Kun flunssa iskee tai saat haavan, kehosi ei kuhnaile. Se polkaisee käyntiin sarjan hoitotoimenpiteitä ja pieniä ihmeitä, joihin pätevinkään lääkäri ei pysty. Mitä kehon toipuessa oikeasti tapahtuu?

Niistäminen kielletty. Jätä ottamatta se yskänlääke. Ryystä räkä reippaasti sisään ja anna minun hoitaa loput. Noin kuuluisivat flunssan hoito-ohjeet, jos neuvoa kysyttäisiin ihmisen elimistöltä. Ja kannattaisi kysyä, sillä fiksuin flunssalääkärimme on oma kehomme. Vain se tietää kikat, joilla ihmiskunnan yleisin sairaus nitistetään.

Flunssa eli nuhakuume on viruksen aiheuttama hengitystien tulehdus, jonka hoitamiseen ei ole olemassa tehokasta lääkettä. Oireita voi lievittää särkylääkkeillä, mutta varsinaista paranemista ei voi nopeuttaa. On vain podettava kiltisti. Lopulta flunssa kuitenkin häipyy. Miksi ihmeessä? Millä tempulla elimistö ajaa sen pois?

Vaikka flunssa on epämääräisen vitsauksen maineessa, sen jokainen vaihe on tarpeellinen ja tarkkaan laskelmoitu. Aloitetaan alusta.

Lima kuljettaa pöpöjä

Flunssa on viruksen vetämä kolminäytöksinen show. Näyttämönä toimivat limakalvot, sillä niiden kimpussa flunssavirukset hääräävät. Ensimmäinen näytös on ärsytys. Virus aiheuttaa hengitysteiden limakalvoilla tulehduksen, jota seuraa kuiva, ärsyttävä yskä. Jos virus majailee kurkunpäässä, ääni käheytyy. Jos se on nenänielussa, sattuu kurkkuun. Jos se tunkeutuu henkitorveen tai keuhkoputkiin, yskittää vain hirveästi.

Pahimmillaan virus ei vain vaivaa limakalvoja vaan jopa rikkoo ne. Sen vuoksi on yleistä ja normaalia, että yskösten mukana tihkuu hieman verta.
Toista näytöstä hallitsee lima. Flunssan runtelemat limakalvot erittävät limaa moninkertaisesti enemmän kuin terveet, ja käheä köhä muuttuu limaiseksi yskäksi.

Räkäkierteeseen kätkeytyy myös ilouutinen. Lima on nimittäin ensimmäinen todiste siitä, että elimistö taistelee tosissaan selättääkseen pöpöt.

– Elimistön kannalta on vain hyödyllistä, että limaa tulee. Se putsaa ja huuhtelee tulehtuneita limakalvoja ja kuljettaa viruksia pois, yleislääketieteen erikoislääkäri Osmo Saarelma sanoo.

Limavaiheessa tuntuu usein siltä, kuin yskä ”lohkeaisi”.
– Se ei kuitenkaan tarkoita, että lima olisi piileksinyt jossain ja yhtäkkiä ”irtoaisi”. Limaa vain erittyy enemmän.

Ryystä, älä niistä

Niistämisessä sen sijaan ei ole paranemisen kannalta mitään järkeä – päinvastoin. Tutkimusten mukaan yksi niistämisturaus työntää poskionteloihin noin 0,1 millilitraa limaa. Kun korvat menevät niistäessä lukkoon, se on merkki siitä, että limaa työntyy myös välikorvaan. Normaalisti sekä poskiontelot että välikorva ovat täynnä ilmaa.

– Fysiologisesti ajateltuna niistäminen ei ole ollenkaan viisasta. Se aiheuttaa painetta, työntää liman sinne minne se ei kuulu ja aiheuttaa lisää tulehduksia. Fiksumpaa olisi ryystää kovaäänisesti sisäänpäin, sillä silloin lima kulkisi oikeaan suuntaan. Tapa ei vain ole meidän kulttuurissamme sovelias, Saarelma sanoo.

Myös höyryhengitys auttaa limaa valumaan ulos. Yskänlääkkeistä sen sijaan voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä.

– Useimmiten yskänlääke ei tehoa mitenkään. Jos se tehoaa, se lisää liman vesipitoisuutta eli oikeastaan vain kasvattaa limamassan määrää. Yskästä ei kannata pyrkiä eroon, koska lima nimenomaan pitää yskiä pois. Luonto hoitaa homman lääkkeitä paremmin.

Osmo Saarelman mukaan lääkärien yleisimmin kuulema kommentti on tämä: ”Mulla oli flunssa ja nyt pelkään, että se on mennyt keuhkoputkentulehdukseksi.”

– Kommentti perustuu väärinkäsitykseen. Nimittäin aina kun on flunssa, on myös keuhkoputkentulehdus. Kyse ei ole vakavasta tilasta vaan siitä, että sama virus, joka on nenässä, hyörii myös keuhkoputken limakalvoilla. Bakteerin aiheuttama keuhkoputkentulehdus sen sijaan on hyvin harvinainen.

Vaali vastustuskykyä

Flunssa huipentuu paranemiseen. Limakalvot pohjustavat kehon toipumista erittämällä riehakkaasti limaa. Pikkuhiljaa limakalvojen rikkoutuneet solut alkavat uusiutua. Terveistä soluista muodostuu uusi pintakerros, ja limasolujen yli-innokas eritys vaimenee.

Limakalvot ovat poikkeuksellisen vikkelästi uusiutuvaa solukkoa. Pintakerroksen uusiutumiseen kuluu vain muutama päivä. Myös värekarvat tokenevat ja alkavat jälleen toimia. Kun liiallinen limaneritys loppuu, loppuu myös nenän tukkoisuus. Myös kurkkukipu ja yskä katoavat, koska terveet limasolut eivät enää ärsytä hermopäätteitä.

Flunssan kiertokulku kestää virustyypistä riippuen kolmesta vuorokaudesta kahteen viikkoon. Sitkeimmin tauti jyllää tupakoitsijan elimistössä. Tupakointi hidastaa limakalvojen uusiutumista, joten flunssaviruksestakin pääsee hitaammin eroon.

Allergisten ja astmaatikkojen flunssa pitkittyy helposti, koska heidän limakalvonsa ovat tavanomaista herkemmät. Myös vauvoja ja taaperoita flunssa kiusaa erityisen mielellään. Lasten vastustuskyky on aikuista heikompi, ja kehon puolustusjärjestelmä on vasta kehittymässä.

– Jotta flunssasta päästään oikeasti niskan päälle, pelkkä limakalvojen uusiutuminen ei riitä. Myös vastustuskyvyn on oltava kunnossa. Elimistön on pystyttävä muodostamaan vasta-aineita, jotka siivoavat virukset pois. Sen jälkeen limakalvo voi uusiutua rauhassa.

Asiantuntijat
liikuntalääketieteen erikoislääkäri Katriina Kukkonen-Harjula, UKK-instituutti
yleislääketieteen erikoislääkäri Osmo Saarelma, Terveystalo

Simsalabim, haava parani

Kun viillät sormeesi haavan, elimistösi hyökkää heti puolustamaan sinua. Se paikkailee vauriota jo ensimmäisten 15 sekunnin aikana.

Kun haava syntyy, keho panee töpinäksi. Veren hyytyminen alkaa jo 15 sekunnissa.
Hapen kosketus verihiutaleisiin saa hyytymisjärjestelmän aktivoitumaan. Verihiutaleet tarttuvat toisiinsa ja alkavat muodostaa suojaavaa kalvoa yhdessä fibriini-valkuaisaineen kanssa. Kalvo vahvistuu ja muuttuu kiiltäväksi, silminnähtäväksi pintakerrokseksi, joka toimii bakteeriesteenä.

Normaalisti suurin osa aikuisen soluista on lepotilassa eli ne eivät enää jakaudu. Tilanne mullistuu, kun ihoon tulee haava. Yhtäkkiä verihiutaleet alkavat erittää kasvutekijöitä, jotka saavat ympäröivät solut jakautumaan.

–  Elimistöllä on oma signaalisysteeminsä, jonka avulla kasvutekijät ja korjaavat solut polkaistaan paikalle. Jos haavaa uhkaavat roskat tai bakteerit, korjaavat solut ryhtyvät viskaamaan niitä pois. Hämmästyttävä evoluution tulos! yleislääketieteen erikoislääkäri Osmo Saarelma sanoo.

Kun haava on umpeutunut, solujen jakautumista ruokkivat kasvutekijät häipyvät. Verihyytymä muodostaa haavaan suojaavan ruven, jonka alle muodostuu uutta pintaihokudosta. Kun uusi kudos kehittyy, iho kutisee ja rupi irtoaa.

Jos haavan reunat koskettavat toisiaan, niiden väliin alkaa välittömästi syntyä uusia kudossiltoja. Haava paranee siististi, ja pienehkö viiltohaava on kiinni jo 1–2 viikon päästä.
Jos reunat eivät kosketa toisiaan, haava paranee eri tyyliin: hitaasti pohjan kautta.

Haavan pohjalle alkaa muodostua uutta sidekudosta eli granulaatiokudosta, joka lopulta täyttää haavaontelon. Pohjan kautta paranevat tyypillisesti tulehtuneet haavat ja puremahaavat, joiden tulehdusriski on suuri. Vaikka haava olisi parinkin sentin syvyinen, se ei välttämättä kaipaa tikkejä.

– Jos haava ei ole pahassa paikassa, se paranee yhtä nopeasti, ommeltiinpa se tai ei. Teipillä sekin kannattaa silti vetää kiinni. Sen jälkeen luonto hoitaa homman nopeasti, Osmo Saarelma sanoo.

Miksi mustelman väri vaihtuu?

Mustelma syntyy, kun isku tai paine saa pienet ihonalaiset verisuonet katkeamaan. Kun mustelma paranee, sen sinipunerva väri muuttuu ensin vihreäksi ja lopulta keltaiseksi.
Värivaihtelu johtuu siitä, että kudoksiin valuneen veren punasolut hajoavat ja niistä vapautuva rauta värjää kudoksen. Kun rauta hiljalleen poistuu, väri muuttuu ja lopulta häviää.
 

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.