Bakteerit kannattaa pitää kavereina, sillä ilman niitä ei ole meitäkään. Tulevaisuudessa bakteerit värvätäänkin elimistön puolustusvoimiin. Mutta miten?

Tiesitkö, että jos suolesi avattaisiin ja levitettäisiin, niillä peittäisi tenniskentän? Suolistossasi elää noin puolitoista kiloa bakteereita.

Bakteerien näkymätön veljeskunta vaikuttaa hyvinvointiimme enemmän kuin vielä tiedetäänkään.

Tutkimusprofessori Pentti Huovinen ennustaa, että elimistön bakteeriston muokkaaminen tulee olemaan lääketieteen seuraava suuri läpimurto antibioottien keksimisen jälkeen. Kunhan bakteeristo ensin opitaan tuntemaan riittävän hyvin.

Se millaiset bakteerit suolistossamme asuvat, vaikuttaa siihen miten aineenvaihduntamme toimii.

Kun opimme tuntemaan elimistön bakteeristoa, onnistumme ehkä lähivuosina ymmärtämään diabeteksen, sydän- ja verisuonisairauksien sekä lihavuuden syitä. Ja mikä parasta: bakteeristoa korjaamalla saattaa olla mahdollista hoitaa parantumattomiksi luultuja tauteja.

Puolitoista kiloa voi tuntua paljolta, mutta jokaisella bakteerilla on paikkansa ja tehtävänsä.

Diabetesta torjumaan

Bakteerien valtava määrä alkaa jo suusta. Lisäksi pöpöjä on paljon iholla, limakalvoilla ja erityisesti suolistossa.

Vaikka bakteereista on haittaakin, ne ovat ehdottomasti enemmän kavereita kuin vihollisia. Tämä laaja kaveriarmeija auttaa meitä puolustautumaan haitallisia bakteereita vastaan. Kun hyviä bakteereita on riittävästi, eivät vihollisbakteerit saa jalansijaa. Nämä hyödylliset bakteerit muodostavat ihmisen normaalin bakteeriston.

Pentti Huovisen mukaan hyvien bakteerien puute voi sairastuttaa. Eläinkokeissa on jo osoitettu, että normaalit suolistobakteerit vähentävät diabeteksen aiheuttamaa haiman vaurioitumista. Hyödyllisten bakteerien anto taudin varhaisvaiheessa voi koe-eläimillä estää taudin puhkeamisen.

– Olisiko niin, että bakteeristomme ei tällä hetkellä suojele meitä diabetekselta, Pentti Huovinen pohtii.

On tuhannen taalan kysymys, voidaanko diabetekselle altistavaa bakteeristoa korjata. Huovisen mukaan diabeteksen, ja monen muun sairauden, syytä tulisi etsiä bakteeriston muutoksista. Se vaikuttaa lukuisten tärkeiden yhdisteiden aineenvaihduntaan elimistössä. Tämä taas näkyy monella tavalla kehon voinnissa.

Bakteeristo säätelee esimerkiksi rasva-aineenvaihduntaa. Tiedetään, että lihavien ja laihojen suoliston bakteerikanta on erilainen niin, että laihojen on paljon monipuolisempi. Myös laihdutusleikkauksessa, jossa ohutsuolta lyhennetään, on huomattu suoliston bakteeristonkin muuttuvan laihtumista edistäväksi.

Jos ruokavalio ei muutu, ei muutu ihmisen bakteeristokaan. Haitallisia bakteereita voi kuitenkin saada pilaantuneesta ruoasta tai juomasta, eläimestä, maaperästä tai tartuntana toisesta ihmisestä. Tehokkaimmin pöpöt ja niiden mukana tulevat taudit tarttuvat siellä, missä on paljon ihmisiä, kuten päiväkodeissa, hoitolaitoksissa ja sairaaloissa. Eniten suoliston bakteeristoa muuttaa antibioottikuuri. Kun suoliston bakteeritaspaino horjuu, keho oireilee ripulina, ummetuksena, ilmavaivoina tai tulehduksina.

Bakteerit peritään äidiltä

Lapsen suolisto on äidin kohdussa steriili. Ensimmäisen valtaisan bakteerisuihkunsa vauva saa syntymän yhteydessä puskiessaan läpi äidin synnytyskanavan. Näin bakteeristo siis tavallaan periytyy.

Erikoislääkäri Marko Kalliomäki Turun lastenklinikasta kertoo, että keisarileikkauksella syntyvän lapsen bakteeristo on elämän alkumetreillä erilainen, koska leikkaus on steriili. Tällöin lapsen bakteeristo kehittyy hitaammin eikä hänellä ole käytössään kaikkia äitinsä vastustuskykyä tukevia bakteereja.

– Tiedetään, että keisarileikatuilla lapsilla on enemmän allergioita kuin alateitse syntyvillä, Kalliomäki sanoo.

Myös rintamaidon kautta vauva saa vasta-aineita moniin taudinaiheuttajiin. Rintaruokitun lapsen suolisto on täynnä hyviä bifidobakteereita ja siksi se edistää terveyttä. Maissa, joissa hygieniataso on huono, imettäminen onkin tärkeä keino pitää lapset terveinä.

– Meillä äidinmaidonkorvike sisältää pitkälle samoja aineita kuin rintamaito, Marko Kalliomäki sanoo.

Siksi imetetyn ja korviketta saavan suomalaisen vauvan bakteeriston ero suolistossa on vähäisempi kuin vielä joitakin vuosikymmeniä sitten.

Vihanneksia ja hapanmaitotuotteita

Bakteerit muodostavat pahanhajuisia suolistokaasuja mutta myös hyödyllisiä yhdisteitä. Voimmeko me itse vaikuttaa siihen, minkälaiset bakteerit meissä alkavat hallita?

Osa suoliston bakteerien muodostamista yhdisteistä tunnetaan. Esimerkiksi enterolaktoni on suoliston bakteerien tuottama terveyttä edistävä aine, jonka sanotaan suojaavan ainakin sydän- ja verisuonitaudeilta ja todennäköisesti myös monilta syöviltä. Tätä samaa yhdistettä syntyy, kun bakteerit pääsevät tekemisiin kasvisolujen kanssa. Enterolaktonia syntyy enemmän, kun ruokavaliossa on paljon vihanneksia ja vaikkapa pellavansiemeniä.

– Kuusi kourallista kasviksia, hedelmiä tai marjoja päivässä on siis bakteeristollemmekin hyvä juttu, Pentti Huovinen sanoo.

Erityisen hyviksi bakteereiksi on leimattu maitohappobakteerit. Eniten myönteisiä tutkimustuloksia on lasten probioottihoidoista.

– Tietyt probiootit helpottavat lasten tarttuvia ripulitauteja ja ehkäisevät antibioottihoitoon liittyvää ripulia, Marko Kalliomäki kertoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, ettei läheskään kaikkia maitohappobakteereita voi markkinoida terveyttä edistävinä.

Eniten tutkittu probiootti on Lactobacillus GG. Sen on havaittu muun muassa pienentänyt riskiä sairastua ripuliin, flunssaan ja atooppiseen ihottumaan. Tutkimustulokset ovat kuitenkin ristiriitaisia. Esimerkiksi osassa tutkimuksia on havaittu, että tietyt maitohappobakteerit voivat ehkäistä atooppista ihottumaa. Kaikissa tutkimuksissa samaa yhteyttä ei ole kuitenkaan osoitettu. Siksi probiootteja ei voi yleisesti suositella allergian ehkäisyyn.

Joillakin maitohappobakteerien syöminen helpottaa vatsavaivojen oireita. Aikuisilla bakteereja on kokeiltu ainakin ärtyvän paksusuolen oireyhtymään ja antibioottihoidon oireita lievittämään. Lisäksi probiootit voivat suojata vatsaa ulkomaanmatkoilla, kun ruokavalio muuttaa bakteeristoa.

Marko Kalliomäki myöntää, että kuluttaja on aika vaikeassa asemassa miettiessään kaupassa, mitä probioottia kannattaisi syödä ja kuinka usein. Valikoimaa on ja eri probioottien tehossa on eroja. Terveille ei maitohappobakteereista ole todettu olevan haittaa, mutta esimerkiksi syöpäpotilaille tai muille immuunipuutteisille Kalliomäki ei maitohappobakteereita suosittele.

Tappaja-antibiootit

Antibiootit ovat ihmisille elintärkeitä mutta kauheinta, mitä bakteereille voi tapahtua, koska antibiootit tuhoavat niitä.

– Antibiootit ovat kaameita tappajia, jotka tuhotessaan pahoja bakteereita vievät mennessään paljon hyvääkin, Pentti Huovinen sanoo.

Joidenkin tutkimusten mukaan yhden antibioottikuurin vaikutukset näkyvät elimistössä vuodesta jopa kolmeen vuoteen. Bakteeristoon vaikuttaessaan lääkekuuri vie mukanaan myös enterolaktonin. Pahimmillaan antibioottikuurin seurauksena syntyy lääkkeille vastustuskykyisiä bakteereja, jotka hankaloittavat tulehdustautien hoitoa.

Osa haitallisista bakteereista viihtyy iholla. Jos iho on rikki, bakteerien määrä lisääntyy. Stafylokokit voivat aiheuttaa ruoassa lisääntyessään ruokamyrkytysriskin. Siksi käsienpesu on tärkeää.

– On kuitenkin hyvä muistaa, että jos jatkuvasti pestään käsiä vedellä ja saippualla, iho kuivuu ja se on alttiimpi ulkopuolelta tuleville bakteereille, Kalliomäki sanoo.

Alkoholikäsihuuhteen glyseroli hoitaa käsiä ja siksi huuhde on hyvä vaihtoehto paljon käsiään peseville. Sen sijaan juotu alkoholi lisää bakteerien tuottamaa asetaldehydiä, jonka on osoitettu vauhdittavan maksakirroosin syntyä. Lisäksi asetaldehydi on liitetty moniin ruoansulatuskanavan syöpiin.

Hyviä bakteereja pankkiin

Ei ole pelkästään hyviä tai pahoja bakteereita, vaan kaikkia tarvitaan. Tärkeintä on bakteerien perherauhan ylläpitäminen. Pöpöjä tunnutaan myös tarvitsevan lisää. Olisivatko elimistön bakteerikannan muutokset tai lisäykset tulevaisuuden terveydenhoitoa tai jopa sairauksien hoitamista? Ainakin Pentti Huovinen uskoo niin.

Hänen mielestään tulevaisuudessa voidaan hyvinkin hoitaa esimerkiksi allergioita tai vaikkapa lihavuutta lisäämällä bakteerien monipuolisuutta suolistossa. Ulostepankkiin voitaisiin jo nyt säilöä ihmisen normaalia bakteeristoa ja palauttaa se takaisin, jos suolistoa alkavat hallita pahat bakteerit. Suomessa on ulosteensiirtoja tehty useissa sairaaloissa. Ulosteensiirrossa potilaalle annetaan yleensä lähisukulaisen ulosteen bakteeristosekoitusta, joka palauttaa suolen bakteeritasapainon normaaliksi. Se on tehokas hoito vaikeaan antibioottiripuliin.

Sekä Pentti Huovinen että Marko Kalliomäki uskovat, että diabeteksen, astman ja allergioiden lisääntyminen väestössä liittyy muutoksiin elimistömme puolustusjärjestelmässä.

– Esimerkiksi Venäjän Karjalassa, missä ihmisillä on huonomman hygienian takia erilainen bakteeristo kuin meillä, on paljon vähemmän diabetesta ja allergioita, Kalliomäki sanoo.

Eikä Suomessakaan tarvitse mennä kuin 50 vuotta taaksepäin, kun elinolosuhteet olivat erilaiset. Elimme maaseutumaisessa ympäristössä, jossa altistuttiin enemmän maaperän ja kotieläinten bakteereille. Ympäristön laaja bakteerihyökkäys suojasi meitä monilta autoimmuunisairauksilta. Kun puolustusvoimamme keskittyivät taisteluun ulkoisia vihollisia vastaan, elimistö ei niin herkästi hyökännyt omia kudoksiaan vastaan, kuten tapahtuu muun muassa allergiassa, diabeteksessa tai nivelreumassa.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.