Kuva Shutterstock

Kärsin vuosia hyvälaatuisen asentohuimauksen kohtauksista tietämättä, että vaivan voi korjata kertahoitona kippaamalla ja kierittämällä. Puolet potilaista pysyy oireettomina viisi vuotta. 

Herään hirveään oloon. Sänky pyörii ja oksettaa. Takana on hyvin nukuttu yö, edessä ilmeisesti kuolema, mutta miksei päätä särje, jos tämä on aivoverenvuoto? Haahuilen seiniä pitkin vessaan. Oksennan. Olo ei helpota. Ei siis särytöntä migreeniäkään? Hoipun sohvalle ja yritän pitää päätäni mahdollisimman liikkumatta. Hyvästelen läheiseni.

Terveyskeskuksessa lääkäri lähettää minut korvalääkärille, joka toteaa minulla olevan tasapainohäiriön. Se on kurjaa, vaaratonta ja menee ohi.

Kurjaa oli, mutta ohi meni. Ensimmäinen kohtaus sattui 15 vuotta sitten. Vuosien varrella kohtaus on toistunut muutaman kerran. Herään aamulla huonoon oloon, mutta tiedän, että tokenen, kun pysyn petissä mahdollisimman liikkumatta. En mene paniikkiin enkä lääkäriin. Joskus makaan kolme päivää, joskus viikon.

Hyvänlaatuisesta asentohuimauksesta kuulen vasta myöhemmin. Kirjoitin siitä vuosia sitten jutunkin, mutta tauti jäi omituisen etäiseksi, vaikka se on itsellä. Ehkä siksi, että kohtaukset unohtuvat saman tien, kun vaiva helpottaa. Muistan, että haastattelemani asiantuntija antoi sängyssäkierimisohjeen, mutta olo on kohtauksessa niin huono, että ei tee mieli ruveta kieriskelemään. 

Turhautunut dervissi

Elin siinä luulossa, että vaivan kanssa on opittava elämään ja sitä voi oppia sietämään, jos kieriskelee korvalliselta toiselle. Siedätyshoidossa vaivaa koitetaan helpottaa toistamalla huimausta aiheuttavaa päänliikettä niin kauan, että aivot tottuvat pitämään huimausta normaalina.

Joidenkin huimausta siedätys voi helpottaa, mutta se ei poista sisäkorvasta vaivan syytä eikä huimauksen pelkoa. Elämä jatkuu omituisessa kelluvassa tunteessa, vaikka huimauskohtaus ei olisi päällä.

Itse olin sopeutunut siihen, että loppuelämäni menisi amatööridervissinä: pyöriskelisin ja kieriskelisin mutta arkeni olisi peruutettu siksi aikaa, kun kohtaus on päällä.

Valtaosa potilaista saa asentohuimauskohtauksen niin kuin minäkin, vanhenemisvaivana. Huimaus lyö läpi yleensä maata mennessä tai sängystä noustessa. Joillekin tauti on tullut pään kopsauttamisesta ja lumilautailija Enni Rukajärven lajitovereita asentohuimaus kuuluu vaivaavan siksi, että sisäkorvan tasapainoelinten geelit eivät pysy vauhdissa mukana.

— Kohtaus voi olla niin raju, että luulee kuolevansa, mutta ei siihen kuole ja taju säilyy. Asentohuimaus ei yleensä kaadakaan, mutta kyllähän siinä ahdistuu ja hätääntyy, kun maailma pyörii, sanoo Itä-Suomen yliopiston korva-, nenä- ja kurkkutautien professori Heikki Löppönen.

Hän kertoo hyvänlaatuisen asentohuimauskohtauksen menevän ohi minuutissa. Intän kohtauksen kestävän ainakin kolme päivää tai viikon. Tiedän muitakin, jotka ovat pois pelistä päiväkausia siksi, että maailma pyörähtää pienimmästäkin pään liikkeestä. Eräs nuori mies saa kohtauksen, kun ryhtyy kokoamaan huonekaluja.

Löppönen ei anna periksi. Lääkäri näkee potilaan silmistä, kauanko kohtaus kestää.

— Hutera olo voi jäädä joksikin aikaa, kun aivot yrittävät jäsentää tasapainoelimen ja silmän keskenään ristiriitaisia viestejä. Kun häiriö hoidetaan, puolet potilaista on oireettomia viiden vuoden jälkeen, Löppönen sanoo.

Sora karkaa käytäviin

Kun Heikki Löppönen selostaa huimauksen synnyn, ihmettelen, että tasapaino ylipäätään pysyy kenelläkään.

Kummassakin sisäkorvassa on tasapainoelin, makula. Makula aistii pään liikkeitä. Makuloissa on aistivia karvoja, joita ympäröi gelatiinikerros. Kerroksen päällä on otoliittikiteitä, jotka painavat aistikarvoja pään liikkeiden mukaan. Näin pään asento hahmottuu aivoihin. Kun ikää tulee, otoliittikiteitä voi irrota gelatiinikerroksesta sisäkorvan eteiseen. Vapaat kiteet eivät aiheuta eteisessä mitään harmia. Ongelmat alkavat, jos tuo irtosora kulkeutuu päätä kääntäessä sisäkorvan käärikäytäviin.

Mahdollisia reittejä on kummassakin korvassa kolme. Luulen, että oma vaivani juontui siitä, että yöpöytä oli sängyn päädyssä ja kurottelin kännykkää ja kirjoja pään yli. Näin ajoin soran oikean sisäkorvan takimmaiseen kaarikäytävään. Sieltä löytyy tavallisimmin muidenkin asentohuimauspotilaiden irtosorat. Sora antaa aivoille virheellistä tietoa pään asennosta. Ja se oksettaa. 

Korvavika näkyy silmistä

Istun tutkimuspöydällä. Olo on hutera. Huimaus on kestänyt kaksi päivää. Se iski, kun yritin uimakoulussa opetella selkäuintia.

— On paras tulla lääkäriin tuoreeltaan, joskaan ei pillit vinkuen, Heikki Löppönen sanoo.

Hän laittaa suurentavat lasit päähäni, jotta näkee silmieni liikkeet tarkemmin. Tekeillä on Dix-Hallpiken koe, jolla selviää, missä kuudesta kaarikäytävästä tasapainovika on.

Löppönen ottaa kaksin käsin kiinni korvallisiltani ja kippaa minut nopeasti selälleni niin, että pääni jää roikkumaan tutkimuspöydän yli. Kohtaus tulee välittömästi. Ja kylmä hiki.

Puolen minuutin kuluttua hän palauttaa minut istumaan ja tuijottaa silmiini.

— Kun aiheutimme sisäkorvaan ärsytyksen, silmiin syntyy välittömästi silmävärve. Kun silmäsi hakkaavat ääriasentoon, maailma pyörii ja sinulla on paha olo.

Jokaisesta tasapainoelimen kaarikäytävästä lähtee lyhyt hermorata silmän liikuttajalihaksiin. Silmät hakkaavat kuin tikka puunkylkeen sille puolelle, jonka sisäkorvassa on vika. Jos kiteet lilluvat keskimmäisessä kaarikäytävässä, silmät liikkuvat vaakasuorassa ja värveen nopein lyönti käy sairaan korvan puolelle. Jos vika on taimmaisessa kaarikäytävässä, värve lyö sairaan korvan puolelle, mutta silmän liike on pyörähtävä.

Maallikko ei eroa huomaa, joten oikeita hoitoliikkeitä ei voi keksiä kotona itsekseen.

— Itselleen ei näe diagnoosia tehdä, vaan lääkäri määrittää taudin ja sulkee samalla pois mahdolliset muut huimauksen syyt. Olisi hyvä, jos potilas pystyisi vastaanotolla kertomaan mahdollisimman tarkasti, missä asennossa huimaus tulee, Heikki Löppönen neuvoo tarkkailemaan oireita.

Ällöttävä hoito heti perään

Irtosorani oli siis karannut oikean korvan takimmaiseen kaarikäytävään. Soran palauttavaa hoitoa kutsutaan Epleyn manööveriksi.

Kaarikäytävä on umpikujaan päättyvä putki, joten hoidossa on oltava tarkkana, ettei sora lähde umpikujan suuntaan. Jos sora päätyy putken päähän, asentohuimausta on luvassa jatkossakin.

— Pään asentoa kääntämällä sora saadaan palautettua kaarikäytävästä sisäkorvan eteiseen.

Liikkeet hoitopöydällä ovat aluksi samat kuin tutkittaessa, missä kaarikäytävässä sakka on. Lääkäri kippaa minut ensin selälleni ja samalla kääntää päätäni 45 astetta oikealle. Odotamme puoli minuuttia, että sakka ehtii mukaan. Sitten hän kiertää päätäni hitaasti vasemmalle niin, että nokkani näyttää lattiaan. Silloin sora valuu alaspäin. Tulee paha olo. 

Lääkäri ohjaa liikkeet napakasti ja nopeasti, jotta sora korvissa varmasti liikkuu. Hoitoliikkeet ovat täsmällisiä.

Lopuksi lääkäri pyytää, että lasken leuan alas. Hän auttaa minut takaisin kyljeltäni istumaan. Olo on höntti, mutta maailma palailee paikoilleen.   

Kertakäynti vie puoli tuntia. Epävarmuus askeleissa viipyy iltaan. Olo kirkastuu. Toivon olevani se puoli potilaista, jolla huimaus on yhä poissa viiden vuoden päästä.

Asiantuntija: Heikki Löppönen, korva-, nenä- ja kurkkutautien professori, Itä-Suomen yliopisto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nämäkin huimaavat

● jännityspäänsärky

● Ménièren tauti

● verenpaineen lasku esim. nopeasti ylösnoustessa

● verenpainelääkkeet varsinkin hoidon alussa

● paniikkihäiriö

● aivorungon ja pikkuaivojen veren-kiertohäiriöt.

 

Milloin Lääkäriin?

  • Heti, jos huimaukseen liittyy puheen, kuulon, näön, lihasten tai tajunnan häiriöitä tai ei pysy pystyssä.
  • Vuorokaudessa, jos huimaus kestää useita tunteja, vaikka muita oireita ei olisikaan.
  • Parissa viikossa, jos huimaus, toispuolinen kuulon heikkeneminen, korvien suhina tai jokin muu hermostollinen oire ilmenee vähitellen.
uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.