Kehomme soi yleensä iloisesti. Mutta hälytysääniä kannattaa välillä kuulostella.

Omasta kropasta kuuluu monenlaista ääntä, maha kurisee tai suolistokaasu suhahtaa. Äänet ovat korkeintaan kiusallisia, eivät vaarallisia. Elimistön äänille on tyypillistä sekin, että omat äänet häiritsevät harvoin meitä itseämme. Voimme purra hammasta, poksutella niveliä, kuorsata tai piereskellä läheisemme raivon partaalle, mutta ainoa itseä todella hermostuttava ääni kuuluu vain omiin korviin.Tinnitus ei kiusaa muita.

– Korvien soimisesta on tosin olemassa harvinainen muoto, jonka ulkopuolinenkin voi kuulla. Tinnitus itsessään on vaaratonta, mutta se voi äityä niin pahaksi, että yöunet menevät, sanoo kansanterveystieteen professori Jussi Kauhanen Itä-Suomen yliopistosta Kuopiosta.

Korinaa ja vinkunaa

Hengityksen vinkuminen varsinkin uloshengityksessä on tyypillistä astmalle, mutta hengitys voi vinkua tupakoitsijalla myös keuhkoahtaumataudin takia. Jos hengitys pitää ääntä useamman viikon, rohinoita kannattaa kuunteluttaa lääkärillä.

– Varsinkin lasten hengityksen vinkumiseen on syytä paneutua, jotta mahdollinen astma voidaan hoitaa tehokkaasti jo alkuvaiheessaan, Kauhanen toteaa.

Sitten kun hengitys alkaa pitää todella kovaa ääntä, hengittäjä itse on siitä autuaan tietämätön mutta läheiset kärsivät. Varsinkin pätkivä kuorsaus on oikein hyvä syy hakeutua hoitoon, jotta löydettäisiin keinoja välttää unenaikaisia hengityskatkoksia. Katkokset huonontavat aivojen hapensaantia, rasittavat sydäntä ja nukahteluttavat päivällä.

– Kotikonstein kuorsausta voi vähentää laihduttamalla ja vähentämällä alkoholinkäyttöä, Kauhanen sanoo.  

Köhinää ja tuhinaa

Yskä ilmoittaa häiriöstä hengitysteissä. Harmi kyllä, yskän sävy ei kerro, onko meneillään virusperäinen yskä, keuhkosyöpä vai keuhkojen ahtautuminen. Hyvinkin syvänkuuloinen yskä voi mennä ohi ilman hoitoja ja vähäinenkin köhä voi olla merkki lääkehoitoa vaativasta taudista.

– Yskä on elimistön hälytysääni silloin, jos se jatkuu pitkään. Jos yskä jää päälle useammaksi kuukaudeksi, pitää ainakin tietää, miksi yskittää. Jos yskänpuuskassa meinaa henki loppua, kannattaa käydä lääkärissä.

Nenä hoitaa yleensä ilmanottoa äänettömästi. Tuhinan syynä voi olla nuha tai allerginen nuha. Nenäonteloihin saattaa tulehdusten jälkeen syntyä myös polyyppejä, nesteen täyttämiä limakalvopusseja, jotka häiritsevät ilman kulkua. Jos polyyppien huuhteleminen nenäkannulla tai lääkitseminen kortisonilla eivät auta, ne voidaan leikata pois.

Joskus myös nenän rakenne on sellainen, että ilmankulku kuuluu ainakin omiin korviin.

Loisketta ja napsetta

Suusta ja nielusta kuuluu harvoin tavattomia ääniä. Suunnapse voi olla tapa ja nielemisklunksahdus on kurkunpään rakenteellinen, tahaton ja vaaraton ääni.
– Kurkunpää on meillä kaikilla erilainen, siksi siitä lähtee myös yksilölliset äänet, myös lauluääni.

Lääkkeet voivat kuivattaa suuta niin, että kieli tarttuu kitalakeen ja sitä on puheen aikana irroteltava. Jos irrottelun äänet häiritsevät, suun kuivumista voi lievittää keinosyljellä tai kulauttelemalla usein vettä.

Joistakin psyykenlääkkeistä voi koitua vastakkainenkin ongelma, sylkeä erittyy niin, että puhetta ja syömistä säestää syljen ryystäminen. Jos sylkeä erittyy kiusaksi asti, lääkettä voidaan vaihtaa tai annosta titrata.

Mässytykset ja maiskutukset syödessä ovat kulttuurinen kysymys. Suomessa on fiksua syödä maiskuttamatta, mutta jo Keski-Euroopassa emäntä saattaa odottaa, että ruokapöydässä pidettäisiin nautinnosta kertovaa mäiskettä.

– Söipä äänettömästi tai maiskutellen, jos ruokaillessa tulee nielemisvaikeuksia, lääkäriin kannattaa lähteä, Jussi Kauhanen sanoo.

Hikkausta ja röyhtyä

Jos hotkii ruokaa tai syö liikaa, pallea saattaa alkaa supistella ja supistuessaan sulkea äkkinäisesti äänihuulet. Näin syntyy nikotus. Palleaa voi yrittää rentouttaa vaikka juomalla lasillisen vettä. Jos hikka toistuu hyvin usein tai kestää yli kaksi vuorokautta, lääkäri selvittää, onko nikottelun taustalla jokin sairaus. Hikkaan on myös lääkehoitoja.  

Ruokailu päättyy usein röyhtäisyyn, kun ruoan mukana nielaistu ilma palautuu vieressä istuvankin iloksi. Röyhtäily on vaaratonta, ellei ilman mukana nouse kurkkuun polttavaa ruoansulatusnestettä. Närästyslääke ei poista röyhtäisyjä mutta lievittää poltetta. Hyvien tapojen opettelu vähentää röyhtäilemisen tarvetta.

Suolistosta kuuluu omiin ja muidenkin korviin monenlaista lorinaa, murinaa ja kaasujen kohinaa. Äänet ovat vaarattomia, ellei niihin liity kipuja.

Lupsahtelua ja rupsauksia

Naiset ovat herkkiä rekisteröimään myös suolistokaasujen ääniä. Jumppatunneilla tiedetään, karkasiko kaverilta pieru vai liikkuiko ilma emättimessä.
– Miehet eivät osaisi erotella. Toivon muutenkin, että äkkinäisiin ponnistuksiin ymmärrettäisiin kuuluvan ääniä, eikä niitä kummasteltaisi, Kauhanen sanoo.

Miehet saattavatkin suhtautua paukahduksiin rennommin. Ehkä ansio on painiharrastusten tai pierukoreografioiden, joilla miehet tapaavat viihdyttää vastentahtoistakin yleisöä.  

Peräaukosta tai emättimestä ei kuitenkaan pääse ääniä, joista pitäisi olla huolissaan. Emättimen ilmankulkua voi vähentää käyttämällä jumppatunnilla tamponia.

Naksuntaa ja narskutusta

Nivelistä voi kuulua naksahtelua ja narinaa ilman että mitään on vialla Äänet lähtevät enimmäkseen jänteistä, jotka luiskahtavat nivelpintojen ylitse ihan normaaleissa liikkeissä. Naksahtelu ei merkitse sitä, että nivelet olisivat epäkuntoiset. Tosin ne voivat olla yliliikkuvat, jolloin on syytä välttää ääritaivutuksia ja -venytyksiä.

Jos nivelten äänet yhtäkkiä muuttuvat ja nivelet kipeytyvät, turpoavat, kuumottavat tai menevät lukkoon, lääkärissä on asiallista käydä. Jos ei ole loukannut itseään, oireet saattavat viitata tulehdukseen nivelessä tai jännetupessa. Napsahduskset ja rahinat voivat liittyä myös maailman yleisimpään nivelsairauteen, nivelrikkoon eli artroosiin.

– Nivelten pintoja suojaava nivelrusto rappeutuu kuitenkin yleensä äänettömästi, Jussi Kauhanen toteaa.

Samantapaista kulumista voi tapahtua myös hampaissa. Monen niska-, leuka- ja kasvolihakset juoksevat yön hiljaisuudessa narskuvan maratonin.
– Kun ihminen puree hampaitaan yhteen tai narskuttelee, eivät aivotkaan lepää. Purenta kannattaa tarkistaa, jos uni ei tuo lepoa, erikoishammaslääkäri Leena Hyartt suosittelee.

Hammasmaraton vahingoittaa myös leukaniveliä ja hampaiden kiinnitystä. Hampaansa voi kirskutella kappaleiksi. Leukojen väliin yöksi laitettava purentakisko rentouttaa leukaperiä, parantaa unta ja suojaa hampaita.

Testaa narskutteletko?

Asiantuntijat kansanterveystieteen professori Jussi Kauhanen, Itä-Suomen yliopisto Kuopio, erikoishammaslääkäri Leena Hyartt, Kuopion Hymyhammas
fysiatrian ylilääkäri Olavi Airaksinen, Kuopion yliopistollinen sairaala

Ääniä omassa päässä

Aivojen toimintaa ei voi kuulla, mutta on hyvin tavallista kuulla ääniä, joita muut eivät kuule.

Kuulomuistossa jokin ympäristön ääni laukaisee muistikuvan ja ihminen kuulee äänen uudelleen. Yleistä on musiikin soiminen päässä. Kuulomuistot eivät vaadi tai käske, eivätkä aiheuta ihmiselle pelkotiloja.

Mielen häiriötilasta, yleensä skitsofreniasta, saattaa olla kyse jos äänet alkavat käskyttää. Sairausperäisille äänille on tyypillistä, että ihminen kokee niiden tulevan jostakin ulkopuolelta, naapurista tai patterin takaa. Niiden vuoksi pitää hakeutua lääkäriin.

Korvien soimisen eli tinnituksen aiheuttaa yleensä meluvaurio. Lääkehoitojen lisäksi korvien soimista voi häivyttää kuuntelemalla vaikkapa musiikkia, jolloin tinnitus sekoittuu aivojen kuulokuorella muiden äänten sekaan.

Sydän voi joskus hakata niin lujaa, että sen luulee kuulevansa. Jyskytys ei kuitenkaan tule korvien kautta vaan nousee kehoa pitkin runkoäänenä. Sairasvuoteella, krapulassa tai migreenissä voi kuulostella sydämen lyöntejä. Silloinkaan ei jyskytä sydän, vaan pään alueen valtimoverisuonten äänet kuuluvat tyynyä vasten.

Tekoläpän ääni saattaa joskus kuulua ulospäin, mutta yleensä sydämen lyönnit voi kuulla ainoastaan stetoskoopilla.

Verenpaineen voi kuulla, jos se on koholla. Se suhisee korvissa ja voi joskus aiheuttaa tinnituksenkaltaisia ääniä. Kun verenpaine saadaan laskemaan, korvien suhinakin loppuu.

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.