit vaikuttavat kehossa? Tässä vaiheessa ei yleensä ole erityisiä tuntemuksia. Joillakin voi olla lievää rintojen arkuutta ja varhaisia PMS-oireita.

Miltä tuntuu? Useimmilla olo on hyvä. Toisilla mieliala voi laskea ja saattaa väsyttää.

Lääkärin neuvot: Liikunta auttaa pitämään yllä hyvää mieltä. Rankkoihin PMS-oireisiin voidaan etsiä yksilöllistä hoitoa kokeilemalla esimerkiksi keltarauhashormonia.

Viikko 4: PMS – kuukautisia odotellessa

Mitä hormoneissa tapahtuu? Jos raskaus ei ole alkanut, keltarauhanen rappeutuu ja sen hormonieritys vähenee. Veren estrogeeni- ja keltarauhashormonipitoisuus romahtavat. Jos raskaus on alkanut ja munasolu hedelmöitynyt, hormonien eritys jatkuu ja ylläpitää kohdun limakalvon rakennetta ja toimintaa.

Miten hormonit vaikuttavat kehossa? Kuukautisia edeltäviä oireita eli PMS-oireita on tyypillisimmin 35–40-vuotiailla, parikymppisiä ne vaivaavat harvemmin. Hormonitasojen laskeminen on normaalia, mutta toiset reagoivat muutokseen voimakkaammin kuin toiset. Samalla naisellakin oireet ja niiden voimakkuus vaihtelevat eri kuukausina. Hormonitason laskun aiheuttamia fyysisiä oireita ovat rintojen arkuus, turvotus, painonnousu, lihassärky ja päänsärky. Kuukautismigreeniä voi tulla juuri ennen kuukautisten alkua. Kohtauksen laukaisee nopeasti pienenevä estrogeenipitoisuus.

Miltä tuntuu? Mieli saattaa olla masentunut, ärtynyt ja itkuinen. Ruokahalu voi kasvaa ja makeanhimo vaivata.

Lääkärin neuvot: Liikunta parantaa oloa. Jos syömishalu kasvaa, painoa tarkkailevan kannattaa syödä rasvaisten aterioiden sijaan kevyttä ja hiilihydraattipitoista ruokaa, esimerkiksi täysjyväleipää. Kahvi, suola ja muut nautintoaineet pahentavat turvotusta. Jonkin verran näyttöä on B6-vitamiinin hyödyistä. Jos oireilu on voimakasta, lääkäri voi kirjoittaa reseptillä keltarauhashormonia, joka saattaa auttaa. Rankkoja mielialanvaihteluja voidaan hoitaa myös serotoniinin takaisinoton estäjillä. E-pillerit yleensä helpottavat PMS-oireita, sillä ne pitävät hormonitasot tasaisena kierron eri vaiheissa.

Ehkäisy vaikuttaa kuukautiskiertoon

 • E-pillerit ja ehkäisyrengas
  Yhdistelmäpillerit antavat kolmen viikon ajan tasaisen matalan annoksen estrogeenia ja keltarauhashormonia. Tällöin munasarjat ovat levossa eivätkä kypsytä munarakkuloita. Pillereissä pidetään viikon tauko, jonka aikana omat hormonitasot ovat matalat. Tauon aikana voi olla päänsärkyä ja mielialan vaihtelua. Hormonitason lasku saa aikaan myös sen, että kohdun limakalvo poistuu vuotona normaalien kuukautisten tapaan. Pillerit yleensä lieventävät kuukautiskipuja ja vähentävät vuotoa. Ehkäisyrengas vaikuttaa kuukautiskiertoon samalla tavalla kuin e-pillerit.
 • Minipillerit
  Minipillereissä on vain keltarauhashormonia, jolloin estrogeenin määrä vaihtelee kuukautiskierron eri vaiheissa lähes normaaliin tapaan. Ovulaatiokin on mahdollinen.
 • Hormonikierukka
  Kierukka vaikuttaa vain kohdussa, joten hormonikierto pysyy käytännössä normaalina. Kuukautiset niukkenevat tai jäävät pois.
 • Kuparikierukka
  Kuparikierukka vaikuttaa kohdussa mekaanisesti, joten hormonitasojen vaihtelu on samanlaista kuin normaalisti. Kuukautisvuodon määrä voi lisääntyä.

Asiantuntijana professori Aila Tiitinen HYKSin Naistenklinikasta.

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

 1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
 2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
 3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.